Č.Jovanović vs. M. Dodik

Locked
lakazlaja

#1226 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by lakazlaja »

cyprus wrote:Tokom maloprijašnjeg razgovora sa jednom osobom do čijeg mi je mišljenja vrlo stalo, odlučio sam da se na jedan dugi period (a možda i trajno) suspendujem sa političkog podforuma, jer sve mi se nešto čini da sam davno trebo poslušat ljude koji su mi govorili da politika nije za mene, pogotovo ova balkanska...

Eto, sretno vam sa daljom diskusijom na ovu i druge teme...
Malo ti je patetican post. Ali zajebano je kad si sam protiv svih, pa onda krenu personalni napadi i prikrivena vrijedjanja. Ali odavno se primjetilo da ti fali malo zelene krvi, jos od onog tvog fenomenalnog posta od prije 3-4 godine sa stavkama sta mora raditi i reci srbin da ne bi proglasen cetnikom, salonskim cetnikom ili velikosrbinom. Ali tad si bio mlad i zelen i jos si ucio Hidrologiju i Demografiju 1.
bh.tornjak

#1227 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by bh.tornjak »

Cedomire Jovanovicu, lafe...
ako budeš htio da doniraš organe kada umreš, molim te muda ostavi bosanskim političarima...

hvala....
oridjidji

#1228 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by oridjidji »

anthraxQ wrote:
Stojadin wrote:
Bosnolog wrote: Nacionalsita je neko ko voli i brani svoju naciju kada je ugrozena i ponosan je time,ali ne osporava durgima njegova nacionalna i svaka druga prava koja takode uvazava,
Nije bas.. :)

Nacionalista je onaj ko stavlja svoju naciju ispred svih drugih i ko smatra da je kultura njegove nacije superiorna od kultura drugih nacija.

Tako barem u rjecniku pise.
Nije ni ovo tačno. Nacionalizam sam po sebi nije uopće negativna stvar, jer da ga nema ne bi bilo ni država, ni državnih uređenja, nikakvog političkog zajedništva ne bi bilo kakvo sada imamo u razvijenim nacijama. Nacionalizam ja shvatam kao prosoto domoljublje, patriotizam.

Druga stvar je šovinizam, antagonizam, ksenofobija i sl.

Pogresna konstatacija totalno, nacionalizam i patriotizam nisu jedna te ista stvar. Kod nas se to izjednačilo na Balkanu jer su se političari nacionalisti trudili da se prikažu kao patriote što oni to nisu jer oni nisu nošeni ljubavlju prema domovini, već prema etničkom predznaku koji nose, niti su bili moralni niti su branili univerzalne vrijednosti niti štitili interese svih grupa u jednom multietničkoj državi. A svaka je zemlja multietnička. Pa i Slobo je rekao da nema zemlje koja je jednoetnička, te naglašavao činjenicu da Karadžić nikada neće uspijeti u naumu da jednoetničku teritoriju stvori ma koliko dosljedni bili oni koji i danas slijede njegovu nakaradnu nacionalističku-fašističku ideologiju.
Korisničkoime

#1229 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Korisničkoime »

Nisi ti upratio zasto sam ovo pitao.
Uopste nisam mislio na nase drustvo u cjelini , jer tu bi nam brat bratu trebalo 1000.000 Ceda.
O "nasim " klero sovinistima ( svih krvnih zrnaca) mislim sve - najgore. Tu vise ni a la Cede ne bi pomogle
Ja upitah za istinske PRO BIH snage . Nisu bas mogobrojne , ali svakako postoje .
Sta bi to trebao njihov Ceda odraditi . Kakvo bi smece taj Ceda u njihovo ime trebao pocistiti ?
Niti su koga napale , niti su koga diskriminirale , niti su pocinile kakve zlocine...mozda i zato sto u njima moralni ljudski i politicki Cedini stavovi vec postoje.
Jel' sad imalo jasnije ?
Pa i nije, šta ću kad si već pitao :-D .
Ko su po tebi PRO BIH snage ja sam nekako mislio da pričaš o političarima jer se vrtimo primarno u politici.
Ako ne misliš na političare ako misliš na obične ljude koji imaju PRO BIH stav a nisu svoje ruke okaljali pa njima bi naš Čeda trebao radi ovih prvih, mislim političara.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1230 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Pa dobro, imali smo i mi svoga Cedu, ali ga ubise oni koje ono laktasko govedo zdusno brani.

Cedo Domuz. :thumbup:

R.I.P.

Gospodin Cedo Jovanovic je tokom debate imao pusku, ali co'jek zaboravio da je napuni.

Dodik u govoru ponavlja istu mantu koju mozete cuti od svake babe na nedodjijskim pijacama.

Kako god, samim tim sto je laktasko govedo moralo da ide u Beograd da brani neodbranjivo je plus za Cedu. :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1231 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by PipiDugaDevetka »

lakazlaja wrote:
cyprus wrote:Tokom maloprijašnjeg razgovora sa jednom osobom do čijeg mi je mišljenja vrlo stalo, odlučio sam da se na jedan dugi period (a možda i trajno) suspendujem sa političkog podforuma, jer sve mi se nešto čini da sam davno trebo poslušat ljude koji su mi govorili da politika nije za mene, pogotovo ova balkanska...

Eto, sretno vam sa daljom diskusijom na ovu i druge teme...
Malo ti je patetican post. Ali zajebano je kad si sam protiv svih, pa onda krenu personalni napadi i prikrivena vrijedjanja. Ali odavno se primjetilo da ti fali malo zelene krvi, jos od onog tvog fenomenalnog posta od prije 3-4 godine sa stavkama sta mora raditi i reci srbin da ne bi proglasen cetnikom, salonskim cetnikom ili velikosrbinom. Ali tad si bio mlad i zelen i jos si ucio Hidrologiju i Demografiju 1.
Činjenice
Internetska je ovisnost
ozbiljan problem javnog zdravstva i trebala bi biti priznata kao klinički poremećaj, tvrdi američki psihijatar, dr. Jerald Block, u reviji “American Journal of Psychiatry”. Taj oregonski stručnjak tvrdi da postoje pet glavnih simptoma internetske ovisnosti: Gubitak vremenske orijentacije dok je osoba spojena na internet, zanemarivanje temeljnih potreba kao što su prehrana i spavanje, apstinencijska kriza kad nije moguć pristup internetu, stalna potreba za sve boljom računalnom opremom i programima vezanih za ‘surfanje’ i druge internetske operacije, te pad djelotvornosti u poslu, obrazovanju, društvu ili obitelji. Ovisnici uspostavljaju prisan odnos s računalom te im on postaje značajna “osoba”, nalik životnom partneru.
+ 1 :D
Korisničkoime

#1232 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Korisničkoime »

anthraxQ wrote:
Stojadin wrote:
Bosnolog wrote: Nacionalsita je neko ko voli i brani svoju naciju kada je ugrozena i ponosan je time,ali ne osporava durgima njegova nacionalna i svaka druga prava koja takode uvazava,
Nije bas.. :)

Nacionalista je onaj ko stavlja svoju naciju ispred svih drugih i ko smatra da je kultura njegove nacije superiorna od kultura drugih nacija.

Nije ni ovo tačno. Nacionalizam sam po sebi nije uopće negativna stvar, jer da ga nema ne bi bilo ni država, ni državnih uređenja, nikakvog političkog zajedništva ne bi bilo kakvo sada imamo u razvijenim nacijama. Nacionalizam ja shvatam kao prosoto domoljublje, patriotizam.

Ti kako se meni čini sociološki koncept društvenog ugovora pretvori u nacionalizam.
Kako ja to gledam patriotizam ti je kao ljubav prema vlastitoj majci - to se valjda podrazumijeva, niko normalan neće svakog drugog koga sretne pričati o tome koliko voli svoju majku ovom drugom je to jasno jer i on sam voli svoju majku.
Nacionalizam je upravo to pričanje svakom drugom koga sretneš kako voliš svoju majku i kako je ona super da nema bolje i da su sve ove druge majke u biti koze samo je tvoja majka naj naj, i tako stalno godinama.
U oba primjera se voli majka samo u ovom drugom su ostale majke koze a i ljubav baš nije normalna.
M_e_m_o

#1233 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by M_e_m_o »

Lukovićev komentar showa u Beogradu: "Dodik nokautiran - pukla genocidna Šumska"

Poznati srbijanski novinar Petar Luković objavio je komentar povodom sučeljavanja predsjednika RS Milorada Dodika i lidera LDS-a Čedomira Jovanovića. Radni naslov je brutalan: "Pukla genocidna Šumska". Kao uostalom i cijeli komentar. Prenosimo ga u cijelosti:

"Televizijski duel između Čedomira Jovanovića i Mileta Dodika u organizaciji državotvornog Tanjuga – unapred je bio izgubljen za vlasnika Šumske. Ono što mu uspeva u svom RS feudu – da pod kontrolom drži narod, medije, opoziciju, biznis partnere i svoje telohranitelje – ogolilo se u dijalogu kad se pokazao u pravom svetlu: bahat, osion, ekstremno glup i priglup, srboidno napaljen i diktatorski nervozan; slika i prilika Šumskog Rajha nastalog na genocidu.

Kad je na svojoj teritoriji, okružen klimoglavcima, Kusturicom i sličnom felom, među preplašenim narodom koji ne sme da zine od straha – Mile Dodik izgleda kao nekakav ozbiljan političar koji na RTSRS zna šta radi; njegovo kurčevito insistiranje da će se Bosna raspasti (mirnim putem), a da će on, dok svi budu u govnima, u belom odelu, proglasiti nezavisnost ove Genocidne Tvorevine – jer mrzi Sarajevo, mrzi Bosnu, mrzi Bošnjake, mrzi sve – uteruje teror među veselim Srbima čije ludilo radi na papučici propagande; što luđe, to bolje!

Onog časa kad se Dodik Mile izmakne iz Šumske, dođe u Beograd – ali ne kod Borisa Tadića kojem se instinktivno baca u međunožje – već na televizijski duel sa Čedimirom Jovanovićem, stvari postaju drukčije.

Nije to protivnik koji će ga ljubiti i jezikom lizati kao Emir Kusturica; nije to Boris Tadić koji ća ga maziti i tetošiti i podržavati stiskom u međunožju; nije to Vojislav Koštunica koji će se nag skinuti čim čuje da je Dodik krenuo iz Banjaluke; nisu to Dveri srpske koje su oralno spremne da Mileta zadovolje u bilo kojem saobraćajnom sredstvu, nije to SRS koji će šešeljevskim seksom, analnom sekirom, izraziti svoju polnu ljubav glede voljenog Mileta.

Neurotično opušten, siguran u svoj oskudni rečnik koji impresionira samo Nemanju Kusturicu, nesrećni Dodik je verovao da će na isti način – obraćanjem na ti, uvredama i fizičkom silom - slomiti Jovanovića; prevario se, naravno.

Ne samo da je ovo Beograd koji Dodik nije upoznao, već je ovo Beograd kakav treba da bude; hrabar, dosledan, sazdan u činjenicama, sa spremljenim dokumentima – sve ono što mentalno-oskudni Dodik nije stigao ni da pojmi. Iz njega nije samo govorio Radovan ili Ratko, već zagrobni Milošević – groteskno glupo, sa izrazom lica deteta uhvaćenog u krađi tokom genocida.

Čedomir Jovanović nije uradio ništa posebno; samo je činjenicama i pitanjima o činjenicama, diktatora genocidne Šumske saterao u ćošak smrada i srama.

Glup, budalast i histeričan, Mile Dodik je konačno Srbiji pokazao da je prava tadićevska lutka omraza i mržnje; moguće je da već sutra Rajko Vasić ovaj duel proglasi Dodikovom pobedom – ali ukus krvi, ukus rata i ukus genocida ostaje kao najstrašnija emocija šumskog Mileta, poraženog i razbijenog u svim kategorijama.

Ukratko: nokautiran ženski polni organ Šumske.

Čkapi ostaje čkapi".

Brutalno :mrgreen:
oridjidji

#1234 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by oridjidji »

Korisničkoime wrote:
Uopste nisam mislio na nase drustvo u cjelini , jer tu bi nam brat bratu trebalo 1000.000 Ceda.
O "nasim " klero sovinistima ( svih krvnih zrnaca) mislim sve - najgore. Tu vise ni a la Cede ne bi pomogle
Ja upitah za istinske PRO BIH snage . Nisu bas mogobrojne , ali svakako postoje .
Sta bi to trebao njihov Ceda odraditi . Kakvo bi smece taj Ceda u njihovo ime trebao pocistiti ?
Niti su koga napale , niti su koga diskriminirale , niti su pocinile kakve zlocine...mozda i zato sto u njima moralni ljudski i politicki Cedini stavovi vec postoje.
Jel' sad imalo jasnije ?
Ko su po tebi PRO BIH snage ja sam nekako mislio da pričaš o političarima jer se vrtimo primarno u politici.
Ako ne misliš na političare ako misliš na obične ljude koji imaju PRO BIH stav a nisu svoje ruke okaljali pa njima bi naš Čeda trebao radi ovih prvih, mislim političara.
Pa naša politička garnitura u BIH, što u RS, što u FBIH je proistekla iz rata. Normalno je da postoje konfrontacije među njima. Da bi se razvila situacija drugačije od ove. Treba nam nešto sviježe u oba entiteta, a što bi moglo promjeniti našu političku scenu radikalno, možda razvoj zajedničkog NVO sektora, razvoj par zajedničkih političkih platformi koja bi obuhvačala oba entiteta i državni nivo ili dva istovremena entitetska bunta koja bi završila udarom na entitetske institucije sa ciljem da se BIH ujedini.

PRO BIH snage nemogu doprijeti do naroda u RS-u, kad Dodik uspješno vlada medijskim prostorom u RS, tek jedna ili dvije televizije nedobijaju pomoč od vlade RS-a.

Jedina pozitivna stvar koja je se desila u BIH u zadnjih par godina je ta što su se neprijatelji ujedinili radi penzija koje nisu dobili radi neusvajanja budzeta na državnom nivou tj. bivši penzionisani vojnici iz oba entiteta u zajedničkoj vojsci koja je nastala nakon rata. Te pomažu jedne druge... Ovi iz FBIH skupljaju novac za najugrozenije vojnike iz vojske RS-a koji ne mogu prehraniti svoje porodice... E kada bi na tim nekim sitnim zajedničkim stvarima radili više, možda bi se budučnost ove zemlje mogla izmjeniti u narednim godinama.
Korisničkoime

#1235 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Korisničkoime »

Nije to protivnik koji će ga ljubiti i jezikom lizati kao Emir Kusturica; nije to Boris Tadić koji ća ga maziti i tetošiti i podržavati stiskom u međunožju; nije to Vojislav Koštunica koji će se nag skinuti čim čuje da je Dodik krenuo iz Banjaluke; nisu to Dveri srpske koje su oralno spremne da Mileta zadovolje u bilo kojem saobraćajnom sredstvu, nije to SRS koji će šešeljevskim seksom, analnom sekirom, izraziti svoju polnu ljubav glede voljenog Mileta.
:shock: Juh mene šta čuh :D
Bodkin

#1236 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Bodkin »

PipiDugaDevetka wrote:
irvinx1 wrote:
and wrote: Znaci ako Dodik ima podrsku vecine Srba, oni su zlocinci... Ili ako je neko glasao za Milosevica, taj je zlocinac... Ili ako je neko glasao za Tadica, to znaci automastki da je glasao za Tadicevu politiku prema BiH i da je podrzava. Samo sto obicnog covjeka boli kurac za stvari oko kojih vi razglabate bez ikakave sire percepcije drustva na ovim prostorima.
Nije zločinac, ali mora mu doći iz organa za sjedenje u glavu da su i u njegovo ime vršeni zločini ''najteži od WWII'' sa ''opštinskim genocidom u Srebrenici''. Čim je glasao ili čim je kupio u prodavnici nešto platio je porez i tako indirektno pomagao zločince (političare) koji su paravojsci naređivali, planirali,...

***Žaoka ''opštinski genocid'' upućena sudovima ICTY i MSP.
niko u moje ime ne moze vrsiti zlocin ako se ja ne slozim sa tim, NIKO. jako ti je glupo poredjenje, ako si nekad kupio francusko vino ili sir indirektno si poomogao bombardovanje libije. ako placas porez u BiH indirektno pomazes lopove na vlasti da se bogate. jako losa paralela
Not My Idea

#1237 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Not My Idea »

bahat, osion, ekstremno glup i priglup, srboidno napaljen i diktatorski nervozan; slika i prilika Šumskog Rajha nastalog na genocidu.
Iz njega nije samo govorio Radovan ili Ratko, već zagrobni Milošević – groteskno glupo, sa izrazom lica deteta uhvaćenog u krađi tokom genocida.
Petar Luković, kapa do poda za komentar! :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1238 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by plain vanilla »

naravno da je losa paralela i pokusava se proglasiti cijeli srpski narod kao genocidan :-)
Korisničkoime

#1239 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Korisničkoime »

Nije genocidan, niti postoji neka kolektivna krivica ali što postoji je kolektivna svijest na kojoj se izgrađuje opće prihvaćena istina koja ima svoje temelje u historijskim činjenicama. Od te svijesti je srbijansko društvo na žalost daleko dijelom zbog neinformiranosti, dijelom zbog nezainteresiranosti, dijelom zbog svojih briga, dijelom zbog svojih iskrivljenih ciljeva i vrijednosti.
automatic

#1240 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by automatic »

Not My Idea wrote:
bahat, osion, ekstremno glup i priglup, srboidno napaljen i diktatorski nervozan; slika i prilika Šumskog Rajha nastalog na genocidu.
Iz njega nije samo govorio Radovan ili Ratko, već zagrobni Milošević – groteskno glupo, sa izrazom lica deteta uhvaćenog u krađi tokom genocida.
Petar Luković, kapa do poda za komentar! :thumbup:
"naši" "političari" ne znaju ni u sebi složiti ovakve rečenice, bez obzira na tragedije kroz koje smo prošli, ali kad treba ugostiti Dodika u Sarajevu, srdačno se rukovati (neki sa njim i izljubiti) i dočekati ga oduševljeno i ushićeno, e tu nema problema, valjda jer znaju da se nakon debate ide na ručak i pijanku
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1241 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by plain vanilla »

Korisničkoime wrote:Nije genocidan, niti postoji neka kolektivna krivica ali što postoji je kolektivna svijest na kojoj se izgrađuje opće prihvaćena istina koja ima svoje temelje u historijskim činjenicama. Od te svijesti je srbijansko društvo na žalost daleko dijelom zbog neinformiranosti, dijelom zbog nezainteresiranosti, dijelom zbog svojih briga, dijelom zbog svojih iskrivljenih ciljeva i vrijednosti.

pa kolektivna svijest i kolektivna krivnja su dva razlicita pojma

a bolje receno da imaju kolektivnu nesvijest, pocev od slavljenja kosovskog boja, pa nadalje
Karl Hungus

#1242 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Karl Hungus »

Sve i da se moze neki narod proglasiti genocidnim to je nesto sto nikome ne moze donijeti nesto dobro. Samo daljnje svadje i konflikte. Kolektivna krivica takodje. Zlocini na kojima je nastala rs su institucionalni, krivica je pojedinacna ali i institucionalna. Genocid ne moze pociniti pojedinac. Genocid sprovode institucije. Probosanski politicari moraju insistirati na ovome, nije kolektivna nego institucionalna krivica.
Korisničkoime

#1243 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Korisničkoime »

oridjidji wrote:
Korisničkoime wrote:
Jel' sad imalo jasnije ?
Pa naša politička garnitura u BIH, što u RS, što u FBIH je proistekla iz rata. Normalno je da postoje konfrontacije među njima. Da bi se razvila situacija drugačije od ove. Treba nam nešto sviježe u oba entiteta, a što bi moglo promjeniti našu političku scenu radikalno, možda razvoj zajedničkog NVO sektora, razvoj par zajedničkih političkih platformi koja bi obuhvačala oba entiteta i državni nivo ili dva istovremena entitetska bunta koja bi završila udarom na entitetske institucije sa ciljem da se BIH ujedini.

PRO BIH snage nemogu doprijeti do naroda u RS-u, kad Dodik uspješno vlada medijskim prostorom u RS, tek jedna ili dvije televizije nedobijaju pomoč od vlade RS-a.

Jedina pozitivna stvar koja je se desila u BIH u zadnjih par godina je ta što su se neprijatelji ujedinili radi penzija koje nisu dobili radi neusvajanja budzeta na državnom nivou tj. bivši penzionisani vojnici iz oba entiteta u zajedničkoj vojsci koja je nastala nakon rata. Te pomažu jedne druge... Ovi iz FBIH skupljaju novac za najugrozenije vojnike iz vojske RS-a koji ne mogu prehraniti svoje porodice... E kada bi na tim nekim sitnim zajedničkim stvarima radili više, možda bi se budučnost ove zemlje mogla izmjeniti u narednim godinama.
Dio problema je što je i dio biračkog tijela proistekla iz rata kao što se i dio budućeg biračkog tijela odgaja od strane ovog prvog. Ja sam više zagovornik da mi na Balkanu dolazimo tobeta tek kad dobro udarimo od pod, znači pad na dno kace ali onaj brutalan koji će sve odnijeti u 3 p.m.. Ali ću sutra potpisati tvoju zamisao sa novim snagama i ako budemo iole ličili na normalan svijet tako će i biti iako ne brzo ipak će biti pod uslovom da smo normalan svijet.
Bodkin

#1244 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Bodkin »

Korisničkoime wrote:Nije genocidan, niti postoji neka kolektivna krivica ali što postoji je kolektivna svijest na kojoj se izgrađuje opće prihvaćena istina koja ima svoje temelje u historijskim činjenicama. Od te svijesti je srbijansko društvo na žalost daleko dijelom zbog neinformiranosti, dijelom zbog nezainteresiranosti, dijelom zbog svojih briga, dijelom zbog svojih iskrivljenih ciljeva i vrijednosti.
sa ovim se i mogu sloziti donekle. samo sto prvo troje zajedno ne bi trebalo dovesti u pitanje crno-bijele stavove. npr, ubistvo 8000 u 2 dana je genocid, tacka. ovo zadnje je nesto drugo. iskrivljene su vrijednosti zato sto je iskrivljen sistem koji ljude drzi u konstantnom sukobu. od politicara, preko medija, sportskih timova i navijaca, organizacija itd.
oridjidji

#1245 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by oridjidji »

Korisničkoime wrote:
anthraxQ wrote:
Stojadin wrote: Nije bas.. :)

Ti kako se meni čini sociološki koncept društvenog ugovora pretvori u nacionalizam.
Kako ja to gledam patriotizam ti je kao ljubav prema vlastitoj majci - to se valjda podrazumijeva, niko normalan neće svakog drugog koga sretne pričati o tome koliko voli svoju majku ovom drugom je to jasno jer i on sam voli svoju majku.
Nacionalizam je upravo to pričanje svakom drugom koga sretneš kako voliš svoju majku i kako je ona super da nema bolje i da su sve ove druge majke u biti koze samo je tvoja majka naj naj, i tako stalno godinama.
U oba primjera se voli majka samo u ovom drugom su ostale majke koze a i ljubav baš nije normalna.
Nacije su nastajale od etničkih skupina, koji su se u prošlosti svoje kretanje zaustavile na određenom prepoznatljivom prostoru i tu počeli da stvaraju jednu novu historiju, kulturu, jezik dajući tome prostoru svoj pečat, a vremenom i obrise države, stvarajući prve institucije, a potom i državu okarakterisanu oblikom vladavine koja je bila dominantna u tome narodu.

Pošto je historija, pokazala da su se nacionalne države stvarale ratovima mnogih naroda te dobijanjem ili gubljenjem tih prostora koje su pojedine etničke skupine narodi zaposjeli i da su mnoge države zahvatile i prostore na kojim su druge etničke skupine bile dominantne i učinile te prostore djelom neke jedne države u kojoj večina dominira manjinom, dovodi nas do zaključka da nacionalizam nije ljubav prema naciji, već prema etničkoj skupini jer etničke skupine tj. narodi stvaraju države. Zašto je nacionalizam poguban? Zato što se pripadnost etničkoj skupini stavlja iznad svih univerzalnih vrijednosti i moralnih principa, te se najčešče povezuje sa rasizmom, šovinizmom i fašizmom.

Patriotizam podrazumjeva ljubav prema domovini na način koji univezralne vrijednosti i moralne principe stavlja na pijadestal cijele države koja okuplja najčešče dvije etničke skupine, a u mnogim državama i puno više i svima daje podjednaka prava u tome društvu, spajajući interese svih ljudi pod krovom te države, a ne cijepanjem toga društva.

U osnovi nema zemalja koji su jednoetničke.

Na Balkanu se patriotizam i nacionalizam izjednačavaju, ali oni u svome korijenu nisu isti.
Bosnolog

#1246 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Bosnolog »

Bodkin wrote:
sa ovim se i mogu sloziti donekle. samo sto prvo troje zajedno ne bi trebalo dovesti u pitanje crno-bijele stavove. npr, ubistvo 8000 u 2 dana je genocid, tacka. ovo zadnje je nesto drugo. iskrivljene su vrijednosti zato sto je iskrivljen sistem koji ljude drzi u konstantnom sukobu. od politicara, preko medija, sportskih timova i navijaca, organizacija itd.
Genocid je bio kopletan velikosrpski plan u svim opstinama je radeno isto masovno,ubistvo ,progoni i rusenje bogomolja i svega sto ima veze sa jednom etnickom zajednicom,Karadzicu i Mladicu se sudi za genocid u jos nekoliko opstina osim Srebrenice,... ;-)

DEFINICIJA GENOCIDA

Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida

"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:

(a) Ubijanje pripadnika grupe ( uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt)
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe ( uključuje izazivanje traume pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje).
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje ( uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje).
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe ( uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja).
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.

član III:

(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."

Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili naređenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..

Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.

Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.I uništenje samo jednog dijela grupe je također genocid. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe.
Korisničkoime

#1247 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Korisničkoime »

plain vanilla wrote:

pa kolektivna svijest i kolektivna krivnja su dva razlicita pojma

a bolje receno da imaju kolektivnu nesvijest, pocev od slavljenja kosovskog boja, pa nadalje
Da naravno dva različita pojma slažem se, to sam naveo u kontekstu priče o kolektivnom kao takvom za razliku od individualnog koje u ovom slučaju i temi predstavlja Jovanović te sa više takvih individua se može potaći ova pozitivna kolektivna svijest koja je začetak ostalog.

Ma po meni je i to svijest ali sa temeljima u mitomaniji zapravo u mitu a ne historijskim činjenicama pa nema temelja ni u logici da se ne bavimo historijom kao takvom a i nedostatak logike odgovara više mitu.
Bodkin

#1248 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Bodkin »

Bosnolog wrote:
Bodkin wrote:
Genocid je bio kopletan velikosrpski plan u svim opstinama je radeno isto masovno,ubistvo ,progoni i rusenje bogomolja i svega sto ima veze sa jednom etnickom zajednicom,Karadzicu i Mladicu se sudi za genocid u jos nekoliko opstina osim Srebrenice,... ;-)

DEFINICIJA GENOCIDA

"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:

(a) Ubijanje pripadnika grupe ( uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt)
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe ( uključuje izazivanje traume pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje).
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje ( uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje).
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe ( uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja).

član III:

(a) Genocid;
(d) Pokušaj genocida;

Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili naređenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..

Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.

Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.I uništenje samo jednog dijela grupe je također genocid. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe.
moje misljenje je da se na ovom forumu previse koriste neke rijeci i to onda umanjuje snagu onoga na sta se stvarno odnosi :wink:
Bosnolog

#1249 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Bosnolog »

plain vanilla wrote:naravno da je losa paralela i pokusava se proglasiti cijeli srpski narod kao genocidan :-)
Niko to ne pokusava izjednaciti cijeli narod sa tom tvorevinom,

Ali Dodik upravo takvim optuzbama zeli da odbrani genocidne temelje tvorevine nastale na takvoj bolesnoj ideologiji,.

Ovaj dvoboj Cede i Dodika je izazvao zestoke politicke potresne turbulencije u Srbiji i BiH,.....

O nacinu nastanka genocidnog Ausvica javnost Srbije je prvi put imala prilike da cuje vise od onog sto im se prodavalo i pravdalo godinama,... ;-)
Bosnolog

#1250 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Post by Bosnolog »

Bodkin wrote:
Bosnolog wrote: Genocid je bio kopletan velikosrpski plan u svim opstinama je radeno isto masovno,ubistvo ,progoni i rusenje bogomolja i svega sto ima veze sa jednom etnickom zajednicom,Karadzicu i Mladicu se sudi za genocid u jos nekoliko opstina osim Srebrenice,... ;-)

DEFINICIJA GENOCIDA

član III:

(a) Genocid;
(d) Pokušaj genocida;

moje misljenje je da se na ovom forumu previse koriste neke rijeci i to onda umanjuje snagu onoga na sta se stvarno odnosi :wink:

Nije nego obrnuti,ocito se previse pokusava opravdati genocidnost genocidnog Ausvica i prestaviti kao legitimno pravo srpskog naroda stvorenog na masovnim zlocinima,jamama,logorima ,etnocidu,kulturocidu i genocidu,.... ;-)
Locked