Buducnost Sarajeva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo Bosna

#151 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

Nije mi nešto baš posebno interesantna tema, samo da ukažem na ove nebuloze o Sarajevu kao gradu od "275000" stanovnika, pa ljudi stvarno je to največa glupost, :-) ?

Dakle to je politička odluka, hajmo izbaciti pola grada, kao da je grad "lafo" samo od Hece do Vijecnice, ili da od Šipa kao "nije više Sarajevo"?

Dakle sutra politika može reći da Sarajevo čini samo općina Stari Grad, a Sarajevo su, činjenica : i Ilidža i Općina Vogošća, pa možda i dio Hadžića i slično i Sarajevo realno predstavlja osrednji grad od 400.000 stanovnika, jer kada bi Zagreb ili Beograd. Ljubljanu ili Skoplje, "sveli" samo na uži centar i rekli da je samo to grad, Zagreb bi vjerovatno imao, "po glupim političkim nebulozama", oko 500.000 stanovnika a možda i manje ili ljubljana 200.000 stanovnika...

Niko od nas kada prođe Bare ne kaže da , "nije više u gradu", ni kada prođe Nedžariće ne kaže, "evo izlazim iz Sarajeva", dakle, da se ne lažemo...

Znači ako govorite/pišete o tzv .275.000 stanovnika , pišite , da mislite , samo na,(uži centar grada. koji politika zove pogrešno Sarajevom umjesto uži centar grada Sarajeva), jer Sarajevo je još nekoliko kilometara od Stupa prema Ilidži i još dalje i nekoliko kilometara od Bara/ Šipa prema Vogošći i dalje !!!
tututuuuu

#152 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

Fudo Bosna wrote:Nije mi nešto baš posebno interesantna tema, samo da ukažem na ove nebuloze o Sarajevu kao gradu od "275000" stanovnika, pa ljudi stvarno je to največa glupost, :-) ?

Dakle to je politička odluka, hajmo izbaciti pola grada, kao da je grad "lafo" samo od Hece do Vijecnice, ili da od Šipa kao "nije više Sarajevo"?

Dakle sutra politika može reći da Sarajevo čini samo općina Stari Grad, a Sarajevo su, činjenica : i Ilidža i Općina Vogošća, pa možda i dio Hadžića i slično i Sarajevo realno predstavlja osrednji grad od 400.000 stanovnika, jer kada bi Zagreb ili Beograd. Ljubljanu ili Skoplje, "sveli" samo na uži centar i rekli da je samo to grad, Zagreb bi vjerovatno imao, "po glupim političkim nebulozama", oko 500.000 stanovnika a možda i manje ili ljubljana 200.000 stanovnika...

Niko od nas kada prođe Bare ne kaže da , "nije više u gradu", ni kada prođe Nedžariće ne kaže, "evo izlazim iz Sarajeva", dakle, da se ne lažemo...

Znači ako govorite/pišete o tzv .275.000 stanovnika , pišite , da mislite , samo na,(uži centar grada. koji politika zove pogrešno Sarajevom umjesto uži centar grada Sarajeva), jer Sarajevo je još nekoliko kilometara od Stupa prema Ilidži i još dalje i nekoliko kilometara od Bara/ Šipa prema Vogošći i dalje !!!
Zagreb, kad bi se brojala prigradska naselja bi imao preko milijun. Npr. Velika Gorica, sto je kao ovdje Ilidza itd...

Vise ima smisla ovaj popis nego onaj iz '91. gdje je u sastav grada ulazio jedan Ilias i Pale. Mislim, kakve veze Ilijas i Pale imaju sa Sarajevom.

I nije ovdje uopce poenta kog ima vise vec stvar da je Sa. relativno mali grad, s ne puno stanovnika, povoljnim klimatoloskim uvjetima a ima redukcije vode preko 4 godine. A Ilidza ako se ne varam nema problem s redukcijom.
tututuuuu

#153 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

Kikibombona wrote:
tututuuuu wrote:
To je istina. Kad sam ovdje naviknem se, sto se kaze covjek se navikne na sve. Ali kad dodjem iz vana sok. Prvo sto primjetim je kolicina smeca, pa GRAS (i putnici, guranja, smrad naravno) i postanem bolno svjestan kad se pozelim istusirati navecer ili napiti vode a nisam natocio bocu. :D :oops:
Nemoj srat da se poljevate iz loncica!?? :lol: :lol: :lol: :lol:
Nije mi do smijeha. :D Ja sam svoju probavu vec regulirao po redukcijama. :D
PM72

#154 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

tututuuuu wrote:
PM72 wrote:Jesi li čuo za izvorište Mošćanica ili Kovačići,Sedrenik ili Crnil? Nisi.Voda izvire sama i ne trebaju joj pumpe do potrošača.Ide "nizbrdo" i opet je fali.Zašto? Pa ti si rekao srž problema,cijevi postavljala AU monarhija a ona krepala prije više od 100 godina.To je kao đevđir,začepi tri rupe a na ostalih pet još više krene...
E jesam. :D Ali ne znam kako se iz njih crpi voda i da li ima koje izvoriste iz kojeg se crpi. Nisam doduse cuo za sva, ali nije ni bitno. Sad, koliko je meni poznato, ViK ima velik dug prema Elektroprivredi, a taj dug sigurno nije od sijalica i printera po uredima.

Voda slobodnim padom ide do odredjene visine, ali da bi dosla do visih podrucja grada, visih spratova potrebne su pumpe (tu ne govorim o pumpama sto imaju neboderi).

Kad navecer "obore pritisak", kao sto rekoh, ljudi s prizemlja imaju vodu, ja u potkrovlju nemam. Voda je ocito i dalje u cijevima, ali pod oborenim pritiskom. Znaci voda i dalje istjece kroz suplje cijevi, tako da mi prica o redukciji i samo cijevima ne drzi vodu ( :D ). Cijevi jesu sigurno jedan od glavnih problema, ali ne i jedini.
PM72

#155 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

tututuuuu wrote:
PM72 wrote:Jesi li čuo za izvorište Mošćanica ili Kovačići,Sedrenik ili Crnil? Nisi.Voda izvire sama i ne trebaju joj pumpe do potrošača.Ide "nizbrdo" i opet je fali.Zašto? Pa ti si rekao srž problema,cijevi postavljala AU monarhija a ona krepala prije više od 100 godina.To je kao đevđir,začepi tri rupe a na ostalih pet još više krene...
E jesam. :D Ali ne znam kako se iz njih crpi voda i da li ima koje izvoriste iz kojeg se crpi. Nisam doduse cuo za sva, ali nije ni bitno. Sad, koliko je meni poznato, ViK ima velik dug prema Elektroprivredi, a taj dug sigurno nije od sijalica i printera po uredima.

Voda slobodnim padom ide do odredjene visine, ali da bi dosla do visih podrucja grada, visih spratova potrebne su pumpe (tu ne govorim o pumpama sto imaju neboderi).

Kad navecer "obore pritisak", kao sto rekoh, ljudi s prizemlja imaju vodu, ja u potkrovlju nemam. Voda je ocito i dalje u cijevima, ali pod oborenim pritiskom.
Znaci voda i dalje istjece kroz suplje cijevi, tako da mi prica o redukciji i samo cijevima ne drzi vodu ( :D ). Cijevi jesu sigurno jedan od glavnih problema, ali ne i jedini.
Pumpe na objektima VIK-a ne koriste se tako kako ti misliš.One ispumpavaju vodu iz zemlje do rezervaora kao i za prepumpavanje u drugi rezervoar.Na tim cijevima nema potrošača jer su to transportni vodovi.Ti u potkrovlju nemaš vode jer ti ne rade pumpe u podrumu koje su naštimane na određeni pritisak ili uopšte ne rade.Upravitelji po zgradama svoj javašluk i nerad svaljuju na VIK a njihov posao i odgovornost je od vodomjera do krajnjeg potrošača.Pošto po zgradama dosta naroda ne plaća upravitelja oni ne mjenjanju i ne servisiraju pumpe koje izbacuju vodu na više spratove.Onaj u prizemlju ima vodu a ti na petom spratu nemaš.Da ta pumpa radi kako treba logično bi i izbacivala vodu do tebe.Najlakše je reći "jebe nas VIK" .Odgovornost VIK-a jeste do šahta sa vodomjerom.Na zapadu je tako kao samo što je u nas nepismena i zadrigla masa.Dobiješ vodu do vodomjera i pritisak recimo 2 bar-a i tu njihova odgovornost prestaje.To sam se dobro raspitao.
stakasa

#156 Re: Buducnost Sarajeva

Post by stakasa »

Fudo Bosna wrote:Nije mi nešto baš posebno interesantna tema, samo da ukažem na ove nebuloze o Sarajevu kao gradu od "275000" stanovnika, pa ljudi stvarno je to največa glupost, :-) ?

Sto vam ovo "275 hiljada" ovako tesko pada? Tako je kako je, broj stanovnika se je smanjio u odnosu na 91-u, to niko ne moze osporit
tututuuuu

#157 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

PM72 wrote:
tututuuuu wrote:

Kad navecer "obore pritisak", kao sto rekoh, ljudi s prizemlja imaju vodu, ja u potkrovlju nemam. Voda je ocito i dalje u cijevima, ali pod oborenim pritiskom.
Znaci voda i dalje istjece kroz suplje cijevi, tako da mi prica o redukciji i samo cijevima ne drzi vodu ( :D ). Cijevi jesu sigurno jedan od glavnih problema, ali ne i jedini.
Pumpe na objektima VIK-a ne koriste se tako kako ti misliš.One ispumpavaju vodu iz zemlje do rezervaora kao i za prepumpavanje u drugi rezervoar.Na tim cijevima nema potrošača jer su to transportni vodovi.Ti u potkrovlju nemaš vode jer ti ne rade pumpe u podrumu koje su naštimane na određeni pritisak ili uopšte ne rade.Upravitelji po zgradama svoj javašluk i nerad svaljuju na VIK a njihov posao i odgovornost je od vodomjera do krajnjeg potrošača.Pošto po zgradama dosta naroda ne plaća upravitelja oni ne mjenjanju i ne servisiraju pumpe koje izbacuju vodu na više spratove.Onaj u prizemlju ima vodu a ti na petom spratu nemaš.Da ta pumpa radi kako treba logično bi i izbacivala vodu do tebe.Najlakše je reći "jebe nas VIK" .Odgovornost VIK-a jeste do šahta sa vodomjerom.Na zapadu je tako kao samo što je u nas nepismena i zadrigla masa.Dobiješ vodu do vodomjera i pritisak recimo 2 bar-a i tu njihova odgovornost prestaje.To sam se dobro raspitao.
Ovo si ti napisao na prethodnoj strani kao odgovor meni kad sam ja napisao da pumpe ispumpavaju vodu iz zemlje, i da ViK stedi na el. energiji.
PM72 wrote:Jesi li čuo za izvorište Mošćanica ili Kovačići,Sedrenik ili Crnil? Nisi.Voda izvire sama i ne trebaju joj pumpe do potrošača.Ide "nizbrdo" i opet je fali.
Vode nestaje npr. i na Grbavici (doduse rjedje) u neboderima i za jedan konkretno znam da pumpa u prizemlju uredno radi. Ako pumpe meni ne rade kako kazes, onda ne bi bilo vode citav dan, a ne samo iza 00.00. ili su te pumpe osjetljive na nocni rad?
Fudo Bosna

#158 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

tututuuuu wrote:
Zagreb, kad bi se brojala prigradska naselja bi imao preko milijun. Npr. Velika Gorica, sto je kao ovdje Ilidza itd...

Vise ima smisla ovaj popis nego onaj iz '91. gdje je u sastav grada ulazio jedan Ilias i Pale. Mislim, kakve veze Ilijas i Pale imaju sa Sarajevom.

I nije ovdje uopce poenta kog ima vise vec stvar da je Sa. relativno mali grad, s ne puno stanovnika, povoljnim klimatoloskim uvjetima a ima redukcije vode preko 4 godine. A Ilidza ako se ne varam nema problem s redukcijom.

Daj ne piši nebuloze molim te i koliko se računa da Zagreb ima, 500.000 stanovnika, ja ovdje pišem o političkoj nebulozi, jer reči da Sarajevo nije više od Nedžarića, ili da prestaje malo iza naselja Bare, je nešto što nema veze sa naukom /demografijom/geografijom, to je čisto politička odluka, otpisati pola grada i "isključiti ga " iz Sarajeva...

Sarajevo je , slažem se, ali samo relativno mal grad, (ali u ex Yu uvjetima je velegrad, 4 po veličini) , iza Beograda, Zagreba i Skopja, pa čak i za uvjete Balkana se može smatrati velikim gradom...

Sarajevo je možda nekada , prije 40-50 godina bilo do Nedžariča , danas je Sarajevo itekako iza Nedžarića i Bara, i svak bi te ismijao , kada bi u nekom razgovoru rekao da živiš između Kobilje i Bara i da si kao, "izvan Sarajeva", ili da imaš stan, kao, " van Sarajeva na Stupu", to su gluposti i čisto jedna veoma glupa , politička odluka !!!

P.S.
Zamisli automobilom prođeš semafor na Barama par stotina metara ili prođeš semafor kod Hece, javiš se frendu na mobilni i kažeš , "idem prema Mostaru/Zenici, nisam više u gradu"? :lol: :lol: :lol:
Last edited by Fudo Bosna on 08/07/2016 14:52, edited 2 times in total.
Fudo Bosna

#159 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

stakasa wrote: Sto vam ovo "275 hiljada" ovako tesko pada? Tako je kako je, broj stanovnika se je smanjio u odnosu na 91-u, to niko ne moze osporit

Merni ne pada "teško" da u 4 gradske općine, koje su strogi centar grada ali ne i kraj grada Sarajeva, ima toliko stanovnika, ali sama politička nebuloza, da kao Sarajevo nije dalje od Nedžarića, ili iza groblja Bare i naselja Šip da nisi više u Sarajevu, je naunčno/geografski neutemeljena i izuzetno smiješna i glupa !!!

Pa ču ponoviti dio iz gornjeg posta koji govori sav apsurd o "4 gradske općine" :-)

P.S.
Zamisli automobilom prođeš semafor na Barama par stotina metara ili prođeš semafor kod Hece, javiš se frendu na mobilni i kažeš , "idem prema Mostaru/Zenici, nisam više u gradu"? :lol: :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#160 Re: Buducnost Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Pa i nisi, kad prodjes Stup onda si na Ilidzi. Ilidza je grad za sebe.
Fudo Bosna

#161 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

dječak sa šibicama wrote:Pa i nisi, kad prodjes Stup onda si na Ilidzi. Ilidza je grad za sebe.
Vidi, meni je i Dobrinja, "grad za sebe" ali ona je u Sarajevu, i Vratnik je , "grad za sebe", je li Heco pijaca nije Sarajevo, (danas je veći dio općine Ilidža centar grada Sarajeva, Stup, Heco, Kasindolska, je prije aerodroma i to kao "nije Sarajevo" :lol: ), je li, ako imaš kuću 100-200 metara od Bara nisi u Sarajevu, je li Stup, "nije u Sarajevu :lol: ", je li kada čekaš tramvaj na Stupu, kažeš, "evo čekam tramvaj, nisam u Sarajevu", daj ljudi ne glupirajte se i ne lažite sami sebe :-)
dječak sa šibicama

#162 Re: Buducnost Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Dobrinja je sarajevski kvart, Ilidza je grad za sebe.

Velika razlika.

Cim prodjes Kobilju glavu, vise nisi u Sarajevu. Ili je Hotonj gradski kvart?
tututuuuu

#163 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

Fudo Bosna wrote:
tututuuuu wrote:

Daj ne piši nebuloze molim te i koliko se računa da Zagreb ima, 500.000 stanovnika, ja ovdje pišem o političkoj nebulozi, jer reči da Sarajevo nije više od Nedžarića, ili da prestaje malo iza naselja Bare, je nešto što nema veze sa naukom /demografijom/geografijom, to je čisto politička odluka, otpisati pola grada i "isključiti ga " iz Sarajeva...

Sarajevo je , slažem se, ali samo relativno mal grad, (ali u ex Yu uvjetima je velegrad, 4 po veličini) , iza Beograda, Zagreba i Skopja, pa čak i za uvjete Balkana se može smatrati velikim gradom...

Sarajevo je možda nekada , prije 40-50 godina bilo do Nedžariča , danas je Sarajevo itekako iza Nedžarića i Bara, i svak bi te ismijao , kada bi u nekom razgovoru rekao da živiš između Kobilje i Bara i da si kao, "izvan Sarajeva", ili da imaš stan, kao, " van Sarajeva na Stupu", to su gluposti i čisto jedna veoma glupa , politička odluka !!!

P.S.
Cuj ZG 500.000 :roll: ZG ima nesto malo ispod 800.000 po popisu iz 2011. 790.017 st. Jesi ti iz Sarajeva? Da ukljucimo Ilidzu, Vogoscu i Istocno Sarajevo jos, grad bi imao cca 350.000. Mislim mozemo mi i Ilijas i Pale i ostala mjesta tu navlaciti koja veze nemaju sa Sarajevom ali opet je ta cifra prilicno mala.

A koliko ja znam Stup je sarajevsko naselje i itekako je uslo u ukupan broj stanovnika Sarajeva. Tako da ne pisem ja nebuloze ovdje...
Fudo Bosna

#164 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

dječak sa šibicama wrote:Dobrinja je sarajevski kvart, Ilidza je grad za sebe.

Velika razlika.

Ilidža je i Stup, Ilidža je i Kasindolska i Ilidža je i Heco i naselja prije i poslije aerodroma su općina Ilidža, i Kobilja je Sarajevo i Hotonj naravno, kako su to sve bili centralni dijelovi grada prije 25 godina , a danas kao "nisu" :-) , šta, grad se , "pokupio", pa se danas sveo na samo četiri najjuže gradske općine, kada bi tako gledao Beograd bi bio samo Terazije i nekoliko mjesnih zajednica iza/okolo Terazija, a Split bi bio Marjan, Dioklecijanova i luka Loris, a naselje Visoka po takvima kao ti ne bi bio dio grada Splita :lol: ?

Ilidža možda nije bila dio grada nekada, prije ali danas su dijelovi te Općine Ilidža , strogi centar Sarajeva !!!
tututuuuu

#165 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

Dijelovi opcine Ilidza strogi centar Sarajeva? A sta sve covjek nece procitati ovdje.
stakasa

#166 Re: Buducnost Sarajeva

Post by stakasa »

Fudo Bosna wrote:
dječak sa šibicama wrote:Dobrinja je sarajevski kvart, Ilidza je grad za sebe.

Velika razlika.

Ilidža je i Stup, Ilidža je i Kasindolska i Ilidža je i Heco i naselja prije i poslije aerodroma su općina Ilidža, i Kobilja je Sarajevo i Hotonj naravno, kako su to sve bili centralni dijelovi grada prije 25 godina , a danas kao "nisu" :-) , šta, grad se , "pokupio", pa se danas sveo na samo četiri najjuže gradske općine, kada bi tako gledao Beograd bi bio samo Terazije i nekoliko mjesnih zajednica iza/okolo Terazija, a Split bi bio Marjan, Dioklecijanova i luka Loris, a naselje Visoka po takvima kao ti ne bi bio dio grada Splita :lol: ?

Ilidža možda nije bila dio grada nekada, prije ali danas su dijelovi te Općine Ilidža , strogi centar Sarajeva !!!
Vala Hotonj nema nista gradsko u sebi a ti kako hoces. Nego nema veze. Koliko sve skupa ima stanovnika ako se uracuna i Ilidza
Fudo Bosna

#167 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

tututuuuu wrote: Cuj ZG 500.000 :roll: ZG ima nesto malo ispod 800.000 po popisu iz 2011. 790.017 st. Jesi ti iz Sarajeva? Da ukljucimo Ilidzu, Vogoscu i Istocno Sarajevo jos, grad bi imao cca 350.000. Mislim mozemo mi i Ilijas i Pale i ostala mjesta tu navlaciti koja veze nemaju sa Sarajevom ali opet je ta cifra prilicno mala.

A koliko ja znam Stup je sarajevsko naselje i itekako je uslo u ukupan broj stanovnika Sarajeva. Tako da ne pisem ja nebuloze ovdje...

Provjeri malo , Stup je , zamisli gluposti Općina Ilidža i kao nije u gradu Sarajevu :-) , Sarajevo kao prestaje :-) kod Hece, koja glupost...Ilijaš i Pale nisu Sarajevo, nisam to ni tvrdio ali Ilidža i Vogošća , pogotovu: Kobilja, Hotonj, Stup, Heco, Kasindolska i slično , jesu itekako , i da ti odgovorim, iz Sarajeva sam, nana i dedo su mi rahmetli , sarajlije i vratničani i moja majka je odatle i sam sam proveo djetinjstvo u tom dijelu grada!!!

P.S
I moj Dedo rah je govorio da mu iza Marin Dvora , nije "pravo" Sarajevo, da mi ipak Sarajevo "svedemo" na općine Centar i S grad, što je sigurno /sigurno :D ?

Mada meni i Koševo i Betanija, "tuknu" na provinciju :-) ...
Fudo Bosna

#168 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

stakasa wrote: Vala Hotonj nema nista gradsko u sebi a ti kako hoces. Nego nema veze. Koliko sve skupa ima stanovnika ako se uracuna i Ilidza

Nebitno koliko ima stanovnika možda oko 350 hiljada uži dio grada, (ovih 6 općina), ali je činjenica da je največi grad u BIH i 4 u ex Yu !!!"
stakasa

#169 Re: Buducnost Sarajeva

Post by stakasa »

Fudo Bosna wrote:
stakasa wrote: Vala Hotonj nema nista gradsko u sebi a ti kako hoces. Nego nema veze. Koliko sve skupa ima stanovnika ako se uracuna i Ilidza

Nebitno koliko ima stanovnika možda oko 350 hiljada uži dio grada, (ovih 6 općina), ali je činjenica da je največi grad u BIH i 4 u ex Yu !!!"
Nebitno Fuade dragi, nije takmicenje. Vec se ne mozemo slozit oko rezultata popisa
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#170 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote:Pa i nisi, kad prodjes Stup onda si na Ilidzi. Ilidza je grad za sebe.
nije istina

grad sarajevo počinje kod bihamka na ilidzi
tako piše na tabli

i na dobrinji počinje grad sarajevo

dakle po nekom logičnom razmišljanju jedino hrasnica nije grad sarajevo :D

ali je činjenica da ilidža ima infrastrukuru da ne moraš u grad...sve ima na idliži tako da je grad za sebe :D
tututuuuu

#171 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

ja ne mogu doci sebi da je Stup Ilidza. :D To me bas iznenadilo. Ali bez obzira, da udje i Ilidza, Vogosca, Ist. Sarajevo bi imalo nesto preko 350.000 st.
Fudo Bosna

#172 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

Upravo tako, ja odoh na trajvan, da upoznam gradove oko Sarajeva, počinjem sa naseljem Stup u gradu Ilidža, pa ću onda gradskim autobusom do Bara i prošetati do grada Vogošće i MZ Kobilja, 200 metara od autokuće/semafora u naselju Šip/Bare... :lol: :lol: :lol:

Ne treba se ograničiti samo na Sarajevo, treba malo ići i u "druge" gradove, da vidimo kako i tamo raja živi :izet: :izet: :izet:

Jes da mi vrijedi za te susjedne "gradove/MZ", A kupon, gradska zona kupona GRASA, ali nema veze, jaču se ufurati da idem međugradskom , "Centrotrans" :roll: linijom :lol: :lol: :lol: !!!
Fudo Bosna

#173 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

tututuuuu wrote:ja ne mogu doci sebi da je Stup Ilidza. :D To me bas iznenadilo. Ali bez obzira, da udje i Ilidza, Vogosca, Ist. Sarajevo bi imalo nesto preko 350.000 st.

Što ga čini 4 gradom u ex Yu i možda 10 tim na Balkanu tj. u Jugositočnom dijelu Evrope i največim /najljepšim , glavnim gradom naše drage BIH !!!
Vitezanin

#174 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Vitezanin »

Fudo Bosna wrote:

Šta Sarajevo ima od toga što je četvrti grad po broju stanovnika u Ex Yu? Konkretno?!
Henry Chinaski

#175 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Henry Chinaski »

Sarajevo uopšte ne treba da teži velikoj ekspanziji. To se već pokazalo kobno jer ga Tibre, Memići i ini drugi osakatiše za sva vremena.
Sarajevo neće nikad postati veliki grad kao Beograd (daleko od toga da je to Beogradova prednost) niti uređen kao Zagreb. Dalje u Evropu da ne idem.
Sarajevo treba da ganja svoj štih romantične čaršije koji se pokušava prodati strancima ali na tome treba raditi. Imamo mješavinu orijentalnog i zapadnjačkog, a nipošto ne treba ganjati milione stanovnika.

Da je nekako zaustaviti skrnavljenje grada, kako vidljivo okom, tako i mentalno i moralno ali to toga je još dug put.
Post Reply