Budućnost fudbala

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Arteta

#176 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

Obuca9 wrote: Jesi li ti svjestan šta bi za bh. klubove značilo kada bi bila ukinuta još dva mjesta koja vode u Evropu i kada bi u tu novu "ligu šampiona" išla samo dva kluba iz cijele države?
Da,svjestan sam,to je taj kult Evrope koji nas ukopa i to ne samo u Sportu nego i u zivotu.
Lakat Jebić

#177 Re: Budućnost fudbala

Post by Lakat Jebić »

nije kult nego pare
Arteta

#178 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

Lakat Jebić wrote:nije kult nego pare
Mislim da je vise kompleks nize vrijednosti,bolje nam je kad dolazi ekipa sa Malte nego iz Zenice.
Lakat Jebić

#179 Re: Budućnost fudbala

Post by Lakat Jebić »

Arteta wrote:
Mislim da je vise kompleks nize vrijednosti,bolje nam je kad dolazi ekipa sa Malte nego iz Zenice.
normalno da je bolje kad za tu utakmicu dobijes 90 000 eura (LP, za EL nisam siguran)
Arteta

#180 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

Lakat Jebić wrote:
Arteta wrote:
normalno da je bolje kad za tu utakmicu dobijes 90 000 eura (LP, za EL nisam siguran)
Zasto je to tako?
U jacim ligama se vise para zaradi u domacem prvenstvu nego u Evropi.
Lakat Jebić

#181 Re: Budućnost fudbala

Post by Lakat Jebić »

zato sto nam narod nema kad od silnog posla doci gledat goska
cyprus

#182 Re: Budućnost fudbala

Post by cyprus »

Malo previše kenjate po UEFA-i...

Što se tiče Europa Lige, ja stvarno imam osjećaj da je zanimljviji ovaj dio sa pretkolima, nego onaj glavni... Evo recimo ja više pratim ova pretkola, nego grupe i ono dalje... Evidentno je da veći klubovi neozbiljno shvataju ovo takmičenje... E sad, šta je rješenje?

Po mom mišljenju, rješenje je formiranje regionalnih liga umjesto Europa lige...
Lakat Jebić

#183 Re: Budućnost fudbala

Post by Lakat Jebić »

cyprus wrote:Malo previše kenjate po UEFA-i...

Što se tiče Europa Lige, ja stvarno imam osjećaj da je zanimljviji ovaj dio sa pretkolima, nego onaj glavni... Evo recimo ja više pratim ova pretkola, nego grupe i ono dalje... Evidentno je da veći klubovi neozbiljno shvataju ovo takmičenje... E sad, šta je rješenje?

Po mom mišljenju, rješenje je formiranje regionalnih liga umjesto Europa lige...
ti nisi relevantan, ti ba za grcku navijas :D
cyprus

#184 Re: Budućnost fudbala

Post by cyprus »

Lakat Jebić wrote:

ti nisi relevantan, ti ba za grcku navijas :D
Šta ću, nisam ko ovi moderni globalisti, koji su se uhvatili Njemačke, Italije, Engleske, Francuske, Holandije, Španije, Brazila i Argentine :mrgreen: Ali šega mi je kad onda takvi protestuju protiv modernog fudbala :mrgreen:
ledeni_caj

#185 Re: Budućnost fudbala

Post by ledeni_caj »

Vise para za EL. Smijesno je da osvajac EL zaradi 7-8 mil eura, dok osvajac LP 50-60 :-)
Ajatolah_

#186 Re: Budućnost fudbala

Post by Ajatolah_ »

Ledeni je dobro rekao, da pobjednik dobije barem 20 miliona eura, ne bi Cityju i Unitedu bilo mrsko... A ovogodišnja Liga Evrope je bila super. ;-)
Proširena Liga "prvaka" bi bila katastrofa, grupna faza bi bila prepuna užasnih utakmica, nagledali bismo se bunkera kad god bi neka od ovih slabijih ekipa naišle na jaču,... Uglavnom, ne valja. :D
Arteta

#187 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

EdoI wrote:Ledeni je dobro rekao, da pobjednik dobije barem 20 miliona eura, ne bi Cityju i Unitedu bilo mrsko... A ovogodišnja Liga Evrope je bila super. ;-)
Proširena Liga "prvaka" bi bila katastrofa, grupna faza bi bila prepuna užasnih utakmica, nagledali bismo se bunkera kad god bi neka od ovih slabijih ekipa naišle na jaču,... Uglavnom, ne valja. :D
Evropska liga je i ovako ekonomski neisplativa zato ne vidim razlog zasto bi oni jos vise para ulagali?
Ajatolah_

#188 Re: Budućnost fudbala

Post by Ajatolah_ »

Zanimali bi se i veći klubovi za takmičenje, pa bi se povećali kvalitet -> gledanost -> prihodi. Veći nagradni fond bi i ojačao te slabije klubove koji igraju EL, pa opet idemo na krug iz prve rečenice. Dobro, istina da vjerovatno ovo opet ne bi bio ekonomski isplativ potez, ali nije da UEFA-i fali novca, a učinili bi uslugu velikom broju evropskih klubova.
megaman4

#189 Re: Budućnost fudbala

Post by megaman4 »

Obuca9 wrote:Pa to znači da ovaj sport treba ponovno postati ono što je nekad bio, sport. Danas je fudbal biznis, a ne sport. Sve ukazuje na to, da je samo pitanje vremena kada će se fudbal u Evropi pretvoriti u ono što je košarka u SAD, sport samo za odabrane, elitu, dvadesetak klubova, a ostale ko jebe.

Nema više nikakve draži, klubovi i lige sve manje imaju nečeg svog, neki svoj identitet, nešto po čemu su prepoznatljivi. Kladioničarske mafije haraju fudbalom i rade od njega šta hoće. Izlazi se u susret nekakvim šator nvijačima na kraju svijeta, pri tome direktno se šteti navijačima koji su odrasli uz klubove. Ne postoji više nikakva povezanost prema klubovima, da znaš zašto navijaš za taj klub, nego "ovi su najbolji, ja sad navijam za njih". A evo, vidim polako, ali sigurno i klubovi guše reprezentacije, koje bi isto tako vrlo lako mogle biti ukinute. Uglavnom, sve ono što je već navedeno na ovom topicu ranije.

Uglavnom, neka moja predviđanja su, da ako se ovako nastavi, za nekih 20-tak godina fudbal u Evropi će biti organizovan po principu NBA, dvadesetak najboljih timova igra između sebe, nema ispadanja, nema ulazaka novih timova. Oni će biti profesionalci, sve što valja biće tu, a ostali će igrati lijeve regionalne lige, nešto kao one američke Koledž lige, na nekom polu-profesionalnom nivou. Također, reprezentacije će postati amaterske, u njima će igrati ti igrači iz tih malih liga, dok će ove velike klubovi puštati samo na EP ili SP, ako tada budu uopšte postojali, kao takvi.

Ali tako očito i treba, jer vidim da ima onih koji čak mirne duše aminuju to ukidanje reprezentacije. I treba ih ukinuti, treba ukinuti sve, niko ne smije igrati fudbal, samo nek se igra u deset gradova, u Mančesteru, Barseloni, Liverpulu, Milanu, Madridu, eto to je budućnost.

:thumbup:
nažalost pogodio si poentu. Pa već sada se igra po principu NBA lige, jer u završnicama eurokupova nema timova iz nekadašnjeg istočnog boka i bivše SFRJ. To su činjenice. Svi mi znamo da su samo dva kluba uspjela uzeti pokal namjenjen najboljem u EVROPI: 1986. Steaua,i 1991. Crvena Zvezda. Gle čuda, iz bivših komunističkih zemalja. Ja smatram da su i ova dva pokala bila ništa drugo nego incident, jer da su mogli, ovi s zapada bi svim silama spriječili da tamo nekakve ekipe s balkana budu prvaci. Zato se popularno kaže: EVROPA je K.URVA SVJETSKA... :x

Zato i zapad sve ovo radi da bi spriječio mogućnost da ekipe iz ostalih dijelova EVROPE uzmu neki trofej. Zamazuju oči ljudima,jer se uvijek unaprijed zna da se novi prvak evrope, traži među najbogatijim timovima, a ostale k'o šiša. Kada bi npr. neki tim koji nije s zapada bio na korak do finala LP, siguran sam da bi kriminalna UEFA i njene sudije sve učinile da to spriječe, jer njima nije u cilju razvoj fudbala u ostalim dijelovima evrope. Ima još jedna činjenica, a to je da je fudbal dosegao u EVROPI svoj MAKSIMUM. To potkrepljujem činjenicom da su gotovo svi najbogatini klubovi na zapadu osvoji sve što se moglo uzeti, i da su puni k'o brod, i više ne znaju šta hoće, pa zato se šire po Aziji, i prave neke kampove za mlade, gdje uzimaju igrače kao da su bijelo roblje, a o razvoju fudbala u tim područjima da i ne govorim.

No, u budućnosti treba očekivati drastičan pad ulaganja u sport, naročito u fudbal, jer će siguran sam polako početi opadati interesovanje za fudbal, jer će ljudi zbog kriza koje se u budućnosti najavljuju, biti okupirani sami s sobom, i neće im više padati na pamet da misle o ovoj igri. Da nam slijeduju teška vremena govori nam podatak da pola te famozne EVROPE se nalazi pred bankrotom, para nema niti će ih biti, ko će više biti lud da ulaže silne milione u fudbal? Možda jedino šejci, a ostali mrka kapa. Lako je tuđi novac ulagati u fudbal.

Sve jednom dojadi, pa i fudbal. Bogati postaju još bogatiji, a siromašni to ne mogu pratiti pa su primorani pratiti ove bogate na TV- u. Dok se mi nerviramo pred televizijom, oni zarađuju milione od tuđih para, koje je neko krvavo zaradio.

FUDBAL JE ODAVNO MRTAV, A POSTAO JE MRTAV ONOGA DANA KADA SE U NJEGA POČEO UPUMPAVATI NEREALAN NOVAC, ŠTO ZNAČI KADA NE BUDE NOVCA NEĆE BITI NI FUDBALA. CRNA PROGNOZA GOVORI DA ĆE FUDBAL ČIM NA VRATA UDARI JAČA KRIZA NESTATI S SCENE, ŽIVI BILI PA VIDJELI.....
Eborg

#190 Re: Budućnost fudbala

Post by Eborg »

Meni je pravo žao što je ukinut Inter-toto kup, tj. apsorbovan je u Kup UEFA, današnju Europa Ligu.

Bila je to prilika za ove slabije sa tabele da malo okuse Evropu, npr. 5. iz BiH se može nekako teoretski nositi sa 5. iz Belgije, ali 3. iz BiH je daleko ispod 3. iz te iste Belgije po kvalitetu i gaće se odmah zatresu.

Trebalo bi uvesti neko "trećerazredno" evropsko takmičenje za ove slabije klubove. Vala i da je nagradni fond 10-tak miliona EUR (smiješna cifra za UEFA-u) ovi manji klubovi bi se lomili u tome jer je 500.000 EUR velika cifra za njih.
Arteta

#191 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

Eborg wrote:Meni je pravo žao što je ukinut Inter-toto kup, tj. apsorbovan je u Kup UEFA, današnju Europa Ligu.

Bila je to prilika za ove slabije sa tabele da malo okuse Evropu, npr. 5. iz BiH se može nekako teoretski nositi sa 5. iz Belgije, ali 3. iz BiH je daleko ispod 3. iz te iste Belgije po kvalitetu i gaće se odmah zatresu.

Trebalo bi uvesti neko "trećerazredno" evropsko takmičenje za ove slabije klubove. Vala i da je nagradni fond 10-tak miliona EUR (smiješna cifra za UEFA-u) ovi manji klubovi bi se lomili u tome jer je 500.000 EUR velika cifra za njih.
Dobro je sto je prosirena Evropa liga,ali ne valja sto je ukinut Intertoto kup.
Jer bi bilo bolje za nase klubove ako pet klubova ide u Evropu.
cyprus

#192 Re: Budućnost fudbala

Post by cyprus »

Kakvih 5 klubova, o čemu vi? :mrgreen:
Eborg

#193 Re: Budućnost fudbala

Post by Eborg »

Išao je isti broj, 4. mjesto koje je išlo u Inter-toto kup je prešlo u Europa Ligu.
cyprus

#194 Re: Budućnost fudbala

Post by cyprus »

Eborg wrote:Išao je isti broj, 4. mjesto koje je išlo u Inter-toto kup je prešlo u Europa Ligu.
Naravno. Ali ne znam zašto je onda to besmisleno takmičenje bolje od pretkola Europa lige...
Eborg

#195 Re: Budućnost fudbala

Post by Eborg »

Ja govorim o tome da se ostavi ovako kako jeste a da se doda 5. mjesto (barem za BiH, iz Engleske bi recimo išao 7. ili 8. ili koji već).

Kup-sistem, nikakvi nositelji. Pa ako te zakači 5. iz Albanije, Makedonije i Estonije - ekstra. A ne ovako da si osuđen da se boriš sa nositeljima koje u 90% slučajeva ne možeš proći.
Arteta

#196 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

cyprus wrote:Kakvih 5 klubova, o čemu vi? :mrgreen:
Nisi me shvatio,ja sam napisao da je bolje bilo da je UEFA prosirila Evropsku ligu(Kup UEFA),ali i da ostavi Intertoto kup.
Tako bi imali 5 klubova.
Arteta

#197 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

Eborg wrote:Ja govorim o tome da se ostavi ovako kako jeste a da se doda 5. mjesto (barem za BiH, iz Engleske bi recimo išao 7. ili 8. ili koji već).

Kup-sistem, nikakvi nositelji. Pa ako te zakači 5. iz Albanije, Makedonije i Estonije - ekstra. A ne ovako da si osuđen da se boriš sa nositeljima koje u 90% slučajeva ne možeš proći.
Ideja je odlicna za nas,ali UEFA nebi imala nikakve koristi od tog takmicenja :x
Eborg

#198 Re: Budućnost fudbala

Post by Eborg »

Glede proširenja ne znam kako bi to išlo jer onda matematički moraš dodavati još jedno kolo ili koliko već pa bi to zakomplikovalo situaciju. A i onda bi išlo po 5-10 klubova u Evropu iz jedne države, teže ne ići u Evropu nego ići. :mrgreen:

Glede koristi, ne znam. Moraju malo prilagoditi stvari sirotinji jer će sve postati kao najgluplji cirkus na svijetu - NBA.
Arteta

#199 Re: Budućnost fudbala

Post by Arteta »

Eborg wrote:Glede proširenja ne znam kako bi to išlo jer onda matematički moraš dodavati još jedno kolo ili koliko već pa bi to zakomplikovalo situaciju. A i onda bi išlo po 5-10 klubova u Evropu iz jedne države, teže ne ići u Evropu nego ići. :mrgreen:
Ne mora se prosirivati,to se moze organizovati kao jedno takmicenje od pocetka do kraja,ako je malo ekipa moze i dvije iz jedne drzave,nama bolje :mrgreen: :bih:
Eborg wrote: Glede koristi, ne znam. Moraju malo prilagoditi stvari sirotinji jer će sve postati kao najgluplji cirkus na svijetu - NBA.
Sto se toga tice to bi se nekako moglo srediti,ali Engleski,Njemacki i Spanski predstavnici nemaju nikakvog interesa da tu ucestvuju,sto se mene tice i ne moraju ali to nece onda odgovarati UEFI. :D
cyprus

#200 Re: Budućnost fudbala

Post by cyprus »

Ja mislim da bi trebali uvesti da bogati klubovi smiju pucat prema golu manjih timova samo izvan kaznenog prostora... :mrgreen: :oops: Ili nešto tako...
Post Reply