bosnjacko/hrvatski sukob 93-94

Post Reply
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Liska wrote:
mr__bosnjak wrote:
Liska wrote:Opet ponavljas istu pricu. Nego, gdje je taj dokaz na kome sam se izjasnio ustasom. Ponovicu ti jos jednom, mozda shvatis. Dakle, nije bilo nikakvog Kraljevicevog HOS-a koji je ucestvovao u zauzimanju dijelova trebinjske opcine. Bio je u pitanju HV i HOS u sklopu HV-a. Covjece,ja poznajem momka koji je ranjen u toj akciji, znam gdje zivi i znam da nikada nije bio pripadnik HOS-a u Hercegovini nego HOS-a u Hrvatskoj, u sklopu HV-a. Sem te recenice o sukobu u G. Vakufu i N.Travniku, valjda postoje i neki drugi detaljniji podaci. Ako bi sudili po proglasima i Tudjman je onda pozvao Srbe da ne napustaju Hrvatsku? Jel tako? Ima proglas i to jos snimljen za TV i radio.
I Karadzic je sigurno slao proglase u kojima je trazio da se postupa u skladu sa Zenevskom konvencijom. Trebam li zakljuciti da ga jedan proglas oslobadja svega sto se desavalo? Konacno pocni odgovarati na pitanja. Koliko si HOS-ovaca vidio u zivotu, znas li gdje je zap. Hercegovina uopce, znas li gdje su Grude, gdje je zapovjednistvo HOS-a (hajde sveznalico reci mi gdje je bilo zapovjednistvo HOS-a), i na kraju tko je i kako ubio Bobana? Koliko si puta vidio Bobana uzivo? A Kraljevic je citavom svojom biografijom bio ustasa (znam o njemu dosta i iz emigranskih dana i onoga sto je pisao u emigranskoj stampi). BiH u viziji Kraljevica i Alije nisu stvari koje bi se rijesile dogovorom, nego ratom. Sem ako je Alija ustasa, da oprostite.
Covjece jesi se napalio :D

Kao prvo necu da govorim o tome jesi li ustasa ili ne jer me moderator upozorio oko toga i ne zelim dobit BANanu :D

Onda postavio si mi totalno ne vazna pitanja. Jesam li govorio o ko i gdje je neko oslobadjao Trebinje? Jesim li te pitao o tom ranjenom momku izvini ali ne znam o cemu pricas. Eto sam si sad priznao da su borci HV-a bili u BiH. Nego pitao si me ko, gdje i kako je ubio Kraljevica a ja sam ti rekao i onda mi sasipas geografska pitanja i jesam li ga vidio i gdje je zapovjednistvo a ja o tome nisam ni pricao. I onda kao slag na torti ko je ubio Bobana! Pa jesam li uopce Bobana spomenuo? Samo sam ti citirao dio gdje i kako i od koga je Kraljevic ubijen i to je to. Imas i njegov proglas i to je to. Karadzic mozda jeste davao neke proglase da on postuje Zenevsku konvenciju ali nije nikada dao protiv podjele BiH i to je vec nesto drugo. Ako je on htio NDH zasto se jednostavno nije pridruzio agresiji i krenuo u stvaranje velike Hrvatske nego se suprostavio i platio glavom. Onda ne znam kada je mislio stvarat NDH ali kad je HVO zabio noz u ledja A-BiH bila mu je idealna prilika ali nije. Ti tvrdis neke druge stvari pa dobro hajde dokazi ih. Kazes bio sam tamo i tamo. Pa eto mogu i ja rec bio sam u Generalstabu A-BiH i sve znam itd. a nisam. Kazes bio je ustasa? Daj dokaz! Kazes nije ga ubio HVO? Daj dokaz! A sva tvoja pitanja su mi bezvezna, pitao si za njegovo ubistvo i to sam ti napisao a onda uvlacis z. hercegovinu i bobana i trebinje i sve ostalo... :-?
Tebi se cini da sam se zapalio. Mrtav-hladan sam. Ti Kraljevica poznajes od neke 1992. godine. Ja ga poznajem od prije preko njegovog brata koji je zivio u Ljubuskom. Stavovi Kraljevica su poznati svima. Nikada nije krio da je ustasa i zato je i otisao iz SFRJ. To sto se lazno prikazivao, to je ipak njegov problem. Dalje, stavljas recenicu u kojoj pise kako je Kraljevicev HOS zauzeo neke teritorije u opcini Trebinje a onda meni govoris da ne pises o tome? Kontradiktorno u najmanju ruku. Ja sam ipak ovdje naveo dio svog ratnog puta i jedinice sto me u odnosu na tebe cini nesto iskrenijim svjedokom i poznavaocem dogadjaja. Ti ne znas ni gdje je Ljubuski, a Kraljevica ne bi prepoznao kad bi prosao pored tebe. Ja sam tvrdio da je Boban umro od raka a ako meni ne vjerujes, prosetaj se do njegove obitelji u Grude, pa ih upitaj. Sve dok ti ne nadjes neki drugi dokaz, relevantna je smrtovnica! Ako vec tvrdis da je ubijen, onda znas kada i gdje, pa i od koga? Opet ti ponavljam da pricas o stvarima o kojima nemas pojma, koje nisi ni vidio ni bio blizu da ih cujes. I evo ti jedan link na kojem govori Kraljevicev potporucnik (usput ces nauciti i gdje je zapovjednistvo HOS-a). HOS je bio zaduzen za logor Dretelj u kome su nastradali mnogi Srbi civili iz Mostara i okolice. Zanimljivo, Kraljevicev pomocnik o HOS-u govori kao o ustasama. Neke stvari koje tvrdi su smijesne (npr. tvrdnja o 5.000 pripadnika HOS-a), ali mu se moze vjerovati kada opisuje dogadjaje na mjestu ubojstva Kraljevica i njegovih (sto tebi opet moze koristiti da nekada i obidjes to mjesto i polozis cvijece).
http://www.forum.hr/archive/index.php/t-47269.html
Intere"santno za procitati

Edib Buljubasic, porucnik HOS-a, potkomandant logora Dretelj i kaznjenik sa najduzom zatvorskom kaznom (43 god.) ikada izrecenom u pravosudju BiH: Ko je, kako i zasto ubio zapovjednika HOS-a za BiH generala Blaza Kraljevica (I)

Kraljevic je priznavao samo Aliju za predsjednika

Nikada do sada bilo gdje nije objavljeno svjedocenje o okolnostima ubistva general bojnika Blaza Kraljevica, kojega su, po naredbi hrvatske paravlade, 9. augusta 2002. ubili maskirani bojovnici HVO-a. Od ponedjeljka sesterica haskih pritvorenika (Jadranko Prlic, Milivoj Petkovic, Slobodan Praljak, Bruno Stojic, Valentin Coric i Berislav Pusic) u saslusanju pred Haskim tribunalom, izmedju ostalog, morat ce govoriti i o razlozima likvidacije Kraljevica, koji je bio otvoreni protivnik podjele BiH i politike HZHB i HVO-a. Ljiljan ekskluzivno objavljuje autenticno svjedocenje nekadasnjeg pripadnika HOS-a o dogadjajima ( na punktu HVO-a Krusevo-Krivodol, osim Kraljevica, ubijeno jos osam ljudi iz njegove pratnje) koji su definitivno razbili iluzije o tome da se hrvatsko politicko vodjstvo bori za jedinstvenu i cjelovitu BiH, kako se na prvomartovskom referendumu 1992. godine zeljelo prikazati

Elirija HADZIAHMETOVIC

Devetog augusta 1992. godine sjedio sam u kancelariji kada je zazvonio telefon. Nakon sto sam se javio i predstavio, sa druge strane zacuo se glas: “General Kraljevic ovdje. Zapovjednice Buljubasicu, jesi li poslao policajce koji sa mnom idu u Mostar?” Odgovorio sam da jesam. U tom momentu pogledao sam na sat – bilo je osam sati, a jos prije sat, u sedam, iz kasarne “Dretelj” u Capljini trebalo je da krenu cetverica policajaca HOS-a u “micubisiju”, sa rotacijom na krovu auta. General ostro rece: “Pa gdje su do sada, vidis li koliko je sati, brzo mi to provjeri i javi! Bok!” Spustio je slusalicu, i ja sam zbunjeno skocio na noge.

Petrusiceva priprema terena:
Sisao sam ispred komandne zgrade – stozera HOS-a. Tu su stajali i razgovarali zapovjednik kasarne Ivan Petrusic, nas ljekar bojnik – major Zoran Hranilovic, Vladimir zvani Dedo, porucnik Dervis Kurtic, zvani Deva i porucnik Sime Marinovic. Pozdravio sam ih sa “Za dom spremni!”, i satniku Petrusicu: “Zvao je general Kraljevic i pita gdje je pratnja, a znas da sam licno otkucao nalog i dao onom policajcu Kresimiru Primorcu, a s njim su otisli policajci Milisav Kovac, Drazen Smoljan i onaj vozac “micubisija”. Pa sta cu sada, oni jos nisu stigli pred stozer u Ljubuskom, a generalu se zuri za Mostar? Sta da mu javim, satnice?”
“Buljubasicu, zaboravio sam ti kazati, ona cetverica policajaca su otisla na drugi zadatak posto mi je Dedo saopcio za neki hitan sastanak i intervenciju u Stocu. Ali, sada ti brzo nadji pet drugih policajaca, otkucaj nalog i odmah posalji da idu za Ljubuski, a generalu kazi da tek polaze iz Dretelja posto im je auto u kvaru. Snadji se, porucnice, vidis da je rat! Kreni odmah!”
Pozurio sam do prostorija gdje HOS-ovci odmaraju, te nasumice uzmem pet policajaca i kazem: “Brzo podjite sa mnom u kancelariju”. Ubrzo smo stigli, otkucao sam putni nalog i dao ga najstarijem HOS-ovcu po prezimenu Primorac, a odredim da se ide “pezejcem”, posto mi je jedan od policajaca rekao da je to auto vec spremno, jer su druga vozila zauzeta. Nazvao sam generala Kraljevica i saopcio mu da pratnja tek polazi, posto je auto bilo u kvaru. General je bio ljut, osjetio sam to po ostrom tonu: “Porucnice Buljubasicu, podji i ti odmah sa tom pratnjom i cekajte me na raskrsnici kod nadvoznjaka – raskrsnice za Citluk – Ljubuski – Capljina, a ja odmah polazim! Ivanu Petrusicu kazi da ce snositi sankcije zbog ovog kasnjenja!”

Sastanak sa HVO-om:
Nakon ovog razgovora, ja i ovih pet HOS-ovaca smo utrcali u “pezejac”. Za to vrijeme satnik Petrusic je galamio na Primorca: “Vrati se, ti ne mozes ici, jer si nesposoban, a moras cetnike voditi na kopanje! Primorac mu je drsko odgovorio: “ Ja hocu da budem u generalovoj pratnji, a do sada nikad nisam bio i niko me nece zaustavit!”. I tako on udje u auto, a ja im naredim da krenu i sacekaju na onoj raskrsnici, posto cu i ja brzo krenuti sa drugim autom. Tako ubrzo odredim sa sobom jos trojicu ljudi. Dok su oni pripremili auto, dok su uzeli pistolje, puske i drugo oruzje, utegli uniforme, ja sam u kancelariji brzo napisao dozvolu za nosenje oruzja, posto nam je general Kraljevic otprije govorio:” Kada god putujete sa mnom, uzmite putni nalog, dozvolu za nosenje oruzja, potpisite i ovjerite pecatom HOS-a.”
Na dozvoli sam napisao da nosim AP-7,62 mm, pistolj tetejac- 7,62 i dvije rucne bombe M 75. Istrcao sam napolje i usao auto – mislim da je bio crni “golf” – sa ona tri policajca (vozac je bio iz Radisica, nisam siguran ali mislim da se zvao Mirko Boras). Uglavnom, svi su bili iz Capljine i Ljubuskog i Ivan Petrusic ih sve poznaje. Dok sam ulazio u auto, zapovjednik Petrusic je bio znatizeljan: “Porucnice Buljubasicu, kuda ti ides sa tim HOS-ovcima? Ides a ne trazis moje odobrenje, ne zaboravi da sam ja ovdje zapovjednik”.
Odgovorio sam: “Razumijem, zapovjednice, ali sada zurim, jer mi je general zapovijedio da idem. Vidimo se!” I tako za oko pola sata stigli smo na onu raskrsnicu i tu smo cekali generala. Izasao sam iz auta i stajao, dok su nedaleko, na svom punktu iznad raskrsnice na putu prema Citluku) stajala dvojica policajaca HVO-a u maskirnim uniformama i gledali u nas. Ubrzo je stigao general Kraljevic u “toyoti”. Vozio je Marko, do njega je sjedio Osman, a pozadi su bili general i policajac Krasnici. Pozdravim generala, a on mi dobaci: “Idemo, jer kasnim”.
I tako, naredio sam da prvo vozi “pezejac” sa petericom HOS-ovaca, za njima Kraljeviceva “toyota”, a u trecem vozilu ja sa trojicom policajaca. U Mostar smo stigli oko 9,30. Prvo smo otisli do komande HOS-a, koja je bila smjestena u bivsem stacionaru JNA. Mostarskim HOS-om komandovao je Zeljko Martinovic, uz njega su bili i njegovi rodjaci Vina i Vinko Martinovic Stela. General ih je pozdravio, usli smo u zgradu i tu je poceo sastanak. Tema: Uspostavljanje zajednicke komande HOS-a i HVO-a, s tim da HVO bude pod komandom naseg generala Blaza Kraljevica. General je govorio da ce uskoro HVO pukovnija “Stjepan Radic” iz Ljubuskog, ciji je zapovjednik Vuksic, preci pod zapovjednistvo naseg HOS-a. Govorio je i da trebamo ici do Drine, tj. da protjeramo Srbe-cetnike.

Govor protiv Tudjmana, Bobana i Tute:
Ubrzo su na sastanak stigli i zapovjednici HVO-a Mostar. Mislim da su se zvali, ovi iz policije, Dzidic zvani \ida, i Berislav Pusic. General je govorio protiv Tudjmana, Bobana i Tute, kako oni saradjuju sa Karadzicem, da rade protiv svog naroda i drzave, te kako se Boban i Karadzic tajno sastaju u Trebinju, te da ce on to zaustaviti, jer je na Trebinje poslao 5.000 HOS-ovaca, koje vode zapovjednici Stanko Primorac zvani Cane, i satnik Fazlic, zovu ga Bata, a on je iz Hrasnice kod Sarajeva i vodio je HOS-ovce koji su pod komandom Armije BiH, odnosno TO. General je govorio da ce HOS i Armija BiH biti pod jednom komandom, i da im se treba pridruziti i HVO, a ko odbije ovu zapovijed – smatrat ce se izdajnikom i neprijateljem ove domovine. U tom slucaju, HOS ce se boriti i protiv tog ekstremnog HVO-a. Kraljevic je govorio kako je Tudjman mucki ubio naseg HOS-ovca i HSP-ovca Antu Paradzika, na punktu u Sesvetama 1992. (Zagreb), dok se ovaj vracao sa mitinga. Govorio je i kako su Tudjman i Boban u Posusju ubili Ludviga Pavlovica, te da Tudjman ubija sve one ustase koje narod voli i za kojima narod hoce da ide u rat protiv Srba; da su HOS-ovci vec na ulazu u Trebinje i treba im podrska HVO-a da bi protjerali Srbe preko Drine i da je to krajnji cilj ove borbe jer Srbi ubijaju neduzne hrvatske i muslimanske civile, te da to hitno moramo zaustaviti.
General je govorio da u BiH priznaje samo predsjednika Aliju Izetbegovica, i da HOS-ovci na uniformama moraju nositi i svoje i oznake Armije BiH (a u to vrijeme u kasarni Dretelj i pred komandom HOS-a u Ljubuskom, kao i u Mostaru vihorile su se i zastave HOS-a – sahovnica i Armije BiH – ljiljani).
I sta si htio reci sa ovim tekstom?

Onda niti sam spomenuo Bobana i gdje je umro sto bolan to uvodis? Za Trebinje je pisalo u tekstu ali je glavno bilo ubistvo Kraljevica. Ti stalno izbjegavas temu i govoris kako ti znas tog i tog i kako si bio u HVO-u. dobro eto ali nije to tema. Ja niti sam pitao za zapovjednistvo nit za Dretelj nego sam pokazao kako je ubijen. Je li nije istina to sto stoji? Sta uopce zelis da kazes? Da nije bilo agresije? Da je Kraljevic nije ubijen? Ne razumijem sta?
Liska

Post by Liska »

Postoji odluka u kojoj Alija u legalne snage ubraja Armiju BiH, HVO i HOS. Donesena u ljeto 1992. godine. Znaci adresa za obracenje su ti Kovaci.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Liska wrote:Postoji odluka u kojoj Alija u legalne snage ubraja Armiju BiH, HVO i HOS. Donesena u ljeto 1992. godine. Znaci adresa za obracenje su ti Kovaci.
HVO je bio legalan dok nije zabio noz u ledja i izdao BiH te se udruzio u agresiji. Sta sada Kovaci imaju sa ovim?
Liska

Post by Liska »

mr__bosnjak wrote:
Liska wrote:Postoji odluka u kojoj Alija u legalne snage ubraja Armiju BiH, HVO i HOS. Donesena u ljeto 1992. godine. Znaci adresa za obracenje su ti Kovaci.
HVO je bio legalan dok nije zabio noz u ledja i izdao BiH te se udruzio u agresiji. Sta sada Kovaci imaju sa ovim?
Pa osoba koja je potpisala tu odluku je na Kovacima. Nije ju nikada povukla, a zajedno sa HVO-om je izvrsila oslobadjanje BiH krajem 1994. i tijekom 1995. godine. I sa onim linkom ti govorim da su se pripadnici HOS-a smatrali ustasama i da su se tako izjasnjavali.
Kraljevic je govorio kako je Tudjman mucki ubio naseg HOS-ovca i HSP-ovca Antu Paradzika, na punktu u Sesvetama 1992. (Zagreb), dok se ovaj vracao sa mitinga. Govorio je i kako su Tudjman i Boban u Posusju ubili Ludviga Pavlovica, te da Tudjman ubija sve one ustase koje narod voli i za kojima narod hoce da ide u rat protiv Srba; da su HOS-ovci vec na ulazu u Trebinje i treba im podrska HVO-a da bi protjerali Srbe preko Drine i da je to krajnji cilj ove borbe jer Srbi ubijaju neduzne hrvatske i muslimanske civile, te da to hitno moramo zaustaviti.
Ovo gore su ti Kraljeviceve rijeci. Valjda on bolje od tebe i mene zna tko je ustasa. Naveo sam ti da su postrojbe HOS-a upletene u ozbiljne ratne zlocine protiv Srba u Mostaru i okolici jer sam mislio da te to zanima. Pogrijesio sam, jer te izgleda ne zanimaju zlocini HOS-a. Ili da preformulisem pitanje, zanimaju li te zlocini HOS-a u Srednjoj Bosni kojeg je vodio Darko Kraljevic (bliski rodjak Blaza Kraljevica) nad Bosnjacima? Eto ti jednog dokaza kako bi HOS na kraju zaratio sa Bosnjacima. Kraljevicu je jedino smetalo sto Boban i ekipa nece da uzmu citavu BiH nego samo dio. I zato sto je htio citavu BiH da uzme i pripoji Hrvatskoj Kraljevic je za neke heroj i branitelj BiH?
I za javno mnijenje. Mr. mi je poslao ono o cemu je pisao i bio opomenut od moderatora. S obzirom da se ne radi ni o cemu drugome nego o njegovom sudu o meni, nema potrebe za reakcijom moderatora. Covjek ima pravo misliti da sam ustasa, ali je meni bitnije da nije nasao moju izjavu u kojoj se smatram ustasom. Za mene je ta prica gotova.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Liska wrote:
mr__bosnjak wrote:
Pa osoba koja je potpisala tu odluku je na Kovacima. Nije ju nikada povukla, a zajedno sa HVO-om je izvrsila oslobadjanje BiH krajem 1994. i tijekom 1995. godine. I sa onim linkom ti govorim da su se pripadnici HOS-a smatrali ustasama i da su se tako izjasnjavali.
Kraljevic je govorio kako je Tudjman mucki ubio naseg HOS-ovca i HSP-ovca Antu Paradzika, na punktu u Sesvetama 1992. (Zagreb), dok se ovaj vracao sa mitinga. Govorio je i kako su Tudjman i Boban u Posusju ubili Ludviga Pavlovica, te da Tudjman ubija sve one ustase koje narod voli i za kojima narod hoce da ide u rat protiv Srba; da su HOS-ovci vec na ulazu u Trebinje i treba im podrska HVO-a da bi protjerali Srbe preko Drine i da je to krajnji cilj ove borbe jer Srbi ubijaju neduzne hrvatske i muslimanske civile, te da to hitno moramo zaustaviti.
Ovo gore su ti Kraljeviceve rijeci. Valjda on bolje od tebe i mene zna tko je ustasa. Naveo sam ti da su postrojbe HOS-a upletene u ozbiljne ratne zlocine protiv Srba u Mostaru i okolici jer sam mislio da te to zanima. Pogrijesio sam, jer te izgleda ne zanimaju zlocini HOS-a. Ili da preformulisem pitanje, zanimaju li te zlocini HOS-a u Srednjoj Bosni kojeg je vodio Darko Kraljevic (bliski rodjak Blaza Kraljevica) nad Bosnjacima? Eto ti jednog dokaza kako bi HOS na kraju zaratio sa Bosnjacima. Kraljevicu je jedino smetalo sto Boban i ekipa nece da uzmu citavu BiH nego samo dio. I zato sto je htio citavu BiH da uzme i pripoji Hrvatskoj Kraljevic je za neke heroj i branitelj BiH?
I za javno mnijenje. Mr. mi je poslao ono o cemu je pisao i bio opomenut od moderatora. S obzirom da se ne radi ni o cemu drugome nego o njegovom sudu o meni, nema potrebe za reakcijom moderatora. Covjek ima pravo misliti da sam ustasa, ali je meni bitnije da nije nasao moju izjavu u kojoj se smatram ustasom. Za mene je ta prica gotova.
Evo priznajem da nisam znao da su HOS upleteni u zlocine nad bilo kim. Vidis, ja imam muda priznat. Onda nisam nikada rekao da su zlatni ali da je Kraljevic ubijen jer je htio nepodjeljenu i to je fakat kojeg ne mozes negirat. A ako je istina da govorio onako onda od mene gubi svaku podrsku koju je imao.

Sto se tice agresija na BiH od strane Hrvatske stalno selektivno vadis neke stvari kao 95´ a ostalo izostavljas. Fakat je da su HVO izvrsili agresiju i eto.... Evo ti lijepo strucno pa reci s cime se ovdje ne slazes...

http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1nj ... tski_sukob

Inace ti stvarno hoces da ja nesto reknem pa da odletim. Za mene je ono sto si rekao onako kako sam rekao da jeste iako nisi upotrijebio rijec "ustasa" upotrijebio si sinonim.
Liska

Post by Liska »

Nemam uopce zelje da te netko izbaci. Pa nije forum najvaznija stvar na svijetu. Samo sam htio pokazati da nema mog citata u kome se izjasnjavam ustasom jer je to nemoguce od unuka bake cija je sestra i malodobno dijete ubijeno od istih u Jasenovcu. Citavo vrijeme ti pokusavam objasniti da sam svjestan zlocina HVO-a, ali i da bez tog HVO-a BiH u danasnjem obliku ne bi postojala. Da nije bilo oslobodilackih akcija HVO-a i HV-a skupa sa Armijom, BiH ne bi opstala. Ako si spreman optuziti hrvatsku za agresiju 1993. godine onda bi trebao priznati Hrvatskoj i zasluge za opstanak iz 1995. godine. Pa to je bar jasno. O tome tko je legalan ili ne, neka svjedoce moje godine u HVO-u upisane u radnju knjizicu, u dvostrukom trajanju, po vazecem zakonu o mirovinsko-radnim odnosima. Samo mi nije jasno kako si mogao poletiti za ublehasem tipa Kraljevica. Pa tebi bi i Francetic bio borac za Bosnu i Hercegovinu samo zato jer je htio granicu na Drini?!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Liska wrote:Nemam uopce zelje da te netko izbaci. Pa nije forum najvaznija stvar na svijetu. Samo sam htio pokazati da nema mog citata u kome se izjasnjavam ustasom jer je to nemoguce od unuka bake cija je sestra i malodobno dijete ubijeno od istih u Jasenovcu. Citavo vrijeme ti pokusavam objasniti da sam svjestan zlocina HVO-a, ali i da bez tog HVO-a BiH u danasnjem obliku ne bi postojala. Da nije bilo oslobodilackih akcija HVO-a i HV-a skupa sa Armijom, BiH ne bi opstala. Ako si spreman optuziti hrvatsku za agresiju 1993. godine onda bi trebao priznati Hrvatskoj i zasluge za opstanak iz 1995. godine. Pa to je bar jasno. O tome tko je legalan ili ne, neka svjedoce moje godine u HVO-u upisane u radnju knjizicu, u dvostrukom trajanju, po vazecem zakonu o mirovinsko-radnim odnosima. Samo mi nije jasno kako si mogao poletiti za ublehasem tipa Kraljevica. Pa tebi bi i Francetic bio borac za Bosnu i Hercegovinu samo zato jer je htio granicu na Drini?!
Meni je HVO postala ustaska vojska kada je krenula na BiH.

Onda Kraljevicev proglas mi se nije cinio ustaskim niti mi j on bio idol ali sam mislio da je bio OK, ali eto nije...

Onda ja ne negiram zasluge Hrvatske 95´ ni 91´ i pocetkom 92´ ali je ona agresija i genocid bili preteski da bi se to s time oprostilo... Dugotrajna politka Hrvatske jos od novembra 91´ jeste "svi Hrvati u jednoj drzavi" zvuci poznato?
mala-i

Post by mala-i »

liska je potpuno u pravu što se tiče Kraljevića i HOS-a.
samo sam to htjela reći...
Liska

Post by Liska »

mr__bosnjak wrote:
Liska wrote:Nemam uopce zelje da te netko izbaci. Pa nije forum najvaznija stvar na svijetu. Samo sam htio pokazati da nema mog citata u kome se izjasnjavam ustasom jer je to nemoguce od unuka bake cija je sestra i malodobno dijete ubijeno od istih u Jasenovcu. Citavo vrijeme ti pokusavam objasniti da sam svjestan zlocina HVO-a, ali i da bez tog HVO-a BiH u danasnjem obliku ne bi postojala. Da nije bilo oslobodilackih akcija HVO-a i HV-a skupa sa Armijom, BiH ne bi opstala. Ako si spreman optuziti hrvatsku za agresiju 1993. godine onda bi trebao priznati Hrvatskoj i zasluge za opstanak iz 1995. godine. Pa to je bar jasno. O tome tko je legalan ili ne, neka svjedoce moje godine u HVO-u upisane u radnju knjizicu, u dvostrukom trajanju, po vazecem zakonu o mirovinsko-radnim odnosima. Samo mi nije jasno kako si mogao poletiti za ublehasem tipa Kraljevica. Pa tebi bi i Francetic bio borac za Bosnu i Hercegovinu samo zato jer je htio granicu na Drini?!

Onda Kraljevicev proglas mi se nije cinio ustaskim niti mi j on bio idol ali sam mislio da je bio OK, ali eto nije...

Onda ja ne negiram zasluge Hrvatske 95´ ni 91´ i pocetkom 92´ ali je ona agresija i genocid bili preteski da bi se to s time oprostilo... Dugotrajna politka Hrvatske jos od novembra 91´ jeste "svi Hrvati u jednoj drzavi" zvuci poznato?
Drago mi je da si shvatio svoje zablude oko Kraljevica. Nazalost, to ti nisu jedine zablude i morao bi preispitati svoje razmisljanje jer si sebi dozvolio da Kraljevica smatras borcem za BiH.
Nego ima li igdje koja sudska presuda koja kaze da je Hrvatska agresija bila genocid? I ako je to bio genocid, kako ste mogli sa onima koji su izvrsili genocid nad vama ici u oslobadjanje zemlje? Tudjman je govorio o Banovini Hrvatskoj a nikada o svim Hrvatima u jednoj drzavi.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Liska wrote:
mr__bosnjak wrote:

Drago mi je da si shvatio svoje zablude oko Kraljevica. Nazalost, to ti nisu jedine zablude i morao bi preispitati svoje razmisljanje jer si sebi dozvolio da Kraljevica smatras borcem za BiH.
Nego ima li igdje koja sudska presuda koja kaze da je Hrvatska agresija bila genocid? I ako je to bio genocid, kako ste mogli sa onima koji su izvrsili genocid nad vama ici u oslobadjanje zemlje? Tudjman je govorio o Banovini Hrvatskoj a nikada o svim Hrvatima u jednoj drzavi.
U Silvestrovu 91´:

"To se može ostvariti tako da se nacionalni ciljevi Srbije ostvare i da ona nema više razloga za ekspanziju, a ujedno bi se Hrvatskoj priključilo njezine krajeve, jer je sadašnji hrvatski perec neprirodan. U hrvatskom je interesu da se taj problem riješi na naravan način, na način kako je bila riješena Banovina. Pri tome bi mogao ostati dio zemljice Bosne gdje bi muslimani imali većinu i ta bi država Bosna mogla biti tampon između Hrvatske i Srbije. Time bi ujedno nestala i kolonijalna tvorevina Bosna i Hercegovina".

Biljesci:

HRZ i TRZ ostaju kod svojih zaključaka donijetih na ranijim odvojenim sjednicama, da hrvatski narod ovih regija ostaje i dalje uz jednoglasno prihvaćena opredjeljenja i zaključke usvojene na dogovorima s Predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, 13. i 20. lipnja 1991. godine u Zagrebu. Ove dvije regionalne zajednice, (...) odlučuju da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini mora konačno povesti odlučnu, aktivnu politiku, koja treba dovesti do realizacije našeg vjekovnog sna - zajedničke hrvatske drzave." (zaključci iz dokumenta potpisanog novembra 1991. u Grudama o ciljevima hrvatskog naroda)5

Eto to ti je ko svi Hrvati u jednoj.

Ne znam ko je, ja mislim Grom, postavio link gdje Haag optuzuje hrvatsko vodstvo za genocid. Uostalom sta deportovanje, osnivanje koncetracionih logora, klanje, miniranje kulturnih i vjerskih spomenika, protjerivanje, pljacka imovine i sistematsko unistavanje jednog naroda jeste ako ne genocid? I ti sad meni reci mjesto gdje je npr. dzamija prezivjela(da su ga kontrolirali HVO) ili da su Bosnjaci ostali ne-taknuti. To vec nisu pojedinacni slucajevi...
Liska

Post by Liska »

Tudjman je iskljucivo spominjao Banovinu, ali to nije bitno. Bitno je kako je zavrsilo a kad je zavrsilo, Tudjman je pokopao svoje planove o dijeljenju BiH. Hrvatsko vodstvo nije osudjeno za genocid i tesko da moze biti, jer je jedini genocid pocinjen u Srebrenici. Tako kazu presude Haskog tribunala. Ne sporim da je HVO palio, unistavao ali je i Armija unistila preko 300 objekata Katolicke crkve a sela koja je spalila su mnogobrojna. Ovi podaci su objavljeni u Katolickoj crkvi, Tihic ih je pokusao osporiti i onda su mu poslali spisak. Poslije toga vise nije nikad izjavio u javnosti da Armija nije unistavala vjerske objekte. Ako se ne sjecas, bila je diskusija prije godinu i nesto izmedju Puljica i Tihica. Tihic je rekao da Armija nije palila a Puljic mu je poslao spisak sa fotografijama. Broj objekata i sela tesko mozemo smatrati pojedinacnim osvetnickim cinovima umjesto organiziranom kampanjom. Meni samo nije jasno po kojem kriteriju je spaljeno bosnjacko selo genocid ili nesto organizirano a neko spaljeno srpsko ili hrvatsko selo je pojedinacni slucaj?!
gavrilo

Post by gavrilo »

Liska wrote: a neko spaljeno srpsko ili hrvatsko selo je pojedinacni slucaj?!
ne ... to je junacki oslobodilacki poduhvat :roll:

sto se tice hrvatski sela, u jedno sam se sam uvjerio, bandol kod travnika. sve je popaljeno i poruseno '93. jaran je cak dvije kuce izgubio
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Liska wrote:Tudjman je iskljucivo spominjao Banovinu, ali to nije bitno. Bitno je kako je zavrsilo a kad je zavrsilo, Tudjman je pokopao svoje planove o dijeljenju BiH. Hrvatsko vodstvo nije osudjeno za genocid i tesko da moze biti, jer je jedini genocid pocinjen u Srebrenici. Tako kazu presude Haskog tribunala. Ne sporim da je HVO palio, unistavao ali je i Armija unistila preko 300 objekata Katolicke crkve a sela koja je spalila su mnogobrojna. Ovi podaci su objavljeni u Katolickoj crkvi, Tihic ih je pokusao osporiti i onda su mu poslali spisak. Poslije toga vise nije nikad izjavio u javnosti da Armija nije unistavala vjerske objekte. Ako se ne sjecas, bila je diskusija prije godinu i nesto izmedju Puljica i Tihica. Tihic je rekao da Armija nije palila a Puljic mu je poslao spisak sa fotografijama. Broj objekata i sela tesko mozemo smatrati pojedinacnim osvetnickim cinovima umjesto organiziranom kampanjom. Meni samo nije jasno po kojem kriteriju je spaljeno bosnjacko selo genocid ili nesto organizirano a neko spaljeno srpsko ili hrvatsko selo je pojedinacni slucaj?!
Genocid nije samo u Srebrenici vec u cijeloj BiH(na okupiranim teritorijama) i to ce se insh-Allah dokazat sporom protiv bivse SRJ!

Ja ne negiram da su sela paljena, ali su to bila djela pojedinaca a ne organizirano djelovanje. Eto ja sam bio u Visokom godinu u ratu, prve komsije su bili Hrvati i nit ih je ko diro nit nista. Od mene samo nekoliko metara je bio srednjovjekovni franjevacki samostan i eno i sad je tamo. Gvardijan je tu bio cijelog rata. Pogledaj i Katedralu u Sarajevu, pogledaj i sve ostale crkve. Slucaja je bilo, izazvanim miniranjem svake dzamije i genocidom ali to su bili POJEDINCI!

Onda dokaz zasto je agresorsko paljenje genocid je sto su sistematski spalili SVE BOSNJACKO! Nadji mi i jedno selo u Podrinju ili z. Hercegovini sto je prezivjelo? Mozes li? Ja mogu masa na slobodnoj teritoriji dje su svi bili jednaki osim pojedinih slucajeva. Niti je RBiH za nesta optuzena niti ima dokaza za te tvrdnje a cetnickoö-ustaske horde su dokazano cinile genocid. Nakon ove tuzbe ako Bog da ide nova protiv Hrvatske! Jeste da je pomagala ali je to radila zbog sebe i vise je stete nego koristi nanijela.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

gavrilo wrote:

sto se tice hrvatski sela, u jedno sam se sam uvjerio, bandol kod travnika. sve je popaljeno i poruseno '93. jaran je cak dvije kuce izgubio
Na sta sad mislis? 28-a divizija? Kravica i ostalo?
gavrilo

Post by gavrilo »

na tvoje komentare na svako popaljeno hrvatsko ili srpsko selo :wink:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

gavrilo wrote:na tvoje komentare na svako popaljeno hrvatsko ili srpsko selo :wink:
Gdje sam ja to popaljeno srpsko il´ hrvatsko selo zvao "junackim oslobodilackim poduhvatom"? To si ti rekao, ne ja!
jasa_mo_72

#267 velik zajeb

Post by jasa_mo_72 »

1) Prvo je Armija BIH napravila gresku
pa
2) su Hrvati tj Tudjman sa svojim pristasama napravili gresku

Da objasnim....

1) Da je Armija BIH likvidirala sve clanove u vodstvu HVO-a kada su oni OTVORENO bez ikakvog SRAMA pobili pripadnike HOS-a kod Mostara i to glavne clanove sada bi BIH bila slobodna....razlog je jednostavan...HOS je od svog nastanka proklamirao da je za CJELOVITU BIH i puno je muslimana iz Mostara bilo u HOS-u....

2) Posto Tudjman nije htio VISE da ima "BANANU" drzavu odredio je da se uz pomoc Suska i Bobana "rijesi" situacija u BIH u njihovu korist.

S jedne strane muntanje sa Milosevicem (krmkom) u Karadjordjevu pa onda pomaganje BH izbjeglicama, sto je Armiju BIH uspavalo dovodi do ustaske politike koja glasi:

1) Koncentrisi narod tj "pucanstvo" (katolike) u jednom dijelu Hercegovine
2) Ako mozes oderi Armiju BIH oko Kiseljaka, Prozora, Gornjeg Vakufa, tj ne dozvoli naoruzanju da dospije do njih (isti klinac!)
3) PROVUCI HB tj Herceg-Bosnu ljudima u Mostaru kroz usi i protjeraj muslimane iz Mostara - nije im uspjelo ali na desnoj obali JESTE.
4) Pozovi buragere od bobana i suska iz kamenjara u Mostar i daj im svu vlast!
5) I sjecate li se oko 20-tak logora SAMO za muslimane Mostara, Stoca, Pocitelja, Capljine i ostalih hercegovackih gradova???? I jada sta su nam uradili....

Na taj nacin doslo je do koncentracije katolika u Mostaru.

Jos moram da dodam....Pogresnom tj prodavackom politikom SDA u Hercegovini (svaka cast za politiku u Sarajevu) dovodi do kreiranja stanja u Mostaru "muslimani u Mostaru - snadjite se!!!! ja ne znam za VAS" - katolici krecu i dalje u ofanzivu - kako politcki tako i kroz novine vijesti da se drze "svoje" HB.

Da nije bilo Hrvatske POHLEPE koja se POTVRDILA 93-94 danas bi BIH bila slobodna.

Morate se sjetiti koliko je KOLONA ZALIHA I ORUZJA bilo OTETO od strane HVO-a i njihovih "domoljuba" koji su bili namjenjeni Armiji BIH i SVIM narodima da prezive i opstanu!!!!

======

NADAM SE DA CE HRVATI SKONTATI DA NE BARCHU VISE U BIH DJE IM NIJE MJESTO.

======
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

HVO = agresor :oops:
mr__bosnjak

#269 Re: velik zajeb

Post by mr__bosnjak »

jasa_mo_72 wrote:1) Prvo je Armija BIH napravila gresku
pa
2) su Hrvati tj Tudjman sa svojim pristasama napravili gresku

Da objasnim....

1) Da je Armija BIH likvidirala sve clanove u vodstvu HVO-a kada su oni OTVORENO bez ikakvog SRAMA pobili pripadnike HOS-a kod Mostara i to glavne clanove sada bi BIH bila slobodna....razlog je jednostavan...HOS je od svog nastanka proklamirao da je za CJELOVITU BIH i puno je muslimana iz Mostara bilo u HOS-u....

2) Posto Tudjman nije htio VISE da ima "BANANU" drzavu odredio je da se uz pomoc Suska i Bobana "rijesi" situacija u BIH u njihovu korist.

S jedne strane muntanje sa Milosevicem (krmkom) u Karadjordjevu pa onda pomaganje BH izbjeglicama, sto je Armiju BIH uspavalo dovodi do ustaske politike koja glasi:

1) Koncentrisi narod tj "pucanstvo" (katolike) u jednom dijelu Hercegovine
2) Ako mozes oderi Armiju BIH oko Kiseljaka, Prozora, Gornjeg Vakufa, tj ne dozvoli naoruzanju da dospije do njih (isti klinac!)
3) PROVUCI HB tj Herceg-Bosnu ljudima u Mostaru kroz usi i protjeraj muslimane iz Mostara - nije im uspjelo ali na desnoj obali JESTE.
4) Pozovi buragere od bobana i suska iz kamenjara u Mostar i daj im svu vlast!
5) I sjecate li se oko 20-tak logora SAMO za muslimane Mostara, Stoca, Pocitelja, Capljine i ostalih hercegovackih gradova???? I jada sta su nam uradili....

Na taj nacin doslo je do koncentracije katolika u Mostaru.

Jos moram da dodam....Pogresnom tj prodavackom politikom SDA u Hercegovini (svaka cast za politiku u Sarajevu) dovodi do kreiranja stanja u Mostaru "muslimani u Mostaru - snadjite se!!!! ja ne znam za VAS" - katolici krecu i dalje u ofanzivu - kako politcki tako i kroz novine vijesti da se drze "svoje" HB.

Da nije bilo Hrvatske POHLEPE koja se POTVRDILA 93-94 danas bi BIH bila slobodna.

Morate se sjetiti koliko je KOLONA ZALIHA I ORUZJA bilo OTETO od strane HVO-a i njihovih "domoljuba" koji su bili namjenjeni Armiji BIH i SVIM narodima da prezive i opstanu!!!!

======

NADAM SE DA CE HRVATI SKONTATI DA NE BARCHU VISE U BIH DJE IM NIJE MJESTO.

======
HVALA!
Efekt

Post by Efekt »

Liska wrote:Tudjman je iskljucivo spominjao Banovinu, ali to nije bitno. Bitno je kako je zavrsilo a kad je zavrsilo, Tudjman je pokopao svoje planove o dijeljenju BiH. Hrvatsko vodstvo nije osudjeno za genocid i tesko da moze biti, jer je jedini genocid pocinjen u Srebrenici. Tako kazu presude Haskog tribunala. Ne sporim da je HVO palio, unistavao ali je i Armija unistila preko 300 objekata Katolicke crkve a sela koja je spalila su mnogobrojna. Ovi podaci su objavljeni u Katolickoj crkvi, Tihic ih je pokusao osporiti i onda su mu poslali spisak. Poslije toga vise nije nikad izjavio u javnosti da Armija nije unistavala vjerske objekte. Ako se ne sjecas, bila je diskusija prije godinu i nesto izmedju Puljica i Tihica. Tihic je rekao da Armija nije palila a Puljic mu je poslao spisak sa fotografijama. Broj objekata i sela tesko mozemo smatrati pojedinacnim osvetnickim cinovima umjesto organiziranom kampanjom. Meni samo nije jasno po kojem kriteriju je spaljeno bosnjacko selo genocid ili nesto organizirano a neko spaljeno srpsko ili hrvatsko selo je pojedinacni slucaj?!
Ova tvoja skrabanja i mazanje ociju , skretanje sa teme laganje ....odvlacenje fokusa na B.K. na Glamoc gdje niste imali nijednog poginulog ali ste nanijeli gubitke videorekorderima , sparetima , balvanima koji se i dan danas Rojsovim i Filipovicevim kamionima izvlace iz vjekovnih hrvatskih ognjista (suma se sjece evo vec 12 godina i ide u Hrvatsku kao da je rijec o jednoj drzavi iz Glamoca , Drvara , Bosanskoog Grahova , struja takodje ) samo potvrdjuju sa kakvim mi ljudima zivimo i s kim imamo posla.Svim bojama ovog svijeta si premazan ali dzaba ti bolan trud. Pogledaj samo ovaj svoj post ." Tudjman je spominjao samo banovinu." SAMO ?????????
pa zar je to malo ? Zar je to utjeha ubijenim i utamnicenim u Dretelju.Sta, banovina je manja od necega drugog.Nije ukljucivala Visegrad jer to pripada Dragisi Cvetkovicu.:-) Kazes da je bitno kako i kad je zavrsilo ??
Po cemu je bitno ? To biva zaboravi agresiju i logore i etnicko ciscenje poslije Washongtona smo postali ortaci.Ma namoj.Sto si sladak.
Dalje kazes " da je Tudjman pokopao svoje planove o dijeljenju Bosne "
Je li ti to ozbiljno ili se salis sa nama :-) Tudjmanove ideje o podjeli je pokopala ABiH gdje nije cak uspio osvojiti ni malu kasabicu Gornji Vakuf mada je na nju jurisalo nekoliko brigada sa vise vojnika nego li taj je gradic imao stanovnika) sa oklopima i artiljerijom.Sa brda su spustane , (zakotrljane ) brodske mine od 500 kg eksploziva koje su pravile pakao i rusile sve pred sobom. Posebnu mastovitost bojovnici Janka Bobetka , Praljka i Ante Rose su iskazali kada su iz Viteza i Kiseljka ljudima pokupili iz kuca bojlere , napunili ih ekspolozivom , ekserima , sarafima ...i drugim metalnim predmetima i bacali te bojlere na Gornji Vakuf iz helikoptera. Tudjmanove planove o podjeli je takodjer pokopala amerika da se ne vracam na ono sto i vrapci na grani znaju.Takodje ta ideja jos ni danas nije pokopana.Ako neko ne vjeruje neka ode u Ljubuski , Listicu , Capljinu , Duvno .....pa ce vidjeti da i danas banke i poste ( kafane da ne spominjem) rade sa kunom kao da je rijec o domacoj a ne stranoj valuti.Skolski program je takodje iz susjedne drzave .Djeca uopce pojma nemaju u kojoj drzavi zive .Ako ih pitas vecina ce reci da zive u Hrvatskoj.
Kazes da je Armija BIH srusila 300 katolickih objekata.Intresantna neka Armija , ne rusi CRKVE ali rusi crkvene objekte.Naravno ti nam nisi rekao sta su i ko su crkveni objekti.to zna jedino biskup Peric i fra Zovko.Da je nama HVO I VRS rusila samo muslimanske objekte mi danas imali hiljadu dzamija , i Ferhadija i Plava i Sarena..i Arnaudija i .....i sve one u Stocu i Pocitelju gdje sada stoji kriz i Stari Most i ...sve bi bilo na broju i na svom mjestu.Ti vrlo lukavo ne spominjes crkve jer su sve ili skoro sve na broju.Zaista nemam rijeci na ovako nesto.U kakvoj lazi vi odgajate svoju djecu .Harvardski profesor Ridlmajer je bio u Bosni i Hercegovini izbrojao i dokumentirao (slika dzamije prije rusenja slika poslije rusenja ) u Hagu pred Milosevicem , 978 dzamija .978 , i jos kaze da to nije sve i da tu nisu uracunati mesdzidi , tekije ,turbeta , nisani ......a Hag ce dokazati, iako vec i jeste sta je to organizirano i planirano od vojnog i politickog vrha uz pomoc akademika i televizije a sta je to osveta i odmazda i gnjev i i ocaj i pojedinacni ispad i pomraceni um .Postoji sud i experti.Sto se tice planiranja i podsticanja nadji medju Bosnjacima ekvivalente za ove ljude.
Beckovic , Cosic , Ekmecic , Djogo , Guzina , Komrakov , Vucelic , Aralica , Sagolj , Lerotic , Milos , Ivankovic , Hloverka Srzic -Novak , Obrad Kosovac ,Curic .......Branko Tudjen zna li neko gdje je Mila Stula i Maja Frondlich ja bi mogao do zore da nabrajam kolika ergela najuticajnih ljudi iz drustveno politickog , znanstvenog i javnog zivota je bila ukljucena na razne nacine u projekt unistenja Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova drugim drzavama.Pa to se javno proklamiralo preko mas medija i to su vojske susjednih drzava radile pred mojim ocima i pred kamerama CNN-a , ABC -a RTL -a ......i ti imas obraza da ovdje nesto pises i nadjes za shodno da pravdas , relativiziras ili negiras ......ili ublazujes >>>>>neka ti je na cast.
KAMI666

Post by KAMI666 »

Svaka cast na ovom tekstu :faraon1:
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Efekt wrote:
Ova tvoja skrabanja i mazanje ociju , skretanje sa teme laganje ....odvlacenje fokusa na B.K. na Glamoc gdje niste imali nijednog poginulog ali ste nanijeli gubitke videorekorderima , sparetima , balvanima koji se i dan danas Rojsovim i Filipovicevim kamionima izvlace iz vjekovnih hrvatskih ognjista (suma se sjece evo vec 12 godina i ide u Hrvatsku kao da je rijec o jednoj drzavi iz Glamoca , Drvara , Bosanskoog Grahova , struja takodje ) samo potvrdjuju sa kakvim mi ljudima zivimo i s kim imamo posla.Svim bojama ovog svijeta si premazan ali dzaba ti bolan trud. Pogledaj samo ovaj svoj post ." Tudjman je spominjao samo banovinu." SAMO ?????????
pa zar je to malo ? Zar je to utjeha ubijenim i utamnicenim u Dretelju.Sta, banovina je manja od necega drugog.Nije ukljucivala Visegrad jer to pripada Dragisi Cvetkovicu.:-) Kazes da je bitno kako i kad je zavrsilo ??
Po cemu je bitno ? To biva zaboravi agresiju i logore i etnicko ciscenje poslije Washongtona smo postali ortaci.Ma namoj.Sto si sladak.
Je li ti to ozbiljno ili se salis sa nama :-) Tudjmanove ideje o podjeli je pokopala ABiH gdje nije cak uspio osvojiti ni malu kasabicu Gornji Vakuf mada je na nju jurisalo nekoliko brigada sa vise vojnika nego li taj je gradic imao stanovnika) sa oklopima i artiljerijom.Sa brda su spustane , (zakotrljane ) brodske mine od 500 kg eksploziva koje su pravile pakao i rusile sve pred sobom. Posebnu mastovitost bojovnici Janka Bobetka , Praljka i Ante Rose su iskazali kada su iz Viteza i Kiseljka ljudima pokupili iz kuca bojlere , napunili ih ekspolozivom , ekserima , sarafima ...i drugim metalnim predmetima i bacali te bojlere na Gornji Vakuf iz helikoptera. Tudjmanove planove o podjeli je takodjer pokopala amerika da se ne vracam na ono sto i vrapci na grani znaju.Takodje ta ideja jos ni danas nije pokopana.Ako neko ne vjeruje neka ode u Ljubuski , Listicu , Capljinu , Duvno .....pa ce vidjeti da i danas banke i poste ( kafane da ne spominjem) rade sa kunom kao da je rijec o domacoj a ne stranoj valuti.Skolski program je takodje iz susjedne drzave .Djeca uopce pojma nemaju u kojoj drzavi zive .Ako ih pitas vecina ce reci da zive u Hrvatskoj.
Kazes da je Armija BIH srusila 300 katolickih objekata.Intresantna neka Armija , ne rusi CRKVE ali rusi crkvene objekte.Naravno ti nam nisi rekao sta su i ko su crkveni objekti.to zna jedino biskup Peric i fra Zovko.Da je nama HVO I VRS rusila samo muslimanske objekte mi danas imali hiljadu dzamija , i Ferhadija i Plava i Sarena..i Arnaudija i .....i sve one u Stocu i Pocitelju gdje sada stoji kriz i Stari Most i ...sve bi bilo na broju i na svom mjestu.Ti vrlo lukavo ne spominjes crkve jer su sve ili skoro sve na broju.Zaista nemam rijeci na ovako nesto.U kakvoj lazi vi odgajate svoju djecu .Harvardski profesor Ridlmajer je bio u Bosni i Hercegovini izbrojao i dokumentirao (slika dzamije prije rusenja slika poslije rusenja ) u Hagu pred Milosevicem , 978 dzamija .978 , i jos kaze da to nije sve i da tu nisu uracunati mesdzidi , tekije ,turbeta , nisani ......a Hag ce dokazati, iako vec i jeste sta je to organizirano i planirano od vojnog i politickog vrha uz pomoc akademika i televizije a sta je to osveta i odmazda i gnjev i i ocaj i pojedinacni ispad i pomraceni um .Postoji sud i experti.Sto se tice planiranja i podsticanja nadji medju Bosnjacima ekvivalente za ove ljude.
Beckovic , Cosic , Ekmecic , Djogo , Guzina , Komrakov , Vucelic , Aralica , Sagolj , Lerotic , Milos , Ivankovic , Hloverka Srzic -Novak , Obrad Kosovac ,Curic .......Branko Tudjen zna li neko gdje je Mila Stula i Maja Frondlich ja bi mogao do zore da nabrajam kolika ergela najuticajnih ljudi iz drustveno politickog , znanstvenog i javnog zivota je bila ukljucena na razne nacine u projekt unistenja Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova drugim drzavama.Pa to se javno proklamiralo preko mas medija i to su vojske susjednih drzava radile pred mojim ocima i pred kamerama CNN-a , ABC -a RTL -a ......i ti imas obraza da ovdje nesto pises i nadjes za shodno da pravdas , relativiziras ili negiras ......ili ublazujes >>>>>neka ti je na cast.
Aferim!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Efekt wrote:
:faraon1: :bih:

AFERIM
revolver amidza

Post by revolver amidza »

gavrilo wrote:

ja taman kad odlučim da više neću polemisati na ovom forumu pročitam nešto ovako,
dakle bez teških riječi,druže gavrilo da ja sad tebi objasnim o onome
"u šta si se ti uvjerio",nisi se ti uvjerio ni u šta a na tvoju žalost bio sam pripadnik armije bih u ratu sa hvo baš tada te druge sedmice juna '93,
čisto za informisanje javnosti i preventive o prodavanju muda za bubrege

bandol je muslimansko selo,spaljen je i srušen do temelja,uključujući nravno i dzamiju,14 i 15 juna, od strane hvo jedinice "tvrtko II" koja je sa drgim snagam hvo spalila dan ranije muslimnsko selo velika bukovica,i pobila mislim jedno 15 civila, u susjednom selu,hrvatskom,guca gora je bila hvo brigada "frankopan",...hajde da sad ne peglam raju ovdje o vojnim detaljima,..uglavnom priča je poznata,..hvo je izgubio bitku sa armijom bih na travničkom području,..e vidi sad ovo za 4 dana snage armije bih ulaze u gucu goru,gdje i franjevacki samostan,..i pazi cuda,..ne ruse ga?!
jeste bio opljackan,..istina je,..ali nije srusen mada su ustase samo prije par dana sravnili dzamiju u bandolu i samo selo?
tih dana jest izvrsen i zlocin nad zarobljenim pripadnicima i civila hrvatima iz sela maljine,...o tome se vec pisalo,..
a kad smo kod unistavanja crkava u to doba na podrcju travnika,.
idemo redom,,gornji dolac,crkva ostala citava,mada je pucano po njoj,...
travnik-grad,isto,..
selo ovcarevo,..ostala citava,..
bla,bla,..jeste zapaljena kapela na bukovici,..istina nije ni koristena nikada u vjerske svrhe,..
konktrettno hvo je tih dana spalio 2 muslimanska sela,..i pobio cirka 60 civila,..ostalo slijedi nakon ulaska armije tamo...
i gavrilo,mijenjaj tog jarane,..laze te,..a ima i uticaje na tebe!
Liska

Post by Liska »

mr__bosnjak wrote:
Efekt wrote:
:faraon1: :bih:

AFERIM
I ja kazem aferim, nek si mi rekao da govno smrdi. Pa sve te likove ne podnosim vise od tebe. O tome sta je crkva ili crkveni objekt se obratite Puljicu, on je nadlezan. Znam samo da je usutkao Tihica koji sigurno vise nece nikada izjaviti kako Armija nije rusila crkve. Siguran sam da je ljudima iz Buhinih kuca, Krizanceva sela, Uzdola, Grabovice, Doljana, Maljina lakse ako znaju da to Armija nije radila zlonamjerno, nego se omaklo nekolicini pojedinaca. A raznoraznih eksperata mi je pun kufer. Sve eksperti, nicu kao gljive iza kise. Jebe se njih, oni na kraju krajeva ne zive s nama. Eksperti su negdje daleko a mi ostajemo sa nama samima, takvima kakvi jesmo. Nismo jos apsolvirali ni II svjetski rat a htjeli bi ovaj na brzinu. Pa onda onih devet ili deset genocida na Bosnjacima, vjecni genocid nad Srbima, genocidne Hrvate i jos mnogo toga. Veselo drustvo, ubilo se za Europu!!! I jos da napomenem, kad si to bio zadnji put u Livnu ili Duvnu. Sve cijene su u KM a mozes platiti u kunama, sto je normala kad su na samoj granici sa Hrvatskom. Njemu je blize po nabavku u Split nego u Mostar ili Sarajevo. A o tome kako se drvo izvlaci u Bosni i gdje pare idu, ne govoris. Ako moj krade, nije lopov. Lopov je uvijek onaj drugi i on to radi jer mrzi BiH. Ovi lopovi u Bosni to rade jer vjerojatno vole BiH. Patriotizam se uvijek isplatio, nekome doduse.
Post Reply