Budućnost bosanskih muslimana

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

Budućnost bosanskih muslimana

Post by Šandor » 06/05/2007 23:24

klif wrote:Jedina konstanta politikantskih misli elite bosanskih muslimana, danas Bošnjaka, jeste neupitna odanost Islamu.

Promišljena državna politika i strategija za njeno sprovođenja nije nikada postojala. I danas se u svoj svojoj dezorijentiranosti, odbijanju prihvatanja realiteta i nesposobnosti da shvate suštinu demokratskog društvenog uređenja pokušavaju oslanjati na nekakve veze sa Iranom, Saudijskom Arabijom, Pakistanom, „pokrivenom“ Turskom i ostalim državama pripadnicama nekakve „muslimanske internacionale“ koja – uzgred budi rečeno – postoji samo u njihovim glavama, jednako kao što su s kraja 19. vijeka u carigradskoj kalifi vidjeli jedinog garanta za održavanje njihovog prava na prakticiranje religije bez ikakve želje, a još manje sposobnosti, da sebi isvoj djeci naprave državu koja će biti u stanju dati im sigurnost i hljeb.

Normalno je da je takvom mentalnom sklopu idol SPC (po principu „i tata bi sine“) koja je, znamo na koji način, uspjela da objedini religijske, nacionalne i državne interese pod jedan krov, a ne recimo SKJ ili SKBiH, a pogotovo ne politički pluralizam modernog demoratskog društva, jer potonja dva imaju dijametralno suprotan odnos prema religiji od njihovog. Takvom je mentalnom sklopu, također, normalno da borba za „ljudska prava“ počinje i završava tamo, gdje se radi samo i isključivo o muslimanima. Da ne griješim dušu, postavljam pitanje, a ne tvrdnju, sjeća li se neko da je vrhovni vjerski islamski BH poglavar osudio kršenje ljudskih prava neke druge religijske skupine osim muslimanske – recimo kršćana u Turskoj ili nekoj drugoj islamskoj zemlji?

Pogledamo li istoriju Bošnjaka, šta vidimo? Od 15. do kraja 19. vijeka utopljeni u otomansku imperiju i sluge Porte. Odlaskom Osmanlija 1878. gube skoro sve osim religije. Čak i fizički opstanak visi na svilenom koncu. Od njihovog odlaska do 1974. su objekat, nikako subjekat političkih zbivanja. 1974. – 1992. postaju nakratko subjektom, jer su se – iz bilo kojih razloga – uspjeli otrgnuti uticaju religije. Od 1992. – 1995. podnose ogromne žrtve da bi dobili dio FBiH koju moraju dijeliti sa Hrvatima. Od 1995. ponovo očajano pokušavaju naći “carigradkskog kalifu” koji bi trebao biti garant njihovih vjerskih prava ili se uzdaju u “milione braće od Mauritanije do Pakistana” ne bi li se ponovo utopili u “imperiju koja se gradi polako, ali sigurno”, jer instiktivno osjećaju da dugoročno gledano “sami neće moći”. To stoga, jer država postoji samo da pruži okvir za prakticiranje religije. Ni manje, ni više. Plašim se da se ponavlja period od 1878. – 1974.

Do današnjeg dana nisam uspio da dokučim, za kakvu se to BiH bori bošnjačka elita, kako vjerska, tako i politička, jer se to teško može razdvojiti. Da li je cilj „fildžan“ ili jedinstvena i nedjeljiva? Postoji li tu uopšte bilo kakva strategija? Sve ukazuje na to da sa jedinstvenom i nedjeljivom ne bi mogli puno započeti, a volio bih da griješim i da me pozitivno iznenade.


Novi_Nick wrote:Klif,
fantastican prilog, odlicna analiza postojeceg stanja. Sve ovo sto radi tzv Bosnjacka politicka i vjerska elita je totalno protiv interesa Bosanaca (tzv Bosnjaka sa islamskim vjersim prefiksom u prvom redu). Oni su kombinacija izdajnika i nekompetentnih tipova koji u prvom redu na ovaj nacin rade i idu na ruku srpskim i hrvatskim ciljevima totalne teritorijalne podjele BiH i svodjenje tzv Bosnjaka sa islamskim vjersim prefiksom u prvom redu pod jednu obicnu vjersku skupinu koja nece biti nikakav ni politicki ni drzavni ni ekonomski faktor u BiH i sire. Krajnji cilj tzv Bosnjacke politicke i vjerske (izdajnicke) elite je u prvom momentu radikalizacija vjere kod bosanskih muslimana i fildzan teritorijalni prostor. Razlog sto to tako pogresno rade je da pokazu evropi i svijetu da tzv Bosnjaci sa islamskim vjersim prefiksom nisu u stanju da odrze, stvore i imaju neku svoju normalnu evropsku drzavu u kojoj ce oni biti ravnopravni politicki, drzavni, ekonomski, vojni ili bilo kakav drugi bitan faktor. Svjesni su da to evropa i svijet nece prihvatiti i da ce takvom politikom tzv Bosnjacke politicke i vjerske elite evropa i svijet dati Srbiji i Hrvatskoj da anektiraju i podjele teritoriju BiH gdje ce jedan dio pripasti Srbiji a drugi Hrvatskoj. Time se san Srbije i Hrvatske zbog cega je i izbio rat u BiH (podijela teritorije) i ostvario a tzv Bosnjaci sa islamskim vjersim prefiksom svedeni pod jednu obicnu vjersku skupinu gdje nece biti nikakav faktor u BiH i borice se kao sto i sam pises za goli fizicki opstanak kao palestinci. Da bi se izbjela ovakva zamka kojoj su joj postavili tzv politicki i vjerski (izdajnicki) predstavnici narod i nacija Bosanci (bosnjaci islamske religije) moraju se hitno osvjestiti, prepoznati svoje izdajnike i pod hitno ih zamjeniti mladim, skolovanim i pametnim Bosancima patriotima koji ce im pomoci da izbjegnu sve ove namjestne zamke i pomoci im da postanu jaki i normalni politicki, vojni i ekonomski faktor u multikulturnoj i multinarodnoj drzavi BiH.


klif wrote:Ova mala grupa bosanskohercegovačkih muslimana je imala jedinstvenu, i mislim neponovljivu, istorijsku priliku da devedesetih godina prošlog vijeka svijetu pokaže da prakticiranje Islama, ni u jednom momentu, ne mora doći u sukob sa osnovnim načelima demokratije zapadnog tipa i njenim civilizacijskim društvenim vrijednostima. Time je, dugoročno gledano, mogla preuzeti vodeću ideološku ulogu u transformaciji i oblikovanju Islama u jednu od naprednih svjetskih religija, a islamskih država u istinski demokratska društva.

Pretpostavka za to bi bilo
- dobrovoljno, svjesno i konsekventno odustajanje od miješanja u bilo kakva politička pitanja na državnom BiH nivou,

- principjelno istrajavanje na principima odbijanja i, makar i posrednog, podržavanja svake vrste vjerskog radikalizma i fanatizma, te jasnog i nedvosmislenog ograđivanja od istog,

- iskrena opredijeljenost i aktivno zalaganje za ravnopravan tretman svih religijskih skupina na svim društvenim nivoima – kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a pogotovo u islamskim zemljama,

- jasno i nedvosmisleno podržavanje i borba za očuvanje i unapređenje civilizacijskih vrijednosti imanentnih zapadnim pluralisičkim demokratskim društvima,

- principjelno odbijanje ili redefinisanje saradnje sa islamskim teokratskim režimima u kojima postoje bilo kakvi oblici kršenja bilo čijih ljudskih ili kolektivnih prava…

Time su se svijetu mogli nametnuti kao kompetentan i principjelan sagovornik (možda čak i kao partner) u rješavanju problema i tektonskih poremećaja izazvnih događajima od 11.9.2001. i mogli bi poslužiti za primjer za istinsku demokratizaciju (islamskih i društava sa islamskim elementima) društva u praksi. Na državnom nivou su takvim odnosom i pristupom mogli do kraja ogoliti i do apsurda dovesti velikodržavne projekte susjednih zemalja, te s pravom ukazivati na ekstremne političke i vjerske nacionalizme susjednih zemalja i njihovih satelita u zemlji, te do sada faktički okončati političku borbu za jedinstvenu i nedjeljivu sekularnu BiH, kao zajednice tri ravnopravna naroda.

PS. Ni jednog momenta ne bih podcijenjivao Ceriću dodijeljenu nagradu, ali bih je tumačio više kao želju Evrope da Bošnjacima ukaže na “pravi put”. Na Ceriću je da je tumači na ispravan način.


Obzirom da se ovi citati nalaze na zatvorenoj temi neophodno je otvoriti novu.

Klif, dobar dio ovoga što si napisao sasvim je prirodno. U okruženju smo naroda koji pripadaju drugim religijama. U trenutku odlaska Turaka Austro-Ugarska nas je privremeno spasila od genocida iako su već tada mnogi bježali glavom bez obzira. Kasnije se pokazalo da su bili u pravu. Da smo imali makar jednog susjeda koji nema želju da nas grize sve bi bilo drukčije. Ne, nije nam potrebna dadilja. Radi se o tome da bismo imali mogućnost da dopremimo logistiku neophodnu za vođenje rata. Nepovoljan geografski položaj bio je od presudnog značaja. Bez otvorenog izlaza na more, daleko od Mađarske, Albanije i Makedonije nismo imali mogućnost da se izborimo. Demografski aspekt našeg problema je također igrao bitnu ulogu. U BiH niko nije imao većinu i mogućnost samostalnog odlučivanja. Mada je prema ustavu iz 1974. godine proglašenje nezavisnosti legitimno. U predsjedništvu je prema tadašnjem ustavu za odluku bila neophodna matematička većina. a ne saglasnost svih naroda. Tako je bilo i na referendumu.

Tvoj drugi citat ne razumijem. Mislim da je jedini način vojna pobjeda. Zbog naših dubokih problema sa identitetom i razumijevanjem okoline u kojoj živimo rat smo dočekali potpuno nespremni. Nadu smo polagali upravo u zapad a ne u muslimanske zemlje. Sjećam se kako su ljudi bili sretni kad je došao UN. To je bilo taman negdje oko referenduma. Možda i koji dan ranije.

Za ljubav je potrebno dvoje a za rat samo jedno. Mislim da je višenacionalna BiH nemoguća. Bosna će u bliskoj budućnosti puknut po svim šavovima.. Doći će do novog rata.

Šanse za opstanak u tom slučaju ravne su nuli ako tada budemo u ovakvom stanju.

A o pluralizmu i ulizivanju Evropi više uopšte ne treba razmišljati. Ta je priča okončana presudom u Hagu.

Fanatizam i korupcija jačali su kako se rat zahuktavao a situacija pogoršavala. To je posljedica rata koju bi bilo moguće suzbiti kad bi izbori imali smisla. Besmisao naše države doveo je do toga da je korupcija vitalni nacionalni interes. Fanatike brane oni koji ih u inostranstvu koriste kao argument protiv bosanskih muslimana. Isti oni koji su ih i doveli ovdje (a naši ih mamlazi prihvatili).

Ne znam šta da ti više kažem. Mi smo se naoružavali preko tih teokratskih režima. Dok je Evropa samo posmatrala.

Teško je predvidjeti budućnost. Ali jedno je sigurno - ovdje opet mora biti rata jer Bošnjaci nikad neće postići dogovor sa Srbima i Hrvatima (jednostavno ne žele sa nama - i neće popustiti). Od velikih sila na našoj strani će možda biti samo USA. Možda.

Susjedne zemlje će za par godina ući u EU i NATO. Besmisao naše domovine tada će dosegnuti svoj vrhunac. BiH je država koja se može raspasti za jedan dan. Nema takve države u svijetu. Ne postoji. Nedavno je neko od naših dijasporaša napisao da mu je jedan Izraelac rekao nešto u smislu da Bosna nije država nego da je samo "public relations". Bio je u pravu.

Ili ćemo nestati ili će doći do formiranja države u kojoj će živjeti muslimani i neznatan broj ostalih. Treće opcije nema. Sekularizam je u tome svemu nebitan. A podjela bez rata moguća je samo uz ogroman međunarodni pritisak. Jer bi u tom slučaju bilo neophodno preseljenje i gotovo potpuno razdvajanje naroda. Određene izmjene Dejtona i Vašingtona kako bi se stvorile 3 uvezane teritorijalne cjeline.

"Time su se svijetu mogli nametnuti kao kompetentan i principjelan sagovornik (možda čak i kao partner) u rješavanju problema i tektonskih poremećaja izazvnih događajima od 11.9.2001. i mogli bi poslužiti za primjer za istinsku demokratizaciju (islamskih i društava sa islamskim elementima) društva u praksi. Na državnom nivou su takvim odnosom i pristupom mogli do kraja ogoliti i do apsurda dovesti velikodržavne projekte susjednih zemalja, te s pravom ukazivati na ekstremne političke i vjerske nacionalizme susjednih zemalja i njihovih satelita u zemlji, te do sada faktički okončati političku borbu za jedinstvenu i nedjeljivu sekularnu BiH, kao zajednice tri ravnopravna naroda."

Ne znam da li da se smijem ili da plačem. :D

Države se stvaraju i razaraju silom. Hajde da prihvatimo tvoju tezu. Normalan um to ne može provariti do kraja. Ne poklapa se sa realnošću. Recimo da smo se nametnuli kao kompetentan i principijelan sagovornik. Možda čak i kao partner. ( :lol: ) Misliš da bi naši unutrašnji problemi tako bili riješeni? Čak i tada bila bi neophodna traktorijada. Jedna u Dalmaciju i Slavoniju a druga u Šumadiju i Vojvodinu. Zašto? Upravo zato što su principijelni i ne bi tek tako odustali od onoga što su naumili. Bila bi neophodna dupla traktorijada da shvate. Tad bi nas počeli cijeniti.

Ne postoji varijanta u kojoj je bilo moguće održati stanje na popisu 1991. godine.


Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

Post by Maksim » 06/05/2007 23:55

Pazi,Sandore: Svi mi se zajebavamo sa Medjunarodnom zajednicom od 1991. godine pa do danas.... i obrnuto naravno. Kako vidis, proces jos traje i vrsi se pritisak na RS, istovremeno se oprezno smanjuju i mogucnosti nje kao adminstracije. To znaci da ce BiH biti BiH ili je nece nikako biti i nema tu drugog kompromisa kao razjedinjenje naroda, stvaranja etnickih drzavica od kojih ce samo jedna biti banana-drzavica dok ce drua dva dijela biti brzo integrirana u susjedne nam zemlje. Ne razumijem tvoje pisanje o nepovoljnom geografskom polozaju i problem u tome sto su nam Madjarska i Makedonija daleko...?

Iako sam slijepi zaljubljenik u cjelovitu BiH, nazalost je ocigledno da od toga nece biti nista, no pitanje je kada ce se sto desiti, jer BiH jeste multi-kulturna drzava, ali nikada nije posjedovala i takav drustveni element. Ljudi su zivjeli zajedno, no nisu bili zajedno. Vecina bh. stanovnistva ne prihvaca BiH, cemu onda uzaludna i besmislena borba za njenu cjelovitost? Ja mislim da MZ ne zeli da sama sebe okalja priznavajuci nesto sto je nastalo genocidom na kraju 20. stoljeca a mozda i ne zeli jos jednu drzavicu u kojoj bi vladao kriminal i apsolutna muslimanska vecina.

forUMASH
Posts: 2181
Joined: 24/01/2006 04:12
Location: Razjedinjene Drzave BIH

Post by forUMASH » 07/05/2007 00:46

....e kako ti skonta da je ovo tema za podforum religija.... :? :shock: :?

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

Post by Ahmmed » 07/05/2007 00:49

forUMASH wrote:....e kako ti skonta da je ovo tema za podforum religija.... :? :shock: :?


:lol: :lol: :lol: Sad hoću isto to da pitam :D Mislim da su ovi njegovi bošnjački "islamisti" plaho zadovoljni mjestom gdje je tema postavljena :-D

Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

Post by Maksim » 07/05/2007 01:10

Sandor je ovu temu otvorio na podforumu Politika, barem je tamo bila kad sam ja replicirao. Izgleda da se BosanaC malo zbunio. :)

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 07/05/2007 09:38

Do mene :D

Sandore, halali :)

Celicna_saka
Posts: 902
Joined: 15/07/2005 21:47

Post by Celicna_saka » 07/05/2007 09:46

Potpisujem klifovo razmisljanje, uz ogradu da jos vise treba udaljiti vjeru iz politike, dakle jos radikalnija sekularizacija.

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 07/05/2007 09:49

Za dobru i sretnu buducnost bosanskih muslimana u cijoj kategoriji sam i sama, moj recept je da se svi sto vise okrenu ka sebi i ljudima pouzdano sebi slicnog profila, ali kako bi uspjeh bio potpuniji da pruze ruku prijateljstva svim "drugim i drugacijim" a sto im nece biti omoguceno sve dok ne ispostuju posljednje i najbitnije zivotno pravilo - da se drze na sto vecoj distanci od "svojih vjersko politickih autoriteta".

ines.c
Posts: 281
Joined: 06/03/2007 18:35

Post by ines.c » 07/05/2007 10:32

Buducnost bosanskih muslimana jeste u prihvatanju samog sebe u svojoj punoj vrijednosti,ostavljanje iza sebe raznoraznih kompleksa koji su im nametnuti tokom "jednog"vremenskog perioda.Zatim,sljedeca stvar kojoj ozbiljno treba da se posvete bosanski muslimani jeste ulaganje u obrazovanje i stvaranje kvalitetnog kadra u svim oblastima.Bosanski muslimani treba da rade,uce,jer danas gotovo da smo stranci u vlastitoj kuci.Sljedeca stvar jeste da ljudi bosnjaci treba da pocnu gledati na desavanja oko sebe malo globalnije,a ne da se domet naseg zanimanja svodi samo na nas licno i eventualno uzu porodicu.Ipak ja vjerujem da ce u buducnosti stvari krenuti nekim drugim ,boljim tokom,u kojem mi necemo biti zrtve.Cesto cujemo frazu o tom da bosnjaci treba da pruze ruku,pitam se da li postoji narod koji vise pruza ruke prijateljstva,i uvjek ce ih i pruzati zajedno sa ljubavlju prema onima koji im zele iskreno dobro,i pruziti otpor onima koji im zele zlo.Koliko god opasnosti da vreba bosanskim muslimanima oni ce ih prevazici uz sposoban kadar i Allahovu dz.s pomoc.

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 07/05/2007 10:43

ines.c wrote:Buducnost bosanskih muslimana jeste u prihvatanju samog sebe u svojoj punoj vrijednosti,ostavljanje iza sebe raznoraznih kompleksa koji su im nametnuti tokom "jednog"vremenskog perioda.Zatim,sljedeca stvar kojoj ozbiljno treba da se posvete bosanski muslimani jeste ulaganje u obrazovanje i stvaranje kvalitetnog kadra u svim oblastima.Bosanski muslimani treba da rade,uce,jer danas gotovo da smo stranci u vlastitoj kuci.Sljedeca stvar jeste da ljudi bosnjaci treba da pocnu gledati na desavanja oko sebe malo globalnije,a ne da se domet naseg zanimanja svodi samo na nas licno i eventualno uzu porodicu.Ipak ja vjerujem da ce u buducnosti stvari krenuti nekim drugim ,boljim tokom,u kojem mi necemo biti zrtve.Cesto cujemo frazu o tom da bosnjaci treba da pruze ruku,pitam se da li postoji narod koji vise pruza ruke prijateljstva,i uvjek ce ih i pruzati zajedno sa ljubavlju prema onima koji im zele iskreno dobro,i pruziti otpor onima koji im zele zlo.Koliko god opasnosti da vreba bosanskim muslimanima oni ce ih prevazici uz sposoban kadar i Allahovu dz.s pomoc.


Na zalost, nikako se ne mogu sloziti sa tobom.Sudeci po proslosti i sadasnjosti, buducnost BiH muslimana je slijedeci genocid. :oops:

User avatar
Shahab
Posts: 1997
Joined: 01/05/2007 08:31
Location: mahala

Post by Shahab » 07/05/2007 10:56

Velika je zabluda da će nakon ovoga rata srpstvo sa svojim saveznicima na Zapadu u obliku bratstva kojem je pripadao Ivo Andrić ostaviti Bošnjake na miru.....
Nakon političke i ekonomske konsolidacije RS uz pomoć Zapada slijedi nova etapa čiji će početak biti vještačka tenzija na sekulariste i islamiste unutar Bošnjaka.....sa Sarajevom kao krajnjim ciljem osvajanja.. i novom Srboslavijom koja će se poceti stvarati u BiH...a završiti kao sve do sada... genocidom na muslimanima.
Vi pravite zamjenu teza...islam nije razlog propasti Bošnjaka, upravo suprotno u njemu je spas i ozdravljenje.

ines.c
Posts: 281
Joined: 06/03/2007 18:35

Post by ines.c » 07/05/2007 11:04

Vi pravite zamjenu teza...islam nije razlog propasti Bošnjaka, upravo suprotno u njemu je spas i ozdravljenje.[/quote]


potpisujem

Carlito Brigante
Posts: 69
Joined: 06/10/2005 11:43

Post by Carlito Brigante » 07/05/2007 12:26

Bošnjaci su jedna amorfna masa koja nije svjesna svoje historije, identiteta, trajanja na ovim prostorima i zbog toga se grčevito drže Islama kao jedinog za njih čvrstog oslonca. Na žalost. Na našim vojnim akademijama se izučavala bitka na Bedru umjesto bitke kod Bileće npr. u kojoj je bosanski vojvoda Vlatko Vuković potukao Turke do nogu. Veličaju se osvajači naše zemlje, da ne kažem okupatori, umjesto naših kraljeva i banova, al' oni nisu bili muslimani i zato nisu naši. To je današnja logika u Bošnjaka. Ja sam cijeli rat proveo u AR BiH i obišao priličan broj ratišta, a sad vidimda je to sve bilo uzalud. Kad dođe do novog rata, a doći će sigurno, mi ćemo biti zasluženo "donji", a ja se nadam da ću naći kakav koridor za "ispaljenje". :sad: :sad:

ines.c
Posts: 281
Joined: 06/03/2007 18:35

Post by ines.c » 07/05/2007 12:46

Sigurna budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od mnogo faktora. Aktuelna situacija nije nimalo ohrabrujuća. Mnogi bi da BiH jednostavno nestane. I dok se kod nas rasplamsava priča o opasnim islamskim radikalima, pojedine organizacije i pokreti otvoreno i bez imalo straha propagiraju svoje ciljeve koji prvenstveno imaju za cilj nestanak Bosne i Hercegovine. Jedna od sličnih organizacija je i Ravnogorski četnički pokret

Regnum_Bosnae
Posts: 131
Joined: 02/04/2007 11:38

Post by Regnum_Bosnae » 07/05/2007 12:46

Volio bih da znam na koji nacin ce islam nas Bosnjake da spasi i ozdravi. Ako neko ima dobre argumente volio bi da ih cujem. Nekritikujem islam kao religiju, sam pripadam toj religiji i cijenim je jako puno kao i sve druge religije ali religija je licna stvar covjeka i nevjerujem da cemo se kroz religiju spasiti kao kolektiv. Po tumacenju Kurana svaki covjek je odgovoran za svoje grijehe i svoj zivot. Tako da se za sada neslazem sa tim sto ste rekli da je u religiji Islam ili bilo kojoj drugoj religiji ozdravljenje citavog bosnjackog naroda, ali opet volio bih da cujem argumente i cinjenice od vas koji smatrate tako.


Problem kako ga ja gledam je da nismo bili dovoljno politicki aktivni tokom nase istorije, odkako je Turska dosla na ove prostore mismo se pretvorili od jedne od najjacih zemalja na ovim prostorima na jednu obicnu provinciju u Osmansom carstvu koja se kasnije prodala Austro-Ugarskoj i koju je svako mogao da "handri" kako hoce i zeli. Da je Tuska bila tako dobra nisam siguran jer da jeste tada smo mogli a nismo da napravimo jaku nacionalnu drzavu koja se bazira na NACIJI a ne religiji kao i ostale evropske drzave i tada nebi bilo ovakvih problema. Jer ako se baziramo previse na religiju kojoj pripadamo i idetifikujemo se kao bosanski muslimani zaboravljamo naciju Bosnjanin ili Bosnjak koja je prisutna ovdje puno dulje od islama i ta nacija se po meni nebi trebala da se bazira na religiji. Po meni dakle treba da gajimo jaci nacionalni osjecaj a religijski da zadrzimo kao sto i treba kao privatnu stvar.

Puno pozdrava.

ines.c
Posts: 281
Joined: 06/03/2007 18:35

Post by ines.c » 07/05/2007 12:56

Vidis prijatelju,nas nitko i ne pita sta bi mi,svi bi da nas ili pokrste ili pobiju.Njima smeta to sto si ti bosnjak i musliman,i nemoras zeljeti nikom zlo ,oni ce ipak doci pred tvoja vrata, samo zato sto zelis da budes samo bosnjak i ne diras nikog ti nece pomoci da te ne mrze.

gavrilo
Posts: 5389
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

Post by gavrilo » 07/05/2007 12:58

buducnost bosanskih muslimana je u bosni i hercegovini, bosna i hercegovina se nece dijeliti i novog rata nece biti (na ovo zadnje ne zelim ni da pomislim). kratko i jasno...

ero-88
Posts: 5
Joined: 06/05/2007 00:01

Post by ero-88 » 07/05/2007 13:33

Ja ne znam cega se vi muslimano bojite ipak ste vi vecina u BiH cak i kad bi Srbi i Hrvati bili skupa vi bi bili vecina. A BiH nikako nije ravnopravna dok god Srbi imaju republiku srpsku a Hrvati moraju skupa sa muslimanima. BiH samo moze opstat sa 3. entitetom ja sam 100 % protiv ukidanja RS-a ali sam za HRHB i samo tako ce BiH ostat jedna cjelovita drzava sve drugo samo vodi do problema. Malo mucnite svojom glavom pa se ugledajte na Svicarsku, to i nama treba i tad ce biti vjecni mir a ovako stanje samo vodi do vjecne mrznje i rata

Regnum_Bosnae
Posts: 131
Joined: 02/04/2007 11:38

Post by Regnum_Bosnae » 07/05/2007 13:43

ero-88 wrote:Ja ne znam cega se vi muslimano bojite ipak ste vi vecina u BiH cak i kad bi Srbi i Hrvati bili skupa vi bi bili vecina. A BiH nikako nije ravnopravna dok god Srbi imaju republiku srpsku a Hrvati moraju skupa sa muslimanima. BiH samo moze opstat sa 3. entitetom ja sam 100 % protiv ukidanja RS-a ali sam za HRHB i samo tako ce BiH ostat jedna cjelovita drzava sve drugo samo vodi do problema. Malo mucnite svojom glavom pa se ugledajte na Svicarsku, to i nama treba i tad ce biti vjecni mir a ovako stanje samo vodi do vjecne mrznje i rataBobane jesil to ti majke ti. :) :)

Malo ti mucni glavom, zagledaj se u svoju domovnicu pa se preupitaj neke stvari i na sta apelujes prije nego sto Bosnjacima nesto kazes. :x :x

Fox Mulder
Posts: 562
Joined: 24/04/2007 13:24
Location: Washington

Post by Fox Mulder » 07/05/2007 13:52

Regnum_Bosnae wrote:
ero-88 wrote:Ja ne znam cega se vi muslimano bojite ipak ste vi vecina u BiH cak i kad bi Srbi i Hrvati bili skupa vi bi bili vecina. A BiH nikako nije ravnopravna dok god Srbi imaju republiku srpsku a Hrvati moraju skupa sa muslimanima. BiH samo moze opstat sa 3. entitetom ja sam 100 % protiv ukidanja RS-a ali sam za HRHB i samo tako ce BiH ostat jedna cjelovita drzava sve drugo samo vodi do problema. Malo mucnite svojom glavom pa se ugledajte na Svicarsku, to i nama treba i tad ce biti vjecni mir a ovako stanje samo vodi do vjecne mrznje i rataBobane jesil to ti majke ti. :) :)

Malo ti mucni glavom, zagledaj se u svoju domovnicu pa se preupitaj neke stvari i na sta apelujes prije nego sto Bosnjacima nesto kazes. :x :x

A ima li ovdje Bosanaca? Nekako se ne čuju nikako?

User avatar
Shahab
Posts: 1997
Joined: 01/05/2007 08:31
Location: mahala

Post by Shahab » 07/05/2007 13:52

Regnum_Bosnae wrote:Volio bih da znam na koji nacin ce islam nas Bosnjake da spasi i ozdravi. Ako neko ima dobre argumente volio bi da ih cujem. Nekritikujem islam kao religiju, sam pripadam toj religiji i cijenim je jako puno kao i sve druge religije ali religija je licna stvar covjeka i nevjerujem da cemo se kroz religiju spasiti kao kolektiv. Po tumacenju Kurana svaki covjek je odgovoran za svoje grijehe i svoj zivot. Tako da se za sada neslazem sa tim sto ste rekli da je u religiji Islam ili bilo kojoj drugoj religiji ozdravljenje citavog bosnjackog naroda, ali opet volio bih da cujem argumente i cinjenice od vas koji smatrate tako.


Problem kako ga ja gledam je da nismo bili dovoljno politicki aktivni tokom nase istorije, odkako je Turska dosla na ove prostore mismo se pretvorili od jedne od najjacih zemalja na ovim prostorima na jednu obicnu provinciju u Osmansom carstvu koja se kasnije prodala Austro-Ugarskoj i koju je svako mogao da "handri" kako hoce i zeli. Da je Tuska bila tako dobra nisam siguran jer da jeste tada smo mogli a nismo da napravimo jaku nacionalnu drzavu koja se bazira na NACIJI a ne religiji kao i ostale evropske drzave i tada nebi bilo ovakvih problema. Jer ako se baziramo previse na religiju kojoj pripadamo i idetifikujemo se kao bosanski muslimani zaboravljamo naciju Bosnjanin ili Bosnjak koja je prisutna ovdje puno dulje od islama i ta nacija se po meni nebi trebala da se bazira na religiji. Po meni dakle treba da gajimo jaci nacionalni osjecaj a religijski da zadrzimo kao sto i treba kao privatnu stvar.

Puno pozdrava.


Ja stvarno ne razumijem po kojoj to logici nacija i religija iskljucuju jednu druge.
Nikome se ne uskracuje mogućnost da bude Bošnjak a da nije musliman, samo što ja takav slučaj u svome životu još nisam sreo.
Bošnjaci su autohtoni evropski narod, indoevropske rase i muslimanske vjeroispovjesti.
Ako neko promovira ateizam ili sekularni nacionalizam kao način opstanka na ovim prostorima onda on ne razumije ubilačku suštinu i prirodu našeg okruženja KOJE JE GLAVNI UZROK genocidnih nagona, koje ne priznaju pravo Bošnjaku na životni prostor bio on ateista, nacionalista ili musliman.

Taj kompleks koji pojedinci imaju sa muslimanskim identitetom nema uporišta u narodu i tu je end of story po tom pitanju.
Što se ta religiozna emocija zloupotrebljava od raznih demagoga, mešetara i diletanata tema je za sebe.

Regnum_Bosnae
Posts: 131
Joined: 02/04/2007 11:38

Post by Regnum_Bosnae » 07/05/2007 14:06

Shahab wrote:
Regnum_Bosnae wrote:Volio bih da znam na koji nacin ce islam nas Bosnjake da spasi i ozdravi. Ako neko ima dobre argumente volio bi da ih cujem. Nekritikujem islam kao religiju, sam pripadam toj religiji i cijenim je jako puno kao i sve druge religije ali religija je licna stvar covjeka i nevjerujem da cemo se kroz religiju spasiti kao kolektiv. Po tumacenju Kurana svaki covjek je odgovoran za svoje grijehe i svoj zivot. Tako da se za sada neslazem sa tim sto ste rekli da je u religiji Islam ili bilo kojoj drugoj religiji ozdravljenje citavog bosnjackog naroda, ali opet volio bih da cujem argumente i cinjenice od vas koji smatrate tako.


Problem kako ga ja gledam je da nismo bili dovoljno politicki aktivni tokom nase istorije, odkako je Turska dosla na ove prostore mismo se pretvorili od jedne od najjacih zemalja na ovim prostorima na jednu obicnu provinciju u Osmansom carstvu koja se kasnije prodala Austro-Ugarskoj i koju je svako mogao da "handri" kako hoce i zeli. Da je Tuska bila tako dobra nisam siguran jer da jeste tada smo mogli a nismo da napravimo jaku nacionalnu drzavu koja se bazira na NACIJI a ne religiji kao i ostale evropske drzave i tada nebi bilo ovakvih problema. Jer ako se baziramo previse na religiju kojoj pripadamo i idetifikujemo se kao bosanski muslimani zaboravljamo naciju Bosnjanin ili Bosnjak koja je prisutna ovdje puno dulje od islama i ta nacija se po meni nebi trebala da se bazira na religiji. Po meni dakle treba da gajimo jaci nacionalni osjecaj a religijski da zadrzimo kao sto i treba kao privatnu stvar.

Puno pozdrava.


Ja stvarno ne razumijem po kojoj to logici nacija i religija iskljucuju jednu druge.
Nikome se ne uskracuje mogućnost da bude Bošnjak a da nije musliman, samo što ja takav slučaj u svome životu još nisam sreo.
Bošnjaci su autohtoni evropski narod, indoevropske rase i muslimanske vjeroispovjesti.
Ako neko promovira ateizam ili sekularni nacionalizam kao način opstanka na ovim prostorima onda on ne razumije ubilačku suštinu i prirodu našeg okruženja KOJE JE GLAVNI UZROK genocidnih nagona, koje ne priznaju pravo Bošnjaku na životni prostor bio on ateista, nacionalista ili musliman.

Taj kompleks koji pojedinci imaju sa muslimanskim identitetom nema uporišta u narodu i tu je end of story po tom pitanju.
Što se ta religiozna emocija zloupotrebljava od raznih demagoga, mešetara i diletanata tema je za sebe.Nerazumijem ni ja tu logiku, ali moras priznati da je na nasim prostorima prisutna. Automatski ako je neko katolik on je Hrvat ako musliman on je Bosnjak dok tako prije nije bilo. Jedan od najpoznatijih licnosti sto ja poznajem je Ivan Franjo Jukic, katolicki fratar i gledao se kao Bosnjak. Recimo jedan Njemac moze biti ili katolik ili protestant ali on je i prije svega Njemac dok kod nas vec to nije tako.
Dali se slazes da sam u pravu kada kazem da se kod nas poistovjecuje religija i nacija sada kada sam mozda malo bolje objasnio sta mislim.

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 07/05/2007 14:12

Prije godinu - dvije u vise navrata sam sa kolegama i prijateljima komentarisao svukupno politicko stanje u drustvu, rat i poratni period. Tada sam bio misljenja, pogotovo sada, da kao rezervnu opciju treba imati i nacionalnu drzavu Bosnjaka. Veliki igraci odreduju okvir u kojima se igra, mi Bosnjaci moramo znati sta je alternativa ukoliko nas ZAPAD nebrojeno puta kao do sada iznevjeri? Po meni ta alternativa je drzava Bosnjaka sa izlazom u Brcko i izlazom u Neum, sa nekim koridorom prema Bihacu.

Danko_Bananko
Posts: 862
Joined: 23/01/2007 20:34

Post by Danko_Bananko » 07/05/2007 14:15

Carlito Brigante wrote:Bošnjaci su jedna amorfna masa koja nije svjesna svoje historije, identiteta, trajanja na ovim prostorima i zbog toga se grčevito drže Islama kao jedinog za njih čvrstog oslonca. Na žalost. Na našim vojnim akademijama se izučavala bitka na Bedru umjesto bitke kod Bileće npr. u kojoj je bosanski vojvoda Vlatko Vuković potukao Turke do nogu. Veličaju se osvajači naše zemlje, da ne kažem okupatori, umjesto naših kraljeva i banova, al' oni nisu bili muslimani i zato nisu naši. To je današnja logika u Bošnjaka. Ja sam cijeli rat proveo u AR BiH i obišao priličan broj ratišta, a sad vidimda je to sve bilo uzalud. Kad dođe do novog rata, a doći će sigurno, mi ćemo biti zasluženo "donji", a ja se nadam da ću naći kakav koridor za "ispaljenje". :sad: :sad::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kralja....

Mores mislit Kadijevica ili Adzica kako objasnjavaju herosjsku borbu muslimana na izvorima Bedra :-)

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 07/05/2007 14:17

Fox Mulder wrote:
Regnum_Bosnae wrote:
ero-88 wrote:Ja ne znam cega se vi muslimano bojite ipak ste vi vecina u BiH cak i kad bi Srbi i Hrvati bili skupa vi bi bili vecina. A BiH nikako nije ravnopravna dok god Srbi imaju republiku srpsku a Hrvati moraju skupa sa muslimanima. BiH samo moze opstat sa 3. entitetom ja sam 100 % protiv ukidanja RS-a ali sam za HRHB i samo tako ce BiH ostat jedna cjelovita drzava sve drugo samo vodi do problema. Malo mucnite svojom glavom pa se ugledajte na Svicarsku, to i nama treba i tad ce biti vjecni mir a ovako stanje samo vodi do vjecne mrznje i rataBobane jesil to ti majke ti. :) :)

Malo ti mucni glavom, zagledaj se u svoju domovnicu pa se preupitaj neke stvari i na sta apelujes prije nego sto Bosnjacima nesto kazes. :x :x

A ima li ovdje Bosanaca? Nekako se ne čuju nikako?


Nit' smo konstitutivni, nit' nas uzimaju u obzir u ovoj temi, a Boga mi ni u drugim. Ovo je ekslkuzivno drzava Bosnjaka, Hrvata i Srba. Ostali su tu samo u prolazu, do neke svoje nove domovine :sad:

Locked