Brza cesta Sarajevo-Beograd

Tomahawk11
Globalni moderator

#76 Re: Brza cesta Sarajevo-Beo

Post by Tomahawk11 »

Point. wrote:
Tomahawk11 wrote: Pa ti navalio sa Gorazdem i kasabom....
A mozda tebi nije bitna...al ljudima koji zive tamo, itekako.
Prije cca 10-ak godina, taj kraj je bio skroz mrtav. Ljudi bjezali glavom bez obzira.
Nije bilo posla, nista, nikakve perspektive.
Danas je jedina svijetla tacka u istocnoj Bosni.
I onda kazes, sto je bitno....pa tako nekako i Bakir kaze 8-)
Nista, hajmo se onda odricati dijela po dijela, al nemoj sutra da bude...
Pa da, sta je bitnija mahala od 10.000 stanovnika spram npr Bihackom Krajinom ili Tuzlanskim bazenom npr.
Jesi ti zapeo za bikacku Krajinu i tuzlanski bazen....pa bolan, niko ti ne spori za to, nek se gradi i tamo, u cemu je problem, ali shvati da je i Gorazde dio BiH i to veoma bitan dio, zato ti i napisah da ne kontas.
Nije to samo mahala od 10 000. Vjeruj da nije. Visegrad, Rogatica, Foca, Rudo, Cajnice....svi gravitiraju Gorazdu, jer je jedina svjetla tacka, jedini pokretac tog kraja, tu jedino daju posao i platu, eto ako hoces bas jednostavno.
E onda, ako cemo tvojim rezonom, jebo Gorazde, i onda cemo se sutra cuditi sto je omladina otisla iz istocne Bosne i tako to. I sto je Bosna samo na potezu Sarajevo-Zenica-Tuzla.
Novi_Nick

#77 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Novi_Nick »

Haris.ba wrote:Pišem iz glave.

Ministar privrede Turske Zejbečki je održao trilateralu sa Šarovićem i Ljajićem u Istanbulu negdje oko jeseni prošle godine u Istanbulu.

Ljajić je pokrenuo priču o autoputu Sarajevo - Beograd. Turski ministar nije neozbiljan. Naravno da neće reći njet. Turci će rado dati kredit ako će njihovi izviđači biti glavni (mada Turska i nije u mogućnosti da dijeli kredite). Pa ćeš čak i Avazovim vijestima naći da su projekat podržali ministri Srbije i BiH. A da su Turci "pokazali interes".

I krenulo se sa pričom. Jusko je to maestralno iskoristio da se bori za naklonost Avaza. :D

Turcima je u biti svejedno. Napravili bi deset koridora ako mi pristanemo da vraćamo kamatu i damo njima da prave.

A glavni fazon je spojna tačka. Srbija je kao spojnu tačku o kojoj nema pregovora navela Višegrad - jasno je da se ustvari radi o cesti Sarajevo - Istanbul. A razlog zašto nije tako nazvana možeš naći u sintagmi "zelena transferzala". Jer Srbija traži investitora koji će povezati koridor 11iI koridor 10 preko Kraljeva. I to bi sa krakom prema Sarajevu činio koridor Sarajevo - Istanbul. Naravno, time veže i saobraćaj na koridor 11 prema Beogradu, i u biti preotima saobraćaj sa planirane fantazije preko istočne Bosne (Foča - Višegrad - Zvornik - Bijeljina).

Stvar je da treba i cesta preko Tuzle, i cesta preko Višegrada. Nisu to koridori koji se isključuju.
Evo i da se igramo i kazemo da si u pravu i da se izgradi autoput rutom koju ti podrzavas za Istambul. Srbija ga moze presjeci i prekinuti saobracaj tom rutom kada joj god odgovara iz bilo kakvih politickih, ekonomskih, vojnih i drugih razloga i tada je saobracaj iz BiH za Istambul potpuno prekinut. Onda je bolje da krak tog autoputa ide iz Bosne i Hercegovine preko teritorije Crne Gore (crnogorski Sandzak) pa preko Kosova (Pristine) pa onda Makedonije i dalje za Istambul i Aziju i obratno.

ILi sta ti mislis o ovakvom prijedlogu?
baxul

#78 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by baxul »

tako mnogo hipotetičkih autoputeva tako malo investitora :sad:
Novi_Nick

#79 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Novi_Nick »

baxul wrote:tako mnogo hipotetičkih autoputeva tako malo investitora :sad:
Pa ne raste lova na grani pa da samo uberes? projekte i ciljeve treba uvijek imati i traziti raznorazne nacine finansiranja a njih uvijek ima sa polozenim garancijama u pokretne i nepokretne nekretnine infrastrukture.
Haris.ba

#80 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

Novi_Nick wrote:ILi sta ti mislis o ovakvom prijedlogu?
Ako se Crna Gora hoće uključiti i praviti tu rutu - zašto da ne.

Trenutno jedina trasa preko Crne Gore koja je moguća je jadransko-jonski koridor. I taj koridor je isto odličan za BiH.

U prostornom planu FBiH preko spoja sa Goraždom je i planiran taj spoj sa Crnom Gorom. Ali, sumnjam da će se to izgraditi u profilu brzog puta. Daj Bože da naprave standardnu magistralnu cestu da valja.
Point. wrote:Jah, eto gradicemo 3-4 autoputa istovremeno. Jos mi nisi odgovorio kakve koristi BiH ima od spajanja sa Istanbulom i Sandzakom? Sta ima tamo, nista.
Mi možemo graditi i 10 autoputeva. Fazon je samo da nam daju kreditna sredstva.

A prosječno informisanom čovjeku mislim da ne treba objašnjavati šta znači autoput. I kakvi su potencijali mogući pravljenjem cestovne veze sa istočnim susjedima. Mi trenutno izvozimo meso u Tursku putem aviona. Između ostalog, jer nam ne daju preko EU teritorija da to prevozimo. Na carinskom prelazu gubiš dan ili dva.

Mi nismo konkurentni zapadnom proizvodu u mnogim branšama. Jedina šansa nam je istok.
Novi_Nick

#81 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Novi_Nick »

Haris.ba wrote:
Novi_Nick wrote:ILi sta ti mislis o ovakvom prijedlogu?
Ako se Crna Gora hoće uključiti i praviti tu rutu - zašto da ne.

Trenutno jedina trasa preko Crne Gore koja je moguća je jadransko-jonski koridor. I taj koridor je isto odličan za BiH.

U prostornom planu FBiH preko spoja sa Goraždom je i planiran taj spoj sa Crnom Gorom. Ali, sumnjam da će se to izgraditi u profilu brzog puta. Daj Bože da naprave standardnu magistralnu cestu da valja.
Point. wrote:Jah, eto gradicemo 3-4 autoputa istovremeno. Jos mi nisi odgovorio kakve koristi BiH ima od spajanja sa Istanbulom i Sandzakom? Sta ima tamo, nista.
Mi možemo graditi i 10 autoputeva. Fazon je samo da nam daju kreditna sredstva.

A prosječno informisanom čovjeku mislim da ne treba objašnjavati šta znači autoput. I kakvi su potencijali mogući pravljenjem cestovne veze sa istočnim susjedima. Mi trenutno izvozimo meso u Tursku putem aviona. Između ostalog, jer nam ne daju preko EU teritorija da to prevozimo. Na carinskom prelazu gubiš dan ili dva.

Mi nismo konkurentni zapadnom proizvodu u mnogim branšama. Jedina šansa nam je istok.
Tacno i Crnoj Gori bi se jako isplatio da taj dio autoputa iz BiH i obratno ide preko crnogorskog Sandzaka i dalje za Istambul i Aziju jer bi Crna Gora dobila mnogo vise turista iz Azije, Bosne i Hercegovine, povecala ogroman izvoz uvoz roba i usluga zbog krace i brze komunikacije sa Azijom, Crna Gora nema nista puno od Srbije i srpskih turista u odnosu na turiste i razvoj privrede direktnim povezivanjem sa azijskim drzavama?

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine i ministar Jusko bi trebali odmah unici u razgovor sa turskim finansijerima, politicarima, privrednicima i stanovnistvom u Crnoj Gori za brzo ukljucivanje i izgradnju dijela autoputa kroz sandzacki dio CG istok -zapad i obratno. Ali mislim da ce ih odmah u startu tome izsabotirati i zaustaviti Srbija i entitet RS u BiH jer im to nikako ne odgovara iz mnogo razloga koje mozes i sam pretpostaviti?
Last edited by Novi_Nick on 24/03/2017 16:13, edited 1 time in total.
Haris.ba

#82 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

Stvar je da Crna Gora planira da spoj sa Istokom i Zapadom odradi preko jonskog koridora. A sa Sjeverom vertikalnom cestom koja treba da ide na koridor 11 u Srbiji (ista cesta na koju se spaja trasa od Višegrada o kojoj pišemo).

Ona spoj sa Istanbulom može ostvariti preko Albanije i Grčke ili preko Albanije, Kosova i Makedonije. Nije joj neophodna ova trasa preko Srbije.
Novi_Nick

#83 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Novi_Nick »

Haris.ba wrote:Stvar je da Crna Gora planira da spoj sa Istokom i Zapadom odradi preko jonskog koridora. A sa Sjeverom vertikalnom cestom koja treba da ide na koridor 11 u Srbiji (ista cesta na koju se spaja trasa od Višegrada o kojoj pišemo).

Ona spoj sa Istanbulom može ostvariti preko Albanije i Grčke ili preko Albanije, Kosova i Makedonije. Nije joj neophodna ova trasa preko Srbije.
Dobro, ali je Crnoj Gori kraca, brza i bolja robna, turisticka i druga komunikacija sa povezivanjem svog autoputa preko Pristine i Skoplja i dalje za Istambul i Aziju nego jonsko -jadranskim autoputem i tu bi se i mi iz Bosne i Hercegovine odlicno prikljucili. Taj jonsko -jadranski autoput moze valjati Crnoj Gori samo za komunikaciju sa Albanijom i Grckom i kao duzi alternativni autoput za Istok - zapad ili?
Obi Wan Bosnian

#84 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Obi Wan Bosnian »

Haris.ba wrote: A prosječno informisanom čovjeku mislim da ne treba objašnjavati šta znači autoput. I kakvi su potencijali mogući pravljenjem cestovne veze sa istočnim susjedima. Mi trenutno izvozimo meso u Tursku putem aviona. Između ostalog, jer nam ne daju preko EU teritorija da to prevozimo. Na carinskom prelazu gubiš dan ili dva.

To je to. Izrazito je bitno otvoriti komunikacije prema istoku. Posebno kada se uzme u obzir rastuća islamofobija i konzervatizam na zapadu.
Alfons Kauders

#85 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Alfons Kauders »

Znaci ja iz Tuzle sada trebam placati akcize i servisirati kredite kako bi se izgradio put u Srbiji i Republici Srpskoj?

Zasto? Da mi mogu brze ukrasti auto kada dodjem u Sarajevo? Ili da SDA-ovci mogu lakse pobjeci u Srbiju i Tursku ako zapuca?
Haris.ba

#86 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Znaci ja iz Tuzle sada trebam placati akcize i servisirati kredite kako bi se izgradio put u Srbiji i Republici Srpskoj?

Zasto? Da mi mogu brze ukrasti auto kada dodjem u Sarajevo? Ili da SDA-ovci mogu lakse pobjeci u Srbiju i Tursku ako zapuca?
Ne, plaćati ćeš samo za konekciju oko Sarajeva. Isto ko što ću i ja plaćati akcize i vraćati kredite za cestu oko Tuzle.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#87 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Truba »

Black swan wrote:znači kad ne ide kroz hrvatske krajeve (uvjetno rečeno) autoput onda to nije zapostavljanje hrvata

ali

kad ide kroz srpske krajeve (uvjetno rečeno) onda je to potpomaganje agresije i na štetu bošnjaka

jesam li dobro skontao???

:?: :?: :?: :?: :?: :?:
Alfons Kauders

#88 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:Znaci ja iz Tuzle sada trebam placati akcize i servisirati kredite kako bi se izgradio put u Srbiji i Republici Srpskoj?

Ne, plaćati ćeš samo za konekciju oko Sarajeva. Isto ko što ću i ja plaćati akcize i vraćati kredite za cestu oko Tuzle.
Koju cestu oko Tuzle? :D
Altsa

#89 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Altsa »

federacija nema nikakav interes da se gradi autoput do bg ukoliko trasa bude isla prema palama tj. ako ne bude isla da se spaja na 5C koridor pa preko Tuzle. To treba jasno reci i prekinut svaku pricu u vezi izgradnje autoputa. Koji auto put? Onaj sto bi isao od Sarajeva do lapisnice. Ma daj zajebite to. Ako se dodiku gradi nek gradi nas to ne zanima. Koridor 5C se svakako gradi. Spojiti se sa onim sto rade u šumskoj i nastaviti prema bg. Jedino dobro rjesenje.
Alfons Kauders

#90 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Alfons Kauders »

Altsa wrote:federacija nema nikakav interes da se gradi autoput do bg ukoliko trasa bude isla prema palama tj. ako ne bude isla da se spaja na 5C koridor pa preko Tuzle. To treba jasno reci i prekinut svaku pricu u vezi izgradnje autoputa. Koji auto put? Onaj sto bi isao od Sarajeva do lapisnice. Ma daj zajebite to. Ako se dodiku gradi nek gradi nas to ne zanima. Koridor 5C se svakako gradi. Spojiti se sa onim sto rade u šumskoj i nastaviti prema bg. Jedino dobro rjesenje.
Upravo. Nemam nista protiv da se gradi, ali neka ga grade RS, Srbija i Turska. Mu uletimo 5km zracne linije od Sebilja, i napravimo svoj dio. Bujrum, neka prave.

U medjuvremenu, imamo preca posla, tipa Lasve, pa dalje do Krajine, pa Tuzla - Vc, Tuzla - Sarajevo, Stolac - Neum itd. itd. itd.

Mogli bi do sutra nabrajati sta nam je veci prioritet, i to da i ne pomenemo jebeni Prenj i zavrsetak autoputa.
Banksy

#91 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Banksy »

Banda, izdajnička, lažljiva.

KONAČNA ODLUKA

Trasa buduće brze ceste Sarajevo - Beograd neće ići preko Tuzle

https://www.klix.ba/vijesti/bih/trasa-b ... /170322044

Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas na sjednici nije podržao inicijativu poslanika Envera Bijedića iz Socijaldemokratske partije BiH da kod pregovaranja s Republikom Srbijom, nadležni treba da se založe da buduća putna komunukacija Sarajevo Beograd nipošto ne zaobiđe Tuzlanski kanton u Bosni i Hercegovini.

"Ishod današnjeg glasanja u Predstavničkom domu bio bi logičan da se desio u Beogradu ili Banjoj Luci, a ne u Federalnom parlamentu u Sarajevu", izjavio je Enver Bijedić, bivši federalni ministar prometa i komunikacija, nakon odbijanja njegove inicijative.

Nešto duži, ali odličan prilog. Bošnjaci i Hrvati, u službi spajanja Republike Srpske s maticom Srbijom. Našim parama.
Odličan Bijedić, treba ga čuti.

40:20 - 50:30

Malo je bandera, koliko je u ovoj zemlji izdajnika.
daddy-kool

#92 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote:
Altsa wrote:federacija nema nikakav interes da se gradi autoput do bg ukoliko trasa bude isla prema palama tj. ako ne bude isla da se spaja na 5C koridor pa preko Tuzle. To treba jasno reci i prekinut svaku pricu u vezi izgradnje autoputa. Koji auto put? Onaj sto bi isao od Sarajeva do lapisnice. Ma daj zajebite to. Ako se dodiku gradi nek gradi nas to ne zanima. Koridor 5C se svakako gradi. Spojiti se sa onim sto rade u šumskoj i nastaviti prema bg. Jedino dobro rjesenje.
Upravo. Nemam nista protiv da se gradi, ali neka ga grade RS, Srbija i Turska. Mu uletimo 5km zracne linije od Sebilja, i napravimo svoj dio. Bujrum, neka prave.

U medjuvremenu, imamo preca posla, tipa Lasve, pa dalje do Krajine, pa Tuzla - Vc, Tuzla - Sarajevo, Stolac - Neum itd. itd. itd.

Mogli bi do sutra nabrajati sta nam je veci prioritet, i to da i ne pomenemo jebeni Prenj i zavrsetak autoputa.
:thumbup:

Ovo je svakom normalnom jasno.
Na ovakim strateškim stvarima se u principu ne može kiksati, previše je lako i jednostavno.
Izdajice, on the other hand, se ovdje najbolje pokažu.
Last edited by daddy-kool on 27/03/2017 13:19, edited 1 time in total.
daddy-kool

#93 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Banksy wrote:Banda, izdajnička, lažljiva.

Imam utisak da je Senad upratio ovu temu na forumu, svi relevantni argumenti su fino prezentirani.

Baška ono mazanje očiju kako trasa još nije određena, a u srbijanskoj štampi se od kraja prošle godine piše o samo jednom pravcu.
channel10

#94 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by channel10 »

Ovaj autoput je cisto povezivanje RS sa Srbijom preko ledja drzave BIH. Tako su srbi uvijek radili i tako ce raditi. Oni mostovi sto ce se praviti kao veza gore pobrojanih na rijeci Drini istome sluze. Kao i novi granicni prijelazi na istoj rijeci. To im nasi prave da mogu lakse sa tenkovima doci do Pala i drugih dijelova Federacije BIH.

I to sve nasim parama. Samo lud covjek to moze potpisati.

Sto se tice Lasve i tog puta i tu mi nije jasno kakve FBIH-a moze imati koristi od puta Travnik-Jajce? Spominje se cifra od 550 miliona za maltene slijepu ulicu.

Kojim degenima je to palo na pamet? Sta se sve moze uraditi za 550 miliona, a oni bi spojili dva potpuno nebitna grada. Presvuci lagano tu cestu, a od ostatka para pravi fabrike i zaposljavaj narod. Jbt tih 70 km puta. Ne vrijede ni par miliona, a kamoli 550 miliona :-)
Banksy

#95 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Banksy »

daddy-kool wrote:
Banksy wrote:Banda, izdajnička, lažljiva.

Imam utisak da je Senad upratio ovu temu na forumu, svi relevantni argumenti su fino prezentirani.

A baška ono mazanje očiju kako trasa još nije određena, a u srbijanskoj štampi se od kraja prošle godine piše o samo jednom pravcu.

Bijedić je to odlično nacrtao, kako Hrvati HDZ-a glasaju protiv povezivanja Hrvata Posavine s jugom, ili kako Bošnjaci sjevera više vole da se Pale povežu s Beogradom, nego oni sa Sarajevom, to je nevjerovatno...

Sve i da se ne radi o realizaciji ratnih ciljeva Srbije, a radi,
svakog federalnog parlamentarca koji je glasao protiv brze ceste u Federaciji, dakle, protiv svog i našeg interesa, a u korist Srbije i Republike Srpske,
ja gledam kao izdajnika ove zemlje.
O našem novcu kojim će se ta izdaja realizirati, da i ne govorim.
Obi Wan Bosnian

#96 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Hiljadu ljudi hiljadu čudi. Još se nije rodio ko je svakome ugodio.

Autoput Bihać-Sarajevo-Višegrad :bih:

Hvala Vučiću što forsira taj istočni dio :thumbup:
Obi Wan Bosnian

#97 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Je li se to FGR odrekla RS-a? To nije više BiH? To nije dio naše zemlje? Ili jeste?

Jesmo li se odrekli Višegrada, Rogatice, Foče? Te dijelove Bosne više ne volimo? Ili volimo?
Banksy

#98 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Banksy »

:lol:
Haris.ba

#99 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Koju cestu oko Tuzle?
Znaš ono ko Tramp. Svakom provokacijom cestu pomićemo od Tuzle. :D
channel10 wrote:Sto se tice Lasve i tog puta i tu mi nije jasno kakve FBIH-a moze imati koristi od puta Travnik-Jajce? Spominje se cifra od 550 miliona za maltene slijepu ulicu. Kojim degenima je to palo na pamet? Sta se sve moze uraditi za 550 miliona, a oni bi spojili dva potpuno nebitna grada. Presvuci lagano tu cestu, a od ostatka para pravi fabrike i zaposljavaj narod. Jbt tih 70 km puta. Ne vrijede ni par miliona, a kamoli 550 miliona
Taj put je dionica prema Krajini. I račva se na tri dijela. Jedan prema Banja Luci, jedan prema Livnu i spoju na autoput (Hrvati su izlaz sa Dalmatine postavili čak da se može lahko skopčati taj put), i put prema Bihaću. Kads e taj put završi - po prvi put će Bihać imati šansu da riješi konekciju sa centralnom Bosnom.

I ta dionica je jedna od najoptrerećenijih u Bosni.

P.S.
Imali smo pravljenje fabrika od strane države 50ak godina - dokazalo se više puta - propast.

A ponavljam više puta - u poslu sam se susreo sa narodom koji kad mu ponudiš fabriku - neće (kaže nećemo zagađenje, daj nam da zaposlimo djecu u kancelarije), ponudiš mu hotel - neće (dolaziće Arapi, prostitucija,...), ponudiš mu seoski turizam - neće (ja da služim stranjske stražnjice....), ponudiš mu poljoprivredu - neće (teško je to raditi), ponudiš mu kancelarijski posao - neće jer valja radit (posao zavisi od učinka), daj u državnu službu....
pemanapemani

#100 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by pemanapemani »

Obi Wan Bosnian wrote:Je li se to FGR odrekla RS-a? To nije više BiH? To nije dio naše zemlje? Ili jeste?

Jesmo li se odrekli Višegrada, Rogatice, Foče? Te dijelove Bosne više ne volimo? Ili volimo?
:-) Napisao sam na početku teme da će se SDA logikom doći do toga da trasa prema Višegradu osigurava provođenje Aneksa 7 DMS.
Ko god bude protiv ove trase bit će označen kao izdajica i protivnik povratka Bošnjaka u istočnu Bosnu i spajanja BiH sa Sandžakom.

Tako Srbijanac Bakir uz pomoć Srbina Mladena i južnog Srbina Dragana jača svoju domovinu Srbiju i spaja narod kojeg dijeli rijeka Drina.
Post Reply