Čuj,pogrešno si shvatio par stvari pa ću ti reći motiv za moje izjave,jer nemam interes da ostane sakriven ili krivo protumačen,recimo od tebe.LSD wrote:Za @dr.gog-a
Ne znam zasto prozivas ljude da ti prostiru naucne dokaze na podforumu o religiji (i mene si svrstao u grupu od koje ocekujes neke naucne dokaze)
Kazes copy-paste ti smeta...ok,ali TEBI smeta,ja nema nista protiv copy-paste opcije posebno kada se kopira Kur'anski text a to sto nekome smeta taj text pa onda okrene pricu da mu,navodno,smeta copy-paste furka to je sad druga prica.
Ja nikad nisam pisao u copy-paste varijanti,ali nemam nista protiv toga.
Niko od vjernika nije duzan da ti prostire naucne dokaze o nekim vjerskim stvarima...ja prvi nisam.
U naslovu ove teme pise BRACI MUSLIMANIMA...e pa ne znam bas mogu li muslimani biti braca sa krscanima (sam Kur'an ih odvaja muslimana i daje im druge termine)...sa onima koji ne priznaju poslanstvo Muhammeda a.s. jer kad bi priznali onda bi postali muslimani i odbacili krscanstvo...e tad bi bili braca,a vjersko bratstvo je jace od krvnog.
Posto,vidim;volis da dajes savjete preko ovog foruma svima...evo dacu i ja tebi jedan:Vrati se izvornoj vjeri-islamu,vjeri Adema a.s.,jedinoj vjeri sa kojom je Uzviseni Allah zadovoljan i jedinoj koju ce priznati na sudnjem danu.
Prvo ovo--rigidnost koju imaš prilikom razgovora te grubost,ne daje odgovore koje te ljudi imaju pravo pitati kao nekog ko se jasno očituje u Vjeri.
Drugo--mislim da si osoba koja nema zadrške u iskazivanju svoje vjere i to je dobro,te mi ne zamjeri ako te iskreno pozivam da koristiš i iznosiš dokaze,za koje ja i ti smatramo da ih je Bog ostavio posvuda kao potvrdu svoje kreativnosti i jedinstvenosti te vlastitog postojanja.Griješiš ako misliš da te neko napada ili ponižava Riječ i Poslanstvo ako traži objašnjenja,i to ih traži bez zadnje namjere.Zar otvorenost i propovjedanje nije bolje od podozrenja koje iskazuješ?.Moje prozivanje tebe i drugih je bez zle namjere,jer smatram i znam kao i ti da je mnogo mudrih ljudi,islamskih učenjaka podrobno objasnilo i obilato naučnim dokazima potkrijepilo Kreaciju.Naravno da nisi dužan nekom razglabati i objašnjavati ako te ta osoba u startu vrijeđa i ima predrasude o tvojoj vjeri kao o zabludi.Ja nisam taj koji ti se obraća na taj način LSD,ja sam islam i vjernički duh istinskih muslimana upoznao u najtežem periodu života i sazrijevanja,u onim mutnim ratnim vremenima stradanja i nevjerovatne požrtvovanosti tih ljudi,običnih,skromnih i poštenih,porodici privrženih vjernika.Živio sam i djelio svaku koru kruha,bocu vode i jedinu pušku u bunkeru sa tim ljudima,slušao molitve u nekim nedođijama Bosne i pomagao im kao i oni meni.I nikad nisam osjetio da sam tu stranac ili u svojoj vjeri zabludio,a znaš zašto?.Jer mi ni u najopasnijim situacijama nije palo na pamet da ih ostavim ili izdam usljed slabosti,kao ni njima mene,jer smo ---za razliku od današnje atmosfere--fakat osjećali koja je ispraznost dijeljenja pri vjeri u Jednoga.Bilo je isprazno jer smo tad živjeli Vjeru punim plućima.
Elem,opet vam velim ,ako kažeš odn.ti i još ko tako kaže,da nisi dužan ništa objašnjavati naukom što je stvar pisane Riječi onda si u krivu,jer znaš ko ija ko je dao čovjeku razum i nauku i kakva joj je svrha.Kad napadam kopipejst rad ne napadam Kur¨an niti bit Objave,jer nisam rigidni šovinistički križar niti zakrvljeni klerofašist Amfilohije,već slobodni kršćanin.To što ti tumačiš Kur"an na način da explicitno pobijaš opstojnost Indžila kroz vijekove,jeste stav mnogih učenjaka i vjeronauke koju su oni oblikovali na pojedinim školama kroz duže vrijeme,naročito Saudijci i Pakistanci,a stav im je temeljen na ishitrenom tumačenju istinitih stihova Kur"ana.Zaista ti kažem ,greška je mišljenje da je uzalud i pogrešno pričati o dokazima Božijeg djelovanja.Isto tako,znaš i da je Bog ,dragi Allah(nemam predrasuda prema nazivima) zaista najmudriji i neizmjerno pažljiv ,pa shvati i razumij da ima nas kršćana koji zaista živimo po njegovoj riječi i Objavi u čiju postojanost vjerujemo srcem.
To je i razlog da mogu muslimana nazvati bratom,jer me moja djela pokazuju moje vjerovanje,a ne puki rituali niti nekakva paganska tradicija.Ja živim da bih bio drugima na korist,prvo onima koji su mi porodica i komšije,te sugrađani,a za to mi nije potrebno da konvertiram u islam kako bih smirio duh.
Ovdje ću se dohvatiti jedne teme(u iščekivanju da se jedan član foruma uključi)a to je ta stalna borba kvazikršćanskih misionara proameričke škole i Daijja saudijskog profila za konvertite odn.one spektakularne prelaske s jednog na drugo očitovanje vjere pri čemu se istome daje ogroman značaj.Pri tome se najčešće koristi literatura u kojoj se tekst Indžila proglašava iskrivljenim od strane ljudi,a s druge strane misionari sa zapada Poslanika Muhammeda s.a.v.s nazivaju krvožednim vojskovođom i lažovom koji je blijedo kopirao i na svoju ruku iskrivio Indžil--je si li LSD,znao za ove laži moje kvazi braće?Vjerovatno jesi bar načuo,pa te to dodatno učvrstilo u nepovjerenju.Evo ti još jedna činjenica o tim objedima na Poslanika,a koju ti iznosim ja,kršćanin,koji se ne stidi govoriti o zabludama iz svoje kuće.Prije 8 godina sam,u sklopu uporednog učenja različitih teoloških tumačenja u kršćanstvu i istorije crkve,dobio dvodijelni udžbenik Istorija crkve(skraćeno izdanje za internu upotrebu)gdje se usput,pominje pojava Islama i ličnost Muhammeda s.a.v.s iz ugla zvaničnih istoričara (Baptističke) crkve.Po njima,Muhammed je bio vjerovatno čovjek koji je bolovao od epilepsije te kao posljedicu iste imao vizije o navodnim objavama stihova od strane Boga,što je bilo posljedica psihičkog poremećaja usljed epilepsije.Došla mi je muka od očigledne zlobe i sljepila autora teksta,i tu se vraćam na sve ono što sam prošao zajedno sa muslimanima 92-95 i kroz čitav život.Nije epileptičar ni poremećen čovjek mogao izmisliti onakav tekst,posebice jer nije ni znao pisati a kasnije nigdje ne nađoh potvrdu o njegovoj navodnoj bolesti.Niti je riječ luđaka mogla proizvesti onu blagost i sabur kod ljudi s kojima sam bio u tim teškim vremenima.To je moj stav iza kojeg stojim.
Isto tako,kažem ti i svjedočim vlastitim životom i djelima mnogih skromnih i vjernih kršćana,da su protivrječnosti i paganski rituali samo bijedni i nikad do kraja uspjeli pokušaji da se izvrne i ljudskoj sujeti podloži Riječ koju nam je prenio Isus.Tu mislim na neke stvari na koje ukazuju brojne islamske daijje,pri tome trpajući sve u isti koš otpadništva i širka: na silu prilagođavani prevodi ,stavljane apokrifnih i izmišljenih knjiga unutar Objave(Tobija,Makabejci,Sirah,jezivo tzv"evanđelje"po Barnabi koje vrvi od horor priča o mučenju u paklu srednjevjekovnog tipa,judino ev.i),zatim nasilno prekrajanje Deset Božijih Zapovijedi (objavljenih Musi a.s.) od strane Rimske Katoličke Crkve itd..Ovo posljednje je interesantno jer pokazuje kolika je drskost i samouzdizanje zahvatila najveće kršćanske zajednice,i uvela ih u bogohuljenje jer su sebi pripisali autoritet koji ima samo Bog.Izvornih Deset zapovjedi dato je poslaniku Mojsiju,a nalaze se u knjizi Izlazak(druga Mojsijeva knjiga Tevrata--starog Zavjeta),dok u katoličkom službenom vjerovanju stoji sasvim drugačiji raspored(bilo koje izdanje Katehizma je dokaz).Ovakve ludosti su povod današnjoj tvrdnji o iskrivljenosti,i o njima se i napominje u Objavi datoj Muhammedu a.s. --časnome Kur"anu.Naime,riječ je definitivno o najvećem prekrajanju i bezumlju u istoriji Crkve,koje je i dan danas službeno učenje mnogih kršćana.Ko želi nek usporedi originalni tekst 10 zapovjedi sa katoličkom verzijom u vjeronauku,pa će vidjeti da je Druga Zapovjed koja zabranjuje klanjanje kipovima(što je nezgodno s obzirom na broj istih po crkvama)i vjerovanje u razne predmete napravljene(recimo krstove,krunice,ikone,amajlije i same ljude čak),da je ista zapovijed voljom Katoličke crkve obrisana,a originalna Deseta zapovijed podijeljena na dva dijela da bi se pounila praznina zbog izbačene druge zapovjedi,pri čemu su iskrivili originalni redoslijed zapovjedi.Pri tome,kad pogledate Četvrtu zapovijed u knjizi Izlaska pročitat ćete uputu i zapovijed o danu odmora ,odnosno suboti.U današnjoj službenoj dogmi i vjeronauku stoji potpuno osakaćeno,po iskrivljenom redoslijedu,kao 3-a zapovijed suhoparna rečenica "Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji".
Elem,dragi moj LSD,nadam se da uviđaš šta ti govorim i prenosim kao činjenice,a to je da ne možeš olako reći da je svaki kršćanin u zabludi i širku,jer vrlo se dobro zna čitava povjest tih iskrivljavanja i motivi ljudi unutar zajednice koji su ih počinili,i dao je Uzvišeni mudrosti i sredstava da se laž otkrije i Riječ sačuva za prenošenje ljudima i nauk u vjeri,te za svaku provjeru.Jako je ,doduše,malo moje braće koji su spremni iznijeti te činjenice i očitovati se da su neki od nas ipak ti koji drže zaista ono što piše,a ne ono što zahtijeva bilo koja Crkva.Na to i upozorava Kur"an i opominje bezbrojne kršćanske vjeroučitelje(jer su svećenici posebno odgovorni) jasnim riječima,a ja u te opomene vjerujem za razliku od onih koji tvrde da je Kur"an obmana....a Objava za nas kaže :"Ima među njima onih koji proučavaju Svete Knjige dan i noć,i oni su na Allahovom putu,i oni će biti spašeni"(pišem po sjećanju na ajete koje sam učio), i također kaže Kur"an(što ja čvrsto vjerujem):"..a oni koji se nazivaju Kršćanima oni su vam najbliži po vjeri"...
I eto,molim te ne zamjeri mi na tonu kojim sam nešto zahtijevao,halali ako hoćeš,i pokušaj povjerovati da ima nas kršćana još,onih koje Kur"anska sura opisuje onako kako opisuje,i da nam je svima vjernima,isti posao raditi--živjeti u iskrenoj vjeri i djelima svoju vjeru ljudima približiti,a Bog već najbolje zna ko će mu se na koji način i kako pokloniti i moliti.