"Britanci izbrisali BiH" ???????

Post Reply
Den

Post by Den »

Najlakse je dizati paniku gdje treba i gdje netreba... 8-)
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

A_I_ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa mozes to nazvati i kompleksom ako ce ti biti lakse. Bolje imati i kopleks nego ponovo biti ovca za klanje.
sve je to super i divno ali u ovom slučaju kod nekih ti komplexi prevladavaju nad razumom :-)
Razum je 1992. govorio da rata nece biit, da MZ nece dozvoliti napad na jednu suverenu i nezavisnu drzavu, da Sarajevo nece biti granatirano jer zaboga milog to je SARAJEVO....
Prenj

Post by Prenj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
A_I_ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa mozes to nazvati i kompleksom ako ce ti biti lakse. Bolje imati i kopleks nego ponovo biti ovca za klanje.
sve je to super i divno ali u ovom slučaju kod nekih ti komplexi prevladavaju nad razumom :-)
Razum je 1992. govorio da rata nece biit, da MZ nece dozvoliti napad na jednu suverenu i nezavisnu drzavu, da Sarajevo nece biti granatirano jer zaboga milog to je SARAJEVO....
To sto si slusao pogresnog lidera 1992., nakon sto su se dva rata u najblizem nam komsiluku vec istutnjala, a jedan se vec djelomicno i preselio kod nas, ne treba biti razlog da sada istresas frustracije na pogresnom mjestu.
A_I_

Post by A_I_ »

Fucka se MZ oko Bosne... Ako su mogli gledati cetiri godine ubijanje, zasto ne bi mogli jos par mjeseci? Mislis da u slucaju odcjepljenja R.S ne bi bilo novi izbjeglica, silovanja i ubistava po R.S-u? Treba biti corav pored ociju i ne vidjeti tako ociglednu stvar. Treba li jos mirno cekati na opsti napad... :-?
ovo prealazi u paranoju :-)

ti i istomišljenici non stop ko pakagaji ponavljate onu "nije ovo '92. - sad smo zreliji bla bal" a nikako da skontate
DA JE IS SVIJET ZRELIJI
DA I SVIJET IMA DRUGAČIJI POGLED NA BALKAN DANAS NEGO '92.
DA I SVIJET DANAS ZNA KO JE KOME ŠTA RADIO, KO JE KOGA NAPAO (za razliku od '92.)
Drvosjeca iz Dejcica

Prenj wrote:
A_I_ wrote: sve je to super i divno ali u ovom slučaju kod nekih ti komplexi prevladavaju nad razumom :-)
To sto si slusao pogresnog lidera 1992., nakon sto su se dva rata u najblizem nam komsiluku vec istutnjala, a jedan se vec djelomicno i preselio kod nas, ne treba biti razlog da sada istresas frustracije na pogresnom mjestu.
Ja sam mozda slusao pogresnog, ti si mozda slusao "pravog"...blago se tebi. A tebi ako se ne citaju moje "frustracije", bujrum apstinencija.
A_I_

Post by A_I_ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Razum je 1992. govorio da rata nece biit, da MZ nece dozvoliti napad na jednu suverenu i nezavisnu drzavu, da Sarajevo nece biti granatirano jer zaboga milog to je SARAJEVO....
'92. nismo imali ni upola izvora informacija (www, cable,...) kao danas, nismo BLAGE VEZE imali o stvarnom stanju stvari u MZ...
svjedok nam je upravo ta naivnost... i tadašnje vodstvo na čelu s Aljom je doprinijelo naivnosti...
Last edited by A_I_ on 08/06/2006 22:55, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

A_I_ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Razum je 1992. govorio da rata nece biit, da MZ nece dozvoliti napad na jednu suverenu i nezavisnu drzavu, da Sarajevo nece biti granatirano jer zaboga milog to je SARAJEVO....
'92. nismo imali ni upola izvora informacija (www, cable,...) kao danas, nismo BLAGE VEZE imali o stvarnom stanju stvari u MZ...
Stoji donekle to sto tvrdis ali isto tako oprez nije na odmet. To su moja razmisljanja, mozda grijesim, mozda sam u pravu, pravi put je uvijek negdje izmedju.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/06/2006 22:55, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ja sam mozda slusao pogresnog, ti si mozda slusao "pravog"...blago se tebi. A tebi ako se ne citaju moje "frustracije", bujrum apstinencija.
Apstinirao bih ja rado, ali miniras mi temu.
Zapitas li se ikada, kako je iznenada, nekoliko mjeseci uoci izbora, umjesto rada, kruha i boljeg zivota, tema opet postala krupna, drzavotvorna politika?
I zasto ovce opet tako lako potrce u svoje torove?
Dok ONI sjede zajedno? I sjedice opet!
Dok onog jadnika sto ga je kasikara izderala vise niko ne zakrpi ...
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

A_I_ wrote:
Fucka se MZ oko Bosne... Ako su mogli gledati cetiri godine ubijanje, zasto ne bi mogli jos par mjeseci? Mislis da u slucaju odcjepljenja R.S ne bi bilo novi izbjeglica, silovanja i ubistava po R.S-u? Treba biti corav pored ociju i ne vidjeti tako ociglednu stvar. Treba li jos mirno cekati na opsti napad... :-?
ovo prealazi u paranoju :-)

ti i istomišljenici non stop ko pakagaji ponavljate onu "nije ovo '92. - sad smo zreliji bla bal" a nikako da skontate
DA JE IS SVIJET ZRELIJI
DA I SVIJET IMA DRUGAČIJI POGLED NA BALKAN DANAS NEGO '92.
DA I SVIJET DANAS ZNA KO JE KOME ŠTA RADIO, KO JE KOGA NAPAO (za razliku od '92.)
eh moj jarane....
sta je svijet zreliji? :-)
pitaj nekog amera gdje je bosna?
pitaj busha gdje je bosna?
zaboli ih neka stvar za bosnom
jos ce svijet ovog puta podrzati cete jer bore se protiv mudzahedina...
Drvosjeca iz Dejcica

Prenj wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ja sam mozda slusao pogresnog, ti si mozda slusao "pravog"...blago se tebi. A tebi ako se ne citaju moje "frustracije", bujrum apstinencija.
Apstinirao bih ja rado, ali miniras mi temu.
Zapitas li se ikada, kako je iznenada, nekoliko mjeseci uoci izbora, umjesto rada, kruha i boljeg zivota, tema opet postala krupna, drzavotvorna politika?
Previse se kockica poslozilo u isto vrijeme da bi sve ovo sto se desava okarakterisalo kao predizborna propaganda. Ti naravno imas pravo na svoje misljenje, ja samo smatram da ipak nije sve tako bezazleno kako se cini na prvu.
A_I_

Post by A_I_ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Stoji donekle to sto tvrdis ali isto tako oprez nije na odmet. To su moja razmisljanja, mozda grijesim, mozda sam u pravu, pravi put je uvijek negdje izmedju.
vidi, pozivanje na vojnu premoć & osviješćenost ne predstavlja nikakav argument -- a u ovom trenutku Bosanci i Hercegovci se moraju služiti samo trezvenim glavama i argumentima u pokušaju spuštanja loptice na zemlju koju su podigli (vrlo vjerovatno) maloumnici iz Beograda kako bi ispuhali frustracije od nedavnog ocjepljenja CG...

Silajdžićevom uzmi ili ostavi retorikom i prizivanjem oružja "za svaki slučaj" u RSu zasigurno i nad glavama onih "umjerenih" koji ne podrzavaju Dodikove ispade postavljamo znak upitnika i averziju prema kompletnoj Federaciji a pogotovo prema Bošnjacima...
na prijetnju prijetnjom odgovarati je nonsens - samo podižemo tenzije :x
Prenj

Post by Prenj »

Prenj wrote: Apstinirao bih ja rado, ali miniras mi temu.
Previse se kockica poslozilo u isto vrijeme da bi sve ovo sto se desava okarakterisalo kao predizborna propaganda. Ti naravno imas pravo na svoje misljenje, ja samo smatram da ipak nije sve tako bezazleno kako se cini na prvu.
Sta si ocekivao da ce raditi politicari u Srbiji nakon sto ode Crna Gora i Kosovo spakuje kofere? Izaci pred narod i reci, da mi smo se potpuno zajebali u zadnje dvije decenije? Ili ce nastaviti dizati maglu ublehaskim referendumima i skretati paznju sa stvarnih poraza?
A ti meni protumaci sta jos uvijek rade CETIRI ministra SUPERPATRIOTSKE SBiH u vladi referendumasha Dodika?
Last edited by Prenj on 08/06/2006 23:10, edited 1 time in total.
A_I_

Post by A_I_ »

Vozdra_123 wrote: eh moj jarane....
sta je svijet zreliji? :-)
pitaj nekog amera gdje je bosna?
pitaj busha gdje je bosna?
zaboli ih neka stvar za bosnom
jos ce svijet ovog puta podrzati cete jer bore se protiv mudzahedina...
podržaće ih ako i SAMO AKO IM DAMO POVODA !!! (nažalost, sjeme je posijano)

nit obični Amer a nit Bush odlučuje o angažmanu Amerike - ne dvoji oko toga
oni koji zaista odlučuju (čitaj administracija, pentagon, ngo-think tanks usko vezani uz vladu) itekako znaju pravo stanje stvari na Balkanu i gdje se nalazi...
Bush je marioneta u rukama 4-5 vodja u pozadini (Čejni, Wulfovic, Ramsfeld, Perle...).
Drvosjeca iz Dejcica

Prenj wrote: A ti meni protumaci sta jos uvijek rade CETIRI ministra SUPERPATRIOTSKE SBiH u vladi referendumasha Dodika?
Zar je potrebno bilo sta tumaciti? Odavno je vec jasno da je SBiH-u bitna samo vlast, makar i u vladi jednog Dodika.
Prenj

Post by Prenj »

Prenj wrote: A ti meni protumaci sta jos uvijek rade CETIRI ministra SUPERPATRIOTSKE SBiH u vladi referendumasha Dodika?
Zar je potrebno bilo sta tumaciti? Odavno je vec jasno da je SBiH-u bitna samo vlast, makar i u vladi jednog Dodika.
Cijela ova frka oko clanka u The Timesu je nastala sa istom svrhom: OCUVANJA VLASTI!
Naravno, malo ko ce se sjetiti, kad dodje vrijeme izbora, da je nesposobno ministarstvo Safeta Halilovica odgovorno npr. za proslogodisnju nestasicu pasosa, ili za to sto sa reformom obrazovanja jos uvijek nismo nigdje stigli, ... svima bi trebalo ostati u sjecanju kako je on herojski spasio zemlju od opasnih Britanaca ... koji jel'de 1993. izazvase pokolj u Ahmicima ...
Pustimo hasku janjad van ... sloboda svim uznicima ...
Bumerang

Post by Bumerang »

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46

Piše: Gojko BERIĆ

08/06/06

Image

Jazavci u našem sokaku

Lucidni, uvijek nekonvencionalni Zdravko Grebo, koji u svojim sjećanjima i danas prepoznaje sebe kao jednog od zlogukih proroka raspada Jugoslavije, obuzet je zebnjom u pogledu budućnosti Bosne i Hercegovine. Apsolutnu garanciju da ovu zemlju nije moguće uništiti, Grebo naziva lažnom: „Naša tisućljetna istorija danas ne pije vode. Da li tri velike etničke skupine, plus ostali, plus manjine, zaista ovu zemlju osjećaju kao svoju? I ako je ne osjećaju kao svoju, čemu ovaj silan trud da je očuvamo?” („Oslobođenje”, prilog Pogled, 3. 6. 2006).

Ako me sjećanje ne vara, Grebo je prije nekoliko godina, u jednom drugom sarajevskom listu, rekao nešto slično. Frustriran poput mnogih od nas lošom beskonačnošću, on je i tada javno stavio na provjeru bolnu, ali samorazumljivu dilemu: ako ne možemo živjeti zajedno, onda se raziđimo. Naravno, Grebo je bio i ostao u uvjerenju da je Bosna i Hercegovina moguća i da je zajednički život u njoj moguć, ali je svjestan da je i previše štetočina koje rade protiv toga. Danas ih je, izgleda, više nego ikada poslije rata.

Operisan sam od paranoje i bilo kakvih teorija zavjere, ali samo slijepac ne vidi da je na ovu zemlju, u trenutku kad se prelama njena budućnost, pokrenuta nova opšta ofanziva. U njoj, nažalost, sudjeluju i neki od onih koji se javno deklarišu kao njena pretorijanska garda. Neznanje nije riječ koja bi se za takve mogla upotrijebiti. Zemlja se trese iz temelja, a naši intelektualci, pisci, akademici, naše filmadžije, slikari i ostali umjetnici – kojima ova siromašna država ipak daje nekakvu paru – hrču li, hrču. Nema krležijanske pobune protiv sveprisutnog nacionalizma, protiv mržnje i političkih laži, protiv zaostalosti i primitivizma u kome živi naš bosanski i hercegovački svijet.

Dodikova ideja o referendumu za otcjepljenje dobija gotovo plebiscitarnu podršku u Republici Srpskoj. Ovaj okorjeli nacionalista i separatista, koji kao svoj glavni grad doživljava Beograd, počeo je ovih dana agitovati za svoju subverzivnu zamisao i u susjednoj Srbiji. Ipak, mnogo realniju opasnost u ovom trenutku predstavlja Dodikova nova platforma za predstojeće razgovore o ustavnim amandmanima, kojom se zahtijeva transformisanje Bosne i Hercegovine u državnu zajednicu od tri federalne republike. Referendum i federalizacija mogle bi se uporediti sa onom narodnom: preko preče, naokolo bliže. Tobožnji socijaldemokrata, Dodik je postao sličan onom Kočićevom jazavcu: pravi štetu, a carski sud, što će reći međunarodni upravitelji, u tome ga ne sprečava.

Zajedno sa otkopavanjem novih masovnih grobnica, koje svjedoče o stravičnim zločinima u proteklom ratu, nastavljaju se napadi na bogomolje i ruše nadgrobni spomenici. Oni koji to rade, ne svete se mrtvima, već nerođenima. Na Ilidži je nedavno osvanuo grafit „Ubij Židove”, prvi takav nakon 1941. godine. Ova nacistička poruka nije u ovdašnjoj javnosti izazvala naročito uzbuđenje.
Okretanje sve tri religije njihovim centrima i nacionalnim maticama, otvoreni međusobni animozitet vjerskih poglavara, civilizacijska zapuštenost, etnički strahovi i, kao kruna svega, inat-politika koja se vodi u trouglu Banja Luka - Sarajevo - Mostar, stvarnost je sa kojom se moramo suočiti. Sa takvim naslijeđem Bosna i Hercegovina naprosto nije u stanju da funkcioniše, a možda ni da preživi. Čak i kad bi to bilo moguće, rješenje nije u razlazu, na čemu mnogi udarnički rade. Jer kad se razdvojimo, mi se ne osamostaljujemo, već se gubimo poput zavađene braće.

Nervozan zbog poraza u utakmicama sa Južnom Korejom i Iranom, selektor nogometne reprezentacije Blaž Slišković požalio se prošlog petka novinarima da je dobijao telefonske prijetnje zbog toga što je za naš tim igralo šest Hrvata. Direktor reprezentativnih selekcija Ahmed Pašalić relativizirao je pomenute prijetnje, nazvavši ih zanemarivim. „Nije to, direktore, zanemarivo”, uzvratio je s pravom uvrijeđeni Slišković. Mog bivšeg redakcijskog kolegu Pašalića izdao je njegov novinarski refleks. Ne mogu se takve stvari skrivati od javnosti i gurati pod tepih. Nažalost, sarajevski mediji su tu gadost, kao i mnoge slične, ostavili bez komentara. Treba li naše sportske novinare podsjećati da je Blaž Slišković, pristavši da dođe na kormilo državnog tima, svojevremeno navukao na sebe gnjev hrvatskih nacionalista, da nikada nije vodio računa o nacionalnosti bilo kojeg igrača i da je, na kraju krajeva, učinio više na kakvoj-takvoj obnovi bosanskohercegovačkog identiteta nego cijela bulumenta političara.

Bilo kako bilo, Bosna i Hercegovina je ponovo politički napadnuta sa raznih strana. Naivno je misliti kako sve to treba pripisati nešto jačoj predizbornoj groznici, kao što je naivno smatrati da je ovih dana u listu novih nezavisnih država u Evropi do 2020. godine londonski „Tajms” omaškom svrstao Herceg- Bosnu i Republiku Srpsku. Međunarodna zajednica nije u proteklih deset godina uspjela, niti je to ikada željela, da u Bosni i Hercegovini riješi ključni problem, a to su etnički i vjerski nacionalizam. Nije energično spriječila stvaranje etnički ekskluzivnih škola i druge oblike segregacije, nije se miješala u krajnje haotičan odnos religije i politike, nije motrila na postupke Srbije i Hrvatske prema njihovom bitnom susjedu... Sve što je u Bosni suprotno načelima demokratskog svijeta, Evropa i Amerika se pretvaraju da to ne vide. Ako se već postavlja zaštitnički, zašto Zapad ovdje toleriše ono što u svom dvorištu ne želi vidjeti?
Nemam valjanog odgovora na to pitanje, osim možda onog najgoreg. Ali, ne bih želio biti zao prorok. Uostalom, o svemu, što bi rekli komunisti, odlučuju široke narodne mase.

Svaka cast Gojko Beric-u na ovom tvom prilogu i analizi aktuelnih dogadjaja. :)
Shoba

Post by Shoba »

Ko se na mlijeko oprzi, taj i u jogurt puse!!!

Nego da se vratimo na temu.....

Nama su u mirovnom procesu uglavnom posredovali britanci, isti oni koji su po africi "razvadjali" plemena i ucili ih miroljubivosti i onda su o primijenili i kod nas. Nije bilo sekund"mirovnog" procesa a da neki visoki politicar ili vojnik iz GB nije vedrio i oblacio. Lord oven, Karington, Michael Rose, Kanadjanin McKenzie (najobicniji englez) i svi ostali "mirovnjaci" kojima je bio cilj da se samo agresorima da vremena da ostvare ono sto su zamislili. kad se sjetim stripova o Blek steni ili Komandantu Marku odmah mi napamet padnu Crveni Mundiri i skontam da smo i mi zrtve istih, osim sto nismo imali Bleka stenu umjesto Rasima Delica :-) :D :-D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Slazem se @Drvosjeco s tobom da stvari treba uzeti ozbiljno, ali ne na nacin kako ti kazes.
Republika Srpska ako odluci da se otcijepi, nema potrebe da podigne GLAS na bilo kog ne-Srbina na podrucju RS-a, a kamo li da iste proganja i ubija. (Ovdje mislim na organizovane napade!) Naprosto, istih je tamo vrlo malo da bi bili neki odlucujuci faktor.
Nadalje, jos je manje vjerovatno da bi opkolili Sarajevo ili bilo koji drugi grad u Federaciji i na isti pucali jer za tako nesto nemaju nikakve potrebe. Oni hoce RS, a granice iste su vec poodavno definisane i, ne zamjeri, zna se i zahvaljujuci kome! Onome istom za koga je vecina naroda mislila da ima razuma koji pomines u gornjem citatu, a isti je bio daleko od takvog cega.
Vrlo je malo ljudi bilo koji su I TADA to znali i nije ti posteno sto @Prenja napadas kako je, eto on, slusao nekog drugog lidera. Nije bilo u pitanju slusanje ovog ili onog vec je bilo potrebno SAMO da se ukljuci vlastiti mozak i shvati koju maglu prodaje Dobricina.
Ali, sta je tu je.
Njegove "razumne" poruke iz 1992. kostale su nas onoga cega su nas kostale, a sad je najbitnije da vidimo kako se oduprijeti ovome sto nam prijeti zbog njegove "mudre" odluke iz 1995 kojom je pristao na Republiku Srpsku.
Ja jedino znam da se nista, BAS NISTA nece moci pushkom srediti jer, ako bi i bilo kakvih sukoba, pa i rata, nastupio bi samo ako bi oruzane snage sa podrucja federacije krenule put RS-a a onda bi, kako neko vec rece, nastupio gradjanski rat koji automatski znaci smrt Bosne i Hercegovine! I novog, ogromnog stradavanja civilnog stanovnistva.
(a do toga i inace ne moze doci jer zapad sasvim sigurno nece dozvoliti novi rat!)

Sta onda ostaje? Ne mnogo, ali zadnja nada nije umrla. Ostaje da se iskoristi ono malo STVARNOG razuma sto ga ima medju pripadnicima svih naroda i pokusa uz pomoc onih koji ga posjeduju postici sto je moguce vise.
I ostaje da se sto prije shvati da se pricom o zrtvi i koljacu nece daleko doci. Ostaje da se pocne gledati u buducnost ne okrecuci se svaki cas unazad, i ostaje da prestanemo misliti kako smo samo "mi" dobri momci a oni "njihovi" gamad! Sve ovo vrijedi za sve strane i koliko god ti i ja na ovo gledali s ogorcenjem, prezirom i ogromnim nezadovoljstvom, jedini je to put ka novom jacanju Bosne i Hercegovine kao drzave!
Shoba

Post by Shoba »

evo kako se to radi:

Image

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
A_I_

Post by A_I_ »

Vodenjak wrote: Slazem se @Drvosjeco s tobom da stvari treba uzeti ozbiljno, ali ne na nacin kako ti kazes.
Republika Srpska ako odluci da se otcijepi, nema potrebe da podigne GLAS na bilo kog ne-Srbina na podrucju RS-a, a kamo li da iste proganja i ubija. (Ovdje mislim na organizovane napade!) Naprosto, istih je tamo vrlo malo da bi bili neki odlucujuci faktor.
Nadalje, jos je manje vjerovatno da bi opkolili Sarajevo ili bilo koji drugi grad u Federaciji i na isti pucali jer za tako nesto nemaju nikakve potrebe. Oni hoce RS, a granice iste su vec poodavno definisane i, ne zamjeri, zna se i zahvaljujuci kome! Onome istom za koga je vecina naroda mislila da ima razuma koji pomines u gornjem citatu, a isti je bio daleko od takvog cega.
Vrlo je malo ljudi bilo koji su I TADA to znali i nije ti posteno sto @Prenja napadas kako je, eto on, slusao nekog drugog lidera. Nije bilo u pitanju slusanje ovog ili onog vec je bilo potrebno SAMO da se ukljuci vlastiti mozak i shvati koju maglu prodaje Dobricina.
Ali, sta je tu je.
Njegove "razumne" poruke iz 1992. kostale su nas onoga cega su nas kostale, a sad je najbitnije da vidimo kako se oduprijeti ovome sto nam prijeti zbog njegove "mudre" odluke iz 1995 kojom je pristao na Republiku Srpsku.
Ja jedino znam da se nista, BAS NISTA nece moci pushkom srediti jer, ako bi i bilo kakvih sukoba, pa i rata, nastupio bi samo ako bi oruzane snage sa podrucja federacije krenule put RS-a a onda bi, kako neko vec rece, nastupio gradjanski rat koji automatski znaci smrt Bosne i Hercegovine! I novog, ogromnog stradavanja civilnog stanovnistva.
(a do toga i inace ne moze doci jer zapad sasvim sigurno nece dozvoliti novi rat!)

Sta onda ostaje? Ne mnogo, ali zadnja nada nije umrla. Ostaje da se iskoristi ono malo STVARNOG razuma sto ga ima medju pripadnicima svih naroda i pokusa uz pomoc onih koji ga posjeduju postici sto je moguce vise.
I ostaje da se sto prije shvati da se pricom o zrtvi i koljacu nece daleko doci. Ostaje da se pocne gledati u buducnost ne okrecuci se svaki cas unazad, i ostaje da prestanemo misliti kako smo samo "mi" dobri momci a oni "njihovi" gamad! Sve ovo vrijedi za sve strane i koliko god ti i ja na ovo gledali s ogorcenjem, prezirom i ogromnim nezadovoljstvom, jedini je to put ka novom jacanju Bosne i Hercegovine kao drzave!
potpisujem :thumbup: :bih:
Shoba

Post by Shoba »

pa za sta smo se onda borili? :-) :roll:
Reina

Post by Reina »

Bumerang wrote:

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46

Piše: Gojko BERIĆ

08/06/06

Image

Jazavci u našem sokaku

Operisan sam od paranoje i bilo kakvih teorija zavjere, ali samo slijepac ne vidi da je na ovu zemlju, u trenutku kad se prelama njena budućnost, pokrenuta nova opšta ofanziva. U njoj, nažalost, sudjeluju i neki od onih koji se javno deklarišu kao njena pretorijanska garda. Neznanje nije riječ koja bi se za takve mogla upotrijebiti. Zemlja se trese iz temelja, a naši intelektualci, pisci, akademici, naše filmadžije, slikari i ostali umjetnici – kojima ova siromašna država ipak daje nekakvu paru – hrču li, hrču. Nema krležijanske pobune protiv sveprisutnog nacionalizma, protiv mržnje i političkih laži, protiv zaostalosti i primitivizma u kome živi naš bosanski i hercegovački svijet.

Dodikova ideja o referendumu za otcjepljenje dobija gotovo plebiscitarnu podršku u Republici Srpskoj. Ovaj okorjeli nacionalista i separatista, koji kao svoj glavni grad doživljava Beograd, počeo je ovih dana agitovati za svoju subverzivnu zamisao i u susjednoj Srbiji. Ipak, mnogo realniju opasnost u ovom trenutku predstavlja Dodikova nova platforma za predstojeće razgovore o ustavnim amandmanima, kojom se zahtijeva transformisanje Bosne i Hercegovine u državnu zajednicu od tri federalne republike. Referendum i federalizacija mogle bi se uporediti sa onom narodnom: preko preče, naokolo bliže. Tobožnji socijaldemokrata, Dodik je postao sličan onom Kočićevom jazavcu: pravi štetu, a carski sud, što će reći međunarodni upravitelji, u tome ga ne sprečava.

Zajedno sa otkopavanjem novih masovnih grobnica, koje svjedoče o stravičnim zločinima u proteklom ratu, nastavljaju se napadi na bogomolje i ruše nadgrobni spomenici. Oni koji to rade, ne svete se mrtvima, već nerođenima. Na Ilidži je nedavno osvanuo grafit „Ubij Židove”, prvi takav nakon 1941. godine. Ova nacistička poruka nije u ovdašnjoj javnosti izazvala naročito uzbuđenje.
Okretanje sve tri religije njihovim centrima i nacionalnim maticama, otvoreni međusobni animozitet vjerskih poglavara, civilizacijska zapuštenost, etnički strahovi i, kao kruna svega, inat-politika koja se vodi u trouglu Banja Luka - Sarajevo - Mostar, stvarnost je sa kojom se moramo suočiti. Sa takvim naslijeđem Bosna i Hercegovina naprosto nije u stanju da funkcioniše, a možda ni da preživi. Čak i kad bi to bilo moguće, rješenje nije u razlazu, na čemu mnogi udarnički rade. Jer kad se razdvojimo, mi se ne osamostaljujemo, već se gubimo poput zavađene braće.

Nervozan zbog poraza u utakmicama sa Južnom Korejom i Iranom, selektor nogometne reprezentacije Blaž Slišković požalio se prošlog petka novinarima da je dobijao telefonske prijetnje zbog toga što je za naš tim igralo šest Hrvata. Direktor reprezentativnih selekcija Ahmed Pašalić relativizirao je pomenute prijetnje, nazvavši ih zanemarivim. „Nije to, direktore, zanemarivo”, uzvratio je s pravom uvrijeđeni Slišković. Mog bivšeg redakcijskog kolegu Pašalića izdao je njegov novinarski refleks. Ne mogu se takve stvari skrivati od javnosti i gurati pod tepih. Nažalost, sarajevski mediji su tu gadost, kao i mnoge slične, ostavili bez komentara. Treba li naše sportske novinare podsjećati da je Blaž Slišković, pristavši da dođe na kormilo državnog tima, svojevremeno navukao na sebe gnjev hrvatskih nacionalista, da nikada nije vodio računa o nacionalnosti bilo kojeg igrača i da je, na kraju krajeva, učinio više na kakvoj-takvoj obnovi bosanskohercegovačkog identiteta nego cijela bulumenta političara.

Bilo kako bilo, Bosna i Hercegovina je ponovo politički napadnuta sa raznih strana. Naivno je misliti kako sve to treba pripisati nešto jačoj predizbornoj groznici, kao što je naivno smatrati da je ovih dana u listu novih nezavisnih država u Evropi do 2020. godine londonski „Tajms” omaškom svrstao Herceg- Bosnu i Republiku Srpsku. Međunarodna zajednica nije u proteklih deset godina uspjela, niti je to ikada željela, da u Bosni i Hercegovini riješi ključni problem, a to su etnički i vjerski nacionalizam. Nije energično spriječila stvaranje etnički ekskluzivnih škola i druge oblike segregacije, nije se miješala u krajnje haotičan odnos religije i politike, nije motrila na postupke Srbije i Hrvatske prema njihovom bitnom susjedu... Sve što je u Bosni suprotno načelima demokratskog svijeta, Evropa i Amerika se pretvaraju da to ne vide. Ako se već postavlja zaštitnički, zašto Zapad ovdje toleriše ono što u svom dvorištu ne želi vidjeti?
Nemam valjanog odgovora na to pitanje, osim možda onog najgoreg. Ali, ne bih želio biti zao prorok. Uostalom, o svemu, što bi rekli komunisti, odlučuju široke narodne mase.

Svaka cast Gojko Beric-u na ovom tvom prilogu i analizi aktuelnih dogadjaja. :)
nazalost ali sve je ovako kako je u ovom clanku ... :-?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Da bih dao dobar odgovor citao sam citavu temu, i to sto hocu reci, iako po nekima pogresno i ekstremno, jeste da se slazem s Avazom. Zasto? Ne, nije samo zato sto im je ime pravo bosnjacko :D , nit sto ga narod najvise voli :D , nego zato sto taj clanak u The Times-u predvidja Europu u 2020. godini, i kako oni to predvidjaju? "RS" i "HRHB" nezavisne! :x Jeste, tu je i Velika Britanija pala i raspadnuta kao i mnoge druge zemlje, ali, fakat jeste da su i Skotska i Wales imale svoju drzavnost i bile drzave u kojima su prirodno od kako postoje Skoti i Walesani imali vecinu a ne genocidom, i fakat jeste da je ujedinjena Irska postojala, i sasvim bi bilo normalno da se sve te drzave opet stvore sto ja i podrzavam. Baskija, Katalonija i Andaluzija su historijske regije koje su postojale dokle je Spanije i ako njihov zivalj zeli nezavisnost ja to podrzavam. Kosovo je ista stvar. CG je davno bilöa vlastita drzava pa i Sandzak je bio vlastita regija od davnina gdje nije neki genocid nad ne-Bosnjacima proveden pa su tako vecina. Obratno u stvari.

"RS" i "HRHB" nisu postojale nego su stvorene agresijom DVIJE DRZAVE na TRECU DRZAVU odnosno agresijom SRJ i RH na RBiH i genocidom nad Bosnjacima i ostalim "nepodobnim" zivljem. "HRHB" je dakle nastala oruzanim napadnom Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu i otvorenim genocidom ali je tako i 1994. godine u Washingtonskom sporazumu nestala i podijelila se u kantone koji su ostali u BiH i usli u federaciju s slobodnim teritorijem BiH koji se takodze podijelio u kantone pa je tako stvorena Federacija Bosne i Hercegovine(FBiH). "Republika Srpska"("RS") je 1995. godine u Daytonskom sporazumu za razliku od ove prve legalizovana ALI pod uslovom da ostane u BiH kao entitet i to ne samo srpskog naroda. Da neko, bez obzira i ako sebe iscrta kao krmeta, javno predvidi neko famozno ozivljavanje "HRHB"-a i njenu nezavisnost i jos nezavisnost "RS" odnosno nagradjivanje agresije i genocida i priznavanje toga kao legitimnog metoda za formiranje pozeljnjih drzava je cisti FASIZAM! A poslije svega sto je BiH dozivjela mislim da je nesto tako pa dolazilo od usta najcestitijeg Bosanca mora osudit i mora se podic "prasina" jer BiH MORA pokazat da nije za za´ebancije i da ne priznaje da jedna od najvecih novina u svijetu predvidja nagradjivanje agresije i genocida na nju! Mislite da Izrael nebi reagovao da neko predvidja dizanje "treceg rajha" na teritoriji Republike Njemacke? Zato je reakcija Nijaza Durakovica potpuno na mjestu a tako i Safeta Halilovica za razliku od SDA koji samo k´o zaliveni sute kao i na ustavnim promjenama kada su potpisali disoluciju BiH ali to je druga tema. Kako god, zakljucak je da je to pisanje neprihvatljivo i za osudit, naravno to ne predstavlja Veliku Britaniju ali predstavlja The Times i ovu dvojicu sto su to pisali. A sto se tice Halivocevih tvrdnji da su Britanci krivi za ustasku agresiju eh to je cisti idiotluk! :x
To bi bilo to. :) :kravata:

:bih:
:sax:
Batonus

Post by Batonus »

Sta je tu dosta ozbiljno... Poznate tenzije za odvajanjem Sjeverne Italije, Albanska Makedonija, Sandzak, bugarska regija (ne znam kako se zove) sa Pomacima (muslimani u Bugarskoj)....

Ne spominju se......

To su uglavnom nerealne ideje,ali su jednako realne kao i mnoge spomenute....bar po trenutnom viđenju javnosti...

Da li su onda ove koje su stavljene na ovu mapu sada realnije, da li neko crta novu kartu svijeta daleko do ociju javnosti???
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Nijedna od tih nije stvorena agresijom i genocidom.
Post Reply