"Bošnjak, drevno ime naših predaka"

sarajlija_ba

#126 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by sarajlija_ba »

fatamorgana wrote:
sarajlija_ba wrote:Ne moraš dvaput postavljati klip...čuo sam i prvi put :D
Meni ga ne daje, :? Moraću sutra pod hitno platiti struju, :lol:

A jel' iziš'o i Johnny Weismiller k'o Tarzan?
Jeste.
Obnevidio si od ateizma drug :D
BHCluster

#127 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by BHCluster »

fatamorgana wrote:
BHCluster wrote:
fatamorgana wrote: Federalna je bila zato što joj je Tito i Avnoj dao današnje, pardon prijedejtonske (čitak Alijine) granice inače je ne bi bilo ni na mapi ni od Srba ni od Hrvata ....
De probaj ponovo ali ovaj put procitaj sta je napisano da nebi obrukao svoj pono starog clana.
Da da ne bi Tite sad bi ti u Bosni ko za NDH vik'o za dom spremni ili šta drugo, :lol:
Ti uopste neznas komunicirati kao normalna osoba ako nece da odgovoris na pitanje zasto uopste sudjelujes u raspravi.
udrch

#128 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by udrch »

ofixaaal wrote:Bezbrižno se vozeći u troli, koliko je to uopšte moguće u našem gradskom saobraćaju, jedna naljepnica zapala mi je za oko. Kako se bliži famozni popis stanovništva, koji je u svim civiliziranim državama, normalna i redovna pojava, određene grupe odlučile su osigurati svoje interese još više indoktrinirajući zaglupljene mase i zabetonirati torove u kojima se nalazimo , te osigurati svote novca na koje su već navikli i u narednom periodu.

Naime, apsolutno historijski netačna, i učeniku srednje škole očigledno lažna informacija nalazila se na toj naljepnici: "Bošnjak, drevno ime naših predaka." Kako to da od strane Zulfikarpašića izmišljena nacija "Bošnjaka" neposredno pred posljednji rat može biti drevno ime naših predaka? Ko su to naši preci? Znaju li ti, ponosni autori, uopšte značenje riječi predak? Drevno? Znaju li za Slavene, za Crkvu Bosansku, za Benjamina Kalaja i pokušaj uvođenja nacije "Bosanac" za sve stanovnike ove zemlje, za razliku između vjere i nacije?

Zašto bi se to mi odlučili za podržavanje te novoizmišljenje, nacionalističke, neprosperitetne, regresivne "filozofije" bazirane na iskrivljenim i lažnim i izmišljenim podacima? Zašto vjerujemo da bosanski katolici i pravoslavci se neće izjasniti kao Bosanci? Zašto dopuštamo da nas ponesu površne, proste, neutemeljene emocije? A tako njima nikada neće doći kraj. Jer torovi odgovaraju njihovim novčanicima. Svima.
još jedan hobit koji je otvorio temu da negira postojanje Bošnjaka..
House

#129 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by House »

ofixaaal wrote:Bezbrižno se vozeći u troli, koliko je to uopšte moguće u našem gradskom saobraćaju, jedna naljepnica zapala mi je za oko. Kako se bliži famozni popis stanovništva, koji je u svim civiliziranim državama, normalna i redovna pojava, određene grupe odlučile su osigurati svoje interese još više indoktrinirajući zaglupljene mase i zabetonirati torove u kojima se nalazimo , te osigurati svote novca na koje su već navikli i u narednom periodu.

Naime, apsolutno historijski netačna, i učeniku srednje škole očigledno lažna informacija nalazila se na toj naljepnici: "Bošnjak, drevno ime naših predaka." Kako to da od strane Zulfikarpašića izmišljena nacija "Bošnjaka" neposredno pred posljednji rat može biti drevno ime naših predaka? Ko su to naši preci? Znaju li ti, ponosni autori, uopšte značenje riječi predak? Drevno? Znaju li za Slavene, za Crkvu Bosansku, za Benjamina Kalaja i pokušaj uvođenja nacije "Bosanac" za sve stanovnike ove zemlje, za razliku između vjere i nacije?

Zašto bi se to mi odlučili za podržavanje te novoizmišljenje, nacionalističke, neprosperitetne, regresivne "filozofije" bazirane na iskrivljenim i lažnim i izmišljenim podacima? Zašto vjerujemo da bosanski katolici i pravoslavci se neće izjasniti kao Bosanci? Zašto dopuštamo da nas ponesu površne, proste, neutemeljene emocije? A tako njima nikada neće doći kraj. Jer torovi odgovaraju njihovim novčanicima. Svima.

odlogiraj se
njonjica

#130 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by njonjica »

Hrulj wrote: Bosanac je ovo:
Image

I ovo
Image

A bosnjak je nacija i covjek :)
Bezze ti je ovaj post pravo i tukne na fasizam.

Ovaj post je za ban. Trajni.
Hrulj

#131 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Hrulj »

njonjica wrote:
Hrulj wrote: Bosanac je ovo:
Image

I ovo
Image

A bosnjak je nacija i covjek :)
Bezze ti je ovaj post pravo i tukne na fasizam.

Ovaj post je za ban. Trajni.
Zasto je fasizam? Taj konj se zove Bosanac. A i ker se zove Bosanac. Kako da ih nazovem ako im je to naziv?
Ljubicica?
njonjica

#132 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by njonjica »

Hrulj wrote:
Zasto je fasizam? Taj konj se zove Bosanac. A i ker se zove Bosanac. Kako da ih nazovem ako im je to naziv?
Ljubicica?
Ne pravi se naivan k'o francuska sobarica....sasvim je jasno sta si htio reci. Sta bi se desilo kad bi neko svom keru dao ime Bosnjak i stavio to na forum? Kako bi se osjecali svi oni koji se izjasnjavaju i osjecaju kao Bosnjaci?

Sram te bilo - i tebe i onoga ko te tome naucio!

:(
Hrulj

#133 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Hrulj »

njonjica wrote:
Hrulj wrote:
Ljubicica?
Ne pravi se naivan k'o francuska sobarica....sasvim je jasno sta si htio reci. Sta bi se desilo kad bi neko svom keru dao ime Bosnjak i stavio to na forum? Kako bi se osjecali svi oni koji se izjasnjavaju i osjecaju kao Bosnjaci?

Ako nisi u stanju da skontas, tom konju i keru nije licno ime Bosanac, tako mu se rasa naziva. A to sto te to vrijedja nije moj problem. Vi ste ti koji to ime na sebe stavljate.
Hodidid

#134 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Hodidid »

fatamorgana wrote:
limeni wrote:moze li mi neko objasniti na koji nacin "politicari pune svoje dzepove" ukoliko se ja izjasnim kao bosnjak? hvala unaprijed
Pa ako dosad nisi shvatio kako onda su slabe šanse ....
De i meni objasni ako ti nije tesko. Ja inace slabo kopcam pa mi nije zamjeriti.
ratamahatta

#135 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by ratamahatta »

Hrulj wrote:
njonjica wrote:
Hrulj wrote:
Ljubicica?

Ako nisi u stanju da skontas, tom konju i keru nije licno ime Bosanac, tako mu se rasa naziva. A to sto te to vrijedja nije moj problem. Vi ste ti koji to ime na sebe stavljate.
O ti slatki djecace, tvoja glupost zamagljuje pogled na bilo sta normalno, pa tako i tvoje misljenje granici sa klincem od jedanaest godina ( ko zna mozda i jeste).... kao sto rekoh, misliti i g... jesti nije isto...mislio sam da ces biti toliko pametan da prepoznas kada si prozvan, i kada tvoj nacionalizam prestaje da igra bitnu ulogu ikome normalnom ( osim u tvom bolesnom pogledu na zivot), al izgleda da fasizam nema granice, tebi je cini se samo bitno da nesto naskrabas, pa da barem budes duhovit, mozda bi bilo lakse.....
\....:).Nemoj se u svemu osjetiti prozvanim, mada u vecini gluposti koje spominjes, ima i vise nego opravdane razloge da pocinjes sebi nabijati komplekse ...nekada je za tvoje dobro prihvatiti i razmisliti o kritici, ostaj mi zdravo....:)
Hrulj

#136 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Hrulj »

Ostajte daleko neo abdicevci
njonjica

#137 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by njonjica »

Hrulj wrote:
njonjica wrote:
Hrulj wrote:
Ljubicica?

Ne postoji rasa konja Bosanac, postoji Bosanski brdski konj kao autohtona vrsta i to nije taj na tvojoj slici. Jedina autohtona vrsta psa je bosanski ostrodlaki Barak. Dakle, lazes. Slike si postavio da bi vrijedjao, nipodastavao, prozivao i blatio.
Ja necu postavljati nikakve slike jadnih zivotinja da bih opisala tvoju glupost. Nisu one krive i ne zelim da ih vrijedjam.
hAZNADAR

#138 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by hAZNADAR »

njonjica wrote: Ne postoji rasa konja Bosanac, postoji Bosanski brdski konj kao autohtona vrsta i to nije taj na tvojoj slici. Jedina autohtona vrsta psa je bosanski ostrodlaki Barak. Dakle, lazes. Slike si postavio da bi vrijedjao, nipodastavao, prozivao i blatio.
Ja necu postavljati nikakve slike jadnih zivotinja da bih opisala tvoju glupost. Nisu one krive i ne zelim da ih vrijedjam.
Za Baraka i dodajem Tornjaka jesi u pravu, ali konj Bosanac stoji kao Bosnier, Bosnian,... u katalozima konja, bas kao sto pas Dalmatinac nije dalmatinski kratkodlaki gonic,.. vec Dalmatinac. Tako i Bosanac,. - mislim da ima i vrsta kukuruza Bosanac ali nisam siguran, provjericu. :D

Nema razloga ljutnjama, emocijama,.... sav ovaj problem izmedju Bosnjaka i Bosanaca je zbog netacnih stereotipa i klisea.

Stvorio se stereotip gdje je Bosanac neko ko je kosmopolita, obrazovan, anacionalista, antifasista, moderan, multikulturalan, .. i postuje BiH samo kao zajednicu vjera i naroda. A Bosnjak u toj prici je nesto kao nacionalista, zaguljen, netolerantan, postuje samo dio BiH koji je "nas", nabrijan je na ostale nacije i vjere, .... Sve je to veliko sranje da prostis.

Kako god moze Srbin, Hrvat,.. biti i nacionalista ili kosmopolita, vjernik ili ateista, multietnicar ili zaguljen, ljevicar ili desnicar... tako moze biti i Bosnjak. Ne moramo izmisljati novo ime nacije zbog razlike u karakteru, mentalnom sklopu, poimanju drustva i politike,... Bosnjak je dovoljno velik okvir za sve moguce i jedino historijski utemeljeno ime. Treba to samo prihvatiti i malo nauciti iz historije,.. sto posebno vazi za autora topica koji je vjerovatno neki ufurani malogradjanin i koji se vjerovatno kao veliki Bosanac kiti tolerancijom - a prvenstveno tolerancije nema prema Bosnjacima i sopstvenom naslijedju i bastini. Koliko god ne valja seljacki primitivizam - toliko ne valja ni urbana nadmenost - i jedna i druga sredina/filozofija imaju neka svoja nepisana pravila i vjerovanja - po pravilu netacna.
Hrulj

#139 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Hrulj »

njonjica wrote:
Ne postoji rasa konja Bosanac, postoji Bosanski brdski konj kao autohtona vrsta i to nije taj na tvojoj slici. Jedina autohtona vrsta psa je bosanski ostrodlaki Barak. Dakle, lazes. Slike si postavio da bi vrijedjao, nipodastavao, prozivao i blatio.

To na slici je Bosanac :)
A na drugoj Bosanac / Barak.

Ne vidim zasto se vrijedjas uopce.
Hrulj

#140 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Hrulj »

hAZNADAR wrote:
njonjica wrote: Ne postoji rasa konja Bosanac, postoji Bosanski brdski konj kao autohtona vrsta i to nije taj na tvojoj slici. Jedina autohtona vrsta psa je bosanski ostrodlaki Barak. Dakle, lazes. Slike si postavio da bi vrijedjao, nipodastavao, prozivao i blatio.
Za Baraka i dodajem Tornjaka jesi u pravu, ali konj Bosanac stoji kao Bosnier, Bosnian,... u katalozima konja, bas kao sto pas Dalmatinac nije dalmatinski kratkodlaki gonic,.. vec Dalmatinac. Tako i Bosanac,. - mislim da ima i vrsta kukuruza Bosanac ali nisam siguran, provjericu. :D

Nema razloga ljutnjama, emocijama,.... sav ovaj problem izmedju Bosnjaka i Bosanaca je zbog netacnih stereotipa i klisea.

Stvorio se stereotip gdje je Bosanac neko ko je kosmopolita, obrazovan, anacionalista, antifasista, moderan, multikulturalan, .. i postuje BiH samo kao zajednicu vjera i naroda. A Bosnjak u toj prici je nesto kao nacionalista, zaguljen, netolerantan, postuje samo dio BiH koji je "nas", nabrijan je na ostale nacije i vjere, .... Sve je to veliko sranje da prostis.

Kako god moze Srbin, Hrvat,.. biti i nacionalista ili kosmopolita, vjernik ili ateista, multietnicar ili zaguljen, ljevicar ili desnicar... tako moze biti i Bosnjak. Ne moramo izmisljati novo ime nacije zbog razlike u karakteru, mentalnom sklopu, poimanju drustva i politike,... Bosnjak je dovoljno velik okvir za sve moguce i jedino historijski utemeljeno ime. Treba to samo prihvatiti i malo nauciti iz historije,.. sto posebno vazi za autora topica koji je vjerovatno neki ufurani malogradjanin i koji se vjerovatno kao veliki Bosanac kiti tolerancijom - a prvenstveno tolerancije nema prema Bosnjacima i sopstvenom naslijedju i bastini. Koliko god ne valja seljacki primitivizam - toliko ne valja ni urbana nadmenost - i jedna i druga sredina/filozofija imaju neka svoja nepisana pravila i vjerovanja - po pravilu netacna.

Ma to je ustaljeno u nas. Srbin nacista, Srbin komunista, rojalista i demokrata, iz vojvodine, sumadije, sandzaka, kosova, bosne, hrvatske, opet za sebe kaze da je srbin.
Hrvat isto tako, koje god da je vjere, politickog ubjedjenja, ili mjesta porijekla, on ce uvjek reci da je hrvat.

Samo Bosnjak ako je komunista nece sa ovim sto nisu, on je Bosanac.
Ateista nece sa muslimanima, zgadili mu naciju, on ce bit Bosanac :)
On ne klanja, a ima bosnjaka koji klanjaju, pa mu zgadili Bosnjastvo :D
On upali televizor vidi Tihica i sam kaze, e ja od danas nisam Bosnjak :D

A da sutra svi Bosnjaci izjave da su Bosanci, opet bi trazili novu nacionalnost, jer opet bi Bosanac postao sinonim za "musliman" i opet bi im se gadila politicka ubjedjenja drugih
Lug

#141 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Lug »

Hrulj wrote:mislim da ima i vrsta kukuruza Bosanac ali nisam siguran, provjericu. :D
:D :D
Hrulj

#142 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Hrulj »

Lug wrote:
Haznadar wrote:mislim da ima i vrsta kukuruza Bosanac ali nisam siguran, provjericu. :D
:D :D
njonjica

#143 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by njonjica »

Koliko je meni poznato, englezi ne koriste nastavak -an za oznaku narodnosti vec za oznaku drzavne pripadnosti. Tako holandjanin je dutch, skot je scot, welsanin je wels...postoji izuzetak za koji ja znam a to je da za rusa kazu russian. Mozda grijesim. Nego, odosmo daleko od teme.

Pokusavamo komunicirati ali se nikako ne razumijemo.
Ili mozda neki od nas ne zele da razumiju? Ali ni to nije poenta.

Poenta je u slobodi da se ja imam pravo izjasniti kao indijanac a ti me zbog toga ne mozes prozvati konjem, odnosno indian (pony). To je sve.
pojedinac

#144 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by pojedinac »

hAZNADAR wrote:Kako god moze Srbin, Hrvat,.. biti i nacionalista ili kosmopolita, vjernik ili ateista, multietnicar ili zaguljen, ljevicar ili desnicar... tako moze biti i Bosnjak. Ne moramo izmisljati novo ime nacije zbog razlike u karakteru, mentalnom sklopu, poimanju drustva i politike,... Bosnjak je dovoljno velik okvir za sve moguce i jedino historijski utemeljeno ime. Treba to samo prihvatiti i malo nauciti iz historije,.. sto posebno vazi za autora topica koji je vjerovatno neki ufurani malogradjanin i koji se vjerovatno kao veliki Bosanac kiti tolerancijom - a prvenstveno tolerancije nema prema Bosnjacima i sopstvenom naslijedju i bastini. Koliko god ne valja seljacki primitivizam - toliko ne valja ni urbana nadmenost - i jedna i druga sredina/filozofija imaju neka svoja nepisana pravila i vjerovanja - po pravilu netacna.
+1
:thumbup:
pemanapemani

#145 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by pemanapemani »

Bošnjak jeste drevno ime naših predaka.
Naši pretci, a i mi, se nismo dovoljno potrudili da to ime očuvamo u izvornom obliku i suštini.

Religija uopšte nije bitna u ovom slučaju. Jednostavno, nije bilo dovoljno intelekta i volje da se spriječi srbizacija i hrvatizacija bosanskohercegovačkih katolika i pravoslavaca u 18. i 19. stoljeću. Nije bilo dovoljno snage da se izbori sa velikosrpskim i u manjoj mjeri velikohrvatskim težnjama za vrijeme SFRJ. Nije bilo snage da se na Bošnjačkom saboru 1993. to isto bošnjaštvo otvori za sve one bez obzira na religijsko opredjeljenje. Danas se bošnjaštvo isključivo spominje u kontekstu ljudi koji su muslimani.
Sve je kulminiralo u godinama poslije agresije na BiH gdje je bošnjačka politička elita prihvatila da bude "jedna od strana u sukobu", te je po marifetlucima, pljački i štetnosti po državu možemo poistovjetiti sa druge dvije narodne elite.
Danas su Bošnjaci jedan od tri konstitutivna naroda u BiH. Nažalost, to što je uzeto drevno ime naših predznaka ih ne čini ništa više i ništa manje "vlasnicima" BiH.

Ne poznajem slučaj zemlje koja je u proteklih 200 godina imala gluplje i pohlepnije vodstvo od BiH.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#146 Re: "Bošnjak, drevno ime naših predaka"

Post by Chmoljo »

:-)
Locked