Budućnost fudbala
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- BHF_Manijak
#151 Re: Budućnost fudbala
Pa zato sam i reko, neka ogranice na kvalifikacije i prvenstva i to je to, ako ce svako malo neke promjene uvodit na racun klubskog nogometa! 
- jeza u ledja
#152 Re: Budućnost fudbala
Kako ne proizvode? Znas kolike pare se zarade TV pravima sa SP i EURO? Pa SP je najgledaniji sportski dogadjaj na planeti! Igraci masovno profitiraju upravo od igranja u reprezentacijama, a sa njima i njihovi klubovi. Da ne spominjem sponzore, sto reprezentacija, sto igraca.vaučer wrote:Meni su reprezentacije sranje i rado bih da se i više smanji njihov utjecaj na nogomet.
Ne proizvode ništa, zagušuju ionako zgusnut raspored, ozljeđuju igrače i još uzimaju pravo pametovati i folirati s nekim nenormalnim terminima i zahtjevima. Što manje reprezentativnog nogometa to bolje.
Sta to u stvari znaci? Pojasni.Obuca9 wrote:Za fudbal.jeza u ledja wrote:E ali pravo pitanje je - za koga je najbolje?Obuca9 wrote: Po meni je najbolje ono što,
- Obuca9
#153 Re: Budućnost fudbala
Pa to znači da ovaj sport treba ponovno postati ono što je nekad bio, sport. Danas je fudbal biznis, a ne sport. Sve ukazuje na to, da je samo pitanje vremena kada će se fudbal u Evropi pretvoriti u ono što je košarka u SAD, sport samo za odabrane, elitu, dvadesetak klubova, a ostale ko jebe.
Nema više nikakve draži, klubovi i lige sve manje imaju nečeg svog, neki svoj identitet, nešto po čemu su prepoznatljivi. Kladioničarske mafije haraju fudbalom i rade od njega šta hoće. Izlazi se u susret nekakvim šator nvijačima na kraju svijeta, pri tome direktno se šteti navijačima koji su odrasli uz klubove. Ne postoji više nikakva povezanost prema klubovima, da znaš zašto navijaš za taj klub, nego "ovi su najbolji, ja sad navijam za njih". A evo, vidim polako, ali sigurno i klubovi guše reprezentacije, koje bi isto tako vrlo lako mogle biti ukinute. Uglavnom, sve ono što je već navedeno na ovom topicu ranije.
Uglavnom, neka moja predviđanja su, da ako se ovako nastavi, za nekih 20-tak godina fudbal u Evropi će biti organizovan po principu NBA, dvadesetak najboljih timova igra između sebe, nema ispadanja, nema ulazaka novih timova. Oni će biti profesionalci, sve što valja biće tu, a ostali će igrati lijeve regionalne lige, nešto kao one američke Koledž lige, na nekom polu-profesionalnom nivou. Također, reprezentacije će postati amaterske, u njima će igrati ti igrači iz tih malih liga, dok će ove velike klubovi puštati samo na EP ili SP, ako tada budu uopšte postojali, kao takvi.
Ali tako očito i treba, jer vidim da ima onih koji čak mirne duše aminuju to ukidanje reprezentacije. I treba ih ukinuti, treba ukinuti sve, niko ne smije igrati fudbal, samo nek se igra u deset gradova, u Mančesteru, Barseloni, Liverpulu, Milanu, Madridu, eto to je budućnost.
Nema više nikakve draži, klubovi i lige sve manje imaju nečeg svog, neki svoj identitet, nešto po čemu su prepoznatljivi. Kladioničarske mafije haraju fudbalom i rade od njega šta hoće. Izlazi se u susret nekakvim šator nvijačima na kraju svijeta, pri tome direktno se šteti navijačima koji su odrasli uz klubove. Ne postoji više nikakva povezanost prema klubovima, da znaš zašto navijaš za taj klub, nego "ovi su najbolji, ja sad navijam za njih". A evo, vidim polako, ali sigurno i klubovi guše reprezentacije, koje bi isto tako vrlo lako mogle biti ukinute. Uglavnom, sve ono što je već navedeno na ovom topicu ranije.
Uglavnom, neka moja predviđanja su, da ako se ovako nastavi, za nekih 20-tak godina fudbal u Evropi će biti organizovan po principu NBA, dvadesetak najboljih timova igra između sebe, nema ispadanja, nema ulazaka novih timova. Oni će biti profesionalci, sve što valja biće tu, a ostali će igrati lijeve regionalne lige, nešto kao one američke Koledž lige, na nekom polu-profesionalnom nivou. Također, reprezentacije će postati amaterske, u njima će igrati ti igrači iz tih malih liga, dok će ove velike klubovi puštati samo na EP ili SP, ako tada budu uopšte postojali, kao takvi.
Ali tako očito i treba, jer vidim da ima onih koji čak mirne duše aminuju to ukidanje reprezentacije. I treba ih ukinuti, treba ukinuti sve, niko ne smije igrati fudbal, samo nek se igra u deset gradova, u Mančesteru, Barseloni, Liverpulu, Milanu, Madridu, eto to je budućnost.
- jeza u ledja
#154 Re: Budućnost fudbala
Poenta mog pitanja je bila u tome - za koga je najbolje da se u fudbalu stvari vrate na ono kao sto je bilo?
Dakle, za koga? Za tebe, za mene, ili za tog sator navijaca na drugom kraju svijeta, ili za onog sto prati tim zato sto je najbolji trenutno, ili za navijace iz Barcelone , Milana, Londona, ili za same fudbalere koji sad tamo igraju ili koji ce sutra tamo igrati, ili za menadzere tih fudbalera, ili za tv kuce, ili za vlasnike fudbalskih klubova i svu masineriju koja se oko njih vrti? Za koga?
Ne mozes reci "za fudbal kao sport je najbolje" jer "fudbal kao sport" se ocjenjuje kao dobar ili los samo u ocima ljudi, te i grupa koje sam iznad spomenuo. Mozda je tebi ili meni ovo sto se desava u fudbalu lose, ali nije njima. Ovi pobrojani iznad bi mozda upravo htjeli da se od fudbala napravi NBA i da se ukinu reprezentacije , te da svi klubovi lice jedan na drugog, i da se vrte sve vece i vece pare oko istih. Znaci ne pitamo se samo ti i ja. Cak sta vise, mi se uopste ne pitamo, a ovi gore spomenuti itekako. Oni za sebe ocjenjuju sta je dobro za fudbal u buducnosti i mozda njima ovako pase. Mislim, oni ce reci - a ko si "ti" da njima odredjujes kako ce uredjivati svoj klub i s kim ce igrati? Imaju, moze im se. Zasto bi oni dozvolili da im jade iz istocne Evrope odredjuju kako i sta. Stavi se u njihovu kozu.
Stoga, ostaje nam samo nada da ce oni i dalje htjeti sa nama jer sa nase tacke gledista mi smo ga popusili odavno. Nemamo mi tu puno dzokera u rukavu pa da im odredjujemo sta i kako. Vjerovatno sa njihove tacke gledista i ovo sto imamo sad je previse.
Nije to sve tako crno naravno, ali kad su pare u pitanju svasta je moguce. Gdje pocinje novac - tu emocije prestaju. Mi smo se previse navikli na neki sistem koji nazalost izumire, a on nije uvijek bio ovakav, pa je za ocekivati da ce se mijenjati i u buducnosti.
Dakle, za koga? Za tebe, za mene, ili za tog sator navijaca na drugom kraju svijeta, ili za onog sto prati tim zato sto je najbolji trenutno, ili za navijace iz Barcelone , Milana, Londona, ili za same fudbalere koji sad tamo igraju ili koji ce sutra tamo igrati, ili za menadzere tih fudbalera, ili za tv kuce, ili za vlasnike fudbalskih klubova i svu masineriju koja se oko njih vrti? Za koga?
Ne mozes reci "za fudbal kao sport je najbolje" jer "fudbal kao sport" se ocjenjuje kao dobar ili los samo u ocima ljudi, te i grupa koje sam iznad spomenuo. Mozda je tebi ili meni ovo sto se desava u fudbalu lose, ali nije njima. Ovi pobrojani iznad bi mozda upravo htjeli da se od fudbala napravi NBA i da se ukinu reprezentacije , te da svi klubovi lice jedan na drugog, i da se vrte sve vece i vece pare oko istih. Znaci ne pitamo se samo ti i ja. Cak sta vise, mi se uopste ne pitamo, a ovi gore spomenuti itekako. Oni za sebe ocjenjuju sta je dobro za fudbal u buducnosti i mozda njima ovako pase. Mislim, oni ce reci - a ko si "ti" da njima odredjujes kako ce uredjivati svoj klub i s kim ce igrati? Imaju, moze im se. Zasto bi oni dozvolili da im jade iz istocne Evrope odredjuju kako i sta. Stavi se u njihovu kozu.
Stoga, ostaje nam samo nada da ce oni i dalje htjeti sa nama jer sa nase tacke gledista mi smo ga popusili odavno. Nemamo mi tu puno dzokera u rukavu pa da im odredjujemo sta i kako. Vjerovatno sa njihove tacke gledista i ovo sto imamo sad je previse.
Nije to sve tako crno naravno, ali kad su pare u pitanju svasta je moguce. Gdje pocinje novac - tu emocije prestaju. Mi smo se previse navikli na neki sistem koji nazalost izumire, a on nije uvijek bio ovakav, pa je za ocekivati da ce se mijenjati i u buducnosti.
- Obuca9
#155 Re: Budućnost fudbala
http://www.scsport.ba/v2/tekst.php?ID=33598
Alexis je prvo odigrao 90 miuta za svoj Čile u prijateljskoj utakmici, što se nije svidjelo Guardioli, a potom se u finišu meča povrijedio protiv Sportinga.
Stvarno đubre jedno, kako ga samo nije stid, igrati za tamo nekakav Čile u nekakvoj prijateljskoj utakmici. Fuj kako je glup, mlad i neodgojen ovaj Aleksis...
Alexis je prvo odigrao 90 miuta za svoj Čile u prijateljskoj utakmici, što se nije svidjelo Guardioli, a potom se u finišu meča povrijedio protiv Sportinga.
Stvarno đubre jedno, kako ga samo nije stid, igrati za tamo nekakav Čile u nekakvoj prijateljskoj utakmici. Fuj kako je glup, mlad i neodgojen ovaj Aleksis...
-
Mustang1
#156 Re: Budućnost fudbala
Nesto kontam u zadnje vrijeme je sve vise bogatasa koji kupuju klubove i razbacuje se .. i prije je bilo ali ne toliko .. Da nije fazon u onom "salary cap.u" kako se vec zove mozda su skontali da ce tu biti dobra para
Kako ce to ici ..
- skenderija04
#157 Re: Budućnost fudbala
Evo Platinija da nam ozivi temu. Platini predlaze da se od sezone 2016-17 ukine Europa League i da se igra samo Champions League. Njegova ideja je da zavrsna faza bude sacinjena od 64 ekipe umjesto 32 kao do sada. Vodece federacije bi imale po 6 ucesnika a bila bi pruzena sansa zemljama koje nemaju sanse da ucestvuju u LS. Jos nista nije zvanicno. Veliki klubovi se bune,ali Platini tvrdi da ce im ponuditi financijske uslove koje nece moci odbiti. Navodno Europa League ne donosi profit koji bi zadovoljio UEFA-u
- BHF_Manijak
#158 Re: Budućnost fudbala
Pa opet ce na istom biti...I te utakmice koje se budu igrale u toj prosirenoj LP nece donositit profit koji ocekuje UEFA, taman da se takmicenje zove 18 puta Liga prvaka. Govorim o utakmicama u ranoj fazi takmicenja, tako da ce opet sav profit spasti na sami kraj tj na eliminacionu fazu takmicenja, fazu koja im i danas donosi ajvece prihode, tako da ne vidim sta bi se to u mnogome promjenilo da se to desi?
Jedina bi razlika bila sto bi sad x tim iz y zemlje igro grupnu fazu te neke nove Lige prvaka i ekspresno ispo iz nje, za razliku recimo od lige eufa gdje bi mozda i imo sanse da cvakne po koji bod ili cak i prolaz.
Mislim da doticnom timu veci prestiz predstavlja sta postigne u tom takmicenju nego li kako se takmicenje zove. Kada bih mogao birati, vise bih npr volio da moj Zeljo (hipoteticki naravno) igra 1/4 finale ili polufinale Lige UEFA nego li da sramotno ispadne u grupnoj fazi LP. Ovo naravno govorim ne obaziruci se na finansijsku korist takmicenja, gdje je LP daleko vise placena, vec onako cisto prestiza radi.
Mislim da doticnom timu veci prestiz predstavlja sta postigne u tom takmicenju nego li kako se takmicenje zove. Kada bih mogao birati, vise bih npr volio da moj Zeljo (hipoteticki naravno) igra 1/4 finale ili polufinale Lige UEFA nego li da sramotno ispadne u grupnoj fazi LP. Ovo naravno govorim ne obaziruci se na finansijsku korist takmicenja, gdje je LP daleko vise placena, vec onako cisto prestiza radi.
- fosil
#159 Budućnost fudbala
Mislim da bi osvajaci nacionalnog kupa morali dobiti direktno mjesto u grupama CL.
- skenderija04
#160 Re: Budućnost fudbala
To nije losa ideja. U mnogim zemljama kup je vec postao nebitan i ne shvata se ozbiljno.fosil wrote:Mislim da bi osvajaci nacionalnog kupa morali dobiti direktno mjesto u grupama CL.
- fosil
#161 Re: Budućnost fudbala
Pa jebote, otese im kup Kupova, koji je cini mi se bio vrijedniji od kupa Uefa i uvalise im EL.skenderija04 wrote:To nije losa ideja. U mnogim zemljama kup je vec postao nebitan i ne shvata se ozbiljno.fosil wrote:Mislim da bi osvajaci nacionalnog kupa morali dobiti direktno mjesto u grupama CL.
- Obuca9
#162 Re: Budućnost fudbala
Što bi vjerovatno dovelo do toga, da bi iz malih federacija u takvo takmičenje išla samo dva kluba.skenderija04 wrote:Evo Platinija da nam ozivi temu. Platini predlaze da se od sezone 2016-17 ukine Europa League i da se igra samo Champions League. Njegova ideja je da zavrsna faza bude sacinjena od 64 ekipe umjesto 32 kao do sada. Vodece federacije bi imale po 6 ucesnika a bila bi pruzena sansa zemljama koje nemaju sanse da ucestvuju u LS. Jos nista nije zvanicno. Veliki klubovi se bune,ali Platini tvrdi da ce im ponuditi financijske uslove koje nece moci odbiti. Navodno Europa League ne donosi profit koji bi zadovoljio UEFA-u
Jebo ti ja mater Platini.
- Arteta
#163 Re: Budućnost fudbala
skenderija04 wrote:Evo Platinija da nam ozivi temu. Platini predlaze da se od sezone 2016-17 ukine Europa League i da se igra samo Champions League. Njegova ideja je da zavrsna faza bude sacinjena od 64 ekipe umjesto 32 kao do sada. Vodece federacije bi imale po 6 ucesnika a bila bi pruzena sansa zemljama koje nemaju sanse da ucestvuju u LS. Jos nista nije zvanicno. Veliki klubovi se bune,ali Platini tvrdi da ce im ponuditi financijske uslove koje nece moci odbiti. Navodno Europa League ne donosi profit koji bi zadovoljio UEFA-u
- Romanista 101%
#164 Re: Budućnost fudbala
ludi Francuz izgleda skroz prolupo, ma nek se nose svi oni u neku stvar, pogotovo ovaj Platini koji od dosade ne zna sta ce pa mijenja svaki mjesec kako njemu odgovara
moderni fudbal, to je to sto oni zele, samo steli kako francuzima najvise odgovara i naravno bogatim klubovima
fudbal je igra a ne biznis, ovo sto oni rade ce da unisti ovaj sport...fudbal treba vratiti svojim korijenima kao sto nekad bilo a to je kup sampiona, kupova i kup uefa, samo prvaci idu u kup sampiona i nema stele da se ne mogu sastati najaci u ranoj fazi.
moderni fudbal, to je to sto oni zele, samo steli kako francuzima najvise odgovara i naravno bogatim klubovima
fudbal je igra a ne biznis, ovo sto oni rade ce da unisti ovaj sport...fudbal treba vratiti svojim korijenima kao sto nekad bilo a to je kup sampiona, kupova i kup uefa, samo prvaci idu u kup sampiona i nema stele da se ne mogu sastati najaci u ranoj fazi.
- Obuca9
#165 Re: Budućnost fudbala
Ma neka ukine euro kupove skroz.Arteta wrote:skenderija04 wrote:Evo Platinija da nam ozivi temu. Platini predlaze da se od sezone 2016-17 ukine Europa League i da se igra samo Champions League. Njegova ideja je da zavrsna faza bude sacinjena od 64 ekipe umjesto 32 kao do sada. Vodece federacije bi imale po 6 ucesnika a bila bi pruzena sansa zemljama koje nemaju sanse da ucestvuju u LS. Jos nista nije zvanicno. Veliki klubovi se bune,ali Platini tvrdi da ce im ponuditi financijske uslove koje nece moci odbiti. Navodno Europa League ne donosi profit koji bi zadovoljio UEFA-u
Mislim šta koji kurac imaju ovi ostali tražiti u Evropi, nek jedu govna, samo smetaju bezveze ovima iz famozne petice. Nek naprave NBA od fudbala i vozdra. Odmah poslije toga neka ukinu i reprezentacije, da se igrači ne troše igrajući za nekakve države i neka uživaju ko gospoda.
- Logovan
#166 Re: Budućnost fudbala
Nažalost, tako će nekako i da bude u budućnosti.Obuca9 wrote: Mislim šta koji kurac imaju ovi ostali tražiti u Evropi, nek jedu govna, samo smetaju bezveze ovima iz famozne petice. Nek naprave NBA od fudbala i vozdra. Odmah poslije toga neka ukinu i reprezentacije, da se igrači ne troše igrajući za nekakve države i neka uživaju ko gospoda.
- fakat
#167 Re: Budućnost fudbala
Ovo podvucenoObuca9 wrote:Pa to znači da ovaj sport treba ponovno postati ono što je nekad bio, sport. Danas je fudbal biznis, a ne sport. Sve ukazuje na to, da je samo pitanje vremena kada će se fudbal u Evropi pretvoriti u ono što je košarka u SAD, sport samo za odabrane, elitu, dvadesetak klubova, a ostale ko jebe.
- Arteta
#168 Re: Budućnost fudbala
Evropsku ligu treba ukinuti bas zbog globalizacije,treba da bude sto vise domacih prvenstava,a sto manje Evropskih takmicenja.Obuca9 wrote:
Ma neka ukine euro kupove skroz.
Mislim šta koji kurac imaju ovi ostali tražiti u Evropi, nek jedu govna, samo smetaju bezveze ovima iz famozne petice. Nek naprave NBA od fudbala i vozdra. Odmah poslije toga neka ukinu i reprezentacije, da se igrači ne troše igrajući za nekakve države i neka uživaju ko gospoda.
Ionako je ovo takmicenje glupo,ne znamo ni ja ni ti sta predstavlja.
Nesto slicno kao Liga kup u Engleskoj samo sto ne ucestvuju najbolji klubovi,i kad ucestvuju oni su ne zainteresovani za ovo takmicenje(primjer su ti City i United).
Sa druge strane ovo takmicenje je ekonomski neisplativo,a to treba da bude glavno.
- Arteta
#169 Re: Budućnost fudbala
Moderni fudbal je valjda ono sto svi zelimo?Romanista 101% wrote:moderni fudbal, to je to sto oni zele, samo steli kako francuzima najvise odgovara i naravno bogatim klubovima
Znaci po tebi treba sve vratiti na amaterski nivo?Romanista 101% wrote: fudbal je igra a ne biznis,
To je bezveze,treba napraviti samo jedno Evropsko takmicenje jer sto je vise Evropskih utakmica sve nam vise liga propada i idemo ka globalizaciji.Romanista 101% wrote: ovo sto oni rade ce da unisti ovaj sport...fudbal treba vratiti svojim korijenima kao sto nekad bilo a to je kup sampiona, kupova i kup uefa, samo prvaci idu u kup sampiona i nema stele da se ne mogu sastati najaci u ranoj fazi.
Last edited by Arteta on 01/07/2012 09:53, edited 1 time in total.
-
The Realist
#170 Re: Budućnost fudbala
I onda bi se UEFA slikala i veliki bi osnovali Superligu. Ovakav format LP-a i jeste kompromis na ono što su tražili "veliki" klubovi.Romanista 101% wrote:ludi Francuz izgleda skroz prolupo, ma nek se nose svi oni u neku stvar, pogotovo ovaj Platini koji od dosade ne zna sta ce pa mijenja svaki mjesec kako njemu odgovara
- limeni
#171 Re: Budućnost fudbala
ja bi volio da se igraju kvalifikacije za sp po citavom svijetu, znaci da mozemo npr. biti u grupi sa kanadom,venezuelom,nigerijom i malezijom 
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#172 Re: Budućnost fudbala
Moderni DA, ali elitisticki cemu tezi UEFA NE.Arteta wrote: Moderni fudbal je valjda ono sto svi zelimo?
Bas ovakvim ponaanjem i teznjama UEFA fudbal ce se dugorocno u ovim manjim zemljama i definitivno vratiti na nivo amatrizma. Jos narocito ako ukinu i LU, jer to takmicnje i jeste svakako napravljeno za b i c klasu klubova i sitnu buranij u predkvalifikacijama.Znaci po tebi treba sve vratiti na amaterski nivo?
Pozivas se na samo jedno evropsko takmicenje, aonda u nastavku recenice kazes da si protiv globalizacije fudbala. Interesantna kontradiktornostTo je bezveze,treba napraviti samo jedno Evropsko takmicenje jer sto je vise Evropskih utakmica sve nam vise liga propada i idemo ka globalizaciji.
Nasa liga, i njen pad , apsolutno ne ovisi o broju utakmica u Evropi pojedinih ekipa iz lige, cak sta vise, samo preko th evropskih utakmica dodatni kapit i ubrizga se u ekipe koje su ucenice tih takmicenja.
Bas mi nije jasan ovaj tvoj stav.
- Arteta
#173 Re: Budućnost fudbala
Ja se zalazem da bude sto manje Evropskih utakmica i takmicenja,ali ne da se ukine sve jer se mora nekako znati na cemu smo i ko je najbolji.-LIBERO- wrote: Pozivas se na samo jedno evropsko takmicenje, aonda u nastavku recenice kazes da si protiv globalizacije fudbala. Interesantna kontradiktornost![]()
Nasa liga, i njen pad , apsolutno ne ovisi o broju utakmica u Evropi pojedinih ekipa iz lige, cak sta vise, samo preko th evropskih utakmica dodatni kapit i ubrizga se u ekipe koje su ucenice tih takmicenja.
Ako bude sto manje Evropskih utakmica ljudi ce sve vise se okretati domacoj ligi.
To je jedini nacin da se borimo protiv globalizacije,a ne da se borimo tako sto cemo stvarati jos vise globalnih takmicenja.
- Logovan
#174 Re: Budućnost fudbala
I onda opet odemo u baraž i dobijemo Portugal.limeni wrote:ja bi volio da se igraju kvalifikacije za sp po citavom svijetu, znaci da mozemo npr. biti u grupi sa kanadom,venezuelom,nigerijom i malezijom
- Obuca9
#175 Re: Budućnost fudbala
Jesi li ti svjestan šta bi za bh. klubove značilo kada bi bila ukinuta još dva mjesta koja vode u Evropu i kada bi u tu novu "ligu šampiona" išla samo dva kluba iz cijele države?Arteta wrote:Ja se zalazem da bude sto manje Evropskih utakmica i takmicenja,ali ne da se ukine sve jer se mora nekako znati na cemu smo i ko je najbolji.-LIBERO- wrote: Pozivas se na samo jedno evropsko takmicenje, aonda u nastavku recenice kazes da si protiv globalizacije fudbala. Interesantna kontradiktornost![]()
Ako bude sto manje Evropskih utakmica ljudi ce sve vise se okretati domacoj ligi.