"Britanci izbrisali BiH" ???????

Post Reply
Fair Life

Post by Fair Life »

Mikula Mali wrote:(...)
A ako necemo, ako cemo o nekakvim real-politikama, onda da se prodjemo ovog jalovog jadanja na Britance i da idemo gospoji kraljici poljubiti skute kao buduci segrti neokolonijalizma i neoliberalizma?
11-og ovog mjeseca (juna) je gospodji rodjendan... vakat je da se spremamo na poklonjenje.
Mikula Mali

Post by Mikula Mali »

Fair Life wrote:
Mikula Mali wrote:(...)
A ako necemo, ako cemo o nekakvim real-politikama, onda da se prodjemo ovog jalovog jadanja na Britance i da idemo gospoji kraljici poljubiti skute kao buduci segrti neokolonijalizma i neoliberalizma?
11-og ovog mjeseca (juna) je gospodji rodjendan... vakat je da se spremamo na poklonjenje.
Pa naravno, je li mislis da je koincidencija sto je BAS SAD pokrenuta ova tema?? Sve su to ovi 'infiltrirani' elementi i energetske kugle...

Nego, mi cemo se gospoji kraljici toplo preporuciti ovom prilikom, i mi i svi silni projektili koje bismo mogli proizvesti i utaliti, pa neka nas utefteri, more zatrebati...
Shoba

Post by Shoba »

Mikula Mali wrote:
Shoba wrote: Mi smo zemlja koja nije imala bilo kakve oblike drzavnosti od srednjeg vijeka, i tek sada se borimo da uopste razumijemo sta se desava. Evo na primjer, jedna mala Holandija je harala svjetskim morima i dan danas zive od kolonijalnih dobitaka koje su samo pohranili u banke. Oni znaju da se moc jedne zemlje ne nalazi u ekonomiji ili poljoprivredi, vec samo i iskljucivo od svjetskog mesetarenja. Nijedna drzava nije postigla nista postenim putem, i najbolje prolaze oni koji znaju da od drugih otmu ili se okoriste. Mi jos uvijek gledamo samo u nase dvoriste i trazimo izlaz iz krize. (Slovenija je najsvjeziji primjer kako se to radi. Slovenci se nisu obogatili u Sloveniji )

A da bi mogao biti clan ovog malog elitnog svjetskog kluba u kojem svako moze da radi sta hoce, moras biti yeben igrac. Bosna je naslijedila veliki dio jugoslavenske vojne industrije i mi bi mogli da proizvodimo i prodajemo sve sto nam padne na pamet (od toga smo i zivili prije rata), ali jednostavno nemamo zeleno svjetlo jer ne znamo s kim da pravimo dogovore.

Nama ne treba znanje (znanje se kupi) , nama trebaju VEZE sa svjetskom elitom, bez koje mozemo komotno naruciti stampanje osmrtnice za BiH.
Sad vec pocinjem da se gubim u ovoj diskusiji. Jer, ako sad skiciram razvoj rasprave, vidim da se prvobitno baratalo nekim normativnim odnosno etickim argumentima a da bi nam se sad savjetovalo da razvijamo vojnu industriju. Biva, lakse ce nekoj africkoj sirotinji biti ako ih osakati ili ubije porijeklom nesvrstani i napaceni bosanski metak, nego ako su metak izlili pogani Britanci iz poganih neokolonijalistickih nakana?

Ja bih rado vidjela Bosnu u boljem stanju nego sad. Ali nikakav patriotski zanos mi nece prodati nekakvo bahato raspolaganje ostatkom svijeta i ponizavajucu objektifikaciju drugih ljudi. Da smo patili ne 4, vec 444 godine, opet na to ne bismo imali pravo. Ako cemo, jel'te, o etici...

Eticka strana vojne industrije jeste pitanje na koje niko ne voli odgovarati, najbolje bi bilo kada ne bi bilo nikakvog oruzja.
Opet, kada se sjetim 1992 i "nestasice naoruzanja" skontam kako nikad ne bih htio da se ponovi '92 i da neko puca po nama a mi nemamo cime da uzvratimo.
Ispalo je da smo od YU naslijedili svu tu industriju. Da bi smo se presaltali na nesto normalnije, morali bi prvo "isplatiti" to sto vec imamo. Kad pogledas na BiH nema grada koji nije imao neki oblik namjenske industrije. Recimo, danas ne bi imali u sarajevu Momu i Uzeira jer je Unis te pare zaradio prodavajuci oruzje Iranu i Iraku. Bugojno, Konjic, Vitez, novi Travnik, Gorazde, Mostar.....sve je to bilo uvezano.
Da smo mi ostrvo koje nema ikoga u blizini bilo bi super svega se otarasiti, ali nasi susjedi su takvi kakvi su, i ne mozemo racunati da cemo uvijek imati tudju vojsku u BiH koja ce "cuvati red". kad i Svicarci imaju itekako naoruzanu vojsku (imaju puske po kucama) sta bi mi trebali da radimo??

Ne moramo biti segrti neokolonijalizma ni da ljubimo kraljicine skute, ali moramo barem da poznajemo kako sve to funkcionise i da prepoznamo ono sto nam se svakodnevno podmece.

(Tito je znao kako s njima, i zato smo zivjeli u miru dok je on bio ziv. ostali se nisu smjeli petljati u nase poslove ni da vrsljaju sa svojim sluzbama po zemlji. Ako se sjecate, Americki ambasador Viktor Jakovic je pocetkom 80tih bio protjeran iz YU, a radio je u Americkom kulturnom centru u sarajevu kao spijun)
Panasonic

Post by Panasonic »

The Times? Pa zar ne vidite da je "karta Evrope 2020. godine" samo glupo misljenje glupih novinara (dva novinara) koji su na osnovu danasnjih situacija u nekim evropskim zemljama "skontali" kako ce biti 2020. godine. Glupa karta, bez ikakvih osnova, tek da The Times ispuni praznu rubriku...
Panasonic

Post by Panasonic »

Puno se drzava pocelo petljati u unutrasnju politiku Bosne i Hercegovine, a to je samo problem Bosnjaka (odnosno onih koji BiH smatraju svojom drzavom, ako ima jos nekih koji tako misle osim Bosnjaka-bujrum), i samo oni moraju rjesavati unutrasnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Pitanje broj jedan koji trebamo unaprijediti je privreda. Tek sa jakom privredom cemo se moci oduprijeti raznim silama, i sprijeciti mijesanja u nasu politiku. Kad kazem unaprijediti privredu, mislim postati najjaca drzava bar istocne Evrope.
Mikula Mali

Post by Mikula Mali »

Shoba wrote: Eticka strana vojne industrije jeste pitanje na koje niko ne voli odgovarati, najbolje bi bilo kada ne bi bilo nikakvog oruzja.
Opet, kada se sjetim 1992 i "nestasice naoruzanja" skontam kako nikad ne bih htio da se ponovi '92 i da neko puca po nama a mi nemamo cime da uzvratimo.
Ispalo je da smo od YU naslijedili svu tu industriju. Da bi smo se presaltali na nesto normalnije, morali bi prvo "isplatiti" to sto vec imamo. Kad pogledas na BiH nema grada koji nije imao neki oblik namjenske industrije. Recimo, danas ne bi imali u sarajevu Momu i Uzeira jer je Unis te pare zaradio prodavajuci oruzje Iranu i Iraku. Bugojno, Konjic, Vitez, novi Travnik, Gorazde, Mostar.....sve je to bilo uvezano.
Da smo mi ostrvo koje nema ikoga u blizini bilo bi super svega se otarasiti, ali nasi susjedi su takvi kakvi su, i ne mozemo racunati da cemo uvijek imati tudju vojsku u BiH koja ce "cuvati red". kad i Svicarci imaju itekako naoruzanu vojsku (imaju puske po kucama) sta bi mi trebali da radimo??

Ne moramo biti segrti neokolonijalizma ni da ljubimo kraljicine skute, ali moramo barem da poznajemo kako sve to funkcionise i da prepoznamo ono sto nam se svakodnevno podmece.

(Tito je znao kako s njima, i zato smo zivjeli u miru dok je on bio ziv. ostali se nisu smjeli petljati u nase poslove ni da vrsljaju sa svojim sluzbama po zemlji. Ako se sjecate, Americki ambasador Viktor Jakovic je pocetkom 80tih bio protjeran iz YU, a radio je u Americkom kulturnom centru u sarajevu kao spijun)
Prije svega, mi tu industriju vise nemamo. 'Izjelo se'... Unisteno, zastarjelo, moglo bi se nabrajati. Uglavnom, morali bismo je ponovo graditi. U tom slucaju, dakle, imamo mogucnost da gradimo to ili nesto drugo.

A sto se tice 1992. godine, industrija nam nije pomogla, je li tako? Jedno je imati vojsku, drugo imati vojnu industriju. A sasvim trece - imati vojnu industriju koja u svijetu, da bi bila konkurentna, pola vremena trosi na izazivanje i podsticanje ratova, a pola na proizvodnju. Ja to Bosni ne zelim, ne bih da nas jednog dana potezu po nekakvim forumima neka druga raja, iz Afrike npr., kao sto mi sad potezemo Britance, ako nista a onda iz respekta prema nasoj vlastitoj patnji.

Sto se tice Tita, ako vec baratamo geopolitickim i geostrateskim argumentima, moras prihvatiti da svijet izgleda znatno drugacije nakon Hladnog rata. U ovako fragmentiranom svijetu kojem, opet, prijeti hegemonija jedne velike sile, nas izlaz nije u igranju velikih igara. Jako, jako puno okolnosti bi se moralo promijeniti da bismo mi dosli u poziciju da budemo veliki igrac. Za sada mozemo biti samo kusur.

Za pocetak bismo morali prihvatiti i da je svijet indiferentan prema ratovima i katastrofama, i da smo mi u takvom svijetu na kraju ipak 'hairovali' nakon 4 godine rata - sto se Sudanu, Liberiji, Siera Leoneu, Ruandi i slicnima ili nikad ili prekasno desi, pa im jos na kraju dodje ofucani i natapirani Bob Geldof. (Bono se bar nije natapirao...)

I onda, raditi ono sto mozemo - a mozemo pokusati pregovarati sa Svjetskom bankom i IMF-om a ne pustati da nas gaze. Mozemo slovenacke firme lijepo pozdraviti i otpremiti natrag u Sloveniju da malo razmisle o svojoj bankarskoj politici, kao i bontonu svoje granicne policije. To mozemo. Manimo se megalomanskih 'vecera' na kojima mi na kraju zavrsimo kao hladno predjelo, a ne gost.
Shoba

Post by Shoba »

mi itekako imamo i znanje i nacina da pravimo sta god nam padne na pamet. najbolji primjer je bilo ono hapsenje u republici srpskoj kada su ovi iz MZ upali u remotni zavodi sve ispreturali i skontali da se kod nas radio remont za mlazne motora sadamovih aviona. U svijetu je postojalo jako malo zemalja koje su imale licencu za popravku rolls-royce turbomlaznih motora, a jedna od tih nacija smo bili mi. E sad sto mi ne bismo mogli da to radimo , recimo, za tursku ii bilo koju drugu zemlju, to je pitanje. Zna se ko sta smije a ko sta ne smije da radi. Mi NE SMIJEMO da radimo skoro nista, a kamoli da sami odlucujemo o svojoj sudbini.

Od IMF i World bank mozemo dobiti samo DUGOVE , kao i ostale africke zemlje. Slovenci su kupili sto su kupili i to je njihovo vlasnistvo, i tu se nista ne moze. Necemo nikada proizvoditi televizore, ni mobilne telefone, vec se treba fatati onoga sto nam dobro ide: zdrava hrana, sirovine, vojna industrija, turizam...i to je sve.....Ili da opet zakuhamo pa da zivimo od humanitare :roll:
muha_sa

Post by muha_sa »

Taj remontni zavod je iz Rajlovca preseljen u Bijeljinu a ono što nisu opljačkali,šumnjaci su uništili i to sve uz blagoslov visokog predstavnika Karla Bilta---remont Sadamovih motora je rađen i mnogo prije devedest druge a i sad se remontuju Gadafijevi motori i to ih remontuju MUSLIMANOMRSCI koji su u krugu remontnog zavoda u Rajlovcu i logor imali za nesrbe iz Ahatovića i Rajlovca.
Čestitke Bosanskohercegovačkom ambasadoru u Libiji--nek šumnjaci rade a nek žrtve po raznoraznim biroima za zaposlenje hodaju.
spongebob

Post by spongebob »

Shoba wrote:mi itekako imamo i znanje i nacina da pravimo sta god nam padne na pamet. najbolji primjer je bilo ono hapsenje u republici srpskoj kada su ovi iz MZ upali u remotni zavodi sve ispreturali i skontali da se kod nas radio remont za mlazne motora sadamovih aviona. U svijetu je postojalo jako malo zemalja koje su imale licencu za popravku rolls-royce turbomlaznih motora, a jedna od tih nacija smo bili mi. E sad sto mi ne bismo mogli da to radimo , recimo, za tursku ii bilo koju drugu zemlju, to je pitanje. Zna se ko sta smije a ko sta ne smije da radi. Mi NE SMIJEMO da radimo skoro nista, a kamoli da sami odlucujemo o svojoj sudbini.

Od IMF i World bank mozemo dobiti samo DUGOVE , kao i ostale africke zemlje. Slovenci su kupili sto su kupili i to je njihovo vlasnistvo, i tu se nista ne moze. Necemo nikada proizvoditi televizore, ni mobilne telefone, vec se treba fatati onoga sto nam dobro ide: zdrava hrana, sirovine, vojna industrija, turizam...i to je sve.....Ili da opet zakuhamo pa da zivimo od humanitare :roll:
bash se pitam ko ce nama slati tu humanitaru. Nije upuceno tebi nego ovim hajvanima koji pametuju po forumu:
jebo vas vise i rat i sve sto ide uz njeg, ne spominjite ga, mene je sjebo za sva vremena iako uopste u njemu nisam ucestvovao. Kroz njeg sam izgubio sve iluzije koje mlad covjek moze imati i ucinio me skeptikom i ironikom, dao mi kozu koju ne osjecam svojom ali ne mogu vise iz nje.
Slazem se, da se treba usredotociti na ono sto imamo a ne sta smo mogli imati. Bilo i proslo, zivot ide dalje.
Bosanci ne treba da se prave previse pametni nego da se lizu sa Amerikom. Nama je trenutno najbolje da budemo satelit, sve ostalo je nepozeljno po opstanak drzave.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Kontroverze oko posete Republici Srpskoj
Branka TRIVIĆ, Lejla SARIĆ
Dolazak premijera Srbije Vojislava Koštunice u Banjaluku izazvao je mnoštvo kontroverznih komentara i reakcija. Zvanični Beograd ističe da je reč o ranije zakazanim razgovorima. Međutim, mnogi to smatraju kao poruku da Srbija nije odustala od teritorijalnih pretenzija u regionu, imajući u vidu prvenstveno izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika da i ovom entitetu treba referendum poput crnogorskog o nezavisnosti.
Prva zvanična poseta premijera Srbije Vojislava Koštunice, nakon odvajanja Crne Gore iz državne zajednice, biće odlazak u Republiku Srpsku, što izaziva dosta uznemirenja u regionu i međunarodnoj zajednici. Ima onih koji ovaj potez doživljavaju kao podsticaj srpskom narodu u Bosni i Hercegovini da insistiraju na svom pravu na referendum o otcepljenju, odnosno, kao dokaz da aktuelna vlada nije odustala od sna o velikoj Srbiji. Među takvima je i Džejms Lajon (James Lyon), iz Međunarodne krizne grupe.
„Nova sablast nad BiH“ - to je jedan u nizu naslova koji se pojavio u regionalnoj štampi, nakon odvajanja Crne Gore i najave o putu srpskog premijera Vojislava Koštunice u Republiku Srpsku. Strahove da bi Srbiji gubitak Crne Gore i Kosova trebalo nadoknaditi srpskim entitetom u BiH pojačala je i izjava premijera tog entiteta Milorada Dodika, izrečena prilikom posete Novom Sadu:

„Republika Srpska u okviru BiH želi da gradi partnerski odnos. Dok je to moguće, nema potrebe da razgovaramo o nečem drugom. Onog trenutka kada to više ne bude bilo moguće i ako bude ikad nemoguće, onda naravno ima različitih da ne kažem izlaznih varijanti.“

Bojazan od toga da će Srbiji porasti teritorijalni apetiti prema Republici Srpskoj još nedvosmislenije nego prethodna izjava premijera Dodika pojačao je Kosta Čavoški, član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji važi kao jedan od ideologa vladajuće Demokratske stranke Srbije (DSS):

„Ono što mi zahtevamo, to je da naši najviši zvaničnici upravo taj argument javno koriste da ukoliko se razbija Srbija, u istom trenutku će biti razbijena i Bosna i Hercegovina. Ako jedna albanska manjina u okviru jedinstvene države ima pravo na secesiju, tim pre to pravo ima i treba da ga iskoristi Republika Srpska u okviru konfederalne Bosne i Hercegovine. Koji bi bio najuspešniji argument kojim bi se sprečila secesija Kosova i Metohije? Argument bi bio da ukoliko to učine Albanci protiv naše volje, istoga dana će biti održan plebiscit u Republici Srpskoj na kom će se doneti odluka o pristupanju Republike Srpske Republici Srbiji i ulazak u njen sastav.“

Bio je to savet člana SANU Koste Čavoškog, a visoki predstavnik u BiH, Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwartz-Schilling), odmah nakon referenduma u Crnog Gori, reagovao je saopštenjem da međunarodna zajednica neće dozvoliti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, tim pre što Republika Srpska, kao jedan od entiteta u sklopu države BiH nema jurisdikciju za organizovanje referenduma o otcepljenju, a da poređenje sa Crnom Gorom ni inače nije moguće. Takvu poruku je Švarc-Šiling i lično doneo u Beograd. Slično intoniranu depešu Beogradu poslao je i evropski komesar za spoljne i odbrambene poslove Havijer (Javier) Solana.

Džejms Lajon, šef beogradskog ogranka Međunarodne krizne grupe, kaže da je predstojeći Košuničin put u Banjaluku poruka Bosni, regionu i međunarodnoj zajednici da Beograd i dalje ima teritorijalne apetite prema Republici Srpskoj i upozorava da bi takvi apetiti mogli dovesti i do mnogo manje Srbije nego sto je ona danas:

„U Beogradu, posebno u nacionalističkim krugovima, gdje pripada i Vojislav Koštunica, san o velikoj Srbiji je i dalje na snazi. To se jasno videlo nakon referenduma u Crnoj Gori gde su oni jasno odbili da priznaju poraz i urgiraju crnogorsku opoziciju da se zalažu za ponovno pripajanje Srbiji. Ova poseta Republici Srpskoj je veoma loša poruka međunarodnoj zajednici, regionu i Bosni i Hercegovini, zato što će to mnogi da protumače da Beograd i dalje ima apetit prema BiH. Gospodin Dodik je već otvorio Pandorinu kutiju i to može da ima veoma loše potencijalne posledice za stabilnost regije i može da prouzrokuje sukobe, što bi na kraju krajeva moglo da završi referendumima ne samo u Republici Srpskoj, nego i na jugu Srbije i u Vojvodini i u Sandžaku. Tako da bi na kraju mogli imati jednu Srbiju koja bi bila mnogo manja od ove danas.“

Kostunjavi izgleda zeli da preuzme kontrolu nad politicarima u manjem entitetu....a sta su mu namjere vjerovatno da pospjesi uzgoj gljiva i proizvodnju stocnog brasna :D
muha_sa

Post by muha_sa »

Zamolit ćemo ih fino da se ne petljaju u unutrašnje stvari susjedne države--tu ćemo molbu po Paravcu poslat--
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zavrzlama wrote:Kontroverze oko posete Republici Srpskoj
Branka TRIVIĆ, Lejla SARIĆ
Dolazak premijera Srbije Vojislava Koštunice u Banjaluku izazvao je mnoštvo kontroverznih komentara i reakcija. Zvanični Beograd ističe da je reč o ranije zakazanim razgovorima. Međutim, mnogi to smatraju kao poruku da Srbija nije odustala od teritorijalnih pretenzija u regionu, imajući u vidu prvenstveno izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika da i ovom entitetu treba referendum poput crnogorskog o nezavisnosti.
Prva zvanična poseta premijera Srbije Vojislava Koštunice, nakon odvajanja Crne Gore iz državne zajednice, biće odlazak u Republiku Srpsku, što izaziva dosta uznemirenja u regionu i međunarodnoj zajednici. Ima onih koji ovaj potez doživljavaju kao podsticaj srpskom narodu u Bosni i Hercegovini da insistiraju na svom pravu na referendum o otcepljenju, odnosno, kao dokaz da aktuelna vlada nije odustala od sna o velikoj Srbiji. Među takvima je i Džejms Lajon (James Lyon), iz Međunarodne krizne grupe.
„Nova sablast nad BiH“ - to je jedan u nizu naslova koji se pojavio u regionalnoj štampi, nakon odvajanja Crne Gore i najave o putu srpskog premijera Vojislava Koštunice u Republiku Srpsku. Strahove da bi Srbiji gubitak Crne Gore i Kosova trebalo nadoknaditi srpskim entitetom u BiH pojačala je i izjava premijera tog entiteta Milorada Dodika, izrečena prilikom posete Novom Sadu:

„Republika Srpska u okviru BiH želi da gradi partnerski odnos. Dok je to moguće, nema potrebe da razgovaramo o nečem drugom. Onog trenutka kada to više ne bude bilo moguće i ako bude ikad nemoguće, onda naravno ima različitih da ne kažem izlaznih varijanti.“

Bojazan od toga da će Srbiji porasti teritorijalni apetiti prema Republici Srpskoj još nedvosmislenije nego prethodna izjava premijera Dodika pojačao je Kosta Čavoški, član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji važi kao jedan od ideologa vladajuće Demokratske stranke Srbije (DSS):

„Ono što mi zahtevamo, to je da naši najviši zvaničnici upravo taj argument javno koriste da ukoliko se razbija Srbija, u istom trenutku će biti razbijena i Bosna i Hercegovina. Ako jedna albanska manjina u okviru jedinstvene države ima pravo na secesiju, tim pre to pravo ima i treba da ga iskoristi Republika Srpska u okviru konfederalne Bosne i Hercegovine. Koji bi bio najuspešniji argument kojim bi se sprečila secesija Kosova i Metohije? Argument bi bio da ukoliko to učine Albanci protiv naše volje, istoga dana će biti održan plebiscit u Republici Srpskoj na kom će se doneti odluka o pristupanju Republike Srpske Republici Srbiji i ulazak u njen sastav.“

Bio je to savet člana SANU Koste Čavoškog, a visoki predstavnik u BiH, Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwartz-Schilling), odmah nakon referenduma u Crnog Gori, reagovao je saopštenjem da međunarodna zajednica neće dozvoliti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, tim pre što Republika Srpska, kao jedan od entiteta u sklopu države BiH nema jurisdikciju za organizovanje referenduma o otcepljenju, a da poređenje sa Crnom Gorom ni inače nije moguće. Takvu poruku je Švarc-Šiling i lično doneo u Beograd. Slično intoniranu depešu Beogradu poslao je i evropski komesar za spoljne i odbrambene poslove Havijer (Javier) Solana.

Džejms Lajon, šef beogradskog ogranka Međunarodne krizne grupe, kaže da je predstojeći Košuničin put u Banjaluku poruka Bosni, regionu i međunarodnoj zajednici da Beograd i dalje ima teritorijalne apetite prema Republici Srpskoj i upozorava da bi takvi apetiti mogli dovesti i do mnogo manje Srbije nego sto je ona danas:

„U Beogradu, posebno u nacionalističkim krugovima, gdje pripada i Vojislav Koštunica, san o velikoj Srbiji je i dalje na snazi. To se jasno videlo nakon referenduma u Crnoj Gori gde su oni jasno odbili da priznaju poraz i urgiraju crnogorsku opoziciju da se zalažu za ponovno pripajanje Srbiji. Ova poseta Republici Srpskoj je veoma loša poruka međunarodnoj zajednici, regionu i Bosni i Hercegovini, zato što će to mnogi da protumače da Beograd i dalje ima apetit prema BiH. Gospodin Dodik je već otvorio Pandorinu kutiju i to može da ima veoma loše potencijalne posledice za stabilnost regije i može da prouzrokuje sukobe, što bi na kraju krajeva moglo da završi referendumima ne samo u Republici Srpskoj, nego i na jugu Srbije i u Vojvodini i u Sandžaku. Tako da bi na kraju mogli imati jednu Srbiju koja bi bila mnogo manja od ove danas.“

Kostunjavi izgleda zeli da preuzme kontrolu nad politicarima u manjem entitetu....a sta su mu namjere vjerovatno da pospjesi uzgoj gljiva i proizvodnju stocnog brasna :D
:roll: Ovo treba uzeti veoma ozbiljno i ne smijemo biti naivni kao 1992. godine. Nadam se da komandni kadar V.FBiH, odnosno OS BiH, iz reda Bosnjaka i Hrvata ima razradjen scenarij za nedaj boze. Nadam se da bi u nekakvom "nedaj boze" scenariju u prvih 48 sati mogli ovladati pravcem Lukavica-Trebevic-Pale, da zlikovci ne mogu direktno gadjati Sarajevo.
muha_sa

Post by muha_sa »

Drvosjećo--prošlo vrijeme JNA i njihovih lažnjaka i ko fol nekakvih vježbi oko Sarajeva---ma mi smo ti miroljubivi--pustimo bre šumnjake nek dovrše posao--mi ćemo se žalit Butrosu--Jasušiju i pokojem Britanskom lordu.
Drvosjeca iz Dejcica

muha_sa wrote:Drvosjećo--prošlo vrijeme JNA i njihovih lažnjaka i ko fol nekakvih vježbi oko Sarajeva---ma mi smo ti miroljubivi--pustimo bre šumnjake nek dovrše posao--mi ćemo se žalit Butrosu--Jasušiju i pokojem Britanskom lordu.
Stoji da nema vise JNA, slazem se, ali svakako trebamo pokazati izvjesnu dozu ozbiljnosti, zrelosti i opreza. Nikada se ne zna. Ja ne mogu "mirno spavati" kao 1992. godine, a ti?
Prenj

Post by Prenj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: :roll: Ovo treba uzeti veoma ozbiljno i ne smijemo biti naivni kao 1992. godine. Nadam se da komandni kadar V.FBiH, odnosno OS BiH, iz reda Bosnjaka i Hrvata ima razradjen scenarij za nedaj boze. Nadam se da bi u nekakvom "nedaj boze" scenariju u prvih 48 sati mogli ovladati pravcem Lukavica-Trebevic-Pale, da zlikovci ne mogu direktno gadjati Sarajevo.
Zaista mi nije jasno u kakvoj je vezi osvajanje Trebevica sa kritikom ublehaskih izjava znanstvenih radnika i odgovornih politicara?
A_I_

Post by A_I_ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: :roll: Ovo treba uzeti veoma ozbiljno i ne smijemo biti naivni kao 1992. godine. Nadam se da komandni kadar V.FBiH, odnosno OS BiH, iz reda Bosnjaka i Hrvata ima razradjen scenarij za nedaj boze. Nadam se da bi u nekakvom "nedaj boze" scenariju u prvih 48 sati mogli ovladati pravcem Lukavica-Trebevic-Pale, da zlikovci ne mogu direktno gadjati Sarajevo.
jedno je ocjepljenje RS a sasvim nešto drugo je napad na Federaciju :-)

u slučaju napada/agresije, misliš da bi MZ istu grešku ponovila promptno ne reagujući???
one se mogu pokušati ocjepiti i čekati da ih mi napadnemo - eh tada ne bi bila agresija već "građanski rat" (u očima MZ)...

ove pozive na vojnu spremnost vidim samo kao huškanje/potenciranje "ozbiljnosti" situacije.
jer, zašto bi oni nas (prvi) napadali ako su svjesni da time ništa neće postići. oni će eventualno pokušati se "ocjepiti" ali ništa vojno.
mada, ubijeđen sam, sve će ovo biti ugašeno od strane svjetskih sila... zadnje što im trea je daljnja destabilizacija Balkana secesionističkim potezima RSa.
muha_sa

Post by muha_sa »

Mirno spavam--uporedi šumnjake devedestdruge i sad---o ratu ne razmišljam-nema toga više nikad--oni smiju samo na goloruko i sa sigurne distance.
Drvosjeca iz Dejcica

Prenj wrote:
Zaista mi nije jasno u kakvoj je vezi osvajanje Trebevica sa kritikom ublehaskih izjava znanstvenih radnika i odgovornih politicara?
Procitaj naslov, pa ako ti opet ne bude jasno probaj opet ponovo procitati, mozda skontas...ja ti ne mogu pomoci. :(
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ovakve scene jesu stvarno zabrinjavajuce....

nema tu puno opcija...

kao sto kolega iz dejcica kaze, zlu ne trebalo treba imati plan za akciju

ili onda traziti otcjepljenje sandzaka od srbije :D
A_I_

Post by A_I_ »

Prenj wrote:
ama ništa drugo nego komplexi stečeni onim što se '92. desilo :-) :-) :-)
komplexi su opravdani, ali brate treba ih držati 'na uzici' a ne nakon svakog 'balona' iz entiteta pozivati na borbenu spremnost
jebala vas "spremnost" :x :x :x
Drvosjeca iz Dejcica

A_I_ wrote:
Prenj wrote:
ama ništa drugo nego komplexi stečeni onim što se '92. desilo :-) :-) :-)
jebala vas "spremnost" :x :x :x
Pa mozes to nazvati i kompleksom ako ce ti biti lakse. Bolje imati i kopleks nego ponovo biti ovca za klanje.
Prenj

Post by Prenj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prenj wrote:
Procitaj naslov, pa ako ti opet ne bude jasno probaj opet ponovo procitati, mozda skontas...ja ti ne mogu pomoci. :(
Dio nasih problema i nastaje tako sto se citaju samo naslovi.
A_I_

Post by A_I_ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa mozes to nazvati i kompleksom ako ce ti biti lakse. Bolje imati i kopleks nego ponovo biti ovca za klanje.
sve je to super i divno ali u ovom slučaju kod nekih ti komplexi prevladavaju nad razumom :-)
Drvosjeca iz Dejcica

A_I_ wrote:
jedno je ocjepljenje RS a sasvim nešto drugo je napad na Federaciju :-)

u slučaju napada/agresije, misliš da bi MZ istu grešku ponovila promptno ne reagujući???
one se mogu pokušati ocjepiti i čekati da ih mi napadnemo - eh tada ne bi bila agresija već "građanski rat" (u očima MZ)...

ove pozive na vojnu spremnost vidim samo kao huškanje/potenciranje "ozbiljnosti" situacije.
jer, zašto bi oni nas (prvi) napadali ako su svjesni da time ništa neće postići. oni će eventualno pokušati se "ocjepiti" ali ništa vojno.
mada, ubijeđen sam, sve će ovo biti ugašeno od strane svjetskih sila... zadnje što im trea je daljnja destabilizacija Balkana secesionističkim potezima RSa.
Fucka se MZ oko Bosne... Ako su mogli gledati cetiri godine ubijanje, zasto ne bi mogli jos par mjeseci? Mislis da u slucaju odcjepljenja R.S ne bi bilo novi izbjeglica, silovanja i ubistava po R.S-u? Treba biti corav pored ociju i ne vidjeti tako ociglednu stvar. Treba li jos mirno cekati na opsti napad... :-?
Mikula Mali

Post by Mikula Mali »

Prosto covjek ne zna sta bi pisao. Prikljuci se diskusiji, zavrsi u kolekciji monologa. Cita li ovdje iko ikog, pitam se. Ili smo svi jedni drugim 'podloga' za gimnasticiranje frustracija? Lijepa sudbina dostojanstvenih i autonomnih stvorenja, po nekima cak i nacinjenih po liku bozanskih bica...

Tako da mi je sad vec malo tegobno da odgovaram. Kome i cemu? Da bismo heklali svako svoje? I da bismo naveli hiljadu i jedan razlog da 'mi' imamo pravo na sve, a 'drugi' ni na sta. Koji god bili 'mi' i koji god bili 'oni'. 'Mi' smo jedino mjerilo dobroga. Sve ide, sve prolazi. 'Mi' je lazni plural.

E, a meni je dosta ovoga ‘mi’ i ‘oni’, koji god bili jedni i drugi, u Bosni, u Evropi, u svijetu. Monoliti, homogenizacija, oko bilo cega, umjesto principa - pripadnost, umjesto rijeci – parole i konacna rjesenja.

I svi sve znamo, nikom nije ostalo nista da se upita i nista da pita.

Ideologija je gluha zvjerka… Laku noc zelim svim revnosnim monologasima, ja idem traziti ljude koji sami misle, a druge slusaju.
Post Reply