Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
reaktor wrote:
Ne nalazi se u svemu, moj je komentar upucen opcenito...
Ego ti je jak, to sada znade svak
vidi narod, a svjedoci Bog, moj je komentar uopsteniji od tvog
Ja jednom rijecju rekoh stav, a sacuvaj me Boze da Njegovo ime koristim za budalaste rime
"in vino veritas"-kao sto kazu da ima istine u boji vina, tako ima i budalastih istina
stav si rekao nakon mog posta o Njemu
i dao do znanja sta mislis na tu temu
razlika izmedju kategorije mog i tvog zadnjeg posta
je samo to sto ti je proza bez rime bila dosta ("budalastina", ako vec ti to rece, a nikakva korisna masina sto barem hljeb prece ili svijet pokrece)
LudoALudjiJA wrote:
vidi narod, a svjedoci Bog, moj je komentar uopsteniji od tvog
Ja jednom rijecju rekoh stav, a sacuvaj me Boze da Njegovo ime koristim za budalaste rime
"in vino veritas"-kao sto kazu da ima istine u boji vina, tako ima i budalastih istina
stav si rekao nakon mog posta o Njemu
i dao do znanja sta mislis na tu temu
razlika izmedju kategorije mog i tvog zadnjeg posta
je samo to sto ti je proza bez rime bila dosta ("budalastina", ako vec ti to rece, a nikakva korisna masina sto barem hljeb prece ili svijet pokrece)
opet tvoj ego, dokle cemo o tome
da sam dao komentar na tvoje pisanje, valjda bih citirao nesto
niko tebi ne brani da budes ni lud ni ludji, ni pametan ni najpametniji, ali ja zadrzavam pravo da nazovem budalastinom sve sto zelim, u stihu ili prozi...
eto, pa se ne sekiraj vise, ne pisah o tebi, niti tebi, lijepo ti pise
ma da sam king kong (mada neko mastovit ili samo realan nadje i tako poredjenje ) a i ti stoput toliki, no cens no vej za bilo kakav sikiriki
sto mislih-to rekoh, sto ne mislim (tad sam plav i opasan ko papirni lav) necu ni reci
a ego...sama cinjenica da se javljamo na forum ima veze sa egom...ali imas benigne i maliciozne manifestacije...trudim se sacuvati drugih, a i odgovoriti na takve manifestacije drugih...znas kako kazu u Bibliji-ko tebe kamenom, ti njega hljebom...ali, ima i hljeba starog pet dana i tvrdog ko kamen kojim mozes nekom razbiti glavu
BO wrote:hehehe ovaj "Istanbu" misli da se mi ovdje svi slazemo "kao jedan" u vezi otvaranja džamije, ja licno da. svaki musliman duzan je da potpomaze Allahovu vjeru. Neko je smpomenuo tita, istina je da pomogao "to mu je bila duznost" nije nas mogao sve strpati u zatvor. Znas li da ti se je dedo morao potpisivati za vrijeme tita kao srbin, znas li da bosanski jezik nije bio priznat kao hrvatski i srpski i jos mnogo toga stvari koje su nas stavljali u treci red.
A da nije bilo Alije rahmet mu dusi, bilo bi 92 propast muslimanskog naroda.
Ipak, mislim da ga trebas postovat, ugledaj se malo na srbe, sta je to njima Milosevic dao, osim kriminala. drze se kao jedan i pomazu jedan drugome. A
mi muslimani na ovim prostorima samo gledamo vlastiti interes, dok ne budemo kao jedan nema nama pomoci
"Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošcu Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali."
A znaš li ti ko je bio Džema Bijedić? (ako već ne znaš ko je Tito bio)
Moraće izgleda malo više vode da proteče da bi se uopće govorilo o Aliji Izetbegoviću, sve je to i previše povezano sa religijom na jedan prilično perfidan način. Tako ispada da se njegova politička zaostavština, kao i njegova stranka, ovakva kakva je danas, ne može kritikovati, jer se to odmah smatra vrijeđanjem bosanskih muslimana, kao i Muslimana uopće.
Također trenutno je gotovo nemoguće odvojiti čovjeka Aliju Izetbegovića - od njegove politike i stranke.
Postavlja se onada pitanje kome su turci uopće i otvorili tu džamiju? Kao spomen na jednu istorijsku ličnost, čovjeka koji je obilježio 20 vijek, ili je to džamija za najvećeg bošnjačkog muslimana, ili je za SDA, ili je za bošnjake, ili za šta već?
mrmot wrote:Moraće izgleda malo više vode da proteče da bi se uopće govorilo o Aliji Izetbegoviću, sve je to i previše povezano sa religijom na jedan prilično perfidan način. Tako ispada da se njegova politička zaostavština, kao i njegova stranka, ovakva kakva je danas, ne može kritikovati, jer se to odmah smatra vrijeđanjem bosanskih muslimana, kao i Muslimana uopće.
Također trenutno je gotovo nemoguće odvojiti čovjeka Aliju Izetbegovića - od njegove politike i stranke.
Postavlja se onada pitanje kome su turci uopće i otvorili tu džamiju? Kao spomen na jednu istorijsku ličnost, čovjeka koji je obilježio 20 vijek, ili je to džamija za najvećeg bošnjačkog muslimana, ili je za SDA, ili je za bošnjake, ili za šta već?
mrmote, dzamija je za vjernike
Alija, nasao se na tom mjestu u takvom vremenu da je morao imati i imao i gresaka i dobrih poteza...sam Bog zna sta je mogao bolje, ako ista (sbb kbb je otvaranje vrata sejtanu iliti djavolu )...prepustio bih to sudu istorije...svoje licno misljenje imam, ali o rahmetlijama ne bih previse komentarisao, najlakse je gadjati nepomicnu metu, ali nije nimalo viteski...a SDA, kao i SDP...iskreno ti kazem da mi je sa ovakvim politickim strankama Mirnes Ajanovic najrealnija opcija...sarlatan, ali barem bih od njeg nesto imao...iskren smijeh i razbibrigu kad ga slusam za govornicom, bolji je od monti pajtona...od onih bas nista
Today, in Istanbul there was a ceremony for the opening of a mosque, which is named after the later President of Bosnia and Herzegovina "Alija Izetbegovic Dzamija". The Dzamija is located in the district where mostly Bosnian Turks are living. The name of the district is "Pendik". The ceremony was just before the Dzuma, and after the ceremony Dzuma was prayed.
It is not only for Bosnians that Alija Izetbegovic is a great man, but also for all muslims around the world. He did all he could for Bosnian Muslims' rights and independence.
Not only is there a Dzamija, but there is also a library at named after our leader.
Head of Greater Municipality of Istanbul Kadir Topbas, Alija Izetbegovic's son, Bakir Izetbegovic and his wife Sabiya Izetegovic, Head of Turkish Governmental Religion Office Prof. Dr. Ali Bardakoglu, Head of Bosna-Hersek Religion Office Prof. Dr. Mustafa Ceric, Bosna-Hersek Istanbul Consulate Yusuf Pusina, District Governor of Pendik Mustafa Haluk Saygı, Head of Municipality of Pendik Erol Kaya, Head of Municipality of Tuzla(near district of Pendik) Mehmet Demir, Assistant Secretary General of Greater Municipality of Istanbul Saban Erden and muftis from different districts of Istanbul were in the ceremony.
It is not only for Bosnians that Alija Izetbegovic is a great man, but also for all muslims around the world. He did all he could for Bosnian Muslims' rights and independence.
Hm, e to je dio te vijesti. Džamija jest za vjernike, ali ovo to ne znači. A ako znači, onda mi moraš pojasniti.
Sve mi izgleda da vjerski objekti kod nas sve manje imaju veze i sa vjerom i vjernicima, a sve vise sa politikom.
Jako je tesko razluciti politiku i vjeru (religiju). Ili je to kod nas sve isto. Previse su se priblizili jedno drugom, toliko da bi se moglo reci "da su se slizali". Nema tu ni zdrave politike, niti vjere. Sve je to napravljeno " s brda - s dola". Negdje drugdje to i funkcionise, ali kod nas nikako.
Vjerovatno grijesim.
PS__
Last edited by Fair Life on 16/08/2004 12:50, edited 2 times in total.
u drzavi u kojoj imas tri naroda sa cijom nacionalnom pripadnoscu koincidiraju skoro stopostotno i tri religije, a sa ovo prvo dvoje koreliraju u nesto manjem postotku tri nacionalne stranke na vlasti, te nakon rata/agresije kakav je bio/bila, nije cudo i porazna je stvarnost, porazna, ali stvarnost, da su religija i politika prepleteni (imas to od Srpske pravoslavne crkve koja krije Karadzica i blagosilja i posvecuje one koji ubijaju, siluju itd, preko standardnih vazova hodza do recimo Ratka Perica kojem je krivo sto se ponovo izgradio Stari most)
dzamija zaista jeste za vjernike, a svako (ne cak graditelj i finansijer dzamije, nego mozda autor posta na web siteu) moze reci po svojoj volji ko je bio covjek u ciju cast se dzamija gradi i zbog kojih njegovih aferima se gradi...Alija se deklarativno, a Boga mi (mogu to reci, jer citav zivot sam tu) i fakticki borio za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu...ima bezbroj argumenata, izjava, cinjenica...ne vjerujem da se borio ni za to da izgrade dzamiju njemu u cast, ni za to da kazu da se borio za nezavisnost bosnjackog naroda (nezavisnost od bivse Jugoslavije, ali Bosne kao drzave prevashodno, a zatim, po logici stvari i naroda koji u njoj zive, za to vjerujem da se jeste borio)...cinjenica jeste da je bio predstavnik bosnjacke nacionalne stranke, kao i to da su Bosnjaci bili najvece zrtve rata i najmnogobrojniji pripadnici Armije BiH, koja je jedina bila pod komandom predsjednistva na cijem je celu on bio...mnogi su u svijetu pojmili agresiju kao gradjanski rat, a bilo je i politickog marketinga i igre sa Arapima na kartu muslimanstva kako bi se dobila pomoc u situaciji u kojoj bi se pomoc primila i puska kupila i od samog vraga...ali, opet ponavljam, deklarativno i fakticki (ima stvarno bezbroj argumenata, nemam toliko ni vremena ni prostora), covjek se borio za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih naroda...nikad nije imao nijednu izjavu koja potice na osvetu, mrznju... i zahvaljujuci njemu, realno govoreci, u situaciji genocida nad Bosnjacima, u pravilu je sprijecen revansizam...ono sto se desilo su bili izuzeci...stvari koje mu zamjeram, a o kojima necu, jer je mrtav, se ticu drugih njegovih djela
Ne mogu da vjerujem!!!
Džamija Alija Izetbegović?
Ja sam mislio da je on stvarno samo političar kad eto ti ispade I neki svetac!
Zamislite:
Džamija Sulejman Tihić ili
Crkve Borislav Paravac I Dragan Čović!
Istambul, thanks for letting us know about the mosque. Many Bosnians are unaware of how strongly Turkish people feel about Bosnians. Dedicating a mosque in Istambul to our president is just an example of this affection. I live in the USA and regularly meet with my turkish friends at their Turkish culture club. Great people, very warm, honest, and friendly. One of them visited recently Sarajevo and said that some parts of Sarajevo reminded him of Istanbul. I agree - with its minarets, hilly landscape, and architecture, Sarajevo is strikingly similar to Istambul.
Welcome to Sarajevo in October.
Check these bosnian websites: http://www.mladibosnjaci.ba http://--- NO LINKS ---
The sites are in Bosnian language, but there are forums on each site.
Hope you have a good time there and meet some friends.
For Stavogrin:
Stavogrine, vrlo ruzan, nepotreban rijecnik i gesta sa tvoje strane, a uz to jos i upucen na pogresnu adresu. Zamisli da ti napises nesto sto mislis da ce interesovati ostale, a da te neko umjesto smislenih komentara i pitanja pocne besmisleno vrijedjati jer si stavio zarez na pogresnom mjestu ili pogresno upotrijebio rijec. Nije bitan zarez, tvrdo ili meko dz, bitan je komentar i namjera. A i postovanje prema svim ljudima dobre volje i kultura dijaloga.
Pilsner wrote:Istambul, thanks for letting us know about the mosque. Many Bosnians are unaware of how strongly Turkish people feel about Bosnians. Dedicating a mosque in Istambul to our president is just an example of this affection. I live in the USA and regularly meet with my turkish friends at their Turkish culture club. Great people, very warm, honest, and friendly. One of them visited recently Sarajevo and said that some parts of Sarajevo reminded him of Istanbul. I agree - with its minarets, hilly landscape, and architecture, Sarajevo is strikingly similar to Istambul.
Welcome to Sarajevo in October.
Check these bosnian websites: http://www.mladibosnjaci.ba http://--- NO LINKS ---
The sites are in Bosnian language, but there are forums on each site.
Hope you have a good time there and meet some friends.
selamun alejkum i mnogo hvala Pilsner
i m busy with presentation of my paper which is about mt doctorate dissertation. after i ll do with it next thursday i wish to see the forums that u send me
Ma ne budi smiješan violentjack..fol Turci da se bore za naše interese ..uostalom imali su tu priliku nedavno pa se nisu baš pokazali. Nego u se i u svoje kljuse..najbolje nam je kad nam niko ne pomaže..tad smo najjači
Pa ima Turaka u Makedoniji ko salate..ne znam imaš li onaj njihov satelitski TRT?? Svakog vikenda reportaža iz drugog sela u Makedoniji gdje su većina i pričaju na turskom i sve..sve im dali Makedonci
A u toj su varijanti opkolili Grke..strateško razmišljanje
POstovani moji ,
javljam vam se iz Ankare glavnog grada Turske . za dzamiju sam saznala od vas i ako znam odlicno turski i pratim svu stampu , TV itd.
Prvo turska vam je specificna jer ima vise Bosanaca nego Bosna i Hercegovina . djele se prema godinama kad su izbjegli iz bivse Jugoslavije. Vecina ih ne zna jezik ali çak se i unuci ljudi koji su dosli prije sto godina sa ponosom zovu Bosanci .
Mi "novi "nismo bas omiljeni a i malo nas je ..
o Bosni ne znaju gotovo nista osim imena gradova ali imaju klubove u kojima se druze i njeguju " pitu" i muziku...
Sto se tice Alije İzetbegovica kao i svi politicari grijesio je ko lud ali sjecam ga se kad je ratne 1993 dosao u Zenicu i posjetio zeljezaru .. stajali smo u hodnjiku a on se udalji os grupe prıdje nam i rukova se snama , upita ko smo stasmo ( a bogami i nismo svi bili zeleni ) .. mozda je to onaj dio duse zbog kog njegova partija jos pobjedjuje na izborima ...
pozdrav
Ha tipra onog malog sto viri medju nogama !
Neznam vala,neka mu je rahmet dusi ali ja ga(A.I.) nikad nisam gotivo zato sto je bio onako muhanetli i slab a u ono doba nam je trebao neko ko ce lupit shakom od sto i j*ebat sve po spisku onome ko je zasluzio!
Cuj turaka,Dzamije prave sa njegovim imenom,ma daj...
violentjack wrote:
What is official policy of Turkish government about Bosnians?
If Serbia per say attack BOsnia hypothetically..would Turkey really attack Serbia
first I have to say that most of the Turks like BOsnians. because our relations were not like our relation with Greek or Russia during the history.
These 2 nations were always close nations. I know that Turkish government which was governing at the period of the war (1992-1995) was not a powered government, they didnt mke what the people want here. We were praying here for you, collecting money to send Bosnia, but because of governments' political weekness we couldnt do all we ant to do.
An about the other questions; there will be no more attack to Bosnia from Serbia side... If they attack according to our new defense strategies they will find Turkey near you.
violentjack wrote:
What is official policy of Turkish government about Bosnians?
If Serbia per say attack BOsnia hypothetically..would Turkey really attack Serbia
first I have to say that most of the Turks like BOsnians. because our relations were not like our relation with Greek or Russia during the history.
These 2 nations were always close nations. I know that Turkish government which was governing at the period of the war (1992-1995) was not a powered government, they didnt mke what the people want here. We were praying here for you, collecting money to send Bosnia, but because of governments' political weekness we couldnt do all we ant to do.
An about the other questions; there will be no more attack to Bosnia from Serbia side... If they attack according to our new defense strategies they will find Turkey near you.
There are 3 nations in Bosnia-Herzegowina - Bosniaks, Serbs and Croats. I assume you are talking about Bosniaks. Turkey is a NATO member and can not attack any country without permission of NATO. Especially not european countries. If a little violentjack will sleep better now its o.k. - otherwise, please stop talking bullshit on this forum.