Branitelji zap. kulture:Zabraniti gradnju minareta i džamija
- danas
nije pojednostavljena vec izvorna i precizna definicija koja opisuje sta treba da opisuje, dok drugi termini opisuju ono sto oni treba da opisujublah blah wrote:pa ja ne rekoh da neces naci pojednostavljenu jezicku definiciju, vec da takve nisu dovoljne. vidi sta kazu ovi koje placas da palamude i sire nama demokratiju, a ne nekakvi kocoperni lingvisti
Last edited by danas on 27/08/2007 23:37, edited 1 time in total.
-
nezeljeni nadimak
Zasto se hvatas za zemlje "islamskog" svijeta? Zar njih ne treba civilizovati i uvesti im demokratiju? Prema tome, oni ne mogu da sluze kao reprezenti ni "demokratije" ni "univerzalnih ljudskih vrijednosti" na koje se pozivaju oni koji pljackaju i salju bombe. Ovdje pricamo o zemljama koje su dostigle, ili se bar tako predstavljaju, najvise ideale zapadne civilizacije i o pozivima da se zapadna civilizacija i vrijednosti odbrane. Mozda mislis da su evropskim muslimanima, prvenstveno onima koji posjecuju ovaj forum (pretpostavljam da na sve Bosnjake gledas iskljucivo kao na muslimane, kao sto si po automatizmu i na mene podmecuci mi ovaj link na vatikanski radio i optuzujuci me da sam "protiv svega sto je hrvatsko"). blize zemlje u Aziji (znas ono, mars u Tursku, mars u Aziju), nego one u Evropi i najblizem susjedstvu? Pretpostavljam da je vecini ovdje bliza i Aurstrija, i Madzarska i Njemacka i Hrvatska, nego S. Arabija ili UAE. Cini mi se da ispustas iz vida da su i ti muslimani, recimo iz Bosne, Evropljani kao i ti, po svemu, kako po krvnim zrncima, tako po kulturi itd. iako im to nije ovjereno cinom krstenja, pa to ne mogu biti po automatizmu i tako cesto ih skupo kosta. Ili mozda mislis da je Evropa rezervisana iskljucivo za krscane, pa i ti osjecas obavezu da je branis, uprkos tome sto su ti oni u Vatikanu i dzamijama isti (da se razumijemo, i meni su tu negdje po odnosu prema samoj religiji, mada mrzim generaliziranja, ali ja bar ne slusam nikakav ni dzamijski ni vatikanski radio, niti postiram sadrzaje sa slicnih mjesta)?dalmatinka wrote:Ne znam što da tio odgovorim na ovo. Ako uzmem u obzir novac koji se tamo obrće definitivno nisu zemlje trećeg svijeta, a ostalo.... Ja se uvijek držim onoga : ne čini drugima što ne bi želio da oni tebi čine.blah blah
vecina islamskog svijeta su istovremeno i zemlje tzv treceg svijeta. zato bi sistem u saudiji koja se bilo vise fer porediti sa po drugome slicnim zemljama treceg svijeta nego sa zapadnom evropom o kojoj govorimo. ja npr. tamosnji sistem ne podrzavam, ali mi se ni ne cini relevantnim za ovu diskusiju
Možda se Heider želi ugledati na istok, što znaš? Ja bih bila najsretnija da negdje mogu pogledati njegovu izjavu, a ne izvučeno iz konteksta kako se vrlo često zna servirati kako na forumima tako i na internetskim stranica.
A da nije lud, daleko toga.
- danas
all i'm trying to say is this -- ni srbija ni izreal (ni USA ni tvoja swerige) nisu diktature... ni apsolutne monarije... ni fasisticke autokratije... vec su sve obicne parlamentarne demokratije... a sto sto se ove drzave bitno razlikuju u prirodi vladajucih rezima kao i u mnogim drustveno-politickim aspektima nije do izborne demokratije kao takve, vec do onih izabranih putem te vajne demokratije... te stoga smatram da se demokratijom treba zvati nesto drugo (tj. prvo); posebice jer 'ljudska prava' i slicni epiteti kojima se opisuje kvalitet drustva vec imaju svoje ime te ih ne treba gurati pod tepih termina 'demokratija'. te se sve opet svodi na to da u izbornoj demokratiji mozes imati demokratski izabrane fasiste i idiote, a to je upravo ono sto se i desilo u srbiji i u USA (kad ih vec spominjes)... ili sto se desava sa ovim dzamijama u austriji i sloveniji -- bitno je ipak reci da je to volja 'demokratske' vecine, a ti to negiras tvrdeci da te drzave nisu demokratije... a meni ne pada na pamet da perem njihove prljave ruke za njih time sto cu reci da tamo 'nema demokratije'. jer je itekako ima...blah blah wrote:Pseudo-demokratski, kakav ste i zasluziliI taj vas, i oni njihovi.
Vi se mozda vratite nakon izbora onome sto postavih gore, ali Izrael i Srbija nece zadugo.
PS problem je sto je tebi demokratija = izbori + human rights a meni su izbori = demokratija a human rights = human rights. pa kad moje definicije uglavis u 2x2 latin square, dobijes sve moguce kombinacije: kao onu recimo u kojoj totalitarna CCCP jednostavno 'daje' pravo glasa zenama
being a nitpicky virgo, i myself prefer precision in communication
Last edited by danas on 28/08/2007 00:03, edited 2 times in total.
-
nezeljeni nadimak
Ako ti nesto moze pomoci, sve clanke na ovoj temi sam prenio iz zagrebackog Jurarnjeg lista, a u njihovu vjerodostojnost i dobre namjere vjerujem da ne sumnjas.dalmatinka wrote: Ja bih bila najsretnija da negdje mogu pogledati njegovu izjavu, a ne izvučeno iz konteksta kako se vrlo često zna servirati kako na forumima tako i na internetskim stranica.
A da nije lud, daleko toga.
- dalmatinka
Dobro je prevedeno.
http://www.kurier.at/nachrichten/oesterreich/105181.php
A onda slijedi odgovor
http://www.kurier.at/nachrichten/oeste ... ich/105181
Osobno mislim da će Heider imati podršku Austrijanaca. Budimo realni, njima je pun kufer i nas balkanaca a i onih još istočnijih.
A onda slijedi odgovor
Osobno mislim da će Heider imati podršku Austrijanaca. Budimo realni, njima je pun kufer i nas balkanaca a i onih još istočnijih.
- seln
Vrlo pojednostavljeno, dalmatinka. Prvo, Austrijanci su malo zasiceni Haiderom. Covjek vec dvadeset godina izbacuje parole na kojima bi mu pozavidio i Dodik.dalmatinka wrote:Dobro je prevedeno.
A onda slijedi odgovor![]()
No, dolaskom njegove partije na vlast 2000 kao manji koalicioni partner, vidjelo se da su to samo parola i da je lako pricati a sprovesti u djelo malo teze.
Njegova partija je za dvije godina pala sa 27% na nekih 10 % a potom se jos i podijelila na dvije ljuto zavadjene stranke koje tendiraju oko 5% i naravno vise nisu u vladi. Prijestolje u Kaerntenu mu se vec odavno drma i ovo je pokusaj da se jaki parolama spasi sto se spasiti moze.
Tacno je da su starije generacije Austrijanaca malo ksenofobne: zive za becku sniclu, duvacki orkestar i crkvu, ali to je samo posljedica nepoznavanja
"drugih". Mladi nemaju taj problem: druze se, piju i hebu bez obzira na vjeru, naciju i boju koze.
Glede i u svezi izgradnje dzamija: to je jos uvijek odluka opstinskog vijeca u svakom gradu. Dzamija u Telfsu je rezultat dogovora mladog i liberalnog nacelnika sa turskom zajednicom. Kako se moze postici kompromis, pokazao je upravo Telfs u konzervativno-katolickom Tirolu: jednosavno se postave odredjeni gabariti, tako da se dzamija uklapa u okolinu.
-
rashid
Samo malo, zasto ides na hicu i Milosevicevu eru kad ti nije potrebno. Pa sta kazes da je na zadnjim glasanjima pobjedio Hamas, cisto regularno i "demokratski"?blah blah wrote:Izabran da, to znamo jos od Hice. Ali, vladavina fasizma koje nam dragi Rasho tumaci kroz slovenacki Ustav, je u sustoj suprotnosti sa demokratijom. Jos da to skonta, pa mozemo ponovo o dzamijama i minaretimadanas wrote:rasho me izbaciVa iz sandala![]()
![]()
PS kolega blah-- demokratsko ne znaci 'demokratsko' vec znaci samo da 'volja naroda vlada'... tako da mozes sasvim 'ladno imati demokratski izabran fasizam
Da ostanemo na nasom pragu, pa i u samoj Bosni (nasoj skromnoj) vazda SDS(SNSD) ili HDZ ili SDA(SBiH) pobjedjuje. To je meni ista vlada kao Miloseviceva ... sve naci-orientisane. Pa sta cu sad? Nisam za njih glasao ali jih moram gledati!
Demokratija o kojoj ti pricas ne postoji i takvu kakvu ti zamisljas, volio bi svako ali to je jednostavno nemoguce.
Imao sam i priliku pricati malo starijim ljudima hicine ere, i kroz temu ovo ono ... kaze on meni: "Ljudi su jednostavno zeljeli RAT!" Taj lik je bio Francuz koji je (i jos) zivi u Njemackoj.
I vjeruj, kako vecina izglasa, tako ce i biti a pogotovo za (NE)izgradnju dzamija u ne-Islamskim zemljama
-
blah blah
ne vadi se na profesiju, fundamentalistodanas wrote:profesionalna deformacijapitt wrote:opet drobi....![]()
![]()
![]()
@rasho:
pa poenta i jeste da hamasova vladavina (dakle ono nakon izbora) nije demokratija, ma koliko demokratski bili izbori na kojima pobjede.
i nije tacno da demokratija o kojoj govorim nigdje ne postoji, jer postoji u dobrom dijelu zapadne evrope, na primjer. ni tamo naravno nije sve ruzicasto, sto je vise do ljudi nego do sistema. svejedno imaju "uslov" da se smatraju demokratskim drustvima, a dokle ce ne znamo, jer demokratija nije nesto sto uvedes, opises u ustavu i dignes sve cetiri u zrak (kako je mi svojevremeno zamisljasmo) vec se mora njegovati i dalje razvijati.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ona? Ma nije moguce...nezeljeni nadimak wrote:Ugrozeno, bas kao sto kazes na stranicama Jutarnjeg lista gdje kukas kako te muslimani istjeruju iz Sarajeva, kako terorisu krscane i kako se u tom vehabijskom gradu ne moze zivjeti od terora.
A sad odjeb
-
nezeljeni nadimak
dalmatinka wrote:Primjetila sam da ti je uvijek fašizam u ustima ili tipkovnici kad govoriš o Hrvatskoj. Neću se više obazirati na tvoje postove,nezeljeni nadimak wrote:Nema bukvalne veze s naslovom, ali ima itekako veze sa cijelim problemom, jer nisu uopste u pitanju ni dzamije ni muslimani, vec preporod i sve veci uticaj snaga koja nastvljaljaju tradiciju fasizma i nacizma pred WWII i za vrijeme njega. Posljednji Bozanicevi revizionisticki istupi spadaju u tu kategoriju.bosmen wrote: Ma nema s naslovom ali je spomenuta u temi a to tebe odmah pali., ali sad bi bila pukla da to nisam rekla. Bilo kako bilo, neka svatko od nas očisti svoj vlastiti kavez pa nek gleda u susjedov. A što se tiče Heidera, ima li razlike?:
http://www.oecumene.radiovaticana.org/c ... sp?c=84123
I ja se pitam ima li razlike
http://www.net.hr
(vidi anketu)