. neverovatno..
Bezistan se grijao koliko znam od hamama koji je bio pored. Imaju i danas temelji izmedju Bezistana i hotela Evropa.
Izgleda da im ne griju. po napisanim komenatrima.... mozda individualno koriste grijalice- ali, i ja se sjecam, stanja prije rata ..da je bilo grijanje cijelog objekta.
To je bila socijalistička diktatura.moonca wrote: ↑04/12/2020 20:57Izgleda da im ne griju. po napisanim komenatrima.... mozda individualno koriste grijalice- ali, i ja se sjecam, stanja prije rata ..da je bilo grijanje cijelog objekta.
hahahaha izvini ne znam odakle si, ali ovo ti je onako bas tipicno autisticno sarajevski, moram prokomentirat.... na tu temu bila je svojevremeno zajebancija kad je kreno neki lik ovamo iz mog kraja sa sjevera u Sarajevo iso, iso pa doso na kraju kaze lijep grad samo zabacen brate mili! Sve je relativno hocu da kazem, nije Bosna Sarajevo... A mozes mislit kako je tek njima iz Osijeka jebeno kad krenu na more, dalje vec meni a pogotovo tebi..?_BataZiv_0809 wrote: ↑04/12/2020 15:54Da, Osijek nije na ruku nikome iz BiH osim TK i Semberiji, a nije nesto posebno turisticki izreklamiran da bi se u njega islo maksuz, pa vecina samo prodje pokraj njega na putu za Budimpestu.pritchard wrote: ↑04/12/2020 15:32 A Osijek/Esseg je oduvijek bio napredan i lijep grad, sam tramvaj na konjsku vucu je dobio godinu prije SA, a elektricni nesto kasnije. Pruga se isto pruza istok - zapad posto je i OS izduzen grad, nedavno je prosirena linija prema najzapadnijem predgradju Josipovcu. Popularna Tvrdja u centru grada je kao i sarajevsko Staro jevrejsko groblje na probnoj listi za UNESCO, Drava, Kopacki rit, svasta nesto ima. Ugl, vrlo fino mjesto za zivot koje se uspjesno oporavilo od opsade devedesetih i ne oslanja se na turizam kao primorje vec na industriju pa me ne bi cudilo da bolje prodje kroz ovu krizu od ST, DU itd.
Ja sam imao tu srecu i privilegiju da me za njega vezala jedna lijepa romantična priča, pa proveo gore nekoliko dana.![]()
Grad je stvarno super, ima taj austrougarski i mađarski štih, što kažeš izdužen je i bilo mi je baš čudno za vidjeti onaj niz austrougarskih zgrada sa jedne strane a preko puta njih poljana i ravnicaTvrđa je isto super, a kupalište kraj Drave nisam vidio obzirom da je ovo bila zimska priča. Smještaj mi je bio u naselju Retfala, po sjećanju govoreći, jako sam brzo došao do odredišta po samom ulasku u grad.
![]()
Eto 6 godina kasnije i mozes iz Visokog u Sarajevo vozomlacrima wrote: ↑04/07/2016 22:42Nismo mi Brazil da pravimo sebi novi glavni grad, niti imamo novca niti imamo prostora, niti pameti za takvo nešto. Imamo Sarajevo takvo kakvo jest, sa hiljadu nedostataka ali opet najljepši grad na svijetu.Tesla10 wrote:
Daj molim te.
Budućnosti Sarajeva je u izgradnji saobraćajne infrastrukture, da ja mogu iz Dobrinje doći u Vogošću za 15 minuta u svako doba. Zatim izgradnja i bolje upravljanje gradskim prijevozom, koji bi se protezao od Visokog do Ilijaša. Zatim bolje upravljanje i dogradnja kanalizcione mreže, vodovoda, električne mreže itd. Ne može se govoriti o metropoli ako nestaje vode od 12 sati.
Kada Sarajevo bude grad sa riješenim ovim problemima, onda će možda bogate Sarajlije da žive u Visokom, Konjicu, Bjelašnici ili Jahorini i moći će da budu na poslu u Centru za 20 minuta ili svojim autom, ili kombinacijom voz/gradski prijevoz.
Također, budućnost Sarajeva je u izgradnji urbane kulture, da se ne šaraju tramvaji, da se ne pljuje po ulici, da se zna koristiti lift i pokretne stepenice (ako se želi ići gore da se pritisne tipka za gore a ne obe tipke, a kad se želi stajati na pokretnim stepenicama da se stoji desno da ljudi mogu lijevo da prolaze), da se stvori saobraćajna kultura, da se stvori policija koja nema pardona ni prema babinim sinovima, da se ne baca smeće napolje, da se parkira isključivo na mjesta za to predviđena, da se ne prelazi na crveno, da su taksisti kulturni, da su svi građani kulturni i uslužni, pogotovo prema turistima.
Ovo je budućnost, a tvrdnje da se seli glavni grad bilo gdje jesu u rangu Hižeslava.