Ma ljubi brat u prljav vrat
Brak po drugi put?!
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- cava
- Papirna
#252 Re: Brak po drugi put?!
Problem je taj sto je kod nas brak kao institucija jaci od vjere i svega sto se krece na ovoj planeti. Ljudi dozivljavaju razvod braka ogromnim neuspjehom. Na razvedene se gleda kao na osobe sa jakim deformitetom. Bez ikakvog razmisljanja se obicno kaze da je zena krivac za sve. Ona zena, obicno i nema izbora jer je u znatno losijoj ekonomskoj situaciji nego muskaraca. Ipak, dese se i cuda, pa tako sa novcem moguce kupi sebi pravdu. Svjesna i pametna zena ce trpjeti uglavnom ispade i izlete njenog muza kako u drustvu tako i u ljubavi. Stoga, ona veoma cesto kaze da ce djeca patiti i ostaje u braku (citaj;mraku) sama sa sobom.
Ja jos uvijek mislim da ljubav ne gleda na granice, ni na godine, boju koze, a pogotvo da li je neko bio u braku ili ne. Ako nekoga volis, zar ne volis i dio njegovih gena koji se nadje u njegovoj djeci. Biti covjek nije lako, niko nije ni rekao da je lako ali je najljepse.
Prakticne stvari se mogu rijesiti sve dok je ljudskosti i postovaja.
Uvijek sam sanjala o velikoj porodici, o toj socijalnoj mrezi koja se ne moze mjeriti novcem ili nekim hladnim uspjehom u karijeri. Smatram ljude koji imaju to najuspjesnijim.
Nezaboravimo, svi mi imamo pravo na srecu i ljubav.
Ja jos uvijek mislim da ljubav ne gleda na granice, ni na godine, boju koze, a pogotvo da li je neko bio u braku ili ne. Ako nekoga volis, zar ne volis i dio njegovih gena koji se nadje u njegovoj djeci. Biti covjek nije lako, niko nije ni rekao da je lako ali je najljepse.
Prakticne stvari se mogu rijesiti sve dok je ljudskosti i postovaja.
Uvijek sam sanjala o velikoj porodici, o toj socijalnoj mrezi koja se ne moze mjeriti novcem ili nekim hladnim uspjehom u karijeri. Smatram ljude koji imaju to najuspjesnijim.
Nezaboravimo, svi mi imamo pravo na srecu i ljubav.
- Libyano
#253 Re: Brak po drugi put?!
Po drugi put svakako, mogu reci samo hvala Bogu sto se moze razvesti
Svakome se moze desiti da pogrijesi, da pogresno promisli, ili ne promisli uopste. Zato ima sansu drugi put da otvori 'cetvere oci'
Prvi put sam bio dosta mlad, mislio da sam nasao svoju srodnu dusu, medjutim ispostavilo se da je sve samo ne to
Upravo zbog mladosti nisam zelio boriti se protiv vjetrenjaca na svakom koraku pa smo jednog dana dosli pred sudiju.
Kasnije sam nasao osobu koja je prihvatila mene i moju kcerku kao svoju rodjenu i teku pripreme za nasu ceremoniju
Volio bih navesti iz vlastitog iskustva neke cinjenice... Male sredine sa podozrenjem gledaju na razvod, mnogo prica kruzi u takvim situacijama i pojedincima moze biti bas tesko. Isto tako se sa podozrenjem gleda kada se neko zeli vjencati sa osobom koja je bila u braku, sto je zalosno, razloge ne treba navoditi.
Prvi put sam bio dosta mlad, mislio da sam nasao svoju srodnu dusu, medjutim ispostavilo se da je sve samo ne to
Upravo zbog mladosti nisam zelio boriti se protiv vjetrenjaca na svakom koraku pa smo jednog dana dosli pred sudiju.
Kasnije sam nasao osobu koja je prihvatila mene i moju kcerku kao svoju rodjenu i teku pripreme za nasu ceremoniju
Volio bih navesti iz vlastitog iskustva neke cinjenice... Male sredine sa podozrenjem gledaju na razvod, mnogo prica kruzi u takvim situacijama i pojedincima moze biti bas tesko. Isto tako se sa podozrenjem gleda kada se neko zeli vjencati sa osobom koja je bila u braku, sto je zalosno, razloge ne treba navoditi.
- Zelena Carapa
#254 Re: Brak po drugi put?!
Ja fakat ne znam gdje ja zivim. Obzirom da apsolutno nemam ovakva iskustva.
Zasto bi bilo kome bilo bitno sta drugi (nebitni) ljudi misle? Ako se radi o bitnim ljudima, kakvim ste to vi ljudima okruzeni?
Ako si stabilna osoba, vrijedna postovanja i samopostovanja zasto bi te zanimalo sta peti ili deseti, totalno nebitan lik u vasem zivotu misli o razvedeniom muskarcima ili zenama?
A ovim sto pricaju napamet, bez ikakvog iskustva, porucujem samo lagano...zivot pise romane
Zasto bi bilo kome bilo bitno sta drugi (nebitni) ljudi misle? Ako se radi o bitnim ljudima, kakvim ste to vi ljudima okruzeni?
Ako si stabilna osoba, vrijedna postovanja i samopostovanja zasto bi te zanimalo sta peti ili deseti, totalno nebitan lik u vasem zivotu misli o razvedeniom muskarcima ili zenama?
A ovim sto pricaju napamet, bez ikakvog iskustva, porucujem samo lagano...zivot pise romane
- Libyano
#255 Re: Brak po drugi put?!
Ne znam gdje zivisZelena Carapa wrote:Ja fakat ne znam gdje ja zivim. Obzirom da apsolutno nemam ovakva iskustva.![]()
Zasto bi bilo kome bilo bitno sta drugi (nebitni) ljudi misle? Ako se radi o bitnim ljudima, kakvim ste to vi ljudima okruzeni?![]()
Ako si stabilna osoba, vrijedna postovanja i samopostovanja zasto bi te zanimalo sta peti ili deseti, totalno nebitan lik u vasem zivotu misli o razvedeniom muskarcima ili zenama?![]()
Govorio sam o onome sto sam vidio oko sebe i morao sam to iznijeti na ovoj temi, jer je se na neki nacin tice.
Ja nisam imao problema sa time, jer ne marim previse za price
- Brescia
#256 Re: Brak po drugi put?!
Vecina ljudi kod nas bi najradije da nekako programiraju svoj zivot, da uvedu neku skriptu i da idu od jedne fiksne tacke do druge (to je taj balkanski mentalitet odnosno "mora biti sve savrseno od izbora skole,fakulteta, momka/djevojke, posla, auta itd"...), medjutim zivot ne funkcionise tako i zato se desava da mnogi zalutaju odnosno razocaraju se kada shvate da ne postoji fiksni okvir zivota. Nikad ne znas sta ti se moze sutra desiti, cesto mi je se desavalo da budem iznenadjen nekim dogadjajem i ma koliko sam prije toga znao o slicnim situacijama, pretpostavljao kako bi se ponasao da mi se desi, nista mi nije koristilo u tom trenutku. Meni je to potcjenjivanje osobe koja je izasla iz loseg braka toliko nelogicno i nerazumljivo, ne zivimo mi u magicnom svijetu gdje sve ima smisao i prirodni sklad pa da ljudi ne mogu napraviti los izbor ili doziviti losa iskustva, naprotiv to se vrlo cesto desava. Da bi nekoga osudio zbog toga, morao bi biti svetac tj. bez greske a takvi ne postoje. Greske i cine covjeka jer se iz njih uci, bez gresaka nikada nebi postali iskusni ljudi. Los brak je lose iskustvo i osuditi nekoga zbog toga je isto kao da osudis covjeka koji je imao saobracajni udes u svojoj proslosti jer ni u jednom od ta dva slucaja, ucesnik nije mogao predvidjeti sta ce se desiti.