Preporučujem za dogodine, najukusniji ikad, mirisom i ukusom identični onim ''starim''
i preporuka za obradu (šljivare i lilliput), vrijedi truda
https://www.coolinarika.com/recept/tiho ... -oreganom/
Bášča
Moderator: anex
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6827 Re: Bášča
ih nema odustajanja...tek kada je kisa i kada ga krene ubijati,tada i postaje zanimljivo,tada je borbaMOSALJOZE wrote:"Ljubomoran" saaaamzippoo87 wrote:kod mene paradajz jos ne posustaje
prekucer sam nabrao nekih 20 kg,6-7 kg prvoklasnog,bez ostecenja a ostali sa pjegama od kise i sunca
ima ga jos dosta na grani,sav jos uvijek zrije ,jos uvijek ga i prodajem,kada se nakupi 6-7 kg
uglavnom ,najbitnije mi je da imam ja zasalatu a prodaja manje vise sada
poceli su mi i krastavci ,druga runda u sezoni
Svaka čast,ja ako šta volim to je ubrati paradajz iz bašte,samo malo posoliti i pojesti.Prošle godine sadili,i fino počeo jedna kiša i nigdje ga.Baš sam bio uzdurisao sve,i to me nekako demoralisalo.
Iduće godine ponovno probati.Tebi još jednom svakačast.
Ps:nije tema bašta ali kakav sam sok od jabuke napravio uff
kod mene ga je ove godine dva puta ubijalo ali sreca nije bila plemenjaca,nego samo na dijelovima sasusi listove i opadne cvat
jednom sam ga prskao,kada ga je prvi puta bilo ubilo i vise nisam...sam se oporavljao,ali ne mogu reci da nije napravilo stete ali nije toliku
uglavnom kada ga krene ubijati dok jos nije poceo sazrijevati,najbolji je ridomil gold ,ridomil ga oporavi i od plemenjace a da ne pricam od slabijih napada ali ridomil je prejak da se koristi kada pocne berba,ipak je to fungicid
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali
- MOSALJOZE
- Posts: 120392
- Joined: 26/11/2012 20:09
- Location: Republika Bosna i Hercegovina
#6828 Re: Bášča
Hvala
Možda i neki manji plastenik 3x8 uzmem,ali otom potom...
Možda i neki manji plastenik 3x8 uzmem,ali otom potom...
- Banksy
- Posts: 28557
- Joined: 18/07/2008 09:33
#6829 Re: Bášča
to je oksimoron preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6830 Re: Bášča
hm na papiru da ali u praksi,nekada se mora posegnuti za hemijomBanksy wrote:to je oksimoron preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali
-
- Posts: 1538
- Joined: 19/10/2010 19:51
#6831 Re: Bášča
Ako ces hemiju koristiti onda bolje kupi na pijaci.
Nego da vam ja kazem stari oprobani recept, ja tako svajke godine radim.
Tanku bakrenu zicu duzine 10 cm (onu telefonsku, samo skines izolaciju) zabodes u dno stabljike paradajza skoro do nivoa sa zemljom. Ne raditi nakon samog presadjivanje nego pricekati dok biljka malo poraste i udeblja se. Nikada vis enecete imati sa plamenjacom isl. Za lozu se koristi ona deblja zastruju 2,5/ mm2 a najbolje je bakreni ekser ako mozete naci, ako ne onda tankim borerom izbusite odma iznad zemlje i nabijete zicu.
Nego da vam ja kazem stari oprobani recept, ja tako svajke godine radim.
Tanku bakrenu zicu duzine 10 cm (onu telefonsku, samo skines izolaciju) zabodes u dno stabljike paradajza skoro do nivoa sa zemljom. Ne raditi nakon samog presadjivanje nego pricekati dok biljka malo poraste i udeblja se. Nikada vis enecete imati sa plamenjacom isl. Za lozu se koristi ona deblja zastruju 2,5/ mm2 a najbolje je bakreni ekser ako mozete naci, ako ne onda tankim borerom izbusite odma iznad zemlje i nabijete zicu.
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6832 Re: Bášča
Mora li gromobran da se turi?
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6834 Re: Bášča
hadzi lojo,hoces da izginemo usljed nevremena u basciHadzi Lojo wrote:Ako ces hemiju koristiti onda bolje kupi na pijaci.
Nego da vam ja kazem stari oprobani recept, ja tako svajke godine radim.
Tanku bakrenu zicu duzine 10 cm (onu telefonsku, samo skines izolaciju) zabodes u dno stabljike paradajza skoro do nivoa sa zemljom. Ne raditi nakon samog presadjivanje nego pricekati dok biljka malo poraste i udeblja se. Nikada vis enecete imati sa plamenjacom isl. Za lozu se koristi ona deblja zastruju 2,5/ mm2 a najbolje je bakreni ekser ako mozete naci, ako ne onda tankim borerom izbusite odma iznad zemlje i nabijete zicu.
mozda je to djelotvoran nacin,ali je pomalo i rizican hahahahha
sto se tice hemije,nema to veze sa tim da kupim na pijaci,kada je na pijaci vecinom plastenicki a samim tim nema ni ukus kao ovaj moj
hemija nije nuzno stetna,ako se koristi prije sazrijevanja i berbe a i kada ga napadne neka gljivicna bolest,imas dvije opcije
jedna je da pustis da ti sve ubije i sprzi
druga je da ga spasis hemijom...ja biram drugu
- kafanski_covjek
- Posts: 2329
- Joined: 09/10/2016 18:38
#6835 Re: Bášča
de napisite te prirodne preparateBanksy wrote:to je oksimoron preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6836 Re: Bášča
imas 1-2 stranice unazad,banksy je pisala o prirodnim sredstvima,ona to vise i koristi od menekafanski_covjek wrote:de napisite te prirodne preparateBanksy wrote:to je oksimoron preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali
ja eventualno rastvor koprive
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6837 Re: Bášča
Treba sadit koprivu.
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6838 Re: Bášča
sta ces je saditi,ima je na svakom coskuToto wrote:Treba sadit koprivu.
p.s. da nisi pomijesao sa izrazom konoplja
- Hajvan
- Posts: 9637
- Joined: 25/10/2008 13:21
- Location: SaraJovo
#6839 Re: Bášča
Nece grom u konoplju.
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6840 Re: Bášča
Za izvoza. Hrvatska uvozi žaru šleperima.zippoo87 wrote:sta ces je saditi,ima je na svakom coskuToto wrote:Treba sadit koprivu.
p.s. da nisi pomijesao sa izrazom konoplja
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6841 Re: Bášča
Ljekovita,jestiva,blagotvorna, sama sebe "pršće" i štiti. Kilo sjemena 400 KM. Možeš od nje pelet pravit.
- orinoco
- Posts: 1687
- Joined: 14/01/2017 17:46
#6842 Re: Bášča
Svježu ili sušenu?Toto wrote: Za izvoza. Hrvatska uvozi žaru šleperima.
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6843 Re: Bášča
Ma svakakvu. Uvoze i korjenje.orinoco wrote:Svježu ili sušenu?Toto wrote: Za izvoza. Hrvatska uvozi žaru šleperima.
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6844 Re: Bášča
@banski spomenu: mlijeko. Mene interesuje može li surutka. Svakako je bacaju. Ovako: moraće svaki baštovan po jednu bušu nabavit.
- Spartan17
- Posts: 205
- Joined: 08/03/2017 17:48
#6845 Re: Bášča
Raja priprema li se zimnica, je li ostalo još šta u baščama?
Kod mene se ovih dana pravio sok od grožđa, rodilo grožđe, od ove količine izašlo nekih 15 litara soka, koji se može komotno još "razblažiti" vodom
Kod mene se ovih dana pravio sok od grožđa, rodilo grožđe, od ove količine izašlo nekih 15 litara soka, koji se može komotno još "razblažiti" vodom
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6846 Re: Bášča
djesi spartan druze
pravi,pravi itekako
samo sto se mati zadala,ja slabije pomazem,jer sam poceo raditi,pa dodjem iza podne kuci
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir
a vec je naprevljeno nekih 30l soka od dunje i jabuke a praviti ce se jos
ajvar je gotov
salata od cvekle ,dvije ture su gotove a biti ce jos jedna barem
sto se tice basce,bamiju jos uvijek beremo,paradajza ima dosta isto,ali je losijeg kvaliteta,paprika isto ima
tabasco chilija ima ko u prici,cekam da jos malo uzrije pa da pocupam iz korijena i oberem sve i pokiselim...biti ce 20 tegli na kraju haha
uglavnom jos se bere svega pomalo a polahko se i sredjuje sve,vadim crijeva za navodnjavanje ,cistim i tako to...pretezno vikendom,kada imam vise vremena
pravi,pravi itekako
samo sto se mati zadala,ja slabije pomazem,jer sam poceo raditi,pa dodjem iza podne kuci
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir
a vec je naprevljeno nekih 30l soka od dunje i jabuke a praviti ce se jos
ajvar je gotov
salata od cvekle ,dvije ture su gotove a biti ce jos jedna barem
sto se tice basce,bamiju jos uvijek beremo,paradajza ima dosta isto,ali je losijeg kvaliteta,paprika isto ima
tabasco chilija ima ko u prici,cekam da jos malo uzrije pa da pocupam iz korijena i oberem sve i pokiselim...biti ce 20 tegli na kraju haha
uglavnom jos se bere svega pomalo a polahko se i sredjuje sve,vadim crijeva za navodnjavanje ,cistim i tako to...pretezno vikendom,kada imam vise vremena
- Spartan17
- Posts: 205
- Joined: 08/03/2017 17:48
#6847 Re: Bášča
zippoo87 wrote:djesi spartan druze
pravi,pravi itekako
samo sto se mati zadala,ja slabije pomazem,jer sam poceo raditi,pa dodjem iza podne kuci
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir
a vec je naprevljeno nekih 30l soka od dunje i jabuke a praviti ce se jos
ajvar je gotov
salata od cvekle ,dvije ture su gotove a biti ce jos jedna barem
sto se tice basce,bamiju jos uvijek beremo,paradajza ima dosta isto,ali je losijeg kvaliteta,paprika isto ima
tabasco chilija ima ko u prici,cekam da jos malo uzrije pa da pocupam iz korijena i oberem sve i pokiselim...biti ce 20 tegli na kraju haha
uglavnom jos se bere svega pomalo a polahko se i sredjuje sve,vadim crijeva za navodnjavanje ,cistim i tako to...pretezno vikendom,kada imam vise vremena
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6848 Re: Bášča
zippoo87 wrote:
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir
Hoće li biti hardalija il' ćeš je "ušećeriti"?
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6849 Re: Bášča
ide sa minimalno secera...bude nemal 100 % prirodniToto wrote:zippoo87 wrote:
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir
Hoće li biti hardalija il' ćeš je "ušećeriti"?
otprilike na 10-15 litara ide kila secera...mati to pravi...izboba grozdje,pa prokuha sve u serpi,pa onda one bobe sto ostanu,njih propasira i ono meso vrati sa ovom vodom i opet sve ukuha,da se sjedini
to je meni najbolji sok sto postoji...klizi niz grlo
-
- Posts: 15624
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#6850 Re: Bášča
djeste bastovani
evo danasnja berba,jos na slikama nedostaje dunja i paradajza
https://imgur.com/a/l7Llp
tabasco chili za kiseljenje,ima jos pored ovog
grozdje za soka
jabuke i dunje isto za soka (djus)
evo danasnja berba,jos na slikama nedostaje dunja i paradajza
https://imgur.com/a/l7Llp
tabasco chili za kiseljenje,ima jos pored ovog
grozdje za soka
jabuke i dunje isto za soka (djus)