Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#3251 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 27/08/2025 13:24
Mate_Miso_Kovac wrote: 27/08/2025 12:41
Zehran82 wrote: 27/08/2025 12:21

nemoj me molim te tuci sa tako jakim argumentim, evo sve mi modrice po glavi od siline udarca argumenata :lol:
Ovo tvoje je nauka koliko i esencijalna ulja i vibrirajuci kristali s negativnim ionima :D Al samo ti nastavi, Eru Iluvatar sve gleda. Dagor Dagorath dolazi, strašni sud i Turin s Gurthangom u rukama čekaju sve nevjernike.

Nego, samo ti nastavi, deder kakav dokaz Cauchy-eve integralne teoreme iz Kurana razvuci, nešto malo o reziduumima i tako to :D
Ovo tvoje je nauka koliko i esencijalna ulja i vibrirajuci kristali s negativnim ionima
nije, matematika je egzaktna nauka, ili se tacno broji ili ne broji, trece nema....

dokazi da grijesim u svojim proracunima....budi faca pa zavrni rukave i dokaze....pa da ti ljudski pruzim ruku i kazem bio sam u krivu u pravu si... :)
Kako cea ti sta proracunati kad ne znas arapske brojeve od 0 do 9...
apsidejzi

#3252 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 27/08/2025 13:24
Mate_Miso_Kovac wrote: 27/08/2025 12:41

Ovo tvoje je nauka koliko i esencijalna ulja i vibrirajuci kristali s negativnim ionima :D Al samo ti nastavi, Eru Iluvatar sve gleda. Dagor Dagorath dolazi, strašni sud i Turin s Gurthangom u rukama čekaju sve nevjernike.

Nego, samo ti nastavi, deder kakav dokaz Cauchy-eve integralne teoreme iz Kurana razvuci, nešto malo o reziduumima i tako to :D
Ovo tvoje je nauka koliko i esencijalna ulja i vibrirajuci kristali s negativnim ionima
nije, matematika je egzaktna nauka, ili se tacno broji ili ne broji, trece nema....

dokazi da grijesim u svojim proracunima....budi faca pa zavrni rukave i dokaze....pa da ti ljudski pruzim ruku i kazem bio sam u krivu u pravu si... :)
Pa vidi, ovaj kuran koji imamo slozio je Osman 20 godina nakon smrti muhameda. Za vrijeme muhameda nije bilo rasporeda sura ni numerickih oznaka ajeta. On je svojim pisarima govorio u koju suru da stave ajete ali ne i raspored sura. Zato je i doslo do razilazenja. Osman je spalio gomilu kurana koje nisu priznali. Sto znaci da su bile druge verzije. Helem, 20 godina nakon smrti muhameda, muslimani su vec bili duboko u bizantijskom i perzijskom carstvu a oni su bili poznati pjesnici i numerolozi. Tako da...
belfy

#3253 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

prvi i najjaci argument pernatog druga - probaj i ti sabirati i oduzimati 30 godina, pa da vidimo jesam li ja gdje pogrijesio!

drugi i zadnji - e, vidi. kinesin! :lol:
Zehran82

#3254 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Static-X wrote: 27/08/2025 15:22
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 a zasto se ti oslanjas na nagadjanja svoja umjesto da vidis sta stvarno pise u historijskim knjigama???

znaci ti ces vise vjerovati svojim nagadjanjima da je Muhamemd ipak znao citati i pisati iako na hiljade ljudi kazu da nije znao...a ako bi pitali da li je tvoja pranena i pradedo znali citati, i pisati, vjerovatno bi bilo da nisu znali....znaci samo prije 100 godina a kamoli u arapskoj pustinji prije 1400 godina

mozda ovo mozda ono mozda ovo mozda ono....samo nagadjanja i tako do besvijesti.

nigdje ne pise da je znao, znaci imzisljas cisto iz svoje glave, ako si ti sam sebi dokaz a ne historijske knjige...onda neka ti bude tako.
Tvoje historiske knjige pucaju po savovima ovih dana i Islam polako izlazi na vidjelo i polako se urusava sam u sebe. Hadisi su nabuloze pisane 200-300 godina poslije Muhameda. Preserivanje i stimanje kako je kome odgovaralo. A posto znas engleski malo poslusaj sta akademski ljudi kazu o svemu tome ako mi vec ne vjerujes.

Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,*
stvara čovjeka od ugruška!
Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
koji poučava peru,
koji čovjeka poučava onome što ne zna.

Evo ja bi samo zbog ove prve objave posumnjao dali Muhamed usitinu ne zna ili zna citati...
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 nije tacno, bio je cuvan od zidova , krscanski monah Behira je reako njegovom amidzicu da ga cuva od zidova, jos dok je bio dijete.

a kada je objava dosla, nije znao sta se desava, pa mu je zena predlozila da odu do njenog rodjaka koji je poznavao zidovske i hrscanske spise ,da cuju od njega sta to znaci to sto je Muhammed dozivio. i to je jedini kontakt Muhammed u pocetku islama da tim Verekom ibn Neufelom a on je odmaqh nedugo poslije umro.

znaci nikakve neke kontate nije mogao imati....cak i da je htio citati, nije znao citati a da jeste nije mogao citati bibliju jer nije postojala na arapskom, tek na arapskom biblija prevedena 150 godina nakon Muhammeda.
Sta bre nije tacno? Da lik nije putovao cak do Sirije i samim tim imao dodira sa raznim kulturama? Da u Meki nije bilo ama bas niko od jevreja i kriscana od kojih on nije mogao sto sta nesto cuti i nauciti? I sam priznajes da je bio taj matori jevrej koji je umro brzo nakon prve objave. Hoces da kazes da je ne moguce da je on imao kontak s takvim ljudima puno prije njegove "objave" naucio stvari i tek onda poceo prosipati svoje gluposti?
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 pricas teske gluposti a sad cu ti i dokazati zasto.....BIblija jhe prepuna gresaka, dok Kuran ispravlja Bibliju na mnogo mjesta....ako je Muhamemd kopirao iz biblijskih prica onda bi trebao da i greske kopira....a jedan klasican primjer je nazivanje kralja egipta Faraonom za vrijeme starog kraljevstva, dok titula Faraon dolazi tek u novom kraljevstvu...sto je ocita arheoloska greska biblije koju Kuran ispravlja.

a hieroglife smo tek zadnji 250 godina uspjeli desifrovati pa kako bi mUhammed mogao znati to bez poznavanja hieroglifa a to je mrtav jezik bio nekoliko hiljada godina.
Ma kako da ne, samo sto se kur'an zahebo pa smatra da je faraon zapravo vlastita imenica dok ostale faraone podrazumjeva kao kraljeve.
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 Kuran kaze da u dubinama mora gdje se prst pred okom ne vidi imaju valovi kao sto imaju valovi i na povrsini....ti valovi u dubinama mora se detektovani 2013 godine na dubinama od 3 milje uz pomoc tehnologije.
Ne pricam o tome, pricam o ajetima koji govore o ljudima koji se zadese na moru pa pocnu da mole da bi se spasili...
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 brutalno izmisljas iz svoje glave sto je totalno kontradiktorno onome sto pise....da je barem 1 put samo bilo daj da prepravimo to , to bi bila velika indikacija da je osobva lazov i sarlatan, ali nikad to nije bilo zabiljezeno niti da je neko nesto primjetio. znaci cisto izmisljanje sa tvoje strane kontra onome sto pise u historijskim knjigama
Evo sad cu da ti pokazem kako je kuran izvrtan kako je kome stimalo. Pazi ovo:

Kuran sura 2
143. I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika i na one koji će se stopama svojim vratiti* - nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na Pravi put. Allah neće dopustiti da propadnu molitve vaše.* - A Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv.

144. Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnome hramu!* I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga* sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova - a Allah motri na ono što oni rade.

Ajd mi ti nadji u Kur'anu gdje je Muhamedu i vjernicima receno da se okrecu nekoj drugoj strani/kibli? Zasto ta objava nije sacuvana ako Kur'an nije mjenjan i stiman kako im se svidjelo?

Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 brutaqlno neznanje, tek kad je dosao u Medinu tek tad su ajeti masovno dolazili u vezi krscana i zidova, dok ih u Mekki nije bilo pa nije toliko ni dolazilo o njima...jer su problem bili mnogobozci pa se tamo vise ajeti o prozivljenju, vjerovanju u jednog Boga, sudnji dan, dzennet i dzehenem....

dok ti kazes polako odricao krscana i zidova u Medini, sto je notarna laz ili bolje reci tvoje neznanje, jer upravo je tad imao sa njima velike diskusije, pa cak su delegacije krscana sa svestenicima dolazili kod Muhammeda na diskusije po 3 dana su imali diskusije u Poslanikovoj dzamiji, tu su se krscani i molili Bogu dok su bili...poslije kada se nisu slozili od neki vjerskih pitanja razisli se svi svojim kucama, krscani otisli kuci u Nedzran.
takve dijaloge poslanik nikad nije imao u Mekkii, sto pokaziva tvoje neznanje po ovim pitanjima i osyalanja se samo na svoja nagadjanja...
Potvrdjujes ono sto sam i rekao. U pocetnoj fazi objave (Meka) prosipo je gluposti o drugom svjetu, kazni (paklu) ili nagradi (raju). Kao i pripovjetke o predhodnim poslanicima, gluposti uzete iz biblije. Dok u Medini je poceo da se oslanja na sebe jer je ojacao i tako lagano odbacivao kriscane i jevreje stvarajuci svoje zakone. Te diskusije sa njima nisu znak slaganja nego ne slaganja sa njima i to se lako moze vidjeti u ajetima.

Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 cuj stimao i editovao a imao na desetine pisara koji su pisali i kada se zapise, iznese se pred narod da narod nauci na pamet.....

kako ce to stimati kad narod je to ucio odmah na pamet, ne moze sti tu nista prepreavljati , ne izmisljaj bezveze.
Price za malu djecu. Da nije bilo zapisani stvari koje su se poslije kolektovale nebi bilo Kur'ana kojeg imas danas. To da su mase ucile na pamet ne pije vodu, i nema dokaza da je to pomoglo sacuvanju kur'ana. Procitaj malo akademske radove na ovu temu pa ces vidjeti sta ljudi kazu.
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 de ne baljezgaj svega ti :) evo ti vizuelan dokaz koliko nista ne znas...vizuelno prezentirano sacuvanost Kurana kroz 1400 godina, sporedjenje raznih manuskripta, rijec po rijec sve doslovno zabiljezeno i sacuvano
Patetican islamisticki propagandni video. Racunaju na par sura koju imaju iz doba Muhameda i na osnovu toga hoce da kazu da je citav Kur'an sacuvan.
Pogledaj razlige u Sana Kur'an pa ces vidjeti dali se tu radi samo o sitnicama.

A zasto se nisi dotakao onih Warsh Kuran ajeta koje broje 6214 a Hafs Kuran kojit ti imas od 6236 ajeta. Ako je broj ajeta od boga, i on ih tako raspodijelio zasto razlika?

I na kraju nemas nista reci za ostatak posta, u kojem ti ukazujem da sve ovo gore nije ni bitno, jer tvoja numeroloska proizvoljna otkrica su ocekivana.
Tvoje historiske knjige pucaju po savovima ovih dana i Islam polako izlazi na vidjelo i polako se urusava sam u sebe. Hadisi su nabuloze pisane 200-300 godina poslije Muhameda. Preserivanje i stimanje kako je kome odgovaralo. A posto znas engleski malo poslusaj sta akademski ljudi kazu o svemu tome ako mi vec ne vjerujes.

greska od tebe, hadisi su cak pisani jos za vrijeme Muhammeda, a kompilacije koje danas imamo su sastavljene 150-200 godina poslije Muhammeda.

tako da ne znas sta pricas ocito jer si se navukao na glupe propagande koje su te povukle za nos u zonu mraka i zablude....zato sad lutas.....ali polahko ,nadoci ces ti ovdje samnom :thumbup:

Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,*
koji poučava peru,

Evo ja bi samo zbog ove prve objave posumnjao dali Muhamed usitinu ne zna ili zna citati.

sta tu tacno pise

stvara čovjeka od ugruška(arapski ALAQAH)!

sta znaci alaqah na arapski, to znaci Pijavica, Ugrusak i Zakvacak, nesto sto se zakacilo.

zasto je Bog embrio covjeka nazvao ALAQAH ?

Zato sto embrio nakon 24 dana objedinjuje sva 3 znacenja u toj fazi, pocne da lici na pijavicu, a posto krv tad ne cirkulise krv je kao ugrusak u embrio, a embrio je zakacen za jaje.

evo pogledajmo to kako to izgleda vizuelno

Image

znaci i naucnici kazu da izgleda kao Pijavica u toj fazi i da se embrio ponasa kao pijavica jer uzima krv od majke, kao sto i zakcena pijavica uzima krv od onoga na sto se zakacila.

Bog nece da koristi buduce rijeci koje niko nije poznavao, kao embrio, niti je iko znao sta znaci embrio u 7 stoljecu, nego Bog koristi slicnosti iz naseg poznate realnosti da opise tako mal embrio, pa je koristio rijec alaqah jer embrio objedinjuje sva 3 znacenja u toj fazi nakon 24 dana.

Sta bre nije tacno? Da lik nije putovao cak do Sirije i samim tim imao dodira sa raznim kulturama? Da u Meki nije bilo ama bas niko od jevreja i kriscana od kojih on nije mogao sto sta nesto cuti i nauciti? I sam priznajes da je bio taj matori jevrej koji je umro brzo nakon prve objave. Hoces da kazes da je ne moguce da je on imao kontak s takvim ljudima puno prije njegove "objave" naucio stvari i tek onda poceo prosipati svoje gluposti?
u meki nije bilo krscana ni zidova, zidovi su bili stacionirani u Medini a krscani u Nedzranu, dok vecina stanovnika Mekke su bili politeisti, mnogobozci.

pricas na pamet kontra onoga sto pise.....samo da znas. ako si ti sam sebi dokaz i tvoja nagadjanja, onda nek ti bude....a nece daleko dogurati garantujem ti.

Ma kako da ne, samo sto se kur'an zahebo pa smatra da je faraon zapravo vlastita imenica dok ostale faraone podrazumjeva kao kraljeve.
onaj ko se zahebao si samo ti ovdje niko vise....

Kuran naziva Ramsesa drugog faraonom, i to je hgistorijski tacno jer to pripada novom kraljevstvu, dok vladara egipta u starom kraljevstvu gipta ne naziva faraonom, i to je takodjer historijska cinjenica.

nikakva vlastita imenica to nije, niti to kuraqn tvrdi ne izmisljaj ludjacki.

Ne pricam o tome, pricam o ajetima koji govore o ljudima koji se zadese na moru pa pocnu da mole da bi se spasili...
to nije nikakvo cudo....to svako zna, kada prpa guzi svako se onda moli pa i ateisti zapomagaju bozeee pomagaj.

pa to Bog samo naznacava u Kuranu da kada krene veliki belaj i strah je za zivot, tada ljudi se okrecu Bogu za spas.....

Evo sad cu da ti pokazem kako je kuran izvrtan kako je kome stimalo. Pazi ovo:

Kuran sura 2
143. I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika i na one koji će se stopama svojim vratiti* - nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na Pravi put. Allah neće dopustiti da propadnu molitve vaše.* - A Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv.

144. Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnome hramu!* I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga* sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova - a Allah motri na ono što oni rade.

Ajd mi ti nadji u Kur'anu gdje je Muhamedu i vjernicima receno da se okrecu nekoj drugoj strani/kibli? Zasto ta objava nije sacuvana ako Kur'an nije mjenjan i stiman kako im se svidjelo?

u pocetku islama muslimani su se okretali prema Jeruzalemu u molitvama, pa je dosla od Boga naredba da se okrenu prema Kabi....o tome se radi u ajetima....ne znam sta je problem ovdje??

Potvrdjujes ono sto sam i rekao. U pocetnoj fazi objave (Meka) prosipo je gluposti o drugom svjetu, kazni (paklu) ili nagradi (raju). Kao i pripovjetke o predhodnim poslanicima, gluposti uzete iz biblije.
izmisljas ludjacki bez imalo pokrica....

kako ce Kuran preuzeti iz Biblije, to je kako ce mUhammed uzeti iz BIblije koja nije postojala na arapskom u to vrijeme?
Kako ce uzeti mUhammed nije znao citati ni pisati?
Kako ce uzeti kada BIblija kontrira Kuranu po tom pitanju, jer da je kopirano onda bi se kopirale iste gluposti i neloigicnosti, st oje dokaz da nije kopirano?
Muhammed je zabranio citanje biblije jedno vrijeme, zabranio da se ista kopira od krscana i zidova...pa kako ce onda kopirati ako je u sustavu islama ugradjeno pravilo da se nista ne kopira od njih?

znaci sve upucuje protiv tvog razmisljanja...svi argumenti su protiv tebe tu....
Price za malu djecu. Da nije bilo zapisani stvari koje su se poslije kolektovale nebi bilo Kur'ana kojeg imas danas. To da su mase ucile na pamet ne pije vodu, i nema dokaza da je to pomoglo sacuvanju kur'ana. Procitaj malo akademske radove na ovu temu pa ces vidjeti sta ljudi kazu.
pogledaj video gdje ti se vizuelno pokaze dokazi sacuvanja Kurana od vremena Muhammeda.

Patetican islamisticki propagandni video. Racunaju na par sura koju imaju iz doba Muhameda i na osnovu toga hoce da kazu da je citav Kur'an sacuvan.
Pogledaj razlige u Sana Kur'an pa ces vidjeti dali se tu radi samo o sitnicama.
ne znas sta pricas.....nikakve tu razlike nemaju....ti uopste ne znas sta predstavlja Sana manuskript....

Ne budi neznalica dovoljno je samo upitat najinteligentniju AI i evo ti odgovora, da ti ja nebi morao objasnjavati i piskarati ovdje:

Sanaʿa rukopis Kur’ana (Sana’a manuscript) je jedan od najpoznatijih i najstarijih sačuvanih fragmenata Kur’ana i često se spominje u akademskim i islamskim raspravama. Evo detaljno:

🔹 1. Šta je Sanaʿa rukopis?

Otkriven 1972. u džamiji Velikoj džamiji u Sani (Jemen), tokom restauracije krova.

Radi se o najstarijim sačuvanim rukopisima Kur’ana (7–8. stoljeće, tj. prva/dva stoljeća nakon Hidžre).

Pisano na pergamentu u stilu hidski/kufski pisma.

Posebnost: mnogi listovi su palimpsesti – tj. izvorni tekst je obrisan, a preko njega kasnije prepisan novi tekst (pergament je bio skup, pa su ga reciklirali).

🔹 2. Kako je nastao?

Prema analizama, donji tekst (izbrisan) datira iz prvih desetljeća nakon Muhammeda ﷺ, dok gornji tekst datira nešto kasnije.

Naučnici smatraju da je to bio jedan od ranih prijepisa Kur’ana koji su nastali prije nego što je standardizovana ujednačena verzija (kod halife Osmana r.a.) postala dominantna.

Palimpsest pokazuje proces usaglašavanja i urednog prepisivanja Kur’ana kroz historiju.

🔹 3. Da li se razlikuje od današnjeg Kur’ana?

Glavni sadržaj: isti Kur’an, nema dodatnih sura ili gubitka sura.

Razlike su:

Ortografske (pravopisne): rani arapski nije imao tačke i samoglasnike (pa je „ktb“ moglo biti „kataba“, „kutiba“, „kitab“ – što je kasnije standardizirano).

Raspored i mala varijacija u dijakritici ili pisanju riječi (npr. „wa“ umjesto „fa“, „Allahu“ bez vokalnog znaka).

To su razlike slične klasičnim kiraetima (qiraʾat) – a sve su prenesene u usmenoj tradiciji.

Ukratko: Sanaʿa fragment ne pokazuje drugi Kur’an, nego ranu fazu istog Kur’ana sa sitnim pravopisnim razlikama.

🔹 4. Šta kažu islamski učenjaci?

Ulema vidi Sanaʿa rukopis kao potvrdu autentičnosti: jer dokazuje da je tekst Kur’ana od početka prenesen bez dodataka ili gubitaka.

Razlike koje orijentalisti ponekad naglašavaju su zapravo poznate varijante kiraeta i pravopisne razlike (ne u sadržaju).

Allah u Kur’anu kaže:

"Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i Mi ćemo ga čuvati!" (Sura El-Hidžr, 9)

✅ Zaključak

Sanaʿa rukopis je jedan od najstarijih primjeraka Kur’ana, pisan na pergamentu, djelimično palimpsest.

Ne razlikuje se suštinski od današnjeg mushafa – razlike su pravopisne i dijakritičke, a to spada u poznate kiraete.

On pokazuje kako se Kur’an prepisivao u ranim stoljećima i kako je njegova usmena i pisana tradicija čuvana dosljedno.

I na kraju nemas nista reci za ostatak posta, u kojem ti ukazujem da sve ovo gore nije ni bitno, jer tvoja numeroloska proizvoljna otkrica su ocekivana.
imam ja mnogo toga za reci , samo ne stizem uvijek.....

pitaj slobodno sta te god interesuje , tu sam.
Zehran82

#3255 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Johnny_x wrote: 27/08/2025 17:30 Ja odgovorno tvrdim da ono sto islamski ucenjaci govore o Muhamedu je mnogo drugacije od onoga sto pise u islamskim knjigama. Svaki hodza ce ti reci da je Muhamed bio nepismen, a onda odes u Sahih Bhukarija i procitas hadis u kojem stoji da Muhamed zelo nesto da napise. Interesantno iste te hodze ce da se kunu u Sahih Bhukarija.
Sahih al-Bukhari 5669
https://sunnah.com/bukhari:5669

When Allah's Messenger (ﷺ) was on his death-bed and in the house there were some people among whom was `Umar bin Al-Khattab, the Prophet (ﷺ) said, "Come, let me write for you a statement after which you will not go astray." `Umar said, "The Prophet (ﷺ) is seriously ill and you have the Qur'an; so the Book of Allah is enough for us." The people present in the house differed and quarrelled. Some said "Go near so that the Prophet (ﷺ) may write for you a statement after which you will not go astray," while the others said as `Umar said. When they caused a hue and cry before the Prophet, Allah's Messenger (ﷺ) said, "Go away!" Narrated 'Ubaidullah: Ibn `Abbas used to say, "It was very unfortunate that Allah's Messenger (ﷺ) was prevented from writing that statement for them because of their disagreement and noise."

Ko tvrdi ja je Muhamed bio nepismen, molim vas dajte nam Sahih Bhukarija ili bilo koju drugu hadisku zbirku, do tad imamo hadis koji jasno kaze da je Muhamed htio nesto da napise.
ovo pokaziva klasicno tvoje neznanje po ovom pitanju....

Kada poslanik trazi da napise nesto, to znaci da ce pisar uz njega zapisivati ono sto mu poslanik diktira....

Kada su ugovor trebali napisati i muhamemd da se potpise.....nevjernici se nisu slagali da pise Muhamemd allahov poslanik, nego samo Muhammed...

pa je Muhammed rekao , pokazite mi na papiru gdje to pise allahov poslanik da to pobrisem, i oni su m urekli i on je to pobrisao....pa je ovjerio ugovor svojim pecatom koji ne bio na prstenu, njegov prste je bio i njegov pecat sa kojim je ovjeravao dokumente i pisma kraljevima.

Muhammed je imao uza se oko 40 pisara, u Medini je bio jedan stub, koji je pripadao pisaru koji ce sjediti tu citav dan, znaci pisari su semjenjivali u dzamiji, da budu tu kada objava dodje da mogu da zapisu....i ti onda dodjes na osnovu neznanja i kazes da Muhamemd je znao pisati zato sto je rekao da hoce da se napise dokument oporuka prije smrti.....

a ne znas da su to njegovi pisari radili za njega. ovo je klasicno neznanje osobe koja ni malo ne poznaje biografiju Muhammeda ...ti covjece procitas samo jedan hadis a ne znas ni kontekst ni okolnosti sta i kako ....i onda hoces da prosudjujes nesto :-)
Zehran82

#3256 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 28/08/2025 00:35 ----
Pa vidi, ovaj kuran koji imamo slozio je Osman 20 godina nakon smrti muhameda. Za vrijeme muhameda nije bilo rasporeda sura ni numerickih oznaka ajeta. On je svojim pisarima govorio u koju suru da stave ajete ali ne i raspored sura. Zato je i doslo do razilazenja. Osman je spalio gomilu kurana koje nisu priznali. Sto znaci da su bile druge verzije. Helem, 20 godina nakon smrti muhameda, muslimani su vec bili duboko u bizantijskom i perzijskom carstvu a oni su bili poznati pjesnici i numerolozi. Tako da...
Pa vidi, ovaj kuran koji imamo slozio je Osman 20 godina nakon smrti muhameda.
nije tacno.

Osman je uradio transfer teksta sa raznih materijala u jedan format, jednu knjigu, od papira....a do tad je Kuran bio pisan na razne materijale, od keramike, kamenja, kosti kamile, drveta, nesto papira itd....

kada se doslo do vecih kolicina papira, odluceno je da se transfer kuranskog teksta uradi sa raznih materijala u jednu papirnu knjigu....

komisija koja ce odraditi taj posao su pisari objave na celu sa Zejd ibn Sabitom glavnim pisarom objave

zato ne pametuj meni ovdje u mom prisustvu..... :)

Za vrijeme muhameda nije bilo rasporeda sura ni numerickih oznaka ajeta.

djelimicno tacno.....

za vrijeme Muhammeda sure su vec bile rasporedjenje jos za vrijeme Muhamemda, dok numericke oznake ajeta nisu postojale, nego se kraj ajeta oznacavao sa vise tacaka ili nekim dekorativnim simbolom.

On je svojim pisarima govorio u koju suru da stave ajete ali ne i raspored sura.

da, po objavi a ne po svom nahodjenju.
Zato je i doslo do razilazenja.
ne izmisljaj, nikakvog razilazenja nema, cak sta vise jedinstveni su bili po tom pitanju svi ashabi poslanika....zato ne lazi ovdje u mom prisistvu ili da bolje kazem, ne pricaj ne istine a nisi svjestan da su neistine...da ne kazem da lazes, jer ocito da ne znas...pa ti mogu progledati kroz prste..

Osman je spalio gomilu kurana koje nisu priznali.
mutno zboris druze, to mutno je samo onim neukim ovdje a meni ne...je ti mozes pomucenju vodu prodati neukima a meni ne....

Osman je spalio sve ostale fragmente Kurana koji su bili u komadima, nakon sto se transfer Kurana uradio na 4 kopije Kurana u papirnoj formi.

Sto znaci da su bile druge verzije.
ne lazi...nisu bile druge verzije nego Kuran u dijelovima na raznim materijalima....pa da se nema u komadima Kuran na raznim dijelktima, uradi se Kuran na dijalektu kojim je govorio poslanik i njegovi ashabi i to se kopira u 4 primjera papirna knjiga.

a ne ikakve druge eerzije kako ti to rece sad.

Helem, 20 godina nakon smrti muhameda, muslimani su vec bili duboko u bizantijskom i perzijskom carstvu a oni su bili poznati pjesnici i numerolozi. Tako da...
Kuran je vec bio sinko zapisan za vrijeme Muhammeda, a muhammeda kuca je bila magacin sa dijelove kurana, kada pisar napise, muhammed preslusa da je sve kako treba, preda onda pisar poslaniku komad na kojem je kuran na cuvanje u njegovu kucu.

Pazi sta pises sledeci put u mom prisustvu, nije to ovo evolucija da zagazis u moje terene a nepoznat ti teren, a sve ono minirano :-) zato pamet u glavu radije pitaj nego se blamirati ovako javno iz neznanja
Zehran82

#3257 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 28/08/2025 00:49 prvi i najjaci argument pernatog druga - probaj i ti sabirati i oduzimati 30 godina, pa da vidimo jesam li ja gdje pogrijesio!

imas infatilne osobine.....rijesi ih se sto prije druze :thumbup:
apsidejzi

#3258 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 28/08/2025 11:16
mutno zboris druze, to mutno je samo onim neukim ovdje a meni ne...je ti mozes pomucenju vodu prodati neukima a meni ne....

Osman je spalio sve ostale fragmente Kurana koji su bili u komadima, nakon sto se transfer Kurana uradio na 4 kopije Kurana u papirnoj formi.
Vidi ga sto se koprca :lol: Kada je osman sastavio svoju verziju (danasnju verziju) sa svojom komisijom poslao je primjerak u sve vece gradove koje su muslimani drzali u tom dobu i naredio da sve sto se ne slaze sa ovom verzijom SPALI. Tako je nestala Ibn Mesudova verzija koja nije sadrzavala Fatihu i sure Felek i Nas. Nije jasno da li je on te tekstove smatrao dovama a ne surama ali njegova verzija koju je imao u Kufi je bila takva. Bez fatihe, tvoja numerologija pada. A Ibn Mesud je bio bliski ashab muhamedu. Ili recimo primjer Ubej ibn Kaab koji je takodjer bio Muhamedov pisar i koji je imao dvije dodatne sure Al Hafd i Al Khal kojih danas nema. To su takodjer kratke sure koje su vise dove poput felek i nas i fatihe.

Isto tako u Saani su 1972-e, prilikom renoviranja dzamije pronadjeni rukopisi u jednom zidu. Izmedju ostalog, ti rukopisi su sadrzavali neke stranice kurana iz 7 i 8 stoljeca. Stranice imaju odstupanja od danasnjeg Kurana a na nekim stranicama se vidi da je pisano preko postojeceg teksta. Taj novi tekst je u skladu sa Osmanovom verzijom. Vecina ovih neslaganja je uglavnom raspored rijeci. Recimo Allah je milostivi samilosni a u drugoj verziji Allah je samilosni milostivi. Medjutim, ima i razlika u rijecima. Recimo sura Tevba ajet 100 u danasnjoj verziji govori o prvim muslimanima koji su slijedili muhameda "bi ihsan" u dobrocinstvu, a u Saaninim rukopisima stoji "bi dzihad". Isto tako imamo razliku u Allahovim atributima. U jednoj verziji stoji da je on sveznajuci i mudar a u drugoj da je mocan i mudar.

Helem, ova danasnja verzija je takva kakva jeste zahvaljujuci Osmanu. On je birao koje sure ce biti ukljucene a koje izbacene. Da li je neki zapis dova ili sura. U principu, ovo nisu velike razlike i kuran kao cjelina jeste onakav kakav je dosao od muhameda. Ja ne kazem da je nesto pogresno, ali kada pricamo o preciznosti i ovim tvojim brojcanim cudima koje zahtjevaju preciznost... onda je neprecizno. Mislim, ti tvrdis kako je preciznost kljucna i da se samo nesto promijeni ne bi valjalo.

Pa evo... nije bas nepromjenjivo.
Static-X

#3259 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

@Zehran82 dali su hadisi pisani za vrijeme Muhameda ostaje na vama muslimanima da dokazete, za sada sve sto imate su zbirke hadisa pisane nekih 200 godina poslije.

Sto se tice ovih ajeta, ti si fulio sta sam htio reci:
Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,
koji poučava peru,

Znaci prva objava Muhamedu, i govori mu da cita i ukazuje na pero. Dali je stvarno on bio nepismen onda....
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 u meki nije bilo krscana ni zidova, zidovi su bili stacionirani u Medini a krscani u Nedzranu, dok vecina stanovnika Mekke su bili politeisti, mnogobozci.

pricas na pamet kontra onoga sto pise.....samo da znas. ako si ti sam sebi dokaz i tvoja nagadjanja, onda nek ti bude....a nece daleko dogurati garantujem ti.
To sto su mnogobosci bili vecina u Meki, to niko ne spori, ali da nije bilo kriscana i jevreja tu se jaro grdno varas. Nemoj da ti citiram Kuranske ajete objavljene u Meki. Ti bi trebao bolje poznavati Kuran od mene...
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 onaj ko se zahebao si samo ti ovdje niko vise....

Kuran naziva Ramsesa drugog faraonom, i to je hgistorijski tacno jer to pripada novom kraljevstvu, dok vladara egipta u starom kraljevstvu gipta ne naziva faraonom, i to je takodjer historijska cinjenica.

Pojma ti nemas dali je to bio Ramses ili neko drugi, ali dali je zapravo rijec o vlastitoj imenici Faraon e to je vec malo skaljivo. Jer zanimljivo je da Kuran ne koristi odredjeni clan kad pominje tog faraona. A gramatici bi trebao.
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 u pocetku islama muslimani su se okretali prema Jeruzalemu u molitvama, pa je dosla od Boga naredba da se okrenu prema Kabi....o tome se radi u ajetima....ne znam sta je problem ovdje??
Problem je da nemamo ajete iz Kur'ana koji naredjuju da se vjernici okrecu ka Jerusalemu. Dok imamo naredbu da se okrecu novoj kibli. Sto mozemo protumaciti da su neke "objave" izostvljene iz sadasnjeg kurana.

Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 kako ce Kuran preuzeti iz Biblije, to je kako ce mUhammed uzeti iz BIblije koja nije postojala na arapskom u to vrijeme?
Kako ce uzeti kada BIblija kontrira Kuranu po tom pitanju, jer da je kopirano onda bi se kopirale iste gluposti i neloigicnosti, st oje dokaz da nije kopirano?
Muhammed je zabranio citanje biblije jedno vrijeme, zabranio da se ista kopira od krscana i zidova...pa kako ce onda kopirati ako je u sustavu islama ugradjeno pravilo da se nista ne kopira od njih?
Zar je morala postojati biblija na arapskom jeziku da bi Muhamed naucio o biblijskim pricama? Dovoljno je da je imao kontakt sa kriscanima i jevrejima i da je cuo biblijske price.
Kuranske price su svakako sazete bez previse detalja, sto aludira da ono malo sto je cuo to je i prepricavao pa je poslije dopunavao. Uzmi samo pricu o Musau - koliko puta Kuran jedno te isto ponavlja pa onda doda po koji novi detalj. One sure su toliko dosadne za citati, nevjerovatno sta ljudi smatraju remek djelom :lol:
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 pogledaj video gdje ti se vizuelno pokaze dokazi sacuvanja Kurana od vremena Muhammeda.
Oni i slicni vedea sam se nagleo... sve sto imas iz vremena Muhameda (dokazano "carbon klix " metodom) su nekoliko listova koji sadrze nekoliko sura. To je sve momcino. E sad i ovaj tvoj video priznaje da komparacija tih listova i ostali kurana daje 92% slicnost a ne 100% :lol: al onda lik ubacuje tipicni mulimanski "Whataboutism" i poredi kako je biblija puno losija po tom pitanju :lol: kao eto mene zaboli za biblijom ona stvar.

E sad ovo o Sana Kuranu sto si izvukao preko AI. Ostavi se zakljucaka od strane uleme, sta ce drugo nego prosipati lafinu narodu.
Na zalost i ovaj Kuran ima svega nekoliko listova ali u njima ima puno vise interesantniji ralika, ne samo u spelovanju, i kvakicama vec u dodatnom ili izostavljenom tekstu.
Ovdje imas to sve prikazano:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sanaa_manuscript

A ako cemo vec o modernom Kur'anu, jos jednom pitam zasto Warsh Kuran ima 6214 ajeta dok Hafs Kur'an ima 6236?
Zehran82

#3260 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 28/08/2025 14:15
Zehran82 wrote: 28/08/2025 11:16

Vidi ga sto se koprca :lol: Kada je osman sastavio svoju verziju (danasnju verziju) sa svojom komisijom poslao je primjerak u sve vece gradove koje su muslimani drzali u tom dobu i naredio da sve sto se ne slaze sa ovom verzijom SPALI. Tako je nestala Ibn Mesudova verzija koja nije sadrzavala Fatihu i sure Felek i Nas. Nije jasno da li je on te tekstove smatrao dovama a ne surama ali njegova verzija koju je imao u Kufi je bila takva. Bez fatihe, tvoja numerologija pada. A Ibn Mesud je bio bliski ashab muhamedu. Ili recimo primjer Ubej ibn Kaab koji je takodjer bio Muhamedov pisar i koji je imao dvije dodatne sure Al Hafd i Al Khal kojih danas nema. To su takodjer kratke sure koje su vise dove poput felek i nas i fatihe.

Isto tako u Saani su 1972-e, prilikom renoviranja dzamije pronadjeni rukopisi u jednom zidu. Izmedju ostalog, ti rukopisi su sadrzavali neke stranice kurana iz 7 i 8 stoljeca. Stranice imaju odstupanja od danasnjeg Kurana a na nekim stranicama se vidi da je pisano preko postojeceg teksta. Taj novi tekst je u skladu sa Osmanovom verzijom. Vecina ovih neslaganja je uglavnom raspored rijeci. Recimo Allah je milostivi samilosni a u drugoj verziji Allah je samilosni milostivi. Medjutim, ima i razlika u rijecima. Recimo sura Tevba ajet 100 u danasnjoj verziji govori o prvim muslimanima koji su slijedili muhameda "bi ihsan" u dobrocinstvu, a u Saaninim rukopisima stoji "bi dzihad". Isto tako imamo razliku u Allahovim atributima. U jednoj verziji stoji da je on sveznajuci i mudar a u drugoj da je mocan i mudar.

Helem, ova danasnja verzija je takva kakva jeste zahvaljujuci Osmanu. On je birao koje sure ce biti ukljucene a koje izbacene. Da li je neki zapis dova ili sura. U principu, ovo nisu velike razlike i kuran kao cjelina jeste onakav kakav je dosao od muhameda. Ja ne kazem da je nesto pogresno, ali kada pricamo o preciznosti i ovim tvojim brojcanim cudima koje zahtjevaju preciznost... onda je neprecizno. Mislim, ti tvrdis kako je preciznost kljucna i da se samo nesto promijeni ne bi valjalo.

Pa evo... nije bas nepromjenjivo.
Vidi ga sto se koprca :lol:
vidjet cemo mi ko se ovdje koprica :)

Kada je osman sastavio svoju verziju (danasnju verziju) sa svojom komisijom poslao je primjerak u sve vece gradove koje su muslimani drzali u tom dobu i naredio da sve sto se ne slaze sa ovom verzijom SPALI.
da , da se spale fragmenti, dijelovi kurana zapisivani na razne materijale....i niko od shaba a na hiljade ih je bilo niko se nije bunio zbog toga, kako bi se na taj nacin sacuvalo jedinstvo i pravo ucenje Kurana kako ga je poslanik ucio.

Tako je nestala Ibn Mesudova verzija koja nije sadrzavala Fatihu i sure Felek i Nas.
ovo je klasicna orijentalisticka propaganda na koju si se ti upecao kao jadna ribica koja misli da je hrana a ono udica sa mamcom,.....ali polahko, slkinut cu ja tebe sa te njihove udice na koju si se zakacio moj vrli druze.

eh da vidimo o cemu se tu radi:

Nikada nećete čuti kršćanske misionare da govore o očuvanju Svetog Kur’ana, a da ne iznesu tvrdnje o izostanku određenih sura iz mushafa Ibn Mes’uda.

Sura koje navodno nedostaju u mushafu Ibn Mes’uda:

Kaže se da mushaf Abdullaha ibn Mes’uda (r.a.) ne sadrži tri sure: al-Fatiha, i dvije posljednje sure koje se nazivaju al-mu'awwazatayn (to su su–re al-Falak i an-Nas), dakle sura broj 1, 113 i 114. (Vidi: Al-Ittiqan 1/270, izdanje Al-Haiyaal-Misriya, Kairo, 1974.)

📖 Broj sura u mushafu Ibn Mes’uda (r.a.)

Autor: Waqar Akbar Cheema
Datum: oktobar 2011.

Uvod

Nikada nećete čuti kršćanske misionare da govore o očuvanju Kur’ana, a da ne iznesu tvrdnju da je mushaf Abdullaha ibn Mes’uda (r.a.) bio nepotpun – tj. da u njemu nisu bile sure:

al-Fatiha (prva sura),

al-Falaq i an-Nas (dvije posljednje sure, poznate kao al-mu‘awwazatayn).

Ovdje ćemo analizirati tu tvrdnju, pokazati izvore i dokazati šta je istina.

1. Da li al-Fatiha nije bila u mushafu Ibn Mes’uda?

Neki rani izvori bilježe da Ibn Mes’ud nije uključio al-Fatihu u svoj mushaf. Međutim:

Svi ashabi i islamski učenjaci jednoglasno su prenosili da je al-Fatiha dio Kur’ana.

Postoji mutawatir (masovno prenesen) konsenzus da je sura al-Fatiha objavljena i da je sastavni dio Kur’ana.

Ibn Mes’ud je učio i klanjao al-Fatihu u namazu – što je dokaz da je on prihvatao suru, iako je možda nije zapisao u ličnom primjerku.

Razlog: neki učenjaci (poput Ibn Hadžera) navode da je Ibn Mes’ud možda nije zapisao jer je smatrao da je toliko poznata i stalno učena u namazu da je nije bilo potrebno unositi u pisani mushaf.

👉 Dakle, tvrdnja da Ibn Mes’ud nije priznavao al-Fatihu je pogrešna. On ju je učio, ali je možda nije bilježio u svom mushafu kao što se danas bilježi Bismillah između sura.

2. Da li al-Mu‘awwazatayn (al-Falaq i an-Nas) nisu bile u njegovom mushafu?

Slična tvrdnja postoji i za posljednje dvije sure.

U nekim predajama stoji da Ibn Mes’ud nije uvrstio al-Falaq i an-Nas u svoj mushaf.

Međutim, od Ibn Mes’uda samog prenosi se da je učio i podučavao mu‘awwazatayn.

Zabilježeno je da je Poslanik ﷺ učio mu‘awwazatayn kao zaštitu i da ih je redovno koristio.

Ashabi poput Ubejja ibn Ka‘ba prenijeli su da ih je Poslanik ﷺ učio i zapisao u mushafe.

Kasniji mufessiri (Ibn Kathir, Kurtubi, Seuti) jasno navode: Ibn Mes’ud je priznavao mu‘awwazatayn kao Kur’an, samo ih možda u određenom rukopisu nije napisao.

👉 Dakle, ne radi se o odbacivanju, nego o specifičnosti u bilježenju.

3. Zašto bi mushafi ashaba izgledali različito?

Lični mushafi ashaba bili su privatne zbirke bilješki, a ne službeni standard.

Neki su bilježili samo ajete koje su čuli direktno od Poslanika ﷺ.

Neki su dodavali i du‘e, tumačenja i objašnjenja pored kur’anskog teksta.

Zbog toga je halifa Osman (r.a.) naredio ujedinjenje mushafa – da se izbjegne konfuzija.

4. Stav učenjaka

Ibn Hadžer al-Askalani (Feth al-Bari) i Seuti (Itqan) pojašnjavaju:

Ibn Mes’ud nije poricao ni al-Fatihu ni mu‘awwazatayn.

Njegovo nebilježenje bilo je metodološko (nije smatrao potrebnim zapisivati nešto što se svakodnevno masovno uči).

Kurtubi i Ibn Kathir također potvrđuju da su sve tri sure neupitno dio Kur’ana.

✅ Zaključak

Tvrdnja da mushaf Ibn Mes’uda nije sadržavao al-Fatihu i mu‘awwazatayn temelji se na nepotpunim i pogrešno interpretiranim izvještajima.

On je učio i priznavao te sure kao dio Kur’ana, ali ih možda nije bilježio u svom privatnom primjerku.

Svi ashabi i cijeli ummet su jednoglasni: Kur’an ima 114 sura uključujući al-Fatihu, al-Falaq i an-Nas.

Nije jasno da li je on te tekstove smatrao dovama a ne surama ali njegova verzija koju je imao u Kufi je bila takva.
jasno je svima nama muslimanima ali tebi nije jasno.

Bez fatihe, tvoja numerologija pada. A Ibn Mesud je bio bliski ashab muhamedu. Ili recimo primjer Ubej ibn Kaab koji je takodjer bio Muhamedov pisar i koji je imao dvije dodatne sure Al Hafd i Al Khal kojih danas nema. To su takodjer kratke sure koje su vise dove poput felek i nas i fatihe.
de to reci bilo kom muslimanu da Fatiha nije dio Kurana :lol: cak i djeca u pretskolskom bi ti se smijali moj Apipapi :lol:

kakve ti gluposti valjas, to je perverzno brutalno smijesno :lol: :lol: kuran je ucen na pamet od samog starta, i nikako nije moglo nista od toga biti izostavljeno ili dodano, jer je Kuran bio pamcenj od stotina ljudi od samog starta, pa da neko izostavi fatihu iz kurana je samo zabludjela ateistiska i krscanska orgijentalisticka zabluda na koju se oni upecaju.

evo ti dokaz od poslanika Muhammeda da je fatiha dio Kurana

Prenosi se od Ebu Se’ida ibn el-Mu’alle (r.a.):

Poslanik ﷺ mi je rekao:
"Naučit ću te suru koja je najveća u Kur’anu prije nego što izađeš iz džamije."
Uze me za ruku i kada smo krenuli da izađemo, ja rekoh: "Allahov Poslaniče, rekao si da ćeš me podučiti najvećoj suri u Kur’anu."
On reče: "Elhamdulillahi Rabbil-‘alemin – to je Ummu-l-Kitab (al-Fatiha), a to je sedam ponovljenih (ajeta) i Kur’an veličanstveni koji mi je dat."

(Sahih al-Bukhari, br. 4474)

Ovdje Poslanik ﷺ izričito naziva al-Fatihu najvećom surom u Kur’anu.

jeli sad shvatas svoju zabludu na koju si se upecao kao mala ribica :)

Isto tako u Saani su 1972-e, prilikom renoviranja dzamije pronadjeni rukopisi u jednom zidu. Izmedju ostalog, ti rukopisi su sadrzavali neke stranice kurana iz 7 i 8 stoljeca.
ne lazi , nista nema odstupanja u tekstu tog manuskripta sa sadasnjim Kuranskim tekstom, osim ortografije.

ne lazi, nista od toga nije tacno , cuj Osman birao, a Osman nista nije radio , nego je samo sazvao komisiju koja se prebaciti tekst sa raznih materijala u jedan format, a to je papirna knjiga.

ne baljezgaj gluposti i ne brukaj se covjece :-)

evo sto mi gluposti prosipas iz svog terena, to jeste evolucije, nego hoces da mi gluposti prosipas iz mog terena, koje daleko bolje poznajem nego ti,
Zehran82

#3261 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Static-X wrote: 28/08/2025 14:26 @Zehran82 dali su hadisi pisani za vrijeme Muhameda ostaje na vama muslimanima da dokazete, za sada sve sto imate su zbirke hadisa pisane nekih 200 godina poslije.

koji poučava peru,

Znaci prva objava Muhamedu, i govori mu da cita i ukazuje na pero. Dali je stvarno on bio nepismen onda....
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 u meki nije bilo krscana ni zidova, zidovi su bili stacionirani u Medini a krscani u Nedzranu, dok vecina stanovnika Mekke su bili politeisti, mnogobozci.

To sto su mnogobosci bili vecina u Meki, to niko ne spori, ali da nije bilo kriscana i jevreja tu se jaro grdno varas. Nemoj da ti citiram Kuranske ajete objavljene u Meki. Ti bi trebao bolje poznavati Kuran od mene...
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 onaj ko se zahebao si samo ti ovdje niko vise....

Pojma ti nemas dali je to bio Ramses ili neko drugi, ali dali je zapravo rijec o vlastitoj imenici Faraon e to je vec malo skaljivo. Jer zanimljivo je da Kuran ne koristi odredjeni clan kad pominje tog faraona. A gramatici bi trebao.
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 u pocetku islama muslimani su se okretali prema Jeruzalemu u molitvama, pa je dosla od Boga naredba da se okrenu prema Kabi....o tome se radi u ajetima....ne znam sta je problem ovdje??
Problem je da nemamo ajete iz Kur'ana koji naredjuju da se vjernici okrecu ka Jerusalemu. Dok imamo naredbu da se okrecu novoj kibli. Sto mozemo protumaciti da su neke "objave" izostvljene iz sadasnjeg kurana.

Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 kako ce Kuran preuzeti iz Biblije, to je kako ce mUhammed uzeti iz BIblije koja nije postojala na arapskom u to vrijeme?
Zar je morala postojati biblija na arapskom jeziku da bi Muhamed naucio o biblijskim pricama? Dovoljno je da je imao kontakt sa kriscanima i jevrejima i da je cuo biblijske price.
Kuranske price su svakako sazete bez previse detalja, sto aludira da ono malo sto je cuo to je i prepricavao pa je poslije dopunavao. Uzmi samo pricu o Musau - koliko puta Kuran jedno te isto ponavlja pa onda doda po koji novi detalj. One sure su toliko dosadne za citati, nevjerovatno sta ljudi smatraju remek djelom :lol:
Zehran82 wrote: 28/08/2025 10:54 pogledaj video gdje ti se vizuelno pokaze dokazi sacuvanja Kurana od vremena Muhammeda.
Oni i slicni vedea sam se nagleo... sve sto imas iz vremena Muhameda (dokazano "carbon klix " metodom) su nekoliko listova koji sadrze nekoliko sura. To je sve momcino. E sad i ovaj tvoj video priznaje da komparacija tih listova i ostali kurana daje 92% slicnost a ne 100% :lol: al onda lik ubacuje tipicni mulimanski "Whataboutism" i poredi kako je biblija puno losija po tom pitanju :lol: kao eto mene zaboli za biblijom ona stvar.

E sad ovo o Sana Kuranu sto si izvukao preko AI. Ostavi se zakljucaka od strane uleme, sta ce drugo nego prosipati lafinu narodu.
Na zalost i ovaj Kuran ima svega nekoliko listova ali u njima ima puno vise interesantniji ralika, ne samo u spelovanju, i kvakicama vec u dodatnom ili izostavljenom tekstu.

A ako cemo vec o modernom Kur'anu, jos jednom pitam zasto Warsh Kuran ima 6214 ajeta dok Hafs Kur'an ima 6236?

@Zehran82 dali su hadisi pisani za vrijeme Muhameda ostaje na vama muslimanima da dokazete, za sada sve sto imate su zbirke hadisa pisane nekih 200 godina poslije.

evo

Kompilacija hadisa od strane ashaba Allahovog Poslanika ﷺ

Uvod

Orijentalisti, kršćanski misionari i negatori hadisa često tvrde da je zapisivanje hadisa počelo tek u 3. stoljeću po Hidžri. To je sve, samo ne istina.

U nastavku donosim dokaze o zapisivanju hadisa od strane različitih ashaba Allahovog Poslanika ﷺ i njihovih učenika.

Napomena: U ovom članku neću govoriti o pisanju hadisa koje je naređeno direktno od Poslanika ﷺ – o tome ću, inšallah, pisati posebno. Ovdje je riječ o ličnim zapisima i rukopisima ashaba i njihovih učenika.

1. Rukopis Abdullaha ibn Amra

Poznati ashab, Abdullah ibn Amr ibn As (preselio 63. h.g.), imao je rukopis sa hadisima koje je direktno slušao od Poslanika ﷺ. Ovaj rukopis je bio poznat kao “Sahifa al-Sadiqa”.

Mudžahid kaže:

“Vidio sam rukopis kod Abdullaha ibn Amra pa ga upitah o tome. On reče: ‘Ovo je as-Sadiqa; u njemu je ono što sam čuo od Allahovog Poslanika ﷺ – nema nikakvog posrednika između mene i njega.’”
(Tabaqat al-Kubra, Ibn Sa’d 2/373)

Ebu Rašid el-Hurani kaže:

“Došao sam kod Abdullaha ibn Amra i rekao mu: ‘Prenesi mi ono što si čuo od Allahovog Poslanika ﷺ.’ On mi je dao rukopis i rekao: ‘Ovo je ono što sam zapisao od Allahovog Poslanika ﷺ…’”
(Musnad Ahmed, hadis 6851 – ocijenio sahih Šuajb Arnaut)

Ovaj rukopis je kasnije naslijedio njegov praunuk Amr ibn Šu‘ajb (preselio 118. h.g.).

Iako knjiga danas ne postoji u cjelini, njeni hadisi su sačuvani kroz predaje. Hafiz Ibn Hadžer bilježi da je Jahja ibn Main rekao:

“Kada Amr ibn Šu‘ajb prenosi od svog oca, od djeda – to je iz te knjige.”
(Tahzib al-Tahzib 8/49)

Samo u 20 poznatih zbirki hadisa pronađeno je skoro 850 hadisa sa ovim lancem.

2. Rukopis Alije ibn Ebi Taliba

Alija ibn Ebi Talib (preselio 40. h.g.) također je imao rukopis hadisa.

On je rekao:

“Nismo zapisivali ništa od Poslanika ﷺ osim Kur’ana i onoga što je u ovom rukopisu…”
(Sahih Buhari, hadis 3179)

Sadržaj rukopisa obuhvatao je propise o:

krvnoj odšteti (dijjet),

qisasu (odmazdi),

oslobađanju zarobljenika,

svetosti Medine, itd.

Alija (r.a.) je rukopis čuvao vezan uz korice svog mača.

3. Zbirke Ebu Hurejre

Al-Hasan ibn Amr kaže:

“Spomenuo sam hadis Ebu Hurejri, a on ga nije prepoznao. Rekoh: ‘Ali čuo sam to od tebe.’ On reče: ‘Ako si ga čuo od mene, mora biti zapisan kod mene.’ Onda me odvede u svoju kuću i pokazao mi mnoštvo knjiga hadisa Poslanika ﷺ. Našli smo taj hadis i on reče: ‘Rekao sam ti – ako sam ti to prenio, onda je zapisano kod mene.’”
(Jami‘ Bayan al-‘ilm, hadis 422)

Neko može reći da ovo proturječi Buhari-ovoj predaji gdje Ebu Hurejra spominje da nije pisao hadise. U stvari, on nije zapisivao u vrijeme Poslanika ﷺ i prvih godina hilafeta, ali kasnije je počeo zapisivati.

Također, Ibn Sa’d prenosi da je Abdul-Aziz ibn Mervan (umro 80. h.g.) pisao Kathiru ibn Murri:

“Kod vas u Himsu sreli ste 70 ashaba koji su učestvovali u Bedru… Pišite mi hadise koje ste čuli od njih, osim onih od Ebu Hurejre – jer su oni već kod nas.”
(Tabaqat al-Kubra 7/448)

To dokazuje da su hadisi Ebu Hurejre bili zapisani i da su kružili u ranim generacijama – puno prije 3. stoljeća h.g.

4. Rukopis Enesa ibn Malika

Enes ibn Malik (umro 92. h.g.) također je imao rukopis hadisa.

Ma‘bad ibn Hilal kaže:

“Bili smo kod Enesa ibn Malika, a on nam donese rukopis i reče: ‘Ovo sam čuo od Poslanika ﷺ, pa sam zapisao i pokazao mu.’”
(Mustedrek al-Hakim, hadis 6452)

Dakle, ashabi su počeli zapisivati hadise još u životu Poslanika ﷺ.

5. Knjige Ibn Abbasa

Ibn Abbas (umro 68. h.g.) imao je mnogo rukopisa.

Musa ibn Ukbe kaže:

“Karib ibn Ebu Muslim stavio je pred nas tovar deve pun knjiga Ibn Abbasa.”
(Tabaqat al-Kubra 5/293)

6. Rukopis Abdullaha ibn Mes’uda

Abdullah ibn Mes’ud (umro 32. h.g.) također je imao rukopis.

M‘an kaže:

“Abdur-Rahman ibn Abdullah ibn Mes’ud donio mi je knjigu i zakleo se: ‘Moj otac je ovo napisao svojom rukom.’”
(Jami‘ Bayan al-‘ilm, hadis 399)

7. Rukopis Semure ibn Džunduba

Semura ibn Džundub (umro 58. h.g.) imao je svoj rukopis.

Ibn Hadžer kaže:

“Sulejman ibn Semura ibn Džundub prenosio je veliki rukopis od svog oca.”
(Tahzib al-Tahzib 4/198)

8. Rukopis Džabira ibn Abdullaha

Džabir ibn Abdullah (umro oko 70. h.g.) imao je rukopis hadisa, posebno o hadžu.

Mudžahid kaže:

“Prenosio je iz rukopisa Džabira.”
(Tabaqat al-Kubra 5/467)

9. Zbirka Bešira ibn Nehika

Bešir ibn Nehik, učenik Ebu Hurejre, zapisivao je hadise od njega.

Bešir kaže:

“Pisao sam ono što sam čuo od Ebu Hurejre. Kada sam htio otići od njega, donio sam mu rukopis i pročitao mu ga: ‘Je li ovo što sam zapisao zaista od tebe?’ On reče: ‘Da.’”
(Sunen Darimi, hadis 494 – ocijenjeno sahih)

10. Rukopis Hammama ibn Munebbih-a

Hammam ibn Munebbih (umro 132. h.g.), učenik Ebu Hurejre, napravio je zbirku hadisa.

Njegova zbirka sačuvana je i danas – sadrži 138 hadisa. Dr. Muhammed Hamidullah je pronašao rukopise u Berlinu i Damasku i objavio ih.

Imam Ahmed je sve te hadise uključio u svoj Musned.

✅ Zaključak

Ovi dokazi jasno pokazuju da su ashabi i njihovi učenici zapisivali hadise odmah nakon Poslanika ﷺ, pa čak i tokom njegovog života. Tvrdnja da je pisanje hadisa počelo tek u 3. stoljeću h.g. potpuno je neutemeljena.

<---------Ovo je dokaz da ste se upaceli na propagandu zabludu krscanski misionara i orijentalista , znaci doslovno su vas uzeli za nas i odveli na pogresan put .....sad je do vas hocete li biti njihove budale, il iribice koje su se upecale na njihove mamce ili ne :)

koji poučava peru,

Da, Aiša (r.a.) je prenijela najdetaljniji hadis o tome kako je započela objava Allahovom Poslaniku ﷺ. Hadis se nalazi u Sahihu al-Buhariji, Knjiga o početku objave, hadis br. 3. Evo prijevoda:

📖 Hadis Aiše (r.a.) – početak objave

Aiša, majka vjernika, rekla je:

"Prvo što je započelo s Allahovim Poslanikom ﷺ od objave bili su istiniti snovi u snu. Svaki san koji bi sanjao dolazio bi jasan kao svitanje. Potom mu je omiljena bila osama, pa bi odlazio u pećinu Hira i tamo bi boravio dane i noći, obavljajući ibadet (tehannus), donoseći hranu i vraćajući se Hatidži, pa bi je ponovo snabdijevao. Sve dok mu se nije iznenada ukazala Istina u pećini Hira. Melek mu dođe i reče: 'Čitaj!' On odgovori: 'Ja ne znam čitati.' On ga tada obuhvati i stisnu ga toliko da nije mogao izdržati, pa ga pusti i reče: 'Čitaj!' On opet reče: 'Ja ne znam čitati.' Pa ga opet zgrabi i stisnu, pa ga pusti i reče: 'Čitaj!' On reče: 'Šta da čitam?' Na to mu reče: 'Čitaj u ime Gospodara tvoga Koji stvara, stvara čovjeka od zakvačka. Čitaj, a Gospodar tvoj je Najplemenitiji.' (sura El-‘Alaq, 96:1–3).

Poslanik ﷺ se vratio sa time dok su mu se srce i tijelo tresli, pa je došao Hatidži bint Huvejlid i rekao:
'Pokrijte me, pokrijte me!'
Pokriše ga dok se nije smirio, a zatim joj ispriča šta se desilo i reče:
'Bojim se za sebe.'
Hatidža reče:
'Nipošto! Tako mi Allaha, Allah te nikada neće poniziti. Ti održavaš rodbinske veze, govoriš istinu, pomažeš siromasima, ukazuješ gostoprimstvo i pomažeš onima koji su pogođeni nevoljom.'

Zatim ga odvede svome rođaku Varaki ibn Nevfelu, koji je u predislamskom vremenu postao kršćanin i znao je pisati hebrejski. Pisao je iz Evanđelja koliko mu je Allah dozvolio. Bio je star i oslijepio. Hatidža mu reče:
'Poslušaj, bratiću, šta tvoj nećak govori.'
Varaka reče:
'O, sine bratića, šta vidiš?'
Allahov Poslanik ﷺ mu ispriča šta je vidio.
Varaka reče:
'To je isti Namus (Džibril) kojeg je Allah poslao Musau. Kamo sreće da sam ja tada snažan i živ kada te tvoji ljudi budu istjerivali.'
Allahov Poslanik ﷺ reče:
'Zar će me oni istjerati?'
Varaka reče:
'Da, niko nije došao s onim s čim si ti došao, a da nije bio neprijateljski dočekan. Ako ja doživim to vrijeme, pomoći ću ti svim silama.'
Nedugo zatim Varaka je preselio, a objava je nakratko prestala."

📌 Ovo je najduži i najautentičniji hadis o početku objave (Buhari, hadis 3; Muslim također prenosi varijante).

to su vecinom ajeti kada mnogobozci pokrenu temu o krscanskim i zidovskim propovjedima, pa dodje objava da razjasni stvari

Bog o tome kaze u Kuranu:

43:57. A kad je narodu tvome kao primjer naveden sin Marijina, odjednom su oni, zbog toga, zagalamili.
58. I rekli: 'Da li su naša božanstva bolja ili on?' A naveli su ti ga kao primjer samo zato da bi spor izazvali, jer su oni narod svađalački.
59. On je bio samo rob na koga smo Mi blagodati prosuli i učinili ga primjerom sinovima Izraelovim.

imamo mi druze i hadise koje pojasnjavaju sve te stvari i situacije kada dodje neki ajet

ne moze se samo citati Kuran bez da citas hadise i biografiju poslanika da bi bolje shvatio kontekst ajeta.

ne pije ti prica vode iz prostog razloga sto biblija i kuran dosta su u kontradikciji u svojim pricama....da je kopirao kopirao bi identicno.

zato ti prica pada u vodu.

da ti nebi objasnjavao evo brz odgovor

Zasto Warsh Kuran ima 6214 ajeta dok Hafs Kur'an ima 6236?

Odlično pitanje 👌 – to često zbunjuje ljude kada vide različit broj ajeta između Warsh (kiraet iz Nafi’a, rasprostranjen u Sjevernoj Africi) i Hafs (kiraet od Asima, najrasprostranjeniji danas).

🔹 1. Da li je tekst različit?

👉 Ne. Tekst Kur’ana je isti.
Razlika je u načinu numerisanja ajeta (’add al-ayat), a ne u sadržaju.

🔹 2. Škola numerisanja ajeta

U islamskoj tradiciji postoji nekoliko škola brojanja ajeta, koje sežu do ashaba:

Kufanska škola → koristi Hafs (6236 ajeta).

Medinska i Mekanska škola → koristi Warsh (6214 ajeta).

Postoje i druge, npr. Šamska, Basrijska.

Razlika dolazi iz toga što se:

neki Bismillah (osim u Fatiha i Neml 27:30) broje ili ne broje kao poseban ajet,

ponekad se duži ajeti dijele u dva u jednoj školi, a ostaju spojeni u drugoj.

🔹 3. Primjer

U Hafs/Kufanskom brojanju: „Bismillahir-Rahmanir-Rahim“ u Fatiha se broji kao ajet → zato Fatiha ima 7 ajeta.

U Warsh/Medinskom brojanju: Bismillah se ne računa kao ajet u Fatiha, ali se kraj sure računa drugačije → opet je ukupno 7, ali numeracija se razlikuje.

Tako, kroz cijeli mushaf, sitne razlike daju ukupno 6236 u Hafsu i 6214 u Warshu.

🔹 4. Bitno naglasiti

Nijedan ajet nije izgubljen ni dodat – razlike su samo u mjestima gdje se pravi pauza i broji novi ajet.

To je potvrđeno mutawatir predajom i svi kiraeti vode porijeklo od Poslanika ﷺ.

✅ Zaključak

Warsh (Medinska škola numerisanja) → 6214 ajeta.

Hafs (Kufanska škola numerisanja) → 6236 ajeta.

Tekst Kur’ana je isti, razlika je samo u brojanju ajeta, ne u sadržaju.
Johnny_x

#3262 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Johnny_x »

Zehran82 wrote: 28/08/2025 15:17
Static-X wrote: 28/08/2025 14:26 @Zehran82 dali su hadisi pisani za vrijeme Muhameda ostaje na vama muslimanima da dokazete, za sada sve sto imate su zbirke hadisa pisane nekih 200 godina poslije.

koji poučava peru,

evo

Kompilacija hadisa od strane ashaba Allahovog Poslanika ﷺ

Uvod

Orijentalisti, kršćanski misionari i negatori hadisa često tvrde da je zapisivanje hadisa počelo tek u 3. stoljeću po Hidžri. To je sve, samo ne istina.

U nastavku donosim dokaze o zapisivanju hadisa od strane različitih ashaba Allahovog Poslanika ﷺ i njihovih učenika.

Napomena: U ovom članku neću govoriti o pisanju hadisa koje je naređeno direktno od Poslanika ﷺ – o tome ću, inšallah, pisati posebno. Ovdje je riječ o ličnim zapisima i rukopisima ashaba i njihovih učenika.

1. Rukopis Abdullaha ibn Amra

Poznati ashab, Abdullah ibn Amr ibn As (preselio 63. h.g.), imao je rukopis sa hadisima koje je direktno slušao od Poslanika ﷺ. Ovaj rukopis je bio poznat kao “Sahifa al-Sadiqa”.

Mudžahid kaže:

“Vidio sam rukopis kod Abdullaha ibn Amra pa ga upitah o tome. On reče: ‘Ovo je as-Sadiqa; u njemu je ono što sam čuo od Allahovog Poslanika ﷺ – nema nikakvog posrednika između mene i njega.’”
(Tabaqat al-Kubra, Ibn Sa’d 2/373)

Ebu Rašid el-Hurani kaže:

“Došao sam kod Abdullaha ibn Amra i rekao mu: ‘Prenesi mi ono što si čuo od Allahovog Poslanika ﷺ.’ On mi je dao rukopis i rekao: ‘Ovo je ono što sam zapisao od Allahovog Poslanika ﷺ…’”
(Musnad Ahmed, hadis 6851 – ocijenio sahih Šuajb Arnaut)

Ovaj rukopis je kasnije naslijedio njegov praunuk Amr ibn Šu‘ajb (preselio 118. h.g.).

Iako knjiga danas ne postoji u cjelini, njeni hadisi su sačuvani kroz predaje. Hafiz Ibn Hadžer bilježi da je Jahja ibn Main rekao:

“Kada Amr ibn Šu‘ajb prenosi od svog oca, od djeda – to je iz te knjige.”
(Tahzib al-Tahzib 8/49)

Samo u 20 poznatih zbirki hadisa pronađeno je skoro 850 hadisa sa ovim lancem.

2. Rukopis Alije ibn Ebi Taliba

Alija ibn Ebi Talib (preselio 40. h.g.) također je imao rukopis hadisa.

On je rekao:

“Nismo zapisivali ništa od Poslanika ﷺ osim Kur’ana i onoga što je u ovom rukopisu…”
(Sahih Buhari, hadis 3179)

Sadržaj rukopisa obuhvatao je propise o:

krvnoj odšteti (dijjet),

qisasu (odmazdi),

oslobađanju zarobljenika,

svetosti Medine, itd.

Alija (r.a.) je rukopis čuvao vezan uz korice svog mača.

3. Zbirke Ebu Hurejre

Al-Hasan ibn Amr kaže:

“Spomenuo sam hadis Ebu Hurejri, a on ga nije prepoznao. Rekoh: ‘Ali čuo sam to od tebe.’ On reče: ‘Ako si ga čuo od mene, mora biti zapisan kod mene.’ Onda me odvede u svoju kuću i pokazao mi mnoštvo knjiga hadisa Poslanika ﷺ. Našli smo taj hadis i on reče: ‘Rekao sam ti – ako sam ti to prenio, onda je zapisano kod mene.’”
(Jami‘ Bayan al-‘ilm, hadis 422)

Neko može reći da ovo proturječi Buhari-ovoj predaji gdje Ebu Hurejra spominje da nije pisao hadise. U stvari, on nije zapisivao u vrijeme Poslanika ﷺ i prvih godina hilafeta, ali kasnije je počeo zapisivati.

Također, Ibn Sa’d prenosi da je Abdul-Aziz ibn Mervan (umro 80. h.g.) pisao Kathiru ibn Murri:

“Kod vas u Himsu sreli ste 70 ashaba koji su učestvovali u Bedru… Pišite mi hadise koje ste čuli od njih, osim onih od Ebu Hurejre – jer su oni već kod nas.”
(Tabaqat al-Kubra 7/448)

To dokazuje da su hadisi Ebu Hurejre bili zapisani i da su kružili u ranim generacijama – puno prije 3. stoljeća h.g.

4. Rukopis Enesa ibn Malika

Enes ibn Malik (umro 92. h.g.) također je imao rukopis hadisa.

Ma‘bad ibn Hilal kaže:

“Bili smo kod Enesa ibn Malika, a on nam donese rukopis i reče: ‘Ovo sam čuo od Poslanika ﷺ, pa sam zapisao i pokazao mu.’”
(Mustedrek al-Hakim, hadis 6452)

Dakle, ashabi su počeli zapisivati hadise još u životu Poslanika ﷺ.

5. Knjige Ibn Abbasa

Ibn Abbas (umro 68. h.g.) imao je mnogo rukopisa.

Musa ibn Ukbe kaže:

“Karib ibn Ebu Muslim stavio je pred nas tovar deve pun knjiga Ibn Abbasa.”
(Tabaqat al-Kubra 5/293)

6. Rukopis Abdullaha ibn Mes’uda

Abdullah ibn Mes’ud (umro 32. h.g.) također je imao rukopis.

M‘an kaže:

“Abdur-Rahman ibn Abdullah ibn Mes’ud donio mi je knjigu i zakleo se: ‘Moj otac je ovo napisao svojom rukom.’”
(Jami‘ Bayan al-‘ilm, hadis 399)

7. Rukopis Semure ibn Džunduba

Semura ibn Džundub (umro 58. h.g.) imao je svoj rukopis.

Ibn Hadžer kaže:

“Sulejman ibn Semura ibn Džundub prenosio je veliki rukopis od svog oca.”
(Tahzib al-Tahzib 4/198)

8. Rukopis Džabira ibn Abdullaha

Džabir ibn Abdullah (umro oko 70. h.g.) imao je rukopis hadisa, posebno o hadžu.

Mudžahid kaže:

“Prenosio je iz rukopisa Džabira.”
(Tabaqat al-Kubra 5/467)

9. Zbirka Bešira ibn Nehika

Bešir ibn Nehik, učenik Ebu Hurejre, zapisivao je hadise od njega.

Bešir kaže:

“Pisao sam ono što sam čuo od Ebu Hurejre. Kada sam htio otići od njega, donio sam mu rukopis i pročitao mu ga: ‘Je li ovo što sam zapisao zaista od tebe?’ On reče: ‘Da.’”
(Sunen Darimi, hadis 494 – ocijenjeno sahih)

10. Rukopis Hammama ibn Munebbih-a

Hammam ibn Munebbih (umro 132. h.g.), učenik Ebu Hurejre, napravio je zbirku hadisa.

Njegova zbirka sačuvana je i danas – sadrži 138 hadisa. Dr. Muhammed Hamidullah je pronašao rukopise u Berlinu i Damasku i objavio ih.

Imam Ahmed je sve te hadise uključio u svoj Musned.

✅ Zaključak

Ovi dokazi jasno pokazuju da su ashabi i njihovi učenici zapisivali hadise odmah nakon Poslanika ﷺ, pa čak i tokom njegovog života. Tvrdnja da je pisanje hadisa počelo tek u 3. stoljeću h.g. potpuno je neutemeljena.

<---------Ovo je dokaz da ste se upaceli na propagandu zabludu krscanski misionara i orijentalista , znaci doslovno su vas uzeli za nas i odveli na pogresan put .....sad je do vas hocete li biti njihove budale, il iribice koje su se upecale na njihove mamce ili ne :)

koji poučava peru,

Da, Aiša (r.a.) je prenijela najdetaljniji hadis o tome kako je započela objava Allahovom Poslaniku ﷺ. Hadis se nalazi u Sahihu al-Buhariji, Knjiga o početku objave, hadis br. 3. Evo prijevoda:

📖 Hadis Aiše (r.a.) – početak objave

Aiša, majka vjernika, rekla je:

"Prvo što je započelo s Allahovim Poslanikom ﷺ od objave bili su istiniti snovi u snu. Svaki san koji bi sanjao dolazio bi jasan kao svitanje. Potom mu je omiljena bila osama, pa bi odlazio u pećinu Hira i tamo bi boravio dane i noći, obavljajući ibadet (tehannus), donoseći hranu i vraćajući se Hatidži, pa bi je ponovo snabdijevao. Sve dok mu se nije iznenada ukazala Istina u pećini Hira. Melek mu dođe i reče: 'Čitaj!' On odgovori: 'Ja ne znam čitati.' On ga tada obuhvati i stisnu ga toliko da nije mogao izdržati, pa ga pusti i reče: 'Čitaj!' On opet reče: 'Ja ne znam čitati.' Pa ga opet zgrabi i stisnu, pa ga pusti i reče: 'Čitaj!' On reče: 'Šta da čitam?' Na to mu reče: 'Čitaj u ime Gospodara tvoga Koji stvara, stvara čovjeka od zakvačka. Čitaj, a Gospodar tvoj je Najplemenitiji.' (sura El-‘Alaq, 96:1–3).

Poslanik ﷺ se vratio sa time dok su mu se srce i tijelo tresli, pa je došao Hatidži bint Huvejlid i rekao:
'Pokrijte me, pokrijte me!'
Pokriše ga dok se nije smirio, a zatim joj ispriča šta se desilo i reče:
'Bojim se za sebe.'
Hatidža reče:
'Nipošto! Tako mi Allaha, Allah te nikada neće poniziti. Ti održavaš rodbinske veze, govoriš istinu, pomažeš siromasima, ukazuješ gostoprimstvo i pomažeš onima koji su pogođeni nevoljom.'

Zatim ga odvede svome rođaku Varaki ibn Nevfelu, koji je u predislamskom vremenu postao kršćanin i znao je pisati hebrejski. Pisao je iz Evanđelja koliko mu je Allah dozvolio. Bio je star i oslijepio. Hatidža mu reče:
'Poslušaj, bratiću, šta tvoj nećak govori.'
Varaka reče:
'O, sine bratića, šta vidiš?'
Allahov Poslanik ﷺ mu ispriča šta je vidio.
Varaka reče:
'To je isti Namus (Džibril) kojeg je Allah poslao Musau. Kamo sreće da sam ja tada snažan i živ kada te tvoji ljudi budu istjerivali.'
Allahov Poslanik ﷺ reče:
'Zar će me oni istjerati?'
Varaka reče:
'Da, niko nije došao s onim s čim si ti došao, a da nije bio neprijateljski dočekan. Ako ja doživim to vrijeme, pomoći ću ti svim silama.'
Nedugo zatim Varaka je preselio, a objava je nakratko prestala."

📌 Ovo je najduži i najautentičniji hadis o početku objave (Buhari, hadis 3; Muslim također prenosi varijante).

to su vecinom ajeti kada mnogobozci pokrenu temu o krscanskim i zidovskim propovjedima, pa dodje objava da razjasni stvari

Bog o tome kaze u Kuranu:

43:57. A kad je narodu tvome kao primjer naveden sin Marijina, odjednom su oni, zbog toga, zagalamili.
58. I rekli: 'Da li su naša božanstva bolja ili on?' A naveli su ti ga kao primjer samo zato da bi spor izazvali, jer su oni narod svađalački.
59. On je bio samo rob na koga smo Mi blagodati prosuli i učinili ga primjerom sinovima Izraelovim.

imamo mi druze i hadise koje pojasnjavaju sve te stvari i situacije kada dodje neki ajet

ne moze se samo citati Kuran bez da citas hadise i biografiju poslanika da bi bolje shvatio kontekst ajeta.

ne pije ti prica vode iz prostog razloga sto biblija i kuran dosta su u kontradikciji u svojim pricama....da je kopirao kopirao bi identicno.

zato ti prica pada u vodu.

da ti nebi objasnjavao evo brz odgovor

Zasto Warsh Kuran ima 6214 ajeta dok Hafs Kur'an ima 6236?

Odlično pitanje 👌 – to često zbunjuje ljude kada vide različit broj ajeta između Warsh (kiraet iz Nafi’a, rasprostranjen u Sjevernoj Africi) i Hafs (kiraet od Asima, najrasprostranjeniji danas).

🔹 1. Da li je tekst različit?

👉 Ne. Tekst Kur’ana je isti.
Razlika je u načinu numerisanja ajeta (’add al-ayat), a ne u sadržaju.

🔹 2. Škola numerisanja ajeta

U islamskoj tradiciji postoji nekoliko škola brojanja ajeta, koje sežu do ashaba:

Kufanska škola → koristi Hafs (6236 ajeta).

Medinska i Mekanska škola → koristi Warsh (6214 ajeta).

Postoje i druge, npr. Šamska, Basrijska.

Razlika dolazi iz toga što se:

neki Bismillah (osim u Fatiha i Neml 27:30) broje ili ne broje kao poseban ajet,

ponekad se duži ajeti dijele u dva u jednoj školi, a ostaju spojeni u drugoj.

🔹 3. Primjer

U Hafs/Kufanskom brojanju: „Bismillahir-Rahmanir-Rahim“ u Fatiha se broji kao ajet → zato Fatiha ima 7 ajeta.

U Warsh/Medinskom brojanju: Bismillah se ne računa kao ajet u Fatiha, ali se kraj sure računa drugačije → opet je ukupno 7, ali numeracija se razlikuje.

Tako, kroz cijeli mushaf, sitne razlike daju ukupno 6236 u Hafsu i 6214 u Warshu.

🔹 4. Bitno naglasiti

Nijedan ajet nije izgubljen ni dodat – razlike su samo u mjestima gdje se pravi pauza i broji novi ajet.

To je potvrđeno mutawatir predajom i svi kiraeti vode porijeklo od Poslanika ﷺ.

✅ Zaključak

Warsh (Medinska škola numerisanja) → 6214 ajeta.

Hafs (Kufanska škola numerisanja) → 6236 ajeta.

Tekst Kur’ana je isti, razlika je samo u brojanju ajeta, ne u sadržaju.
Ebu Hurejre najveci prenosnik hadisa i lik koji je zivio 2 godine sa Muhamedom, tj. njegove posljednje 2 godine.
Takodjer Ebu Hurejre je nadimak, nije pravo ime.

No da procitamo nekoliko hadisa
Sahih Muslim 1691
'Abdullah b. 'Abbas reported that 'Umar b. Khattab sat on the pulpit of Allah's Messenger (ﷺ) and said:

Verily Allah sent Muhammad (ﷺ) with truth and He sent down the Book upon him, and the verse of stoning was included in what was sent down to him. We recited it, retained it in our memory and understood it. Allah's Messenger (ﷺ) awarded the punishment of stoning to death (to the married adulterer and adulteress) and, after him, we also awarded the punishment of stoning, I am afraid that with the lapse of time, the people (may forget it) and may say: We do not find the punishment of stoning in the Book of Allah, and thus go astray by abandoning this duty prescribed by Allah. Stoning is a duty laid down in Allah's Book for married men and women who commit adultery when proof is established, or it there is pregnancy, or a confession.

https://sunnah.com/muslim:1691

Sahih Muslim 1050
Abu Harb b. Abu al-Aswad reported on the authority of his father that Abu Musa al-Ash'ari sent for the reciters of Basra. They came to him and they were three hundred in number. They recited the Qur'an and he said:

You are the best among the inhabitants of Basra, for you are the reciters among them. So continue to recite it. (But bear in mind) that your reciting for a long time may not harden your hearts as were hardened the hearts of those before you. We used to recite a surah which resembled in length and severity to (Surah) Bara'at. I have, however, forgotten it with the exception of this which I remember out of it:" If there were two valleys full of riches, for the son of Adam, he would long for a third valley, and nothing would fill the stomach of the son of Adam but dust." And we used so recite a surah which resembled one of the surahs of Musabbihat, and I have forgotten it, but remember (this much) out of it:" Oh people who believe, why do you say that which you do not practise" (lxi 2.) and" that is recorded in your necks as a witness (against you) and you would be asked about it on the Day of Resurrection" (xvii. 13).
https://sunnah.com/muslim:1050

Sahih Muslim 416
It is reported on the authority of Ibn 'Abbas that when this verse was revealed:

" And warn thy nearest kindred" (and thy group of selected people among them) the Messenger of Allah (ﷺ) set off till he climbed Safa' and called loudly: Be on your guard! They said: Who is it calling aloud? They said: Muhammad. They gathered round him, and he said: O sons of so and so, O sons of so and so, O sons of 'Abd Manaf, O sons of 'Abd al-Muttalib, and they gathered around him. He (the Apostle) said: If I were to inform you that there were horsemen emerging out of the foot of this mountain, would you believe me? They said: We have not experienced any lie from you. He said: Well, I am a warner to you before a severe torment. He (the narrator) said that Abu Lahab then said: Destruction to you! Is it for this you have gathered us? He (the Holy Prophet) then stood up, and this verse was revealed:" Perish the hands of Abu Lahab, and he indeed perished" (cxi. 1). A'mash recited this to the end of the Sura.

https://quranx.com/Hadith/Muslim/Reference/Hadith-208a

Sahih Muslim 1452 a
'A'isha (Allah be pleased with, her) reported that it had been revealed in the Holy Qur'an that ten clear sucklings make the marriage unlawful, then it was abrogated (and substituted) by five sucklings and Allah's Apostle (ﷺ) died and it was before that time (found) in the Holy Qur'an (and recited by the Muslims).
https://sunnah.com/muslim/17/30

Jel treba jos hadisa da ti postavim, gdje se jasno kaze da fali ajeta ili su izmjenjeni?
Ako ne znas engleski, koristi ChatGPT za prevod.
Muslimani slijede islam, bivsi Muslimani razumiju islam. U buducnosti ces sve vise i vise nalijetati na ljude poput mene, tj. ljude koji su uzeli islamske knjige i proctali ih i velika vecina ce naci mnoge kontradiktornosti tu. Takodjer u jednom od postova si rekao da zene koje nisu menstruirale, zene koje imaju neko poremcaj, a ne djevojcice, a kada sam ti postavio citate vodecih islamskih ucenjaka, poput imama Safije, nisu odgovorio.
Iako vi muslimani tvrdite da je vjera izvor morala, ja tvrdim da je Islam odsustvo morala, jer kako mozes slijediti nesto gdje je dozvoljena pedofilija i kada je vodja takodjer pedofil. Nemoj samo reci da su u doba Muhameda arpkinje prije sazrijevale, jer si i to tvrdio, no kad sam ti postavio hadis o tome kad su Omer i Ebu Bekr prosili Fatimu, Muhamed je rekao da je ona mlada.
belfy

#3263 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 28/08/2025 11:17
belfy wrote: 28/08/2025 00:49 prvi i najjaci argument pernatog druga - probaj i ti sabirati i oduzimati 30 godina, pa da vidimo jesam li ja gdje pogrijesio!

imas infatilne osobine.....rijesi ih se sto prije druze :thumbup:
ma rijesio bi se ja tebe rado. mozes li mi pomoci u tome?

znas li sta znaci rijec infantilno? :lol:
apsidejzi

#3264 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 28/08/2025 14:54 ne lazi, nista od toga nije tacno , cuj Osman birao, a Osman nista nije radio , nego je samo sazvao komisiju koja se prebaciti tekst sa raznih materijala u jedan format, a to je papirna knjiga.
Ako volis tako vjerovati, bujrum :) :run:
Static-X

#3265 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

@Zehran82

Ne sporim ja da su ljudi zapisivali stvari i za vrijeme Muhameda, problem je sto nista nije sacuvano od svega toga. I onda imas te kompilacije u kojim ima svega i svacega. Nemas blage veze sta od toga je zapravo kopirano od predhodno zapisani hadisa i sta je izmisljano.

Ovu listurinu sto si objavio, nista ti tim ne dokazujes. Ono kad hoces da dokazes da je Kuran od boga pa ti citiras Kuran gdje kaze da je knjiga od boga, tako i sa hadisima - hadis kaze da su hadisi zapisivani za vrijeme muhameda.
Zehran82 wrote: 28/08/2025 15:17 imamo mi druze i hadise koje pojasnjavaju sve te stvari i situacije kada dodje neki ajet

Problem je sto imas direktnu instrukciju u kuranu da se okrenes novoj kibli dok nemas ama bas nista da ti kaze kojoj kibli si se predhodno okretao.
Zehran82 wrote: 28/08/2025 15:17 Tekst Kur’ana je isti, razlika je samo u brojanju ajeta, ne u sadržaju.
Niko te nije pitao dali je tekst isti ili ne. Znamo da je tekst poprilicno isti, medjutim razlika je kako je tekst podjeljen. Jedan je 6214 ajeta drugi 6236 ajeta. Koji je ispravan? Tvoj jer si pronasao simetriju?

Zasto se onda drugi koristi i danas?
apsidejzi

#3266 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by apsidejzi »

Static-X wrote: 29/08/2025 02:46 @Zehran82

Ne sporim ja da su ljudi zapisivali stvari i za vrijeme Muhameda, problem je sto nista nije sacuvano od svega toga. I onda imas te kompilacije u kojim ima svega i svacega. Nemas blage veze sta od toga je zapravo kopirano od predhodno zapisani hadisa i sta je izmisljano.

Ovu listurinu sto si objavio, nista ti tim ne dokazujes. Ono kad hoces da dokazes da je Kuran od boga pa ti citiras Kuran gdje kaze da je knjiga od boga, tako i sa hadisima - hadis kaze da su hadisi zapisivani za vrijeme muhameda.
Zehran82 wrote: 28/08/2025 15:17 imamo mi druze i hadise koje pojasnjavaju sve te stvari i situacije kada dodje neki ajet

Problem je sto imas direktnu instrukciju u kuranu da se okrenes novoj kibli dok nemas ama bas nista da ti kaze kojoj kibli si se predhodno okretao.
Zehran82 wrote: 28/08/2025 15:17 Tekst Kur’ana je isti, razlika je samo u brojanju ajeta, ne u sadržaju.
Niko te nije pitao dali je tekst isti ili ne. Znamo da je tekst poprilicno isti, medjutim razlika je kako je tekst podjeljen. Jedan je 6214 ajeta drugi 6236 ajeta. Koji je ispravan? Tvoj jer si pronasao simetriju?

Najveca crvena zastava kada je islam u pitanju i ovi hadisi, jeste da 95% hadisa dolazi preko 4 osobe koje poticu iz zadnjih tri cetiri godine muhamedovog zivota. Maltene svi vjerodostojni hadisi dolaze preko malog broja bliskih ljudi muhamedu i sa samog kraja njegovog zivota. Samo to ti govori o filtriranju koje se desilo u islamu jos na samom pocetku.

Druga crvena zastava se desila nekih 500-600 godina nakon muhamedove smrti kada je gazali standardizirao i formalizirao islam kakav je danas. To su dva velika filtera o kojima muslimani ne zele da pricaju.

Islam je bio potpuno drugaciji prije 1200 godina od onog sto imamo danas. Imao je mnogo vise slobode u interpretaciji i bio je mnogo vise prihvaljtiv. Zato je to i bilo zlatno doba islama. Tada su muslimani pricali o teoriji evolucije npr. Pazi danasnji stav islama prema toj teoriji i shvati da su muslimani imali slicnu teoriju 500 godina prije darwina. Naravno, ti muslimani su kasnije proglaseni hereticima od strane gazalija i njegovih sljedbenika te su i njihove ideje odbacene.
broj dva

#3267 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by broj dva »

2025 godina a ljudi i dalje opterećeni primitivnim plemenima i glupim pričama, od starog zavjeta/ Tore preko Biblije do Kurana. Žao mi je ljudi koji svoj život u tome provedu ali jebi ga vazda je bilo i biti će ljudi željni utjehe i bajke i ubjeđenja u vlastitu moralnu superiornost radi pripadnosti jednoj vjeri koja ima poglup i nakaradan moral (vrijedi za sve tri)
Neće ova planeta na dobro izaći...
nemezis

#3268 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nemezis »

apsidejzi wrote: 30/08/2025 11:01
Static-X wrote: 29/08/2025 02:46 @Zehran82

Najveca crvena zastava kada je islam u pitanju i ovi hadisi, jeste da 95% hadisa dolazi preko 4 osobe koje poticu iz zadnjih tri cetiri godine muhamedovog zivota. Maltene svi vjerodostojni hadisi dolaze preko malog broja bliskih ljudi muhamedu i sa samog kraja njegovog zivota. Samo to ti govori o filtriranju koje se desilo u islamu jos na samom pocetku.

Druga crvena zastava se desila nekih 500-600 godina nakon muhamedove smrti kada je gazali standardizirao i formalizirao islam kakav je danas. To su dva velika filtera o kojima muslimani ne zele da pricaju.

Islam je bio potpuno drugaciji prije 1200 godina od onog sto imamo danas. Imao je mnogo vise slobode u interpretaciji i bio je mnogo vise prihvaljtiv. Zato je to i bilo zlatno doba islama. Tada su muslimani pricali o teoriji evolucije npr. Pazi danasnji stav islama prema toj teoriji i shvati da su muslimani imali slicnu teoriju 500 godina prije darwina. Naravno, ti muslimani su kasnije proglaseni hereticima od strane gazalija i njegovih sljedbenika te su i njihove ideje odbacene.
To što su neki koji su imali neke teorije bili muslimani ne znači da se može reći da su muslimani imali te teorije. Veliki broj naučnika su bili kršćani pa nećemo reći da je kršćanstvo zaslužno za razvoj nauke. Abrahamska religija ne može podržati evoluciju jer se kosi sa osnovnim postulatima religije.
apsidejzi

#3269 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by apsidejzi »

nemezis wrote: 30/08/2025 16:07 To što su neki koji su imali neke teorije bili muslimani ne znači da se može reći da su muslimani imali te teorije. Veliki broj naučnika su bili kršćani pa nećemo reći da je kršćanstvo zaslužno za razvoj nauke. Abrahamska religija ne može podržati evoluciju jer se kosi sa osnovnim postulatima religije.
Nisu to neki ljudi nego su neka od najvecih imena iz islamskog svijeta koji se vise ne broje kao muslimani. Npr Ibn Sina ili ti Avicena. Ibn Rushd. Al Farebi, Al Halladz, Al Kindi.

Da ne pricamo o halifama koji su bili pobornici filozofskog pravca islama koji je danas totalno omalovazen. Generacije muslimana odrasle sa tim pravcem kao dominantnim. Manje vise svi koji su rodjeni od 800-1000 godine nove ere (zlatno doba islama) danas bi bili proglaseni kafirima jer se ne bi uklopili u danasnji filtrirani narativ islama. To nisu neki ljudi, to su generacije islamskih ucenjaka.

Meni ovo tvoje pisanje lici kao na nas balkanski narativ. Od kad se promijenila vlast, vise nam neka imena nisu bitna i treba ih zaboraviti. Bosko Buha, Ivo Lola Ribar, Sava Kovacevic, Edvard Kardelj. Problem ljudi i jeste u tome sto se odreknu svoje proslosti i pokusavaju je sakriti kao da nikada nije ni postojala. I onda tapkaju u mjestu jer idu iznova i iznova. Mi na balkanu smo mogli nastaviti na tradiciji koju smo imali. Umjesto da se odreknemo komunizma i prihvatimo kapitalizam, mi smo morali prvo srusiti sve sto je bilo i onda s nule krenuti novu ideju. I onda se pitamo sto zaostajemo za drugima. Tako i vi muslimani radite. Odrekli ste se velikih imena iz vase proslosti i oni su postali "neki koji su imali neke teorije". I onda se pitate sto iznova tapkate u mjestu 1000 godina. Zato sto uvijek iznova pocinjete proces i ne gradite na vasoj proslosti. Ibn Sina je bio gigant i njegova teorija nije bila "neka tamo teorija". Ja sam ga citao i mogu ti tvrditi da je ovaj lik garant imao IQ preko 140. Kolicina informacija koju bi sazeo u par recenica je nevjerovatna. KOlicina paralelnih niti u misli je ogromna. Ja sam trebao par puta citati i pisati da bih skontao sta je htio da kaze i kako je povezao stvari.

Al haj, kome ja to pricam...
Dozer

#3270 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Al' ste se zadali :lol:

Elem, kad se sve sabere, oduzme, pomnozi i podijeli, rezultat s Kur'anom je isti kao i s Biblijama - sve sto se danas ima iz toga nastajalo je stotinama godina, prepravljano, doradjivano i uskladjivano, da bi se na kraju dobile nekakve finalne verzije koje su u dato vrijeme pogodovale ko zna kome. Naravno, ove cinjenice nisu eksplicitno zapisane, cak su predstavljene na razne druge nacine, ali je iz mnogih detalja sasvim jasno da je to tako.

I, opet, jedina stvarna cinjenicna istina je da su sve to oduvijek pisali ljudi u skladu sa svojim tadasnjim (ne)znanjima, vjerovanjima, nadama i ko zna kakvim ciljevima.

Najkrace receno - sve religije au ljudske izmisljotine.

Smrle, nastavi se ludjacki batrgati.
Last edited by Dozer on 01/09/2025 09:41, edited 1 time in total.
Static-X

#3271 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

Dozer wrote: 31/08/2025 13:28 Al' ste se zadali :lol:

Elem, kad se sve sabere, oduzme, pomnozi i podijeli, rezultat s Kur'anom je isti kao i s Biblijama - sve sto se danas ima iz toga nastajalo je stotinama godina, prepravljano, doradjivano i uskladjivano, da bi se na kraju dobile nekakve finalne verzije koje su u dato vrijeme pogodovale ko zna kome. Naravno, ove cinjenice nisu eksplicitno zapisane, cak su predstavljene na razne druge nacine, ali je iz mnogih detalja sasvim jasno da je to tako.

I, opet, jedina stvarna cinjenicna istina je da su sve to oduvijek pisali ljudi u skladu sa svojim tadasnjim (ne)znanjima, vjerovanjima, nadama i ko zna kakvim ciljevima.

Najkrace receno - sve religije au ljudake izmisljotine.

Smrle, nastavi se ludjacki batrgati.
Ako cemo biti precizni Kur'an je puno bolji od Biblije sto se tice prezevacije, ali daleko da je savrsen. Te price kako je od slova do slova sacuvaj je prica koja je nastala u nekih zadnjih mozda 100 godina. Ja bih stavio Bibliju i hadise u istu kategoriju.

Nego @apsidejzi nisi mi bas jasan i ono tvoje "vi muslimani". Kojoj grupaciji ti pripadas ako smijem pitati?
Nadam se da nam neces poceti sa brojcanim cudima biblije. :lol:
Dozer

#3272 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Mogu se sloziti s tim za Kur'an, a i za komparaciju Biblija i hadisa.

Ali, sustina je i dalje ista - sve zajedno je ljudski proizvod. Nema u svemu tome ama bas nista natprirodno. Cak i to za sta se tako tvrdi, opet je proizvod ljudskih namisljanja, opservacija, nadanja, i nadasve zelje da je sve to istina, pa se svemu dodaje sve i svasta kako bi se navuklo na dokaze, a ti dokazi jednostavno ne postoje.

I tu je u stvari kraj price, ali...
Static-X

#3273 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

Dozer wrote: 31/08/2025 23:32 Mogu se sloziti s tim za Kur'an, a i za komparaciju Biblija i hadisa.

Ali, sustina je i dalje ista - sve zajedno je ljudski proizvod. Nema u svemu tome ama bas nista natprirodno. Cak i to za sta se tako tvrdi, opet je proizvod ljudskih namisljanja, opservacija, nadanja, i nadasve zelje da je sve to istina, pa se svemu dodaje sve i svasta kako bi se navuklo na dokaze, a ti dokazi jednostavno ne postoje.

To je to. Jedno vrijeme bilo je popularno i furalo se kako Kuran ima naucna cuda. Sjecam se kao klinac gledao sam video Harun Yahye cini mi se. Ali kada su ti isti vidili da ako ce ici tim smjerom ima puno vise gluposti koje idu protiv nauke pa su vecina morali da se klone i odbace te fazone.
Dozer

#3274 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Static-X wrote: 01/09/2025 00:01
Dozer wrote: 31/08/2025 23:32 Mogu se sloziti s tim za Kur'an, a i za komparaciju Biblija i hadisa.

To je to. Jedno vrijeme bilo je popularno i furalo se kako Kuran ima naucna cuda. Sjecam se kao klinac gledao sam video Harun Yahye cini mi se. Ali kada su ti isti vidili da ako ce ici tim smjerom ima puno vise gluposti koje idu protiv nauke pa su vecina morali da se klone i odbace te fazone.
Da. Ja uporno ponavljam da je s nekadasnjih 90% stvarnih vjernika, od prije nekih 150-+ godina, danas to spalo na nekih cca. 20%, a ostatak su licemjerni i/ili deklarativni vjernici, koji u stvari nemaju pojma sta pise u njihovoj svetoj knjizi jer je nikad nisu ni otvorili, a jos manje procitali.

BiH moze biti odlican lakmus papir za ovo. Iako je broj vjernika koji idu na dzume i na mise povecan u zadnjih 20-ak godina, to sve kad se sabere nije ni 10% stanovnistva, a po popisu imamo 90% vjernika u drzavi. Stvar je sasvim jasna.
O zapadu, a i istoku, da ne pricamo.
Jedino gdje su religije jos uvijek u nekakvom svom, nazovimo full kapacitetu i praktikovanju, jesu drzave s vecinskim muslimanskim stanovnistvom (arapske), i neke africke drzave, ali to tamo je i dalje na plemenskim osnovama.

Kod Smrleta u SveCkoj crkve pretvaraju u muzeje i vrtice, jer nema vjernika koji bi dolazili u njih. Lazem li Smrle?
Static-X

#3275 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

Dozer wrote: 01/09/2025 09:45
Static-X wrote: 01/09/2025 00:01

Da. Ja uporno ponavljam da je s nekadasnjih 90% stvarnih vjernika, od prije nekih 150-+ godina, danas to spalo na nekih cca. 20%, a ostatak su licemjerni i/ili deklarativni vjernici, koji u stvari nemaju pojma sta pise u njihovoj svetoj knjizi jer je nikad nisu ni otvorili, a jos manje procitali.

BiH moze biti odlican lakmus papir za ovo. Iako je broj vjernika koji idu na dzume i na mise povecan u zadnjih 20-ak godina, to sve kad se sabere nije ni 10% stanovnistva, a po popisu imamo 90% vjernika u drzavi. Stvar je sasvim jasna.
O zapadu, a i istoku, da ne pricamo.
Jedino gdje su religije jos uvijek u nekakvom svom, nazovimo full kapacitetu i praktikovanju, jesu drzave s vecinskim muslimanskim stanovnistvom (arapske), i neke africke drzave, ali to tamo je i dalje na plemenskim osnovama.

Kod Smrleta u SveCkoj crkve pretvaraju u muzeje i vrtice, jer nema vjernika koji bi dolazili u njih. Lazem li Smrle?
Uh, nemoj dozvloliti da te zavara sve to. Ne zaboravi onu izreku, "Nikad ne podcjenjujte moć glupih ljudi u velikim grupama". U ovom slucaju vecina vjernika koji ne znamju vise od onog sto su nauci od njihovi roditelja i hoza ili pak youtube uleme. Koliko god oni ne praktikovali/bili licemjeri oni i dalje imaju tu ljubav i vjeru u to svoje.

Vrelo je tesko samo tako odbaciti nesto uz sto si odgajan citav zivot, i sam sam bio u istoj kozi, moras se potruditi i uciti i istrazivati, traziti odgovore na ono sto ti ne stima da vidis dali ima rjesenje, mislim da je Jonny_x to najbolje rekao
Johnny_x wrote: 28/08/2025 16:36 Muslimani slijede islam, bivsi Muslimani razumiju islam.
Locked