BRAND MANAGER

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

GOLFER

#26 Re: BRAND MANAGER

Post by GOLFER »

kao sto ljudi vec i rekose, u vecini slucajeva u BiH brand manager = komercijalista... Kod nas poslodavci onako na hoooorukkk daju nazive pozicijama za koje raspisuju oglase i traze radnika...Zele da malo budu KUL pa nabacuju te nekakve nazive, a i raja se lozi pa se ufura...
enx

#27 Re: BRAND MANAGER

Post by enx »

Toto wrote:Poslije prve poratne petoljetke, kad je vidjenija dijaspora pocela obilazit domaju, mahom su bili menageri. Oni sto nisu managerisali su radili sa kompujterima. Oni prekobarski su bili vecinski manageri u McDonaldsu. Kad nam je jedan irski hostapler, u Sarajevu, drzo predavanje o Small Businessu, poco se gadjat ovim terminima Brand Managera. Bijase mi to zagonetno. Oteg'o profa sa predavanjima; meni crijeva pocela dobro da krce, pa sam poco promisljat da su ovi manageri iz Mc Donaldsa u stvari ti BM. Kontam: ako je McD brand - onda su svi manageri iz McD Brand Manageri.
Kad smo otisli u "Zelje" na cevape: ja onu sto dvori goste zovnem: "brand manager dodji vamo" -ali na glas da me i irski profa cuje- te joj fino izeklamujem naudzabu. Managerka vidila da smo u medjunarodnom sastavu pa mislila da joj udjeljujemo komplimente; raja se vec pocela smijati; prevodilica se o jadu zabavila da objasni profi sto ja konobaricu zovem brand managericom. Na kraju smo mu morali objasnjavati da je "Zeljo" bascarsijski brand, haman ko sto je McD dunjalucki brand, a posto se kod nas konobarice pitaju: onda su one managerice. Tako da je, kod nas, konobarica kod "Zelje" Brand Managerica.
Naredne petoljetke se zadesim u zemlji gdje je i nastao McDonalds, djeca cvijeca, R&R i ostali brandovi.
Cim su mi crijeva prvi put zacvrcala zaputimo se da vidim kako izgledaju Brand Manageri i da pojedemo koji slavni Brand. Prvo ste me je ostavilo bez teksta su one klupice i stolici u Brand cevabdzinici. Mene su podsecali na one secije u vagonu drugog razredu putnickog voza. Onaj sto je razvozio radnike i stajao na svakoj skretnici. Secije u McDonaldsovoj VIP klasi su bile k'o iz sinobusa sto je vozio od Capljine do Dubrovnika.
Dok sam se tako prisjecao majkinih snicli i pecene kokosi -koje su se maksuzile spremale za pojest u kupeima i sinobusima- moja dijetalna polovina nam donese brdo Brandova i nastavi pricat sa jednom domicilnom nativkom. Imitirao sam Hanku Paldum pokusavajuci da zazvalim trospratnu McD pljeskvicu i nastojao odgonetnuti koji je od onih McD managera Brand Manager. Posto su svi cutke hamalili oko nafake ili izvikivali one brojeve skonto sam da niko od njih nije ni manager a kamo li jos brand. Taman kad sam se mislio okaniti corava posla pojavi se Brand Manager sa jednom slusalicom na uhu i mikrofonom -isto Senad od Bosne kad je pleso onu trusu po Zagrebu. Ne dugo sam ostao u ubjedenju da su oni sa mikrofonom u McD ti Brand Manageri.
Za par hefti nam se potrefi da smo, u zurbi, zaboravili da prezalogajimo... pa smo drito sa djade svrnuli kod McD cevebdzije. Ja od engleskog znam svaku parnu rijec sastavit pa se ljepsa polovina naprica sa onim pricajucim jelovnikom - sto je zaboden ispred svakog McD. Kad sam docero djogata do onog pendzercica da mi daju narucenu nafaku: pojavi se neki glavonja sa onim slusalicama i mikrofonom. Gurnu mi oni fisek sa pljeskavicama i jami pare. Dok smo cekali kusur ja komentarisem hanumi: kako McD dobro ide biznis, te kako mora da je guzva dok im Brand Manager mora da djeli klopu po pendzerima.
Ova moja me, blijedo i prekooka, pogleda i odbrusi: "Cuj brend mamager...ovo ti je soferski manager.. sa njim sam pricala na onom "pricajucem jelovniku" - kako ga ti zoves.
hahahahahahahah hahahahahahah Svaka čast! Najbolje objašnjenje za brend menadžera na bosanski način.
SarajVox

#28 Re: BRAND MANAGER

Post by SarajVox »

dibidus wrote:
O'zone wrote:Manite se Europe u Bosni i Hercegovini (čast za par izuzetaka) BRAND MANAGER=KOMERCIJALISTA!
Trčiš po terenu i prodaješ robu firme u kojoj radiš ali ljepše zvuči Brand Manager nego Komercijalista.
Dopuna, kod nas BRAND MANAGER znaci da ces utovarati u svoj caddy samo robu odgovarajuceg branda. Zbog toga je pametno odabrati laksi brand!
:D
hahahha :bih:
kraljevska izjava
tolerantna

#29 Re: BRAND MANAGER

Post by tolerantna »

SarajVox wrote:
dibidus wrote:
O'zone wrote:Manite se Europe u Bosni i Hercegovini (čast za par izuzetaka) BRAND MANAGER=KOMERCIJALISTA!
Trčiš po terenu i prodaješ robu firme u kojoj radiš ali ljepše zvuči Brand Manager nego Komercijalista.
Dopuna, kod nas BRAND MANAGER znaci da ces utovarati u svoj caddy samo robu odgovarajuceg branda. Zbog toga je pametno odabrati laksi brand!
:D
hahahha :bih:
kraljevska izjava
:D :-D :-)
udrch

#30 Re: BRAND MANAGER

Post by udrch »

nasty_Y0da wrote:Brand Manager unutar neke firme/kompanije je zaduzen za sve aspekte poslovanja, a vezano za odredjeni Brand i/ili grupu proizvoda. Konkretno ukoliko si brand manager u kompaniji xy, koja se bavi distribucijom digitrona :), tvoj posao je da vrsis nabavku, planiranje lagera, kreiranje ponude na trzistu, pracenje konkurencije itd. Da li je Brand manager nadredjen nekom timu ili ne, to zavisi od kompanije, tj. da li Brand kojeg ces ti menadzirati zahtjeva tim ili mozes "solirati". Sto se tice plate, opet, zavisi od firme do firme, generalno je znatno veca nego sam sales.

Ovo govorim iz licnog iskustva, konkretno, IT u bih.

pozz
Helem da remiziramo..
Kao odgovor postavljaču teme na pitanje šta je brand menager u nasKe, to je ovo ako budeš imala sreće..
A u drugoj opciji je ovo iznad, pa poslušaj savjet i odaber neki lakši brand, recimo Smoki..
Post Reply