bregović na ftv

Locked
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#526 Re: bregović na ftv

Post by 1946 »

Ne zamEri mu besana, dEte nije bilo tu u ratu

P.S. To što je "mali princ" govno svoje vrste, ne mora značiti da se govno neke druge vrste mora dočekivati raširenih ruku u gradu protiv kojeg je svojedobno pričao. Za normalne ljude ovo je obično Sarajevo, za onakve ljigavce kao što je ovaj plagijator ovo je i dalje Alijino Sarajevo
muha_sa

#527 Re: bregović na ftv

Post by muha_sa »

PipiDugaDevetka wrote:
sanabe wrote: Ciji bolan dolazak? Nemanjin? :shock:
E gdja ja zivim, bem ti :roll:
Živiš u državi u kojoj će uskoro R. Karadžić putem svog advokata riješiti pitanje svog penzionisanja, pa će isti PIO/MIO fond koji meni dostavlja penzijicu, slati PENZIJETINU, njemu, ratnom zločincu.

Živi bili, pa nevidjeli!
živimo u zemlji u kojoj se njegova desna ruka Velibor Ostojic imenuje za predsjednika neke parlamentarne komisije za ljudska prava--ko li diže ruku za to imenovanje.
-živimo u zemlji u kojoj glavni-poslije Džoge Riste-huškac Božanic radi u ministarstvu vanjskih poslova mrske mu BiH.
- ama,jebeš to--go nam sljedeci vikend iz susjedstva dolazi da nas razveseljava--hocel seka,keka,bubamara il neka druga umjetica saznat cemo kad vidimo izljepljen grad plakatima od čaršije do ilidže.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#528 Re: bregović na ftv

Post by PipiDugaDevetka »

1gorstak wrote:Bregovic je dobrodosao u Sarajevo. Ne zato sto je on nesto kao bitan, nego zato sto je Sarajevo takvo, otvoreno. Znaci, ako hoce da dodje, u redu. Ako nece, opet u redu. Upravo se zbog tog vodio posljednji rat, sa jedne strane su bile sile isključivosti i ksenofobije (Karadzic. Boban, Abdic), a sa druge mi koji smo branili toleranciju i otvorenost. I niko nema pravo da se nesto trsi i osporava Bregovicev ili bilo ciji dolazak u ovaj grad.
Meni je dovoljna podrška ovog forumaša da znam da sam na pravoj strani.
Dobrodošli Dženana, Gorane i troje djece u otvoreni grad Sarajevo!
haubica_i_to_teshka

#529 Re: bregović na ftv

Post by haubica_i_to_teshka »

Pera Trta wrote:
haubica_i_to_teshka wrote:
Pera Trta wrote:Ni ja ga ne vidim, i koliko znam, nije.
Znam da je Dugme sviralo jedan ili više koncerata za stradale u zemljotresu u Crnoj Gori 1978.
Hvala !
I josh jedno pitanje, u vezi "zajma za zaposhljavanje".
Neshto se spominjao u vezi toga.
:?
Navodno nije zelio (finansijski) da pomogne taj program.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#530 Re: bregović na ftv

Post by Pera Trta »

U stvari, Brega jeste bio prisutan, tek sada vidjeh.
Na 2:15, kada Čola pjeva, odmah ispod njega.
Ali je tačno da Dugme nije sviralo na koncertu na Marakani, jugoslovenskom Live Aidu.
haubica_i_to_teshka

#531 Re: bregović na ftv

Post by haubica_i_to_teshka »

Pera Trta wrote:U stvari, Brega jeste bio prisutan, tek sada vidjeh.
Na 2:15, kada Čola pjeva, odmah ispod njega.
Ali je tačno da Dugme nije sviralo na koncertu na Marakani, jugoslovenskom Live Aidu.

U pravu si...ona malena mi je "odvukla" paznju
muha_sa

#532 Re: bregović na ftv

Post by muha_sa »

jel ova izjava samo mene vrijedja il vas još ima :?:

Bakir Izetbegović
"Obilježavanje Dana RS nije uvredljivo za Bošnjake"
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske nije uvredljivo za Bošnjake, ali da Bošnjaci, kako kaže, ne vole što je BiH podijeljena i da imaju pravo da stvari vide tako kako ih vide.

Bakir Izetbegović"Nama lično nije pri srcu RS, niti podijeljenost BiH, niti to što Bošnjaka nema u tom dijelu BiH kako ih je bilo prije rata. To nas morate razumjeti, ali poštujemo Dejtonski sporazum, svoje komšije i ljude koji žive zajedno sa nama u ovoj državi, želimo im svako dobro, prije svega mir, stabilnost i više posla", rekao je Izetbegović novinarima na sinoćnjem božićnom prijemu u Sarajevu kod mitroplita dabrobosanskog Nikolaja.

Izetbegović je ocijenio da će 2011. godina biti dobra godina, bolja od prethodne, i pored toga što je počela loše, sa određenim tenzijama.

On je poželio svim građanima BiH i Republike Srpske dobru i bolju 2011. godinu, a pravoslavcima u BiH i širom svijeta sretan Božić
SiSaJuMe

#533 Re: bregović na ftv

Post by SiSaJuMe »

Za i protiv????,. , kao vi imate pravo da sudite,,.,. No sikiriki Brega se nece ni vratiti u Sarajevo,. nije lud,..
Boom71

#534 Re: bregović na ftv

Post by Boom71 »

Nakon ove teme tacno znam s kim bih rado popio kafu od forumasa!

:)
Boom71

#535 Re: bregović na ftv

Post by Boom71 »

PipiDugaDevetka wrote:
1gorstak wrote:Bregovic je dobrodosao u Sarajevo. Ne zato sto je on nesto kao bitan, nego zato sto je Sarajevo takvo, otvoreno. Znaci, ako hoce da dodje, u redu. Ako nece, opet u redu. Upravo se zbog tog vodio posljednji rat, sa jedne strane su bile sile isključivosti i ksenofobije (Karadzic. Boban, Abdic), a sa druge mi koji smo branili toleranciju i otvorenost. I niko nema pravo da se nesto trsi i osporava Bregovicev ili bilo ciji dolazak u ovaj grad.
Meni je dovoljna podrška ovog forumaša da znam da sam na pravoj strani.
Dobrodošli Dženana, Gorane i troje djece u otvoreni grad Sarajevo!
:thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#536 Re: bregović na ftv

Post by PipiDugaDevetka »

Boom71 wrote:Nakon ove teme tacno znam s kim bih rado popio kafu od forumasa!

Daj spisak!
:D
Boom71

#537 Re: bregović na ftv

Post by Boom71 »

PipiDugaDevetka wrote:
Boom71 wrote:Nakon ove teme tacno znam s kim bih rado popio kafu od forumasa!

Daj spisak!
:D
HAVANA je mescini redovniji na forumu,nek' on sastavi :-D .
On mi nesto prvi naumpade,al' ima hina jos :-D .

I da ne bude 100% off,nisam bas siguran kako bih prevario Kustu u gradu(kontam ja da on i nije bas normalan,ali ga to ne vadi ipak),ali sam za Neleta siguran.
On je ono bas presr'o!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#538 Re: bregović na ftv

Post by -LIBERO- »

Hebo ti nas kada nas i Bregovic moze ovako podijeliti :D

Nego kada useljava,jel u kucu na Mejtasu gdje je i zivio ili... :D

Cuo sam da ce i studio ovdje otvarati. A cim snimi duet sa Dinom e onda ce dobiti i zvanicni certifikat da se smije vratiti. :lol:
NightSkyWalker

#539 Re: bregović na ftv

Post by NightSkyWalker »

Svi oni koji su ostali u Sarajevu tokom rata, od djece do staraca, i svaki dan riskirali da im granata ili snajper skine glavu sa ramena, a posebno borci koji su u patikama cetiri godine branili i odbrani taj grad i napunili mezarje Kovace, su milijardu puta bolji i vazniji ljudi za ovu zemlju i grad od jednog Brege. Taj tzv umjetnik se nikada nije sjetio odrzati koncer podrske opkoljenom Sarajevu i njegovoj raji koja je tamo ostala jer se nije htjeo "svrstavati", a sjetio se koncertirat za Beograd kada je NATO opravdano bombardovao taj grad da bi se zaustavio Milosevic i sprijecio genocid nad Albancima. Tada je Brega znao na ciju ce se stranu svrstati ali to nije znao kada je svakog dana jedno sarajevsko dijete padalo od cetnickog snajpera! Njegovo psovanje prvog predsjednika koji je, ma kakvog da je bio, ipak bio simbol Bosne i otpora agresiji u to vrijeme, njegov bjeg iz grada dok su ostali momci uzimali puske da brane svoje i svoga, i njegovo opradavanje Karadzicevog (ne)djela su samo neke od umobolnih cinjenica koje "krase" ovog umetnika! :x

Muka mi je od takvih (ne)ljudi, i svaki onaj papak i insan koji je samnom dijelio koru hljeba tokom rata mi je puno drazi od jednog guzonje koji je orgijao po Beogradu i ignorisao nevidjeno ljudsko stradanje u BiH!

Vama koji opravdavate njegovo kukavicko sutanje tokom agresije i opsade Sarajeva, pogledajte ovaj video, i sjetite se jedne price: "Dva goluba posmatraju kako gori kuca jednog siromaha koju su zapalili dzelati. Jedan od golubova polijece i uzima kap vode u svoj kljun i poljeva vatru. Kada se vratio drugi golub ga upita zasto je to uradio kada dobro zna da sa malo vode u kljunu on ugasiti vatru ne moze, a ovaj mu odgovori -znam da sam vatru ne mogu ugasiti, ali hocu da se zna na cijoj sam strani bio!"
popajic

#540 Re: bregović na ftv

Post by popajic »

muha_sa wrote:jel ova izjava samo mene vrijedja il vas još ima :?:

Bakir Izetbegović
"Obilježavanje Dana RS nije uvredljivo za Bošnjake"
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske nije uvredljivo za Bošnjake, ali da Bošnjaci, kako kaže, ne vole što je BiH podijeljena i da imaju pravo da stvari vide tako kako ih vide.

Bakir Izetbegović"Nama lično nije pri srcu RS, niti podijeljenost BiH, niti to što Bošnjaka nema u tom dijelu BiH kako ih je bilo prije rata. To nas morate razumjeti, ali poštujemo Dejtonski sporazum, svoje komšije i ljude koji žive zajedno sa nama u ovoj državi, želimo im svako dobro, prije svega mir, stabilnost i više posla", rekao je Izetbegović novinarima na sinoćnjem božićnom prijemu u Sarajevu kod mitroplita dabrobosanskog Nikolaja.

Izetbegović je ocijenio da će 2011. godina biti dobra godina, bolja od prethodne, i pored toga što je počela loše, sa određenim tenzijama.

On je poželio svim građanima BiH i Republike Srpske dobru i bolju 2011. godinu, a pravoslavcima u BiH i širom svijeta sretan Božić
Ja jos povracam :x , ali mogu ti reci vise na NEreakcije nego na samu izjavu, jer od princa nikad nisam ni ocekivao nesto moralno, rodoljubno i pravicno.
FUJ !
elSaik

#541 Re: bregović na ftv

Post by elSaik »

kakavdanakneiskustvu wrote:
elSaik wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: čuj?

kusturica ima i veći ugled u svijetu,da i njemu napravimo ovakvu dobrodošlicu?
Doček, ne. Njegov dolazak u Sa, da.

u čemu je razlika izmađu njih dvojice pa da se ljigavom priredi doček kod gradonačelnika,a kusturici ne?
Pa nisam mu ja priredio doček, jeboga ti. :mrgreen:
piupiu

#542 Re: bregović na ftv

Post by piupiu »

uroborus wrote: U početku sam osjetio potrebu da odragujem na post od @Kristijana, ali pročitavši tvoj uvidio sam da se vas dvoje samo međusobno dopunjajete, dajete na volumenu liku pod nickom @edwin, koji, očigledno, nije sposoban da rezonuje stvari na tako viskom intelektualnom nivou, pa su mu i zaključci dosta... nemam riječi! :roll:
Ja, kao čovjek "ideološki oblikovan" u "toj "crno-bijeloj" podjeli uloga u kojoj su svi manje-više smeće i moralni otpad, a koji nisam imao instinkt Gorana Bregovića da prepozna u svoj toj jugoslovenskoj apokalipsi što je dobro, a što loše, eto, mogu mu zahvaliti što me je prosvjetlio svojim "povratkom otpisanog" da sam IDIOT!?
Fakat, koja spoznaja-Sarajlije u prošlom ratu nisu bili žrtve, nisu bili ljudska bića, nisu se susretali sa strašnom smrti svaki dan, već se radilo o političkim figurama koje su same izabrele svoju poziciju, a to je ALIJINO SARAJEVO, pa prema tome najbolje je bilo ostati hladne glave kao Goran, e da bi nam vremenom pokazao kako je njegova pozicija sasvim isprava, u skaldu sa njegovim "statementom", kako ti napisa, jer je sve i onako cirkus ( moj zaključak). Jeste-cirkus je, a za njega je nanajmanje zaslužan Bregović, a najviše senilini oligarsi i kvazi-političari kao što je Behmen, Tanović, pa i Peđa Kojović. Oni su vrh ledenog brijega, istina, postoji tu još mnogo persona koja jedva čeka da stisnu ruku "velikom umjetniku", i tako dadnu vlastiti samodoprinos "historijskom povratku". Sve u svemu, kako već rakoh, to je dokaz da je Sarajevo izgubilo osječaj za realnost, moralni kredibilitet grada mučenika je srozan na najgori mogući nivo, provincijski ispolitizovan do banalnosti. Aferim.
Kao što vidiš, niko ne brani da se Bregović vrati u svoj grad, on je to učinio davno, samo se od toga nije pravio medijski spektakl, nije bilo blještavila reflektora, bliceva, veliki riječi, ležernosti i velikih očekivanja. Ali nemaš pravo očekivati da neko pada na prodavanje magle u stilu-"Igra Mečka". To što ti, treći, peti, deseti, mislite de je takav stav posljedica bošnjačkog nacionalizma i majorizatorski nakana sa teheran-x, kako sax naziva vasićevsko-hercegbosanska medijska osovina, je opet posljedica ili poskokove spike, ili klasičene jugonostalgićarske malograđanštine koja oživljava relikte vlastite prošlosti, jer bez njih tj. bez te totaltarne matrice, nije ni sposobna živjeti. Sa te strane, ja kao proizvod Alijine političke misli mogu slobodno reći-NABIJEM VAS SVE-i Aliju, i Tita, i Gorana , i Aliju Behmena, i hard-core Bošnjake, ali i Post-Yugoslovene sa glavom u oblacima! :run:
Slazem se s tobom glede prijema kod gradonacelnika, ne znam u kojoj ga je funkciji Behmen primio -- kao svjetski priznatog umjetnika (dobro, moze, kad moze Torabi, moze i Bregovic), ili iz nekih drugih razloga ... u svakom slucaju, ako bi se tu sad neka velika rasprava trebala voditi, hajde da je vodimo oko izbora ljudi koje grad 'docekuje' po sluzbenoj liniji, ali stvarno, ako moze Torabi, moze i Bregovic! Da ima veze sa provincijalizmom i banalizacijom svega i svacega, ima.

Sto se jugonostalgicarske malogradjanstine tice, ne znam po cemu je ona manje ili vise malogradjanska od ove post-jugoslovenske. Usput receno, braniti ili napadati po principu 'odobrenih i usvojenih principa grupe' je definicija malogradjanstine, tako da ... ista nema ideoloski (totalitarni ili manje totalitarni) predznak.

Ja ponavljam da taj Bregovic nije uradio nista zbog cega bi ga trebalo skinuti golog, i okrenutog naopacke prosetati gradom na magarcu da se masa smije. To sto nije rekao sta je trebao reci, ili nije uradio sta je mogao uraditi, to je njegov problem. Meni ni u dzep ni iz dzepa. Ne znam zasto bi se bilo ko osjecao idiotom zato sto je Bregovic nije rekao nesto sto je mogao i trebao reci. Do njega je.

Tako da ... malogradjanstina, sa i bez bosnjackog ili nebosnjackog nacionalizma, ostaje malogradjanstina. Ja stvarno ne osjecam potrebu da bilo kome ili bilo o kome sudim prema onome sto ja smatram svojim vrijednostima, kako ce neko zivjeti njegov zivot je njegov izbor i njegovo pravo. Bregovica nesto pretjerano ne begenisem, ali ne osjecam ni potrebu da ga osudjujem na osnovu necega sto je meni bitno. Ja mogu pokusati da razumijem i objasnim (sebi), a dragi Bog nisam da mu udaram packe za 'pravo' i 'krivo'. Posebno mu necu na sav glas dovikivati: "Ti si shupak!". I to je otprilike to.
jarancuga

#543 Re: bregović na ftv

Post by jarancuga »

kad fudbaler sarajva predje u zelju horde zla mu hebu sve po spisku...
kad fudbaler zelje predje u sarajvo manijaci mu hebu sve po spisku....
izdaja, smrad, shupak....otiso od svojih u tudje pa jos ce igrati protiv svojih, igrati protiv svog kluba, odakle je poniko...
bregi ne zamjeram sto nije ostao da igra u nasem timu, da brani odakle je poniko, vec mu zamjeram sto je branio bas one koji su igrali protiv nas...kad je cutao o sarajvu, sta mu je falilo da presuti i o beogradu...
ultima_palabra

#544 Re: bregović na ftv

Post by ultima_palabra »

uroborus wrote:
U početku sam osjetio potrebu da odreagujem na post od @Kristijana, ali pročitavši tvoj uvidio sam da se vas dvoje samo međusobno dopunjajete, dajete na volumenu liku pod nickom @edwin, koji, očigledno, nije sposoban da rezonuje stvari na tako viskom intelektualnom nivou, pa su mu i zaključci dosta... nemam riječi! :roll:
Ja, kao čovjek "ideološki oblikovan" u "toj "crno-bijeloj" podjeli uloga u kojoj su svi manje-više smeće i moralni otpad, a koji nisam imao instinkt Gorana Bregovića da prepozna u svoj toj jugoslovenskoj apokalipsi što je dobro, a što loše, eto, mogu mu zahvaliti što me je prosvjetlio svojim "povratkom otpisanog" da sam IDIOT!?
Fakat, koja spoznaja-Sarajlije u prošlom ratu nisu bili žrtve, nisu bili ljudska bića, nisu se susretali sa strašnom smrti svaki dan, već se radilo o političkim figurama koje su same izabrele svoju poziciju, a to je ALIJINO SARAJEVO, pa prema tome najbolje je bilo ostati hladne glave kao Goran, e da bi nam vremenom pokazao kako je njegova pozicija sasvim isprava, u skaldu sa njegovim "statementom", kako ti napisa, jer je sve i onako cirkus ( moj zaključak). Jeste-cirkus je, a za njega je nanajmanje zaslužan Bregović, a najviše senilini oligarsi i kvazi-političari kao što je Behmen, Tanović, pa i Peđa Kojović. Oni su vrh ledenog brijega, istina, postoji tu još mnogo persona koja jedva čeka da stisnu ruku "velikom umjetniku", i tako dadnu vlastiti samodoprinos "historijskom povratku". Sve u svemu, kako već rakoh, to je dokaz da je Sarajevo izgubilo osječaj za realnost, moralni kredibilitet grada mučenika je srozan na najgori mogući nivo, provincijski ispolitizovan do banalnosti. Aferim.
Kao što vidiš, niko ne brani da se Bregović vrati u svoj grad, on je to učinio davno, samo se od toga nije pravio medijski spektakl, nije bilo blještavila reflektora, bliceva, veliki riječi, ležernosti i velikih očekivanja. Ali nemaš pravo očekivati da neko pada na prodavanje magle u stilu-"Igra Mečka". To što ti, treći, peti, deseti, mislite de je takav stav posljedica bošnjačkog nacionalizma i majorizatorski nakana sa teheran-x, kako sax naziva vasićevsko-hercegbosanska medijska osovina, je opet posljedica ili poskokove spike, ili klasičene jugonostalgićarske malograđanštine koja oživljava relikte vlastite prošlosti, jer bez njih tj. bez te totaltarne matrice, nije ni sposobna živjeti. Sa te strane, ja kao proizvod Alijine političke misli mogu slobodno reći-NABIJEM VAS SVE-i Aliju, i Tita, i Gorana , i Aliju Behmena, i hard-core Bošnjake, ali i Post-Yugoslovene sa glavom u oblacima! :run:
Kapa dole, majstore :thumbup:
uroborus

#545 Re: bregović na ftv

Post by uroborus »

piupiu wrote:
Slazem se s tobom glede prijema kod gradonacelnika, ne znam u kojoj ga je funkciji Behmen primio -- kao svjetski priznatog umjetnika (dobro, moze, kad moze Torabi, moze i Bregovic), ili iz nekih drugih razloga ... u svakom slucaju, ako bi se tu sad neka velika rasprava trebala voditi, hajde da je vodimo oko izbora ljudi koje grad 'docekuje' po sluzbenoj liniji, ali stvarno, ako moze Torabi, moze i Bregovic! Da ima veze sa provincijalizmom i banalizacijom svega i svacega, ima.

Sto se jugonostalgicarske malogradjanstine tice, ne znam po cemu je ona manje ili vise malogradjanska od ove post-jugoslovenske. Usput receno, braniti ili napadati po principu 'odobrenih i usvojenih principa grupe' je definicija malogradjanstine, tako da ... ista nema ideoloski (totalitarni ili manje totalitarni) predznak.

Ja ponavljam da taj Bregovic nije uradio nista zbog cega bi ga trebalo skinuti golog, i okrenutog naopacke prosetati gradom na magarcu da se masa smije. To sto nije rekao sta je trebao reci, ili nije uradio sta je mogao uraditi, to je njegov problem. Meni ni u dzep ni iz dzepa. Ne znam zasto bi se bilo ko osjecao idiotom zato sto je Bregovic nije rekao nesto sto je mogao i trebao reci. Do njega je.

Tako da ... malogradjanstina, sa i bez bosnjackog ili nebosnjackog nacionalizma, ostaje malogradjanstina. Ja stvarno ne osjecam potrebu da bilo kome ili bilo o kome sudim prema onome sto ja smatram svojim vrijednostima, kako ce neko zivjeti njegov zivot je njegov izbor i njegovo pravo. Bregovica nesto pretjerano ne begenisem, ali ne osjecam ni potrebu da ga osudjujem na osnovu necega sto je meni bitno. Ja mogu pokusati da razumijem i objasnim (sebi), a dragi Bog nisam da mu udaram packe za 'pravo' i 'krivo'. Posebno mu necu na sav glas dovikivati: "Ti si shupak!". I to je otprilike to.
Prije svega ja govorim u kavom se stanju ovo društvo nalazi-ne bitno da li se za ogled uzima Torabi&Mujezinović ili Bregović&Behmen. Prvi je pod pokroviteljstvom federalnog premijera došao da prodaje maglu istraumatiziranom narodu, drugi je prilikom svoje prve posjete Sarajevu, kada je održao i koncert, po tvrdnji srbijanski medija došao u pancir prsluku u "voljeni grad"!? Tad ga je ova FRG (Fina Gradska Raja), koja ga danas diže u nebeske visine, retorički razvaljivala po "Danima", nabijaući mu na nos sve što i ja trenutno radim. Sad sam ja netolerantan, glup, zadrt, seljak, bošnjački nacionalista, dok su svi nasuprot mog stava-tolerantni, merhametli, urbani, civilizirani?

Što se malograđanštine tiće, ja tu ne pravim razliku između ove današnje bošnjačke kvazi-urbane, koja ti prebire krvana zrnca, viri ti u ličnu kartu ili rodni list, i ondašnje "multietničke" pro-jugoslovenske, koja je popucala po šavovima čim se na Vracama ukazala prva barikada. Ne bitno da li onda dolazi iz dnevnog boravka u kome visi i dalje slika Maršala, kao podsjetnik na neka bolja vremena i "socijalističko blagostenje", ili iz istog takvog prostora u kojem suvereno vlada Alijin portret, uz sliku Meke i Medine, gdje te od malih nogu uče što je to Vlah ili Trovlah!
Sve u svemu, u oba slučaja su u pitanju nijanse, samo je drugačiji ideološki ram za sliku porodice-oba su relikti prošlosti i duboki frustracija.

Ja nigdje nisam rekao da Bregovića treba javno ličovati, već da nema potrebe predstavljati ga većeg Sarajliju od bilo koga drugog, niti tome davati medijsku pozornost. Razlog je u tome da time ljude, koji su bili dio one koji su ratno Sarajevo daleko više zadužili , stavljamo u drugi plan, (ne)svjesno blatimo, a to ne smijemo činiti.
Jer jedan Vedran Smajlović i njegov Adagio usred ratnog Sarajeva nadilazi bilo koju Bregovićevu kalashnikov-limunadu,njegova gesta je bilo nadahnuće Transsiberian Orchestri za Christmas Eve/ Sarajevo [Timeless Version], u doba kad je Goran izjavljivao da neće svirati za Alijino Sarajevo!

Vedrana sigurno neće primiti ni Danis, niti Alija Behmane, niti Peđa, kao što su Bregovića.... :-)
Last edited by uroborus on 09/01/2011 15:04, edited 1 time in total.
muha_sa

#546 Re: bregović na ftv

Post by muha_sa »

jebo Bregu--imamo mi umjetnika.
Image
Kristijana

#547 Re: bregović na ftv

Post by Kristijana »

uroborus wrote:
piupiu wrote:@kristijana, ima puno istine u tome sto pricas ... :thumbup:

Mislim da je jaz i generacijski. Mladje generacije pricaju iz konteksta u kojem su odrasli i kako su 'oblikovani'. Jako je tesko objasniti nekome s kojom nevjericom je prva prava jugoslovenska generacija (mislim da je to Bregina generacija, rodjena ranih pedestih), docekala rane devedesete. Ta je generacija ideoloski uoblicena u jednom drugom vremenu i ove nove generacije (s obzirom na njihova iskustva) ih slabo shvataju, jer oni nisu iskusili 'ideoloski prelom', oni su odrasli u vrijeme rata i prihvataju stvari onakvim kakve one jesu iz njihove perspektive (ideoloski crno-bijele). To sto je on u nekom kontekstu rekao ' necu da sviram za Alijino Sarajevo' ja mogu razumjeti. Za mene je to politicki 'statement' covjeka koji je uvijek pokazivao dozu prezira prema zvanicnoj ideologiji mase, on ima svoju individualnu ideologiju, koja nije ni Titina, ni Miloseviceva, ni Tudjmanova, ni Alijina (pa neka je ta 'ja sam umjetnik' ili 'volim samo pare' ili 'imam veliku cunu i koristim je gdje stignem', nije bitno, on ima pravo na nju). Mislim da ta njegova izjava apsolutno ne znaci nista vise (i nista manje) od toga.

Onoliko koliko ja pratim Bregovica, on je covjek kod kojeg nikada stvari nisu bile ideoloski crno-bijele (je l' ono studirao filozofiju, cini mi se?), i koji je i u onom sistemu 'izazivao djavola' s neke svoje ironicne distance. Covjek je ostavio prostora da ga se ne svrstava ni tamo, ni ovamo (to sto to nekome automatski znaci da ako je rekao '*ebo Aliju' on mora potajno Milosevica u zvijezde okivati je totalno povrsan nacin razmisljanja) ... a to sto je izabrao da zivi u Beogradu, svako ima pravo da zivi tamo gdje mu je dobro, prakticno, gdje moze raditi, itd ...

Zasto se od svakoga na Balkanu prvo zahtijeva da jasno izlozi svoju ideolosku poziciju prije nego sto mu se dopusti da bude covjek, Sarajlija, umjetnik, muzicar, jebac presretac ... nije bitno? Je l' on mora voljeti Aliju da bi bio Sarajlija? Ono, bez toga se oduzimaju certifikati za 'halal Sarajliju'??? :-) :lol: Covjek je odrastao na Carsiji, ima pravo da se osjeca Sarajlijom, i ima pravo da dodje kuci. Nikoga nije ubio, nikome odmogao, a kome je pomogao, to samo on zna (i samo on treba da zna). A to sto za njega zna citav svijet i sto on citavom svijetu jasno i glasno kaze ko je i odakle je, to bi trebalo biti dosta od njega. Ja stvarno ne mislim da Bregovic potajno 'onanise' na to sto mu je neko cetiri godine palio i ubijao grad, i mislim da je to sto je za Karadzica rekao da je 'jadan' apsolutno tacno. Karadzic jeste jadan. I bijedan.

Dalje, on je uradio ono sto je mislio da treba uraditi -- nije mu se ginulo, otisao, pisao muziku, postao svjetski poznat covjek ... on je za Sarajevo plus na svjetskoj sceni, a vi kako hocete. Da l' bi bio korisniji da je sjedio u podrumu (jer cisto sumnjam da bi komandovao kakvom brigadom)? Ili da ga je kakav Caco odveo da kopa rov? Mozda. Ne znam. Licno mislim da ne bi.

I, za kraj, ja, kao i dosta ljudi ovdje, isto tako mogu uzeti sebi za pravo da budem muzicki kriticar i razlozim mu 'beogradski opus' na sastavne dijelove (kao to, eto, ima neke veze s tim ko je i kakav je i koliko je vrijedno ono sto on radi), ali ipak imam malo savjesti da se upitam gdje su moje ploce i koliko koncerata ja odrzah po svjetskim operama, pa me malo stid. :oops: Covjek pise za mase, pa sta mase kupuju, on prodaje. Jednostavno. A da je umjetnik, i to dobar, to je davno dokazao. Nema se on sta vise kome dokazivati, radi ono sto mu donosi pare i sto ga zabavlja. Pa, cak i kad je upakovano turbo-cigansko seosko veselje s puno kica koji meni ide na ganglije.

Hoce covjek kuci? Bujrum. Samo da mu dodje u posjetu dvije ljubavnice hefticno, em dobro za turizam, em ce imati Carsija o cemu da prica. :mrgreen:
U početku sam osjetio potrebu da odreagujem na post od @Kristijana, ali pročitavši tvoj uvidio sam da se vas dvoje samo međusobno dopunjajete, dajete na volumenu liku pod nickom @edwin, koji, očigledno, nije sposoban da rezonuje stvari na tako viskom intelektualnom nivou, pa su mu i zaključci dosta... nemam riječi! :roll:
Nisi čestito forumario dok te neko ne nabije :D ( nađoh se u post Jugoslovenima :lol: )

Vidi ovako: ja se ne nerviram jer je moj stav odavno iskuliran životnim svjetonazorom koji sam sama pronašla ne dozvolivši da me bilo ko ukalupljuje u ''jedinu moguću istinu''. Svi smo mi ljudi u vremenu zla. Možeš dozvoliti da te to uništi, trga ti živce ( sad nakon 15 godina ) ali tu je i nužnost pomirbene politike koju moramo njegovati, inače - samo pripremamo teren za neke nove ratove za 10 ili više godina.

Alija, Brega - ja prema obojici imam zapravo isti stav - to su naprosto ljudi koji su furali svoju priču onako kako su znali, umjeli, htjeli. Kad je neka zemlja poput naše, tada smatram da je jedini način da se čovjek ne izluđuje taj da se ljudi dijele na: 1. zločince; 2. sve ostale. Jer je u krajnjoj liniji meni samo to važno. Ko je ubijao ljudsko je dno, ali u ovoj mojoj podjeli nema neke načelne razlike između Brege i recimo Lukovića. Nije moje da ja nekog analiziram, njegove političke stavove, zauzimanje za nekog isl. U našoj zemlji ( Jugi ) su svi bili debelo zbunjeni ko su i šta su. Baš zbog toga ja ne zamjeram Bregi, kao što ne bih zamjerala ni Lukoviću da sam iz BG. Nema pravog i krivog stava kad je politika i prekrajanje zemlje u pitanju, tu su svi u pravu i niko nije u pravu, nastaje opšti haos u mišljenjima. Jedino je kategorija zločina jasna, opipljiva, dokaziva...

Drugi, jasno, imaju potpuno pravo na svoje mišljenje. Ja apsolutno ne osuđujem ljude koji smatraju Bregu lošim. To je njihov stav, poštujem. Ako smo nešto naučili iz naše istorije to je da se na Balkanu još nije rodio ko bi svima ugodio. Nisam ni njegov fan ( muzički ) ali sam kao i svi obožavala Bijelo dugme. Naravno, Dugme sa svima ostalim, ne samo Bregu. Ljudi su napravili svevremenske i nikad dosadne pjesme. To je nešto veliko. Bregin novi rad ne pratim.

Slažem se, naravno, sa piupiu, razmišljamo isto, gledamo svoja posla. Meni zaista niko ne smeta dok ne ubija, pali, siluje... Stavovi su privatna stvar. A tanka je linija između patriotizma i opsesivnog patriotizma, koji vodi u retoriku iz rata ''Gdje si bio ti kad je bilo najteže?''. Prebrojavanje...

Razumijem Toplu Vodu, on je vojnik i njemu su opet svi ili junačine ili dezerteri. Može se i tako gledati. Sve zavisi iz kojeg kuta gledaš. Moj kut je vazda bio antiratni tako da mi nevoljnici u ratu nisu neki trn u oku. Zajebi, stari moj, imamo samo jedan život i svako treba da odluči kako će ga živjeti. Alternativni stilovi življenja su nešto za šta se ja zalažem, dok ne smetaju drugima. Na kraju priče, dezerteri su suho zlato kad ih uporediš sa zločincima.
A taj moj stav se pojačava kad vidim kako ova država tretira preživjele, boračku populaciju, njihove familije...

Slavna pogibija je nešto potpuno beskorisno u široj slici ( mada, ko voli nek' izvoli ). Treba gledati šire. Moj stav mnogi od vas znaju - nacije su zamišljene zajednice. Bošnje ne postoje, Srbi ne postoje, osim u svojim glavama. Meni je Benedikt Anderson otvorio oči svojom knjižicom. Za mene je vrhunska vrijednost život kao prirodna ili Božja datost. Nikakvi patriotizmi me ne peru. Ni Jugo. Juga je naprosto bila bolja od današnje Bosne iz razloga praktičnih, materijalnih, ono - svi smo bolje živjeli, manje se kralo, više se imalo, duh bio pozitivan i tako to, da bi sve te individue, božje datosti, bolje proživjele vijek, a ne životarile kao danas. Život vs. životarenje, sve se svelo na to. Životarenje je i kad neko od tebe ( hej, otkud nekome pravo? :shock: ) očekuje od tebe da život daš u ime nečega. Za Bosnu? Za Srbiju? Ma idi begaj. :roll: Izvoli raspolagati svojim životom, ne tuđima. Dezerteri, dakle - ne postoje. Ne zaista. :)

edvin je jako pozitivan i pametan lik. Ti u njemu tražiš sebe, pa kad se ne ugledaš, on ne valja. Ljudi nisu ti, svijet nije ti. Edvin je umjereni, normalni Bošnjak, kakvih je, baš kao i Srba, malo. To su ljudi koji znaju da su se mogli roditi i kao onaj drugi, ili kao Arap, Rom, Indijanac. Pa hladne glave sagledaju svačije stavove, bukvalno odozgo.

A Bregu ne treba nešto posebno uzdizati, tu se slažemo. Javna je i većini interesantna ličnost i zato toliko pompe. :roll:
Mjera sarajevštine - to je za posebnu temu. :)
jefferson

#548 Re: bregović na ftv

Post by jefferson »

Better Man wrote:Bregoviću je Sarajevo davno postalo malo. Čovjek je imao dva izbora ostati u Sarajevu u ratu i izaći go kokuz iz rata kojeg nebi niko od korupiranih i kriminogenih političara šljivio ni 2% ili otići van i početi se baviti jednom drugom vrstom muzike. Naravno izabrao je ovu drugu opciju. A ja ne znam da bi iko od vas koji ga pljujete postupio drugačije. Nisam ljubitelj ove muzike što sad radi, jer zar mene je on bio najači sa Dugmetom i to iz ere Željka Bebeka. Više cijenim i poštujem jednog Bregu rođenog Sarajliju, nego lažne moraliste, a ustvari obične primitivce, kriminalce i došlje tipa Šaja koji su nam zaprljali grad. Istina nikad Brega neće biti ljudska veličina kao što je bio Milan Mladenović, ali ipak Brega je rođeni Sarajlija i kao takav potrebniji je ovom gradu od raznih došlja i kriminalaca koji su se u ratu nakotili.
Ne boli ljude toliko što je Brag otišao. Njih boli što je Brega kad je otišao uspio!
Šta je sve Bebek srao u HR, pa se niko ne okrenu. Da je Bebek uspio, eeee, to mu nikada ne bi oprostili, ali zato praštamo: Šaji, Nedžadu Brankoviću, E. hadžihafizbegoviću, Ćelama, cacama i sličnim!
GOLFER

#549 Re: bregović na ftv

Post by GOLFER »

Better Man wrote:Bregoviću je Sarajevo davno postalo malo. Čovjek je imao dva izbora ostati u Sarajevu u ratu i izaći go kokuz iz rata kojeg nebi niko od korupiranih i kriminogenih političara šljivio ni 2% ili otići van i početi se baviti jednom drugom vrstom muzike. Naravno izabrao je ovu drugu opciju. A ja ne znam da bi iko od vas koji ga pljujete postupio drugačije. Nisam ljubitelj ove muzike što sad radi, jer zar mene je on bio najači sa Dugmetom i to iz ere Željka Bebeka. Više cijenim i poštujem jednog Bregu rođenog Sarajliju, nego lažne moraliste, a ustvari obične primitivce, kriminalce i došlje tipa Šaja koji su nam zaprljali grad. Istina nikad Brega neće biti ljudska veličina kao što je bio Milan Mladenović, ali ipak Brega je rođeni Sarajlija i kao takav potrebniji je ovom gradu od raznih došlja i kriminalaca koji su se u ratu nakotili.

Koji si ti kompleksas Boze dragi :-) :-) :-) Cuj ovoga prica pricu eto Brega nece biti bas TOLIKA VELICIN, sto sto znaci on je IPAK neka LJUDSKA VELICINA :-) i da bi to potvrdio poredi ga sa SAJOM kao predstavnikom DOSLJA, i na kraju Brega je ipak neka ljudska velicina jer eto ako nista RODJENI JE SARAJLIJA i bolji je od kriminalaca koji su dosli i nakotili se...

E kompleksasu ti ne mozes i ne smijes nikada IZJEDNACITI nekog SAJU sa svima ljudima koji su dosli u Sarajevo RADI AGRESIJE koju su cini ONI koje je Brega SUTNJOM podrzavao!!! To sto je on RODJENI sarajlija meni (isto tako rodjenom sarajliji) ne znaci NISTA, davno sam naucio da se ljudi ne cijene po mjestu rodjenja nego po onome STA GOVORE I STA RADE. Prema tome ti fino svoju MALOGRADJANSTVINU ponesi u LONDON i tamo prosipaj price kako je neko dobar jer je RODJENI sarajlija, a Ovjde Brega je svoje rekao i uradio, i on opravdanja nema, i sada neka se nosi sa tim, Papak, Supak, izdajica, dezerter se POSTAJE pa makar bio rodjen i u SRED sarajeva 10000 puta, bREGA JE SAM IZABRAO STA CE BITI i neka se sad nosi sa tim. A ti svoje komplekse u LONDON pa ih ljeci, cuo sam da u LONDONU imaju dobri LONDONSKI doktori, koji lijece LONDONSKIM metodama.

hajd sretno
anonimni clan

#550 Re: bregović na ftv

Post by anonimni clan »

GOLFER wrote:

Koji si ti kompleksas Boze dragi :-) :-) :-) Cuj ovoga prica pricu eto Brega nece biti bas TOLIKA VELICIN, sto sto znaci on je IPAK neka LJUDSKA VELICINA :-) i da bi to potvrdio poredi ga sa SAJOM kao predstavnikom DOSLJA, i na kraju Brega je ipak neka ljudska velicina jer eto ako nista RODJENI JE SARAJLIJA i bolji je od kriminalaca koji su dosli i nakotili se...

E kompleksasu ti ne mozes i ne smijes nikada IZJEDNACITI nekog SAJU sa svima ljudima koji su dosli u Sarajevo RADI AGRESIJE koju su cini ONI koje je Brega SUTNJOM podrzavao!!! To sto je on RODJENI sarajlija meni (isto tako rodjenom sarajliji) ne znaci NISTA, davno sam naucio da se ljudi ne cijene po mjestu rodjenja nego po onome STA GOVORE I STA RADE. Prema tome ti fino svoju MALOGRADJANSTVINU ponesi u LONDON i tamo prosipaj price kako je neko dobar jer je RODJENI sarajlija, a Ovjde Brega je svoje rekao i uradio, i on opravdanja nema, i sada neka se nosi sa tim, Papak, Supak, izdajica, dezerter se POSTAJE pa makar bio rodjen i u SRED sarajeva 10000 puta, bREGA JE SAM IZABRAO STA CE BITI i neka se sad nosi sa tim. A ti svoje komplekse u LONDON pa ih ljeci, cuo sam da u LONDONU imaju dobri LONDONSKI doktori, koji lijece LONDONSKIM metodama.

hajd sretno

Oprosti na upadanju.......ja onako iz mase......
A sta je to Brega rekao i uradio? :shock:
Locked