bratislavska torta, upomoc!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
ludost
Posts: 555
Joined: 20/01/2005 10:42

bratislavska torta, upomoc!

Post by ludost » 14/07/2005 17:16

Bratislavska torta, recept s linka:

http://www.iskon.hr/webkuhinja/page/2005/01/13/0047006.html

Jao blesavog recepta!

Nek mi neko pomogne, molim vas! Pravim ovu tortu vec tri dana! Skrseno litar slatkog vrhnja, 16 listova zelatine, pola kilograma visanja, kakaa za omanju manufakturu cokolade, itd.! Ali sad ne odustajem iz cistog inata; Bratislavska torta or bust!

Recept je katastrofalan. U sastojcima pise 12.5 dag putera; u uputama se puter ni ne spominje. Pa zar treba 12.5 dag putera samo da se kalup namasti?! Gdje, damnit, dodje taj puter?!

A zatim krema! Evo vec cetvrti put tucem to vrhnje, u raznim kombinacijama: prvo vrhnje, pa polako ostali sastojci; prvo vrhnje pa ostali sastojci svi skupa; sve skupa u tekuce vrhnje pa tuci; svaki put mi se smjesa zgrusa i postane jos tecnija! Cetvrti put je napokon bila dovoljno stabilna da primi i sir, no jos uvijek je previse tecna da bi se njome mazalo po torti (oh, did I mention da mi je biskvit posao za rukom tek iz drugog puta - puter dodje na samom pocetku, s zumancima i secerima!). Da li mozda krema treba stajati u frizideru dva sata da se stvrdne prije mazanja, a ne cijela torta kad je gotova, kako stoji u receptu?!

OK, zaista molim za pomoc ovdje. U kuhinji mi stoji gotov biskvit s visnjama, ako ova krema ne upali, pa necu valjda opet frknut sve u smece?! Zna li neko neku alternativnu kremu u slucaju da za ovu bratislavsku nema spasa?

Hvala unaprijed!

P.S. A tek kuhinja na sta lici... :x


User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 14/07/2005 17:24

hm...fakat...

probaj sa malo manje vrhnja... hm...ili probaj staviti malo vise sira. problem je sto recepti nisu tacni uvijek u kolicini. uvijek neceg moras vise ili manje.

ja sam se jednom tako uljepila sa nekim keksicima...jaoj. krs po kuhinji bio da ne spominjem na sta sam ja licila...ispalo je da treba manje margarina.

Cisto sumnjam da ce pomoci frizider....

Uglavnom :) ...javi nam kako je proslo i ako otkrijes u cemu je fol...pravo mi dobro izgleda :D :D

ludost
Posts: 555
Joined: 20/01/2005 10:42

Post by ludost » 14/07/2005 17:54

Stvrdanjva se! Stvrdnjava se! tralallalala :-D

Bumbar, hvala na podrsci. Torta izgleda famozno, samo receptu fali masa stvari. Evo ovako, ako ces se upustat u ovaj science project :) : uzmi tri umjesto dva jaja za biskvit, a malo smeksani puter ubaci kad budes zumanca mutila sa secerima. Sto se biskvita tice, ostalo po receptu s linka.

Za kremu uzeti obavezno secer u prahu. Meni je konacno upalilo tu kremu smutiti ovako: prvo u zdjelici pomijesati secer, kafu (nescafe ili neki drugi slican prasak) i vanilin-secere, a onda to nasuti u tecno vrhnje, pa to sve onda mutiti. Dodati zelatinu i sir. Izgleda da fakat prvo treba ostaviti u fridzu dva sata prije mazanja, da valjda zelatina uradi svoje.

A kakve sam srece, sve ce mi ispast na pod kad bude gotovo... :D Inace i nije tako komplicirano... :D

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 14/07/2005 18:20

ahahahha...sad cu ovo sacuvati inace ce biti sta si ono rekla...

prvo probaj puter umjesiti...pa secer s njim pa onda ostalo :)

cestitam... :D

ludost
Posts: 555
Joined: 20/01/2005 10:42

Post by ludost » 14/07/2005 18:51

eeeeeeee, vidis! znaci prvo puter sa secerom! primljeno k znanju. :) torta je u frizideru, ostaje jos samo odraditi damage control u kuhinji. :) a empirijski poucak glasi: posudu u kojoj se mocila zelatina isprati vrucom vodom odmah poslije upotrebe, inace je moras macolom razbijat k'o ja sad. :-) isto tako, ukoliko je u procesu mutitdbe doslo do prscidbe po kuhinjskim plocicama, flekice isto prebrisat truleksom dok su jos svjeze... :lol: :D haj', vel'ki pozdrav!

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 14/07/2005 18:53

hahahahah...znam brate...ja uzmem mamin multipraktik...ima poklopac i milina...nista nikuda :D ...inace okupam cijelu kuhinju. hahha

ludost
Posts: 555
Joined: 20/01/2005 10:42

Post by ludost » 14/07/2005 21:16

dzaba... :sad: fali ovoj torti nesto, narocito kremi... ono, ukus je kao sasvim ok, ali nesto ne stima... a krema ako se do sutra ne salije s torte, aferim. eto tako, operacija uspjela, kolac half past. bumbar, komotno zaboravi ovaj recept. daj ako imas neki drugi.

User avatar
CiCiban
Posts: 2055
Joined: 17/02/2002 00:00

Post by CiCiban » 14/07/2005 21:33

ajj !???'? pa za ovo se moraju i nogavice zavrnuti izlgleda ?!!!1 :cry: :? sta li je moglo.. poc naopako s tom kremom :? zelatin :? valjda mora to povezati.. da nije tu podbacilo?? ili sir.?za kreme je najbolji mascarpone .. savrseno svjez.. :-) inace bude gorko bljak :sad: :roll:
mhhhm hm :-? a slag? je li previse tecan..trebalo bi da moze na plafonu stajati.. ako je sve to oki... onda?? :cry: :-) :-) im out of ideja :-? :?

ludost
Posts: 555
Joined: 20/01/2005 10:42

Post by ludost » 14/07/2005 21:39

ciciban, nemam pojma sta je otislo ukrivo... :roll: nema sta nisam probala, jedino jos nisam k'o djuro s razboja visila dok sam mutila. e ovo je bas ispala jedan mashallah kucna carolija... :sad:

User avatar
CiCiban
Posts: 2055
Joined: 17/02/2002 00:00

Post by CiCiban » 14/07/2005 22:58

haaaaaaa :lol: ahaaaaaaahah :D :D :D :lol: :lol:
znaci it worrKksssssss :lol: :D :D
oooooooojjj :sad: moram to pokusati.. ime je njamnjamm :D :-)

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 15/07/2005 11:42

ludost wrote:dzaba... :sad: fali ovoj torti nesto, narocito kremi... ono, ukus je kao sasvim ok, ali nesto ne stima... a krema ako se do sutra ne salije s torte, aferim. eto tako, operacija uspjela, kolac half past. bumbar, komotno zaboravi ovaj recept. daj ako imas neki drugi.


probaj izvrnutu... :D ...
Biskvit (standardni)...ali deblji. u serpi se pece tako da moras naci neku koja nema plasticne rucke. a stavi masni papir tako da me ne psujes kad koru budes vadila :D ...izdinstaj jabuke, koje si izrezala na ploske sa puno secera. skontaces vec kako ti pase.
uglavnom...jabuke u serpu...tijesto kore preko...ispeces.
izbacis iz serpe...naljepis slaga i ohladis...yam...


hm...moguce da je zelatina upitna u toj prici...

ludost
Posts: 555
Joined: 20/01/2005 10:42

Post by ludost » 15/07/2005 16:01

e bas ti hvala, bumbar! probacu ovo s jabukama. bas bi sega bila, jel'de, stavit serpu s plasticnim ruckama u rernu, poslije mozes komforno i serpu i rernu bacit :D mogu ti ispricati jednu moju dogodovstinu s jednom marinadom u koju ide i meda, za batake koji se peku u rerni. ok, jedno metar metalne zice je to sastrugalo kasnije... poslije jedno mjesec-dva :D sto mene neko ne uzme za televizijsku emisiju, kombinacija onih komedija u kojima sve ode u helac i gastronomija. to bi bile djurine kucne katastrofe :D

a ova moja inshallah, torta, inshallah, jutros je k'o malo bolje posto se dobro ohladila, itd., samo i dalje nesto - ma znas ono jednostavno kad nije to - to. mislim da je i biskvit trebalo malo krace pec, ne 25-30 minuta kako pise u receptu, vec mozda cca 20 u vr' glave. da mi je znat ko je onaj recept sastavlj'o.... ma najbolje je drzat se starih, provjerenih recepata. a na multipraktiku ti zavidim, vidim da cu morat tehnologiju malo apdejtati, nije bas prakticno svako malo krecit, i to... :D

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 16/07/2005 12:35

hahahaha...multipraktik je zakon... ima i ona tuperware-ova cinija za miksanje ali meni i iz nje prsti sve...haha.
jaoj...pa sta si radila sa medom...

Uzmi cackalicu ili viljusku, svejedno ti je...i kada provjeravas biskvit...zabodi u sredinu istog. ako ne ostane mrvica tj. tjesta (vidjet ces) onda je biskvit gotov :D

samo nemoj to raditi ako pravis koru sa bjelancem...to sam ja uradila.
tijesto ni na sta licilo nije...samo nesto onako tanko bijelo. hahaha... :-) :roll:

ludost
Posts: 555
Joined: 20/01/2005 10:42

Post by ludost » 17/07/2005 18:14

bome, sudeci po market response (ukucanima), torta je ipak bila vrlo uspjesna, ostalo je jos samo za dvije porcije :D . hm, mogla sam onaj biskvit i samo pekmezom premazat, mislim da bi isto ovako planulo... :D

nego, da se oduzim na savjetima i podrsci jednim finim i jednostavnim receptom, za jelo koje moze ici i kao glavno, ko je vegetarijanac, ili kao prilog nekoj pecenoj piletini ili kakvoj snicli na naglo.

krompir na marokanski nacin (za 4 osobe)

3 kasikice maslinovog ulja
2 luka, izrezana na poluprstenove
3 cesna bijelog luka, zgnjecena
2 male cili papricice, nasjeckane (moze i kasikica ljute paprike)
1 kasikica mljevenog kima
1 kasikica mljevenog koriandera
900 g krompira, narezanog na ploske od pola cm
naribane kore od limuna
sok od 1 ili 2 limuna (prema ukusu)
1 litar bujona od povrca (moze se napraviti od gotove povrtne kocke)
so i biber
vrhnje
sjeckani svjezi persun (na kraju)

Zagrijati rernu, pa zatim malo zagrijati ulje u vatrostalnoj posudi (bez plasticnih rucki :) . Ubaciti luk, bijeli luk, cili papricice, kim i koriander i vratiti u rernu 1-2 minute. Zatim ubaciti krompir, koru od limuna i limunov sok. Preliti bujonom od povrca i dodati soli i bibera prema ukusu. Vratiti u rernu i kad prokrcka, pokriti posudu i pustiti da se pece oko 40 minuta, ili dok krompir ne bude gotov i dok se sok malo ne zgusne. Svakoj porciji na tanjiru dodati po jednu kasiku vrhnja i posuti sjeckanim persunom.

Bon apetit!

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 27/07/2005 14:43

Mojima ce se svidjeti recept kad dodju :-)

Ledeni desert

Sastojci
1,8 l mlijeka
1 staklenka kompota od višanja bez koštica
2 Pudinga od vanilije Dolcela
180 g šećera
120 g Pšeničnog grisa
2 žličice naribane narančine korice
2 Vanilin šećera Dolcela
2 žličice limunova soka

Zakipite 1 l mlijeka i dodajte 120 g šećera.

2. Posudu s mlijekom maknite s vatre, umiješajte gris i naribanu narančinu koricu. Nastavite kuhati na laganoj vatri oko 5 minuta uz stalno miješanje.

3. Gris malo ohladite, umiješajte ocijeđene višnje iz kompota i limunov sok. Lagano promiješajte, a zatim istresite na pleh (vel. 25 x 30 cm), koji ste prethodno isprali vodom.

4. Prašak za puding pomiješajte s preostalim šećerom (60 g) i sa 100 ml hladnog mlijeka.

5. Preostalo mlijeko (700 ml) zakipite, maknite s vatre, umiješajte razmućeni puding sa šećerom, vanilin šećer i nastavite kuhati, stalno miješajući, još 1-2 minute.

6. Topli puding istresite na gris.

Posluziti ohladjeno i narezano na ploske... (Coolinarka)

User avatar
flora.sa
Posts: 3960
Joined: 07/05/2005 23:44
Location: sarajevo-x.com

Post by flora.sa » 27/07/2005 14:45

sorry moderatori, ali moram...

Bumbar..di si ti hebote...nema te daaanima... :D

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 27/07/2005 15:36

heh...radi se :-) :roll: (slatko - gorki osjecaj).

a i cekala sam jedan dan u redu za terra novu :lol:

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 27/07/2005 15:39

Šnenokle



Oblakoliki žličnjaci, Schneenockerln ili "šnenokle", slatki su specijalitet austrijske kuhinje, toliko udomaćen u našim krajevima da se pitamo nema li taj pjenasti desert krizu identiteta. Ukrasite ga voćnim sirupom ili ribanom čokoladom za kuhanje.

Ocjena: Glasajte

Sastojci
6 jaja
1 l mlijeka
100 g šećera
pola štapića vanilije
1 žlica Škrobnog brašna Gussnel
Vrijeme pripreme 30 min

Postupak
1. U mlijeko stavite kuhati štapić vanilije.

2. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte škrobno brašno i umiješajte u kipuće mlijeko. Pjenjačom miješajte dok smjesa od žumanjaka i mlijeka ne zavrije, pa maknite s vatre.

3. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i žlicom ih stavljajte u vrelu vodu.

4. Čim voda zakipi, okrenite ih na drugu stranu, te ih nakon nekoliko sekundi vadite. Ponovite postupak dok ne skuhate sve žličnjake.


Posluživanje
Poslužite dobro rashlađeno i ukrašeno voćnim sirupom ili čokoladnim ostrušcima.

Savjet
Kuhani žličnjaci od snijega trebaju udvostručiti volumen, no ne smiju se predugo kuhati (najviše pola minute).


njam...njam :D

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 27/07/2005 16:47

Poljupci od kokosa

4 žumanca
100 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
200 g kokosova brašna
4 bjelanca

Pjenasto izmiješajte žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte kokosovo brašno i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.

2. Čajnom žličicom oblikujte male hrpice i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150° C oko 20 minuta.

Coolinarka

User avatar
flora.sa
Posts: 3960
Joined: 07/05/2005 23:44
Location: sarajevo-x.com

Post by flora.sa » 27/07/2005 16:53

Bumbar wrote:Poljupci od kokosa

4 žumanca
100 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
200 g kokosova brašna
4 bjelanca

Pjenasto izmiješajte žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte kokosovo brašno i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.

2. Čajnom žličicom oblikujte male hrpice i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150° C oko 20 minuta.

Coolinarka


bumbariću,,
tnx za ovi recept...ja praaaavo volem kolačići od kokosa!!!!
mljac... :)

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 27/07/2005 16:54

Nema na cemu :D ... i ja ih volim...a fakat su jednostavni ovi :-)

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 27/07/2005 17:21

Posto sam ja na dijeti, vec 2 sata hranim oci na coolinarki...pa evo jos jedan recept...ovako ih i moja mama pravi :-) :-)

Grilaž ploške

140 g kristal šećera
140 g oraha
140 g šećera u prahu
4 žumanjka
140 g maslaca
2 oblatne


Šećer stavite u širu posudu i otopite na laganoj vatri do zlatnožute boje.

2. Umiješajte grubo narezane orahe i odmah istresite na dasku ili tanjur navlažen vodom, ohladite i grubo sameljite.

3. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom u prahu. Stavite u vodenu kupelj i žumanjke sa šećerom nastavite kuhati, stalno miješajući, dok smjesa ne postane pjenasta i gusta.

4. Umiješajte maslac narezan na listiće i miješajte zajedno s kremom od žumanjaka dok se ne otopi.

5. U vruću kremu umiješajte pripremljeni krokant od oraha, dobro izmiješajte i toplu kremu odmah rasporedite na oblatnu. Zatim položite drugu oblatnu, stavite teret i dobro ohladite

Post Reply