Branitelji zap. kulture:Zabraniti gradnju minareta i džamija

Ahmmed

Post by Ahmmed »

rashid wrote:
Ahmmed wrote:
rashid wrote: Evo kako si ja to zamisljam:

Kad neko doseli u Sarajevo mora zaboraviti svoje "seljacke" obicaje i prihvatit sredinu u kojoj zivi. Postati neke vrste gradzanin ...

A zasto kad ides u neku zemlju, pogotovo katolicku a pogotovo u kojoj je nidze veze Islam da trazis neke igrazdnje vjerskih objekata?

Ja licno jesam zivio van i znam sta se desava po tim skupovima i "dzamijama'? To je nidze veze ....

Konkretan primer za Austriju:

Bilo je neko bajramsko sjelo u Avstriji (ovo ono) i naravno glavni duznosnik Islama u Avstriji (neki dripac iz Bosne) pred masom ljudi izjavi tezu:

Braca Muslimani, da li vi znate da je grehota imati TV u stanu? (to si zamislite da se je neko dero na vas a ne pricao)

A sam taj dolazi sa najnovijim Mercedesom S klasom na taj isti skup u kojem ima serijsko ugradzenu televiziju (pa cak i dvije)!!! :x

Da sam ga mogao u ruke dobiti, odmah bi ga drugi put sunatio.

Kazem, da svaka drzava "mora" biti tolerantna i da za posebne muslimanske praznike (ramazan,bajram,...) treba da bude JEDNA dzamija u drzavi. Ali zna se i presravanje .... to da u svakom vecom gradu, ma daj! Prihvati obicaje i nacin zivota drzave u kojoj zivis. To je moje misljenje.
Vidiš, rašide, uz dužno poštovanje činjenici da se dobro, poželjno i šta više, obavezno prilagoditi određenim , univerzalnim vrijednostima sredine u koju dolaziš živjeti,isto tako je važno, da ta sredina,koja se proklamira demokratskom, mora svakom svom članu osigurati mogućnost , između ostaloga, pune vjerske slobode.....To, svakako, pod uvjetom, da pomenuti član zajednice, poštuje zakone zemlje u koju dolazi živjeti.

I nećeš vjerovati, na svijetu postoje muslimani,koji u džamiju idu i mimo Ramazana i Bajrama i takvi žive i u islamskim zemljama i na Zapadu i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.......I gle čuda, nisu svi odreda, pripadnici Al Kaide ....Shodno tome, uz uvažavanje tvoga mišljenja,nije, kako ti kažeš "preseravanje", tražiti izgradnju džamije, tamo gdje postoji veći broj muslimanskih vjernika.....građana, koji plaćaju porez i Ustavom imaju, kao i svi, zagarantirana prava....I ovdje nema proporcionalnosti i pozivanja na prava nemuslimana u nekim od zemalja koje se deklariraju islamskim....Jer, zbog uskraćivanja prava svojim građanima, takve zemlje se, s pravom, nazivaju režimima, nedemokratskim zemljama,ovakvim ili onakvim....Na ovoj temi, govorimo o zemljama, koje su utemeljene na nečemu što se naziva demokracijom i ljudskim pravima..... Stoga, ponavljam, nema reciprociteta....I sve se ovo odnosi, također ponavljam, na one koji poštuju zakone zemlje u koju dolaze živjeti....

A što se tog, kako ti reče, dripca iz Bosne tiče, pa neka vam je tako....Vi šutite, on se dere na vas, pustili ga da vam priča priče.....Da li ga je iko upitao čime pravda svoje stavove? Da li je iko tražio konkretno pojašnjenje zbog čega je grehota posjedovati TV prijemnik?Očito, nije.....

P.S.

Kad smo kod poštivanja adeta sredine u koju se dolazi, jedan dobronamjeran savjet:

Ti si, koristeći se kao i svi mi blagodatima suvremene tehnologije, " došao" u sredinu koja se zove sarajevo-x.com i kojoj se najčešće piše bosanskim-srpskim-hrvatskim, u najvećem broju slučajeva u skladu sa pravopisom....Pa, ako možeš, živ bio, a da bi bio vjerodostojan, poradi malo na svojoj pismenosti....
Ma radim danima :) Ali ne pomaze (sta se tice moje pismenosti). Ali bi i proradio da ima neki pravopis bosanskog jezika. Pa ako imas kakvu dobru knjigu slobodno pisi na PM. Bicu ti jako zahvalan. (Bez tenzije i sale kakve je to misljeno.)

Sve sto si napisao, u praksi je druga stvar. Pa eto ako ti zivis u jednoj drugoj zemlji, osim Slovenije,Austrije,Njemacke ja se izvinjavam, mozda je kod vas to malo vise Ok. A za te nabrojane drzave, znam da to nije tako iz prve ruke.

I jos nesto:
Puno puno puta si spumenuo demokratija,demokratsko,....etc. A sta ako se razpise referendum "Da li ste ZA izgradnju Dzamije u xyz?" i padnes/popusis na referendumu? (Slucaj sto ce biti u Sloveniji ... 100%!) Demokratski izglasano :)
Nadam se da će ti neko od naših forumskih lingivsta,ponuditi najbolje rješenje za knjigu pravopisa.

Ja živim u BiH. No, govorim o onome što se u ustavu zemalja zapadne Evrope spominje. A ustav bi trebao biti svetinja, zar ne?

Što se referenduma tiče:OK, neka mijenjaju ustav, pa neka referendum bude mjerilo općeg raspoloženja građanstva prema gradnji džamija. A u ustavu, u dijelu o vjerskim pravimas i slobodama, neka stoji: "Svi građani ove zemlje imaju puna vjesrska prava, imaju pravo ispoljavati svoja vjerska ubjeđenja, te graditi, u skladu sa potrebama, svoje vjerske objekte. Navedeno ne važi za muslimane, o gradnji džamija odlučivat će cijela zajednica referendumom :D "
dalmatinka

Post by dalmatinka »

blah blah wrote:
dalmatinka wrote:
nezeljeni nadimak wrote: Nema bukvalne veze s naslovom, ali ima itekako veze sa cijelim problemom, jer nisu uopste u pitanju ni dzamije ni muslimani, vec preporod i sve veci uticaj snaga koja nastvljaljaju tradiciju fasizma i nacizma pred WWII i za vrijeme njega. Posljednji Bozanicevi revizionisticki istupi spadaju u tu kategoriju.
Primjetila sam da ti je uvijek fašizam u ustima ili tipkovnici kad govoriš o Hrvatskoj. Neću se više obazirati na tvoje postove, :D , ali sad bi bila pukla da to nisam rekla. Bilo kako bilo, neka svatko od nas očisti svoj vlastiti kavez pa nek gleda u susjedov. A što se tiče Heidera, ima li razlike?:
http://www.oecumene.radiovaticana.org/c ... sp?c=84123
Nije valjda da je u Dalmaciji sve pocisceno, pa (po sopstvenoj devizi) mozes gledati u taj vatikanski kavez, pa sve do Saudijske Arabije? :oops: :D
Ne nije pročišćeno, samo su situacije slične ali na jednu se zgražate a druga vam je očito normalna. Dakle doseljenici u kršćanskoj zemlji, doseljenici u muslimanskoj zemlji, zgražati ćemo se kad je jednima zabranjeno graditi džamije, a drugima se i privatno zabranjeno moliti, hoću reći nisam primjetila neki post o tome. A što se tiče pročišćenosti mojoj osobnoj - za mene u isti kavez spadaju i oni što sjede u vatikanu i oni što propovijedaju u džamiji da se ne izrazim ružnim riječima što mislim o njima.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

dalmatinka wrote:
blah blah wrote:
dalmatinka wrote: Primjetila sam da ti je uvijek fašizam u ustima ili tipkovnici kad govoriš o Hrvatskoj. Neću se više obazirati na tvoje postove, :D , ali sad bi bila pukla da to nisam rekla. Bilo kako bilo, neka svatko od nas očisti svoj vlastiti kavez pa nek gleda u susjedov. A što se tiče Heidera, ima li razlike?:
Nije valjda da je u Dalmaciji sve pocisceno, pa (po sopstvenoj devizi) mozes gledati u taj vatikanski kavez, pa sve do Saudijske Arabije? :oops: :D
Ne nije pročišćeno, samo su situacije slične ali na jednu se zgražate a druga vam je očito normalna. Dakle doseljenici u kršćanskoj zemlji, doseljenici u muslimanskoj zemlji, zgražati ćemo se kad je jednima zabranjeno graditi džamije, a drugima se i privatno zabranjeno moliti, hoću reći nisam primjetila neki post o tome. A što se tiče pročišćenosti mojoj osobnoj - za mene u isti kavez spadaju i oni što sjede u vatikanu i oni što propovijedaju u džamiji da se ne izrazim ružnim riječima što mislim o njima.

Uh, što volim generaliziranje :D(i ne mislim na generaliziranje vatikanci vs.džamijski propovjednici :D ) Dalmatinko, trebaš odmah u Hag, ti si ratni zločinac.... :D
blah blah

Post by blah blah »

dalmatinka wrote:
blah blah wrote:
dalmatinka wrote: Primjetila sam da ti je uvijek fašizam u ustima ili tipkovnici kad govoriš o Hrvatskoj. Neću se više obazirati na tvoje postove, :D , ali sad bi bila pukla da to nisam rekla. Bilo kako bilo, neka svatko od nas očisti svoj vlastiti kavez pa nek gleda u susjedov. A što se tiče Heidera, ima li razlike?:
Prije nego napisemo sta na temu (a tema ipak nisu hriscani u Saudiji, pa ni Vatikanu), moramo li pojasniti sve do krvne grupe, da nam se slucajno ne bi sta zamjerilo?

Ako ti ta tema fali, slobodno je postiraj, nismo ni u Dalmaciji (u koju, btw, mensecini spada i Dubrovnik bez dzamije sa minaretima, a ciji je mesihat sastavljen od ljudi rodjenih u Gradu kao takav bio dobar kada ga je trebalo slati na Srdj i Konavle) ni Saudiji :D
dalmatinka

Post by dalmatinka »

:D OK idem se sama dobrovoljno javiti u Hag, uostalom dugo vam je i tebalo da se raspišete na temu, na žalost u krivo vrijeme jer sam na poslu. Ako se budete još prepucavali večeras, pridružiti ću vam se. Ono za dubrovnik i ostalo nisam sasvim sigurna da sam razumila ali neka. Da li to znači da fali džamija? Koliko ja znam nema Heidera u Dubrovniku. :D Ili možda ima? :shock:
rashid

Post by rashid »

blah blah wrote:
rashid wrote:
Ahmmed wrote: Vidiš, rašide, uz dužno poštovanje činjenici da se dobro, poželjno i šta više, obavezno prilagoditi određenim , univerzalnim vrijednostima sredine u koju dolaziš živjeti,isto tako je važno, da ta sredina,koja se proklamira demokratskom, mora svakom svom članu osigurati mogućnost , između ostaloga, pune vjerske slobode.....To, svakako, pod uvjetom, da pomenuti član zajednice, poštuje zakone zemlje u koju dolazi živjeti.

I nećeš vjerovati, na svijetu postoje muslimani,koji u džamiju idu i mimo Ramazana i Bajrama i takvi žive i u islamskim zemljama i na Zapadu i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.......I gle čuda, nisu svi odreda, pripadnici Al Kaide ....Shodno tome, uz uvažavanje tvoga mišljenja,nije, kako ti kažeš "preseravanje", tražiti izgradnju džamije, tamo gdje postoji veći broj muslimanskih vjernika.....građana, koji plaćaju porez i Ustavom imaju, kao i svi, zagarantirana prava....I ovdje nema proporcionalnosti i pozivanja na prava nemuslimana u nekim od zemalja koje se deklariraju islamskim....Jer, zbog uskraćivanja prava svojim građanima, takve zemlje se, s pravom, nazivaju režimima, nedemokratskim zemljama,ovakvim ili onakvim....Na ovoj temi, govorimo o zemljama, koje su utemeljene na nečemu što se naziva demokracijom i ljudskim pravima..... Stoga, ponavljam, nema reciprociteta....I sve se ovo odnosi, također ponavljam, na one koji poštuju zakone zemlje u koju dolaze živjeti....

A što se tog, kako ti reče, dripca iz Bosne tiče, pa neka vam je tako....Vi šutite, on se dere na vas, pustili ga da vam priča priče.....Da li ga je iko upitao čime pravda svoje stavove? Da li je iko tražio konkretno pojašnjenje zbog čega je grehota posjedovati TV prijemnik?Očito, nije.....

P.S.

Kad smo kod poštivanja adeta sredine u koju se dolazi, jedan dobronamjeran savjet:

Ti si, koristeći se kao i svi mi blagodatima suvremene tehnologije, " došao" u sredinu koja se zove sarajevo-x.com i kojoj se najčešće piše bosanskim-srpskim-hrvatskim, u najvećem broju slučajeva u skladu sa pravopisom....Pa, ako možeš, živ bio, a da bi bio vjerodostojan, poradi malo na svojoj pismenosti....
Ma radim danima :) Ali ne pomaze (sta se tice moje pismenosti). Ali bi i proradio da ima neki pravopis bosanskog jezika. Pa ako imas kakvu dobru knjigu slobodno pisi na PM. Bicu ti jako zahvalan. (Bez tenzije i sale kakve je to misljeno.)

Sve sto si napisao, u praksi je druga stvar. Pa eto ako ti zivis u jednoj drugoj zemlji, osim Slovenije,Austrije,Njemacke ja se izvinjavam, mozda je kod vas to malo vise Ok. A za te nabrojane drzave, znam da to nije tako iz prve ruke.

I jos nesto:
Puno puno puta si spumenuo demokratija,demokratsko,....etc. A sta ako se razpise referendum "Da li ste ZA izgradnju Dzamije u xyz?" i padnes/popusis na referendumu? (Slucaj sto ce biti u Sloveniji ... 100%!) Demokratski izglasano :)
Hico je mogao '39 komforno raspisati referendum "Da li ste za istrebljenje Jevreja? DA/NE" i kao od sale dobiti ogromnu podrsku, sto ni sami cin pa ni referendum ne bi cinilo demokratskim.

Radovane, Rasho, Rashide, sine, dobro te posavjetova covjek da poradis na pismenosti, ali ista se ne ogranicava samo na gramatiku.
http://www.dvk.gov.si/referendum200301/ ... _ljud.html

Evo, ovo gore zakon za referendum republike Slovenije.

Znaci ... skupiti se mora 40.000 potpisa, za referendum.
Taj isti mora odobriti trecina vlade.
I nakon toga se razpise referendum na nivou Drzave, koji je samo vazeci, ako je glasalo dosta ljudi (mresko mi bilo dalje citati, ali mislim da je vise od 50% gradzana, koji imaju pravo na glasanje).
I to je to ...

Znaci na tvoje pitanje:
Ako bi u ta vremena imao hico ovaj zakon, i bilo 40.000 potpisa (mislim da u GER bi trebalo malo vise) i ako bi nakon toga demokratski trecina parlamenta odobrila, i ako bi na samom glasanju prosao referendum za taj tvoj DA ... nijedan JEVREJ nebi umro, jer referendum nebi prosao. A plus, bogati, mislis da bi imao ko pameti postaviti takvo pitanje na referendumu osim hice samog.

E to ti je demokratija. Vazda te neko preglasa, ako se nije izglasala opcija za koju si ti glasao.
danas

Post by danas »

rasho me izbaciVa iz sandala :D :D

PS kolega blah :D -- demokratsko ne znaci 'demokratsko' vec znaci samo da 'volja naroda vlada'... tako da mozes sasvim 'ladno imati demokratski izabran fasizam :wink:
Sezam

Post by Sezam »

Nego, grade li muslimani ishta drugo osim dzamija?
danas

Post by danas »

Sezam wrote:Nego, grade li muslimani ishta drugo osim dzamija?
ma jok... kaskaju, ko i vazda... evo pitam se, koliko ce im trebati vremena da dostignu gradjevinske podvige zapadne civilizacije poput komsijskih konc logora...
blah blah

Post by blah blah »

Rasho, ne znam ima li mi ova efekta (rekao bih da nema), ali nesto ne vjerujem da bi Hicu i pajdase '39 interesovao trenutni slovenacki ustav.

Nevezano za to, prijedlog za referendum bi podrzala citava Hicina vlada (ne samo trecina), potpisalo mnogo vise od 40 hiljada SS-ovaca i izglasalo vise od 50% gradjana. I, znaci li to da bi satiranje Jevreja bili "demokratsko"?

Posto vidim da si o demokratiji ucio iz slovenackog Ustava ili u najboljem slucaju wikipedie, i isti ti se svodi na referendum, evo ti jedno pitanje za pocetak:
- zasto Srbija recimo '92 nije smatrana demokratskim drustvom, iako je SPS i Milosevica na vlast dovela vecina?

Molim te odgovori tek nakon sto dobro razmislis, i na pp, jer ovo odavno nema veze sa temom.
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:rasho me izbaciVa iz sandala :D :D

PS kolega blah :D -- demokratsko ne znaci 'demokratsko' vec znaci samo da 'volja naroda vlada'... tako da mozes sasvim 'ladno imati demokratski izabran fasizam :wink:
Izabran da, to znamo jos od Hice. Ali, vladavina fasizma koje nam dragi Rasho tumaci kroz slovenacki Ustav, je u sustoj suprotnosti sa demokratijom. Jos da to skonta, pa mozemo ponovo o dzamijama i minaretima :D
danas

Post by danas »

blah blah wrote:

Izabran da, to znamo jos od Hice. Ali, vladavina fasizma koje nam dragi Rasho tumaci kroz slovenacki Ustav, je u sustoj suprotnosti sa demokratijom. Jos da to skonta, pa mozemo ponovo o dzamijama i minaretima :D
steta :(

a ja taman mislila napisat kraci esej o danasnjem pogresnom shvatanju rijeci 'demokratija' te pripisivanju joj pozitivnih i inih atributa koje joj po definiciji ipak ne pripadaju :D :D jer demokratija je samo oblik drustvenog/drzavnog uredjenja koje najvise ima veze sa izbornim sistemom, i koje (kao sto vidjesmo recimo na primjeru srbije) svakako moze biti fasisticko po prirodi :D
blah blah

Post by blah blah »

dalmatinka wrote::D OK idem se sama dobrovoljno javiti u Hag, uostalom dugo vam je i tebalo da se raspišete na temu, na žalost u krivo vrijeme jer sam na poslu. Ako se budete još prepucavali večeras, pridružiti ću vam se. Ono za dubrovnik i ostalo nisam sasvim sigurna da sam razumila ali neka. Da li to znači da fali džamija? Koliko ja znam nema Heidera u Dubrovniku. :D Ili možda ima? :shock:
Ima, ima, preziiva se Suica, samo sto je malo namazanija of Haidera :D Pa nece valjda Evropa biti bolja od nas, i mi pratimo te evropske trendove. :D
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
blah blah wrote:

a ja taman mislila napisat kraci esej o danasnjem pogresnom shvatanju rijeci 'demokratija' te pripisivanju joj pozitivnih i inih atributa koje joj po definiciji ipak ne pripadaju :D :D jer demokratija je samo oblik drustvenog/drzavnog uredjenja koje najvise ima veze sa izbornim sistemom, i koje (kao sto vidjesmo recimo na primjeru srbije) svakako moze biti fasisticko po prirodi :D
Po definiciji rijeci joj ne pripadaju, ali po modernom shvatanju i te kako da. Nije dzaba Hico poletio da zabrani ostale stranke i nekakve tamo izbore.
danas

Post by danas »

blah blah wrote:
danas wrote:
blah blah wrote: Izabran da, to znamo jos od Hice. Ali, vladavina fasizma koje nam dragi Rasho tumaci kroz slovenacki Ustav, je u sustoj suprotnosti sa demokratijom. Jos da to skonta, pa mozemo ponovo o dzamijama i minaretima :D

Po definiciji rijeci joj ne pripadaju, ali po modernom shvatanju i te kako da. Nije dzaba Hico poletio da zabrani ostale stranke i nekakve tamo izbore.
znaci mozemo imati monarhiju bez izabranog parlamenta, i tako uredjeno drustvo moze biti 'demokratsko' ako ima karakteristike obuhvacene 'modernim' shvatanjem rijeci -- kao prava ljudi na vjeroispovjest, prava seksualnih i inih manjina, i slicno? a milosevic nije zabranio ostale stranke, imao je parlament i izbore... a to sto je narod tamo demokratski izabrao fasiste... ne znaci da ta zemlja nije bila 'demokratska' nego oslikava jedan od osnovnih problema izborne demokratije -- cinjenicu da vlast iam (uglavnom idiotska) vecina... sto nas vraca na pitanje dzamije u sloveniji... :D
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
blah blah wrote:
danas wrote: steta :(

znaci mozemo imati monarhiju bez izabranog parlamenta, i tako uredjeno drustvo moze biti 'demokratsko' ako ima karakteristike obuhvacene 'modernim' shvatanjem rijeci -- kao prava ljudi na vjeroispovjest, prava seksualnih i inih manjina, i slicno?
Teoretski da, prakticno ne. Valjda je u ljudskoj prirodi da se pocnu k@rcit kad znaju da ih niko ne moze skinut'.
a milosevic nije zabranio ostale stranke, imao je parlament i izbore... a to sto je narod tamo demokratski izabrao fasiste... ne znaci da ta zemlja nije bila 'demokratska' nego oslikava jedan od osnovnih problema izborne demokratije -- cinjenicu da vlast iam (uglavnom idiotska) vecina... sto nas vraca na pitanje dzamije u sloveniji... :D
Kod milosevica je samo prvi uslov (izbori i vecina) bio zadovoljen, i nijedan drugi. Zbog toga i govorim da izbori/referendumi/pluralizam jesu potreban ali ne i dovoljan uslov za demokratiju.
bigbrother

Post by bigbrother »

u austriji zivi oko 300 000 jugoslovena od toga neka ih je jedna petina bosanaca i hercegovaca to je negdije oko 50 000, dalje u austriji zivi oko 100 000 hiljada turaka, i da nenabrajam jos neke nacije u kojim ima muslimanske populacije...........
a u austriji zakon nalaze ukoliko se skupi 5000 potpisa mora se obezbijditi tim ljudima vijerska institucija gdje ce se molit.... E PA SAD OLOVKU U RUKE PA RACUNAJ MADA NIJE TESKO
sto se tice slovenije treba imati na umu da ima neko ko stoji i iznad slovenije i kome slovenija treba lizati guzicu pa ako ovaj kaze ima da se napravi dzamija ona ce se napraviti. PITANJE JE SAMO VOLJE.
mislim da je malo glupo poredit saudusku arabaji i ostale zemlje..
to nebi ni komentarisao.............
danas

Post by danas »

blah blah wrote:
a milosevic nije zabranio ostale stranke, imao je parlament i izbore... a to sto je narod tamo demokratski izabrao fasiste... ne znaci da ta zemlja nije bila 'demokratska' nego oslikava jedan od osnovnih problema izborne demokratije -- cinjenicu da vlast iam (uglavnom idiotska) vecina... sto nas vraca na pitanje dzamije u sloveniji... :D
Kod milosevica je samo prvi uslov (izbori i vecina) bio zadovoljen, i nijedan drugi. Zbog toga i govorim da izbori/referendumi/pluralizam jesu potreban ali ne i dovoljan uslov za demokratiju.

ne - op definiciji, potreban i dovoljan uslov za demokratiju su slobodni izbori i mogucnost stanovnika da biraju i budu reprezentirani u vlasti...
ostak koji tebe zanima zavisi od toga KAKVA je ta vlast... :)
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
blah blah wrote:

ne - op definiciji, potreban i dovoljan uslov za demokratiju su slobodni izbori i mogucnost stanovnika da biraju i budu reprezentirani u vlasti...
Bojim se da to ovisi od definicije :D Po onoj koju koriste institucije zapadnih zemalja (mada se tu i tamo zazmiri na oba oka, ako doticni npr imaju nafte) potrebna je i sloboda stampe i demokratska svijest i zrele nedrzavne institucije i svasta jos nesto.
pitt

Post by pitt »

hoce li taj esej o demoKAKIji :D:D
danas

Post by danas »

blah blah wrote:
danas wrote:
blah blah wrote: Kod milosevica je samo prvi uslov (izbori i vecina) bio zadovoljen, i nijedan drugi. Zbog toga i govorim da izbori/referendumi/pluralizam jesu potreban ali ne i dovoljan uslov za demokratiju.

Bojim se da to ovisi od definicije :D Po onoj koju koriste institucije zapadnih zemalja (mada se tu i tamo zazmiri na oba oka, ako doticni npr imaju nafte) potrebna je i sloboda stampe i demokratska svijest i zrele nedrzavne institucije i svasta jos nesto.
pa teoretski -- mozes imati SVE to, i OPET narod izabere fasiste :wink:
danas

Post by danas »

pitt wrote:hoce li taj esej o demoKAKIji :D:D
mrsko mi :roll: :D
artzy

Post by artzy »

danas wrote:
blah blah wrote:

Milosevic je bio nacional-socijalista kao i Hitler. Drugacije misleci i drugacije ideje su bili zastrasivani agresivnim "opstenarodnim" pritiskom u i kroz sve segmente drustva i medije. "Sve Srpske Zemlje i Svetosavlje" ili smrt. Bilo ko ko bi priznao Hrvatsku i BiH kao drzave bio bi izdajnik kojeg treba ubiti ukljucujuci i njegovu/njenu porodicu.

Mozda je to bila demokratska drzava u nekim aspektima ali u mnogima nije. Izgleda kao nekakav "visestranacki fasizam" gdje bukvalno sve stranke imaju ugradjenu zajednicku fasisticku ideju a svi narodi u okolini neprijatelj i smece koje nije vrijedno zivota i respekta. Socijalisticka, narodna, radikalna, demokratska stranka? Milosevic, Draskovic, Seselj?
danas

Post by danas »

mrsko mi je sad davati lekcije iz istorije, filozofije, i teorije politickih nauka...

demokratija kao sistem je nesto sto se razlikuje od monarhije/autokratije ili oligarhije... i po definiciji znaci -- ponavljam -- nista drugo negoli mogucnost naroda da participira u vlasti (demos+ kratos = vlast naroda), a ne definira nam dobrotu i postenje te vlasti... stoga, demokratija ponajvise opisuje mehanizam kojim se vlast formira (izbori i participacija) a ne govori nam nista glede njenog kvaliteta, ideala i/ili principa koje ta vlast zastupa... problem je sto ne postoji druga rijec kojom bi se opisala pozitivna dostignuca modernog drustva, i kao 'default' se uzima rijec demokratija -- a sve pod pogresnom premisom da narod uvijek zna najbolje, i da ce, ostavljen sam sebi, izabrati pravicnost i jednakost a ne diskriminaciju i fasizam. ali to nije tako.

dakleM, to sto danas ne postoji precizniji nacin da se opise priroda vlasti, ne znaci da srbija -- po definiciji -- nije bila demokratska drzava za milosevica. to sto su u srbiji izabrani fasisti, ne znaci da nisu izabrani, i ne znaci da nisu izabrani demokratskim mehanizmom. jer milosevic nije bio ni diktator ni car, pa time ni srbija za njegove vlade nije bila diktatura jedne osobe nad vecinom. naprotiv, glas te vecine se itekako cuo. a to sto je taj glas bio fasisticki urlik je nesto sasvim drugo.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

kolko se ja sjecam islam je potpuno ravnopravno priznat u Austriji 1912 godine, a sto je potvrdjeno i 1978 ili '79...
jel muslimani Austrije najavljuju kakvu tuzbu protiv ovog kretena? :roll:
Post Reply