Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
-
BimboElektron
#3326 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
"Smiju li se djeci puštati crtani filmovi u kojima ima muzike?"
Da, vjernici pitaju hodze i za to...
Da, vjernici pitaju hodze i za to...
Last edited by BimboElektron on 03/09/2025 09:47, edited 1 time in total.
-
BimboElektron
#3327 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Neces ti meni slusat Mozarta i Betovena!.
-
BimboElektron
#3328 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
"Gummy bears are generally haram in Islam because they often contain gelatin derived from pigs, and consuming pork is forbidden." Nema gumenih bombona!!!!
Ali, ima upustvo kako doci do gumenih bombona i ne naljutiti Allaha:
https://liftproteingummies.com/blogs/le ... lal-or-not
Ali, ima upustvo kako doci do gumenih bombona i ne naljutiti Allaha:
https://liftproteingummies.com/blogs/le ... lal-or-not
-
BimboElektron
#3329 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
People Also Ask
Are Haribo gummy bears halal?
Yes and no. Haribo gummies made in Turkey are made with halal ingredients. However, if they are made at their other manufacturing facilities outside of Turkey, their ingredients are not halal. So it is important to check the country where the gummies were made.
Ovo su prava cuda, da u 2025 ljudi prave pitanje oko gumenih medvjedica, ali Dzenet je u pitanju, frajeru.
Are Haribo gummy bears halal?
Yes and no. Haribo gummies made in Turkey are made with halal ingredients. However, if they are made at their other manufacturing facilities outside of Turkey, their ingredients are not halal. So it is important to check the country where the gummies were made.
Ovo su prava cuda, da u 2025 ljudi prave pitanje oko gumenih medvjedica, ali Dzenet je u pitanju, frajeru.
-
BimboElektron
#3330 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:22Mogu li ja?Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 08:52 Kuran 33 51
Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše će tako one radosne biti i neće se žalostiti i tako će sve onim što im ti daješ zadovoljne biti – a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je
Ovaj ajet je toliko ocigledan i jasan da nema apsolutno nikakve potrebe da ga se "tumaci". Sve sasvim jasno pise.
Pisao frajer knjigu u kojoj je sam sebi dao za pravo da guzi koga hoce i kada hoce. I onda kaze, eh Allah mi je ovo naredio, tako da, jebiga, moram guziti. Inace, ne bih ja. Ali, mora se. Haram je drugacije. Pa i dijete od 9 godina? Mora se!
-
BimboElektron
#3331 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Prigodno za dzamije, a i za Hadz.
- Dozer
#3332 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
I - nije grijeh.BimboElektron wrote: ↑03/09/2025 09:51Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:22Mogu li ja?Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 08:52 Kuran 33 51
Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše će tako one radosne biti i neće se žalostiti i tako će sve onim što im ti daješ zadovoljne biti – a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je
Ovaj ajet je toliko ocigledan i jasan da nema apsolutno nikakve potrebe da ga se "tumaci". Sve sasvim jasno pise.
Pisao frajer knjigu u kojoj je sam sebi dao za pravo da guzi koga hoce i kada hoce. I onda kaze, eh Allah mi je ovo naredio, tako da, jebiga, moram guziti. Inace, ne bih ja. Ali, mora se. Haram je drugacije. Pa i dijete od 9 godina? Mora se!
Da ne pricamo o omalovazavanju zena, gdje on moze svaku otjerati, vratiti, zanemariti, dovesti drugu... Mislim... I povrh svega - one ce time biti zadovoljne.
Smrle, jesi probao ovo ovako? Cisto onako, da nam preneses licna iskustva... Ah, pardon...poligamija je zabranjena u SveCkoj.
-
Zehran82
#3333 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
mozes, ali blage veze nemas o tom ajetu....Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:22Mogu li ja?Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 08:52 Kuran 33 51
- Dozer
#3334 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Eto ti iznad vec sve objasnjeno, ali hajde, da vidimo tvoje "tumacenje".Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 10:07mozes, ali blage veze nemas o tom ajetu....Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:22Mogu li ja?Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 08:52 Kuran 33 51
- apsidejzi
#3335 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Eh vidis ovo i jeste problem Kur'ana o kojem sam ranije diskutovao s tobom. Napisan je tako generalno da ga svako moze tumaciti na svoj nacin. Nit smrdi nit mirise. Sto ne bi @Dozer mogao tumaciti kako on zeli kad mu je ostavljena alternativa za to. Kad moze neki isilovac koji se raznese zbog tumacenja kurana, kad moze neki pakistanac ozeniti djevojcicu zato sto on tako razumije kuran.Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 10:07mozes, ali blage veze nemas o tom ajetu....Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:22Mogu li ja?Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 08:52 Kuran 33 51
Nije do dozera, ni to pakistanca ni do isilovca. Problem je u Kur'anu. On je nejasan i ostavlja mogucnost visestrukog tumacenja. To mu je ujedno i najveca prednost koju ima jer tako vrbuje nove ljude. Mozes ti galamiti koliko hoces kako oni svi grijese i kako ne slijede pravi kur'an.... ali ko je sudija kako se slijedi kuran oprave. Bog? U tom slucaju moramo cekati, a u medjuvremenu svako ce ga slijediti kako zeli. Sto ustvari govori koliko je bog zloban.
Da bi izbjegao vjecnu patnju moras slijepo prihvatiti tri logicka nivoa: 1) moras prihvatiti ideju da postoji inteligentni dizajner sto je nedokazivo i sve sto imamo do sada govori kako ga nema 2) moras pogoditi koja je ispravna knjiga koja dolazi od tog ID-a. 3) ako pogodis da je to Kur'an onda jos uvijek nisi zavrsio posao jer sada moras protumaciti kuran na pravi nacin. Bilo sta od ovo troje da profulas, ides u vjecnu patnju sto je zlobno i nerealno. Plus sto i biblija moze biti prava knjiga a kuran pogreska. Ili budizam je mozda prava religija...
Toliko toga je zamaskirano da je jednostavno veca vjerovatnoca da vjetar puse na obali i napise VOLIM TE APSIDEJZI sam od sebe nego da potrefis sve kako treba i ne odes u dzehenem
-
Johnny_x
#3336 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Uveliko se slazem sa Aishom, Allah se ne ustrucaje da Muhamedu omoguci ovozemaljska uzivanja. Zbog toga sam ti i postavio hadis.Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 08:52Johnny_x wrote: ↑03/09/2025 00:29Sahih Bhukari 4788
https://sunnah.com/bukhari:4788
Narrated Aisha:
I used to look down upon those ladies who had given themselves to Allah's Messenger (ﷺ) and I used to say, "Can a lady give herself (to a man)?" But when Allah revealed: "You (O Muhammad) can postpone (the turn of) whom you will of them (your wives), and you may receive any of them whom you will; and there is no blame on you if you invite one whose turn you have set aside (temporarily).' (33.51) I said (to the Prophet), "I feel that your Lord hastens in fulfilling your wishes and desires."
Kuran 33 51
Nije nikakva internet propaganda, nego samo kriticko razmisljanje. Ja posao od izvora Kuran i Sunet, htio da prosirim svoje znanje o Islamu, i to me dovelo do toga da sam ga napustio. Mogu ti navesti najmanje 10 primjera iz zivota Muhameda da on nije moralni primjer za mene.
hajde zamolit cu te jednu stvar ovdje.....Kuran 33 51
Objasni mi kako ti vidis ovaj ajet, i na sta se odnosi ovaj ajethocu da cujem tvoje misljenje prvo kako si ga ti razumio ili nerazumio....pa cu ti ja onda objasniti ...moze li druze??
haj da cujem
-
nemezis
#3337 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ili nisi razumio ti mene iki ja tebe. To što su neki muslimani (kad kažem neki ne mislim da omalovažavam) nešto radili, zasluge za to ne možeš pripisati islamu nego tim ljudima.apsidejzi wrote: ↑30/08/2025 22:05Nisu to neki ljudi nego su neka od najvecih imena iz islamskog svijeta koji se vise ne broje kao muslimani. Npr Ibn Sina ili ti Avicena. Ibn Rushd. Al Farebi, Al Halladz, Al Kindi.nemezis wrote: ↑30/08/2025 16:07 To što su neki koji su imali neke teorije bili muslimani ne znači da se može reći da su muslimani imali te teorije. Veliki broj naučnika su bili kršćani pa nećemo reći da je kršćanstvo zaslužno za razvoj nauke. Abrahamska religija ne može podržati evoluciju jer se kosi sa osnovnim postulatima religije.
Da ne pricamo o halifama koji su bili pobornici filozofskog pravca islama koji je danas totalno omalovazen. Generacije muslimana odrasle sa tim pravcem kao dominantnim. Manje vise svi koji su rodjeni od 800-1000 godine nove ere (zlatno doba islama) danas bi bili proglaseni kafirima jer se ne bi uklopili u danasnji filtrirani narativ islama. To nisu neki ljudi, to su generacije islamskih ucenjaka.
Meni ovo tvoje pisanje lici kao na nas balkanski narativ. Od kad se promijenila vlast, vise nam neka imena nisu bitna i treba ih zaboraviti. Bosko Buha, Ivo Lola Ribar, Sava Kovacevic, Edvard Kardelj. Problem ljudi i jeste u tome sto se odreknu svoje proslosti i pokusavaju je sakriti kao da nikada nije ni postojala. I onda tapkaju u mjestu jer idu iznova i iznova. Mi na balkanu smo mogli nastaviti na tradiciji koju smo imali. Umjesto da se odreknemo komunizma i prihvatimo kapitalizam, mi smo morali prvo srusiti sve sto je bilo i onda s nule krenuti novu ideju. I onda se pitamo sto zaostajemo za drugima. Tako i vi muslimani radite. Odrekli ste se velikih imena iz vase proslosti i oni su postali "neki koji su imali neke teorije". I onda se pitate sto iznova tapkate u mjestu 1000 godina. Zato sto uvijek iznova pocinjete proces i ne gradite na vasoj proslosti. Ibn Sina je bio gigant i njegova teorija nije bila "neka tamo teorija". Ja sam ga citao i mogu ti tvrditi da je ovaj lik garant imao IQ preko 140. Kolicina informacija koju bi sazeo u par recenica je nevjerovatna. KOlicina paralelnih niti u misli je ogromna. Ja sam trebao par puta citati i pisati da bih skontao sta je htio da kaze i kako je povezao stvari.
Al haj, kome ja to pricam...
- apsidejzi
#3338 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Izvinjavam se. Vjerovatno sam bio u nekoj drugoj diskusiji i povrsno citaonemezis wrote: ↑03/09/2025 12:44Ili nisi razumio ti mene iki ja tebe. To što su neki muslimani (kad kažem neki ne mislim da omalovažavam) nešto radili, zasluge za to ne možeš pripisati islamu nego tim ljudima.apsidejzi wrote: ↑30/08/2025 22:05Nisu to neki ljudi nego su neka od najvecih imena iz islamskog svijeta koji se vise ne broje kao muslimani. Npr Ibn Sina ili ti Avicena. Ibn Rushd. Al Farebi, Al Halladz, Al Kindi.nemezis wrote: ↑30/08/2025 16:07 To što su neki koji su imali neke teorije bili muslimani ne znači da se može reći da su muslimani imali te teorije. Veliki broj naučnika su bili kršćani pa nećemo reći da je kršćanstvo zaslužno za razvoj nauke. Abrahamska religija ne može podržati evoluciju jer se kosi sa osnovnim postulatima religije.
Da ne pricamo o halifama koji su bili pobornici filozofskog pravca islama koji je danas totalno omalovazen. Generacije muslimana odrasle sa tim pravcem kao dominantnim. Manje vise svi koji su rodjeni od 800-1000 godine nove ere (zlatno doba islama) danas bi bili proglaseni kafirima jer se ne bi uklopili u danasnji filtrirani narativ islama. To nisu neki ljudi, to su generacije islamskih ucenjaka.
Meni ovo tvoje pisanje lici kao na nas balkanski narativ. Od kad se promijenila vlast, vise nam neka imena nisu bitna i treba ih zaboraviti. Bosko Buha, Ivo Lola Ribar, Sava Kovacevic, Edvard Kardelj. Problem ljudi i jeste u tome sto se odreknu svoje proslosti i pokusavaju je sakriti kao da nikada nije ni postojala. I onda tapkaju u mjestu jer idu iznova i iznova. Mi na balkanu smo mogli nastaviti na tradiciji koju smo imali. Umjesto da se odreknemo komunizma i prihvatimo kapitalizam, mi smo morali prvo srusiti sve sto je bilo i onda s nule krenuti novu ideju. I onda se pitamo sto zaostajemo za drugima. Tako i vi muslimani radite. Odrekli ste se velikih imena iz vase proslosti i oni su postali "neki koji su imali neke teorije". I onda se pitate sto iznova tapkate u mjestu 1000 godina. Zato sto uvijek iznova pocinjete proces i ne gradite na vasoj proslosti. Ibn Sina je bio gigant i njegova teorija nije bila "neka tamo teorija". Ja sam ga citao i mogu ti tvrditi da je ovaj lik garant imao IQ preko 140. Kolicina informacija koju bi sazeo u par recenica je nevjerovatna. KOlicina paralelnih niti u misli je ogromna. Ja sam trebao par puta citati i pisati da bih skontao sta je htio da kaze i kako je povezao stvari.
Al haj, kome ja to pricam...
-
Zehran82
#3339 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
nije to tumacenje vidis da ne znas.....Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:57 ---
I - nije grijeh.
Da ne pricamo o omalovazavanju zena, gdje on moze svaku otjerati, vratiti, zanemariti, dovesti drugu... Mislim... I povrh svega - one ce time biti zadovoljne.
Smrle, jesi probao ovo ovako? Cisto onako, da nam preneses licna iskustva... Ah, pardon...poligamija je zabranjena u SveCkoj.![]()
vidis da si teska neznalica koja zabada nos tamo gdje mu nije mjesto i izmislja svoja tumacenja sto veze nema sa ajetom....sve je to produkt tvog tandrkanja do besvijesti koje veze s vezom nema...
-
Zehran82
#3340 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
apsidejzi wrote: ↑03/09/2025 11:00 -----
Eh vidis ovo i jeste problem Kur'ana o kojem sam ranije diskutovao s tobom. Napisan je tako generalno da ga svako moze tumaciti na svoj nacin. Nit smrdi nit mirise. Sto ne bi @Dozer mogao tumaciti kako on zeli kad mu je ostavljena alternativa za to. Kad moze neki isilovac koji se raznese zbog tumacenja kurana, kad moze neki pakistanac ozeniti djevojcicu zato sto on tako razumije kuran.
Nije do dozera, ni to pakistanca ni do isilovca. Problem je u Kur'anu. On je nejasan i ostavlja mogucnost visestrukog tumacenja. To mu je ujedno i najveca prednost koju ima jer tako vrbuje nove ljude. Mozes ti galamiti koliko hoces kako oni svi grijese i kako ne slijede pravi kur'an.... ali ko je sudija kako se slijedi kuran oprave. Bog? U tom slucaju moramo cekati, a u medjuvremenu svako ce ga slijediti kako zeli. Sto ustvari govori koliko je bog zloban.
Da bi izbjegao vjecnu patnju moras slijepo prihvatiti tri logicka nivoa: 1) moras prihvatiti ideju da postoji inteligentni dizajner sto je nedokazivo i sve sto imamo do sada govori kako ga nema 2) moras pogoditi koja je ispravna knjiga koja dolazi od tog ID-a. 3) ako pogodis da je to Kur'an onda jos uvijek nisi zavrsio posao jer sada moras protumaciti kuran na pravi nacin. Bilo sta od ovo troje da profulas, ides u vjecnu patnju sto je zlobno i nerealno. Plus sto i biblija moze biti prava knjiga a kuran pogreska. Ili budizam je mozda prava religija...
Toliko toga je zamaskirano da je jednostavno veca vjerovatnoca da vjetar puse na obali i napise VOLIM TE APSIDEJZI sam od sebe nego da potrefis sve kako treba i ne odes u dzehenem![]()
nema problem, problem je ovdje samo u tvojoj glavi po pitanju tumacenja Kurana.Eh vidis ovo i jeste problem Kur'ana o kojem sam ranije diskutovao s tobom.
nije tacno....Kuran se ne tumaci bez hadisa i tefsira, koji objasnjavaju okolnosti kada je koji ajet dosao Muhammedu povodom cega....Napisan je tako generalno da ga svako moze tumaciti na svoj nacin.
ako ces ti uzeti Kuran i samo njega citati, i onda ti licno zaljucivati stvari, onda si teskiiiiiii laik amater koji veze e vezom nema
zato sto se laici teske kategorije......hajde ti uzmi manual teslinog auta, i onda kada s enesto pokvari, pomocu tog osnovnog manuala popravljaj ti licno auto, bez da ti manual kaze kako se sta popravlja.....Sto ne bi @Dozer mogao tumaciti kako on zeli kad mu je ostavljena alternativa za to.
pa reci zasto Dozer ne moze tumaciti kuran sam od sebe onako kao da ja tebe pitam zasto ne mozes popravaljti kvarove na teslinom elektricnom autu sa manualom koji dodje uz kupovinu auta, onaj sto pokaziva sta koje simbol znaci itako to
na laike se ne galami, na njih se upozorava kao na upozoravajuci primjer kako ne treba......da drugi se nauce na vasim greskama kako ne treba a kako treba pristupiti stvarima.Mozes ti galamiti koliko hoces kako oni svi grijese i kako ne slijede pravi kur'an.
niko ne trazi sljepo vjerovanje od vas....eto vidis da ne shvatas nista....cak Bog kaze trazi dokaze pa onda vjeruj....a nista na slijepoDa bi izbjegao vjecnu patnju moras slijepo prihvatiti tri logicka nivoa:
stani malo, vidis robota koji hoda tebi nije dokaz za inteligentnog dizajnera, ali hoce sda vjerujes da tog robota stvaraju slucajni dogadjaji koji nema svijesti ni razuma i dok ga stvaraju , stvaraju ga na neprijetljskom terenu reparacijskog mehanizma DNK:a1) moras prihvatiti ideju da postoji inteligentni dizajner sto je nedokazivo i sve sto imamo do sada govori kako ga nema
pa ko je ovdje lud covjece
to je kao da je tesko povjerovati da amerika ima trilione dolara, ali moze se povjerovati da tek novorodjence moze podignuti rukom 10kg teg
2) moras pogoditi koja je ispravna knjiga koja dolazi od tog ID-a.
vrlo lahka stvar za ustanoviti, samo sto ste vi tesko intelektualno podkapacitirana druzina na kojoj je Bozija blokada pa zato to tesko izgleda vama.
i nece te nikad ni shvatiti dok god srce je nevjerstvo milo, onda vas i Bog pusta niz rijeku, ako vam je to milu, ....sretan vam put tamo...
3) ako pogodis da je to Kur'an onda jos uvijek nisi zavrsio posao jer sada moras protumaciti kuran na pravi nacin.
kuran je vrlo jednostavan, ali ga ti svojim nevjernickim ludilom sebi zakompliciras....jos ako i je i blokada aktuelna, onda ne moze shvatiti Kuran pa makar ti jednostavne stvari gvorio kao 2+2=4 neces to shvatiti ....poenta ti nece doci do mozga, mudrost nece shvatiti ,ni svrhu.....sve ce to izgledati kao neka magla od koje treba da se odstranis.
ne lazi, nije tacno to.Bilo sta od ovo troje da profulas, ides u vjecnu patnju sto je zlobno i nerealno. Plus sto i biblija moze biti prava knjiga a kuran pogreska. Ili budizam je mozda prava religija...
vidis ti si sam sebi dokaz da je bnlokada nad tobom, iako je jako jednostavno razmjeti sta treba da ides u Raj, tebi to nuklearna fizika, samo zato sto je bloakda nad tobom i BOg ti ne da u ovom trenutku da shvatis to jer ti srce ionako naginje nevjerstvu a ne njemu....Toliko toga je zamaskirano da je jednostavno veca vjerovatnoca da vjetar puse na obali i napise VOLIM TE APSIDEJZI sam od sebe nego da potrefis sve kako treba i ne odes u dzehenem
jer da ti imalo pokazes naklonost prema Bogu, da ga upoznas, da mu se priblizis na bilo koji nacin, on bi tebi trcei krenuo da ti izadje u susret, ali posto ste zabludjela nevjernicka druzina kojoj je nevjerstvo drago a pomisao na Boga nesto sto treba strpati u zemlju i zakljucati to da je u zemlji....onda nemoj se cuditi sto ne razumijes.
za Raj ti je potrebno ovo
vjerujes da postoji 1 bog i da je muhammed njegov poslanik, klanjas molitvu, postis, dajes zekat i pomogucnosti obavis hadz i imas sigurno Raj....znaci nista vise ni ista manje od toga, to je to za Raj.
-
Zehran82
#3341 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
nije to nikakvo tumacenje, pokusaj ponovo, i dokazi da nisi laik....a ako ostanes na tom odgovoru onda si teski laik i nije to nikakvo tumacenje ajeta....ne brukaj mi se ovdje javno druze
fino te pitam o cemu ajet kaze...o kakvim zenama je rijec o kakvim uzivanjima je rijec , na sta se tu misli povodom koje situacije je dosao ajet....ja to znam, ali hocu sad malo tebe da peglam ovdje pred svima da i tebi i drugima pokazem da ne znas tumaciti ispravno i da u mom prisustvu pazis sta pises.....jer ja znam povode ajeta kad koji dosao zbog cega zbog kakve situacije....zato pamet u glavu kad diskutujes sa mnom ovdje.....
- Dozer
#3342 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrle, hajd' ziv bio, kad ti ovako moram reci - ne rise vise, svega ti. Daj nam svoje "tumacenje".Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 14:10nije to tumacenje vidis da ne znas.....Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:57 ---
I - nije grijeh.
Smrle, jesi probao ovo ovako? Cisto onako, da nam preneses licna iskustva... Ah, pardon...poligamija je zabranjena u SveCkoj.![]()
vidis da si teska neznalica koja zabada nos tamo gdje mu nije mjesto i izmislja svoja tumacenja sto veze nema sa ajetom....sve je to produkt tvog tandrkanja do besvijesti koje veze s vezom nema...![]()
Ja vidim sta pise, i iz toga je sve sasvim jasno. U kakvim god okolnostima da je to pisano - sasvim je jasno sta je napisano. Ne pametuj vise ba.
Ako ti ZNAS (ne da nabadas neko svoje vidjenje) nesto drugo od ovoga sto pise, onda ti je ta knjiga jedna velika nebuloza jer u njoj nista nije jasno napisano i za sve ti treba tumac, pri cemu tumac moze biti samo neko ko je direktno bio involviran u samo nastajanje. Takvih nema.
A, za savrsene stvari ne treba nikakav tumac, jasne su same po sebi.
- apsidejzi
#3343 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
U zadnje tri godine kada je objavljeno samo 15 kratkih sura. Mozes li ti drzati dvije varijable u glavi?
Varijabla 1: Hadisi koje imamo i sa kojima tumacimo kuran poticu iz zadnje tri godine muhamedovog zivota
Varijabla 2: Muhamed je izmislio samo 15 kratkih sura u zadnje tri godine svog zivota.
O kakvom tumacenju kurana govoris? Vidis da je sve nategnuto.
-
Zehran82
#3344 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑03/09/2025 14:46 ---
Smrle, hajd' ziv bio, kad ti ovako moram reci - ne rise vise, svega ti. Daj nam svoje "tumacenje".
Ja vidim sta pise, i iz toga je sve sasvim jasno. U kakvim god okolnostima da je to pisano - sasvim je jasno sta je napisano. Ne pametuj vise ba.
Ako ti ZNAS (ne da nabadas neko svoje vidjenje) nesto drugo od ovoga sto pise, onda ti je ta knjiga jedna velika nebuloza jer u njoj nista nije jasno napisano i za sve ti treba tumac, pri cemu tumac moze biti samo neko ko je direktno bio involviran u samo nastajanje. Takvih nema.
A, za savrsene stvari ne treba nikakav tumac, jasne su same po sebi.
ali ja hocu da pokazem svima ovdje drugima kako ti seres iz svog neznanjaSmrle, hajd' ziv bio, kad ti ovako moram reci - ne rise vise, svega ti.
ne dajem ja svoje tumacenje nego tumacenje klasicni komentatora Kurana koji znaju okolnosti kad je koji ajet dosao....Daj nam svoje "tumacenje".
ajet o tome koju zenu da
Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh.
ili ovaj ajet koji istu situaciju objasnjava
55:31 Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, ni jedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše će tako one radosne biti i neće se žalostiti i tako će sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i Blag je.
ovdje se radi o supruzi Sevdi, koja je bila starija zena, posto nije imala zelju za intimnoscu kao druge mladje zene, pa svoju noc koja njoj pripada htjela da pokloni drugoj zeni muhammeda, da on provede noc sa njom.
pa mu Bog kaze, da moze odbrati Muhammede po svojoj volji sa kojom ce svojom zenom biti koju noc i to mu nije grijeh.
to je sta znaci ....a ne vasa baljezganja iz neznanja.
-
Zehran82
#3345 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
boze me ti sacuvaj nakaradnog tumacenjaq i razmisljanjaapsidejzi wrote: ↑03/09/2025 15:14U zadnje tri godine kada je objavljeno samo 15 kratkih sura. Mozes li ti drzati dvije varijable u glavi?
Varijabla 1: Hadisi koje imamo i sa kojima tumacimo kuran poticu iz zadnje tri godine muhamedovog zivota
Varijabla 2: Muhamed je izmislio samo 15 kratkih sura u zadnje tri godine svog zivota.
O kakvom tumacenju kurana govoris? Vidis da je sve nategnuto.
hadisi poticu jos i prije vremena poslanstva....znaci ljudi koji su pricali i sta je muhammed radio i dozovio prije poslanstva....i to se zapisalo
o kakvom ti covjece periodu 3 zadnje godine baljezgas, tu su inovlirani na stotine ashaba koji su pamtili dogadjaje, zapisivalo se nas sve strane
i onda ti dodjes da kazes da su tek zadnje 3 godine
- Dozer
#3346 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Aha...
I to, po tebi, mijenja sustinu toga da je on taj koji odlucuje koju ce od njih taslaciti kad mu se cefne, a koju nece, pri cemu one nemaju pravo glasa ni o cemu? Top!
Nisi mi odgovorio - jesi li pokusao Muhinim stopama, s 2-3-4 zene?
Zasto zene ne smiju imati 4 muza?
I to, po tebi, mijenja sustinu toga da je on taj koji odlucuje koju ce od njih taslaciti kad mu se cefne, a koju nece, pri cemu one nemaju pravo glasa ni o cemu? Top!
- apsidejzi
#3347 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
90% hadisa potice iz zadnjih par godina...Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 15:19boze me ti sacuvaj nakaradnog tumacenjaq i razmisljanjaapsidejzi wrote: ↑03/09/2025 15:14U zadnje tri godine kada je objavljeno samo 15 kratkih sura. Mozes li ti drzati dvije varijable u glavi?
O kakvom tumacenju kurana govoris? Vidis da je sve nategnuto.![]()
hadisi poticu jos i prije vremena poslanstva....znaci ljudi koji su pricali i sta je muhammed radio i dozovio prije poslanstva....i to se zapisalo
o kakvom ti covjece periodu 3 zadnje godine baljezgas, tu su inovlirani na stotine ashaba koji su pamtili dogadjaje, zapisivalo se nas sve strane
i onda ti dodjes da kazes da su tek zadnje 3 godineboze me ti sacuvaj kakva neznalica lik.....evo sto ne poznaje evoluciju u sustini nego jos zabada nos u islam a ne zna ga tumaciti
Helem. Ti si ispucao svoju kvotu strpljenja kod mene. Ja zaista nemam volju natezati se s tobom ovdje. Jos prije par mjeseci kad si se pojavio i kad me neko upitao da te komentarisem, ja sam rekao da je uzaludan posao jer tebi je ovo stvar prestiza ne spoznaje neceg novog. Tebi je bitnije pobjediti u raspravi makar na nacin da sam sebe proglasis pobjednikom iako ti svi kazu suprotno. Trump efekat. Ispostavilo se kao tacno. Natezi se s nekim drugim. Meni si od sada na foe.
-
Zehran82
#3348 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑03/09/2025 15:19 Aha...![]()
I to, po tebi, mijenja sustinu toga da je on taj koji odlucuje koju ce od njih taslaciti kad mu se cefne, a koju nece, pri cemu one nemaju pravo glasa ni o cemu? Top!![]()
stani malo, jesi l isad dobio pravi odgovor, i viido si koliko se razlikuje od tvog ludjackog tandrkanja iz neznanjaI to, po tebi, mijenja sustinu toga da je on taj koji odlucuje koju ce od njih taslaciti kad mu se cefne, a koju nece, pri cemu one nemaju pravo glasa ni o cemu? Top!
jesi li sad svjestan da izmisljas a neznalica si teska?
eh bas ja tebi trebam da se ispovjedam sta cu i kako cuNisi mi odgovorio - jesi li pokusao Muhinim stopama, s 2-3-4 zene?
zato sto je to neprakticno za zene i pravi vece probleme nego sto mozes zamisliti..Zasto zene ne smiju imati 4 muza?
prvo
Ko vise gine u ratovima, musko ili zensko....koga vise ima udovica ili udovca?
drugo.
Kako ce ko znati cije je dijete od kog muskarca?
trece
Jedna zena da pravi hranu za njih 4 svaki dan
i onda ti meni dodjes da me pitas sto nemoze 1 zena imati 4 muskarca
-
Johnny_x
#3349 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Riječi Uzvišenog:Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 15:15Dozer wrote: ↑03/09/2025 14:46 ---
Smrle, hajd' ziv bio, kad ti ovako moram reci - ne rise vise, svega ti. Daj nam svoje "tumacenje".
A, za savrsene stvari ne treba nikakav tumac, jasne su same po sebi.ali ja hocu da pokazem svima ovdje drugima kako ti seres iz svog neznanjaSmrle, hajd' ziv bio, kad ti ovako moram reci - ne rise vise, svega ti.![]()
ne dajem ja svoje tumacenje nego tumacenje klasicni komentatora Kurana koji znaju okolnosti kad je koji ajet dosao....Daj nam svoje "tumacenje".
ajet o tome koju zenu da
Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh.
ili ovaj ajet koji istu situaciju objasnjava
55:31 Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, ni jedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše će tako one radosne biti i neće se žalostiti i tako će sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i Blag je.
ovdje se radi o supruzi Sevdi, koja je bila starija zena, posto nije imala zelju za intimnoscu kao druge mladje zene, pa svoju noc koja njoj pripada htjela da pokloni drugoj zeni muhammeda, da on provede noc sa njom.
pa mu Bog kaze, da moze odbrati Muhammede po svojoj volji sa kojom ce svojom zenom biti koju noc i to mu nije grijeh.
to je sta znaci ....a ne vasa baljezganja iz neznanja.
"Možeš zanemariti one među onima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, ni jedno od toga nije tvoj grijeh." Ibn-Džerir se opredijelio za stav da je ovaj ajet općevažeći za one koje su se poklonile Poslaniku, s.a.v.s., kao i za njegove supruge i one koje su kod njega (njegovo vlasništvo); njemu je na volju prepušteno i, ako hoće, može među njima podijeliti noći ili ne. Ovo mišljenje usaglašavaju predanja od Aiše od kojih jedna govori o onima koje su se poklonile, tj. koju hoćeš, prihvatit ćeš, a koju nećeš, odbit ćeš je, a i poslije toga ti ostaje mogućnost izbora, ako želiš, možeš se povratiti i uzeti je sebi. Stoga veli:
"a tražiti onu koju si udaljio, nije tvoj grijeh." Drugi put se od Mu'aza, a on od Aiše, prenosi da je rekla: (523) "Allohov Poslanik, s.a.v.s., je od jedne od nas tražio dan (da se odrekne dana koji joj pripada) nakon što je objavljeno:
"Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi oni koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, ni jedno od toga nije tvoj grijeh." Rekoh joj (veli Muaz): "[ta si ti govorila?" Govorila sam: "Ako je meni ostavljeno da odlučim, Allohov Poslaniče, ne želim bilo kome dati prednost nad tobom!" Ovaj njen hadis upućuje na to da se ajetom smjera nepostojanje dijeljenja, a prvi da je ajet objavljen u vezi sa onima koje su se poklanjale. Zato se Ibn-Džerir odlučio za mišljenje po kome ajet obuhvata i one koje su se poklanjale, a i žene koje su kod njega; on ima pravo izbora i ako želi - dijelit će, a ako želi - neće. Ovaj Ibn-Džerirov izbor je dobar i osnovan, jer je usaglasio hadise. Stoga Uzvišeni veli:
"Najlakše će tako one radosne biti i neće se žalostiti i tako će sve onim što im ti daješ zadovoljne biti", tj. ako budu znale da ti je Uzvišeni Allah otklonio grijeh u vezi sa dijeljenjem i ako želiš - dijelićeš, a ako ne želiš - nećeš, a ti ipak budeš po svojoj volji dijelio, one će se tome obradovati i obveseliti i priznat će ti lijep postupak u dijeljenju i ravnopravnom tretmanu i tvoju pravičnost. Riječi Uzvišenog:
"a Allah zna šta je u srcima vašim", tj. naklonost nekima mimo nekih koju nije moguće suspregnuti, kao što to prenosi imam Ahmed od Aiše, koja veli: (524) "Allohov Poslanik, s.a.v.s., dijelio je noći među svojim ženama i bio pravedan u tome, a potom govorio: "Bože, činim što sam u stanju, ne kori me za ono čime, Ti upravljaš, a ja ne!", misleći pri tom na srce. Stoga nakon svega slijede riječi Uzvišenog: "Allah zna sve", tj. ono pohranjeno u nutrini "i Blag je", tj. Blag je i oprašta.
https://www.tefsir.ba/ajet/5961
Na tvoju zalost, tvoj argument mogu pobiti islamski izvori.
-
Zehran82
#3350 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
apsidejzi wrote: ↑03/09/2025 15:2590% hadisa potice iz zadnjih par godina...Zehran82 wrote: ↑03/09/2025 15:19boze me ti sacuvaj nakaradnog tumacenjaq i razmisljanjaapsidejzi wrote: ↑03/09/2025 15:14
U zadnje tri godine kada je objavljeno samo 15 kratkih sura. Mozes li ti drzati dvije varijable u glavi?
O kakvom tumacenju kurana govoris? Vidis da je sve nategnuto.![]()
i onda ti dodjes da kazes da su tek zadnje 3 godineboze me ti sacuvaj kakva neznalica lik.....evo sto ne poznaje evoluciju u sustini nego jos zabada nos u islam a ne zna ga tumaciti
Helem. Ti si ispucao svoju kvotu strpljenja kod mene. Ja zaista nemam volju natezati se s tobom ovdje. Jos prije par mjeseci kad si se pojavio i kad me neko upitao da te komentarisem, ja sam rekao da je uzaludan posao jer tebi je ovo stvar prestiza ne spoznaje neceg novog. Tebi je bitnije pobjediti u raspravi makar na nacin da sam sebe proglasis pobjednikom iako ti svi kazu suprotno. Trump efekat. Ispostavilo se kao tacno. Natezi se s nekim drugim. Meni si od sada na foe.
ne izmisljas bespotrebno.90% hadisa potice iz zadnjih par godina...
Ti si ispucao svoju kvotu strpljenja kod mene.
eh eh ne bjezi sad.....ti bi meni malo tandrkao gluposti a da ne dobijes odgovor od mene, e ne moze druze tako, necemo se tako igrati.....mazao bi oci neukim ljudima ovdje a da ja ne reagujem....e nece moci ove noci
nije stvar prestiza nego stvar istine....ovdje je da se istina pokaze a ne ikakav prestiz.....evo ja prvi bi tebi cestitao....da mi pokaze exmperiment gdje se jasno dokazala evolucija, vidim da je sve kako treba, i uvidim da sam pogrijesio, pruzam ti ruku i cestitam...i od sada revidiram svoje stavove....na tom principu ja radim....jer sam se obogatio onda ako sam nesto novo saznao....da se kasnije ne brukam pred ljudima iz svog neznanja.....jer tebi je ovo stvar prestiza ne spoznaje neceg novog.
tako ja funcionisem....a mene prestiz ne interesuje, ja sam niko i nista.....netreba mi nikakav prestiz, nego samo da se islam predstavi onako kako jeste a ne na vasim lazima i tandrkanjima do besvijesti-