Cake u fotografiji
Moderator: Chloe
- respo
#26 Re: Cake u fotografiji
sve je relativno
uzeo sam samo primjer s kojim da pocne ne znaci da ga mora uzeti
njoj recenzije nista ne znaci tako da sa bilo kojim polupro aparatom ce ona biti zadovoljna
ako je krene sigurno se nece zadrzati na tom i ici ce u dslr aparate
uzeo sam samo primjer s kojim da pocne ne znaci da ga mora uzeti
njoj recenzije nista ne znaci tako da sa bilo kojim polupro aparatom ce ona biti zadovoljna
ako je krene sigurno se nece zadrzati na tom i ici ce u dslr aparate
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#27 Re: Cake u fotografiji
mislim da si previse kritićki uklizala na ovu temukriticarka_nikova wrote:vi profesionalci ili "profesionalci" toliko zakomplikujete da vise ne znam ni kome da vjerujem....
-
ChupoJasa
#28 Re: Cake u fotografiji
u februaru, ove godine, sam bio u sličnoj situaciji kao ti... odlučio sam da kupim neki digitalac. Razlika je u tome što sam ja već imao SLR (film) i znao sam koje su prednosti tako da nisam obraćao pažnju na "point-and-shoot" aparate. Pošto se fotografijom bavim čisto iz hobija nije mi baš cilj da dajem po 3000 ili 5000 KM za neki super sonični ekstra mega ovo ono - aparat...
Prvo: ukoliko imaš nekoga vani, ko ti može kupiti i donjeti opremu, obavezno pokušaj jer je puno povoljnije.
Drugo: Nemoj da slijepo vijeruješ komentarima na forumima, recimo ja mislim da je Canon mnogo pristupačniji ali se meni fotografije koje pravi Nikon mnogo bolje, prvenstveno zbog boja...
Moj ti je savijet: da po cijenama skontaš šta sebi možeš priuštiti(pretpostavimo novo), recimo: Nikon D40, Nikon D60, Nikon D80, Canon 400D, Canon 450D ili Canon 1000D, te onda pogledaš fotografije koje su njima napravljene. Neko već reče kako je google majka znanja. Vjeruj da je tako. Što se tiče stranica gdje možeš pratiti fotografije i fotografske teme, imaš ovdije temu (neko je već objesnio gdje), imaš http://www.fotografija.ba i možda još par manje aktivnih mijesta. Imaš dosta stranica naših susjeda koji su kao i obično daleko ispred nas...
Uglavnom ja ti preporučujem dobro i temeljito istraživanje kako bi znala šta hoćeš.
Ja sam kupio Nikon D40 sa kit objektivom i nisam se pokajao. To je najjeftinija varijanta DSLR-a(750 KM plaćen u Sarajevu) ali meni treba nešto na čemu ću se naučiti. Već sada razmišljam o nečemu boljem s tim da imam određene afirmitete prema videu tako da kontam ukomponovati i tu varijantu ali definitivno ostajem pri Nikonu...
Nadam se da sam ti bar malo pomogao...
Prvo: ukoliko imaš nekoga vani, ko ti može kupiti i donjeti opremu, obavezno pokušaj jer je puno povoljnije.
Drugo: Nemoj da slijepo vijeruješ komentarima na forumima, recimo ja mislim da je Canon mnogo pristupačniji ali se meni fotografije koje pravi Nikon mnogo bolje, prvenstveno zbog boja...
Moj ti je savijet: da po cijenama skontaš šta sebi možeš priuštiti(pretpostavimo novo), recimo: Nikon D40, Nikon D60, Nikon D80, Canon 400D, Canon 450D ili Canon 1000D, te onda pogledaš fotografije koje su njima napravljene. Neko već reče kako je google majka znanja. Vjeruj da je tako. Što se tiče stranica gdje možeš pratiti fotografije i fotografske teme, imaš ovdije temu (neko je već objesnio gdje), imaš http://www.fotografija.ba i možda još par manje aktivnih mijesta. Imaš dosta stranica naših susjeda koji su kao i obično daleko ispred nas...
Uglavnom ja ti preporučujem dobro i temeljito istraživanje kako bi znala šta hoćeš.
Ja sam kupio Nikon D40 sa kit objektivom i nisam se pokajao. To je najjeftinija varijanta DSLR-a(750 KM plaćen u Sarajevu) ali meni treba nešto na čemu ću se naučiti. Već sada razmišljam o nečemu boljem s tim da imam određene afirmitete prema videu tako da kontam ukomponovati i tu varijantu ali definitivno ostajem pri Nikonu...
Nadam se da sam ti bar malo pomogao...
- randooom
#29 Re: Cake u fotografiji
Bolji je bilo kakav polovan DSLR nego najskuplju prosumer!
- alica.k
#30 Re: Cake u fotografiji
sve to ok, ali ona nece da da 700KM na fotoaparat...a svi znamo sta dodje sa dslr - objektivi i objektivi. ako nije spremna za fotoaparat dat toliko kako ce tek objektive kupovati?randooom wrote:Bolji je bilo kakav polovan DSLR nego najskuplju prosumer!
-
MUNAFIK
#31 Re: Cake u fotografiji
a mozda ovako nesto? povoljno, dobro za pocetnika, za amatersku fotografiju, manuelno sebi stimas neke bitne stvari tako i ucis fazone
... Ja mislim da je solidno za pocetak a nije skupo (posebno ako imas nekoga da ti dobaci iz USA)

detaljnije ovdje...
http://www.dpreview.com/reviews/specs/C ... n_s5is.asp

detaljnije ovdje...
- banjaluka078
#32 Re: Cake u fotografiji
MUNAFIK wrote:a mozda ovako nesto? povoljno, dobro za pocetnika, za amatersku fotografiju, manuelno sebi stimas neke bitne stvari tako i ucis fazone... Ja mislim da je solidno za pocetak a nije skupo (posebno ako imas nekoga da ti dobaci iz USA)
![]()
http://a.img-dpreview.com/reviews/Canon ... nS5_3q.jpg
detaljnije ovdje...
Moja topla preporuka za ovaj aparat, ako hoces da vidis kako slika, mozes pogledati moje slike: http://www.fotkanje.blogspot.com/
- mondo bizarro
#33 Re: Cake u fotografiji
ja imam ZENIT E
jest da mi rame otpade nosajući ga, al ga ne dam nikom!
jest da mi rame otpade nosajući ga, al ga ne dam nikom!
- dadoka84
#34 Re: Cake u fotografiji
Sve zavisi kakve fotografije planiras raditi. Ako volis macro ili fotografije pejzaza mnogo lakse je raditi sa nekim prosumer nego sa slr aparatima. Da se razumijemo ako imas pravu opremu i sa slr ces dobiti fenomenalne fotografije i to pod uslovom da se nadjes na pravom mjestu u pravo vrijeme, i da znas kako iskoristiti opremu koju imas. Ako zelis raditi portrete ona uzmi slr sa objektivom 100-200m. Kod takvih fotografija kad se snima s malim f brojem dobija se omeksana pozadina fotografije i osobu istice u prvom planu. Takodje trebas i dobro svjetlo. Blic glava sa softbox ili mnogo jeftinije rjesenje prozor na sjevernoj strani sobe. Takve fotografije mogu biti veoma efektne. Bez nekih velikih pretenzija sasvim solidno ce ti posluziti i 18-105mm objektiv dok je samo tijelo aparata manje vazna stavka. Najjeftiniji slr na trzistu je jos uvijek mislim nikon d40 i kosta 700 i neku markicu. Ono sto je problem kod svih ovih aparata je sto su dosta glomazni i zauzimaju dosta prostora i "paznje". Mnogo lakse je skakati okolo sa "idiotom"
I ono sto je mene izludjivalo na odmoru, kad god neko vidi da imas slr prilazi i trazi da i njega slikas jer pretpostavlja da si dobar u tome sto radis, smor pravi. Sretno sa izborom.
- NIN
#35 Re: Cake u fotografiji
Teske rijeci!terapija wrote:Jao ovih nikonijanaca, Canon je zakon
- inatmanD80
#36 Re: Cake u fotografiji
Teske skroz
Nego trebal kome Nikon COOLPIX P90 za 400 km?
Nego trebal kome Nikon COOLPIX P90 za 400 km?