Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Banksy
Posts: 28557
Joined: 18/07/2008 09:33

#6826 Re: Bášča

Post by Banksy »

Preporučujem za dogodine, najukusniji ikad, mirisom i ukusom identični onim ''starim'' :thumbup:

ImageImage

i preporuka za obradu (šljivare i lilliput), vrijedi truda :thumbup:
https://www.coolinarika.com/recept/tiho ... -oreganom/
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6827 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

MOSALJOZE wrote:
zippoo87 wrote:kod mene paradajz jos ne posustaje :D
prekucer sam nabrao nekih 20 kg,6-7 kg prvoklasnog,bez ostecenja a ostali sa pjegama od kise i sunca
ima ga jos dosta na grani,sav jos uvijek zrije ,jos uvijek ga i prodajem,kada se nakupi 6-7 kg
uglavnom ,najbitnije mi je da imam ja zasalatu a prodaja manje vise sada

poceli su mi i krastavci ,druga runda u sezoni :D
"Ljubomoran" saaaam
Svaka čast,ja ako šta volim to je ubrati paradajz iz bašte,samo malo posoliti i pojesti.Prošle godine sadili,i fino počeo jedna kiša i nigdje ga.Baš sam bio uzdurisao sve,i to me nekako demoralisalo.
Iduće godine ponovno probati.Tebi još jednom svakačast. :thumbup:


Ps:nije tema bašta ali kakav sam sok od jabuke napravio uff :mrgreen: :sax:
ih nema odustajanja...tek kada je kisa i kada ga krene ubijati,tada i postaje zanimljivo,tada je borba :D
kod mene ga je ove godine dva puta ubijalo ali sreca nije bila plemenjaca,nego samo na dijelovima sasusi listove i opadne cvat
jednom sam ga prskao,kada ga je prvi puta bilo ubilo i vise nisam...sam se oporavljao,ali ne mogu reci da nije napravilo stete ali nije toliku
uglavnom kada ga krene ubijati dok jos nije poceo sazrijevati,najbolji je ridomil gold ,ridomil ga oporavi i od plemenjace a da ne pricam od slabijih napada ali ridomil je prejak da se koristi kada pocne berba,ipak je to fungicid

kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali :D
User avatar
MOSALJOZE
Posts: 120392
Joined: 26/11/2012 20:09
Location: Republika Bosna i Hercegovina

#6828 Re: Bášča

Post by MOSALJOZE »

Hvala :thumbup:
Možda i neki manji plastenik 3x8 uzmem,ali otom potom...
User avatar
Banksy
Posts: 28557
Joined: 18/07/2008 09:33

#6829 Re: Bášča

Post by Banksy »

zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali :D
to je oksimoron :D preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6830 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Banksy wrote:
zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali :D
to je oksimoron :D preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...
hm na papiru da ali u praksi,nekada se mora posegnuti za hemijom :D
Hadzi Lojo
Posts: 1538
Joined: 19/10/2010 19:51

#6831 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

Ako ces hemiju koristiti onda bolje kupi na pijaci.
Nego da vam ja kazem stari oprobani recept, ja tako svajke godine radim.
Tanku bakrenu zicu duzine 10 cm (onu telefonsku, samo skines izolaciju) zabodes u dno stabljike paradajza skoro do nivoa sa zemljom. Ne raditi nakon samog presadjivanje nego pricekati dok biljka malo poraste i udeblja se. Nikada vis enecete imati sa plamenjacom isl. Za lozu se koristi ona deblja zastruju 2,5/ mm2 a najbolje je bakreni ekser ako mozete naci, ako ne onda tankim borerom izbusite odma iznad zemlje i nabijete zicu.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6832 Re: Bášča

Post by Toto »

Mora li gromobran da se turi?
Hadzi Lojo
Posts: 1538
Joined: 19/10/2010 19:51

#6833 Re: Bášča

Post by Hadzi Lojo »

:lol: :lol: :run:
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6834 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Hadzi Lojo wrote:Ako ces hemiju koristiti onda bolje kupi na pijaci.
Nego da vam ja kazem stari oprobani recept, ja tako svajke godine radim.
Tanku bakrenu zicu duzine 10 cm (onu telefonsku, samo skines izolaciju) zabodes u dno stabljike paradajza skoro do nivoa sa zemljom. Ne raditi nakon samog presadjivanje nego pricekati dok biljka malo poraste i udeblja se. Nikada vis enecete imati sa plamenjacom isl. Za lozu se koristi ona deblja zastruju 2,5/ mm2 a najbolje je bakreni ekser ako mozete naci, ako ne onda tankim borerom izbusite odma iznad zemlje i nabijete zicu.
hadzi lojo,hoces da izginemo usljed nevremena u basci :D
mozda je to djelotvoran nacin,ali je pomalo i rizican hahahahha :D

sto se tice hemije,nema to veze sa tim da kupim na pijaci,kada je na pijaci vecinom plastenicki a samim tim nema ni ukus kao ovaj moj
hemija nije nuzno stetna,ako se koristi prije sazrijevanja i berbe a i kada ga napadne neka gljivicna bolest,imas dvije opcije
jedna je da pustis da ti sve ubije i sprzi
druga je da ga spasis hemijom...ja biram drugu
User avatar
kafanski_covjek
Posts: 2329
Joined: 09/10/2016 18:38

#6835 Re: Bášča

Post by kafanski_covjek »

Banksy wrote:
zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali :D
to je oksimoron :D preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...
de napisite te prirodne preparate :)
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6836 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

kafanski_covjek wrote:
Banksy wrote:
zippoo87 wrote:
kasnije preventivno mogu prirodna sredstva...rastvor koprive,mlijeko,modra galica,soda bikarbona i ostali :D
to je oksimoron :D preventivno prirodnim, pa ti nikad neće zatrebati hemija...
de napisite te prirodne preparate :)
imas 1-2 stranice unazad,banksy je pisala o prirodnim sredstvima,ona to vise i koristi od mene
ja eventualno rastvor koprive :D
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6837 Re: Bášča

Post by Toto »

Treba sadit koprivu.
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6838 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Toto wrote:Treba sadit koprivu.
sta ces je saditi,ima je na svakom cosku :D
p.s. da nisi pomijesao sa izrazom konoplja :P
User avatar
Hajvan
Posts: 9637
Joined: 25/10/2008 13:21
Location: SaraJovo

#6839 Re: Bášča

Post by Hajvan »

Nece grom u konoplju.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6840 Re: Bášča

Post by Toto »

zippoo87 wrote:
Toto wrote:Treba sadit koprivu.
sta ces je saditi,ima je na svakom cosku :D
p.s. da nisi pomijesao sa izrazom konoplja :P
Za izvoza. Hrvatska uvozi žaru šleperima.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6841 Re: Bášča

Post by Toto »

Ljekovita,jestiva,blagotvorna, sama sebe "pršće" i štiti. Kilo sjemena 400 KM. Možeš od nje pelet pravit.
User avatar
orinoco
Posts: 1687
Joined: 14/01/2017 17:46

#6842 Re: Bášča

Post by orinoco »

Toto wrote: Za izvoza. Hrvatska uvozi žaru šleperima.
Svježu ili sušenu?
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6843 Re: Bášča

Post by Toto »

orinoco wrote:
Toto wrote: Za izvoza. Hrvatska uvozi žaru šleperima.
Svježu ili sušenu?
Ma svakakvu. Uvoze i korjenje.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6844 Re: Bášča

Post by Toto »

@banski spomenu: mlijeko. Mene interesuje može li surutka. Svakako je bacaju. Ovako: moraće svaki baštovan po jednu bušu nabavit.
User avatar
Spartan17
Posts: 205
Joined: 08/03/2017 17:48

#6845 Re: Bášča

Post by Spartan17 »

Raja priprema li se zimnica, je li ostalo još šta u baščama? :D

Kod mene se ovih dana pravio sok od grožđa, rodilo grožđe, od ove količine izašlo nekih 15 litara soka, koji se može komotno još "razblažiti" vodom :D

Image

Image

Image
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6846 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

djesi spartan druze :D
pravi,pravi itekako
samo sto se mati zadala,ja slabije pomazem,jer sam poceo raditi,pa dodjem iza podne kuci :D
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir :D

a vec je naprevljeno nekih 30l soka od dunje i jabuke a praviti ce se jos
ajvar je gotov
salata od cvekle ,dvije ture su gotove a biti ce jos jedna barem

sto se tice basce,bamiju jos uvijek beremo,paradajza ima dosta isto,ali je losijeg kvaliteta,paprika isto ima
tabasco chilija ima ko u prici,cekam da jos malo uzrije pa da pocupam iz korijena i oberem sve i pokiselim...biti ce 20 tegli na kraju haha :D

uglavnom jos se bere svega pomalo a polahko se i sredjuje sve,vadim crijeva za navodnjavanje ,cistim i tako to...pretezno vikendom,kada imam vise vremena
User avatar
Spartan17
Posts: 205
Joined: 08/03/2017 17:48

#6847 Re: Bášča

Post by Spartan17 »

zippoo87 wrote:djesi spartan druze :D
pravi,pravi itekako
samo sto se mati zadala,ja slabije pomazem,jer sam poceo raditi,pa dodjem iza podne kuci :D
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir :D

a vec je naprevljeno nekih 30l soka od dunje i jabuke a praviti ce se jos
ajvar je gotov
salata od cvekle ,dvije ture su gotove a biti ce jos jedna barem

sto se tice basce,bamiju jos uvijek beremo,paradajza ima dosta isto,ali je losijeg kvaliteta,paprika isto ima
tabasco chilija ima ko u prici,cekam da jos malo uzrije pa da pocupam iz korijena i oberem sve i pokiselim...biti ce 20 tegli na kraju haha :D

uglavnom jos se bere svega pomalo a polahko se i sredjuje sve,vadim crijeva za navodnjavanje ,cistim i tako to...pretezno vikendom,kada imam vise vremena

:thumbup:
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6848 Re: Bášča

Post by Toto »

zippoo87 wrote:
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir :D
:thumbup: :thumbup:
Hoće li biti hardalija il' ćeš je "ušećeriti"?
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6849 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Toto wrote:
zippoo87 wrote:
za vikend se bere grozdje i pravi sok...to je najbolji sok na planeti,pravi eliksir :D
:thumbup: :thumbup:
Hoće li biti hardalija il' ćeš je "ušećeriti"?
ide sa minimalno secera...bude nemal 100 % prirodni
otprilike na 10-15 litara ide kila secera...mati to pravi...izboba grozdje,pa prokuha sve u serpi,pa onda one bobe sto ostanu,njih propasira i ono meso vrati sa ovom vodom i opet sve ukuha,da se sjedini

to je meni najbolji sok sto postoji...klizi niz grlo :D
zippoo87
Posts: 15624
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#6850 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

djeste bastovani :D

evo danasnja berba,jos na slikama nedostaje dunja i paradajza :D
https://imgur.com/a/l7Llp
tabasco chili za kiseljenje,ima jos pored ovog :D

Image
Image
Image

grozdje za soka

Image

jabuke i dunje isto za soka (djus)

Image
Post Reply