Boze pravde

User avatar
JBT
Posts: 5003
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#1 Boze pravde

Post by JBT »

DANAS I OVDJE
Piše: Gojko BERIĆ
10/11/05


Popovi na čelu kolone

Srpska pravoslavna crkva se ovih dana ponovo oglašava na sva zvona. Povod tome je još jedna, po svemu sudeći i posljednja bitka za Kosovo. Sa trodnevnog zasjedanja njenog Svetog arhijerejskog sabora, kome su prisustvovale sve vladike iz zemlje i inostranstva, upućena je „istorijska poruka” poslanicima Skupštine Srbije.

Poruka vladika i patrijarha Pavla je nedvosmislena i izričita: „Nametnuto rešenje proglasite okupacijom”. Ali iako adresirana na najvišu instituciju vlasti, ova crkvena poslanica praktično je upućena cijelom srpskom narodu. Imajući u vidu njen sadržaj i njenu intonaciju, lako je zaključiti da s tom epistolom u džepu Vojislav Koštunica ne treba ni otpočinjati pregovore sa albanskom stranom.
Time što Srbija gubi Kosovo, arhijereji, naravno, nisu izgubili pravo da brinu o Srbima koji su tamo ostali, kao i o srpskim crkvama i manastirima, temeljima srpske pravoslavne vjere. Logično je, isto tako, što se Crkva pritom poziva na Božje i ljudske zakone, na pravo, pravdu i savjest međunarodne zajednice, pa i na prastaru dogmu prema kojoj je prokleto sve što je oteto.

Međutim, postoji na njenoj poslanici velika i neizbrisiva mrlja: Srpska pravoslavna crkva sada, gle čuda, zvoni na uzbunu u ime istih onih načela koje je u ratovima protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine brutalno pogazila. To bi joj se još moglo i oprostiti da se javno pokajala i odrekla svoje katastrofalne aktivnosti iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Imala je hiljadu razloga da to učini, ali je ostala ravnodušna i slijepa za svoj veliki krimen, kao uostalom i za sve prethodne koje joj istorija stavlja na teret.

U procesu raspada Jugoslavije Srpska pravoslavna crkva nije brinula o svojoj hrišćanskoj misiji, o Božijim i ljdskim zakonima, o pravdi i pravu drugih naroda da budu svoji na svome, nego se svom snagom latila raspaljivanja vjerskog nacionalizma, žureći da pored krsta prigrabi i mač u svoje ruke. Nakon Miloševićevog ratnohuškačkog govora na Gazimestanu, njen kler se stavio u službu novog Vožda. I dok je Vojislav Šešelj grmio o zapadnim granicama Velike Srbije, pravoslavni popovi su te granice obilježavali nošenjem kostiju izvađenih iz jama starih pedeset godina, sve po putevima „srpskih zemalja”, i uz geslo „gdje je srpski grob, tu je srpska zemlja”. Bauljajući tako, umalo ne stigoše do Beča, gdje, vele, takođe ima pokopanih Srba.

Ravno, Vukovar i Dubrovnik, Foča i Višegrad, Sarajevo, Prijedor i Srebrenica – toponimi su, uz mnoge druge, na kojima je Srpska pravoslavna crkva, posredno ili neposredno, ostavila svoj trag u vidu savezništva ikone i noža. Mnogi sveštenici, poput znamenitog oca Filareta, proveli su više vremena na ratištima, okruženi ubicama, silovateljima i palikućama – nego u svojim crkvama i manastirima. Patrijarh Pavle je dolazio na noge Radovanu Karadžiću u njegovu šumsku prijestonicu na Palama, svakako ne zato da bi ga prokleo zbog zločina koje čini nad nedužnom muslimanskom sirotinjom, nad njenom nejači, ženama i starcima. Pakleno savezništvo Crkve i koljačkih bandi paradigmatično je opisao zloglasni Željko Ražnatović Arkan, kada je izjavio da kao vrhovnog komandanta priznaje isključivo patrijarha Pavla.

Žig tog savezništva, i njegov ubitačni dokaz, izašao je na vidjelo prije nekoliko mjeseci, kada je videosnimak surove egzekucije šestorice mladića iz Srebrenice izazvao planetarni šok. Na tom snimku se jasno vidi i čuje kako „časni otac” Gavrilo, starješina manastira u sremskim Šimanovcima, bršljanovom metlicom blagosilja „škorpione” koji odlaze da po Bosni kolju, uz jasan nalog „časnog oca” Gavrila da junački krenu na „smlaćivanje neprijateljskog naroda”. I šta se, tim povodom, moglo čuti od gospode arhijereja? Ništa, osim ako se pod njihovim reagovanjem ne podrazumijeva njihov muk.

Frustrirana ratnim porazima Slobodana Miloševića, Srpska pravoslavna crkva nije bila u stanju da se pomiri sa političkim posljedicama izgubljenih ratova. Ona ne može da shvati da Kosovo više nikada neće biti pod vlašću Beograda. Nije u tome sama. Odmah iza nje jaše eskadron akademika i književnika predvođen Matijom Bećkovićem, potom vojske i policije. Doda li se tome da je predsjednik Srbije Boris Tadić priznao Srpskoj pravoslavnoj crkvi pravo na „presudnu ulogu u svim važnim državnim pitanjima”, jasno je da se bahati popovi, otupjeli u svom primitivizmu i dubojkoj zaostalosti, petljaju u sve živo i mrtvo.

Najnovija poslanica Srpske pravoslavne crkve znak je da je na djelu poluzvanična klerikalizacija države Srbije i njenog društva. „Obraćamo se i vama, vernicima naše svete Pravoslavne crkve, deci Svetoga Save i našoj duhovnoj deci: budite verni, hrabri i jedinstveni!” Vjerni kome, hrabri u odnosu na koga, jedinstveni u ime čega? Nešto tu zaudara na devedesete godine minulog vijeka. Nije li to šifrovani poziv na još jedan rat? Ako ne danas ili sutra, a ono nekog zamišljenog dalekog dana, kad Amerika – kako predviđaju srpski nacionalistički futurolozi – ode sa Balkana, Evropska unija se raspadne, a majčica Rusija ojača.



Oslobodjenje
List
Posts: 865
Joined: 27/06/2005 02:51

#2

Post by List »

Tako će i bit. Jednog dana Srbi će opet započeti rat. Pobjednik će dobiti sve a poraženi će morat bježat. Teško je reći ko će to biti. Mada će Srbi kao i prošli put imati bolje uslove za pobjedu. Bit će jači sa svih aspekata.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#3

Post by danas »

SPC .... jadna majko svoja... :roll: :-?
pa oni i dan-danas vode rat protiv turaka a pogotovo protiv "poturica"... :roll:
nisu se pomjerili mentalno i svjetovno zadnjih 500 godina... sta drugo ocekivati?!? :roll: nego ovakvu retoriku...
User avatar
Edin H.
Posts: 47049
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#4

Post by Edin H. »

Meni brine ova izjava Paddy Ashdown-a da rezultati pregovora o statusu Kosova mogu imati implikacije na BiH.
User avatar
JBT
Posts: 5003
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#5

Post by JBT »

Manje me brine to nego period 1992-1995.
Nije proslo tad, nece ni sad.
:bih:
List
Posts: 865
Joined: 27/06/2005 02:51

#6

Post by List »

Pa svakako da će se osjetiti turbulencije kad odu Crna Gora, Kosovo i Metohija. ( :lol: )

Uzburkat će se osjećanja. Jedini problem je što sada nije vrijeme za ispoljavanje osjećaja. :wink: :D
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#7

Post by danas »

List wrote: Uzburkat će se osjećanja. Jedini problem je što sada nije vrijeme za ispoljavanje osjećaja. :wink: :D
pa jos i da taj neko shvati da mu sada "nije vrijeme" za ispoljavanje osjecaja... :roll: :-)
ali bojim se da slabo nekome pamet ide u glavu... :roll:
E. Jaganjac
Posts: 359
Joined: 02/07/2005 19:47
Contact:

#8

Post by E. Jaganjac »

JBT wrote:Manje me brine to nego period 1992-1995.
Nije proslo tad, nece ni sad.
:bih:
Razlika izmedju 95 i sada je ogromna. Lahko se SADA moze dokazati da AI nije bio bosnjacki predstavnik (izjasnjavao se kao Srbin i doveden na vlast putem SANU i KOS-a) i da nije imao mandat da ukida Ustav Republike BiH. Pod uslovom da na narednim izborima ne pobjede velikosrpske stranke SDS, SDA, SDP i SBiH, nova vlast moze lahko na sudu dokazati da je dejtonski ustav ilegalan, nametnut silom, genocidom, ucjenom i td. Na internacionalnom sudu pravde ICJ takodjer, dokaza je vise nego dovoljno.

S toga britansko-cionisticki lobi radi na DOBROVOLJNOM odricanju Bosnjaka od Republike BiH, tj DOBROVOLOJNOJ legalizaciji genocidne tvorevine. S toga je Briselski Dejton 2 sto puta opasniji od Dejtona 1, jer kada takozvani "bosnjacki" lideri u ime Bosnjaka, a zapravo radi se o velikosrpskim nacionalistima, potpisu BEZ UCJENE i PRITISKA, legalizaciju genocidne tvorevine, to onda znaci smrtni udarac za Bosnu, jer RS onda dobija sve pravne i legalne predpostavke da se izdvoji iz RBiH.

Taktika je bila i ostala uvijek ista. O buducnosti Bosne se ne odlucuje u institucijama zaknodavne, izvrsne i sudske vlasti Republike BiH (institucijama PRAVA), vec se sva sudbonosna pitanja donose putem NAGODBI velikosrpskih nacionalista sa direktnim agentima agresora u kojekakvim bazama, vaserima, kafanam i td.

Nazalost Bosnjaci su pokazali da nemaju nikakvu politicku zrelost i najodgovorniji su za definitivno ukidanje bosanske drzave poslije 1000 godina njenog postojanja, kao i za svoje vlastito samounistenje. Posljedice ce biti katastrofalne. Slijedit ce serija genocida, prenosenih putem TV kamera (pod izgovorom borbe protiv terorizma) u kojoj ce i bioloski Bosnjaci biti istrjebljeni.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#9

Post by danas »

@E.Jaganjac:
OK, sve mogu da shvatim i uhafizam, ali mozete li mi pojasniti zasto je u interesu britansko-cionistickog lobija (ne znam ni da li takvo sto zaista i postoji) da unisti bosnu onakvu kakvu znamo i da bioloski istrijebi bosnjake?

meni se ipak cini da je izvor nasih nedaca prije svega u komsiluku, susjedstvu, pa i u samoj nasoj avliji...
E. Jaganjac
Posts: 359
Joined: 02/07/2005 19:47
Contact:

#10

Post by E. Jaganjac »

danas wrote:@E.Jaganjac:
OK, sve mogu da shvatim i uhafizam, ali mozete li mi pojasniti zasto je u interesu britansko-cionistickog lobija (ne znam ni da li takvo sto zaista i postoji) da unisti bosnu onakvu kakvu znamo i da bioloski istrijebi bosnjake?

meni se ipak cini da je izvor nasih nedaca prije svega u komsiluku, susjedstvu, pa i u samoj nasoj avliji...
Radi se o sombiozi. Smradovi se namirisu i rade zajedno, jedan drugog podupiru, pomazu i td.

Cionistima je glavna briga opstanak i prosirenje Izraela, okupacija Jerusalema (svetog grada) i td. Na tom putu im je islamski svijet i glavna opsanost za njih su emancipovani Bosnjaci, koji bi negdje u UN-u ili u Bosni mogli dati podrsku njihovim zrtvama.

U Britaniji je stvar slicna. Njihov neokolonijalizam nikada nije umro a sluze se taktikom zavadi, podjeli pa vladaj. Njihov fokus jeste na bliskom istoku, bogatom izvorima nafte i oni su u ratu sa islamskim svijetom zbog toga. Njihova taktika je instalisanje "poslusne" vlade koja ce im po njihovim uslovima "prodavati" naftu, obezbjedjivati privilegovane ugovore i td. Kao i cionistima, njima su Bosna i Bosnjaci trn u oku jer bi isti mogli jednog dana zaloziti se za pravdu i zastitu zrtava njihove eksploatacije.

Naravno u unistenju Bosne i Bosnjaka, oni ne prljaju svoje ruke, vec koriste i podsticu postojece animozitete u regionu (cetnike i ustase).
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#11

Post by danas »

ne daje li ova teorija malo previse znacaja bosni i bosnjacima/bosancima -- globalno gledajuci, vrlo maloj i manje-vise politicki beznacajnoj zemlji? ispade da opstanak izraela zavisi o sudbini bosne, da situacija na bliskom istoku zavisi od bosne... pa ako nema bosne (inace poznate i mocne velesile) da se petlja u svjetski poredak i donosi pravdu potlacenima po kugli zemaljskoj, lakse ce ici posao bjelosvjetskom imperijaistima...

inace, tema je SPC i njena reakcija na desavanja na kosovu... i znajuci politiku i istoriju date organizacije, mislim da im nikakve ideje nisu trebale biti usadjivane u glavu od bilo kakvih stranca, britanaca, cionista... na zalost, imaju oni u SPC dovoljno i svojih sopstvenih "ideja"... :roll:
da pamtis
Posts: 1514
Joined: 16/07/2005 14:10

#12

Post by da pamtis »

Image
Popovi na čelu kolone
Himera
Posts: 496
Joined: 17/01/2005 19:34

#13

Post by Himera »

Kako jih samo isprepada Drnovšek :D ućera jim strah u kosti :D
E. Jaganjac
Posts: 359
Joined: 02/07/2005 19:47
Contact:

#14

Post by E. Jaganjac »

danas wrote:ne daje li ova teorija malo previse znacaja bosni i bosnjacima/bosancima -- globalno gledajuci, vrlo maloj i manje-vise politicki beznacajnoj zemlji? ispade da opstanak izraela zavisi o sudbini bosne, da situacija na bliskom istoku zavisi od bosne... pa ako nema bosne (inace poznate i mocne velesile) da se petlja u svjetski poredak i donosi pravdu potlacenima po kugli zemaljskoj, lakse ce ici posao bjelosvjetskom imperijaistima...

inace, tema je SPC i njena reakcija na desavanja na kosovu... i znajuci politiku i istoriju date organizacije, mislim da im nikakve ideje nisu trebale biti usadjivane u glavu od bilo kakvih stranca, britanaca, cionista... na zalost, imaju oni u SPC dovoljno i svojih sopstvenih "ideja"... :roll:

da cionisticko-britanska mafija daje suvise mali znacaj Bosni nebi uveli embargo na oruzje clanici EU, koja je bila pod agresijom i nebi vise od tri godine TV kamerama prenosili genocid i ekstrmiaciju Bosnjaka. Sam John Major je u vise navrata organizovao "savjetodavne" sesije za Milosevica i Karadzica u Londonu prije pocetka agresije i po ekzekuciji njihovog plana javno izjavio da "Evropa nece dozvoliti islamsku drzavu u Evropi".

Ali kome ja pricam...
User avatar
morti
Posts: 1594
Joined: 23/03/2004 18:08
Location: Republika Peyton

#15

Post by morti »

E. Jaganjac wrote:
danas wrote:ne daje li ova teorija malo previse znacaja bosni i bosnjacima/bosancima -- globalno gledajuci, vrlo maloj i manje-vise politicki beznacajnoj zemlji? ispade da opstanak izraela zavisi o sudbini bosne, da situacija na bliskom istoku zavisi od bosne... pa ako nema bosne (inace poznate i mocne velesile) da se petlja u svjetski poredak i donosi pravdu potlacenima po kugli zemaljskoj, lakse ce ici posao bjelosvjetskom imperijaistima...

inace, tema je SPC i njena reakcija na desavanja na kosovu... i znajuci politiku i istoriju date organizacije, mislim da im nikakve ideje nisu trebale biti usadjivane u glavu od bilo kakvih stranca, britanaca, cionista... na zalost, imaju oni u SPC dovoljno i svojih sopstvenih "ideja"... :roll:

da cionisticko-britanska mafija daje suvise mali znacaj Bosni nebi uveli embargo na oruzje clanici EU, koja je bila pod agresijom i nebi vise od tri godine TV kamerama prenosili genocid i ekstrmiaciju Bosnjaka. Sam John Major je u vise navrata organizovao "savjetodavne" sesije za Milosevica i Karadzica u Londonu prije pocetka agresije i po ekzekuciji njihovog plana javno izjavio da "Evropa nece dozvoliti islamsku drzavu u Evropi".



:-)

Ali kome ja pricam...
Ode ti u krajnost još ne dosegnutu!
Infamous
Posts: 10
Joined: 14/11/2005 16:00

#16

Post by Infamous »

@morti
slab ti je brate bio tvoj komentar,daj kontra argument....
Shoshana
Posts: 3271
Joined: 22/10/2005 21:48
Location: okolina Montreala

#17

Post by Shoshana »

A gdje je tu CIA :D :D :D
User avatar
manijak1
Posts: 47640
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#18

Post by manijak1 »

Sam John Major je u vise navrata organizovao "savjetodavne" sesije za Milosevica i Karadzica u Londonu prije pocetka agresije i po ekzekuciji njihovog plana javno izjavio da "Evropa nece dozvoliti islamsku drzavu u Evropi".
...........ispade :oops: da je neko i dozvolio Hrvatsku ?
Usput .........prije agresije na BiH ........jedino je bilo važno da se ne umiješa ..........sila :oops: ..........nešto slično kao što su pustili Hitlera .
User avatar
morti
Posts: 1594
Joined: 23/03/2004 18:08
Location: Republika Peyton

#19

Post by morti »

Infamous wrote:@morti
slab ti je brate bio tvoj komentar,daj kontra argument....
Nisam komentirao cijeli post ,već samo ono blodirano...EU...

A što se tiče njegovog komentara, jednim dijelom je u pravu...a jednim nije :D
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#20

Post by Tulipan »

Zašto se Berić uopšte zamara dešavanjima na Kosovu?
User avatar
manijak1
Posts: 47640
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#21

Post by manijak1 »

Tulipan wrote:Zašto se Berić uopšte zamara dešavanjima na Kosovu?
zato što su se dešavanja sa Kosova reflektirala od 81-e do 1999-e :D :D na region i njegovu stabilnost ...........od tamo je počelo il' se meni čini :? :? :D :D
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#22

Post by Tulipan »

manijak1 wrote:
Tulipan wrote:Zašto se Berić uopšte zamara dešavanjima na Kosovu?
zato što su se dešavanja sa Kosova reflektirala od 81-e do 1999-e :D :D na region i njegovu stabilnost ...........od tamo je počelo il' se meni čini :? :? :D :D
Mislim da ti se ipak čini s obzirom da je to tamo kulminiralo 1989 da bi eksplodiralo potpuno 1998. a započelo je mnogo prije i nije povezano sa BiH.
User avatar
manijak1
Posts: 47640
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#23

Post by manijak1 »

i nije povezano sa BiH.
zašto su onda tamo išle policijske formacije iz Slovenije , Hrvatske , Makedonije , BiH ........a jedinice JNA .........od 80 -e pa sve do kulminacije tamo imale vazda " vojne vježbe " :? :?
Povezano sa Velikom Albanijom ? :D :D :D :D ........nikoga oni neće tući ? :D
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#24

Post by Tulipan »

manijak1 wrote:
i nije povezano sa BiH.
zašto su onda tamo išle policijske formacije iz Slovenije , Hrvatske , Makedonije , BiH ........a jedinice JNA .........od 80 -e pa sve do kulminacije tamo imale vazda " vojne vježbe " :? :?
Povezano sa Velikom Albanijom ? :D :D :D :D ........nikoga oni neće tući ? :D
Naravno da je povezano sa velikom Albanijom još od 1912. godine i "prizrenske lige". Albanci stalno potežu tzv. "albansko pitanje" koje je ustvari ujedinjenje sve albanskih teritorija u jednu ili stvaranje više manjih albanskih država ili paradržava.
User avatar
manijak1
Posts: 47640
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#25

Post by manijak1 »

Naravno da je povezano sa velikom Albanijom još od 1912. godine i "prizrenske lige". Albanci stalno potežu tzv. "albansko pitanje" koje je ustvari ujedinjenje sve albanskih teritorija u jednu ili stvaranje više manjih albanskih država ili paradržava.
........pandan nekoj drugoj ligi , SHS kraljevini , pa po autoru Daleko je sunce gubitnici u miru ...........pa ........ako krenem dalje eto nas do Daytona ? :D :D :D :D
Post Reply