Brak - najveća prevara ljudskog roda

Rasprave o filozofskim temama.
Ludzak

#376 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Ludzak »

Entropio wrote: 15/06/2024 14:05
Ludzak wrote: 15/06/2024 13:01 Muškarac je izumrla vrsta. Poznajem njih koji ne smiju da pisnu pred njima, a kamoli da joj šta naredi.
Dotakli su dno u svakom načinu
Ma katastrofa. Zena treba sa suti i gleda u pod u prisustvu muskarca, a ovi im dopustaju da zadrze svoje prezime i jos dijete da nosi njihovo prezime, pa to je dno dna. Zamisli tek kako funkcionisu unutar cetiri zida… takvi sigurno i peru ves, ciste prozore i kuhaju rucak dok zena lakira nokte i skrola po Tiktoku.
Prije, koliko god teška vremena bila, su brakovi bili zdraviji. Svaka porodica je imala min troje djece. Danas su važnije karijere i vodanje pasa nego formiranje porodice. Natalitet sve gori. Škole se ukidaju.
Ludzak

#377 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Ludzak »

konektovan wrote: 15/06/2024 13:10 Ti si cicija,..tako se to zove.
Ne. Nego ne želim, niti volim te manifestacije. A ako sam cicija što ne želim plačati te gluposti, neka sam.
Volim Bosnu

#378 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Volim Bosnu »

Oženio se jaran,platio svadbu, skupu vjenčanicu,skup prsten,fotografa....i na kraju mlada kaže njoj pare od šerbeta :lol: Kaže jaran,to je zajedničko,kaže mlada JOK,to je moje,ja sam mlada :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#379 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Truba »

Da...u hercegovini se to kod hrvata daje svekrvi...
Ona vraca

Al bude i kad zadrze sve

Cudan je odnos prema novcu ja to ne mogu shvatitit
Truba

#380 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Truba »

Iskoci mi neki podkast na instagramu

Trrba se zali jaranica joj hoce s nijemcom zivjet zajrdno pa brak
On ima stan zivi s roditeljima
Ali zeli da mu ona placa kolko mu placa podstanar ako tu krenu zivjeti :lol:
Prekucali nijemci igricu
insaneinthebrain

#381 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by insaneinthebrain »

Volim Bosnu wrote: 17/06/2024 13:51 Oženio se jaran,platio svadbu, skupu vjenčanicu,skup prsten,fotografa....i na kraju mlada kaže njoj pare od šerbeta :lol: Kaže jaran,to je zajedničko,kaže mlada JOK,to je moje,ja sam mlada :lol:
Upravu je mlada. Jos treba i mladozenja da doplati. Za svaki slucaj :thumbup:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#382 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by PreWiBa »

Truba wrote: 17/06/2024 14:06 Iskoci mi neki podkast na instagramu

Trrba se zali jaranica joj hoce s nijemcom zivjet zajrdno pa brak
On ima stan zivi s roditeljima
Ali zeli da mu ona placa kolko mu placa podstanar ako tu krenu zivjeti :lol:
Prekucali nijemci igricu
Nijemci su takvi.

Čitao sam jednom neki članak u časopisu, kaže ja i djevojka živimo zajedno, a pošto ona čisti ovaj mjesec djelimo kiriju 55:45, idući mjesec ja čistim...

Meni koji sam odrastao u porodici gdje se bukvalno sve pare sastavljaju zajedno (čak i većina mojih, mada ja to radim dobrovoljno) je to tada zvučalo kao da sam pao sa marsa.
Ateista

#383 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Ateista »

John Cleese wrote: 17/06/2024 11:36
Ateista wrote: 16/06/2024 13:31 A tek ti obicaji sa davanjem novca umjesto ili pored poklona mi je dno dna.
Zna se sta je poklon, kad nekom nesto kupis, potrudis se da nadjes nekom nesto sto ce mu se svidjeti a iznos nevtreba biti bitan. To da se daje novac mi je glupost, kao i ocekivanje da ti novcani prilozi na svadbi pokriju trosak svadbe ili putovanja, pa se kalkulise koga ces pozvati i koliko skupiti novca.
A sta kazes za obicaj da konferansje na svadbi preko razglasa cita sta je ko poklonio i koliko je dao? :D

https://www.youtube.com/watch?v=IY0k6gdDwj0

Inace, davanje novca i nije lose u usporedbi sa kupovinom nepotrebnih ili stvari koje je vec neko tom paru kupio za poklon - cisto prakticno, pogotovo kad osoba koja bi trebala kupiti poklon slabo ili nikako poznaje mladence.

Sto se tice planiranja i ocekivanja vezanih za isplatljivost svadbe, to jeste ruzno, ali ima i gorih slucajeva - na primjer, likovi koji bez narocitog povoda prave isplatljive derneke za ljude s kojima se inace druze :D
Cuo sam i za to, to je jos vidi level, ili kazu namontiraju kameru negdje gdje se daju pare, hajd stisni pa daj nesto sitno. :-)
Razumijem da je to iz prakticnih razloga, ali opet je glupo prsvo. Ispade dodjes na svadbu i sam platis konzumaciju na istoj ko u kafani ili restoranu, onda ne treba ni zvati vec ko god hoce da dodje, otvoris kafanu i restoran na par dana da se skucis. :D
aCme

#384 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by aCme »

Volim Bosnu wrote: 17/06/2024 13:51 Oženio se jaran,platio svadbu, skupu vjenčanicu,skup prsten,fotografa....i na kraju mlada kaže njoj pare od šerbeta :lol: Kaže jaran,to je zajedničko,kaže mlada JOK,to je moje,ja sam mlada :lol:
Otkad potpišeš kod matičara tad je sve zajedničko pa kako može reći nebitno mladoženja ili mlada da su to njegove/ne pare od svadbe ?!
To je ludost :-) Piši propalo odmah
Truba

#385 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Truba »

Ateista wrote: 18/06/2024 07:22
Ateista wrote: 16/06/2024 13:31 A tek ti obicaji sa davanjem novca umjesto ili pored poklona mi je dno dna.
Zna se sta je poklon, kad nekom nesto kupis, potrudis se da nadjes nekom nesto sto ce mu se svidjeti a iznos nevtreba biti bitan. To da se daje novac mi je glupost, kao i ocekivanje da ti novcani prilozi na svadbi pokriju trosak svadbe ili putovanja, pa se kalkulise koga ces pozvati i koliko skupiti novca.
A sta kazes za obicaj da konferansje na svadbi preko razglasa cita sta je ko poklonio i koliko je dao? :D

Inace, davanje novca i nije lose u usporedbi sa kupovinom nepotrebnih ili stvari koje je vec neko tom paru kupio za poklon - cisto prakticno, pogotovo kad osoba koja bi trebala kupiti poklon slabo ili nikako poznaje mladence.

Sto se tice planiranja i ocekivanja vezanih za isplatljivost svadbe, to jeste ruzno, ali ima i gorih slucajeva - na primjer, likovi koji bez narocitog povoda prave isplatljive derneke za ljude s kojima se inace druze :D
Cuo sam i za to, to je jos vidi level, ili kazu namontiraju kameru negdje gdje se daju pare, hajd stisni pa daj nesto sitno. :-)
Razumijem da je to iz prakticnih razloga, ali opet je glupo prsvo. Ispade dodjes na svadbu i sam platis konzumaciju na istoj ko u kafani ili restoranu, onda ne treba ni zvati vec ko god hoce da dodje, otvoris kafanu i restoran na par dana da se skucis. :D
Jaro tvoj djed i otac su dobili pare na svadbama red je da vratis ..i tvoja ce djeca dobiti pare od istih likova ili njihove djece...to jenesto ko narodni kredit...po selima nemaji zabava osim vjerskih blagdana i svadbi...odu oni u grad autom ali opet nr ziveu gradu
Ateista

#386 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Ateista »

Truba wrote: 18/06/2024 10:01

Jaro tvoj djed i otac su dobili pare na svadbama red je da vratis ..i tvoja ce djeca dobiti pare od istih likova ili njihove djece...to jenesto ko narodni kredit...po selima nemaji zabava osim vjerskih blagdana i svadbi...odu oni u grad autom ali opet nr ziveu gradu
Zastarili obicaji koje ja nemam namjeru nastaviti.
Za svoje sam siguran da su prosli bez takvih obicaja, vjencali se jesu ali bez svadbe i svega toga, za one prije vec ne znam. Sve vise ljudi se nikako ne vjencava, za par stotina godina ce to biti samo neki relikt proslosti i neki mali broj ljudi ce mozda to praktikovati.
HelaS

#387 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by HelaS »

Ateista wrote: 18/06/2024 10:20 Zastarili obicaji koje ja nemam namjeru nastaviti.
Za svoje sam siguran da su prosli bez takvih obicaja, vjencali se jesu ali bez svadbe i svega toga, za one prije vec ne znam. Sve vise ljudi se nikako ne vjencava, za par stotina godina ce to biti samo neki relikt proslosti i neki mali broj ljudi ce mozda to praktikovati.
Za par stotina godina djeca će se rađati u mikrovalnoj, seks će biti užitak u mislima, a o braku će se čitati na Wikipediji :D
Dozer

#388 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Dozer »

Eh... Svega i svacegaa...

Brak je, na prvom mjestu - kompromis. Ko nije spreman na kompromis, bez obzira da li je musko ili zensko, ne treba ni da ulazi u brak, ali ni vanbracnu zajednicu duzu od dvije godine (zajednicki zivot), jer se po zakonu danas i to gleda kao na brak u smislu podjele zajednicki stecene imovine i svega ostalog.

Na stranu istorija braka, u smislu kako je i zasto ta institucija uopste nastala (crkve, kontrola, blabla), ali gledajuci kako sve to izgleda danas i kako se ljudi zene i razvode k'o na traci bez obaziranja na vlastitu djecu a onda i sve ostalo, ocito je da je brak kao institucija propao. Medjutim, izgleda da ljudi ne mogu da shvate ono s pocetka, a to je da je zajednicki zivot, bez obzira da li je legalizovan vjencanim listom ili ne - kompromis. Cijeli zivot je zapravo kompromis, a brak je poseban dio toga jer podrazumijeva zatvorenu zajednicu koja sa sobom nosi razne zivotne izazove. I u tome ce opstati samo oni koji shvate da macho stav (koji danas vidim da ima sve vize zena, jer je to valjda IN), ne vodi nicemu.
Dogovor je jedino sto moze dati rezultat, sve ostalo je put u razlaz.

Naravno, postoje i stvarno nespojive osobe, koje su totalno razlicite u svemu, a koje to shvate tek nakon nekog vremena provedenog pod istim krovom, i takvi ni ne trebaju biti zajedno jer ta zajednica onda vodi samo vecim probemima, nerijetko i fizickim okrsajima, a to je vec suludo. Bolje je dobar razvod, nego los brak. I to je zaista istina, nije floskula. Nazalost, ako takav par ima dijete ili djecu, a nisu sposobni naci zajednicki jezik oko bar 50% stvari u tom zajednickom zivotu, onda je razlaz jedino rjesenje, ali tada najvise ispastaju djeca. I ispastace dugo, na razne nacine, jer pare nisu rjesenje za sve u zivotu, pa ma koliko to danas mladi mislili.

Na pocetku braka/zajednickog zivota, sasvim je normalno da se taj par djelimicno osami u smislu manjeg druzenja svako sa svojom rajom, jer pocinju neka nova zivotna desavanja, obaveze, problemi, a to se pogotovo mijenja kada dodje dijete. Ide druzenje i dalje, naravno, ali se to polako smanjuje.
Istovremeno, ta ista raja cesto postaju teret tom paru radi udomacenih nebuloza tipa "Pi*ka si sto ne smijes izaci od zene" ili "Jel' ti to muz ne da vani samoj" i sl., i cesto takva "jaranska" podjebavanja prave problem tom paru medju njihova 4 zida. Nagledao sam se ovoga, a ponegdje je upravo to bio razlog razlaza u prve 2-3 godine, jer on ili ona. ili oboje, nisu bili u stanju pomiriti svoj ego u odnosu na raju i kucu. Zato, prije nego pocnete optuzivati i podjebavati nekoga ko se ozenio/poceo zajednicki zivot s nekim na ovaj nacin, cak i u zajebanciji, dobro razmislite da li cete se sutra naci u istoj situaciji i kako cete se nositi s tim. Kako se ono kaze - ne radi drugom ono sto ne bi htio da neko radi tebi. Pored toga, razmislite da li na taj nacin zelite da izgubite prijatelja/icu, jer moze se desiti i da on/a ostane s partnerom, a da otpadnete vi iz tog kruga.

Elem, brak je vrlo kompleksna tema, kod svakoga je razlicit, svaki ima svoje za i protiv, i bukvalno nijedan nije savrsen, ali - u sustini svaki je vrlo slican u 90% stvari. Svaki ce imati uspone i padove, radosti i tuge, smijeh i suze, ali ce opstati samo onaj u kojem su oboje spremni na kompromis, a kompromis znaci ponekad i "pojesti govno" i progutati svoj ego.
Škobo Habu

#389 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Škobo Habu »

Oženi l' se ovaj sa početka teme?
Ateista

#390 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Ateista »

HelaS wrote: 18/06/2024 10:26
Ateista wrote: 18/06/2024 10:20 Zastarili obicaji koje ja nemam namjeru nastaviti.
Za par stotina godina djeca će se rađati u mikrovalnoj, seks će biti užitak u mislima, a o braku će se čitati na Wikipediji :D
Ha ha, moguce i to, ko onaj film, ne znam kako se zvao. :D
Dozer

#391 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Dozer »

MaksprotivMarksa wrote: 08/08/2018 17:25 Da li se brak može odbraniti bez da se povlači pozicija patrijarhata, da li brak treba da brane muškarci koji tako nevoljno prepuštaju patrijarhalne privilegovane pozicije, da li brak treba da brane žene, ko danas uopšte može braniti brak kao takav i sa kojih pozicija. Da li kapitalizam isključuje brak kakvim ga poznajemo ili je pak brak njegov sastavni dio, volio bih čuti vaša mišljenja o ovome, naročito onih koji plove u brakovima.
Drug, nisi ti za brak s takvim poimanjem stvari. Nekada je brak bio crkvena zajebancija, da ne ulazim u detalje, dok je danas samo legalni vid zajednickog zivota dvoje ljudi, i koji im olaksava zakonske stvari poput "registracije" djece, imovine, kredita, itd.

U sustini, brak danas jeste samo komad papira, i dvoje mogu zivjeti i bez njega jer su pred zakonom isti nakon dvije godine zajednickog zivota, ali ti ako nisi spreman zivjeti s nekim pod istim krovom (a to ne znaci samo cile-mile i sex, kao u vezi prije toga), onda - batali.

Budi boem do kraja zivota, skaci s cvijeta na cvijet, uzivaj, putuj, cugaj, derneci. I tamo negdje s 40-45-50 skontas da vise nema cvjetova, da nema vise ni derneka, i da zapravo slabo s kim imas i kafu/pice popiti.
Nabavis sebi fino onda cuku, i uzivate :D
Last edited by Dozer on 18/06/2024 10:58, edited 1 time in total.
Truba

#392 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Truba »

Ateista wrote: 18/06/2024 10:20

Ja ti objasnjavam kako stvari stoje a ti szo glumis nsto posebno njih ne zanima

Moj je rodjak isao na 110 svadbi dok se i sam nije ozenio u 33
Dakle minimalno je dao 110x100 maraka a ako je blizi rod i vise...svi ti ljudi trebaju vratiti...slaju pare i oni kojr je njegov djed zaduzio i otac i stric i sestra...
I on ce tako vracati pare ..pozivnice su po godinu unaprijed

Zato je on bez prebijene pare na kredit napravio sprat kuca od 85 kvadrata jer majstori znaju kada ce dobiti pare
broj dva

#393 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by broj dva »

Mislim da bi puno ljudi bili sretniji da sklapaju brak u tridesetim ili cak cetrdesetim, omaldinci se mahom zajebu i odaberu pogresno partnera i ili se pate ili se razvedu..
Dozer

#394 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Dozer »

A tik-tak? Pogotovo kod zena...?

Meni su tako govorili - gdje si poletio, 'vako, 'nako, smijali se, vidi budale... 10-15 godina kasnije svi redom govorili - ispade ti najpametniji. Djeca sad velika, vi picite gdje, kad i sta hocete, a ja se sa 40 zajebavam s kolicima, vrticima... :lol:
Last edited by Dozer on 18/06/2024 11:10, edited 1 time in total.
broj dva

#395 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by broj dva »

Dozer wrote: 18/06/2024 11:05 A tik-tak? Pogotovo kod zena...?
Nije kasno u cetrdesetoj rodit :D I taj tik-tak, bio je bioloski imeprativ dok moderna medicina nije rekla svoje, sada nije problem zatrudniti u zrelim godinama...
Dozer

#396 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Dozer »

broj dva wrote: 18/06/2024 11:08
Nije kasno u cetrdesetoj rodit :D I taj tik-tak, bio je bioloski imeprativ dok moderna medicina nije rekla svoje, sada nije problem zatrudniti u zrelim godinama...
Nije problem zatrudniti - mozda (znam ih koje nisu mogle ni s medicinom u tim godinama), ali gdje je sve ostalo? Nemaju ljudi isto ni snage ni zivaca s 25-30 i 45-50.
broj dva

#397 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by broj dva »

Dozer wrote: 18/06/2024 11:12
Nije problem zatrudniti - mozda (znam ih koje nisu mogle ni s medicinom u tim godinama), ali gdje je sve ostalo? Nemaju ljudi isto ni snage ni zivaca s 25-30 i 45-50.
Sta imaju sa 25 ? Zelju da se zabavljaju, festaju, putuju, druze i idu vani ? Finansijske probleme ? Tek stecenu diplomu sa fakulteta ? Nema recepta koji pase svima ali makar u razvijenim drzavama demografija se mjenja, ljudi dobijaju djecu sve kasnije i sve manje djece.
Ateista

#398 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Ateista »

Dozer wrote: 18/06/2024 10:31 Eh... Svega i svacegaa...

Brak je, na prvom mjestu - kompromis. Ko nije spreman na kompromis, bez obzira da li je musko ili zensko, ne treba ni da ulazi u brak, ali ni vanbracnu zajednicu duzu od dvije godine (zajednicki zivot), jer se po zakonu danas i to gleda kao na brak u smislu podjele zajednicki stecene imovine i svega ostalog.

Na stranu istorija braka, u smislu kako je i zasto ta institucija uopste nastala (crkve, kontrola, blabla), ali gledajuci kako sve to izgleda danas i kako se ljudi zene i razvode k'o na traci bez obaziranja na vlastitu djecu a onda i sve ostalo, ocito je da je brak kao institucija propao. Medjutim, izgleda da ljudi ne mogu da shvate ono s pocetka, a to je da je zajednicki zivot, bez obzira da li je legalizovan vjencanim listom ili ne - kompromis. Cijeli zivot je zapravo kompromis, a brak je poseban dio toga jer podrazumijeva zatvorenu zajednicu koja sa sobom nosi razne zivotne izazove. I u tome ce opstati samo oni koji shvate da macho stav (koji danas vidim da ima sve vize zena, jer je to valjda IN), ne vodi nicemu.
Dogovor je jedino sto moze dati rezultat, sve ostalo je put u razlaz.

Naravno, postoje i stvarno nespojive osobe, koje su totalno razlicite u svemu, a koje to shvate tek nakon nekog vremena provedenog pod istim krovom, i takvi ni ne trebaju biti zajedno jer ta zajednica onda vodi samo vecim probemima, nerijetko i fizickim okrsajima, a to je vec suludo. Bolje je dobar razvod, nego los brak. I to je zaista istina, nije floskula. Nazalost, ako takav par ima dijete ili djecu, a nisu sposobni naci zajednicki jezik oko bar 50% stvari u tom zajednickom zivotu, onda je razlaz jedino rjesenje, ali tada najvise ispastaju djeca. I ispastace dugo, na razne nacine, jer pare nisu rjesenje za sve u zivotu, pa ma koliko to danas mladi mislili.

Na pocetku braka/zajednickog zivota, sasvim je normalno da se taj par djelimicno osami u smislu manjeg druzenja svako sa svojom rajom, jer pocinju neka nova zivotna desavanja, obaveze, problemi, a to se pogotovo mijenja kada dodje dijete. Ide druzenje i dalje, naravno, ali se to polako smanjuje.
Istovremeno, ta ista raja cesto postaju teret tom paru radi udomacenih nebuloza tipa "Pi*ka si sto ne smijes izaci od zene" ili "Jel' ti to muz ne da vani samoj" i sl., i cesto takva "jaranska" podjebavanja prave problem tom paru medju njihova 4 zida. Nagledao sam se ovoga, a ponegdje je upravo to bio razlog razlaza u prve 2-3 godine, jer on ili ona. ili oboje, nisu bili u stanju pomiriti svoj ego u odnosu na raju i kucu. Zato, prije nego pocnete optuzivati i podjebavati nekoga ko se ozenio/poceo zajednicki zivot s nekim na ovaj nacin, cak i u zajebanciji, dobro razmislite da li cete se sutra naci u istoj situaciji i kako cete se nositi s tim. Kako se ono kaze - ne radi drugom ono sto ne bi htio da neko radi tebi. Pored toga, razmislite da li na taj nacin zelite da izgubite prijatelja/icu, jer moze se desiti i da on/a ostane s partnerom, a da otpadnete vi iz tog kruga.

Elem, brak je vrlo kompleksna tema, kod svakoga je razlicit, svaki ima svoje za i protiv, i bukvalno nijedan nije savrsen, ali - u sustini svaki je vrlo slican u 90% stvari. Svaki ce imati uspone i padove, radosti i tuge, smijeh i suze, ali ce opstati samo onaj u kojem su oboje spremni na kompromis, a kompromis znaci ponekad i "pojesti govno" i progutati svoj ego.
:thumbup:
Slazem se sa svim.

Svaki par treba da ulozi vrijeme i trud da se veza odrzi, pogotovo u kombinaciji sa zajednickim zivotom. Ako ne ide, svakako je bolje i razlaz nego ostati u vezi koja nije dobra.

Nekad je razvod bio velika bruka, malo ko je pomisljao na to, sta ce svijet reci i slicno, pogotovo zene koje nisu radile pa im je to predstavljao i egzistencijalni problem, samo rijetki su se odlucivali na razvod. To je sa jedne strane vodilo do toga da se neki vise trude oko veze da posloze neke stvari, ali isto tako je lose sto kad bas ne ide mnogi su ostajali do kraja zivota u tome. Danas je po meni dobro sto ljudi vise nisu optereceni time i sto se lakse razvode, bolje nego ostajati u losoj vezi, ali je problem i sto se manje trude, pa nekad i probleme koje bi mogli rijesiti ne zele da rjesavaju. Po meni je sve to OK dok nema djece, neka isprobavaju, zive skupa, vjencava se ko zeli i razvodi, ali prije nego sto se odluce na djecu trebaju biti sigurni u to, jer sto kazes djeca najvise trpe kod razvoda.

Na zalost, puno parova pozuri, cim se vjencaju odmah dijete, pa drugo, trece, ne stignu se kako treba ni upoznati i onda tek vide da to nije to, jadna djeca. Sve ovo je vezano za zajednicki zivot generalno, u tome svemu je papir najmanje bitan. Ako je veza zdrava i ako se ljudi trude, to ce biti OK i sa papirom i bez papira, ako ne zele da se potrude i ako nisu jedno za drugo, opet to nece uspjeti bez obzira na to imaju li papir ili ne.

Jos jedna stvar, svi ovi problemi se odnose i na istospolne veze i brakove, i oni isto tako mogu imati probleme, mogu biti dobar i skladan par koji radi na vezi ili suprotnost tome, i opet sve to moze biti i kad imaju papir (u drzavama gdje je to legalno) i bez papira. :D
Dozer

#399 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Dozer »

broj dva wrote: 18/06/2024 11:15
Dozer wrote: 18/06/2024 11:12

Sta imaju sa 25 ? Zelju da se zabavljaju, festaju, putuju, druze i idu vani ? Finansijske probleme ? Tek stecenu diplomu sa fakulteta ? Nema recepta koji pase svima ali makar u razvijenim drzavama demografija se mjenja, ljudi dobijaju djecu sve kasnije i sve manje djece.
Ja te zelje imam i sad, i sve ih upraznjavam i ispunjavam :D.
Ali, imam i poslozen zivot iza sebe, odraslu djecu, itd., a sve poceo s 25, pa eto...imam nekog iskustva, sto licnog, sto iz blizeg i daljeg okruzenja :D

Stara narodna, i 100% tacna, kaze - pametan uci iz tudjeg iskustva i gresaka, glup na svojim. :D (generalno, nije upuceno tebi)
Ateista

#400 Re: Brak - najveća prevara ljudskog roda

Post by Ateista »

Truba wrote: 18/06/2024 10:54
Ateista wrote: 18/06/2024 10:20
Ja ti objasnjavam kako stvari stoje a ti szo glumis nsto posebno njih ne zanima

Moj je rodjak isao na 110 svadbi dok se i sam nije ozenio u 33
Dakle minimalno je dao 110x100 maraka a ako je blizi rod i vise...svi ti ljudi trebaju vratiti...slaju pare i oni kojr je njegov djed zaduzio i otac i stric i sestra...
I on ce tako vracati pare ..pozivnice su po godinu unaprijed

Zato je on bez prebijene pare na kredit napravio sprat kuca od 85 kvadrata jer majstori znaju kada ce dobiti pare
Stoje u nekim krugovima, ne u svim.
Mene to ne zanima, kao sto takve ne zanima moj stav ni mene ne zanima njihov i ja idem po svom.
Ja sam bio na mozda 2 svadbe ukupno, ni slicno tome i niko nije imao neka posebna ocekivanja, na jednoj 20-tak ljudi na.vecefi druga 10-tak. Na takve o kojima govoris ne bih ni otisao.
Imao sam par poziva na te velike svadbe i odbio sam ih, rekao sam da to nije za mene.
Post Reply