Bosnjacki simboli
- cinoeye
Ja nigde nisam cuo da negde pise kao su Gavrilo Princip i Draza Mihajlovic heroji.amrino wrote:![]()
Postoje historijski uzbenici u kojima pise da su Draza Mihajlovic i Gavrilo Princip NARODNI HEROJI. Svi smo mi morali uciti iz tih i takvih udzbenika a da li to znaci da je i to tacno?!
Uzmi malo "historijske udzbenike" iz kojih uce djeca u Srbiji pa da vidimo imal tamo sta da "nije tacno"....
Ali isto tako znam da su neki udzbenici isli u drugu krajnost, pa tako ljudi prodopdaju nekim licnostima i mnogo losije stvari nego sto jeste istina.
Eto neki nazivaju i Svetog Savu cetikom!
-
Makaveli - 7
@_Bosanac
Zastava sa zlatnim polumjesecom i zvijezdom je bila zastava Husein-kapetana i autonomne Bosne(ne nezavisne) od 1831. do 1832. godine. Bazirana je na prijasnjoj zastavi Bosanskog pashaluka gdje je polumjesec i zvijezda bili bijela, zelena pozadina je bila iskljucivost za nas pashaluk. Inace je bila crvena kao i danas u Turskoj.
1878. odlaskom Turaka Bosanci su proglasili nezavisnost i usvojili Husein-kapetanovu zastavu kao drzavnu, pod tom zastavom se borilo 90.000 bosanskih vojnika(pretezno Bosnjaka i Srba) protiv Austrijanaca. Nakon njihovog dolaska ukinuta je.
Dakle nije samo bosnjacka bila vec DRZAVE Bosne, no danas nije i ljiljani su glavni i jedini sto ne potice sa strane. Reci da on nije bosnjacki je zlocinacki, jer to sto je bosnjacki ne znaci da nije bosanski i ako oni hoce i srpski, hrvatski ali Bosnjaci nece usvajati sebi vjerske simbole kao "nacionalne" da eto drugi nebi bili "odbojni" prema ljiljanima. Oni su odbili ljiljane davno prije 98´ kad su postali Bosnjacki nacionalni, sto ne znaci da mogu bit i drugim. Uostalom i sehidi i poginuli borci imaju ljiljane na nisanu/krizu.
Zastava sa zlatnim polumjesecom i zvijezdom je bila zastava Husein-kapetana i autonomne Bosne(ne nezavisne) od 1831. do 1832. godine. Bazirana je na prijasnjoj zastavi Bosanskog pashaluka gdje je polumjesec i zvijezda bili bijela, zelena pozadina je bila iskljucivost za nas pashaluk. Inace je bila crvena kao i danas u Turskoj.
1878. odlaskom Turaka Bosanci su proglasili nezavisnost i usvojili Husein-kapetanovu zastavu kao drzavnu, pod tom zastavom se borilo 90.000 bosanskih vojnika(pretezno Bosnjaka i Srba) protiv Austrijanaca. Nakon njihovog dolaska ukinuta je.
Dakle nije samo bosnjacka bila vec DRZAVE Bosne, no danas nije i ljiljani su glavni i jedini sto ne potice sa strane. Reci da on nije bosnjacki je zlocinacki, jer to sto je bosnjacki ne znaci da nije bosanski i ako oni hoce i srpski, hrvatski ali Bosnjaci nece usvajati sebi vjerske simbole kao "nacionalne" da eto drugi nebi bili "odbojni" prema ljiljanima. Oni su odbili ljiljane davno prije 98´ kad su postali Bosnjacki nacionalni, sto ne znaci da mogu bit i drugim. Uostalom i sehidi i poginuli borci imaju ljiljane na nisanu/krizu.
-
Grom iz vedra neba
Mi ne pravi novu historiju, to radi parlament Srbije u zakonu o cetnicima i partizanima. Mi samo vracamo ono sto je bilo izbaceno iz udzbenika, jer su i Bosnjaci bili do 1974 izbaceni._BosanaC wrote:Znaci ako mogu ONI praviti novu istoriju sebi napravicemo je i mi sebi?amrino wrote:![]()
Postoje historijski uzbenici u kojima pise da su Draza Mihajlovic i Gavrilo Princip NARODNI HEROJI. Svi smo mi morali uciti iz tih i takvih udzbenika a da li to znaci da je i to tacno?!
Uzmi malo "historijske udzbenike" iz kojih uce djeca u Srbiji pa da vidimo imal tamo sta da "nije tacno"....
-
Grom iz vedra neba
To je notorna glupost! I nacin da se Bosnjacima navodno nabije neki strah, iracionalan. Zastava i grb kod Bosnjaka nece promjeniti "milostivost" Hrvata i Srba prema Bosni, oni je mrze i to je cinjenica, bez obzira na okolnosti. Bosnjaci jedino isticu simbole Bosne, i ako bi se njima oduzelo to pravo, onda je Bosna propala, dok Hvrati isticu simbol Hrvatske, a Srbi Srbije...zato stipu se suplje i filozofiraj Miloradu...kekec wrote:Ova izjava Reisa Cerica je samo jedan korak blize podjeli BiH na tri dijela.Treba ih naviknuti da i mi Bošnjaci imamo svoje simbole, grbove, svoje himne. Vidjet ćete, kad se oni naviknu, onda će to biti sasvim normalno. No, neće se naviknuti dok ih ne naviknemo - smatra Cerić.
U RS imaju zastavu, grb i himnu REPUBLIKE SRPSKE.
Hrvati imaju isti komplet, ali se javno ne iznosi, prikriveno je, a ZNA se da taj komplet
predstavlja HZHB (Hrvatska zajednica Herceg-Bosna,neostvareni entitet).
Ako dobijemo i treci komplet za Bosnjake, preduslovi za podjelu BiH dobivaju na broju i tezini.
-
xon_sa
Bosnjaci nemaju rezervne domovine i to sto prihvataju simbole Bosne i Hercegovine kao svoje ne znaci da ikome ista oduzimaju, posto se svakako drugi od njih stalno distanciraju i rade na njihovom omalovazavanju.
Zasto nekome ko mrzi ljiljane, smeta ako ih neko prihvata kao svoje. Niko nije ni Srbima ni Hrvatima oduzeo pravo da ljiljane smatraju svojima. Problem je sto ih oni nece, ali ne daju ni drugima. Pokusava se stvoriti privid neke federacije naroda, a u tom smislu ne postojanja historijskog kontinuiteta naroda ove drzave i njenih simbola.
Ljiljani su simbol Bosne i svih onih koji se smatraju Bosancima, pa samim tim i Bosnjaka. Oni koji se ne smatraju Bosancima mogu odjebat u skokovima.
Zasto nekome ko mrzi ljiljane, smeta ako ih neko prihvata kao svoje. Niko nije ni Srbima ni Hrvatima oduzeo pravo da ljiljane smatraju svojima. Problem je sto ih oni nece, ali ne daju ni drugima. Pokusava se stvoriti privid neke federacije naroda, a u tom smislu ne postojanja historijskog kontinuiteta naroda ove drzave i njenih simbola.
Ljiljani su simbol Bosne i svih onih koji se smatraju Bosancima, pa samim tim i Bosnjaka. Oni koji se ne smatraju Bosancima mogu odjebat u skokovima.
-
Grom iz vedra neba
Upravo tako. Proslo je vrijeme kada su nam drugi odredjivali ko smo, i kako da se ponasamo. Stvara se apsurdna situacija, ako Srbi i Hrvati mrze simbole drzave u kojoj zive, pri tome koriste simbole Srbije i Hrvatske koji se nikada nisu koristili u Bosni osim u periodu fasizma, to ne znaci da i Bosnjaci moraju da mrze simbole BiH. To nam ne pada na pamet...xon_sa wrote:Bosnjaci nemaju rezervne domovine i to sto prihvataju simbole Bosne i Hercegovine kao svoje ne znaci da ikome ista oduzimaju, posto se svakako drugi od njih stalno distanciraju i rade na njihovom omalovazavanju.
Ma zdraavvoooo....ova prica je ispricana, uzalud vam trud sviraci...
-
Reina
znas sta Medjede ima na tone literature , pa prema tome i linkova koji se bave historijom Bosne, a zasto da ih ja postavljam ovdje, da bi ih pojedinci nakon toga osporavali... i tako u krug ...kad osporavaju ljiljane kao svoje a uzimaju tudje sta od takvih ocekivati....B.Medjed wrote:Samo link kakav ako moze da se provjeri vjerodostojnost izvora tih napisa, ako moze Reina! Hvala lijepa!!
Last edited by Reina on 02/02/2007 07:49, edited 1 time in total.
- cinoeye
U pravu si, osim za onaj deo o skokovima.xon_sa wrote:Bosnjaci nemaju rezervne domovine i to sto prihvataju simbole Bosne i Hercegovine kao svoje ne znaci da ikome ista oduzimaju, posto se svakako drugi od njih stalno distanciraju i rade na njihovom omalovazavanju.
To ce malo teze ici i i sam ne znam sta je najbolje da se uradi!
-
_BosanaC
Ili u prevodu: nije ti Reina od fele koja prica s bilo kakvim argumentima.Reina wrote:znas sta Medjede ima na tone literature , pa prema tome i linkova koji se bave historijom Bosne, a zasto da ih ja postavljam ovdje, da bi ih pojedinci nakon toga osporavali... i tako u krug ...kad osporavaju ljiljane kao svoje a uzimaju tudje sta od takvih ocekivati....B.Medjed wrote:Samo link kakav ako moze da se provjeri vjerodostojnost izvora tih napisa, ako moze Reina! Hvala lijepa!!
-
_BosanaC
Rasprava oko te zastave je pokrenuta, opet napominjem, samo sto je to ocito mnogima bilo mrsko citati jer je lakse procitati naslov sa dva zadnja posta pa udariti po demagogiji, zbog natpisa "Nezavisna Bosna 1878", te zbog autenticnosti lika koji je podastreo tu informaciju a koji sebe naziva, izmedju ostalog, agom
Takodje sam negde postirao i link gdje neki strani istoricari su pravo sumnjicavi vezano za tu "nezavisnost" Bosne ta dva mjeseca... A posto forumski dusebriznici, kada pricaju o istoriji jedino uvazavaju strance jer su svi ostali dusmani i komunisti, onda ne vidim razlog da i ovaj puta ne vjerujemo strancu.
A ako mu vec necemo vjerovati onda da bar uzmemo njegovo misljenje i dokaze u razmatranje (btw. ti stranci nisu age, ali jesu nekakvi profesori itd.)
Takodje sam negde postirao i link gdje neki strani istoricari su pravo sumnjicavi vezano za tu "nezavisnost" Bosne ta dva mjeseca... A posto forumski dusebriznici, kada pricaju o istoriji jedino uvazavaju strance jer su svi ostali dusmani i komunisti, onda ne vidim razlog da i ovaj puta ne vjerujemo strancu.
A ako mu vec necemo vjerovati onda da bar uzmemo njegovo misljenje i dokaze u razmatranje (btw. ti stranci nisu age, ali jesu nekakvi profesori itd.)
-
Reina
bio on aga ili ne oni svakako u ovom ratu ne okaljase svoj obraz a vojvode itekako. I nisam ja citala literaturu koju su pisali strani nego domaci profesori. Ali hajde ne moramo se slagati oko datuma iz 1878 godin, vazno je da je danas Bosna i Hercegovina nezavisna i medjunarodno priznata drzava i jedini grb koji moze i treba da se vijori je grb sa ljiljanima. Ostale mozete vjesati u svojim kudovima, vjerskim institucijama, u svojim sobicama ..... jest ali malo morgen, drugi bi radije tudje ...one koji se nikada nisu viorili u Bosni i Hercegovini kako god zele ali ja se svoje proslosti ne odricem i tacka jos bi i to da mi odredjujete i mijenjate e ne moze...._BosanaC wrote:Rasprava oko te zastave je pokrenuta, opet napominjem, samo sto je to ocito mnogima bilo mrsko citati jer je lakse procitati naslov sa dva zadnja posta pa udariti po demagogiji, zbog natpisa "Nezavisna Bosna 1878", te zbog autenticnosti lika koji je podastreo tu informaciju a koji sebe naziva, izmedju ostalog, agom![]()
-
_BosanaC
Ti u stvari samo zelis da ovaj rat stane... U stvari, stao je, al jbg kad nemas sta pametnije za reci... I smislenije...Reina wrote:bio on aga ili ne oni svakako u ovom ratu ne okaljase svoj obraz a vojvode itekako. I nisam ja citala literaturu koju su pisali strani nego domaci profesori. Ali hajde ne moramo se slagati oko datuma iz 1878 godin, vazno je da je danas Bosna i Hercegovina nezavisna i medjunarodno priznata drzava i jedini grb koji moze i treba da se vijori je grb sa ljiljanima. Ostale mozete vjesati u svojim kudovima, vjerskim institucijama, u svojim sobicama ..... jest ali malo morgen, drugi bi radije tudje ...one koji se nikada nisu viorili u Bosni i Hercegovini kako god zele ali ja se svoje proslosti ne odricem i tacka jos bi i to da mi odredjujete i mijenjate e ne moze...._BosanaC wrote:Rasprava oko te zastave je pokrenuta, opet napominjem, samo sto je to ocito mnogima bilo mrsko citati jer je lakse procitati naslov sa dva zadnja posta pa udariti po demagogiji, zbog natpisa "Nezavisna Bosna 1878", te zbog autenticnosti lika koji je podastreo tu informaciju a koji sebe naziva, izmedju ostalog, agom![]()
- uozo
Meni je, iskreno, trebalo samo malo nekih histroijskih podataka za nesto sasvim drugo. Ako ne postoji neka verifikacija navoda tog Verlagica onda mi ti podaci ne mogu biti od koristi. Toliko! Nigdje ja ne spomenu negiranje zastave, ljiljana i tome slicno.Reina wrote:znas sta Medjede ima na tone literature , pa prema tome i linkova koji se bave historijom Bosne, a zasto da ih ja postavljam ovdje, da bi ih pojedinci nakon toga osporavali... i tako u krug ...kad osporavaju ljiljane kao svoje a uzimaju tudje sta od takvih ocekivati....B.Medjed wrote:Samo link kakav ako moze da se provjeri vjerodostojnost izvora tih napisa, ako moze Reina! Hvala lijepa!!
-
Grom iz vedra neba
Ne, nego ona samo zeli da je ne levate ljudi koji nemaju razloga da pricaju o njenim nacionalnim simbolima, jer sami nisu dio te nacije, a sami koriste simbole susjednih drzava...To bi trebao biti osnovni bonton._BosanaC wrote:Ti u stvari samo zelis da ovaj rat stane... U stvari, stao je, al jbg kad nemas sta pametnije za reci... I smislenije...Reina wrote:_BosanaC wrote:Rasprava oko te zastave je pokrenuta, opet napominjem, samo sto je to ocito mnogima bilo mrsko citati jer je lakse procitati naslov sa dva zadnja posta pa udariti po demagogiji, zbog natpisa "Nezavisna Bosna 1878", te zbog autenticnosti lika koji je podastreo tu informaciju a koji sebe naziva, izmedju ostalog, agom![]()
bio on aga ili ne oni svakako u ovom ratu ne okaljase svoj obraz a vojvode itekako. I nisam ja citala literaturu koju su pisali strani nego domaci profesori. Ali hajde ne moramo se slagati oko datuma iz 1878 godin, vazno je da je danas Bosna i Hercegovina nezavisna i medjunarodno priznata drzava i jedini grb koji moze i treba da se vijori je grb sa ljiljanima. Ostale mozete vjesati u svojim kudovima, vjerskim institucijama, u svojim sobicama ..... jest ali malo morgen, drugi bi radije tudje ...one koji se nikada nisu viorili u Bosni i Hercegovini kako god zele ali ja se svoje proslosti ne odricem i tacka jos bi i to da mi odredjujete i mijenjate e ne moze....
-
_BosanaC
Ko o cemu...Grom iz vedra neba wrote:Ne, nego ona samo zeli da je ne levate ljudi koji nemaju razloga da pricaju o njenim nacionalnim simbolima, jer sami nisu dio te nacije, a sami koriste simbole susjednih drzava...To bi trebao biti osnovni bonton._BosanaC wrote:Ti u stvari samo zelis da ovaj rat stane... U stvari, stao je, al jbg kad nemas sta pametnije za reci... I smislenije...Reina wrote:
bio on aga ili ne oni svakako u ovom ratu ne okaljase svoj obraz a vojvode itekako. I nisam ja citala literaturu koju su pisali strani nego domaci profesori. Ali hajde ne moramo se slagati oko datuma iz 1878 godin, vazno je da je danas Bosna i Hercegovina nezavisna i medjunarodno priznata drzava i jedini grb koji moze i treba da se vijori je grb sa ljiljanima. Ostale mozete vjesati u svojim kudovima, vjerskim institucijama, u svojim sobicama ..... jest ali malo morgen, drugi bi radije tudje ...one koji se nikada nisu viorili u Bosni i Hercegovini kako god zele ali ja se svoje proslosti ne odricem i tacka jos bi i to da mi odredjujete i mijenjate e ne moze....
Procitaj 95% svojih postova pa onda dobro razmisli o tome sto si napisao.
-
Panasonic
Vidi, mijesas nacionalnost i vjeroispovijest. Bosnjaci kroz svoju historiju nisu bili samo muslimani. Bili su i drugih vjera, ali su uvijek bili Bosnjaci. To je srz koju ti objasnjavamo. Vjera je u dushi, nacionalnost u srcu i venama.biscanka84 wrote:E pa nazalost vecina ne misli kao ti,vjera nikada nije bila samo u srcima..ni jednom narodu.Pa Boze moj,kad jedan Svedjanin moze imati kriz na svojoj zastavi,kad jedan norvezanin moze,kad jedan crnogorac moze..sto nebi i mi mogli imati zelenu boju? mozemo Bogami i to se vec i pokazalo(pogledaj zastavu federacije)
Imas i Arapa katolika, pa se opet zovu Arapima. I Nijemaca muslimana, pa su opet Nijemci.
-
Panasonic
Dragi MuaDib,MuaDib wrote: ...
Prvo ja nisam Bošnjak i nikad neću to biti, jer ja se osječam kao BOSANAC.
...
Bosnjan = Bosnjak = Bosanac = neko ko je iz Bosne.
Radi se o prilagodjavanju jezika vremenu u kojem se zivi. Bosanski jezik od prije 100 godina nije isti kao i kad je Kotromanic pisao povelju Dubrovcanima o zastiti Bosnjaka u Dubrovniku prije 700 godina. Jezik se mijenja.
Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd.
Zadnje sto nam treba je da budemo neslozni.
-
Jastreb35
Srbi i Hrvati cine (veci) dio bosanskohercegovackog drustva. Nije to hajvan kojem ti mozes sprejom odrediti identitet. Srpstvo je tu da ostane. Cirilica je tu da ostane. Srbi su tu da ostanu. Ako neki od njih zele da se izjasne Bosnjacima, Bosancima, Friziderima, to je njihova volja.Panasonic wrote:Dragi MuaDib,MuaDib wrote: ...
Prvo ja nisam Bošnjak i nikad neću to biti, jer ja se osječam kao BOSANAC.
...
Bosnjan = Bosnjak = Bosanac = neko ko je iz Bosne.
Radi se o prilagodjavanju jezika vremenu u kojem se zivi. Bosanski jezik od prije 100 godina nije isti kao i kad je Kotromanic pisao povelju Dubrovcanima o zastiti Bosnjaka u Dubrovniku prije 700 godina. Jezik se mijenja.
Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd.
Zadnje sto nam treba je da budemo neslozni.
Bilo kakav institucionalni pokusaj eliminacije srpstva, odnosno hrvatstva iz bosanskohercegovacke svakodnevnice ce naici na otpor drzavi lojalnih gradjana, a koji ce biti istog intenziteta kao i otpor pokusaju eliminacije bosnjastva.