Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magazinu

Čarobni svijet fotografije
Post Reply
User avatar
black
Posts: 15609
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#1 Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magazinu

Post by black » 06/09/2012 12:53

Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magazinu Vogue

Koliko je uopšte isplativo upuštati se u ovu temu,­ kada već unaprijed znate da će pokušaj otvaranja očiju javnosti biti osuđen na propast. Naravno, ima tu i istomišljenika, ali na kraju krajeva poenta nije da se naše mišljenje utuvi nekome u glavu, nego da se opšta istina stavi na stol te da se parametri vrednovanja fotografije i umjetnosti definišu kao jedni pri čemu bi se mogla izvršiti neka usmena gradacija kvaliteta fotografija i kreatora istih.

Ako kao parametar gradacije kvaliteta fotografije i umjetnosti uzmete talijanski d e p o Vogue.it (koji mahom fotografi u nas nazivaju „prestižnim“) onda smo u govnima do vrata. Da se razumijemo, zna se šta je Vogue, to je američki modni časopis koji je nastao prije više od 100 godina. Samim tim što se poistovjećuje sa tim talijanskim sranjem, za ljude koji su iole informisani o nečemu, kompletna šarada domaćih fotografa koji bivaju „angažovani“ za gore navedeni talijanski časopis, predstavlja cirkus domaćeg kiča kojeg ne možeš iskorijenit, nema Boga.

I onda šta se dešava. Svako selo danas ima neki blog, forum, e-magazin, ovo ono. Ja imam druga, koji ima druga, koji isto ima druga, koji uređuje takvo nešto. Što se više puta određena stvar pojavi pred očima javnosti (na nekom blogu, forumu, magazinu), uključujući i ime nekog autora povezanog sa riječi umjetnost, to ono postaje važnijim. E tako je to kod nas. Svaki dan čitam na nekim blogovima, sajtovima, isječke iz novina „Globalna popularnost“, „Svjetska slava u Vogue“. Kurčina. Da mi je znat’ koji je od njih sebi platio kafu sa tom publikacijom.

1917. godine umjetnik Marchel Duchamp je iskoristio otvorenost umjetničkih galerija pa je u istu izložio pisoar sa natpisom R.Mutt, čime je napravio skandal i pometnju u modernoj umjetnosti. U principu pokazao je da se sve i svašta danas može nazvati umjetnost. Da dokažemo koliki je apsurd ustvari Vogue.it, moj prijatelj je poslao fotografiju krda svinja u isti časopis i bijaše publikovan. To je umjetnost, to treba nagraditi, to je to. Krmad u Vožu. Hladno se izurinirao na sve članke i člančiće i napravio mnogo više od same fotografije. To je umjetnička izjava, performans, udar, bomba, pa tek onda fotgrafija, to je Duchamp.

Image

Princip rada ljudske psihe je taj da možemo, iz nekog pobunjeništva, funkcionisati samo ukoliko budemo odbijeni, popljuvani, iskritikovani, pa se dižemo iz pepela. Na taj princip radi i to talijansko govno. Fotke vam odbija neki žiri ili pojedinac, na osnovu vlastitog ukusa ili nečega sličnog. Potpiše se virtuelni ugovor, i eto kao saradnja. Pa to može napraviti i Fotografija.ba. Skovat će momci aplikaciju, vi uploadujte fotke, a ja ću ih odbijat, a aplikaciju ćemo nazvati Vogue.ba. Valja?

Da zanemarimo sve gore navedeno, rekao bih još par stvari vezanih za fotografiju u BiH. DSLR aparati jesu skupi, ali nisu nepristupačni. Danas svako može da bude fotograf, muzičar, dizajner, film-mejker. Internet nam služi da iste kreativne radove plasiramo na globalne platforme za razvoj kreativaca. Sve je to super, ali kvalitet globalnog ukusa opada jer se standard dobre fotografije ili još nije napravio ili se drži na crno bijeloj iz prošlog vijeka. Pošto nema utemeljenog imena i reference iz kolor fotografije, bauljanjem po internetu fotografi pronalaze inspiraciju u kičericama inostranih umjetnika. Skrate svoj put do nekog uspjeha koji kolumnira kičom i krše neka pravila. Ali na kraju govorimo o umjetnosti, pa onda ne bi ni trebala da budu pravila. Ostaje samo da ispratimo ovaj krah koji gledamo i da pokušamo da otkrijemo nešto što još niko nije napravio, pa ćemo samo i samo tako doživjeti svjetsku slavu.

Malo više vjere u rad, a manje u kreiranje jeftine senzacije

Kada sam prvi put pročitao naslove u medijima „ta i ta, taj i taj objavila/o u prestižnom magazinu Vogue“ bio sam zaista sretan. Znajući koliko truda treba da bi se fotka objavila u nekom inostranom magazinu, bio sam zadovoljan što je to pošlo za rukom nekome od mlađe raje, koja se redovno okuplja kod nas na portalu Fotografija.ba. Naravno, vjerovao sam autorima fotografija da ne kreiraju senzaciju, a eto vjerovao sam i medijima da će provjeriti nešto prije objave. Nažalost, nije prošlo mnogo, takvi naslovi su postali sve češći i poslije kratke provjere – stvar je vrlo jasna. Vogue.it je najobičniji d e p o fotografija koji radi (pretpostavljam) i nasumičnu selekciju pa može proći i file bez naziva ili fotografija koja nema veze sa modom (kako je to genijalno Dejan Škipina razotkrio u svom performansu). Nešto slično online servisima Reutersa (your view) i National Geographica (your shot) koji ipak imaju jak urednički odabir i koji su mnogo jača referenca, što opet ne znači da ste objavili nešto za Reuters ili National Geographic.

Ovaj tekst, a ni osvrt kolege Ljubomira zaista nema za cilj da nekoga omalovaži ili baci ljagu već da jednostavno krenemo ispravnim putem. Da vrednujemo nešto što zaista vrijedi i da napornim radom dođemo do uspjeha, a ne puneći internetske i druge medijske stupce vijestima koje su na granici istine i izmišljotine. Danas, u doba globalizacije, dosta prestižnih fotografskih medija ima i svoje „online“ šareno izdanje koje obavlja svoj cilj te stvaranjem lažnog prestiža skuplja milione posjeta i tako nekome dobro puni džep. Svakome fotografu je san da bude objavljen u nekom od zaista ozbiljnih magazina, ali pročitajte neki intervju sa zaista uspješnim svjetskim fotografima, ili pročitajte njihovu biografiju pa ćete vidjeti koliko rada i znoja treba da biste uopšte primirisali takvim stvarima. Nemojmo se zavaravati. Osim toga, mislim da će ovo stvaranje jeftine senzacije najviše naškoditi samim fotografima koji su pristali na to. Ozbiljne kolege fotografi i novinari koji ipak provjere vijest sigurno ih ubuduće neće shvatati ozbiljno, a izgubljeni ugled i poštenje je teško vratiti. Pogotovo u očima nekoga ko danonoćno radi i trpi kojekakva sranja od urednika te trpi i susreće se masom ostalih gluposti da bi stekao ime i zaradio koji dinar da se prehrani. I naravno kupi novi dio opreme.

Poruka svega ovoga je da budemo iskreni prema sebi i da priznamo neke stvari. Fotografija u BiH je na veoma niskom nivou. Pola kolega ne pričaju jedni sa drugima zbog glupe sujete. Dosta kolega obara namjerno cjene svojih usluga i tako neprestano fotografiju bacaju na dno. Nemamo ozbiljnog udruženja fotografa koje će štititi interese profesije, imamo tek jedan portal o fotografiji, koji muku muči da iznađe sredstva za svoje projekte i hronično pati od nedostatka ljudi koji bi dali svoj doprinos tako što bi napisali jednu istinsku vijest o fotografiji. Vrlo je malo zaista uspješnih fotografa, mnogo ih više ne živi u BiH, a i oni koji su tu ne prave senzaciju već se uprkos svemu bore za svoje ime i da prežive. Trebali bi krenuti ispočetka – hajde da nam struka bude zaštićena, da imamo osnovna prava, da ne može svako raditi šta hoće i nazivati se kako hoće. Kakav Vogue, kakvi bakrači, nemamo ništa i vratimo se u realnost. Ponavljam, bit ću zaista sretan kada vidim sken objave u Vogue – a u potpisu neko iz BiH.

Autori teksta: Ljubomir Todorović i Haris Čalkić

otvorih zasebnu temu, da ne zatrpavam 'moja fotografija', a clanak je vrijedan paznje, bas je ono sto sam i sam mislio i skonto kad se pojavila pomama za slanjem u vog (koja vidim traje i sada), htio sam da vidim kako to ide i posaljem onako random 5 fotki od kojih su odmah 3 objavili


User avatar
DoradO
Posts: 4419
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images

#2 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by DoradO » 06/09/2012 13:22

zanimljiva tema 8-) dat cu misljenje kad se vratim odoh slikat kandidate iz SDA :D

nemam nikakve druge veze sa ovom strankom

User avatar
lonely_wolf
Posts: 1839
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Contact:

#3 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by lonely_wolf » 06/09/2012 16:39

http://www.vogue.it/f#en/photovogue/Pro ... 9780e/User

Ima nas ima samo ne umijemo jedni druge da hvalimo,
i da znate sa cim fotka pojedini bi (a bogami i ja)
svoje aparate i prateci pribor poklonili i poceli se baviti hortikulturom.

Svaka cast i samo naprijed :thumbup:

User avatar
black
Posts: 15609
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#4 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by black » 06/09/2012 16:57

lonely_wolf wrote:http://www.vogue.it/f#en/photovogue/Pro ... 9780e/User

Ima nas ima samo ne umijemo jedni druge da hvalimo,
i da znate sa cim fotka pojedini bi (a bogami i ja)
svoje aparate i prateci pribor poklonili i poceli se baviti hortikulturom.

Svaka cast i samo naprijed :thumbup:
ma sve je to ok, hvale vrijedan je svaki trud, ali od svega ovog je kod nas napravljen cirkus, malo je onih cije fotke ce zavrsiti u printanom izdanju, meni je drag uspjeh bilo koga cije fotke se objave nedje, i moje su (da ne ispadne da se hvalim) bile na medjunarodnim izlozbama, neke u printanim casopisima, ali to ne znaci da sam ja bolji od druge raje, pa i ja sam i dalje amater :)

User avatar
DoradO
Posts: 4419
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images

#5 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by DoradO » 06/09/2012 17:31

ja sam mislio da je u pitanju kvalitetniji izbor, ali ovdje se prima sto valja i sto ne valja :-) kad sam procitao vijest za onog momka sto su mu objavili most ..pozuri polako.. cisto mi nesto bijase drago a kad sam vidio fotku... najobjektvnije mogu reci - ispod prosjeka :roll:

User avatar
lonely_wolf
Posts: 1839
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Contact:

#6 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by lonely_wolf » 06/09/2012 18:03

E drugi je par rukava sto mi prekonoci hocemo da postanemo nesto sto u normalnim vremenima ljudi pokusavaju citav svoj radni vijek. Problem u nama je sto smo mi svi megalomani i sto hocemo da znamo i da imamo bez da se iole potrudimo oko bilo cega, primjer Husein Šljivo.
Da je kod nas cirkus, tu si u pravu,ali sta radimo mi svi da popravimo tu stvar!!!
Jednom si,koliko se sjecam, bas ti predlozio da osnujemo amaterski foto klub, to je po meni dobra ideja i prvi korak ka poboljšanju kvalitete i fotografa i fotografije opcenito. Za primjer cu uzeti par nas sa ovog podforuma koji se s vremena na vrijeme nadjemo na kafi, pa i na fototuri gdje razmjenimo misljenja , gdje u lice,a ne u monitor, kazemo jedan drugom i pohvale i kritike. Licno meni je to vise valjalo nego da sam procitao sve knjige skotta kelby-a.
Ovde je pojedinac prepusten samom sebi, i kao takvi mogu postici vrlo malo i ako postignu za njih zna vrlo mala skupina ljudi, a često nam se desava da smo poznatiji u svijetu nego kod nas.
Sudjelovo si na izlozbama, objavljivani su ti radovi, da li ti je iko ponudio pomoc, savjet, pomogao oko promocije, ponudio nabavku opreme po nekavim povoljnim uslovima???
Ja nemam dovoljno znanja da gledajuci samo fotke kazem ko je bolji a ko ne, ko je amater a ko profesionalac, na kraju to mi nije ni bitno jer ja fotografiju nedozivljvam kao umjetnost, sto ona zaista i jeste, nego kao odmor i bijeg od realnog vremenaja i u njoj zelim uzivam nebitno ko je autor, i naravno zelim da naucim sto vise kako bi pravio sto bolje fotografije da i drugi mogu uzivati u mom radu.
I na kraju bilo ciji uspjeh i afirmacija bilo gdje u svijetu mi je drag jer znam da iza tog pojedinca niko ne stoji.

User avatar
bpsang
Posts: 10191
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

#7 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by bpsang » 06/09/2012 19:01

DoradO wrote:ja sam mislio da je u pitanju kvalitetniji izbor, ali ovdje se prima sto valja i sto ne valja :-) kad sam procitao vijest za onog momka sto su mu objavili most ..pozuri polako.. cisto mi nesto bijase drago a kad sam vidio fotku... najobjektvnije mogu reci - ispod prosjeka :roll:
ti bi mogao komotno jer si jedan od talentovanijih ovdje na forumu, meni bi bilo drago da se tvoje fotke nadju na tom mjestu .

User avatar
amidzazeher
Posts: 2569
Joined: 14/04/2011 23:41

#8 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by amidzazeher » 06/09/2012 19:24

Ja necu puno komentarisati posto mi je sve ovo fakat novo! Nisam ni znao da se fotke mogu poslati tek tako, bez ikakvog takmicenja, konkursa.....
Tekst/kolumna je bas po mom ukusu, bez ikakvog mudrovanja bas, konkretan! Kad sam procitao naslov prva reakcija je bila evo ga sad i ovdje da citam i gledam fotke onih djevojaka u travi, zagrljaja i skokova u vis!! Meni te fotke nikada nece biti nesto posebno, jedino one na kojima je moja kcerka, sin ili bliza familija, ali upravo te i cuvam za sebe! Taj sam tip valjda, kontam koga je briga za takve fotke, a ako cega imam na hd-u onda su to portreti moje djece :D

Nego odjednom se pojavi i onaj most, kontam sta ovo bi, pa onda navala potpisa na fba tipa link za objavljenu fotografiju na Vogue, ljudi kontam napreduju, malo mi i krivo iskreno, a onda dodje i ovaj tekt :dance:

@vuce potpuno se slazem sa tobom i za Lelu i konstataciju da se za sve iskljucivo pojedinac sam mora izboriti, ali u tome ja nekako i vidim najvecu gresku i manu svega! Pisao sam Arminu za neke ljude, da ne palamudim i ovdje, uglavnom na povrsinu izadju ne rijetko oni kojima je sram i "obraz" strani pojam i koji gaze sve ispred sebe do zacrtanog cilja, a on se na kraju svede samo na jedno a to je lova!! Ne kazem da ima ista lose u tome da se zaradi, cak je i pozeljno ali tuga me uhvati kada vidim koliko kvalitetnih radova ostaje NE nagradjeno! Sa druge strane ima onih kojima je sve to kic pa i ne zele biti exponirani ali oni se i ne bune na ovakve tekstove, a svima nam je zajednicko daj da kritikujem a guzicu u kraj kad treba izdvojiti vrijeme ili ne daj Boze lovu za opstu dobrobit!
Odavno je kapitalizam uzeo maha kod nas, nece niko vise nista dzabe, jedva i savjet neki dobijes ( rijetkost koja se mora ocuvati) tako da nista i niko danas ne radi, a da ne vidi neku korist u svemu tome! Rijetki su ti profesionalci koji ce podijeliti znanje a da istovremeno ne naplate, a mi smo takav narod koji i ako ne znamo nesto ofirno nam pitati, a sto je jos i gore kad se nadje neko ko ce nam pomoci slijedi ona ma 'ta ce on ja mu kroz noge provlacio!

Sve u svemu iskreno dosta puta mi bude krivo kad vidim neke ljude koji uspiju u necemu u cemu se smatram bolji od njih, ali prodje me u sekundi, samo kazem ko me #%$£¥ kad se sam ne znam gurati. Jedino da me neko za rukav uzme i kaze to i to ces ovako, ali takvih danas vise nema, a ne znam da li ih je ikad i bilo!
Opet ja razvukoh :lol:

Edit: bpsang istog smo misljenja :thumbup:

User avatar
lonely_wolf
Posts: 1839
Joined: 16/03/2011 19:12
Location: daleko u blizini svega
Contact:

#9 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by lonely_wolf » 06/09/2012 20:11

@amidza...
razumijemo se u potpunosti, ali ako budemo cekali da drugi rijese bilo sta e' tek smo onda :dance:
f.ba je jedini BH-čisto fotografski portal, a postao portal pojedinaca i komentara od jedne rijeci, a koliko ima kvaliteta upitno je.
Dovoljan pokazatelj koliko mu treba svježa krv i neke radikalne promjene je ta da su tvoje fotografije izazvale buru odusevljenja i cak si imao dvije fotografije dana u skoro mjesec dana (na čemu ti iskreno čestitam).
Zašto ne napeave selekciju po uzoru na mnoge svetske portale.ne naprave klasifikaciju fotografije (pa djevojke u travi nek imaju posebnu klasu), ne uvedu neku vrstu članarine koja bi se koristila za nabavku opreme, organizaciju takmičenja, izložbe...itd.

Ako se ne nadje par entuzijasta da nesto naprave, svima nama ostaju forumi i podforumi da anonimno razmjenjujemo iskustva i jadamo se jedni drugima.
Uvjek sam tvrdio da nema pozicije bez jake opozicije, tako nema ni profesionalizma bez jake amaterske baze.

Dosta od mene na ovoj temi.

User avatar
black
Posts: 15609
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#10 Re: Brojni uspjesi bh. fotografa i objave u prestižnom magaz

Post by black » 07/09/2012 17:01

lonely_wolf wrote:E drugi je par rukava sto mi prekonoci hocemo da postanemo nesto sto u normalnim vremenima ljudi pokusavaju citav svoj radni vijek. Problem u nama je sto smo mi svi megalomani i sto hocemo da znamo i da imamo bez da se iole potrudimo oko bilo cega, primjer Husein Šljivo.
Da je kod nas cirkus, tu si u pravu,ali sta radimo mi svi da popravimo tu stvar!!!
Jednom si,koliko se sjecam, bas ti predlozio da osnujemo amaterski foto klub, to je po meni dobra ideja i prvi korak ka poboljšanju kvalitete i fotografa i fotografije opcenito. Za primjer cu uzeti par nas sa ovog podforuma koji se s vremena na vrijeme nadjemo na kafi, pa i na fototuri gdje razmjenimo misljenja , gdje u lice,a ne u monitor, kazemo jedan drugom i pohvale i kritike. Licno meni je to vise valjalo nego da sam procitao sve knjige skotta kelby-a.
Ovde je pojedinac prepusten samom sebi, i kao takvi mogu postici vrlo malo i ako postignu za njih zna vrlo mala skupina ljudi, a često nam se desava da smo poznatiji u svijetu nego kod nas.
Sudjelovo si na izlozbama, objavljivani su ti radovi, da li ti je iko ponudio pomoc, savjet, pomogao oko promocije, ponudio nabavku opreme po nekavim povoljnim uslovima???
Ja nemam dovoljno znanja da gledajuci samo fotke kazem ko je bolji a ko ne, ko je amater a ko profesionalac, na kraju to mi nije ni bitno jer ja fotografiju nedozivljvam kao umjetnost, sto ona zaista i jeste, nego kao odmor i bijeg od realnog vremenaja i u njoj zelim uzivam nebitno ko je autor, i naravno zelim da naucim sto vise kako bi pravio sto bolje fotografije da i drugi mogu uzivati u mom radu.
I na kraju bilo ciji uspjeh i afirmacija bilo gdje u svijetu mi je drag jer znam da iza tog pojedinca niko ne stoji.
da, odjednom kod nas ljudi, ne samo u fotografiji vec inace, hoce odjednom i preko noci da postanu poznati ili puni para, a ne ide to bas tako, zato cesto trpi kvalitet necega...sta da radimo, sto se tice fotografije, vise i sam ne znam...sta god da se pokusa ili ukaze nazovu te budalom, ljubomornim ili u tom stilu nesto (mislim na nas amatere, ovi kao 'profici' su i onako puni sebe)..pomogao mi nikad nije niko ni u kom pogledu, niti promocije niti izlaganja niti opreme..cak sta vise gledaju da podapnu...puno je sujete, ali evo ako nista druzimo se ovde sto je pozitivno, i kao sto kazes cesto se desava to da je neko poznatiji vani vec kod nas, zato sto drugi vise cijene rad i trud..evo i ja sam iako amater pozivan kao ucesnik na neke izlozbe vani, ali ne ide to bas tako lahko zbog masu drugih stvari... isto tako drago mi je kad neko uspije od raje koje se bavi fotografijom..:) to za klub sam u zezi rekao :mrgreen: ali nije iskljucena mogucnost :)

Post Reply