buduci bosanci i hercegovci...

Post Reply
Toozla

Post by Toozla »

.....dok sam ja rucao, vi se napisaste.... :D :shock: :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

manijak1 wrote::oops: Uh te sada pročitah potpuno tekst Hrasnog ...........nemam šta dodat' .
:) Haj` dobro, ali ... evo jos jednog dijela u kome gosp. Nenad Filipovic izvrsno portretira SELJACINE:

"Oni su bili i jesu seljacine, bezdusno spremni na sve samo da ostvare neki sicusni naum svoj. Surovi, iskalkulirani, biciklisti sto glavu savijaju do tala pred mocnijim, a slabijeg gaze bez pardona, ... uvijek gladni imetka, casti, slave, jela, pila, tudjih tijela.
Nedim Filipovic je, objasnjavajuci svojim studentima agrarni ustroj Osmanskog Carstva, govorio da on ima staroperzijsko postovanje prema tezacima, ljudima koji ostaju na zemlji i teze je na zadovoljstvo sviju nas, ali da se gnusa SELJACINA pobjeglih od pluga, koji uvijek nesto kamce i zicare od grada, mjesta u koje su svojevoljno dosli, izmuzli ga te ga jos svojom neskrivenom mrznjom nadarili."
kekec

Post by kekec »

Toozla wrote:
faraon_ wrote:....i nikad je niko nece moci podijeliti osim ako Allah ne odluci suprotno...
...posto su Katolicki i Pravoslavni Bogovi konstitutivni na teritoriju BIH, bojim se da Allah nece moci nista uraditi bez saglasnosti njih dvojice....
Toozla, bog si ove hefte! :-)
A neka se gospoda faraoni zamisle oko gornje recenice.
Naizgled samo recenica, ona je u stvari roman, sazetak nasih
posljednjih 15-tak godina.
Mi profesori smo ostali zatečeni, nismo mogli vjerovati da je to istina. Stoga je sav hrvatski nastavni kadar odlučio odbiti tu naredbu", kazao je Šutalo, čije su nam riječi potvrdili i ostali profesori Srednje škole.
Bez obzira kako sve izgledalo, odluka nastavnika je zrak svjetlosti na tamnom nebu vlasti (koalicije) SDA- HDZ. Obicni ljudi, ljudi koji nisu
politicari, koji nisu u vlasti i koji hoce da zive od svog postenog rada su
protiv podjela i protiv svega onoga sto im oni gore kroje i serviraju kao svrsen cin. Ali...

Izbori su na pomolu. Prilika da se ne glasa za ove sadasnje, prilika da se, glasanjem za ausajdere, skinu sa vlasti ovi bezobzirni, jer ko god da dodje na njihovo mjesto, nece biti gori, moze biti samo bolji.
Qwert

Post by Qwert »

Ja koliko sam shvatio, profesori su se bunili zato sto prelaze u staru zgradu. A Musi nije ni to smetalo. :D I koji je on klinac kad ga je HDZ, cini mi se, sutirao.
BECHO

Post by BECHO »

pape wrote:
hrasno38 wrote:
faraon_ wrote: Ovo se desi kad komunizam zamuti covjeku um...Svaka ideologija koja je zabranila Boga i vjeru i vrijedjala Boga i vjeru propala je...
E malo si se zajebao prijatelju. Niti sam ikada bio komunista niti sam ikada bio vjernik. Svaka ideologija koja je vjeru vezala za politiku je na kraju zavrsila ratovima i sranjima. I ne serite vise da je komunizam branio vjeru. TO NIJE ISTINA I TO JE NAJGNUSNIJA LAZ!!!. Kako se onda u tom sistemu izgradise tolike dzamije i crkve. Ali nisi mogao jednom guzicom sjediti na dvije stolice jer ta ideologija nije dozvoljavala mijesanje vjere u politiku sto je vise neko OK. Moja majka je vjernik, moje komsije su vjernici citav zivot. I slavilo se sve i islo se i u crkve i u dzamije ali tada po tim svetim mjestima nisu sjedili misevi koji sjede danas.
:roll: Hrasno38, .... ako se neces ljutiti da tvoj tekst samo malo "oplemenim" ... :oops: ... mislju jednog naseg istaknutog filologa:
"Dok su bivsom zemljom vladali radnici i seljaci bilo je podnosljivo. Krvoprolice i rat su poceli kada su na scenu stupile SELJACINE" :zzzz:
Istina!
Fair Life

Post by Fair Life »

gavrilo wrote:samo srbi ... :x
Inicijatori... No 1. (citaj: kolovodje)
praznina

Post by praznina »

Fair Life wrote:
Kako gdje!
Jer oni drugi nisu kopirali od njih nego su se pripremali istovremeno i jedni i drugi nakon 4. maja 1980. godine(istok i zapad).
Last edited by praznina on 06/09/2005 23:15, edited 1 time in total.
BECHO

Post by BECHO »

praznina wrote:
Toozla wrote:
....prvo smo otisli u jednu PM devedesete, pa smo otisli u dvije PM devedeset i trece, pa smo otisli u tri PM sredinom devedesetih.....ako ti je lakse ovako......ipak se zna ko je zapoceo trend odlazaka u PM....

.ipak se zna ko je zapoceo trend odlazaka u PM

Kako gdje!
Ma Srbi su se volili igrati klisa u osamdesetim i devedesetim! :-) Krenulo je na Kosovskom Polju jer tamo je inace pogodno tlo za igranje a i teren je prva liga! :D
Last edited by BECHO on 06/09/2005 23:13, edited 1 time in total.
sekiracija

Post by sekiracija »

Onaj ko brka kruske i jabuke nije mu se cudit kad i djecu trpa u istu vrecu.
Gospodo da se jednom podvuce crta na sve ublehe komunizma.
Moje dijete nije dijete nekog hrvata a fala Alahu ni Srbiona.
Ako ja ovo svom dijetetu kazem u svojoj kuci a i drugi svojoj dijeci u svojoj kuci kazu isto sto i ja onda nije red optuzivati prosvjetiteljske radnike ili politicare sto ispunjaju volju svog naroda koji ih je birao kao predstavnike.
Zajebite vi sa supljom filozofijom dijeca su nevina njih ne treba dijelit.
Treba li ih poslije zakopavat,pitam ja vas :oops:
Naivnost kojom se vodioio socijalni zivot na podrucju bivse juge je krvlju placena,molim vas da nas vise ne obmanjujete.
Ako niste nasli normalnu formulu suzivota i postovanja nemojte to prepisivati djeci,jer dijeca su danas zrelija od roditelja.
uostalom ko hoce da zna ko je i od koga je treba mu se reci ,sta je tu greska.
kekec

Post by kekec »

Qwert wrote:Ja koliko sam shvatio, profesori su se bunili zato sto prelaze u staru zgradu. A Musi nije ni to smetalo. :D I koji je on klinac kad ga je HDZ, cini mi se, sutirao.
Evo malo vise:
http://www.stolac.org/modules.php?name= ... le&sid=427
danas

Post by danas »

praznina wrote:
Fair Life wrote:
Kako gdje!
Jer oni drugi nisu kopirali od njih nego su se pripremali istovremeno i jedni i drugi nakon 4. maja 1980. godine.
praznina, ti si fakat beznadezan slucaj...
i onda se ljutis kad kazu "svi su srbi isti"... :roll: :roll: :roll:
Toozla

Post by Toozla »

praznina wrote:
Fair Life wrote:
Kako gdje!
Jer oni drugi nisu kopirali od njih nego su se pripremali istovremeno i jedni i drugi nakon 4. maja 1980. godine.
....nije tacno.....Milosevic je jedina konstanta.....Tito je drzao ustase izvan zemlje cetrdeset godina, a Milosevic, kad je skontao da rat nece proci dok su stare komunjare na vlasti, pustio ih je da se vrate......neko je morao garantovati sigurnost Susku i ostatku bande jer gospoda nisu ni smjeli razmisljati o povratku za vrijeme Tita....taj neko je mogao sjediti samo u BG......u Bosni, Milosevic je razbio staru komunisticku garnituru, Mikulicu srusio vladu, R. Dizdarevica izvukao iz baze i dovukao ga sebi u BG, a H. Pozderca je ubio.....u medjuvremenu pisao je peticiju da se oslobodi onaj koji mu je odgovarao za igru koju je naumio......zna se odakle je sve doslo i sa kojim ciljem....
Last edited by Toozla on 06/09/2005 23:20, edited 1 time in total.
praznina

Post by praznina »

danas wrote:
praznina wrote:
Fair Life wrote: Inicijatori... No 1. (citaj: kolovodje)
Kako gdje!
praznina, ti si fakat beznadezan slucaj...
i onda se ljutis kad kazu "svi su srbi isti"... :roll: :roll: :roll:
Ja jednu stvar ne prihvatam koja se ovdje stalno poteže a to je da su sve ovo što se desilo sjebali Srbi a jadni Tuđman nevin. Ma daj. Ako vjeruješ u to onda ne znam ko je beznadežan slučaj. Izgleda nije bilo dogovora u Karađorđevu nego eto jednoj se strani prohtjelo a druga samo tako ušla da bi uzela sebi komad.
Moja je teza da se sve pripremalo i istočno i zapadno istovremeno.
Last edited by praznina on 06/09/2005 23:22, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

Toozla wrote:
praznina wrote:
Kako gdje!
....nije tacno.....Milosevic je jedina konstanta.....Tito je drzao ustase izvan zemlje cetrdeset godina, a Milosevic, kad je skontao da rat nece proci dok su stare komunjare na vlasti, pustio ih je da se vrate......neko je morao garantovati sigurnost Susku i ostatku bande jer gospoda nisu ni smjeli razmisljati o povratku za vrijeme Tita......u Bosni, Milosevic je razbio staru komunisticku garnituru, Mikulicu srusio vladu, R. Dizdarevica izvukao iz baze i dovukao ga sebi u BG, a H. Pozderca je ubio.....u medjuvremenu pisao je peticiju da se oslobodi onaj koji mu je odgovarao za igru koju je naumio......zna se odakle je sve doslo i sa kojim ciljem....
sta ti bolan toozla bulaznis? kakav milosevic, kakvi srbi... :?
"ma ko nas samo posvadja?"

:lol: :lol: :lol: :lol: :(
praznina

Post by praznina »

Toozla wrote:
praznina wrote:
Kako gdje!
....nije tacno.....Milosevic je jedina konstanta.....Tito je drzao ustase izvan zemlje cetrdeset godina, a Milosevic, kad je skontao da rat nece proci dok su stare komunjare na vlasti, pustio ih je da se vrate......neko je morao garantovati sigurnost Susku i ostatku bande jer gospoda nisu ni smjeli razmisljati o povratku za vrijeme Tita......u Bosni, Milosevic je razbio staru komunisticku garnituru, Mikulicu srusio vladu, R. Dizdarevica izvukao iz baze i dovukao ga sebi u BG, a H. Pozderca je ubio.....u medjuvremenu pisao je peticiju da se oslobodi onaj koji mu je odgovarao za igru koju je naumio......zna se odakle je sve doslo i sa kojim ciljem....
A ustaška dijaspora se kao nije vraćala u Hrvatsku početkom 90-tih!
gavrilo

Post by gavrilo »

a glupi narod im je jeo iz ruku ... :roll:
praznina

Post by praznina »

gavrilo wrote:a glupi narod im je jeo iz ruku ... :roll:
Narod je danas možda i gluplji nego tada.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

[/quote]

Je na žalost, vraćala se i to sve iz tvojih krajeva.
Toozla

Post by Toozla »

praznina wrote:A ustaška dijaspora se kao nije vraćala u Hrvatsku početkom 90-tih!
....haj' ti procitaj jos jednom sta sam napisao, pa ako i dalje budes imao pitanja, naci cu vremena da ti detaljnije objasnim.....
gavrilo

Post by gavrilo »

ma ne vjerujem... ostala je samo sujeta :x
danas

Post by danas »

praznina wrote: Ja jednu stvar ne prihvatam koja se ovdje stalno poteže a to je da su sve ovo što se desilo sjebali Srbi a jadni Tuđman nevin. Ma daj. Ako vjeruješ u to onda ne znam ko je beznadežan slučaj. Izgleda nije bilo dogovora u Karađorđevu nego eto jednoj se strani prohtjelo a druga ušla da kao uzela i ona. Za nepovjerovati!

Moja je teza da se sve pripremalo i istočno i zapadno istovremeno.
moja teza je da se sve spremalo sa istoka, i da je zapad trebao istoku jer istok ne bi mogao uraditi nista sam bez "pogodnih i odgovarajucih" igraca na zapadu... koje je trebalo dovesti odnekud i instalirati ih... tako da je istok kreirao zapad da mu bude pandan. ne budi naivan i ne misli da se tudjman "omakao" milosevicu...
gavrilo

Post by gavrilo »

Toozla wrote:
praznina wrote:A ustaška dijaspora se kao nije vraćala u Hrvatsku početkom 90-tih!
....haj' ti procitaj jos jednom sta sam napisao, pa ako i dalje budes imao pitanja, naci cu vremena da ti detaljnije objasnim.....
da cujemo ... 8)

nego ljudi ovdje je tema separacija djece u skolama u bosni hercegovini na nacionalnoj bazi :roll:
Deluxe

Post by Deluxe »

Evo čitam ove postove, slušam dnevnik i stvarno mi je muka. Ne iznenađuje me to što se dešava, ali mi se gadi. Bukvalno gadi, bljak. Tako se igraju sa narodom, koji će po ko zna koji put ispasti glup i opet glasati za svoje vođe (jer sve je ovo lagana uvertira u nove Izbore gdje se ustvari ništa ne bira nego samo na legalan i demokratski način potvrđuje postojeće stanje) Ovo je jedno obično skretanje pažnje narodu sa pravih životnih i nacionalnih pitanja (ekonomija i život) na ona lažna (kojem klubu pripadam).
Neću izmisliti toplu vodu ako kažem da je najjednostavnije rješenje uvođenje plana i programa na nivou države i gdje će se izučavati predmeti koji se tiču ove, a ne nekih inih zemalja, jer Bože moj, davno su Latini rekli "Kad si u Rimu, ponašaj se kako se ponašaju Rimljani". Naravno, u sklopu sekcija, vannastavnih aktivnosti, dopunskih časova i sl. stvari kojih ima na pretek, obezbijediti mogućnost da oni koji žele mogu učiti i izučavati predmete od ličnog interesa - hrvatsku povijest, zemljopis i književnost ili srbijansku istoriju, geografiju i književnost, po principu ko hoće, može ko neće ne mora i to je to.
Znači ništa bošnjačko, hrvatsko, srpsko nego Bosanski školski sistem, a za ostalo sekcije, pa onda svi u iste škole, svi iste knjige, svi iste učitelje-nastavnike-profesore (tada ne bi bilo bitno koje je nacije, jer predaje istu stvar) i onda automatski sljedi ušteda u novcu - desetine miliona, vremenu, živcima, zdravlju.
Naravno, na ovaj način bi nacionalne stranke izgubile podršku, jer one bez naroda nisu ništa. Međutim za sad je narod s njima ništa, a to im mnogo više odgovara. Pa eto glasajte opet za iste, pa ćemo imati mnogo novih tema kojima ćemo razbijati glavu - poskupljenja, porezi, nestašice, nezaposlenost i ostale zanimljivosti.
praznina

Post by praznina »

dalmatinka wrote:
Je na žalost, vraćala se i to sve iz tvojih krajeva.[/quote]

Nije iz mojih. Ja sam iz Mostara a ne iz škutorije odakle je uglavnom ta dijaspora. Gojko Šušak je Lištičanin.
danas

Post by danas »

gavrilo wrote: nego ljudi ovdje je tema separacija djece u skolama u bosni hercegovini na nacionalnoj bazi :roll:
jeste, to je tema.. tuga i zalost, ali nista sto bi trebalo da nas sokira, jer to je realnost danasnje bosne.
jedini razlog zasto se govori o bosnjackoj i hrvatskoj djeci u ovom clanku je to sto srpska djeca u RS vise i ne vide ne-srbina, a kamoli da idu sa njim u skolu.
sad i druge dvije strane hoce da ne vide nikoga doli svoj odraz u ogledalu, a i to ce se uskoro i realizovati.
Post Reply