Broj zrtava rata

karanana

Post by karanana »

Joj jucer me je iznerviro ovaj jedan frajer koji se nalazi na mailing listi BH Front-a, yahoo grupe. Kaze kako je ova cifra sramna i zalosna i neistinita, ovo, ono....nesto se pametan pravi a niti jedan naucno istrazivacki podatak nije iznijeo, pa cak ni onu odokativnu metodu sto maloprije neko napisa, vamoo 3000, tamo 2500.....

Ako se neko ne slaze sa ovim i psuje Tokaci sve po spisku tvrdeci da zivi od stranih donacija, hajde onda domaci mangupi, skupite domace pare i napravite "bolju" i "legitimniju" studiju od ove. Nekom se ona moze svidjati ili ne ali da mi taj neko sjedi i iz isprdjene stolice tvrdi kako ona nije tacna, e to necu podnijeti.
Zavatoni

Post by Zavatoni »

karanana wrote:Joj jucer me je iznerviro ovaj jedan frajer koji se nalazi na mailing listi BH Front-a, yahoo grupe. Kaze kako je ova cifra sramna i zalosna i neistinita, ovo, ono....nesto se pametan pravi a niti jedan naucno istrazivacki podatak nije iznijeo, pa cak ni onu odokativnu metodu sto maloprije neko napisa, vamoo 3000, tamo 2500.....

Ako se neko ne slaze sa ovim i psuje Tokaci sve po spisku tvrdeci da zivi od stranih donacija, hajde onda domaci mangupi, skupite domace pare i napravite "bolju" i "legitimniju" studiju od ove. Nekom se ona moze svidjati ili ne ali da mi taj neko sjedi i iz isprdjene stolice tvrdi kako ona nije tacna, e to necu podnijeti.
Svaka čast Tokači.
Prvi naučno argumentirani podatak.
Smijem li reći i neoboriv.
Fakat koji se mora prihvatiti i kojeg će historija prihvatiti.
O karakteru rata procenti sve pokazuju, bez obzira što apsolutne cifre nisu onakve kakve su do sada procjenjivane.
Tokača ima moju potpuno podršku.
Maraschino

Post by Maraschino »

tetakk wrote:Gdje su svrstani poginuli pripadnici "fikrine tvorevine"?
Zna li se podatak o broju poginulih cetnickih dobrovoljaca i vojske iz Srbije, hrvatskih dobrovoljaca i HV, te mudzahedina u Armiji BiH?
Babini - s'nama, imaju sve privilegije :x

Cetnici i dobrovoljci iz dobrosusjedne nam Srbije - pa zar je Srbija ratovala u BiH. :oops: Oni nemaju invalida,poginulih,sirocadi...oni su tako fini

HV - isto kao da je oslobadjao Maslenicu a ne palili po Hercegovini i srednjoj Bosni

Kome je vise bitno ko je rasturao BiH a ko ju je branio. :x
klixober

Post by klixober »

Ovakvi izvjestaji su nerealni.Srbi koji su se borili su Armiji BiH su stavljeni u isti kos sa svojim ubicama.Srbi koji su ginuli u opkoljenom Sarajevu i drugim gradovima kao civili,stavljeni su u isti kos sa cetnicima na brdu.Ne shvatam poentu podjele zrtava po nacionalnosti.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

komeba wrote:Ovakvi izvjestaji su nerealni.Srbi koji su se borili su Armiji BiH su stavljeni u isti kos sa svojim ubicama.Srbi koji su ginuli u opkoljenom Sarajevu i drugim gradovima kao civili,stavljeni su u isti kos sa cetnicima na brdu.Ne shvatam poentu podjele zrtava po nacionalnosti.
Pa ja mislim da nije prezetirana podjela ni po kojem faktoru iako se moze podijeliti I po nacionalnosti I po vojnoj pripadnosti jer informacije postoje. Odi u IDC pa istrazi.

Nego sto mene interesuje je da li je ova istraga zavrsena. Da li su zaista sve zrtve nasli. IDC je prosle godine vodio kampanju "Da li je neko zaboravljen" I izlazili su u javnost samo da bi privukli paznju na istragu kako bi im se ljudi javljali I slali informacije o zrtvama. Da li IDC jos uvijek radi na prikupljanju podataka?
NNneko

Post by NNneko »

Neko napisa da je 85% ubijenih civila Bosnjaci, 9% Srbi, 5% Hrvati. Ako su zrtve podijeljene po nacionalnosti bilo bi fino da se podijele i izvrsitelji tih ubistava po nacionalnosti. Zna se da su Srbi ginuli od srskih granata u Sarajevu, Tuzli i drugdje. Bilo je i pojedinacnih ubijanja onih Srba koji su se protivili politici etnickog ciscenja. U mom gradu prva zrtva rata je bio Srbin koji je pokusao spasiti prijatelja Bosnjaka, ali su ipak oba nastradali.
Takodje, veliki broj ubijenih bosnjackih civila se vode kao vojnici. Ako su nekad bili u armiji, a stradali kao civili, vode se kao vojnici.
kucuk

Post by kucuk »

Struktura ubijenih je mnogo vaznija od broja. Vjerovatno ce autori to razraditi pa ce se znati broj poginuih;
-djece
-zena
-starih
-bolesnih
-vojnika u borbi
-vojnosposobnih kod kuce
-zarobljenika
-odvedenih i stana ili kuce jer vjerovali pa nisu na vrijeme pobjegli,
-ubijenih na prevaru i drugih kategorija.
Onda ce "heroji" vidjeti kako su postali heroji i onda ce moci "lakse" objasniti mladima kako je tesko postati "heroj".
Shamrock

Post by Shamrock »

100000 zvuci normalno...mislim da je to tu negdje, drugo je sto su u ratu medju mrtve brojali sve izbjeglice i raseljene i sta ti ja znam :D
vesela

Post by vesela »

kucuk

Post by kucuk »

Nisam uspio pronaci tabele koje bi nam dale podatke:
- ko su zrtve,
- na koji nacin su ubijene i zbog cega,
- ko su ubice,
- i mnogo drugih podataka koji se mogu predstaviti tabelama.
Ako one postoje ja bih vas zamolio da me uputite gdje ih mogu naci, a ako ne postoje onda ce te vi to vjerovatno raditi, posto raspolazete sa mnogim podacima koji se mogu na ovaj nacin obraditi po kategorijama ubijenih i nestalih.
Ovdje sam vidio samo tabele po opstinama.Hvala!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

gavrilo wrote:
_BosanaC wrote:Cetnicki dobrovoljci nisu dolazili iz Srbije, HV nije ratovao u Bosni, i u Armiji nije bilo mudzahedina :oops: :D
da se razumijemo ... dobrovoljci iz srbije su se borili i za aliju, i za karadzica a bogami i za babu fikreta :D
Ne otvaraj Pandorinu kutiju :-)
Prozor

Post by Prozor »

gavrilo wrote:
_BosanaC wrote:Cetnicki dobrovoljci nisu dolazili iz Srbije, HV nije ratovao u Bosni, i u Armiji nije bilo mudzahedina :oops: :D
da se razumijemo ... dobrovoljci iz srbije su se borili i za aliju, i za karadzica a bogami i za babu fikreta :D
Ako mislis na Sandzaklije, borili su se oni sto su odprije bili u BiH, niko tokom rata nije dolazio kao "dobrovoljac".
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Jako nezahvalan posao, pogotovo podjela zrtava. Dosta i Srba i Hrvata je poginulo na strani Armije BiH, ili kao civili od agresorskih granata. S druge strane, ne moze se racunati gdje je ko bio, jer sve one sto su pod nozem zaginuli ne mozes staviti na drugu stranu. Najbolja bi podjela bila koliko je ljudi koja strana pobila, ali onda bi to vec imalo puno vise veze sa politikom, a manje sa statistikom...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Prozor wrote:
gavrilo wrote:
Ako mislis na Sandzaklije, borili su se oni sto su odprije bili u BiH, niko tokom rata nije dolazio kao "dobrovoljac".
A na toliko tema se vazi upravo o tim Sandzaklijama koji su dolazili kao dobrovoljci i ginuli za BiH i Sarajevo :-) Naravno, kada treba pricati o Sandzackom BH patriotizmu. Kome sada vjerovati?
rashid

#40 Re: Broj zrtava rata

Post by rashid »

liberal wrote:Rat u BiH odnio oko 100.000 života
Utvrđivanje istine je i doprinos procesu pomirenja
SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Barem djelomična istina o stradanjima pučanstva na prostoru Bosne i Hercegovine bit će poznata zahvaljujući istraživanju ljudskih gubitaka u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. godine, koje je napravio Istraživačko-dokumentacijski centar (IDC) iz Sarajeva. To će izvješće službeno biti predstavljeno ovoga tjedna, a po posljednjim službeno objavljenim podacima IDC-a, ukupan broj žrtava rata u BiH iznosi 97.901.
Ovaj broj je značajno manji od procjena o kojima se ranije govorilo, tvrdilo se da samo bošnjačke žrtve prelaze 200.000 ljudi, no i podatak o 100.000 žrtava jasno govori o stravičnim posljedicama rata koji je u prvoj polovini devedesetih vođen u BiH.
Iako je posve jasno da konačan broj žrtava vjerojatno nikad neće biti utvrđen s apsolutnom preciznošću, istraživanje IDC-a vjerojatno je najpribližnije stvarnom stanju. Njegov najveći značaj je u tome da se ozbiljnim pristupom istraživanja ljudskih gubitaka zapravo na neki način vraća dostojanstvo žrtvama i izbjegavaju dnevnopolitičke zloporabe ratnih stradanja. Naravno, utvrđivanje istine je i doprinos procesu pomirenja.
»Kraljevina Norveška bila je glavni financijer ovog projekta, a podržala ga je da bi se saznala istina o tome koliko je ljudi ubijeno tijekom rata u Sarajevu, kazao je ovoga tjedna Jan Braathu, norveški veleposlanik u BiH, a po njegovim riječima, u utvrđivanju stvarnog broja žrtava, u okviru ovog projekta, postignut je visok stupanj točnosti.
Zanimljivo je da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao da će rezultati ovog projekta pomoći procesu pomirenja i uspostavljanju boljih međunacionalnih odnosa u BiH, odnosno da će doprinijeti izbjegavanju manipulacija brojem žrtava.
Parlamentarna skupština BiH trebala bi što prije razmatrati strategiju bavljenja problemima prošlosti, a predsjednik Istraživačko-dokumentacijskog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača, koji je možda i najzaslužniji za realizaciju projekta istraživanja ljudskih stradanja, zalaže se za nastavak regionalne suradnje u vezi s utvrđivanjem istine o ratnim stradanjima.
Kad je riječ o ljudskim žrtvama tijekom rata u BiH jasno je da one predstavljaju samo jedan, iako najbolniji, dio cijele priče o ratnim strahotama i stradanjima.

clanak je prenesen iz vjesnika
sad me interesuju komentari. naime slusali smo cijeli rat o stotinama hiljada zrtava samo na jednoj strani ( pocemu je haris bio poznat...nemojte sad da opalite po ovom citatu). sta ce reci politicari koji su nas lagali , manipulisali o broju zrtava na ovo . da nebude da samo kritikujem harisa ovo se odnosi i na srbe i njihove izjave o broju ubijenih srba u sarajevu.
Ti pricas o manipulisanju ... jebote, kako znaju amerikanci tacan broj ubijenih u Iraku dok se u Bosni jos vazda prica "oko"!!!!!???? :shock:

Zna se tacan broj, znaci nema rijeci OKO!!!!! Kreteni!
Ahmmed

Post by Ahmmed »

_BosanaC wrote:
Prozor wrote:
gavrilo wrote: da se razumijemo ... dobrovoljci iz srbije su se borili i za aliju, i za karadzica a bogami i za babu fikreta :D
A na toliko tema se vazi upravo o tim Sandzaklijama koji su dolazili kao dobrovoljci i ginuli za BiH i Sarajevo :-) Naravno, kada treba pricati o Sandzackom BH patriotizmu. Kome sada vjerovati?
Bosanac, ti kao provincijalac, trebao bi imati više razumijevanja prema tvojim prijateljima iz provincije :D
Prozor

Post by Prozor »

_BosanaC wrote:
Prozor wrote:
gavrilo wrote: da se razumijemo ... dobrovoljci iz srbije su se borili i za aliju, i za karadzica a bogami i za babu fikreta :D
Ja ne znam ko to prica. Ali ne znam fakat kako si zamislio da Sandzaklije idu iz Sandzaka preko rs-a u opkoljeno Sarajevo??
Harrys

Post by Harrys »

U BiH ubijeno 64.036 Bošnjaka, 24.905 Srba i 7.788 Hrvata
on 22 Juni, 2007 12:37:19

Tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je i nestalo 97.207 ljudi, što je 2,22% od ukupnog broja stanovništva u BiH prema popisu iz 1991. godine, pokazali su rezultati istraživanja Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC).

Mirsad Tokača, direktor IDC-a, podsjetio je da su na projektu "Gubici stanovništva od 1992. do 1995. godine" radili stručnjaci i volonteri posljednje tri i po godine, te da je za svaku žrtvu navedeno ime, prezime, mjesto stradanja, način smrti i svi relevantni podaci vezani za stradalu osobu koju imaju u evideniciji.

Istraživanje je pokazalo da su od ukupnog broja žrtava 39.684 civili, a 57.523 vojnici. Najviše ljudi stradalo je 1992. godine (45.110 žrtava), te 1995. godine (19.338 žrtava). Od ukupnog broja stradalih, 80.545 je ubijenih, a 16.662 osobe su nestale.
kucuk

Post by kucuk »

Normalno je da se statisticki podaci koriste i politicke svrhe ali se mogu koristiti i u druge. Zato kad se ovo sve zna treba to i statisticki obraditi do detalja. Obzirom da je to vjerovatno i kompjuterski obradjeno to uopste ne bi bio problem. Ti bi podaci izbacili na povrsinu svu prljavstinu ovog rata, pa bi mozda i ovdje na forumu bilo manje prepucavanja.
MuaDib

Post by MuaDib »

Smatram da je Tokača uradio svakako dobru stvar. Nije lupetao ni preuveličavao ništa. Ljude je popisao imenom i prezimenom po svakoj opštiini u BiH i ovaj broj nije konačan. IDC smatra da je poginulo između 100 000 - 120 000 ljudi. A procjene nacionalista ne priznajem, jer po njima ispade da je u ratu na cijelom području bivše Jugoslavije poginulo oko milion ljudi.
A ako se želi, može se vrlo lako utvrditi broj nastradalih, kada bi se napravio popis stanovništva, upoređivanjem matičnih brojeva. Ako želimo dobiti kompletnu sliku o migracijama, treba uraditi i popis dijsapore, u čemu bi nam mogle pomoči i Srbija i Hrvatska preko svojih matica iseljenika u svijetu, kako bi se pored bošnjačke dijaspore utvrdio i tačan broj srpskih i hrvatskih iseljenika iz BiH. Na taj način se objektivno može utvrditi broj nastradalih, izbjeglica i žrtava rata, i migrciona kretanja.
liberal

Post by liberal »

MuaDib wrote:Smatram da je Tokača uradio svakako dobru stvar. Nije lupetao ni preuveličavao ništa. Ljude je popisao imenom i prezimenom po svakoj opštiini u BiH i ovaj broj nije konačan. IDC smatra da je poginulo između 100 000 - 120 000 ljudi. A procjene nacionalista ne priznajem, jer po njima ispade da je u ratu na cijelom području bivše Jugoslavije poginulo oko milion ljudi.
A ako se želi, može se vrlo lako utvrditi broj nastradalih, kada bi se napravio popis stanovništva, upoređivanjem matičnih brojeva. Ako želimo dobiti kompletnu sliku o migracijama, treba uraditi i popis dijsapore, u čemu bi nam mogle pomoči i Srbija i Hrvatska preko svojih matica iseljenika u svijetu, kako bi se pored bošnjačke dijaspore utvrdio i tačan broj srpskih i hrvatskih iseljenika iz BiH. Na taj način se objektivno može utvrditi broj nastradalih, izbjeglica i žrtava rata, i migrciona kretanja.

tacno tako samo sto to nije njima u korist.
samo problem bi bio kako popisat ljude po svijetu. ja znam dosta srba koji nemaju kontakta sa bih i neznam kako bih njih upisao , isti slucaj sa hrvatima.
nase ambasade po svijetu se ponasaju u zavisnosti ko je ambasador i ako nije "tvoj" ili "moj" automatski se gubi veza sa drzavom . (vidi kako se haris ponasa prema ambasadi u londonu i njegovo ponasanje u americi).
ali svakako ovaj projekat je vrijedan velike paznje i drzava bi konacno trebala da stane iza njega a ne da nam stranci finansiraju .
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Postoji vise nacina da se popise dijaspora. BiH bi morala ostvariti kooperaciju sa imigracionim tijelima I sa cenzuskim agencijama u drzavama u kojima se nalazi dijaspora. Npr. U USA jedino je potrebno u cenzuskim formularima dodati opciju kojom se dopusta imigrantima da deklarisu ime zemlje svog porijekla ili mozda jos I etnicko porijeklo. Ove opcije su otvorene vecim etnickim grupama u USA kao hispanic, azijatima pa cak I vijetnamcima dok nacionalne manjine jos nemaju ovu opciju te se neodredjeno izjasnjavaju kao "ostali". Pojedinci u dijaspori pokusavaju da apeliraju na provedbu ove akcije ali to daleko teze ide bez politicke potpore koja bi morala krenuti od organa vlasti u BiH.
Maraschino

Post by Maraschino »

Slusam i gledam prije par noci na RTS promocija knjige R.Stojanovica zastupnika Srbije pred MSP a knjiga se zove (parafraziram) Odbrana Srbije od genocida pred MSP. Promocija na Pravnom fakultetu pred profesorima,raznim naucnim radnicima i studentima.Veli onaj kreten Stojanovic izmedju ostalog :

"Zamislite,Bosnjacka strana je prikazala da je u rudniku ... spaljeno 5000 ljudi a moj ti Sasa (njegov zamjenik) fino papir na kojem stoji SAMO (tako i on naglasava) SAMO 160 ljudi" i nastavlja, dokle ide Bosnjacka propaganda.

Iznio je jos par bljuvotina ali da Vas ne tusim zelim se malo zadrzati na ovome gore.

1. Na sirem podrucju Prijedora stradalo je izmedju 8 i 10 hiljada ljudi.

2. I da je cifra od SAMO 160 ljudi i tacna , koji je to cinizam kao da se radi o 160 balvana koje je neko unistio.

3. Kako da covjek gradi buduci suzivot sa takvim sljamom koji se na ovakav nacin odnosi prema zrtvama,koji na jednom eminentnom skupu gdje se nalaze i mladi ljudi,iznosi lazi i manipulise dogadjajima. Zasto se mi cudimo kakav je odnos Srba prema dogadjajima iz prosloga rata kada im dezinformacije plasiraju njihovi zvanicnici.

Mnogo puta do sada sam slusao tog istog kretena Stojanovica kako kaze :
"Mi smo za dobrosusjedske odnose a istoricari neka kazu svoje sta se sve desavalo na ovim prostorima... ali nema signala iz Sarajeva na ove moje inicijative". Nece ih dugo jos biti dok takvi kao ti ostavljaju materijal istoricarima i studentima da pisu nakaradnu istoriju. Tebi i takvima kao ti , daleko Vam kuca bila od moje. :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

Maraschino wrote:Slusam i gledam prije par noci na RTS promocija knjige R.Stojanovica zastupnika Srbije pred MSP a knjiga se zove (parafraziram) Odbrana Srbije od genocida pred MSP. Promocija na Pravnom fakultetu pred profesorima,raznim naucnim radnicima i studentima.Veli onaj kreten Stojanovic izmedju ostalog...
Mog'o je komotno prezentirati i knjigu od ovog konja...

Image
Post Reply