Brak bez djece
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
missko
#176 Re: Brak bez djece
Brak bez djece podrzavam , samo ako je brak iz interesa, tj zbog "papira" iliti vize.

- ho oponopono
#177 Re: Brak bez djece
...a šta je sa vanbračnom djecom, oni ispadoše kolateralna šteta pobogu! 

- skafiskafsnjak
#178 Re: Brak bez djece
Ma ima dosta uglova gledanja..iz vjerskog, to je grijeh. Ali svakako to malo stvorenje nije nista krivo i ne treba da ispasta... ali ali ...ho oponopono wrote:...a šta je sa vanbračnom djecom, oni ispadoše kolateralna šteta pobogu!
Necemo u off topic..
- malsal
#179 Re: Brak bez djece
-------missko wrote:Normalno da jesu.malsal wrote:---L00d wrote:Ne znam onda koji je smisao zivota i braka ... ?
Onda ti nedostaje malo fantazije...nisu zar djeca jedini smisao zivota ?
Radjanje znaci zivot.
Jedenje znaci zivot.
Pijenje znaci zivot.
Disanje znaci zivot.
Fotosinteza znaci zivot (biljkama, ali opet zivot)
Nekom Chelsea znaci zivot. Ili religija. Ili kocka, ili droga, ili muzika, ili balet, ili sta vec.
Ali to se ne pika, moras djecu pravit i radjat, inace samo zivotaris ??
- dust in the wind
#180 Re: Brak bez djece
svasta.vanbracna djeca su po svim pravima i ovabezama izjednacena prema porodicnom zakonu...e to sto u primitivnim glavama rodbine, komsiluka nisu, to je sada drugi padez... ali zakonski jesu
- skafiskafsnjak
#181 Re: Brak bez djece
Zamislite da su vasi roditelji tako razmisljai ,, a a a ? Ne zele djecu ovo ono ...
Ne bi vas bilo ....
Ne bi vas bilo ....
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#182 Re: Brak bez djece
Neka si vala.ho oponopono wrote:
...ohanite malo, nisu svi ljudi isti, pođite od toga za početak!![]()
...e neka sam vam rekla!
Ovdje svako sve prema sebi ravna, i ako nije ko kod njega odmah ne valja, pa se onda predje na vrijedjanja, pljuvanja...
A toliko je prosto za shvatiti da nisu svi ljudi isti.
- malsal
#183 Re: Brak bez djece
---L00d wrote:To je moje shvatanje, ocigledno ne mislimo svi isto .malsal wrote:---L00d wrote:Ne znam onda koji je smisao zivota i braka ... ?
Onda ti nedostaje malo fantazije...nisu zar djeca jedini smisao zivota ?
Ali meni je bezveze da poslije mog zivota ne ostane niko "moj" iza mene . Ne kazem ja da se ne treba zabavljati, izlaziti, putovati ... mmoze to sve pa onda djeca itd..
Na kraju krajeva, i vjera mi nalaze da ostavim iza sebe nekoga.
Ima ljudi koji ne mogu djecu imati... u tim slucajevima ima drugih dobrih stvari koje ostaju .
PS. cemu brak onda ? Moze se ziviti , putovati i zabavljati i bez tog papira
Ma sve je to u redu. I nemoj me pogresno shvatit, lilcno sam odabrao da imam djecu (tako da ispada da se makar donekle slazemo) ali mi je stalo do toga da ljudi imaju slobodu izbora, da je i jedna i druga varijatna u redu i da ljudi mogu birat sami, bez pritiska drustva...
- ho oponopono
#184 Re: Brak bez djece
...kakav bolan off topic kakve trice...kakvo ali, ali... grijeh, vjera i ostale smijurije!
...ma hvala nebesima što nismo svi isti!
...ma hvala nebesima što nismo svi isti!
- skafiskafsnjak
#185 Re: Brak bez djece
Pa naravno da imaju slobodu izbora...i biraju sta hoce. Zar negdje stoji da ne smiju imati takav brak ?
A druga je stvar sto vecini to nije uredu ....
Ja licno to ne bih mogao ... hvala Bogu pa mislim tako.
Opet se vracam na ono, sta da su nasi roditelji tako mislili ... ?
Gdje bismo bili ...
A druga je stvar sto vecini to nije uredu ....
Ja licno to ne bih mogao ... hvala Bogu pa mislim tako.
Opet se vracam na ono, sta da su nasi roditelji tako mislili ... ?
Gdje bismo bili ...
-
iamia
#186 Re: Brak bez djece
dokazalo se u 99% slucajeva da na kraju ti koji nisu htjeli imati djecu, konacno imaju djecu , sa nekim drugim.malsal wrote:----iamia wrote:brak bez djece, nije brak.
to je samo privremena koegzistencija dvoje ljudi koji se nadaju da ce nekad u buducnosti sresti druge ljude sa kojima ce zeliti imati djecu.![]()
ako zena (ili muz) kaze da ne zeli djecu, to jednostavno znaci da te smatra genetski inferiornim, i ne zeli djeliti potomke s tobom.
Stvarno znas bit bombastican...
A sta ako jednostavno ne zeli djecu, bez genestke superiornosti ili inerifornosti, nego jednostavno nece ?
Ljudi odaberu karijeru, ili odaberu neki svoj ceif, ili im se ne svidja svjet u kome zive i ne zele potomke, ili postanu svecenici i casne sestre, ili odluce biti bombasi-samoubice, ili imaju neku genetsku il nasljednu bolest, ili...
moja teza stoji.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#187 Re: Brak bez djece
A ljude koji ne zele djecu onako bas sekira sto tebi to nije u redu i sto mahali opcenito nije u redu pa se snebiva nad njima.L00d wrote: A druga je stvar sto vecini to nije uredu ....
A mozda neko jednostavno nema u sebi roditeljski gen?m@m@ wrote:prokleti narod: ko ne moze imati djecu, moli Boga da ih dobije, ko moze nece ih jer hoce da se provodi, nece obaveze i sl.
- skafiskafsnjak
#188 Re: Brak bez djece
maaah ...m@m@ wrote:prokleti narod: ko ne moze imati djecu, moli Boga da ih dobije, ko moze nece ih jer hoce da se provodi, nece obaveze i sl.
Imam djevojku koju planiram da zenim.
Nismo spavali jos jer to ne zelim. Bice ljepse u braku. Zelim djecu i provodit cu se kooliko mi zivot dozvoli.
Vjera i obraz su mi bitni da mirnije zivim....
Vi izaberite drugacije, niko nikoga ne tjera na nesto ...
-
Landa
#189 Re: Brak bez djece
shvatite da ce uvijek biti vise ljudi koji ce imati djecu nego onih koji nece. to sto neki spominju bijelu kugu je zato sto razmisljaju ograniceno na relaciji mostar sarajevo. jerbo na svijetu nikad nije bilo vise ljudi nego sto je sad i taj broj samo raste.
po meni je za "buducu djecu" zalosno to sto ljudi koji odlucuju da nemaju djecu su uvijek inteligentni, obrazovani, situirani, itd, ljudi koji djetetu mogu pruziti super gene + super okruzenje...a iz nekih svojih razloga nece...ali opet kazem to su mali procenti ljudi koji to zbilja odluce + istraju u svojoj odluci.
treba biti svjestan da mnogi ljudi i promijene misljenje kad priroda zakuca na vrata. Koliko ja znam zena koje su tako razmisljale, dvoumile se...a onda poslije 30-e stomak do zuba
jbg, bioloski sat je cudo jedno...
po meni je za "buducu djecu" zalosno to sto ljudi koji odlucuju da nemaju djecu su uvijek inteligentni, obrazovani, situirani, itd, ljudi koji djetetu mogu pruziti super gene + super okruzenje...a iz nekih svojih razloga nece...ali opet kazem to su mali procenti ljudi koji to zbilja odluce + istraju u svojoj odluci.
treba biti svjestan da mnogi ljudi i promijene misljenje kad priroda zakuca na vrata. Koliko ja znam zena koje su tako razmisljale, dvoumile se...a onda poslije 30-e stomak do zuba
- ho oponopono
#190 Re: Brak bez djece
...toliko o biološkom satu!

-
missko
#191 Re: Brak bez djece
Sve ovo gore pobrojano znaci zivot i to je cinjenica, ovo dole zadnje si bezze lupno.malsal wrote: -------
Jedenje znaci zivot.
Pijenje znaci zivot.
Disanje znaci zivot.
Fotosinteza znaci zivot (biljkama, ali opet zivot)
Nekom Chelsea znaci zivot. Ili religija. Ili kocka, ili droga, ili muzika, ili balet, ili sta vec.
Ali to se ne pika, moras djecu pravit i radjat, inace samo zivotaris ??
Ali prva stvar koja definise zivot jeste radjanje, da nismo rodjeni ne bismo zivjeli.
Svi oni koji nisu roditelji priznat ce bar u 60 i nekoj da su fulili i te kako.
Zivjeti mozes i ako ne rodis ali da bi zivio moras biti rodjen.
-
bomba
#192 Re: Brak bez djece
Sudeci po nicku, pretpostavljam da si majka pa ovako pises....m@m@ wrote:skoro je neko napisao: kao... mozda ne zele djecu nego da uzivaju zajedno, u zajednickim trenutcima bla bla
cemu onda brak? jel potreban papir da se uziva? nisam cula vecu glupost od izbora
Evo ja i moja draga smo u braku vec par godina... Nemamo djecu niti ih zelimo. Kada smo se upoznali i zabavljali, oboje smo se nasli bas na ovoj talasnoj duzini - ni jedno ni drugo ne zelimo djecu. Da se odmah razumijemo, nismo neka balavurdija - oboje imamo 30+ godina
U brak smo usli iz drugih nama poznatih razloga...
Ne mogu opisati koliko su mi u zivotu dosadili tudji komentari, ukljucujuci i moju i zeninu familuju : te imal sta, pa sto necete djecu, a da niste bolesni il mozda neko od vas 2 sterilan... Pa onda komentari koji dolaze iz komsiluka (zivimo u jednoj sarajevskoj mahali) tipa : garant je jedno od njih bolesno il "jalovo" pa ne mogu imat djecu, jadni oni.... Sazalijevaju nas i tako.... Jos gore je kad takvi ljudi iz komsiluka uzmu sebi za pravo da na nekoj komsijskoj kafi kod mojih ili zeninih roditelja onako usputno prokomentarisu ove stvari...Treba li uopste opisivati kako se u takvim situacijama nasi roditelji osjecaju ?
Ili ljudi koji su vec roditelji i koji su presretni zato sto imaju djecu i ne vide dalje od tog stava pa onda svima namecu svoje misljenje kako su djeca sve kako su djeca zivot bla bla.... Ne razmisljamo svi isto i treba postovati svaciji izbor.
Interesantno je kako ljudi koji imaju djecu vole da komentarisu ovima sto ih nece a rijetko je da se komentar desi suprotno... Ja npr nikada nisam dosao nekom svom jaranu ili jaranici i rekao : levatu sta ce ti dijete kad mozes uzivat bez njega... Naprotiv, sretan sam zbog njih !
Ja djecu iz vise razloga a koga mozda zanima evo par njih :
1. zivimo u vukojebini od drzave gdje trenutno nema neke buducnosti - ako sam ja vec na*ebao pa sam se rodio i moram zivit ovdje, ne moram praviti dijete da i ono ne*ebe
2. finansije - jedva nas 2 sastavljamo kraj sa krajem a kamoli da u to ubacim i jedno dijete. Ako mu necu pruziti sve sto mu treba i sto ja smatram da mu trebam pruziti, necu ga ni praviti
3. trenutno ne damo svoj mir i rahatluk nekom djetetu - sad ce neko napisati da smo samozivi, mozda i jesmo al to je nas izbori BAS NAS BRIGA
Ima jos toga bruka al eto, nabrojao sam par bitnijih
Mozda se nase razmisljanje o djeci i promjeni nekad u buducnosti (zato nisam uradio vazektomiju niti je supruga podvezala jajnike) a i ako se promjeni, to ce biti zato sto smo MI TKO ODLUCILI I HTJELI a ne da bi udovoljili zeljama nasih roditelja da postanu nane i djedovi ili da bi zaustavili mahalanja komsiluka i nasih prijatelja...
Last edited by bomba on 15/03/2013 10:50, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#193 Re: Brak bez djece
Pa sto zivis onda u ovoj vukojebini ... bolje da te roditelji nisu digli ?
baci se s mosta onda .
baci se s mosta onda .
-
bomba
#194 Re: Brak bez djece
Trenutno nemam drugog izbora... Sto ne znaci da se to nece promjeniti u buducnostiL00d wrote:Pa sto zivis onda u ovoj vukojebini ... bolje da te roditelji nisu digli ?
baci se s mosta onda .
Tebi ako je lijepo ovdje, ti zivi al popusti se komentara drugim ljudima koji ne misle kao ti. I to na kraju nije tema kojom se bavi naslov ovog topic-a.
Last edited by bomba on 15/03/2013 10:57, edited 2 times in total.
-
missko
#195 Re: Brak bez djece
Dovoljno si rekao da bi stao na stranu onih koji kazu da bracni partneri koji nece djecu jesu egoisticni i sebicni.bomba wrote:Sudeci po nicku, pretpostavljam da si majka pa ovako pises....m@m@ wrote:skoro je neko napisao: kao... mozda ne zele djecu nego da uzivaju zajedno, u zajednickim trenutcima bla bla
cemu onda brak? jel potreban papir da se uziva? nisam cula vecu glupost od izbora
Evo ja i moja draga smo u braku vec par godina... Nemamo djecu niti ih zelimo. Kada smo se upoznali i zabavljali, oboje smo se nasli bas na ovoj talasnoj duzini - ni jedno ni drugo ne zelimo djecu. Da se odmah razumijemo, nismo neka balavurdija - oboje imamo 30+ godina
U brak smo usli iz drugih nama poznatih razloga...
Ne mogu opisati koliko su mi u zivotu dosadili tudji komentari, ukljucujuci i moju i zeninu familuju : te imal sta, pa sto necete djecu, a da niste bolesni il mozda neko od vas 2 sterilan... Pa onda komentari koji dolaze iz komsiluka (zivimo u jednoj sarajevskoj mahali) tipa : garant je jedno od njih bolesno il "jalovo" pa ne mogu imat djecu, jadni oni.... Sazalijevaju nas i tako.... Jos gore je kad takvi ljudi iz komsiluka uzmu sebi za pravo da na nekoj komsijskoj kafi kod mojih ili zeninih roditelja onako usputno prokomentarisu ove stvari...Treba li uopste opisivati kako se u takvim situacijama nasi roditelji osjecaju ?
Ili ljudi koji su vec roditelji i koji su presretni zato sto imaju djecu i ne vide dalje od tog stava pa onda svima namecu svoje misljenje kako su djeca sve kako su djeca zivot bla bla.... Ne razmisljamo svi isto i treba postovati svaciji izbor.
Interesantno je kako ljudi koji imaju djecu vole da komentarisu ovima sto ih nece a rijetko je da se komentar desi suprotno... Ja npr nikada nisam dosao nekom svom jaranu ili jaranici i rekao : levatu sta ce ti dijete kad mozes uzivat bez njega... Naprotiv, sretan sam zbog njih !
Ja djecu iz vise razloga a koga mozda zanima evo par njih :
1. zivimo u vukojebini od drzave gdje trenutno nema neke buducnosti - ako sam ja vec na*ebao pa sam se rodio i moram zivit ovdje, ne moram praviti dijete da i ono ne*ebe
2. finansije - jedva nas 2 sastavljamo kraj sa krajem a kamoli da u to ubacim i jedno dijete. Ako mu necu pruziti sve sto mu treba i sto ja smatram da mu trebam pruziti, necu ga ni praviti
3. trenutno ne damo svoj mir i rahatluk nekom djetetu - sad ce neko napisati da smo samozivi, mozda i jesmo al to je nas izbori BAS NAS BRIGA
Ima jos toga bruka al eto, nabrojao sam par bitnijih![]()
Mozda se nase razmisljanje o djeci i promjeni nekad u buducnosti (zato nisam uradio vazektomiju niti je supruga podvezala jajnike) a i ako se promjeni, to ce biti zato sto smo MI TKO ODLUCILI I HTJELI a ne da bi udovoljili zeljama nasih roditelja da postanu nane i djedovi ili da bi zaustavili mahalanja komsiluka i nasih prijatelja...
- skafiskafsnjak
#196 Re: Brak bez djece
Sebican si ... ako se moze tako reci ...bomba wrote:Trenutno nemam drugog izbora... Sto ne znaci da se to nece promjeniti u buducnostiL00d wrote:Pa sto zivis onda u ovoj vukojebini ... bolje da te roditelji nisu digli ?
baci se s mosta onda .
Tebi ako je lijepo ovdje, ti zivi al popusti se komentara drugim ljudima koji ne. I to na kraju nije tema kojom se bavi naslov ovog topic-a.
Nema uslova za dijete... MOgu se kladiti da ima milion stvari u tvom zivotu bez kojih se moze....
EDIT: kako pravdas ljude u kojih jedno samo radi, a ima 2 ili vise djece... i naravno, normalno zive ?
Druga je stvar sto ste vi sebicni ....
Last edited by skafiskafsnjak on 15/03/2013 10:59, edited 1 time in total.
- kadinica
#197 Re: Brak bez djece
Ovo je najveća zabluda i opravdanje onima koji nisu pronašli partnera za brak i potomstvo.ladyblue18 wrote:
A mozda neko jednostavno nema u sebi roditeljski gen?
- Nogatrans
#198 Re: Brak bez djece
Covjek moze pokusati da ima ili nema dijete,al on nije taj koji moze odluciti dali ce gas imati ili ne. Jer i ovima sto paze da ne dobiju dijete moze se omaci jedna kap i da dobiju dijete,tvrdim da covjek tu najamanje odlucuje.
-
bomba
#199 Re: Brak bez djece
Ja se za razliku od tebe i drugih ljudi koji ne misle kao ja, apsolutno ne zamaram sa njima. Ako je njima dobro, odlicno ! Drago mi je zbog njih !L00d wrote:Sebican si ... ako se moze tako reci ...bomba wrote:Trenutno nemam drugog izbora... Sto ne znaci da se to nece promjeniti u buducnostiL00d wrote:Pa sto zivis onda u ovoj vukojebini ... bolje da te roditelji nisu digli ?
baci se s mosta onda .
Tebi ako je lijepo ovdje, ti zivi al popusti se komentara drugim ljudima koji ne. I to na kraju nije tema kojom se bavi naslov ovog topic-a.
Nema uslova za dijete... MOgu se kladiti da ima milion stvari u tvom zivotu bez kojih se moze....
EDIT: kako pravdas ljude u kojih jedno samo radi, a ima 2 ili vise djece... i naravno, normalno zive ?
Druga je stvar sto ste vi sebicni ....
A sa druge strane, tako neko iz tvog primjera ce prvi doc meni i mojoj zeni i prozvat nas sto necemo djecu... Mislim, nije tvoj zivot, sta te boli neka stvar onda... Uzivaj u svojoj sreci i ne guraj nos u tudju
Poenta price je sto nas narod voli mahalati i zabadati nos u tudje stvari... Evo, ti si me nazvao sebicnim zato sto ja necu dijete a ja se ne sjecam da sam ja gdje tebe prozvao sto ga ti mozda hoces (ili vec imas) ?
Znam i dosta ljudi koji su u tom "robovanju sablonu" - skola, faks, zeniba pa onda po defaultu dodje i dijete, dobili djecu a da ih realno i nisu htjeli... Napravili su djecu "zato sto to tako ide i tako treba" a to sto ih apsolutno boli ki*ta za tu djecu i sto djeca provode vise vremena kod nana, deda nego kod mame i tate to nije problem... Bitno je da je ispostovan "bosansko-mahalski sablon"
Pogledaj malo dalje od BiH pa ces vidjeti koliko je parova koji zive u zajednici bez djece.... Samo sto to vani nije bauk ko ovdje u BiH
Mi smo sretni ovako kako nam je i to je to !
Naravno !Nogatrans wrote:Covjek moze pokusati da ima ili nema dijete,al on nije taj koji moze odluciti dali ce gas imati ili ne. Jer i ovima sto paze da ne dobiju dijete moze se omaci jedna kap i da dobiju dijete,tvrdim da covjek tu najamanje odlucuje.
Last edited by bomba on 15/03/2013 11:08, edited 2 times in total.
- vaučer
#200 Re: Brak bez djece
Ne mogu se sjetiti zajedničkog života prije djeteta.
Čini mi se kao prazni vakuum gluposti i trivijalnosti, neispunjen i površan.
Da imao sam više novca i vremena za sebe i nju, ali mi to djeluje tako nebitno, ne nedostaje mi ni taj novac ni to vrijeme jer je vrijeme gdje smo svi zajedno toliko bolje. Sjećam se svojih strahova od prije, načina na koji se moja oholost koprcala i odbijala predati novoj ljubavi, djeluje smješno. Da se mogu vratiti kroz vrijeme zveknuo bih si šamar.
Omjer odricanja i ispunjenja u roditeljstvu je tako debelo u korist ispunjenja i ljubavi, a mislio sam drugačije.
Čini mi se kao prazni vakuum gluposti i trivijalnosti, neispunjen i površan.
Da imao sam više novca i vremena za sebe i nju, ali mi to djeluje tako nebitno, ne nedostaje mi ni taj novac ni to vrijeme jer je vrijeme gdje smo svi zajedno toliko bolje. Sjećam se svojih strahova od prije, načina na koji se moja oholost koprcala i odbijala predati novoj ljubavi, djeluje smješno. Da se mogu vratiti kroz vrijeme zveknuo bih si šamar.
Omjer odricanja i ispunjenja u roditeljstvu je tako debelo u korist ispunjenja i ljubavi, a mislio sam drugačije.