Budućnost fudbala
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- ultima_palabra
#101 Re: Budućnost fudbala
Da nije Dunge i njegove zaljubljenosti u izvjesnog Felipe Mela, ne bi prošli ni četvrtfinale...
- Obuca9
#102 Re: Budućnost fudbala
Poserem se ja na ovaj "City-Chelsea" fudbal. Jebeš fudbal u kojem u jednoj engleskoj ligi, imaš svega, samo ne Engleza. Od vlasnika, trenera, igrača, publike, gdje god se okreneš sve stranci. Gazde Arapi, Rusi, Ameri, treneri Talijani, Francuzi, Portugalci, igrači Afrikanci, Argentinci, Španci, u publici Indijci, Kinezi, Japanci...shuma.ispod.pazuha wrote:mojne šta zamjerit, al nije fudbal više za tebejeza u ledja wrote: Problem je sto u stvarnosti sve se cini da klubovi sve vise lice jedan na drugog, ko jaje jajetu. Igraci dolaze od svukuda, vlasnici su cak postali stranci, stadioni su svi slickani, travnjaci su svi isti, tribine su iste....Mislim ima razlike, ali sve je to nekako toliko slickano da mi pocinje liciti na video igricu.
Jedan od razloga zasicenosti i jeste taj sto se stalno vrte isti klubovi, a i ovi novi sto dodju sve cine da sto vise lice na ove etablirane.
Nije mi brate ceif.
Dabogda propao ovakav fudbal, bankoritrali svi veliki klubovi, pa da sve krene ispočetka.
-
sumirprimus
#103 Re: Budućnost fudbala
buducnost fuzbala je jasna:barca1,2,3,4,5,6,7,8,9,10...50... 
ostalo sve ukinut i zabranit,patnju u korijenu sasijecat
ostalo sve ukinut i zabranit,patnju u korijenu sasijecat
- ultima_palabra
#104 Re: Budućnost fudbala
Catalonia is not Qatar 
-
sumirprimus
#105 Re: Budućnost fudbala
madrid is no logner real...ultima_palabra wrote:Catalonia is not Qatar
portugdrid
-
sumirprimus
#106 Re: Budućnost fudbala
kako se zove diznilend za odrasle?
MESSILAND
p.s naravno za one bukvalne,zajebancija
MESSILAND
p.s naravno za one bukvalne,zajebancija
- madner
#107 Re: Budućnost fudbala
Precizno sam koristio paraleluKorisnicko ime wrote:Falilo im je to sto nisu odigrali kao Talijani te godine...madner wrote:Sta fali Holandiji, odigrali so ko Svabe '82 i samo mi je zao sto im nije upalilo. Spaniju i njihovo valjanje pri svakom dodiru ne mogu smisliti.![]()
U stvari, u pravu si, odigrali su k'o Svabe 82. i zavrsili k'o Svabe 82....
Hocu reci da ima ljudi koji vise vole dvoboje i borbenost od meljanje lopte.
- necko_hz
#108 Re: Budućnost fudbala
madner wrote:Hocu reci da ima ljudi koji vise vole dvoboje i borbenost od meljanje lopte.
Zato su Mančester u doba Cantone i Real u eri Galacticosa igrali najljepši i najatraktivniji fudbal.
- Korisnicko ime
#109 Re: Budućnost fudbala
Evo, i Seedorf o formiranju "nogometne evropske NBA lige"...
http://www.bbc.co.uk/blogs/chrisbevan/2 ... pe_of.html
http://www.bbc.co.uk/blogs/chrisbevan/2 ... pe_of.html
- jeza u ledja
#110 Re: Budućnost fudbala
štani ti ne zamjeramshuma.ispod.pazuha wrote:mojne šta zamjerit, al nije fudbal više za tebejeza u ledja wrote: Problem je sto u stvarnosti sve se cini da klubovi sve vise lice jedan na drugog, ko jaje jajetu. Igraci dolaze od svukuda, vlasnici su cak postali stranci, stadioni su svi slickani, travnjaci su svi isti, tribine su iste....Mislim ima razlike, ali sve je to nekako toliko slickano da mi pocinje liciti na video igricu.
Jedan od razloga zasicenosti i jeste taj sto se stalno vrte isti klubovi, a i ovi novi sto dodju sve cine da sto vise lice na ove etablirane.
Nije mi brate ceif.
- fosil
#111 Re: Budućnost fudbala
Vratite nam Kup sampiona, Kup pobjednika kupova i Kup Uefa. Sad se oni sjetili da omoguce i sampionima iz manjih drzavica da izbore CL. Nekih 15-tak godina kasnije, kad su ovi "veliki" ojacali ko medjedi.
- jeza u ledja
#112 Re: Budućnost fudbala
Klarense vrijeme ti je za pemziju. 
- skenderija04
#113 Re: Budućnost fudbala
Evo jedne vijesti onako bas u skladu sa imenom teme. Juce je Task Force FIFA-e , komisija koju sacinjavaju bivsi igraci i predlaze promjene i poboljsanja pravila igre, jednoglasno predlozila da se promjeni pravilo o trostrukoj kazni -penal,crveni i iskljucenje u jednoj akciji. Od mundijala u Brazilu sve situacije u kaznenom prostoru ciji je rezultat penal bice kaznjavane sa zutim kartonom osim u slucajevima kada posljednji igrac odbrane koristi ruke da promijeni pravac lopte ili u slucaju da posljednji igrac odbrane na evidentno grub nacin napravi penal (start na napadaca bez namjere da se pokusa izbiti lopta). Predsjednik komisije je Franz Beckenbauer. FIFA ce ovo usvojiti 3.marta ove godine.
PS. Trostruko iskljucenje penal,crveni,iskljucenje . Crveni i isljucenje zvuci isto ali ne kaznjava se isto direktni crveni i dva zuta (odnosi se na utakmice kazne u sljedecim mecevima) i takodje dva zuta se zbrajaju za ciklus a crveni se broji posebno.
PS. Trostruko iskljucenje penal,crveni,iskljucenje . Crveni i isljucenje zvuci isto ali ne kaznjava se isto direktni crveni i dva zuta (odnosi se na utakmice kazne u sljedecim mecevima) i takodje dva zuta se zbrajaju za ciklus a crveni se broji posebno.
- ultima_palabra
#114 Re: Budućnost fudbala
To je pozitivno... recimo na startu utakmice, 0:1 i igrač manje do kraja utakmice je ogromna kazna za samo jedan prekršaj.
- skenderija04
#115 Re: Budućnost fudbala
To je to. Vece kazne od penala nema a ako jos i iskljuce igraca sto je sada po pravilima , utakmica poprima sasvim drugi tok.ultima_palabra wrote:To je pozitivno... recimo na startu utakmice, 0:1 i igrač manje do kraja utakmice je ogromna kazna za samo jedan prekršaj.
- jeza u ledja
#116 Re: Budućnost fudbala
sjo od kad ja spominjem to pravilo.
To mi pravilo nikad nije bilo jasno. Sam penal je drasticna kazna u igri i skoro siguran pogodak. Dodaj tome crveni i utakmica je prakticno zavrsena ako druga ekipa ima vodjstvo od recimo 2 razlike. Ukidanjem tog pravila igre napravili bi najveci + od uvodjenja crvenog zabrane dodavanja golmanu u ruke.
Ali evo jedno pitanje - da li bi onda ostalo vaziti pravilo (da li bi trebalo) crvenog kartona posljednjeg u odbrani u slucaju da se prekrsaj desio van 16?
To mi pravilo nikad nije bilo jasno. Sam penal je drasticna kazna u igri i skoro siguran pogodak. Dodaj tome crveni i utakmica je prakticno zavrsena ako druga ekipa ima vodjstvo od recimo 2 razlike. Ukidanjem tog pravila igre napravili bi najveci + od uvodjenja crvenog zabrane dodavanja golmanu u ruke.
Ali evo jedno pitanje - da li bi onda ostalo vaziti pravilo (da li bi trebalo) crvenog kartona posljednjeg u odbrani u slucaju da se prekrsaj desio van 16?
- ultima_palabra
#117 Re: Budućnost fudbala
Valjda bi ostalo... po meni bi trebalo ostati.jeza u ledja wrote:sjo od kad ja spominjem to pravilo.
- fosil
#118 Budućnost fudbala
A Suarez vs Ghana bi ostalo isto? Crveni i penal? Samo sto bi ja jos uveo da igrac puca na prazan go.
- ultima_palabra
#119 Re: Budućnost fudbala
Da, to bi valjda ostalo... i pregrub start u 16-ercu, za kakav bi dobio crveni i na drugom dijelu terena.
- skenderija04
#120 Re: Budućnost fudbala
To nije bilo pominjano. Ovo je jedini prijedlog koji je jednoglasno usvojen. Komisija je jos odlucila da se pokrene rasprava o pozicionalnom (pasivnom) offside-u jer je sada sve na sudijskom uvjerenju. Traze da se malo konkretizuje pravilo. Pricali su o uvodjenju novih tehnologija oko priznavanja ili ne golova za koje je tesko utvirditi da li je lopta presla liniju. FIFA( njena takmicarska komisija) im je odgovorila da ce se testirati na nekim takmicenjima ali jos nije utvrdjen datum oko uvodjenja tih senzora .jeza u ledja wrote:sjo od kad ja spominjem to pravilo.
- ultima_palabra
#121 Re: Budućnost fudbala
Ja bih ukinuo ono pravilo da igrač može biti u pasivnom ofsajdu, i onda se aktivirati i postići gol.
- skenderija04
#122 Re: Budućnost fudbala
To , i najveci problem u pravilu a to je vizuelna smetnja golmanu. Dakle, offside je i kada igrac koji se nalazi u pasivnom ofsajdu(ne utice direktno na akciju) onemoguci golmana da vidi put lopte. Naravno, to se skoro nikada ne sudi i tu zele da se konkretizuje pravilo .ultima_palabra wrote:Ja bih ukinuo ono pravilo da igrač može biti u pasivnom ofsajdu, i onda se aktivirati i postići gol.
Jedan primjer te situacije je utakmica Osasuna - Barcelona i gol koji je postigao Tello. Po pravilu bi bio offside u kome se nalazi Messi ali ja nikada nisam vidio da se sudi.
- ultima_palabra
#123 Re: Budućnost fudbala
Sudi se to često... mada je to teško i za procijeniti.
- jeza u ledja
#124 Re: Budućnost fudbala
U sustini sama ideja da bilo koji igrac ne utice na "akciju" je po meni vrlo diskutabilna.skenderija04 wrote:To , i najveci problem u pravilu a to je vizuelna smetnja golmanu. Dakle, offside je i kada igrac koji se nalazi u pasivnom ofsajdu(ne utice direktno na akciju) onemoguci golmana da vidi put lopte. Naravno, to se skoro nikada ne sudi i tu zele da se konkretizuje pravilo .ultima_palabra wrote:Ja bih ukinuo ono pravilo da igrač može biti u pasivnom ofsajdu, i onda se aktivirati i postići gol.
Jedan primjer te situacije je utakmica Osasuna - Barcelona i gol koji je postigao Tello. Po pravilu bi bio offside u kome se nalazi Messi ali ja nikada nisam vidio da se sudi.
-
Baudelaire
#125 Re: Budućnost fudbala
Kao što je diskutabilan i faul nad golmanom, također jedno preglupo pravilo. Golmani su zaštićeni kao polarni medvjedi, golman inicira kontakt sa protivničkim igračem pri tom ga udarajući u glavu i pošto se naravno ružno ispruži, padne na pod, a sudija svira faul nad golmanom. Još jedno pravilo koje treba dobro konkretizovati.