Čaj od brusnice, WTF?!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Fozgen

#26 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Fozgen »

Bellica wrote:
atko wrote:ja tamo kad pekmez :lol: :lol: :D

Ta brusnica mi bas ide na zivac ... bila popularna i soja ... pa aloja ... sad brusnica ... mislim biljka za neke boljke cudotvorna kao i svaka biljka ... al to marketinsko napumpavanje ... sve ocekujem da se pojavi i mis od brusnice koji lijeci bol u zglobu sake :lol:
Ja evo svaki dan cekam naslov u novinama u kojem ce stajati "brusnica covjeka vratila iz mrtvih" ili "Pijte brusnicu da bi ste se spasili od smrti" :):):):)
Meni isto idu na zivce s tim glupostima, svaka cast i brusnici i aloji, ali sto je previse, previse je. Pa caj od brusnice, pa sok, pa kreme, pa balzami, pa samponi, pa kupke...

Kupujem brusnicu, 300gr placam 6KM, ugavnom je koristim za kompote, daje lijep ukus, a za caj slabo, ako bas i mora biti caj onda radije nesto sto nema veze s brusnicom. Ne kazem da brusnica ne pomaze kod urinarnih infekcija, ali treba stvarno biti budala pa vjerovati da neka upala prodje samim uzimanjem caja od brusnice bez tableta. Ako bas treba brusnica, onda radije sirup od brusnice iz apoteke, a nikako nekakve mjesavine u kojim kao sto rece gospodin koji je postavio temu ima svega osim brusnice :)
To je fakat :D brusnica je nidje veze, ok je za koristiti u kuhinji, lijepa boja, moze se i onak prezvakati, caj je kao i hibiskus dobar za ... nista. Sipak, kamilica, dubcac, pelin, nana itd. su cajevi dokazani.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#27 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by ladyblue18 »

Ja samo kamilicu pijem, ponekad se zalomi vocni.
Milfordove kupujem cajeve, meni najbolji. I frankovi.
*mima*

#28 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by *mima* »

ladyblue18 wrote:Ja samo kamilicu pijem, ponekad se zalomi vocni.
Milfordove kupujem cajeve, meni najbolji. I frankovi.

Najbolji.
chuchumbamayumbe

#29 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by chuchumbamayumbe »

Najbolji su oni što moja mama nabere tamo gdje ljudska noga još nije kročila, pa onda fino prirodno osuši.
Ali lijena guzica, valja uzeti cjediljku pa procijediti.
Lakše ovako, uzmeš vrećicu, baciš vrećicu...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#30 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by ladyblue18 »

chuchumbamayumbe wrote:Najbolji su oni što moja mama nabere tamo gdje ljudska noga još nije kročila, pa onda fino prirodno osuši.
Ali lijena guzica, valja uzeti cjediljku pa procijediti.
Lakše ovako, uzmeš vrećicu, baciš vrećicu...
:lol: :lol: ziva istina.
Joey Tribbiani

#31 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Joey Tribbiani »

Hebo te, chuchi i hanuma mu u njega uhapse serijskog cakijasa Šećerovića, raja napise 6,7 postova. Onda chuchi i hanuma kupe čaj, svi pisu sta valja i ode na 2 stranice :mrgreen:
chuchumbamayumbe

#32 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Joey Tribbiani wrote:Hebo te, chuchi i hanuma mu u njega uhapse serijskog cakijasa Šećerovića, raja napise 6,7 postova. Onda chuchi i hanuma kupe čaj, svi pisu sta valja i ode na 2 stranice :mrgreen:
A uz sve to sam i "islamofob"!
8-)
:D :D :D
chengaba

#33 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by chengaba »

bavi wrote:Nedavno mi je od brata dijete imalo nekakvu bakteriju u urinu pa po preporuci doktora je trebalo piti čaj od brusnice. Vjeruj mi da svaki od čajeva u cjenovnom rangu od 1 do 3 marke je takvog sastava, bez obzira koji proizvođač je u pitanju. Na kraju smo kupili nekakav od 10 KM u merkatoru ali ni on nije bio čemu. Najbolje ti je kupiti suhu brusnicu pa praviti čaj. :wink:
Brusnica je beton za infekcije E. Coli u urinarnom traktu, i to Američka brusnica...
Samo preporucio bih da ih jedete osušene, jer prokuhavanjem dobijete crvenu tečnost koja ima ukus po brusnici, ali nema bas neka lijekovita svojstva. ;-) :thumbup:
♥ Julianna ♥

#34 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by ♥ Julianna ♥ »

Zeinpharm je Tito.
cyprus

#35 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by cyprus »

Pijem čaj otkad znam za sebe, ali ih ni dan danas ne razlikujem. Tako da brusnica, ne brusnica, meni vala svejedno :D
suspect_zero

#36 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by suspect_zero »

Što se tiče ovih u kesicama, najbolja mi je ''Podravkina'' brusnica.........ali najviše efekta imaju osušeni plodovi, preporučuje se dnevno konzumirati po 10-tak bobica.....bogata je vitaminom C, dobro djeluje na rad bubrega i urinarnog trakta kao i za jačanje imuniteta.
suspect_zero

#37 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by suspect_zero »

Dupli :mrgreen:
Margita81

#38 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Margita81 »

chengaba wrote:
bavi wrote:Nedavno mi je od brata dijete imalo nekakvu bakteriju u urinu pa po preporuci doktora je trebalo piti čaj od brusnice. Vjeruj mi da svaki od čajeva u cjenovnom rangu od 1 do 3 marke je takvog sastava, bez obzira koji proizvođač je u pitanju. Na kraju smo kupili nekakav od 10 KM u merkatoru ali ni on nije bio čemu. Najbolje ti je kupiti suhu brusnicu pa praviti čaj. :wink:
Brusnica je beton za infekcije E. Coli u urinarnom traktu, i to Američka brusnica...
Samo preporucio bih da ih jedete osušene, jer prokuhavanjem dobijete crvenu tečnost koja ima ukus po brusnici, ali nema bas neka lijekovita svojstva. ;-) :thumbup:

:thumbup:
Ja pila u trudnoci, trudnicama je uglavnom svakodnevno i preporucuju uvin caj je prejak.
Isto vrijedi za djecu-brusnica ako treba, uvin caj-ne.
zonbirile

#39 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by zonbirile »

u Tušu imaš sušenu brusnicu 10,99 kilo.
Op3r4t0r

#40 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Op3r4t0r »

I meni takve stvari nikad nisu bile jasne, ja npr volim krem supe, u supi od sampinjona se nalazi 2% ili manje sampinjona :-) , a ono sto mi je jos manje jasno, ne znam da li to ima u bosni ali ovdje gdje sam ja je sasvim normalno, na pakovanju velikim slovima pise npr Purece hrenovke, okrenes da vidis sastojke i vidis da se sastoji od 30% pureceg mesa, 60% svinjskog mesa i 10% ostalog, i dan danas nakon vise godina mi nikako nije jasno kako npr ovakve hrenovke mogu biti purece a svinjskog mesa duplo vise :-)
melb26sa

#41 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by melb26sa »

Sad bi trebalo ukljuciti udruge za zastitu potrosaca jer etikete imaju rijeci koje dovode u zabludu kupce - ne znam koliko su jake ali bi trebale moci otici proizvodjacu i uticati da se promijene nazivi kako bi pokazivali prave sastojke.

Bas je nedavno na vijestima bila ili Kellogg ili kakva druga kompanija koja pravi one zitarice - napuhana riza sa cokoladom i oni tvrde da poboljsava imuni sistem (kao dodali su A, C i E vitamine - ni 100% dnevne potrebe vec kojih 10%). Evo ih sad ganjaju da skinu "misleading labels".
Skyfox

#42 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Skyfox »

jedino sto valja od brusnice je ona cokolada, crveni omot, poskupa. :D

sad ima i boja za kosu od brusnice, neznam kojeg je okusa :-D
bez_ideje

#44 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by bez_ideje »

Kuci,iskljucivo pijem cajeve od ubranih i sasusenih trava......to kuca citava mirise kad se caj zakuha,ove kupovne,samo u kaficima
Veceras je pelin na redu :mrgreen: :mrgreen:
na muci se poznaju junaci
Bosanac sa dna kace

#45 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Bosanac sa dna kace »

aghm...ja sam ovo davno skonto :-)
a jel onaj, nedje sam na netu procito blog neke botanicarke koja veli da je lisce brusnice deset puta ljekovitije i da su brusnica i borovnica po sastavu gotov pa iste, jel se iko u ovo razumi???
eh sad me zanima kakav efekt imaju brusnice kad ih nako sirove berem i jedem odma svjeze ubrane? :-D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#46 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by PipiDugaDevetka »

Skyfox wrote:jedino sto valja od brusnice je ona cokolada, crveni omot, poskupa. :D

Pa, brusnice,...ili Domestos sa okusom limuna :D

Bila je tema na Zdravlju o brusnici, pa je neka kompetentna forumašica izjavila da i nije baš dobro previše trošiti brusnicu jer nakon što pomogne, ''oriba'' sluzokožu,...bla, bla, bla,...

Dakle, ti proizvođači što stavljaju 3% brusnice u čaj od brusnice,
misle na vaše zdravlje,... :D
Bosanac sa dna kace

#47 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Bosanac sa dna kace »

PipiDugaDevetka wrote:
Skyfox wrote:jedino sto valja od brusnice je ona cokolada, crveni omot, poskupa. :D

Pa, brusnice,...ili Domestos sa okusom limuna :D

Bila je tema na Zdravlju o brusnici, pa je neka kompetentna forumašica izjavila da i nije baš dobro previše trošiti brusnicu jer nakon što pomogne, ''oriba'' sluzokožu,...bla, bla, bla,...

Dakle, ti proizvođači što stavljaju 3% brusnice u čaj od brusnice,
misle na vaše zdravlje,... :D
ja sad kontam jel uredu sto ima 80% hibiskusa? ili i njeg treba bit 5%? :D
Skyfox

#48 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Skyfox »

dobro pitanje :D

ma kamilica najbolja i zeleni ovo ostalo mazanje ociju
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#49 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4817&Itemid=1 wrote: ....POČETAK ČLANKA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA LINK ''POLJOPRIVREDE.BA''.....
..........
..........
..........
U čaju od jagode najmanje jagode
Potrošači upozoravaju i na brojne aromatizovane čajeve na našem tržištu, u kojim gotovo da i nema onih sastojaka koji su navedeni kao osnovni.

Tako je moguće kupiti proizvod na kojem piše čaj od jagode u kojem svega deset odsto sastojaka čini to voće, dok su ostali sastojci, čak 90 odsto, šipurak, hibiscus, arome i boje.

"Prisutna je obmana potrošača kad su u pitanju čajevi, jer čaj za koji piše da je od brusnice sadrži pet odsto brusnice, a ostalo su neke druge biljke", rekli su u Udruženju građana "Plava sfera".

U Udruženju građana DON Prijedor takođe su potvrdili da su istraživali proizvođače čajeva.

"Došli smo do poražavajućih činjenica, da na čaju na kojem piše, na primjer, brusnica odnosno nar, imate samo jedan odsto brusnice, a više od 40 odsto nekih drugih supstanci", rekli su u DON-u.
wtf čaj od jagode!
chuchumbamayumbe

#50 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Rekoh ti ja...
da su kojim slucajem stavili "mjesavina caja od cega vec sve ne", ili "1% brusnica caj", ne bih imao problema.
Ovako, prodaju muda pod bubrege...
Post Reply