Mrzim idealiziranje..pa i ono multikulti

Jest bilo sranja, znam i ja, i šta sad...da malo upitamo Ivu Miru Jovića za izjavu u tom duhu, da nahranimo pitbulove interneta koji bi najradije spržili sa-x, tj. teheran-x, poznati "komunjarsko-četničko-ustaški- balijski" forum i banovanu omladinu Praščića Peppe

?
Božiće u sarajevu sam mrzio iz jednog a volio iz drugog razloga.Prvi razlog je bilo nekoliko preglupih akcija 9 i 10 bbr gdje umalo dva puta nisam glavu izgubio jer su Mirko i Slavko, pardon-Ramiz I Mušan, baš na 7 januar volili da poduzimaju ofirne i diletantske akcije protiv četnika.
Zadnji put, pravoslavni Božić 93-e čini mi se, čak su nam i dovikivali i zajebavali nas...
Osim toga, dok smetljari nisu pometlani u smeće (pobijeno, otjerano, smireno batinama), i jesu se dešavale provokacije od napuhanih majmuna u alfa maskirnim uniformama.Kasnije je bilo ok, osim ako neki naklinčeni komšija nije dobio napad ueberpatriotizma, ispoljavajući ga primitivnim seljaklukom tipa "ustaše, vlasi" i "vjere mu ne faleći".
Lijepe stvari su vezane uz obiteljska druženja, kao što je to uvijek i bila svrha( a ne kvazivjerski shopping cirkus i idolopoklonstvo).
25.12.
Atmosfera propovjedi franjevaca sa Bistrika, skromni kolači od prošvercanih sastojaka, od humanitarnih keks biskvita, odnekud izvučena boca pića ili od Unprofora kupljeno vino, paketić svijeća, tranzistor i par ukrasa..i nekolicina najbližih prijatelja.
Sjećam se da sam za francuze nabavio par bajoneta za koje sam dobio nekoliko boca Bordeaux-a, keksa i čokolade.Jedna boca meni, ostale podjelih da slavlja bude i drugdje.
U ambulanti na liniji otvorila se flaša, keks i ostalo.Bilo je plina, a struja prioritetna naravno

, piči tv , svira radio, cigara ne može nestati.
6 ljudi.Pričalo se o svemu pomalo, a glavna tema bijaše sjećanje na sretne trenutke u životu..
Oko 2 sata, popio se ostatak vina( a i nije ga bilo osim za simboličnu zdravicu), napolju se nije pucalo, i izašli smo vani.Hladna i vedra , tiha noć..
Na liniji je jedan čiča nakuhao kafe i uskoro smo sjedili opet , ovaj put za drugim stolom, svega 10 metara od rova.
Nikad nijedan Božić nakon rata nije ponovio tu atmosferu jednostavne blagdanske bliskosti