BRZO CITANJE U SARAJEVU

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#76 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by grunt »

Samo se zajeb....,imam prijatelja koji je išao na neki sličan kurs tako da sam ponešto upučen u to :wink: !!!
The Nightwatchman

#77 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by The Nightwatchman »

Ovaj kurs nema nikakve veze sa NL PRO GROUP
(procitaj pravila foruma) sada pocinju i u Sarajevu, tamo mozete naci komentare onih koji su zavrsili taj kurs...

KNJIGU OD 200 STRANICA POČITAMO ZA 20 MINUTA!

Da je Brzo čitanje metoda koja znatno pomaže u učenju i čitanju dokazuju rezultati učenika i studenata sustava za razvoj ljudskih potencijala In Optimum. Osim postignutih izvrsnih rezultata na natjecanjima, ono što je najvažnije, ova metoda čitanja i učenja je mnogima od njih promijenila život. Kvaliteta Brzog čitanja nije samo u brzini pročitanog teksta nego i u boljoj koncentraciji te mogućnosti bržeg pamćenja što definitivno pomaže da se školsko ili studensko gradivo brže i lakše usvoji. Brzim čitanjem nam je potrebno samo petnaest do dvadeset minuta za pročitati knjigu te je to optimalno vrijeme koje ulažemo svakodnevno u usavršavanje ove vještine.

BRZO ČITANJE KORISTE SVI OD UČENIKA DO MANAGERA

Iako usavršavanju ove vještine većinom pribjegavaju učenici i studenti, zapravo nema pravila, struktura polaznika je šarolika od učenika do umirovljenika, od managera do profesora. Najviša dobna granica za usvajanje tehnike Brzog čitanja ne postoji, a najniža dobna granica je 12 godina
kralju, a sta ako ja ZELIM da sporo citam i UZIVAM u tome? čitanje je jedina stvar uz pomoć koje jos uvijek mogu pobjeći od prebrzog života i opustiti se, i ti sad hoćeš da me ubijediš da to treba brzo?? :-) ja u zivotu veci šupljak nisam čuo, to je isto kao da ponudiš kurs brzog jedenja, spucaš šerpu graha za 8 sekundi :D

nego, haj ti lagano nađi sebi drugo zanimanje i druge hobije, ima toliko lijepih i KORISNIH stvari u zivotu :zzzz: :zzzz:

preporuka:

"how to get a life for dummies"

ps

čitaj sporo, možda nešto i skontaš
dzevher

#78 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by dzevher »

The Nightwatchman wrote:
kralju, a sta ako ja ZELIM da sporo citam i UZIVAM u tome? čitanje je jedina stvar uz pomoć koje jos uvijek mogu pobjeći od prebrzog života i opustiti se, i ti sad hoćeš da me ubijediš da to treba brzo?? :-) ja u zivotu veci šupljak nisam čuo, to je isto kao da ponudiš kurs brzog jedenja, spucaš šerpu graha za 8 sekundi :D

nego, haj ti lagano nađi sebi drugo zanimanje i druge hobije, ima toliko lijepih i KORISNIH stvari u zivotu :zzzz: :zzzz:

preporuka:

ps

slusaj Kralju, brzo citanje je nacin da se vise stvari predje za manje vremena, ti citaj romane i slicne stvari i uzivaj u tome (sporo), a ja cu kao student primijeniti tehnike koje sam usvojio na kursu i ostvariti rezultate koje sigurno ne bih mogao ni zamisliti bez ovog kursa. niko tebe ne tjera da citas brzo, ali barem ostavi prostora onima koje ovo interesuje.

usput, vezano za grah,vidjeces kako se tanjir prazni i za manje od 8 minuta kad moras jesti brzo jer zuris negdje. enjoy

:D
The Nightwatchman

#79 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by The Nightwatchman »

dzevher wrote:
The Nightwatchman wrote:

preporuka:

ps

slusaj Kralju, brzo citanje je nacin da se vise stvari predje za manje vremena, ti citaj romane i slicne stvari i uzivaj u tome (sporo), a ja cu kao student primijeniti tehnike koje sam usvojio na kursu i ostvariti rezultate koje sigurno ne bih mogao ni zamisliti bez ovog kursa. niko tebe ne tjera da citas brzo, ali barem ostavi prostora onima koje ovo interesuje.

usput, vezano za grah,vidjeces kako se tanjir prazni i za manje od 8 minuta kad moras jesti brzo jer zuris negdje. enjoy

:D
ja sam rekao šerpu za osam sekundi, a ne tanjir za osam minuta (čitaj sporije možda i skontaš nešto :D :D :D :D :D ), kralju slab si pravo ako tanjir graha jedes osam minuta :D

sto se tice brzog citanja, samo mi je zao sto ljude koji razmisljaju poput tebe ne opale vise od 300 KM po dzepu. to definitivno zasluzuju :-D
kucuk

#80 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by kucuk »

Ja 10 minuta citao jednu stranicu i evo sta sam zapamtio, doduse na ovom ovdasnjem jeziku.Kad su kursevi u pitanju misljenja se poklapaju sa ovdasnjim forumom. Jedni misle da je to bacanje para a drgi da je ipak korisno.
Brza koncetracija, ovo je uglavnom to sta treba vjezbati.
Vjezbanjem mozes nauciti da citas mnogo brze nego sad. Brzo citanje prisiljava na koncentraciju i mozak nema vremena da razmislja o drugim stvarima.Vladanje pokretom ociju, uvecava vidni prostor.
Kod obicnog citanja oci se cesto zaustavljaju na jednom redu a i pogled se zaustavlja cesto kod jedne rijeci vise puta.
Kod brzog citanja se smanjuje zaustavljnje pogleda i vjezabanjem se povecamo vidno polje.
Vjezbovne stepenice
1.Idi brzo ispod reda prstom ili olovkom i trudi se da ti to pogled prati.
2.Usmjeri pogled sa jedne rijeci prema sledece dvije odjednom. Broj zaustavljanja se smanjuje.
3. Usmjeri pogled na sledecu grupu rijeci odjednom.
4. Usmjeri pogled na cijeli red i predji na sledeci red opet na sredinu. To mozes lahko vjezbati citajuci novine.
5. Ciljano podrucje mozes vjezbanjem prosititi na cijeli odlomak na stranici.
Eto to je otprilike ta tehnika.
poplava

#81 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by poplava »

dzevher wrote:E moj narode dobri.Evo zaista jako dobar program za ucenje brzog citanja.Ja ga koristim i veoma je exstra.Vase je da skinete dva parta i sve to sprzite na cd i pokrecete sa cd-a.evo vam linkovi pa uzivajte :thumbup:
http://rapidshare.com/files/105589768/eyeQ.part1.rar
http://rapidshare.com/files/105594777/eyeQ.part2.rar

necete se pokajati:)
Ovo ne radi, trazi kod za instalaciju. Jesi li ga zaboravio staviti ili ga ja ne vidim?
dzevher

#82 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by dzevher »

Sto se tice koda za eyeQ on ima.kad otvoris CD vidis gdje ti pise setup,ono nesto sa serafom:), otvoris ga u notepadu i vidjeces kod-provjeri.
evo ti ovako lakse kod je:b33cd700-6738-11d4-87fe-0080c6f974a2 pa uzivaj u programu. :dance:
otherside

#83 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by otherside »

Ja sam skinula ovu neku knjigu za brze pamcenje, zahvaljujem na linku :)
E sad jos samo da je procitam :D evo vec par dana se psihicki spremam za tu veliku promjenu u mom zivotu :D
aranzer

#84 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by aranzer »

ja mislim da ovo valja pravo
posebno za studente.
aidaa_princess90

#85 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by aidaa_princess90 »

eh ja sam nedavno na sajmu knjiga koji se odrzao karajem aprila u Sarajevu,posmatrala takmiceje brzog citanja i mogu reci da je to fkt prava sminka. Svidja mi se. A aBd cu ga uskoroi da upisem.Ono sjednes i procitas knjigu za sat a sve zapamtis .Ludo :) :) :) :-D :-D :-D
Arminovski

#86 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Arminovski »

kucuk wrote:Ja 10 minuta citao jednu stranicu i evo sta sam zapamtio, doduse na ovom ovdasnjem jeziku.Kad su kursevi u pitanju misljenja se poklapaju sa ovdasnjim forumom. Jedni misle da je to bacanje para a drgi da je ipak korisno.
Brza koncetracija, ovo je uglavnom to sta treba vjezbati.
Vjezbanjem mozes nauciti da citas mnogo brze nego sad. Brzo citanje prisiljava na koncentraciju i mozak nema vremena da razmislja o drugim stvarima.Vladanje pokretom ociju, uvecava vidni prostor.
Kod obicnog citanja oci se cesto zaustavljaju na jednom redu a i pogled se zaustavlja cesto kod jedne rijeci vise puta.
Kod brzog citanja se smanjuje zaustavljnje pogleda i vjezabanjem se povecamo vidno polje.
Vjezbovne stepenice
1.Idi brzo ispod reda prstom ili olovkom i trudi se da ti to pogled prati.
2.Usmjeri pogled sa jedne rijeci prema sledece dvije odjednom. Broj zaustavljanja se smanjuje.
3. Usmjeri pogled na sledecu grupu rijeci odjednom.
4. Usmjeri pogled na cijeli red i predji na sledeci red opet na sredinu. To mozes lahko vjezbati citajuci novine.
5. Ciljano podrucje mozes vjezbanjem prosititi na cijeli odlomak na stranici.
Eto to je otprilike ta tehnika.
Sa onim sto je meni receno prije desetak godina poklapaju se neke stvari ali ne i nacin. Kontenta moga kursa je bila:

1. Najvaznije, pratiti tekst olovkom ili i prstom ako nemas nista. To pomaze da se fokusiras. Nacini pomjeranja olovke preko redova nisu skroz vazni. Kako kome pase.
2. Ovo drugo je malo tesko objasniti: Promijeniti nacin prelazenja ocima preko teksta. Kad pomjeramo oci mi to ne cinimo konstantno vec u "skokovima" tako da za pasus sirine onog u novinama treba ne vise od dva (za razliku od 5-8 sto mi obicno cinimo). Znaci fokusiras se na lijevi dio teksta a onda na desni itd.
2. Citati perifernom vizijom. Ne mora se svaka rijec procitati. Pri fokusiranju ne mora se direktno gledati na prvu i zadnju rijec u redu. One se mogu procitati i perifernom vizijom. Mozak te rijeci registrira i slaze znacenje teksta automatski i kad vam se cini da ih je promasio. Mozak radi mnostvo stvari automatski a da ih mi uopste ne primjecujemo.

To je u biti sve. Ostalo je sve do vjezbanja i samo do vjezbanja, znaci samo za one koji stvarno hoce. Funkcionise, znam po sebi ali samo ako se sjedne i uradi kako treba. Znaci kao i sve na ovome svijetu, nije besplatno vec se trud mora uloziti. Ne vjerujem da su oni koji kazu da su dzaba isli istinski pokusali vec su ocekivali neki magicni napitak.
Gray

#87 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Gray »

dzevher wrote:Sto se tice koda za eyeQ on ima.kad otvoris CD vidis gdje ti pise setup,ono nesto sa serafom:), otvoris ga u notepadu i vidjeces kod-provjeri.
evo ti ovako lakse kod je:b33cd700-6738-11d4-87fe-0080c6f974a2 pa uzivaj u programu. :dance:

Kada se pokusa pokrenuti kaze "You must insert the original CD to run this program"
sunce1976

#88 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by sunce1976 »

dzevher wrote:Sto se tice koda za eyeQ on ima.kad otvoris CD vidis gdje ti pise setup,ono nesto sa serafom:), otvoris ga u notepadu i vidjeces kod-provjeri.
Pozdrav.
Pre par meseci sam skinuo program EyeQ. KOristio sam ga jednog vreme sve dok mi kod nije istekao. Da li neko zna za novi kod.
Hvala unapred.
Univerzum36

#89 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Univerzum36 »

da li ja mogu ponjeti svoju knjigu o brzim autima i formulama jer tako puno brze se moze i citat kada znas da je na svakoj stranici ugradjen neki Turbo koji ce da te pebaci na drugu stranicu.
ili neku knjigu o politicarima u kojoj mozes da procitas 250 stranica i na kraju svatis da su sve iste price i obecanja kao i na prvoj stranici.
bilosto

#90 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by bilosto »

ja sam zavrsila kurs brzog citanja po buzan metodi i veoma sam zadovoljna... time se koristim samo kad sam u zurbi, npr. spremam ispit ili imam materijale za neki sastanak ili tako nesto, a inace, kad uzivam u knjizi, onda uzivam u knjizi... preporucujem toplo, svi koji imaju priliku da prodju krus! uce se 4 metode, a ti odaberes onu koja tebi najvise odgovara i dalje je razvijas!
Tikvica

#91 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Tikvica »

Stranica inoptimum.ba ne radi. Ima li neko informaciju da li se i dalje odrzavaju casovi brzog citanja u Sarajevu? Hvala
Marilyn

#92 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Marilyn »

Brzo čitanje je super, završila sam kurs. Ispit od 500 strana spremila sam za 7 dana i dobila sam 10. I čitam extra brzo. :-D
Custos

#93 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Custos »

Marilyn wrote:Brzo čitanje je super, završila sam kurs. Ispit od 500 strana spremila sam za 7 dana i dobila sam 10. I čitam extra brzo. :-D
Čestitam na ispitu!

Može li par informacija: Gdje si pohađala kurs, koliko se plaća, kako se prijavljuje?!
Marilyn

#94 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Marilyn »

U ulici M.M. Bašeskije broj 6. Kada sam ja išla bilo je 350KM.
Luke Perry

#95 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Luke Perry »

jel to funkcionise na principu radne memorije kao kod sahista i konobara? :D
Bloodflow

#96 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Bloodflow »

Ja podučavam brzo pisanje romana, evo ekskluzivno besplatan primjerak:
"Trnoružica"
Nekad davno živjehu kralj i kraljica...
...i tako su Trnoružica i princ dugo i sretno živjeli...

8-)

U pripremi su moje verzije "Na drini ćuprija", "Ana Karenjina" i mnogi svjetski i domaći bestselleri...biće gotovi za jedno 15ak minuta :lol: :lol: :lol:

CIjena? Prava sitnica...100KM po romanu...
LDxxxxxx

#97 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by LDxxxxxx »

ja se nadam da ce neko zaviriti u ovu temu pa bih voljela da mi kazete , vi koji ste isli na kurs brzog citanja , da li uistinu pomaze pri ucenju i spremanju ispita , pogotovo ako ima pravnika neka napisu svoja iskustva , unaprijed zahvaljujem
Angelina84

#98 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Angelina84 »

LDxxxxxx wrote:ja se nadam da ce neko zaviriti u ovu temu pa bih voljela da mi kazete , vi koji ste isli na kurs brzog citanja , da li uistinu pomaze pri ucenju i spremanju ispita , pogotovo ako ima pravnika neka napisu svoja iskustva , unaprijed zahvaljujem
Da, evo
Last edited by Angelina84 on 21/12/2009 10:21, edited 3 times in total.
Angelina84

#99 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Angelina84 »

LDxxxxxx wrote:ja se nadam da ce neko zaviriti u ovu temu pa bih voljela da mi kazete , vi koji ste isli na kurs brzog citanja , da li uistinu pomaze pri ucenju i spremanju ispita , pogotovo ako ima pravnika neka napisu svoja iskustva , unaprijed zahvaljujem
Imala sam priliku preći materijale koji se obrađuju na tim kursevima. A ono što se obrađuje je samo topla voda ako pročitate neku od knjiga Tonija Buzana ili Majkl Gelb-a.

Ako vam se ne bacaju pare na kursevima za brzo čitanje, kupite od knjiga od Tonija Buzana "Brzo čitanje", ili "Mape uma", "Savršeno pamćenje" "Iskoristite svoj um u potpunosti" , "Buzanova knjiga genija", "Rekordi iz mentalnog svijeta", "Pravo naprijed", "Koristite obje hemisfere mozga" ili neku drugu njegovu knjigu (u suštini nema puno razlike) - cijena se krece od 10.15 do 17-18 KM.

Pročitala sam većinu njegovih knjiga (navedene i još neke - ima ih preko 40) i za mene je to sve šuplja, jer veliki dio tih tehnika učenja ljudi/studenti koriste a da nisu ni svjesni toga. U nekim stvarima može pomoći, ali sve zavisi od materije koju čitate. Ako npr. čitate knjigu o nuklearnoj fizici - proklinjali biste Buzana i njegove metode, jer su u takvim slučajevima uglavnom beskorisne. MOžete primijeniti za čitanje romana ali - zar čitaš roman da ga što prije pročitaš ili da uživaš u opisima atmosfere, likova, krajolika, i osjećanja?
AKo ste studenti i nedostaje vam motivacije, odnosno "ništa ne pamtite", sjedite lijepo i sami osmislite tehnike učenja koje vam odgovaraju (jesu li to slike, oblačići sa tekstom, markeri raznih boja, crtice ili čak mape uma koje u nekim slučajevima i nisu loša ideja) to vi sami ocijenite. Ne može vam niko reći koje metode vama odgovaraju, ni da li će 100% uspjeti. Ovi kursevi, i knjige, nisu to nikakva čudesa, tu je rečeno samo par stvari koje nisu toliko poznate o ljudskom mozgu i pamćenju, a na ostale sami možete nadoć. Moj vam je savjet da ne bacate pare na te budaleštine već da se uhvatite knjige, i raščistite neke stvari sami sa sobom. Uočite koje stvari pamtite bolje, i zbog čega , a koje stvari pamtite manje i zbog čega, i sami ćete nadoći na "čudesa" na koje je naišao Majkl Gelb, Toni Buzan i kompanija..
Almica..baci..

#100 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU

Post by Almica..baci.. »

The Nightwatchman wrote:
ja sam rekao šerpu za osam sekundi, a ne tanjir za osam minuta (čitaj sporije možda i skontaš nešto :D :D :D :D :D ), kralju slab si pravo ako tanjir graha jedes osam minuta :D

sto se tice brzog citanja, samo mi je zao sto ljude koji razmisljaju poput tebe ne opale vise od 300 KM po dzepu. to definitivno zasluzuju :-D
Bravo.
Post Reply