Budi se istok i zapad...

Rasprave o vjerskim temama.
krokyyy

Post by krokyyy »

Lojo,
Ti izgleda nisi uopste svatio ono sto sam pisao,ali evo sad cu ti sto krace objasniti.
Sto se tice tih djevojaka koje su bile u prostituciji, kriminalu drogi itd u svemu sto je negativno pa su presle na Islam udajom za nekog od emigranata sa istoka koji je religiozno opredeljen za Islam, SA TIM STO SAM TO NAPISAO NISAM OMALOVAZAVAO ILI BRUKAO ILI PLJUVAO PO ISLAMU VEC TO SAM NAPISAO DA BI SE SVAKI OD VAS KOJI TO HVALITE PRIUPITAO DA LI JE TA LICNOST PRESLA NA ISLAM IZ NEKOG INTERESA ILI JE TO SRCEM URADILA;DA LI I DALJE U SRCU IMA ONO STO JOJ JE SA KOLJENA NA KOLJENO PRENOSENO KAO RELIGIJA. Ja sam sa pasosem i drzavljanstvom Svajcarac ali srcem BOSANAC, PITANJE JE DAKLE STA JE IZ INTERESA A STA U SRCU?

Pitanje 2. Molim te reci mi kojim letecim cilimom ili balonom ili avionom ili raketom, Osmanlijsko carstvo je doslo na Balkan i te nase balkanske zemlje ili je dolazak Osmanlija bio na konjima i sa kamama , sabljama , kopljima i nozevima, i usput se sa tim igrackama igrali turci i nisu usput svagdje proljevali krv vec su sa tim igrackama pravili sok od kaktusa?

Pogotovo u Srbiji pa i u C.Gori je bio takozvani zakon prve bracne noci.
To je zakon koji su turci ,odnosno glavni turski starijesina u nekoj kasabi, carsiji, srezu upotrebljavao tako sto onaj ko nije bio u Islamu(bio je Hriscanin) kad se zeni prvo mu je taj gradski starjesina Beg-Aga-Sultan morao spavat sa zenom, e sad ako to nije hteo bilo je svasta od odrubljivanja glave pa i oduzimanja imanja, a ako ces to izbjec onda si morao prec na Islam. I to se zvalo dobrovoljno podmoranje prelaska na islam.

Zakon o porezu je bio taj da je nemuslimanima porez bio haraclijski i nemoguce velik , pa je tako zbog nemogucnosti placanja istog poreza oduzimana zemlja i kompletna imanja, pogotovo ona koja su bila u samim kasabama -carsijama, pa su tako hriscani gubili imanja i morali se povlaciti u brda i planine po koje kakvim vukojebinama,a carsije su postajale sve vise i vise u procentima etnicki cistije u korist turaka -muslimana, a ako je to zelio izbjec onda je morao prec na islam.

Sto se tice Janicarstva , odredjivanja inteligencije djece nije se moglo odredjivati i kod djece koja nisu imala ni pola godine, a ista ta su djeca oduzimana od majki Hriscanki i odvodjeni u Tursku i od njih umjesto Hecima i Kadija pravili su zestoke ratnike koji su kasnije ponovo dolazili u zemlje Balkana i ubijali svoju bracu i sestre majke i oceve.
Bilo je tih slucajeva koje ti navodis ali ako je u svrhu inteligencije i napretka neke nauke odvodjeno djete na te skole zasto je uslov bio da predje i kompletna familija na Islam?

Vidis da u svim tim primjerima nema prelaska u drugu vjeru iz cista SRCA i zelje u SRCU, vec je uvjek neki interes u pitanju.
Medjutim tu je ipak majka priroda jaca od tog istorijskog prelaska sa Hriscanstva na Islam na tim nasim prostorima, tog naroda koji je pripadao crkvi i sa i bez POPA ali je citao ucio Bibliju u srcu nosio je taj narod Isusa i bio je slavenske rase i krvi, a genetika (jedan ogranak majke prirode) kaze da je taj slavenski narod svjetlije koze, plavih ili zelenih ili plavozelenih ociju, pa tako novonastali Turcu ili danasnji muslimani ili bolje receno Bosnjaci imaju tu genetiku imaju te plave -zelene oci i svjetliju put, pa kad se pogledaju u ogledalo znaju ko su im preci ali nemogu da priznaju to. A ti stari pravi Turci nisu zahtjevali od poturica da uzimaju cista turska prezimena vec ime je politicki bilo dozvoljeno da zadrze ono svoje IC ili VIC, a na taj nacin bi se po papirima
(da se ne gledaju u oci) znalo da su indigo a ne pravi muslimani.

Kazes da su se samo olos i lopovi nabijali na kolac? Dobro kad je tako, onda mi reci kako je gradic, grad ili kasaba SOKOLAC dobio ime?

Citat:
eh da ti ja ne duljim u ove dvije knjige imas dosta podataka o stanju crkve u to vrijeme, u nekim mjestima nije bilo popa,sluzbe nisu odrzavane cak i po 50 godina, nit su djeca slata na vjeronauku! I zamisli kakvi su to bili krscani!???

Vidis i tu grijesis, vec sam ti gore spomenuo da je bitno sta je u srcu a ne u interesu.
Ako kao pravi vjernik ,bilo koje religije-vjere koja je za Boga ane za Djavola-Sejtana, gledas ispravno na bozije davanje i stvaranje onda ces znati da je cjelu kuglu zemaljsku stvorio BOG i da je svaki milimetar ove zemlje jedna Bogomolja bila to Crkva ili Dzamija Ili Templ ili Sinagoga. Bitno je da u srcu istinski vjerujes i sa svim srcem Boga molis i volis.

To sto navodis : "u okolini Sarajeva su nabijani muslimanski seljaci na kolac u II sv. ratu takodje su ogulili nazivo covjeko u Visci kod Zivinica... "

U tom drugom sv.ratu mog ujaka su u kuci Luburica u Sarajevu mucili ustase i balisti , tako sto su mu prvo nazivo isucpali nokte i tjerali ga da sa friskim krvavim ranama na prstima mjesa so, a kasnije su mu vezali tedzeru za stomak a ispod nje su stavili izgladnjelog pacova a jedan Ibro je odozgo zagrijavao tedzeru a pacov ujaku poceo da rovi i kida meso sa stomaka jer je bjezao od toplote. A u ovom zadnjem ratu meni su pripadnici Armije BiH ubili familiju, a ja sam bio u Logoru, pa ti o tim ljepotama ne treba da pisem.

A ovo si na kraju najbolje napisao i sa tim si dokazao da sam ja u pravu.
Citat:
Ma slobdno ti navedi ako imas primjer o prelasku na krscanstvo! U svakom zitu ima kukolja!

Ovo sto kazes u svakom zitu ima kukolja, znaci da sam u pravu kad kazem da taj koji se odrice svoje vjere i svojih predaka i nije neki covjek jer se odrice svoje majke i oca, pa si ti u pravu kad kazes KUKOLJ.
ragib

Post by ragib »

Image
Putevi ljudi ka islamu su različiti i neobični. Neobična je i njihova prošlost. Filipinac Muhammed ( Estanislao ) Soria, spada sigurno među njih. On je bivši katolički svećenik i uposlenik na katoličkom univerzitetu u Manili, gdje je asisitirao na seminaru gdje su se podučavali budući katolički ‘dušebrižnici’. Od 02. septembra 2002 on je musliman. Filipinski internet portal “inq7.net” je juče donio priču o njemu pod naslovom: “Svećenik po imenu Muhammed”.

Na islam je prešao sa 62 godine. Početak zanimanja za Islam bila je izjava upravnika Mindanaoa, Nur Misuarija da su svi stanovnici tog ostrva nekada bili muslimani. Estanislao, koji je u to vrijeme radio na univerzitetu, je htio da sa historijskim i sociološkim argumentima pobije ovu izjavu. I za vrijeme svojih istraživanja uočio je još nešto: “Sve te stvari koje su se vezale za muslimane, nisu bile tačne. U stvari, kolonijalisti su ugnjetavali muslimane.” “Muslimane sam smatrao glupima i neobavještenim i htio sam da ih preobratim u kršćanstvo. Ali na kraju je ispalo obrnuto.”

Za vrijeme tog istraživanja u ruke mu je došlo evanđelje po Barnabi, koje je crkva proglasila apokrifnim. U njemu se spominje da Isus a.s. nije umro na križu nego da je živ uzdignut na nebo, a da je mjesto njega razapet neko drugi – učenje koje je blisko islamskom. Također to evanđelje najavljuje dolazak i Muhammeda s.a.w.s.

Soria kaže da su se sumnje u katoličanstvo javile prije nego je i postao katolički svećenik. Ali uprkos tome zaredio se kao svećenik 1988 godine. Sumnje u trojstvo su posebno rasle kada je radio u crkvama gdje je predvodio liturgije.

Prelazak na katolički univerzitet mu je olakšao da sprovede svoju odluku u djelo: da postane musliman. Spominje da ga niko nije mogao odvratiti od odluke da pređe na islam: „pa čak ni sam đavo,” kaže on. Nije bilo jednostavno obznaniti svoju namjeru, i to u jednoj zemlji, koja se smatra nosiocem katoličanstva u jugoistočnoj Aziji. “Moja porodica je bila uzdrmana mojim prelaskom na islam, da nisu htjeli pričati sa mnom. Moj stariji brat me u teoriji poštuje, ali u stvari on me samo toleriše.”
Zanimljivo da ga je u njegovoj odluci podržao Robert Freyes, jedan drugi katolički teolog, kod kojeg je Estanislao-Muhammed bio asistent na fakultetu.

Danas je Muhammed član filipinskog da’wa pokreta. Već je obavio hadž i prošle godine se oženio. Do tada je kao svećenik živio “iskrenim celibatskim životom”, ali prelaskom na islam zamjenio je ovaj asketizam kojeg su ljudi izmislili, kur’anskim učenjem da je seksualnost Allahov dar.

Muhammed ulaže napore da smanji tenzije između katolika i muslimana koji su izbili nakon ubistva vođe ebu Sajjafa, grupe koja se bori za samostalnost Mindanaoa, prošle hefte. “Gledano historijski, terorizam su uvjek vršili oni koji su imali vlast. Ovo je bio slučaj i sa španskim kolonizatorima Filipina. Oni su domaće stanovništvo nazivali ‘teroristima’. Za Špance, Jose Rizal i Andres Bonifacio su bili teroristi. Danas su oni filipinski nacionalni junaci.” kaže on.

Iako je promjenio svoje ime u Muhammed, ljudi ga još uvjek zovu “otac Stan”, pa čak i neki muslimani. “Moji arapski prijatelji su mi rekli da ne bih trebao da mjenjam ime, da ljudi znaju da sam katolički svećenik koji je prešao na Islam.”

inq7.net
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

@ krokyyy
Previse si indoktriniran!
Navedi neku knjigu, naucni dokaz... ja sam ti naveo 2 knjige u kojima je opisana islamizacija i Balkana i ostalih dijelova svijeta! Jednu ti stvar nisam naveo, devsirma nije vrsena svake godine vec jednom u 10 godina, i djeca nisu obrazovana kao surovi ratnici vec su obarazovana da bude u sluzbi dvora i samog sultana, kao sto je Mehemd-pasa Sokolovic, Cuprilici....I niko nije bio obavezan da da svoje dijete vec je to bilo dobrovoljno!ok???? A djecu su davali i muslimani...vrlo vrlo rijetko kad su djecu u devsirmu davali Jevreji! Osmanlije na Balkan nisu dosli nezvati, vez su ih zvali domaci vladari da se bore protiv njihovih neprijatelja! Inace Osmanlijama nije bio cilj Balkan vec Istanbul i Egejsko more gdje bi imali kontrolu nad trgovackim putevima!
A za prvu bracnu noc sam ti napisao gdje i kad je zabiljezena i kod KOGA! Zasto prvi put od tebe cujem da su i Turci imali pravo prve bracne noci? Zasto o tome ne pisu T.W. Arnold, F. Hiti, Gibboni, Dzon Espozito, Dejvid Rif, Bernard Levis i ostali....??? A svi su pisali/pisu o islamu i sirenju islama!????Ah da preporucio bih ti i knjigu Muslimani Balkana, od Aleksandra Popovica, profesora cini mi se na Sorbona Univerzitetu u Parizu, a knjiga je mislim orginalno izdata na francuskom a imas je i na ostalim jezicima!
S tom pricom kako je Sokolac dobio ime ispadas pravo glup, u Enciklopediji Jugoslavije je fino objasnjeno da je dobio naziv po porodici Sokolovica, i sto je gotovo citava kasaba bila njihov vakuf/zaduzbina! A ti daj argumenat za svoj tezu!
Ako te prostituke prelaze na islam iz ineteresa, zar im ne bi bio bolji ineters udat se za nekog ko je dosao iz Juzne Amerike ili odnekele iz Afrike ili iz neke druge nerazvijene zemlje a pritom je i sam krscanin! Znaci udajuci se za njega ona sacuva i vjeru i sebe, jednim udarcem ubija dvije muhe!Ako sam napisao da muslimani prelaze na krscanstvo,mislio sam na one koji od islama imaju samo ime i prezime, kao sto ove djevojke od svog krscanstva imaju samo ime i prezime!
Pravo si zaslijepljem fasizmom, da kazem da si vje rski fanatik ili fundamentalista nisi jer znam da 0,01% Srba cita Bibliju i upraznjava vjeru kako treba, i da imas uopste kakve veze sa time sudio bi pravilno i pravedno kako to Biblija nalaze!
ludost

Post by ludost »

oh boze kako je lijepo biti ateist (ha! pazi ovo?! :shock: ), pa nemas ovih problema, jedino sto moras pazit kako prelazis je ulica... :D
El_Camino

Post by El_Camino »

ludost wrote:oh boze kako je lijepo biti ateist
Image
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

:D :D :D :D :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ludost

Post by ludost »

lojo, bolan, pa dje esposita i lewisa nagura u istu recenicu, pa dje ce ti dusa?! :o :D
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

A so? Sta him fali??? Da se nijesu posvadjali oko kakve garave ko sto su braca Arapi??? :D :D :D
ludost

Post by ludost »

pa njiha dvoj'ca su k'o ono na totalno dvije razlicite strane spektra, a i nisu bas nesto raja, otkako su espositu poceli spocitavat da je pres'o... :D mislim, intelektualno pres'o, na krivu stranu ulice, opravdavat terorizam i to. jerbo dzoni tvrdi da je u islamu demokracija moguca, a berni da, manjevise, nema teorije. nisu si dragi, ukratko. ali, ako neko utvrdi to za pravo prve bracne noci u islamu, nek javi berniju, bit ce mu drago, garant bi odmah novu knjigu spicio, 'vako u tri mjeseca... :D
ludost

Post by ludost »

BACILA JE SVE NIZ RIJEKU, I PRESLA U DRUGI MILET :shock: :-) :D
haj', vala, dosta budalescina i od mene danas! alajhimanet!
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Ih znao sam ja da su se njih dvojca posvadjali oko neke gare! :D :D :D
Samo sto nidje do sad nisam mogo procıtat! :D :D :D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Pokrštavanje u zadnjem ratu. Gdje se to dešavalo?
Post Reply