Brza cesta Sarajevo-Beograd
-
channel10
#101 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Neka idu od Travnika na Vakuf i dalje za Bihac. Zasto ici na Jajce i onolike stijene i onoliki trosak? Zbog BL
?
- Banksy
#102 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Tačno. I usput, ulažući u bolju infrastukturu za buduće povezivanje RS-a sa Srbijom, jača i liniju razdvajanja i poziciju buduće nezavisnosti svog malog begovata.pemanapemani wrote:
Tako Srbijanac Bakir uz pomoć Srbina Mladena i južnog Srbina Dragana jača svoju domovinu Srbiju i spaja narod kojeg dijeli rijeka Drina.
- Haris.ba
#103 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Zato što je to najbliži put. Ide Jajce - Mrkonjić Grad - Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać - Velika Kladuša - Karlovac.channel10 wrote:Neka idu od Travnika na Vakuf i dalje za Bihac. Zasto ici na Jajce i onolike stijene i onoliki trosak? Zbog BL?
Na Donji Vakuf ideš prema Bugojnu, Kupres, Livno - spoj na Dalmatinu niže Splita.
-
channel10
#104 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Ma znam gdje ides preko Vakufa, ali bi vjerovatno bilo jeftinije ici na Vakuf nego preko Jajca. Izgubilo bi se nesto kilometara, ali bi se puno vise ustedilo novca.Haris.ba wrote:Zato što je to najbliži put. Ide Jajce - Mrkonjić Grad - Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać - Velika Kladuša - Karlovac.channel10 wrote:Neka idu od Travnika na Vakuf i dalje za Bihac. Zasto ici na Jajce i onolike stijene i onoliki trosak? Zbog BL?
Na Donji Vakuf ideš prema Bugojnu, Kupres, Livno - spoj na Dalmatinu niže Splita.
- Haris.ba
#105 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Struka kaže da nebi. Od Jajca je planirano modernizirati postojeću trasu. Nešta slično ko što rade sa tunelom Karaula.channel10 wrote:Ma znam gdje ides preko Vakufa, ali bi vjerovatno bilo jeftinije ici na Vakuf nego preko Jajca. Izgubilo bi se nesto kilometara, ali bi se puno vise ustedilo novca.Haris.ba wrote:Zato što je to najbliži put. Ide Jajce - Mrkonjić Grad - Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać - Velika Kladuša - Karlovac.channel10 wrote:Neka idu od Travnika na Vakuf i dalje za Bihac. Zasto ici na Jajce i onolike stijene i onoliki trosak? Zbog BL?
Izašla je usvojena Transportna strategija FBiH 2016-2030. I naravno - ne spominje se ova dionica prema Srbiji. Ne spominje se više ni dionica prema Goraždu.
- Altsa
#106 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Neka grade i tuda nemam nista protiv ali da federacija ne ucestvuje ni u kakvom finansiranju i kreditiranju tog autoputa. Necemo ih nista vise voliti ako napravimo autoput kojim ce se dodik hvalisati, a federacija zaduziti.Obi Wan Bosnian wrote:Je li se to FGR odrekla RS-a? To nije više BiH? To nije dio naše zemlje? Ili jeste?
Jesmo li se odrekli Višegrada, Rogatice, Foče? Te dijelove Bosne više ne volimo? Ili volimo?
Last edited by Altsa on 27/03/2017 14:14, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#107 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Entitet vraća kredit za put koji se pravi na njegovoj teritoriji. Zašto je to teško shvatiti?Altsa wrote:Neka grade i tuda nemam nista protiv ali da federacija ne ucestvuje ni u kakvom finansiranju i kreditiranju tog autoputa.Obi Wan Bosnian wrote:Je li se to FGR odrekla RS-a? To nije više BiH? To nije dio naše zemlje? Ili jeste?
Jesmo li se odrekli Višegrada, Rogatice, Foče? Te dijelove Bosne više ne volimo? Ili volimo?
- Altsa
#108 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Onda nama par kilometara do Lapisnice nije ni potrebno. Mozemo do autoputa i ovom cestom pored Babinog zuba na taj novi autoput. Ali ja mislim da ce se zaduziti BiH a ne entiteti. A onda se zna ko vraca.
- Haris.ba
#109 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Entitet na čijoj teritoriji se napravi autoput vraća kredit za taj autoput. Šta tu ima nejasno?Altsa wrote:Onda nama par kilometara do Lapisnice nije ni potrebno. Mozemo do autoputa i ovom cestom pored Babinog zuba na taj novi autoput. Ali ja mislim da ce se zaduziti BiH a ne entiteti. A onda se zna ko vraca.
A kome to nije potrebno par kilometara do ovoga autoputa? Ovo je šansa da Sarajevo napravi još jednu zaobilaznicu oko grada. Da se ne mora u grad ni ulaziti. Nekad mi je žao što je napravljena sarajevska zaobilaznica. Naviko narod da prolazi kroz Rajlovac.
-
channel10
#110 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Neka ne grade. Ima put za Beograd, pa kome se ide, neka ide.Altsa wrote:Neka grade i tuda nemam nista protiv ali da federacija ne ucestvuje ni u kakvom finansiranju i kreditiranju tog autoputa. Necemo ih nista vise voliti ako napravimo autoput kojim ce se dodik hvalisati, a federacija zaduziti.Obi Wan Bosnian wrote:Je li se to FGR odrekla RS-a? To nije više BiH? To nije dio naše zemlje? Ili jeste?
-
channel10
#111 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Hajd im vjeruj. Ne mogu nikako da svarim da planiraju potrositi 550 miliona KM za put duzine cca 70km u danasnje vrijeme (besparice).Haris.ba wrote:Struka kaže da nebi. Od Jajca je planirano modernizirati postojeću trasu. Nešta slično ko što rade sa tunelom Karaula.channel10 wrote:Ma znam gdje ides preko Vakufa, ali bi vjerovatno bilo jeftinije ici na Vakuf nego preko Jajca. Izgubilo bi se nesto kilometara, ali bi se puno vise ustedilo novca.Haris.ba wrote:Neka idu od Travnika na Vakuf i dalje za Bihac. Zasto ici na Jajce i onolike stijene i onoliki trosak? Zbog BL?
Zato što je to najbliži put. Ide Jajce - Mrkonjić Grad - Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać - Velika Kladuša - Karlovac.
Izašla je usvojena Transportna strategija FBiH 2016-2030. I naravno - ne spominje se ova dionica prema Srbiji. Ne spominje se više ni dionica prema Goraždu.
Ovdje treba da opozicija u parlamentu i drzavi radi svoje. Ne smije ovo proci ni pod razno.
-
muzicar_iz_parka
#112 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Ajde bolan za pare nije problem, skupiće sandžačka dijaspora, da povežu stanove u Sarajevu sa Novim Pazarom, ovo je još skroman projekat, prije par godina je bila incjativa da sandžački bizMismeni u dijaspori skupljaju pare za autoput Sarajevo-Novi Pazar.
Last edited by muzicar_iz_parka on 27/03/2017 14:37, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#113 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Ovo je jedina država na svijetu gdje se traži da opozicija radi. Pozicija radi. A opozicija kritikuje.
550 mliona na 70 kilometara je oko 8 miliona po kilometru. Pogledaj cijenu po kilometru na drugim dionicama koje se sada grade.
I ovo nije vrijeme besparice. Para ima ko nikada dosada. Ovo je vrijeme neradnika.
550 mliona na 70 kilometara je oko 8 miliona po kilometru. Pogledaj cijenu po kilometru na drugim dionicama koje se sada grade.
I ovo nije vrijeme besparice. Para ima ko nikada dosada. Ovo je vrijeme neradnika.
-
channel10
#114 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Nisam stavio ovo radi po navodnike. Mislio sam reci da rade svoj posao, a to je kritikovanje svega sto ne ide u korist ovom narodu.Haris.ba wrote:Ovo je jedina država na svijetu gdje se traži da opozicija radi. Pozicija radi. A opozicija kritikuje.
- Haris.ba
#115 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
A šta to nije u korist ovome narodu?
Jedna od rijetkih dobrih stvari koje država radi jeste pravljenje cesta. Gdje tu nije korist naroda?
Ne valja ruta? Možemo razgovarati. Nije sada prioritet? Možemo razgovarati. Ima prečih projekata? Možemo razgovarati.
Ali pričati da cestogradnja nije korisna stvar je već patologija. Patološka bolest od koje boluje ogroman dio našega naroda. Nevjerovatna samoblokada od promjene. Prije 50ak godina napravljena je strateška greška ukidanja istočne pruge. Ovo je jedna od šansi toga pasivnoga kraja. A da ne pričamo o transferzali (ne, ne radi se o tzv. "zelenoj transferzali") koja bi otvorila čitav jedan prostor koji je sada učahuren, privredno zakržljao i pun neiskorištenih potencijala.
Jedna od rijetkih dobrih stvari koje država radi jeste pravljenje cesta. Gdje tu nije korist naroda?
Ne valja ruta? Možemo razgovarati. Nije sada prioritet? Možemo razgovarati. Ima prečih projekata? Možemo razgovarati.
Ali pričati da cestogradnja nije korisna stvar je već patologija. Patološka bolest od koje boluje ogroman dio našega naroda. Nevjerovatna samoblokada od promjene. Prije 50ak godina napravljena je strateška greška ukidanja istočne pruge. Ovo je jedna od šansi toga pasivnoga kraja. A da ne pričamo o transferzali (ne, ne radi se o tzv. "zelenoj transferzali") koja bi otvorila čitav jedan prostor koji je sada učahuren, privredno zakržljao i pun neiskorištenih potencijala.
- Dope_Man
#116 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
To je VEOMA, VEOMA bitan put. Povezuje sve od Sarajeva do Bihaca, ogroman broj auta ga koristi svakodnevno i noviji, moderniji put od Lasve dokle god se stigne u smjeru Bihaca je uvijek odlicna ideja. Pored toga naravno treba povezati i Tuzlu, te dovrsiti AP.channel10 wrote: Sto se tice Lasve i tog puta i tu mi nije jasno kakve FBIH-a moze imati koristi od puta Travnik-Jajce? Spominje se cifra od 550 miliona za maltene slijepu ulicu.
Kojim degenima je to palo na pamet? Sta se sve moze uraditi za 550 miliona, a oni bi spojili dva potpuno nebitna grada. Presvuci lagano tu cestu, a od ostatka para pravi fabrike i zaposljavaj narod. Jbt tih 70 km puta. Ne vrijede ni par miliona, a kamoli 550 miliona
I to je posao drzave, da pravi INFRASTRUKTURU, a na toj infrastruturi se onda odvija biznis, koji u kapitalizmu pokrecu PRIVATNICI, a ne drzava. Nas je problem sto nemamo dovoljno poslovnih ljudi, mada mozda i vise je problem prelosa infrastruktura (u sta ubrajam i birokratiju, ne samo ceste, struju, vodu itd.) koja treba da je spremna da podrzi razvijanje kompanija. Moderan put do Bihaca, i dalje u HR, bi omogucio ne samo brzu i sigurniju putnu komunikaciju, vec i razmjenu roba, sto je okosnica ekonomije.
-
channel10
#117 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Vala koliko god sam puta isao za Jajce, na dijelu od Vakufa pa prema Jajcu nije bilo puno auta. Velika vecina auta koja predje preko Komara ide preko mosta i pravac Bugujno i dalje. Mozda nisam prolazio u pravo vrijeme, ali...
- Haris.ba
#118 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Ljudi izašli i izmjerili promet. I zato i dalje od Jajca se radi samo modernizacija.channel10 wrote:Vala koliko god sam puta isao za Jajce, na dijelu od Vakufa pa prema Jajcu nije bilo puno auta. Velika vecina auta koja predje preko Komara ide preko mosta i pravac Bugujno i dalje. Mozda nisam prolazio u pravo vrijeme, ali...
-
tigar777
#119 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
ma koji ce k ikakav put prema bihacu,kod njih se svakako jos jašu konji ,krave oru putuje sa gumenjacima zapreznim kolima.sta ce dole put i cesta,i ne treba im federacija dati nista,samo im inspekcije slati da nam pune budzet a mi ce mo da gradimo ceste i po 8 mill po kilometru.25 godina 25 km auto puta.bolje asvaltirati selo u bosni nego magistralu u krajini.
-
Bodkin
#120 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
A ko onda vraca? Fbih sama?Altsa wrote:Onda nama par kilometara do Lapisnice nije ni potrebno. Mozemo do autoputa i ovom cestom pored Babinog zuba na taj novi autoput. Ali ja mislim da ce se zaduziti BiH a ne entiteti. A onda se zna ko vraca.
- Haris.ba
#121 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Entiteti vraćaju kredu za autoput ili brzu cestu.Bodkin wrote:A ko onda vraca? Fbih sama?Altsa wrote:Onda nama par kilometara do Lapisnice nije ni potrebno. Mozemo do autoputa i ovom cestom pored Babinog zuba na taj novi autoput. Ali ja mislim da ce se zaduziti BiH a ne entiteti. A onda se zna ko vraca.ili mozda samo bosnjaci iz fbih
Tako da ako išta bude od ove priče - Dodo će potpisati da građani RS vraćaju malu milijaddicu krede mrskim Turcima.
Tako da Sarajevo može samo hajrovati. Dobije sjevernu zaobilaznicu ni krivo ni dužno.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#122 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
A jesi i ti navalio. Kakvo ba njihovo mjerenje, covjek je to odokativno sve izmjerioHaris.ba wrote:Ljudi izašli i izmjerili promet. I zato i dalje od Jajca se radi samo modernizacija.channel10 wrote:Vala koliko god sam puta isao za Jajce, na dijelu od Vakufa pa prema Jajcu nije bilo puno auta. Velika vecina auta koja predje preko Komara ide preko mosta i pravac Bugujno i dalje. Mozda nisam prolazio u pravo vrijeme, ali...
- Haris.ba
#123 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Da ne budem partibrejker.
Kad se napravi cesta do Jajca nekada, možda se i poveća promet (logično je), pa onda od Jajca bude se morala praviti dalje cesta.
Kad se napravi cesta do Jajca nekada, možda se i poveća promet (logično je), pa onda od Jajca bude se morala praviti dalje cesta.
- animals
#124 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
Banja Luka -Sarajevo preko Jajca i Travnika je najpotrebniji dio i dio Zenica -Bosanski Brod..Haris.ba wrote:Da ne budem partibrejker.
- Haris.ba
#125 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd
U ovoj državi je sve prioritet. Imamo slabu cestovnu infrastrukturu.animals wrote:Banja Luka -Sarajevo preko Jajca i Travnika je najpotrebniji dio i dio Zenica -Bosanski Brod..Haris.ba wrote:Da ne budem partibrejker.
I nećemo imati optimalnu infrastrukturu (Ja smatram da je optimalno ono što je moderno u Evropi. A to je 130 km/h između regionalnih centara) sigurno slijedećih 20ak godina. A to je ono što treba ponuditi narodu kao projekat. Uvezivanje svih regionalnih (ili ako hoćete glavnih gradova kantona) sa ili autoputem, ili brzom cestom i to u narednih 20 godina.