Inteligentni ljudi konstantno preispituju i sebe i sve oko sebe, pa tek onda donose zakljucke i odluke. Neinteligentni samo slijede sta im drugi kazu.
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Dozer
#3276 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
-
Zehran82
#3277 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Johnny_x wrote: ↑28/08/2025 16:36 ----
Ebu Hurejre najveci prenosnik hadisa i lik koji je zivio 2 godine sa Muhamedom, tj. njegove posljednje 2 godine.
Takodjer Ebu Hurejre je nadimak, nije pravo ime.
No da procitamo nekoliko hadisa
Sahih Muslim 1691
'Abdullah b. 'Abbas reported that 'Umar b. Khattab sat on the pulpit of Allah's Messenger (ﷺ) and said:
Verily Allah sent Muhammad (ﷺ) with truth and He sent down the Book upon him, and the verse of stoning was included in what was sent down to him. We recited it, retained it in our memory and understood it. Allah's Messenger (ﷺ) awarded the punishment of stoning to death (to the married adulterer and adulteress) and, after him, we also awarded the punishment of stoning, I am afraid that with the lapse of time, the people (may forget it) and may say: We do not find the punishment of stoning in the Book of Allah, and thus go astray by abandoning this duty prescribed by Allah. Stoning is a duty laid down in Allah's Book for married men and women who commit adultery when proof is established, or it there is pregnancy, or a confession.
https://sunnah.com/muslim:1691
Sahih Muslim 1050
Abu Harb b. Abu al-Aswad reported on the authority of his father that Abu Musa al-Ash'ari sent for the reciters of Basra. They came to him and they were three hundred in number. They recited the Qur'an and he said:
You are the best among the inhabitants of Basra, for you are the reciters among them. So continue to recite it. (But bear in mind) that your reciting for a long time may not harden your hearts as were hardened the hearts of those before you. We used to recite a surah which resembled in length and severity to (Surah) Bara'at. I have, however, forgotten it with the exception of this which I remember out of it:" If there were two valleys full of riches, for the son of Adam, he would long for a third valley, and nothing would fill the stomach of the son of Adam but dust." And we used so recite a surah which resembled one of the surahs of Musabbihat, and I have forgotten it, but remember (this much) out of it:" Oh people who believe, why do you say that which you do not practise" (lxi 2.) and" that is recorded in your necks as a witness (against you) and you would be asked about it on the Day of Resurrection" (xvii. 13).
https://sunnah.com/muslim:1050
Sahih Muslim 416
It is reported on the authority of Ibn 'Abbas that when this verse was revealed:
" And warn thy nearest kindred" (and thy group of selected people among them) the Messenger of Allah (ﷺ) set off till he climbed Safa' and called loudly: Be on your guard! They said: Who is it calling aloud? They said: Muhammad. They gathered round him, and he said: O sons of so and so, O sons of so and so, O sons of 'Abd Manaf, O sons of 'Abd al-Muttalib, and they gathered around him. He (the Apostle) said: If I were to inform you that there were horsemen emerging out of the foot of this mountain, would you believe me? They said: We have not experienced any lie from you. He said: Well, I am a warner to you before a severe torment. He (the narrator) said that Abu Lahab then said: Destruction to you! Is it for this you have gathered us? He (the Holy Prophet) then stood up, and this verse was revealed:" Perish the hands of Abu Lahab, and he indeed perished" (cxi. 1). A'mash recited this to the end of the Sura.
https://quranx.com/Hadith/Muslim/Reference/Hadith-208a
Sahih Muslim 1452 a
'A'isha (Allah be pleased with, her) reported that it had been revealed in the Holy Qur'an that ten clear sucklings make the marriage unlawful, then it was abrogated (and substituted) by five sucklings and Allah's Apostle (ﷺ) died and it was before that time (found) in the Holy Qur'an (and recited by the Muslims).
https://sunnah.com/muslim/17/30
Jel treba jos hadisa da ti postavim, gdje se jasno kaze da fali ajeta ili su izmjenjeni?
Ako ne znas engleski, koristi ChatGPT za prevod.
Muslimani slijede islam, bivsi Muslimani razumiju islam. U buducnosti ces sve vise i vise nalijetati na ljude poput mene, tj. ljude koji su uzeli islamske knjige i proctali ih i velika vecina ce naci mnoge kontradiktornosti tu. Takodjer u jednom od postova si rekao da zene koje nisu menstruirale, zene koje imaju neko poremcaj, a ne djevojcice, a kada sam ti postavio citate vodecih islamskih ucenjaka, poput imama Safije, nisu odgovorio.
Iako vi muslimani tvrdite da je vjera izvor morala, ja tvrdim da je Islam odsustvo morala, jer kako mozes slijediti nesto gdje je dozvoljena pedofilija i kada je vodja takodjer pedofil. Nemoj samo reci da su u doba Muhameda arpkinje prije sazrijevale, jer si i to tvrdio, no kad sam ti postavio hadis o tome kad su Omer i Ebu Bekr prosili Fatimu, Muhamed je rekao da je ona mlada.
stani malo, ako je Ebu Hurejre posvetio se totalno prenosenju hadisa, gdje je bio uz poslanika cijelo vrijeme sto vise moguce, i zapisivao....dok su mozda drugi svojim obavezama isli, od trgovine, poljoprivrede itd sta je cudno tu.Ebu Hurejre najveci prenosnik hadisa i lik koji je zivio 2 godine sa Muhamedom, tj. njegove posljednje 2 godine.
eto ne znam....Takodjer Ebu Hurejre je nadimak, nije pravo ime.
ne trebas mi nista postiratio jer neshvatas neke stvari....Jel treba jos hadisa da ti postavim, gdje se jasno kaze da fali ajeta ili su izmjenjeni?
Dolizlo je objave od Allaha u vidu ajeta poslaniku Muhammedu ali nisu bili namijenjeni da budu dio pisanog Kurana...dali si to znao?
NISI...zato meni hoces nesto ovdje da kazes da je izmijenjeno, a ne znas da znam da je bilo ajeta koji su dolazili poslaniku ali nisu bili namijenjeni da budu dio pisanog Kurana.
znam engleskiAko ne znas engleski, koristi ChatGPT za prevod.
necu, jer sam u islamu preko 30 godina i znam dobro kako je bilo dok smo mladji bili a kako je sad....i ocito je da je vise i vise ljudi u islamuU buducnosti ces sve vise i vise nalijetati na ljude poput mene, tj. ljude koji su uzeli islamske knjige i proctali ih i velika vecina ce naci mnoge kontradiktornosti tu.
a to sto je tebe Bog izveo iz islama je zato sto ti je srce malo obolilo u tom nekom duhovnom segmentu, pa ti Bog kaze, hajde fino produci dalje sad.
i nisi ti nikakve knjige uzeo, nego si ti naletio na propagande materijale po internetu i oni te jos vise povukli za nos ko magarca u zone mraka i zabluda.
pravilo u islamu da bi zena se mogla udati MORA IMATI MENSTRUACIJU, DRUGIM RIJECIMA BIOLOSKI MORA BITI ZRELA.Takodjer u jednom od postova si rekao da zene koje nisu menstruirale, zene koje imaju neko poremcaj, a ne djevojcice, a kada sam ti postavio citate vodecih islamskih ucenjaka, poput imama Safije, nisu odgovorio.
druga stvar za udaju po Kuranu a koju ti ne znas, zena mora biti umno zrela toliko da zna rukovoditi sa svojom ekonomijom....
kada to dvoje se spoji, tek onda se moze udati.
navukao si se na gluposti sinko, i na lazi, nikakve pedofilije nisu dozovljene u islamu, ko ti je to rekao , tesko te nasamario ko magarca samo tako...Iako vi muslimani tvrdite da je vjera izvor morala, ja tvrdim da je Islam odsustvo morala, jer kako mozes slijediti nesto gdje je dozvoljena pedofilija
za udaju djevojke mora biti bioloski zrela , znaci menstruaciju mora imati, i mora umno biti zrela da zna rukovoditi sa svojim parama, tek tad a prije ne.
i ne lazi mi ovdje u mom prisustvu da islam zagovara nekakve pedofilije, a ja evo u 30 godina nisam vidio nikad ikoga da je to zagovarao bilo ucenjaka bilo obicnog svijetam niti sam vidio djecije brakove...znaci ne postoji, to samo postoji u vasim ludim glavama.
u srednjem vijeku su se mlade djeovjke udavale, cim su dobivale menstruacije, znaci nista neuobicajno ni za evropu, ameriku , afriku i arapski svijet.Nemoj samo reci da su u doba Muhameda arpkinje prije sazrijevale, jer si i to tvrdio, no kad sam ti postavio hadis o tome kad su Omer i Ebu Bekr prosili Fatimu, Muhamed je rekao da je ona mlada.
-
Zehran82
#3278 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Static-X wrote: ↑29/08/2025 02:46 @Zehran82
Ne sporim ja da su ljudi zapisivali stvari i za vrijeme Muhameda, problem je sto nista nije sacuvano od svega toga. I onda imas te kompilacije u kojim ima svega i svacega. Nemas blage veze sta od toga je zapravo kopirano od predhodno zapisani hadisa i sta je izmisljano.
Ovu listurinu sto si objavio, nista ti tim ne dokazujes. Ono kad hoces da dokazes da je Kuran od boga pa ti citiras Kuran gdje kaze da je knjiga od boga, tako i sa hadisima - hadis kaze da su hadisi zapisivani za vrijeme muhameda.
Problem je sto imas direktnu instrukciju u kuranu da se okrenes novoj kibli dok nemas ama bas nista da ti kaze kojoj kibli si se predhodno okretao.
Niko te nije pitao dali je tekst isti ili ne. Znamo da je tekst poprilicno isti, medjutim razlika je kako je tekst podjeljen. Jedan je 6214 ajeta drugi 6236 ajeta. Koji je ispravan? Tvoj jer si pronasao simetriju?
Zasto se onda drugi koristi i danas?
Ne sporim ja da su ljudi zapisivali stvari i za vrijeme Muhameda, problem je sto nista nije sacuvano od svega toga. I onda imas te kompilacije u kojim ima svega i svacega. Nemas blage veze sta od toga je zapravo kopirano od predhodno zapisani hadisa i sta je izmisljano.
znas li ti uopste sta je hadiska nauka....to su lanci i lanci prenosilaca, to ni jedna religija nema, to nema ni jedna historijska knjiga....
hadisi su pogotovo buharija i muslim nesto najvjerodostojnije sto je preneseno iz historije, nikad vidjeno prije.
lanac prenosilaca ljudi, i zna sve o ljudima, a ako je neko nepoznat, hadis se degradira i nema kategoriju vjerodostojnosti.
itekako da dokazuje i to protiv tebe....samo sto tebi tesko to sazvakatiOvu listurinu sto si objavio, nista ti tim ne dokazujes.
imaju hadisi gdje se objasnjava situacija, bez hadisa ne moze se Kuran tumaciti jer onda ne znas kontekste ajeta.Problem je sto imas direktnu instrukciju u kuranu da se okrenes novoj kibli dok nemas ama bas nista da ti kaze kojoj kibli si se predhodno okretao.
iako je tekst isti, warsh ima pogresan nacin numerisanja ajeta.Niko te nije pitao dali je tekst isti ili ne. Znamo da je tekst poprilicno isti, medjutim razlika je kako je tekst podjeljen. Jedan je 6214 ajeta drugi 6236 ajeta. Koji je ispravan? Tvoj jer si pronasao simetriju?
Zasto se onda drugi koristi i danas?
znaci Hafs recitacija koja ima 6236 ajeta je tacno numerisano, i to je standard u svijetu kod muslimana 95% procenata muslimana u svijetu koristi Hafs recitaciju....dok Warsch recitacija se koristi u sjeveru afrike, znaci nekih 5% muslimana u svijetu.
a kako znamo da je pogresno numerisano....pa fino na osnovu poslanika Muhammeda, i njegovih izjava....
poslanik kaze sura Mulk, ima 30 ajeta, to znaci bismilah se ne racuna kao ajet i onda imamo 30 ajeta u suri....dok u Warsh uzimaju Bismilu kao dio sure i bude prvi ajeet te sure, i onda imamo tu 31 ajet....sto je kontradiktorno rijecima poslanika , znaci pogresno je numerisanje u Warsh recitaciji.
jeli ti sad jasno?
-
Zehran82
#3279 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
apsidejzi wrote: ↑30/08/2025 11:01 ----
Najveca crvena zastava kada je islam u pitanju i ovi hadisi, jeste da 95% hadisa dolazi preko 4 osobe koje poticu iz zadnjih tri cetiri godine muhamedovog zivota. Maltene svi vjerodostojni hadisi dolaze preko malog broja bliskih ljudi muhamedu i sa samog kraja njegovog zivota. Samo to ti govori o filtriranju koje se desilo u islamu jos na samom pocetku.
Druga crvena zastava se desila nekih 500-600 godina nakon muhamedove smrti kada je gazali standardizirao i formalizirao islam kakav je danas. To su dva velika filtera o kojima muslimani ne zele da pricaju.
Islam je bio potpuno drugaciji prije 1200 godina od onog sto imamo danas. Imao je mnogo vise slobode u interpretaciji i bio je mnogo vise prihvaljtiv. Zato je to i bilo zlatno doba islama. Tada su muslimani pricali o teoriji evolucije npr. Pazi danasnji stav islama prema toj teoriji i shvati da su muslimani imali slicnu teoriju 500 godina prije darwina. Naravno, ti muslimani su kasnije proglaseni hereticima od strane gazalija i njegovih sljedbenika te su i njihove ideje odbacene.
Lista 20 ashaba koji su prenijeli najviše hadisaNajveca crvena zastava kada je islam u pitanju i ovi hadisi, jeste da 95% hadisa dolazi preko 4 osobe koje poticu
# Ashab Broj hadisa (otprilike)
1 Ebu Hurejre (Abdurrahman b. Sahr ed-Dusi) ~5374
2 Abdullah ibn Omer ~2630
3 Enes ibn Malik ~2286
4 Aiša bint Ebu Bekr ~2210
5 Abdullah ibn Abbas ~1660
6 Džabir ibn Abdullah el-Ensari ~1540
7 Ebu Seid el-Hudri (Sa’d b. Malik el-Ensari) ~1170
8 Abdullah ibn Mes’ud ~848
9 Abdullah ibn Amr ibn el-As ~700
10 Umer ibn el-Hattab ~537
11 Ali ibn Ebu Talib ~536
12 Usman ibn Affan ~146
13 Ebu Bekr es-Siddik ~142
14 Ebu Musa el-Eš’ari ~360
15 Zejd ibn Sabit ~90
16 Muaz ibn Džebel ~157
17 Ubade ibn es-Samit ~181
18 Bera ibn Azib ~305
19 Abu Umama el-Bahili ~250
20 Selman el-Farisi ~60
a tu imas sigurno na stotine jos ashaba koji prenose ispod 60 hadisa
ne izmisljaj glupostiDruga crvena zastava se desila nekih 500-600 godina nakon muhamedove smrti kada je gazali standardizirao i formalizirao islam kakav je danas. To su dva velika filtera o kojima muslimani ne zele da pricaju.
jasno sam ti naznacio gluposti te teorije, a ti se jos drzis nje ko pijan plota....Islam je bio potpuno drugaciji prije 1200 godina od onog sto imamo danas. Imao je mnogo vise slobode u interpretaciji i bio je mnogo vise prihvaljtiv. Zato je to i bilo zlatno doba islama. Tada su muslimani pricali o teoriji evolucije npr. Pazi danasnji stav islama prema toj teoriji i shvati da su muslimani imali slicnu teoriju 500 godina prije darwina. Naravno, ti muslimani su kasnije proglaseni hereticima od strane gazalija i njegovih sljedbenika te su i njihove ideje odbacene.
-
Zehran82
#3280 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑31/08/2025 23:32 Mogu se sloziti s tim za Kur'an, a i za komparaciju Biblija i hadisa.
Ali, sustina je i dalje ista - sve zajedno je ljudski proizvod. Nema u svemu tome ama bas nista natprirodno. Cak i to za sta se tako tvrdi, opet je proizvod ljudskih namisljanja, opservacija, nadanja, i nadasve zelje da je sve to istina, pa se svemu dodaje sve i svasta kako bi se navuklo na dokaze, a ti dokazi jednostavno ne postoje.
I tu je u stvari kraj price, ali...
znaci ti sam sebi argument....jesi li ti bio prisutan u vrijeme Muhammeda da znas tacno sta je bilo.Ali, sustina je i dalje ista - sve zajedno je ljudski proizvod.
pa i jeste kraj tvoje glupe price....I tu je u stvari kraj price, ali...
ono u fazonu....ljudi su smisljali Kuran
a posto sam ja to rekao, ja sam sam sebi argument....znaci tako je kako kazem
na tom principu ti funkcionises.....a to svako vidi i mozes macku o rep zavezati sto kazes.
Tek kada ti pridjes stvarima i kazes, nije to tacno zbog toga i toga, dokaz je to i to....tek tad postajes ozbiljniji sagovornik a do tad si samo "pomahnitalo nagadjalo"
- Dozer
#3281 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Jesi li ti?
I, nauci konacno sta je argument, sta cinjenica, sta dokaz. Bez toga se samo vrtis u krug ganjajuci svoj rep.
Hajmo ovako - ko je pisao Kur'an, i sve ostalo sto se tice islama?pa i jeste kraj tvoje glupe price....
ono u fazonu....ljudi su smisljali Kuran![]()
a sta je tebi dokaz za to.....odgovor je, pa eto ja kazem to, ja to tvrdim iz svog nagadjanja.
a posto sam ja to rekao, ja sam sam sebi argument....znaci tako je kako kazem![]()
Slucaju...ti sam napises dokaze za ovo sto ti ja godinama ponavljam, a onda ih ignorises kad skontas da si se zahebo, nema te 2 dana, pa nastavis svoje tra-la-lana tom principu ti funkcionises.....a to svako vidi i mozes macku o rep zavezati sto kazes.
Tek kada ti pridjes stvarima i kazes, nije to tacno zbog toga i toga, dokaz je to i to....tek tad postajes ozbiljniji sagovornik a do tad si samo "pomahnitalo nagadjalo"
Sjetimo se samo ovih najnovijih momenata u kojima Muhammed diktira novi ajet da bi ispravio nepravdu, ili kako Omer mijenja bozije pravilo o raspodjeli imovine
- Thorgerson
#3282 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Sa naucne strane...
... obzirom da je Kur'an pisan duzi period, postepeno, da je pisan u dva razlicita razdoblja, te dok je Muhamed bio progonjen i kad ne bio vodja, ima i takvih razlika u stilu pisanja. Takodjer, analize pokazuju da nije jedna osoba pisala, vec vise njih. Negdje sam bas citao tu analizu da se stil dosta razlikuje od onog sto je napisano u Meki i u Medini.
Mislim, uredu je nesto smatrati savrsenim, ali sa naucne strane alo gledamo, to nije savrseno djelo i ima dosta kontradiktornosti u pisanju, upravo zbog gore navedenog.
Sa vjerske strane, naravno, ljudima je to sveto slovo i to je sasvim ok.
Tako da je tesko sad uopste diskutovati, ako neko u startu smatra ovo djelo savrsenim bez greske i uopste nema potrebu niti zelju da ga preispituje. Ne moze se onda tu voditi nikakva argumentovana diskusija. I to je naravno ok, i to treba postivati. Kao sto treba postivati i ljude koji, sa naucne strane, zele da pristupe ovom djelu.
... obzirom da je Kur'an pisan duzi period, postepeno, da je pisan u dva razlicita razdoblja, te dok je Muhamed bio progonjen i kad ne bio vodja, ima i takvih razlika u stilu pisanja. Takodjer, analize pokazuju da nije jedna osoba pisala, vec vise njih. Negdje sam bas citao tu analizu da se stil dosta razlikuje od onog sto je napisano u Meki i u Medini.
Mislim, uredu je nesto smatrati savrsenim, ali sa naucne strane alo gledamo, to nije savrseno djelo i ima dosta kontradiktornosti u pisanju, upravo zbog gore navedenog.
Tako da je tesko sad uopste diskutovati, ako neko u startu smatra ovo djelo savrsenim bez greske i uopste nema potrebu niti zelju da ga preispituje. Ne moze se onda tu voditi nikakva argumentovana diskusija. I to je naravno ok, i to treba postivati. Kao sto treba postivati i ljude koji, sa naucne strane, zele da pristupe ovom djelu.
- Dozer
#3283 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Da bi bio vjerodostojan, pored svega ovoga si trebao napisati i godinu ili godine kada su ih pisali. Bez tih podataka ovo tvoje je samo nabrajanje ko ih je pisao, ali ne i kad, tako da uopste nisi opovrgao ono sto ti Apsi kaze.Zehran82 wrote: ↑02/09/2025 09:02 Lista 20 ashaba koji su prenijeli najviše hadisa
3 Enes ibn Malik ~2286
12 Usman ibn Affan ~146
15 Zejd ibn Sabit ~90
16 Muaz ibn Džebel ~157
18 Bera ibn Azib ~305
20 Selman el-Farisi ~60
-
Zehran82
#3284 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑02/09/2025 10:38Jesi li ti?
I, nauci konacno sta je argument, sta cinjenica, sta dokaz. Bez toga se samo vrtis u krug ganjajuci svoj rep.
Hajmo ovako - ko je pisao Kur'an, i sve ostalo sto se tice islama?pa i jeste kraj tvoje glupe price....
ono u fazonu....ljudi su smisljali Kuran![]()
a sta je tebi dokaz za to.....odgovor je, pa eto ja kazem to, ja to tvrdim iz svog nagadjanja.
a posto sam ja to rekao, ja sam sam sebi argument....znaci tako je kako kazem![]()
Slucaju...ti sam napises dokaze za ovo sto ti ja godinama ponavljam, a onda ih ignorises kad skontas da si se zahebo, nema te 2 dana, pa nastavis voje tra-la-lana tom principu ti funkcionises.....a to svako vidi i mozes macku o rep zavezati sto kazes.
Tek kada ti pridjes stvarima i kazes, nije to tacno zbog toga i toga, dokaz je to i to....tek tad postajes ozbiljniji sagovornik a do tad si samo "pomahnitalo nagadjalo"![]()
Sjetimo se samo ovih najnovijih momenata u kojima Muhammed diktira novi ajet da bi ispravio nepravdu, ili kako Omer mijenja bozije pravilo o raspodjeli imovine![]()
nisam, ali zato nisamkategorican kao ti, da kazem ovako je ili onako je , cisto onako iz svog misljenja bez da dajem argumente kao ti.Jesi li ti?
Ja nisam bio ali sam detaljno prostudirao zivot Muhammeda, okolnosti sve, kako se sve odvijalo, i onda sve to analizirao i tek onda dosao do zakljucka
upravo ti ne znas sta je kvalitetno argumetovanjeI, nauci konacno sta je argument, sta cinjenica, sta dokaz. Bez toga se samo vrtis u krug ganjajuci svoj rep.
ti meni dodjes i napises: Kuran su napisali ljudi to je fakt.
eh sad je ovdje stvar u detaljima a to je, kada tako nesto napises to znaci:
Iz ateisticke perpektive, nikakva Bog nema tu, to su sve ljudi tog doba izmisljali.
iz moje vjerski perspektive na osnovu analiza, to znaci :
Da ljudi pisali objavu koja je dolazila Muhammedu od Boga, znaci BOg nesto kaze, andjeo Dzibril to prenese Muhammedu, Muhammed zapamti, i rtecituje to svojim pisarima jer nije znao citati ni pisati, pisatri zapisu, Muhammed ih zamoli da mu procitaju da se vidi ima li greska u zapisu negdje da se prepravi ako je nesto pogresno zapisano, i onda se to iznese narodu da i narod nauci na pamet. Znaci to je tako iz nase vjerske perspektive i onoga sto je zabiljezeno u historijskim biljeskama.
znaci iz ateisticke persketive ljudi zapisali i ljudi izmisljali, BOga nema tu nikako.
iz nase perspektive, ljudi pisali, to jeste pisari Muhamemda zabiljezili sta je Muhammed dobio od Boga od ajeta Kurana.
Ashabi poslanika Muhammeda, sljedbenici poslanika muhammeda.Hajmo ovako - ko je pisao Kur'an, i sve ostalo sto se tice islama?
zauzeto se nekad....i nemoj ti ludjacki izmisljati da sam se ja povukao nesto sto sam se zahebao , ne ne ne, moj mili druze...Slucaju...ti sam napises dokaze za ovo sto ti ja godinama ponavljam, a onda ih ignorises kad skontas da si se zahebo, nema te 2 dana, pa nastavis voje tra-la-la
ne baljezgajSjetimo se samo ovih najnovijih momenata u kojima Muhammed diktira novi ajet da bi ispravio nepravdu, ili kako Omer mijenja bozije pravilo o raspodjeli imovine
- Dozer
#3285 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dakle - sa naucne, vjerske, kosmicke, zemaljske, podzemaljske ili bilo koje strane - sve su to pisali ljudi. Tacno?Thorgerson wrote: ↑02/09/2025 10:47 Sa naucne strane...
- Dozer
#3286 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Da ti dobro podebljam i obojim da bolje vidis.
Znaci - SVE SU PISALI LJUDI. kontas li ono sto si i sam napisao?
Hajmo dalje - Ko je rekao da su to bozije rijeci?
Sta tacno baljezgam? Mrsko mi traziti po stranicama, ali sasvim si jasno napisao, cini mi se cak i citirao, kako je Muhammed donio novi ajet da ispravi nepravdu, a onda i kako je Omer promijenio obracun raspodjele imovine nakon necije smrti.
Nakon toga si bio "zauzet"
-
Zehran82
#3287 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Thorgerson wrote: ↑02/09/2025 10:47 Sa naucne strane...
Mekkanski period se obraca mnogobozcima, kroz pjesnicki narativ(rimovanja itd) kao izazov vrsnim pjesnicima mnogobozcima Mekke .....Sa naucne strane...
Medinski period objave se obraca muslimanima , zidovima i krscanima kroz legistlativni narativ bez previse ubacivanja pjesnickog narativa, znaci u Medini su pravila za muslimane, govori o krscanima zidovima, sta smije se sta nesmije, kako da se uradi drzava itd
to ne znaci dvije osobe pisale razlicito nego znaci da se razlictim ljudima obracalo u razlicito vrijeme.
itekako da je savrsen, samo sto ti ne shvatas i nekontas nejgovi savrsenost....a evo ti jedna od njegovih savrsenosti kroz suru Bekare, najvecu suru u Kuranu, vizuelno pokazana savrsenost kroz prstenastu konstrukciju gdje simetrije su u slojevimaMislim, uredu je nesto smatrati savrsenim, ali sa naucne strane alo gledamo, to nije savrseno djelo i ima dosta kontradiktornosti u pisanju, upravo zbog gore navedenog.
Tako da je tesko sad uopste diskutovati, ako neko u startu smatra ovo djelo savrsenim bez greske i uopste nema potrebu niti zelju da ga preispituje.
mozemo itekako diskutovati, slobodno iznesi ovdje sta te zulja, pa cemo to izanalizirati i jel ito tako kako mislis da jeste.
-
Zehran82
#3288 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑02/09/2025 10:59Da ti dobro podebljam i obojim da bolje vidis.
Znaci - SVE SU PISALI LJUDI. kontas li ono sto si i sam napisao?
Hajmo dalje - Ko je rekao da su to bozije rijeci?
Sta tacno baljezgam? Mrsko mi traziti po stranicama, ali sasvim si jasno napisao, cini mi se cak i citirao, kako je Muhammed donio novi ajet da ispravi nepravdu, a onda i kako je Omer promijenio obracun raspodjele imovine nakon necije smrti.
Nakon toga si bio "zauzet"![]()
da , ljudi zapisali, ovo ti pisem hiljaditi i jedan putZnaci - SVE SU PISALI LJUDI. kontas li ono sto si i sam napisao?
eh to je sad druga tema, kako cemo znati da je od Boga to sto pise u Kuranu recimo?Hajmo dalje - Ko je rekao da su to bozije rijeci?
Tako sto analiziramo i vidimo nadnaravnosti koje ne bi mogli ljudi napisati i sastaviti....znaci nadnaravne stvari u Kuranu ukazuju da Kuran dolazi od Boga a ne od ljudi, da su ga ljudi sastavljali.
Kuran sadrzi dokaze u sebi samom da je nadnaravna Bozija knjiga koju nikako ni pod raznu ljudi nisu mogli napisati....jer su cuda ugravirana u njemu u slojevima, kako na makro levelu tako na mikro levelu.
znaci kada bi citali Kuran i da nista u njemu ne pise da je od Boga, kada bi vidjeli ova cuda u njemu sto sada vidimo, nuzno bi morali uvuci Boga u pricu jer alternativna objasnjenja nebi imala logike...
naravno da baljezgas jer i ne znas sta pricas, a meni se jos manje da ponavaljati jedno te isto....Sta tacno baljezgam? Mrsko mi traziti po stranicama, ali sasvim si jasno napisao, cini mi se cak i citirao, kako je Muhammed donio novi ajet da ispravi nepravdu, a onda i kako je Omer promijenio obracun raspodjele imovine nakon necije smrti.
Nije Omer nista uradio sto se kosi sa pravilila islama , Muhammed je postavio pravila a to su:
1. Ako nemas objasnjenja u Kuranu---->trazi u hadisu
2. AKo nema objasnjenja u hadisu---->trazi odgovor u svom rezonovanju i logici.
to je islamsko pravilo koje je Muhammed postavio.
evo da te naucim nesto novo sto nisi znao, jer nemas vremena da naucis prave stvari od silnih baljezganja i tandrkanja gluposti:
Prenosi se da je Allahov Poslanik ﷺ upitao Mu’aza ibn Džebela kada ga je slao u Jemen:
"Po čemu ćeš suditi?"
Mu’az reče: "Sudit ću po Allahovoj Knjizi."
Poslanik ﷺ reče: "Ako to ne nađeš?"
Mu’az reče: "Onda po Sunnetu Allahovog Poslanika."
Poslanik ﷺ reče: "A ako ne nađeš ni tu?"
Mu’az reče: "Tada ću se potruditi (idžtihad) da donesem presudu svojim razumom, i neću posustati."
Poslanik ﷺ tada potapša Mu’aza po prsima i reče:
"Hvala Allahu koji je uputio poslanika Allahovog Poslanika na ono s čim je Allahov Poslanik zadovoljan."
Hadis bilježe: Ebu Davud u Sunen, br. 3592; Tirmizi; također Ahmed u Musnedu.
tako da je Omer postupio po pravilima poslanika koje je postavio dok je zivio.
- apsidejzi
#3289 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Odlicno, hajde sada navedi i koliko je od ovih sahih hadisa a koliko si ubacio i onih manje vjerodostojih da bi napucao brojeve. Ovo kao kada se muslimani hvale da ih je 1,5 milijardi a kad ga pitas koja drzava je islamska ono kaze ni jedna i koliko ima pravih muslimaana odgovor bude maloZehran82 wrote: ↑02/09/2025 09:02Lista 20 ashaba koji su prenijeli najviše hadisaNajveca crvena zastava kada je islam u pitanju i ovi hadisi, jeste da 95% hadisa dolazi preko 4 osobe koje poticu
3 Enes ibn Malik ~2286
12 Usman ibn Affan ~146
15 Zejd ibn Sabit ~90
16 Muaz ibn Džebel ~157
18 Bera ibn Azib ~305
20 Selman el-Farisi ~60
Znaci, koliko je sahih hadisa od ovih pomenutih. Napravi istu listu, i navedi referencu odakle ti brojevi da mozemo provjeriti. Sad pricamo o egaktnim stvarima i necu ti dopustiti suplju.
Plus, ova lista ide meni u korist zapravo u ovoj argumentaciji jer Ebu Hurejre koji je ubjedljivo najvise prenio hadisa presao na islam u sedmoj goditi po hidzri a muhamed zivio jos tri godine nakon toga.
Pricaj mi onda o filtriranju islama. Ja ne lazem kao sto ti tvrdis. Ja samo ne gledam na islam u sarenim bojama kao ti i ne ignorisem fakte. A fakti su da je vecina hadisa iz zadnjih par godina muhamedovog zivota.
Last edited by apsidejzi on 02/09/2025 11:32, edited 1 time in total.
- Dozer
#3290 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Da skratimo - i to su rekli ljudi, jel' tako?Zehran82 wrote: ↑02/09/2025 11:17 eh to je sad druga tema, kako cemo znati da je od Boga to sto pise u Kuranu recimo?
Tako sto analiziramo i vidimo nadnaravnosti koje ne bi mogli ljudi napisati i sastaviti....znaci nadnaravne stvari u Kuranu ukazuju da Kuran dolazi od Boga a ne od ljudi, da su ga ljudi sastavljali.
Kuran sadrzi dokaze u sebi samom da je nadnaravna Bozija knjiga koju nikako ni pod raznu ljudi nisu mogli napisati....jer su cuda ugravirana u njemu u slojevima, kako na makro levelu tako na mikro levelu.
znaci kada bi citali Kuran i da nista u njemu ne pise da je od Boga, kada bi vidjeli ova cuda u njemu sto sada vidimo, nuzno bi morali uvuci Boga u pricu jer alternativna objasnjenja nebi imala logike...
Te "dokaze" koje ti spominjes vidite samo vi vjernici. Preciznije, vi pokusavate iz svega toga ekstraktovati stvari koje biste nekim cudnim metodama predstavili kao dokaze za svoje vjerovanje u istinitost tih zapisa.
Cinjenica da to niko nije uspio evo vec 1.460 godina, niti se ista od toga moze empirijski potvrditit, da ne racunamo i raniji period vezan za Biblije, sasvim je dovoljan dokaz da u svemu tome nema nicega natprirodnog. Ali, zato se sve to i zove "vjera". A vjerovanje = nadanje da je nesto istina, da postoji, da ce biti, itd.
Last edited by Dozer on 02/09/2025 11:37, edited 1 time in total.
- Dozer
#3291 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Oops... Znaci, ta pravila nije diktirao bog, nego ih je Muhammed uspostavio?Zehran82 wrote: ↑02/09/2025 11:17 Nije Omer nista uradio sto se kosi sa pravilila islama , Muhammed je postavio pravila a to su:
Zar ti nije i ovo samo jos jedan dokaz ljudskog pisanja i smisljanja svega toga?
-
Zehran82
#3292 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
apsidejzi wrote: ↑02/09/2025 11:26Odlicno, hajde sada navedi i koliko je od ovih sahih hadisa a koliko si ubacio i onih manje vjerodostojih da bi napucao brojeve. Ovo kao kada se muslimani hvale da ih je 1,5 milijardi a kad ga pitas koja drzava je islamska ono kaze ni jedna i koliko ima pravih muslimaana odgovor bude maloZehran82 wrote: ↑02/09/2025 09:02Lista 20 ashaba koji su prenijeli najviše hadisaNajveca crvena zastava kada je islam u pitanju i ovi hadisi, jeste da 95% hadisa dolazi preko 4 osobe koje poticu
3 Enes ibn Malik ~2286
12 Usman ibn Affan ~146
15 Zejd ibn Sabit ~90
16 Muaz ibn Džebel ~157
18 Bera ibn Azib ~305
20 Selman el-Farisi ~60
Pa jel vas 1,7 milijardi (ukljucujuci i one sto udaju maloljetnu djecu i drze robove) ili vas je malo koji ste pravovjerni.
Znaci, koliko je sahih hadisa od ovih pomenutih. Napravi istu listu, i navedi referencu odakle ti brojevi da mozemo provjeriti. Sad pricamo o egaktnim stvarima i necu ti dopustiti suplju.
Plus, ova lista ide meni u korist zapravo u ovoj argumentaciji jer Ebu Hurejre koji je ubjedljivo najvise prenio hadisa presao na islam u sedmoj goditi po hidzri a muhamed zivio jos tri godine nakon toga.
Pricaj mi onda o filtriranju islama. Ja ne lazem kao sto ti tvrdis. Ja samo ne gledam na islam u sarenim bojama kao ti i ne ignorisem fakte. A fakti su da je vecina hadisa iz zadnjih par godina muhamedovog zivota.
buharija i muslim zbirke, su najvjerodostojnije zbirke nakon Kurana, sa extremnim uuslovima da bi bio hadis vjerodostojan, znaci rigorozne analizre i uslovi da bi hadis bio u kategoriji vjerodostojan...uci malo i to umjesto tih evolucijskih budalastina.Odlicno, hajde sada navedi i koliko je od ovih sahih hadisa a koliko si ubacio i onih manje vjerodostojih da bi napucao brojeve.
Ovo kao kada se muslimani hvale da ih je 1,5 milijardi a kad ga pitas koja drzava je islamska ono kaze ni jedna i koliko ima pravih muslimaana odgovor bude malo
muslimana ima 1.8 milijardi ali nema islamske drzave,m jedno su muslimani a druga poitpuno stvar je islamska drzava na pravim islamskim principima.
ako ebu hurejre se potpuno posvetio zapisivanju hadisa, pa znas li koliko bi ja mogao za 3 godine uz poslanika zapisati, dalekooooo vise nego i jedan ashab.Plus, ova lista ide meni u korist zapravo u ovoj argumentaciji jer Ebu Hurejre koji je ubjedljivo najvise prenio hadisa presao na islam u sedmoj goditi po hidzri a muhamed zivio jos tri godine nakon toga.
i sta je tu cudno da neko najvise prense hadisa od poslanika ako se posvetio tom poslu.
evo da te cika Zehran nesto nauci sad pa da znas zasto je ebu hurejre najvise prenio, iz rijeci EBu hurejre koji objasnjava to pa kaze:
Ebu Hurejre prenosi:
„Ljudi kažu: Ebu Hurejre prenosi previše hadisa! Da, bio sam siromašan čovjek, stalno sam boravio uz Allahovog Poslanika ﷺ, zadovoljavao sam se onim što će utažiti moju glad. Nisam trgovao na pijaci kao drugi ashabi. Čuo bih od Poslanika ﷺ nešto i to bih zapamtio, dok su drugi ashabi imali poslove pa to ne bi čuli.“
(Sahih Buhari, br. 118; Muslim, br. 2492)
„Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, čujem od tebe mnogo hadisa pa ih zaboravim.’
On reče: ‘Raširi svoj ogrtač.’ Raširio sam ga, a on rukom zahvati i reče: ‘Primi ga na sebe.’
Ja sam to učinio, i nakon toga nikada nisam ništa zaboravio od onoga što sam čuo od njega.”
(Sahih Buhari, br. 119)
de svega ti ne baljezgajPricaj mi onda o filtriranju islama.
-
Zehran82
#3293 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑02/09/2025 11:28 ---
Da skratimo - i to su rekli ljudi, jel' tako?
Te "dokaze" koje ti spominjes vidite samo vi vjernici. Preciznije, vi pokusavate iz svega toga ekstraktovati stvari koje biste nekim cudnim metodama predstavili kao dokaze za svoje vjerovanje u istinitost tih zapisa.
Cinjenica da to niko nije uspio evo vec 1.460 godina, niti se ista od toga moze empirijski potvrditit, da ne racunamo i raniji period vezan za Biblije, sasvim je dovoljan dokaz da u svemu tome nema nicega natprirodnog. Ali, zato se sve to i zove "vjera". A vjerovanje = nadanje da je nesto istina, da postoji, da ce biti, itd.
da , plus oni koje Bog hoce da uvede u svoju milost....a ako tebe nece da uvede, ti to ne mozes vidjeti jer ako planira da te kazni, ti nikako i nikad ni niposto to ne mozes vidjeti, jednostavno kada Bog blokira nekoga, i planira ga kazniti, kuku mu se , to mogu samo reci....Te "dokaze" koje ti spominjes vidite samo vi vjernici.
i ako je takva situacija, onda je absolutno potpuno logicno da ti to ne moze vidjeti, jer se kazna nadvila nad tobom i ceka se samo vrijeme da se spusti na tebe....zato ne moze vidjeti.... PRAVILO SVIH PRAVILA, NA KOGA BOG STAVI BLOKADU NEMOZE VIDJETI NIKAKVE DOKAZE IZ KURANA, za takvu osobu Kuran nuzno mora biti knjiga bajki i izmisljotina i gluposti.....znaci MORAAAA.
a sta bi to ti empirijski potvrdio tacno , da cujem?Cinjenica da to niko nije uspio evo vec 1.460 godina, niti se ista od toga moze empirijski potvrditit,
-
Zehran82
#3294 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ta pravila su opet od Boga, koji nadahne Muhammeda ispravnom postupku.Dozer wrote: ↑02/09/2025 11:31Oops... Znaci, ta pravila nije diktirao bog, nego ih je Muhammed uspostavio?Zehran82 wrote: ↑02/09/2025 11:17 Nije Omer nista uradio sto se kosi sa pravilila islama , Muhammed je postavio pravila a to su:
Zar ti nije i ovo samo jos jedan dokaz ljudskog pisanja i smisljanja svega toga?
- Dozer
#3295 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Zaboravio odgovoriti?
Hvala na potvrdi.da , plus oni koje Bog hoce da uvede u svoju milost....a ako tebe nece da uvede, ti to ne mozes vidjeti jer ako planira da te kazni, ti nikako i nikad ni niposto to ne mozes vidjeti, jednostavno kada Bog blokira nekoga, i planira ga kazniti, kuku mu se , to mogu samo reci....Te "dokaze" koje ti spominjes vidite samo vi vjernici.
i ako je takva situacija, onda je absolutno potpuno logicno da ti to ne moze vidjeti, jer se kazna nadvila nad tobom i ceka se samo vrijeme da se spusti na tebe....zato ne moze vidjeti.... PRAVILO SVIH PRAVILA, NA KOGA BOG STAVI BLOKADU NEMOZE VIDJETI NIKAKVE DOKAZE IZ KURANA, za takvu osobu Kuran nuzno mora biti knjiga bajki i izmisljotina i gluposti.....znaci MORAAAA.
Bilo sta o cemu ti uporno trabunjas. Eto bar ta famozna "brojcana cuda". Daj link na bilo koji nezavisni naucni rad, studiju, bilo sta sto ce potvrditi ta "cuda". Znaci, ne kojekakve portale na kojima nekakvi vjernici to potvrdjuju, nego nezavisni naucnik.a sta bi to ti empirijski potvrdio tacno , da cujem?Cinjenica da to niko nije uspio evo vec 1.460 godina, niti se ista od toga moze empirijski potvrditit,
-
Zehran82
#3296 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Daj link na bilo koji nezavisni naucni rad, studiju, bilo sta sto ce potvrditi ta "cuda".
ma ajdeeeeeeeeeeee
Znaci, ne kojekakve portale na kojima nekakvi vjernici to potvrdjuju, nego nezavisni naucnik.
sine, ako ti ja kazem, tako je i tako, i to na osnovu mojih istrazivanja, analizira verifikacija, pretrazivanja sa najmodernijom tehnologijom, u vidu raznih kuranskih pretrazivaca koji potvrdju to...onda je to tako, to neka znas....
iako cu ti reci kako da i ti to potvrdis, da vidis ti to svojim ocima, ali jok, daj tamo nekog nepoznatog da mi to potvrdi pa da i ja krisom pomalo u to vjerujem
umjesto da kazes, de mi sad pojasni kako da ja licno to porvjerim, i da ja licno svojim rukama potvrdim i vidim svojim ocima....to je vise upecatljivije kada ti vidis cudo svojim ocima nego kad ti tamo neki nepoznati "objektivni" lik potvrdjiva to.
- Dozer
#3297 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Sve si rekao, nemoj dalje
sine, ako ti ja kazem, tako je i tako, i to na osnovu mojih istrazivanja, analizira verifikacija, pretrazivanja sa najmodernijom tehnologijom, u vidu raznih kuranskih pretrazivaca koji potvrdju to...onda je to tako, to neka znas....
Eki "sine", a ja stariji od njega bar 10 godinaiako cu ti reci kako da i ti to potvrdis, da vidis ti to svojim ocima, ali jok, daj tamo nekog nepoznatog da mi to potvrdi pa da i ja krisom pomalo u to vjerujem![]()
![]()
umjesto da kazes, de mi sad pojasni kako da ja licno to porvjerim, i da ja licno svojim rukama potvrdim i vidim svojim ocima....to je vise upecatljivije kada ti vidis cudo svojim ocima nego kad ti tamo neki nepoznati "objektivni" lik potvrdjiva to.
Jesi ti naucnik? Nezavisni? Imas neko dr. iz neke oblasti koja nije teologija? Ah, da...nemas nista od toga, ali ipako hoces da ti se, takvom polupismenom, vjeruje na tvoja licna istrazivanja, sabiranje i oduzimanje kojima nesto, kao, dokazujes, itd.?
De, ba, Smrle...prestani se zajebavat
-
Zehran82
#3298 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote: ↑02/09/2025 12:48![]()
![]()
![]()
![]()
Sve si rekao, nemoj dalje
sine, ako ti ja kazem, tako je i tako, i to na osnovu mojih istrazivanja, analizira verifikacija, pretrazivanja sa najmodernijom tehnologijom, u vidu raznih kuranskih pretrazivaca koji potvrdju to...onda je to tako, to neka znas....![]()
![]()
![]()
Eki "sine", a ja stariji od njega bar 10 godinaiako cu ti reci kako da i ti to potvrdis, da vidis ti to svojim ocima, ali jok, daj tamo nekog nepoznatog da mi to potvrdi pa da i ja krisom pomalo u to vjerujem![]()
![]()
umjesto da kazes, de mi sad pojasni kako da ja licno to porvjerim, i da ja licno svojim rukama potvrdim i vidim svojim ocima....to je vise upecatljivije kada ti vidis cudo svojim ocima nego kad ti tamo neki nepoznati "objektivni" lik potvrdjiva to.Al' si se nafur'o
Jesi ti naucnik? Nezavisni? Imas neko dr. iz neke oblasti koja nije teologija? Ah, da...nemas nista od toga, ali ipako hoces da ti se, takvom polupismenom, vjeruje na tvoja licna istrazivanja, sabiranje i oduzimanje kojima nesto, kao, dokazujes, itd.?
De, ba, Smrle...prestani se zajebavat![]()
da, za tebe jesam kad je ova tema u pitanju.Jesi ti naucnik?
- Dozer
- apsidejzi
#3300 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Opet kakis i nadas se da niko ne zna detalje. A ja znam, i zato te prozivam. Tvoja lista sadrzi cca 20.000 hadisa kada sve sa prenosioce saberes. A Buharija ima 7.275 hadisa gdje se mnogi ponavljaju. Jedinstvenih ima cca 2.600. Muslim isto tako. Ima oko7.500 hadis ukupno a 4.000 jedinstvenih. Sve da saberes obe zbirke dodjes do 14.000 sa ponavljanjem a samo 6.000 bez ponavljanja.Zehran82 wrote: ↑02/09/2025 11:43apsidejzi wrote: ↑02/09/2025 11:26Odlicno, hajde sada navedi i koliko je od ovih sahih hadisa a koliko si ubacio i onih manje vjerodostojih da bi napucao brojeve. Ovo kao kada se muslimani hvale da ih je 1,5 milijardi a kad ga pitas koja drzava je islamska ono kaze ni jedna i koliko ima pravih muslimaana odgovor bude maloZehran82 wrote: ↑02/09/2025 09:02
Lista 20 ashaba koji su prenijeli najviše hadisa
3 Enes ibn Malik ~2286
12 Usman ibn Affan ~146
15 Zejd ibn Sabit ~90
16 Muaz ibn Džebel ~157
18 Bera ibn Azib ~305
20 Selman el-Farisi ~60
Pa jel vas 1,7 milijardi (ukljucujuci i one sto udaju maloljetnu djecu i drze robove) ili vas je malo koji ste pravovjerni.
Pricaj mi onda o filtriranju islama. Ja ne lazem kao sto ti tvrdis. Ja samo ne gledam na islam u sarenim bojama kao ti i ne ignorisem fakte. A fakti su da je vecina hadisa iz zadnjih par godina muhamedovog zivota.buharija i muslim zbirke, su najvjerodostojnije zbirke nakon Kurana, sa extremnim uuslovima da bi bio hadis vjerodostojan, znaci rigorozne analizre i uslovi da bi hadis bio u kategoriji vjerodostojan...uci malo i to umjesto tih evolucijskih budalastina.Odlicno, hajde sada navedi i koliko je od ovih sahih hadisa a koliko si ubacio i onih manje vjerodostojih da bi napucao brojeve.
Ali ti pises vecu listu jer ti trenutno odgovara za tvoj arguemnt. Bas kao sto volis da se hvalis sa 1.5 milijardi muslimana gdje se ubrajam i ja jer imam muslimansko ime.
A islam jeste filtriran htio ti to prihvatiti ili ne. Cak i utvojoj listi Ebu Hurejre zauzima 25% hadisa a lik je bio musliman samo tri godine prije muhamedove smrti. Zato i ne znas mnogo o njegovom zivotu prije te tri godine.