Svakim danom nam se potvrđuje ono što je navedeno u svetim knjigama, neke pukim slučajem spašene osobe iz beznadežnih situacija, neki će reči slučajnosti, ali to su velike devijacije od prosjeka da bi se mogle smatrati vjerovatnim. A da bi nešto izašlo izvan prosjeka moralo je nešto djelovati iz vana, a to Nešto je Bog. Samo tako se mogu objasniti devijacije kojee imamo na ovoj planeti. Da nema utjecaja iz vana sve bi bilo jednolično i uniformno, a opte če reči to se sile koje su oblikovale zemlju dale joj danjašne stanje, a tko su te sile? I tako postavljajući si pitanja sve dalje idalje dožeš do saznanja da je to BOG.spekulant wrote:citao, i jedno i drugo, i nista![]()
da se razumijemo, ja stvarno vjeruejem da ti osjecas nesto dok citas bibliju.
ja ne osjecam, ni sa biblijom ni sa kuranom, cak se jezim i nerviram..
osjecam se blize istini dok citam god delusion od dawkinsa..
no ostavimo to na stranu.. jasno je da niko nikoga ne uvjerava ovdje u bilo sta, svako treba da vjeruje u sta hoce, i zato je svijet tako sarolik, sto smo svi razliciti..
nego mi ovdje sada diskutujemo i palamudimo generalno o poslanicima, i ja sam iznio neka svoja razmisljanja.. i interesovalo me da li i vjernici imaju slican razmisljanja, tj pitanja "kako, zasto" itd.. da naglasim da sam ja uzeo pretpostavke religijske u ovoj diskusiji, znaci i to da postoji bog, i da je svemocan, i da postoje andjeli, i da postoji raj i pakao itd da bih mogao postavljati neka pitanja koja mi se onako vrte po glavi. no, jedini odgovori koje cujem od vjernika su: "to je tako zato sto tu i tu pise tako", "to je tako jer ja osjecam da je tako" itd..
ne razumijem zasto vjernici ne mogu dati svoje iskreno licno misljenje o necemu, osim uniformnih odgovore koje sam naveo
Svakako da naglasim da postavljaš vrlo konstruktivna pitaj.