Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7370
Joined: 16/01/2007 23:38

#1 Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by banjaluka078 »

Svjesni da je tekst što ga objavjujemo samo jedan od mogućih pogleda i pristupa bošnjačkom pitanju u Banjoj Luci, te stoga nužno subjektivan, pozivamo naše čitaoce, posebno Banjalučane, bez obzira gdje danas žive, da se uključe u razmatranje ove problematike i daju svoj doprinos.

Sjedim i pišem ovaj tekst o Banjoj Luci, ali ne zbog toga što mislim da stvar najbolje znam, niti sam od onih sa ogromnim životnim iskustvom, nego pišem samo zbog toga što drugi niko neće ili ne smije. Bošnjaci u Banjoj Luci više skoro i ne pružaju otpor, nego većinom šute i pate pod udarcima velikosrpskog projekta čekajući još samo posjetu Azraila kao konačni izlaz za izbavljenje iz banjalučkog košmara. Pišem o gradu koji je bošnjački nacionalni korpus potpuno zaboravio i koji već neki nazivaju uvrjedljivo dijasporom. Današnje stanje odgovara stanju muslimana iz Kanjiže u Mađarskoj 1689. godine koji su bili godinama u okruženju očekujući pomoć ummeta koja nije dolazila. Mi smo nažalost u sličnom okruženju, a maltretiranje koje mi podnosimo je gore od ubijanja. Mi istina još ne jedemo, kako je onda pisao Piri Ahmed Efendi, užeglo brašno od heljde (zobi) ali to ne znači da nam je lakše nego nekada njima u Kanjiži. Sjedimo i čekamo pomoć koja ne dolazi, održavajući biološko jezgro muslimanskog naroda u Banja Luci pokušavajući održati bošnjačku glavu uspravnu i ponosnu. Stanje nam je kao nekada Bošnjaka Nikšića, Ulcinja, Šahovića, Niša, Vranja, Beograda krajem 19 og i početkom prošlog stoljeća. Samo ovaj put znamo da nemamo kuda, jer za Bošnje više nema povlačenja. Nema se kud, opstati moramo jer u slijedećoj rundi možda više nećemo imati svoje zemlje ako se ne suprotstavimo. Svjesni smo da će Velike Srbije u Banjoj Luci i Bosni biti obrnuto proporcionalno broju Bošnjaka koji su opstali, žive ili se rode u njoj. Živeći u ovome gradu svakodnevno posmatram mjesto gdje je nekada izvojevana jedna od najbriljantnijih pobjeda Bošnjaka 1737. poznatija kao Boj pod Banja Lukom.

Pobijedili smo Austrijance jer smo bili jedinstveni i spremni da životom odbranimo Bošnjaka i vjeru u drugoj čaršiji. Što je najvažnije, vidokrug nam je tada sezao dalje od prvog brda vlastite čaršije. To je, rekao bih, mjesto gdje smo se na tren približili društvu nacija koje drže do sebe. Gledam tvrđavu Kastel gdje su se banjalučki Bošnjaci te godine ušančili, spremni umrijeti za svoju vjeru i zemlju. Nekada davno u tvrđavi je bila džamija. Već odavno je srušena, a pouku do današnjeg dana skoro i da nismo primili. Zbog toga nam je srušeno preko hiljadu džamija i što se tiče ponovne izgradnje tu nismo loši ali slabo ili bolje rečeno nikako, ne gradimo mehanizme njihove zaštite. U blizini tvrđave su dijelovi grada zvani Laus i Medreska, gdje su bili postavljeni austrijski topovi sa ciljem da nam se još u onaj vakat razvuče pamet. Gledam poznatu kuću Bojića u koju je nekada boravio Omer paša Latas kada je prebjegao iz Hrvatske. Prodata je. Malo dalje je, nad Vrbasom, Bešlagića kuća, kuća nekadašnjeg ministra saobraćaja koju su komunisti bili konfiskovali. Ministar je umro u nostalgiji za voljenom grudom u Argentini plaćajući ceh borbe za tuđu drzavu i tuđi groš. Blizu nje, skoro uz Gradski most je kuća Husedžinovića, nekadašnjeg banjalučkog gradonačelnika. I ona je većim dijelom prodata. Odmah do nje, u ovoj muslimanskoj mahali, gradi se crkva na mjestu gdje je nakon Drugog svjetskog rata bila zgrada UDBE. Naspram nje, odmah preko Vrbasa u blizini Gradskog mosta su stanovali roditelji Nerkeza Smajlagića. Nekoliko stotina metara, nizvodno Vrbasom, a odmah iza tvrđave Kastel, je mahala zvana Dolac i džamija u koju sam išao u mejtef. U blizini se tu, kako kažu, nekada davno nalazila tekija. Danas je na tom mjestu, u kući Biberića, privremeno smješten, Merhamet ili mjesto gdje se distribuira još ono malo pomoći koju dobijaju Bošnjaci Banja Luke zaboravljeni od ostatka bošnjačkog korpusa. Naspram ove kuće, preko Vrbasa bio je konvikt za muslimanske đake, koji su izgradili i finansirali begovi Džinići. Na vrlo malom prostoru je mnogo interesantnih mjesta gdje su nekada živjeli znameniti Bošnjaci ovoga grada.



U Bosni ili Velikoj Srbiji

Mi danas istina živimo u Banjoj Luci ali stanujemo u Majke Jevrosime, Petra Karađorđevića Oslobodioca, Solunskoj, Pere Kreče, Srpskih branilaca, kupamo se u Srpskim Toplicama i šetamo Obilićevim. U Bosni smo, ali defakto u Velikoj Srbiji, priznali mi to ili ne. Teško da se i može naći neki trag stare Banja Luke a ono što je i ostalo preko noći se ruši. Iznad grada je brdo Šehitluci, preimenovano u Banj brdo. Tamo negdje iza Šehitluka 80 - 100 km dalje kod Travnika ili Jajca počinje odbranjena Bosna. Televizije Srbije pa čak i Hrvatske se mogu gledati za razliku od bosanskih federalnih kanala koji su nedostižni bez kablovske televizije. U dućanima tu i tamo se može kupiti bosanska roba. Sa flaša mineralne vode ili nekog pića na policama osmjehuju se Knjaz Miloš sa Karađorđem, radujući se vlastitom uspjehu koji je prevazišao njihov najveći optimizam. Ne tako davno i sami su protjerivali muslimane iz Srbije i Crne Gore. Uspjeli su preći Drinu nakon toliko stoljeća i ne ide im se nazad i htjeli bi nastaviti svoj krvavi pir. Pitam se šta bi danas rekli za ovaj grad Ferhad paša Sokolović ili komandant iz Boja pod Banja Lukom 1737. Ali-beg Osmanpašić na jednoj i Omer-paša Latas na drugoj strani? Šta bi rekle generacije banjalučkih muftija od Nurkića, Zahirovića, Halilovića, na jednoj, i muftija Maglajlić i efendija Zuhrić, na drugoj stani? Bi li se kajali zadnja dvojica što su za sitan vlastiti ćar popuštali srpskoj politici? Šta bi rekli banjalučki Bošnjaci koji su nekada, ne tako davno, bili u prohrvatskoj Uzdanici ili prosrpskom Gajretu, a istovremeno bez svog kulturnog društva. Šta bi besjedili potpisnici Banjalučke deklaracije iz Drugog svjetskog rata koji su štitili komšije Srbe za vrijeme NDH? Potpisnik ove Deklaracije, muftija Zahirović, napadnut je za vrijeme minulog rata od stane srpskog vojnika u blizini Ferhadije. Stari muftija je jedva izvukao živu glavu.

Mladomusliman Nijaz Karaselimović, sin jednog od potpisnika ove deklaracije bio je hapšen, zatvaran i strahovito maltretiran po zatvorima u minulom ratu kao predsjednik Merhameta od strane komšija Srba? Od takvih komšija čućemo samo muk na sve ovo, što znači odobravanje. Srbi nisu mogli naći 50 - 60 potpisnika neke srpske deklaracije tamo neke 1992. ili 93. Mi jesmo i ponosimo se time. Šta bi danas rekao stari komunista Akif Šeremet sa svojim učenikom, skojevcem Osmanom Karabegovićem i 1800 gradskih ``naprednih drugova`` iz mahala iz vakta prije Drugog svjetskog rata na jednoj - i Mladi Muslimani sa nekih 50-ak momaka i djevojaka uopšte zainteresiranih za vlastitu vjeru i naciju u Banjoj Luci na drugoj strani? Stari ljudi su mi pričali da su, ponekad, mogli vidjeti među njima i današnjeg akademika Muhameda Filipovića, koji je jedan od rijetkih Bošnjaka što je prošli sistem koliko toliko koristio i za bošnjačke ciljeve. Šta bi rekli bivši komunisti, ko je u tumaranju kroz crvenu maglu na kraju ostvario svoj cilj? Ceh nesloge, vjekovnog spavanja i muslimanskih zabluda plaćamo danas mi koji smo ostali u Banjoj Luci. Većinom od gore pomenutih ne možemo više ništa čuti ali muk naših bošnjačkih stranaka SDA i SBIH odnosno Tihić Sulejmana i Harisa Silajdžića je gori i bolniji. Mi kao i da ne postojimo. Pitamo se kako nisu izvukli pouku po kojoj su naši neprijatelji uvijek izvlačili korist zbog našeg nejedinstva, što je rezultiralo daljnim gubljenjem teritorija, protjerivanjem, silovanjem, rušenjem a sve to često samo zbog vlastite sujete. Države nas je koštala sujeta Rizvanbegovića u praskozorju naše nezavisnosti pod vodstvom Gradaščevića. Opet su naši protivnici zbog našeg suludog nejedinstva kajmak jeli, a mi gladni bili.



Ni jedan hafiz u cijelom gradu

Teško da se dešavaju i neke promjene u vjerskom životu grada Banja Luke iz koga rijetko da je neko posljednjih decenija završio medresu a teoloski fakultet da i ne govorim. Bio je to grad sa četiri medrese u nekom drugom vaktu. Bio je to grad u kome su se mukabele učile a da niko nije morao uzeti časni Mushaf u ruke. Danas samo osamdeset godina kasnije nemamo niti jednog hafiza u čitavom gradu.

Nije lahko živjeti i biti musliman u današnjoj Banjoj Luci u kojoj su rijetki dani da nisu napadnute institucije, imovina i mezaristani Bošnjaka. Teško je živjeti u gradu u kojem tebi Bošnjače, dok si na namazu, psuju balijsku ili tursku mater, uz ciku razbijenog prozora i na tvojoj džamiji. Sretni smo ako čujemo kako se niz crijep kotrlja kamen i kako nema veće štete. Sve se dešava na očigled policije koja po običaju spava u obližnjem autu ili se grije u obližnjem dućanu ili kafani. Lahko je biti Musliman na Baščaršiji, Travniku ili Bihaću a veoma teško u Banjoj Luci. Snaga današnjih Bošnjaka je onolika koliko su u stanju da zaštite naša prava u Banjoj Luci, Bjeljini, Foči i Fazlagića Kuli kao jednom od najslabijih karika u bošnjačkom lancu. Znate li braćo da vam mi u školama učimo Svetog Savu, Majku Jevrosimu, srpske ustanke, čitamo ćirilicu a naši političari se i dalje složno svađaju dok mi nestajemo na vatri njihove nesloge.

Iseljeni banjalučki Bošnjaci po Švedskoj, Njemačkoj, Holandiji, Americi, Austriji se ne vraćaju. Poneko istina dođe ali u plehanom sanduku. Godine su prošle, nas u privatizacijskoj priči nije bilo, jer smo raseljeni i bila je to borba za goli opstanak, a djeca su se rađala u Geteborzima, Amsterdamima, Atlantama i gdje sve ne? Mnogi stanovi još nisu vraćeni a i mnogi Banjalučani se više i ne mogu vratiti jer nemaju ni bosanskog državljanstva. Ko je kriv? Sjećam se prije samo nekih 18 godina kako su nam naši budući političari obećavali da će vratiti Bošnjake iz Turske i vratiti im djedovska bosanska državljanstva. Ne da ih nisu vratili nego su i ove u Bosni u prošlom ratu dobrim dijelom izgubili. Slušam kako Španci na osnovu Zakona o sjećanju, daju na Kubi državljanstva Kubancima čiji su pradjedovi nekada davno došli iz Španije. Nekada su naši političari znali doći u Banja Luku i isporučiti nam ``tisuće selama`` a vraćali su se sa koferima u kojima su bili naši glasovi. Donosili su prazna obećanja koja su zaboravljali nakon dobre večere u restoranu u Gornjem Šeheru još iste večeri. Više skoro i ne dolaze, jer niko haman i ne glasa za njih. Zasto? Pa neka pročitaju ovaj tekst, ali znaju oni to dobro i bez ovoga.

Pomoć nama u Banjoj Luci skoro i da ne dolazi. Izuzetak je Bajram kada se i nas neko sjeti. Molim Allaha, dž. š., da ih nagradi na tome. Tvrdim da je pomoći bilo više za vrijeme rata fantastičnim angažmanom Merhameta, nego danas. Merhamet je uradio više nego svi bošnjački političari zajedno, za ostanak i opstanak Bošnjaka Banja Luke. Rijetko se mogla vidjeti takva spremnost na žrtvu i volja za opstanak u nemogućim uslovima.

Danas, 15-tak godina kasnije, ambulanta i kuhinja se bukvalno bore za opstanak i gledajući sve što se dešava oko Bosnalijeka pitam se hoće li se iko sjetiti Bošnjaka Banja Luke kako bi se konačno osigurala redovna opskrba Merhameta najosnovnijim lijekovima. Ljudi su još prilično normalni u kakvom okruženju žive. Bošnjaci koji su ostali u Banjoj Luci trebaju još neki lijek za pritisak, cirkulaciju, srce i šećer. Molim ostale Bošnjake u Federaciji da ih ne odbijaju ako se neko od njih pojavi u jednoj od bolnica u Federaciji jer sa ovakvim penzijama ne možemo si priuštiti ni najobičniji pregled, a bilo kakva operacija je horor na koji ne smjemo ni pomisliti. Pomozite nam dok još imate kome poslati pomoć.



Kako nam se može pomoći

Ali šta nama u ovakvoj situaciji ustvari treba i kako nam se doista može dugoročno pomoći? Mnogo nam je važnije da se uradi nešto strateški za nas jer sami nismo u stanju. Pomozite nam da organizujemo našu školu i obdanište, pomozite nam da napravimo Medresu u Banjoj Luci. Pomozite nam da na ovaj način dođu novi ljudi i da opstanu u Banjoj Luci. Nekoliko malih pogona u kojim bi radili Bošnjaci ovoga grada bi znatno poboljšalo situaciju. Prestanimo pričati demagoški o važnosti povratka koji je predprogramiran da završi krahom i da samim time obeshrabri i one koji se žele vratiti iz raznih Amerika i Australija sa ušteđevimom koju još imaju. Predložite im bošnjacki biznismeni nešto i udružite sa njima sredstva. Pomozite zajedno sa nama Islamsku zajednicu u Banjoj Luci da se pomakne sa onog nivoa sa kojeg je bila početkom prošlog stoljeća. Pošaljite nam imame misionare koji će doći da se dokažu i čiji će rad ljudi prepoznati dolaskom u džamije. Mi smo džamije haman napravili a imami su sada na redu da urade svoj dio posla. Ponekad mislim da naši imami pogrešno shvataju kao svoj primarni zadatak ukop Bošnjaka u Banjoj Luci, čiji se rok rada poklapa sa posljednjom dženazom u Banjoj Luci. Ovde su pozvani prvenstveno da ožive zamrli vjerski život a nažalost nisu na visini tog zadatka, bar ako ih se posmatra po broju džematlija u džamiji. Ako smrt posljednjeg Bošnjaka iz džamije bude brža od rezultata njihovog rada onda smo svi definitivno izgubili. Imami su vojnici jednog velikog zadatka koji traje stoljećima, ali nažalost mnogi nisu u stanju odgovoriti zahtjevima vremena i okruženja. Ima ih koji misle da su gastarbajteri u ovome gradu. Morali bi unaprijed znati da silingere niko ne treba i prezreni su. Mi isto tako ne trebamo prazne mejtefe koji ne služe ničemu i u kojima djeca uče pjesmice za predstojeći mevlud, nego trebamo mejtefe iz kojih će djeca dolaziti na namaz, jer svrha mejtefa je da pojača džemat i da popuni upražnjena mjesta u safu. Mi ne trebamo džamije koje se otvaraju samo za akšam, jaciju, džumu i bajram-namaz kao što je to danas. Imami, bićete sigurno pitani zašto ste samo klanjali dva vakta u džematu? Ne zaboravite na dan kada neće služiti isprika i kada ćete biti pitani šta ste uradili? Vaše je da džamije otvorite i pozivate ljude na pravi put a mi ćemo biti pitani jesmo li se odazivali. Nemojte da vas džemat svjedoči protiv vas i ne mislite da se sav dodatni vjerski život svodi na organizovanje bajramskog koncerta u Mejdanu. Bošnjački političari, važite vaše riječi i stojte iza njih. Doprinesite lakšem životu Bošnjaka u Banjoj Luci, jer oni su vam dali povjerenje i ne ostavljajte ih na milost i nemilost neprijatelja.

Lahko je pričati tirade o Dodiku i svađati se preko medija iz Sarajeva, ali znajte da je nakon toga Bošnjacima još teže živjeti u Banjoj Luci. Pitajmo se, svaki pojedinačno, šta smo uradili da onemogućimo srpski četnički projekat koji i vama i nama kuca na ista vrata. Znajte da je svakodnevni aktivni otpor tome projektu, a nikakvo uljuljkivanje kako vaša čaršija nije direktno ugrožena, je jedini garant naše opstojnosti u domovini iz koje nas žele istjerati. Sjetite se naših predaka i njihove reakcije 1737. i naučimo konačno lekciju pod naslovom JEDINSTVO. Što prije shvatimo važnost našeg jedinstva, tim prije obezbjjedićemo našoj djeci lakšu i izvjesniju budućnost a zemlja iznad nas, već sutra kada budemo u kaburu, neće biti poravnavana kako bi neki iz Laktaša željeli.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 4&Itemid=1
User avatar
Luke Perry
Posts: 1862
Joined: 07/04/2008 17:59

#2 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Luke Perry »

reis je vjerujem procitao tekst pa ce pomoci.
Dado dijasporitus
Posts: 3176
Joined: 06/05/2005 23:08
Location: na baušteli
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#3 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Dado dijasporitus »

Ako je tekst upucen Bosnjackim politicarima onda je otisao na pogresnu adresu. Isti kupe izborne glasove Bosnjaka u BL po default sistemu sa pricom, ionako nas je malo nemojte rasturati svoje glasove po drugim strankama. Dok bosnjaci sami ne pocnu kaznjavati svoje politicare niko to za njih nece uraditi. Bosnjaci pogotovo sami sebe guraju u poraz kada traze imame da ih izbave. Imami nisu uspjeli da spase nikoga jos od 1878.
User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

#4 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by ljubav_aha »

muslimani iz BL ugorzeni,a sot je sa muslimanima u ostalim mjestima RS :!: :?:
mostar je postao istocni i zapadni berlin,sarajevo ima slijepo crijevo,istocno pardon srpsko sarajevo,
katolici iz SA odlaze jos uvijek u maticnu herceg bosnu,dolaze sandzaklije u federaciju

crna hronika migracije stanovnistva
mmostar
Posts: 518
Joined: 14/01/2009 13:51

#5 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by mmostar »

ljubav_aha wrote:muslimani iz BL ugorzeni,a sot je sa muslimanima u ostalim mjestima RS :!: :?:
mostar je postao istocni i zapadni berlin,sarajevo ima slijepo crijevo,istocno pardon srpsko sarajevo,
katolici iz SA odlaze jos uvijek u maticnu herceg bosnu,dolaze sandzaklije u federaciju

crna hronika migracije stanovnistva
..a svi zajedno u p.m. :D
amilo
Posts: 1
Joined: 10/02/2009 23:11

#6 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by amilo »

ovi Hrvati stalno nesto ugroyeni,pa neka idu sretno im bilo i ja bih da mogu i da imam gdje
User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

#7 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by ljubav_aha »

mmostar wrote:
ljubav_aha wrote:muslimani iz BL ugorzeni,a sot je sa muslimanima u ostalim mjestima RS :!: :?:
mostar je postao istocni i zapadni berlin,sarajevo ima slijepo crijevo,istocno pardon srpsko sarajevo,
katolici iz SA odlaze jos uvijek u maticnu herceg bosnu,dolaze sandzaklije u federaciju

crna hronika migracije stanovnistva
..a svi zajedno u p.m. :D
:thumbup:
Mezzo-x
Posts: 581
Joined: 11/02/2008 11:18

#8 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 03:41, edited 1 time in total.
User avatar
kockica_kockica
Posts: 4654
Joined: 04/07/2008 20:06
Location: Iza ormara skupljam prasinu

#9 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by kockica_kockica »

amilo wrote:ovi Hrvati stalno nesto ugroyeni,pa neka idu sretno im bilo i ja bih da mogu i da imam gdje

tema su Bosnjaci u Banja Luci sine :-)
User avatar
pirmin
Posts: 11199
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

#10 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by pirmin »

Banjalucani koji su aktivni clanovi SDA zive kao mali kraljevi-bolje nego 80% srpskog stanovnistva tog grada.

Nama ostalima ne trebaju dzamije, crkve, medrese, dzemati kao i prateca svita "soljaca pameti".
Nama i nasim blizima trebaju inteligentni ljudi koji ce nas nauciti necemu pametnome sa polja tehnike, medicine, ekonomije, informatike i slicnoga
kao i prateci equipment.
User avatar
potočanka
Posts: 70840
Joined: 09/11/2008 20:38
Location: vjerna ŽEKIPA

#11 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by potočanka »

Marmelan wrote:Koliko ima Bosnjaka danas ( 2009. ) u Banjaluci ?
:-D tu sam
User avatar
potočanka
Posts: 70840
Joined: 09/11/2008 20:38
Location: vjerna ŽEKIPA

#12 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by potočanka »

pirmin wrote:Banjalucani koji su aktivni clanovi SDA zive kao mali kraljevi-bolje nego 80% srpskog stanovnistva tog grada.

Nama ostalima ne trebaju dzamije, crkve, medrese, dzemati kao i prateca svita "soljaca pameti".
Nama i nasim blizima trebaju inteligentni ljudi koji ce nas nauciti necemu pametnome sa polja tehnike, medicine, ekonomije, informatike i slicnoga
kao i prateci equipment.
:thumbup:
mmostar
Posts: 518
Joined: 14/01/2009 13:51

#13 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by mmostar »

pirmin wrote:Banjalucani koji su aktivni clanovi SDA zive kao mali kraljevi-bolje nego 80% srpskog stanovnistva tog grada.

Nama ostalima ne trebaju dzamije, crkve, medrese, dzemati kao i prateca svita "soljaca pameti".
Nama i nasim blizima trebaju inteligentni ljudi koji ce nas nauciti necemu pametnome sa polja tehnike, medicine, ekonomije, informatike i slicnoga
kao i prateci equipment.
Učlani se u SDA i riješio si problem :mrgreen:
mmostar
Posts: 518
Joined: 14/01/2009 13:51

#14 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by mmostar »

zagazaga wrote:
mmostar wrote:
pirmin wrote:Banjalucani koji su aktivni clanovi SDA zive kao mali kraljevi-bolje nego 80% srpskog stanovnistva tog grada.

Nama ostalima ne trebaju dzamije, crkve, medrese, dzemati kao i prateca svita "soljaca pameti".
Nama i nasim blizima trebaju inteligentni ljudi koji ce nas nauciti necemu pametnome sa polja tehnike, medicine, ekonomije, informatike i slicnoga
kao i prateci equipment.
Učlani se u SDA i riješio si problem :mrgreen:
a sta s onima koji imaju obraz i karakter :?
Nek trpe :D
User avatar
navratiponekad
Posts: 179
Joined: 02/02/2009 22:34

#15 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by navratiponekad »

:D[/quote]
mmostar wrote:
ljubav_aha wrote:muslimani iz BL ugorzeni,a sot je sa muslimanima u ostalim mjestima RS :!: :?:
mostar je postao istocni i zapadni berlin,sarajevo ima slijepo crijevo,istocno pardon srpsko sarajevo,
katolici iz SA odlaze jos uvijek u maticnu herceg bosnu,dolaze sandzaklije u federaciju

crna hronika migracije stanovnistva
..a svi zajedno u p.m. :D
o jesi mi ti plaho pametan-,
User avatar
Pokeemon
Posts: 52
Joined: 18/05/2010 15:34
Location: dodikov ured

#16 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Pokeemon »

Svaka vama cast banjalucani pravi sto volite svoj grad i zemlju ali nije sve u tome, naime veliki problem je u Banja Luci nedostatak bosnjaka,a i ostalih u upravnom vijecu grada Banja Luke, ovo ne vrijedi samo za Banja Luku nego za sve gradove u RS odakle su nasi ljudi rasijani po cijelom svijetu, uglavnom zbog nedostatka predstavnika bosnjaka u gradskim vijecima, odborima i svim ostalim ustavnim funkcijama, moguce je kvalitetno provoditi diskriminaciju ostalih, jer nema niko da se bori za prava ovih ljudi koji zive u BL ili da stavi Veto na neke odluke,nego se odluke provode kako je njima volja jer ih niko ne sprijecava u tome, tako danas nemamo rijesen status hotela Palas koji je vakufska zemlja jer nema niko tamo iz reda naseg naroda da se usprotivi tome ili sto se pravi crkva na mjestu gdje je bila poznata cesma Emina itd.niko nas ne pita zato, tako da slobodno ako zelite da mezarluci vasih predaka budu preorani i na njihovom mjestu napravljen novi trzni centar,il da se vasa imovina kulturno uzima radi prolaska nekog puta ili neceg drugog, samo zato jer su oni donijeli takve odluke,a da vase pravo nema ko da brani u gradskom vijecu ilii skupstini, slobodno nastavite stim sto i sada dobro radite, dakle slobodno jos ispoljavajte svoju Nezainteresiranost za svoj grad i domovinu, treba da se probudite i da date svoj GLAS za svoj grad i za domovnu, ja nisam politicar niti se time bavim, ali to je jedini nacin da se nesto poduzme, jer veliki broj banjalucana koji su u dijaspori ima CIPS dokumenat koji mu daje pravo glasa, to pravo ne ispoljava, glasajte molim vas za bilo koju politicku opciju koju vi mislite da je u redu ali glasajte, nemojte mi price, svi su oni isti... jer ovdje se ne radi samo o tome vec se radi i o egzistenciji vasih rodjaka koje ostavite da zive u Banja Luci dok vi budete daleko od rodne grude, nije dovoljno samo voliti svoj grad treba uciniti nesto i da ga spasis,a njemu je spas potreban jer genocid se i dalje provodi ne nozem i puskom nego drugim metodama, molim vas osvjestite se i razmislite, jer sramota je da od 50 000 banjalucana protjeranih, samo 2000 dadne svoj glas sto nije dovoljno ni za jednog clana skupsitne treba barem 4000 glasova, banjaluka nije uposte kako se vama cini koji dodjete na dvije sedmice odmora, hvala vama sto dodjete bujrum, ali je realnost mnogo drugacija ,vjerujete, ali vi to mozete promijeniti samo VI, jer kad su vam vec dali to pravo da mozete glasati u dijaspori nemojte pokazivati ne zainteresovanost jer se to itekako i vas tice i pokazite barem malo obzira prema svojoj domovini...
Ja cak nisam ni banjalucanin tako da ne mogu ni dati svoj glas ja sam samo student i vraticu se u svoj kraj poslije tako da nazalost nisam od koristi,ali vi itakako mozete, vi se jedini spas za domovinu :bih: nadam se da nije problem sto sam iskopirao ovo ponovo ali zaista mislim da se ovo treba reci...
User avatar
Angry_Orange
Posts: 50
Joined: 02/09/2009 18:47
Location: u garazi preko puta.....

#17 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Angry_Orange »

Ja sam i ranije imao veliku zelju da se vratim, i sada je jos imam, ali kad vidim kako je tamo u BL...ovo sada nije samo cista isprazna prica koju svi pricaju, ali se zaista srozala, ali bukvalno BL kao grad...svwe puno seljakluka, srimoastva, ali zaista...sve su ubili u gradu, sve zivo...dobro i vrijeme mi je se potrefilo ruzno, mozda sam malo i depresvian, ali stvarno su sve ubili sto se Bosne tice.,..
Cujem da ima i nekih jakih bosnjackih firmi u BL,i svaka cast tim ljudima sto tamo prave frime, i mislim da je to jedini pravi put...praviti firme koje ce zaposliti bosnjake, ali dati im normalne plate, a ne da se izrabljuju od rada, i tako bi se jedino mogao napraviti pomak naprijed...da se neko ne uvrijedi ko nema fakultet, ali zasita nada su samo mladi visoko obrazovani ljudi..
Inace BL kakva je sada,mislim u kakvom je stanju, definitvno nije grad u kojem bi volio zasnovati svoju porodicu...
Nazalost, koliko vidim velike greske su napravili politicari koji su trebali najvise posla uraditi, tj. u poslijeratnom periodu...sve je kasnije tesko ispravljati, ne kazem da je nemoguce,ali jako tesko..
BARESI
Posts: 38
Joined: 29/12/2009 18:39

#18 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by BARESI »

Ja sam povratnik u RS takodje,jedinu korist od povratka ima IVZ krug ljudi okupljenih oko SDA i njihovi poslušnici i poltroni.Ja kao i većina mojih prijatelja ponovo razmišljamo o odlasku,jer jednostavno smo osudjeni na propast -ŽIVJELI ZAŠTITNICI BOŠNJAČKI NACIONALNI INTERESA :x :x :x
User avatar
pirmin
Posts: 11199
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

#19 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by pirmin »

Sve je to subjektivno, stvar licne percepcije.
Ja licno i ne vidim neku razliku, cak mi grad kao grad danas izgleda daleko razvijeniji i cisci nego recimo u predratnim godinama a krkanluka je bilo onomad kao i sad-krkanluka koji se mogao naci u svim torovima.

Nego problem je u onom tipicnom "banjaluckom" mentalitetu..."politicari su trebali uraditi", "EU je trebala uraditi", "Japanci su trebali odraditi"...nigdje samoinicijative, nigdje progresivnih snaga u vlastitim redovima.

Nema nista bez borbe draga gospodo.
User avatar
Abu FEED el-Castro
Posts: 1655
Joined: 19/04/2006 11:41
Location: BH Teheran

#20 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Abu FEED el-Castro »

Cuj "PRIJETI"! Pa gdje vi pobogu zivite?! :shock: :roll:
User avatar
Angry_Orange
Posts: 50
Joined: 02/09/2009 18:47
Location: u garazi preko puta.....

#21 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Angry_Orange »

Abu FEED el-Castro wrote:Cuj "PRIJETI"! Pa gdje vi pobogu zivite?! :shock: :roll:

Nazalost dobro receno....:(
User avatar
Angry_Orange
Posts: 50
Joined: 02/09/2009 18:47
Location: u garazi preko puta.....

#22 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Angry_Orange »

Eh, a sto se tice toga sto neko rece kako je i prije rata bilo krkanluka, ja o tome ne mogu govoriti kako je rpije bilo, jer se jako malo sjecamč,svega tri,cetiri godine sam u BL zivio...a ipak kada vidim one cure po BL, sto u pola bijela dana u gradfna kafu idu u trenerkama za aerobik, muskarce u svilenim trenerkama, pa ljudi 90% normalno im da idu u grad na kafu i navece u grad da izlaze u trenerkama...one cure se bukvalno ne znaju srediti ji urediti, moj subjektivni dojam je da ih je 90%seljanke... npr. u Sarajevu sam primjetio da je drugacijje, i one sto sidju sa sela se makar iole urbaniziraju...
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7370
Joined: 16/01/2007 23:38

#23 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by banjaluka078 »

Joj, kako se meni bljucka od te priče "mi nemamo nikog u opštini", "sve nam otimaju i preoravaju"....pa da se gospoda koja ljeti dođe i šeta uz Vrbas, po mogućnosti samo na potezu Stupnica-Novoselija, imalo zainteresuje za dešavanja, imali bi svega da se naslušaju. Ne mogu imati nikog u opštini, jer osim što se jako malo kandiduje, Bošnjaci se rasprše na 3-4 stranke, Hrvati na 2-3...nije ni čudo da nikad niko ne bude izabran, jer glasa samo par hiljada, uvijek ista imena minus oni koji umru.
Dodatni problem je potpuni nedostatak platforme bilo kojeg kandidata...a ja neću glasati samo za ime, jer se zna da oni uzimu kredite kako bi se izgurali na mjesto odbornika u Skupštini grada, jer je cifra s kojom će otići nakon 4 godine nevjerovatna. A pogotovo mi nije dovoljna referenca to što na izlazu s džume imam svima tutne u ruke ime kandidata kojeg on gura.
Tokom onog Vezenog mosta, koji se, čujem, i ove godine održava, se sastanu jednom s nekim iz opštine, ovi s kravatama se smiješe "dragim komšijama koji su došli u posjetu svom gradu!" (hrak&pljuc), drage komšije malo pišnu od sreće što ih opštinari vole i nikom ništa. Nikad upitati za popravljanje puta prema Novoseliji, a kamoli izgradnji kanalizacije. Bože sačuvaj zarežati i reći da je dosta 15 godina šuplje priče!
Većini se boravak ovdje svede na terefič, jeftin sistematski, priliku da se dotegne umjetna vilica i dobiju jefine naočale s dioptrijom....pa još ako se može odraditi servis auta, ofarbati kosa i ubaciti silikoni (ne šalim se, "plastikaner" ljeti radi u dvije smjene, kao i većina privatnih ordinacija), puna šaka brade.
Što se tiče preoravanja...banana-država možda jesmo, jednopartijska i jednonacionalna skupština grada jeste, građevinka mafija na djelu jeste, ali se ipak svaki nacrt regulacionog plana stavlja i na sajt grada i u mjesnu zajednicu i u opštinu...svako može vidjeti, može se žaliti, može pokrenuti postupak.
Jeste li denacionalizovali svoju imovinu i time otežali to "otimanje" vašeg? Većini ljudi se ljeti ne da smarati time! Pa, samo se neće!
Ja sam dizala larmu i galamu, postavljala teme na svi forumima na kojima je bilo makar 5 Banjalučana, poslala stotine cirkularnih mailova svalog puta kad bi regulacioni plan obuhvatio stare dijelove, obale Vrbasa, naročito onaj regulacioni plan kojim bi se bitno izmijenio izgled obala Vrbasa od Gradskog mosta do Novoselije...većina reakcija je bila "ma samo neka probaju!" i "eh, da moje hoće uzeti i dati mi neki stan na toj lokaciji". Ako ne reagujete na prav(n)i način, ne možete onda kriviti samo vlast. Ja ovu vlast ne volim, suprotstavljam im se kad god mi se pruži prilika, koristim svako moje pravo...pa sam bar mirna kad znam da sam ispucala sve što sam mogla.

Ja za "jake" firme Bošnjaka, osim Islamske zajednice Banjaluka :D koja se ponaša kao porodični biznis određene porodice i njihovih uvlakača, nisam čula i znam da se raja dovija na sve moguće načine da dođu do posla. Ni kupiti posao u poreskoj više nije tako lako. SDA je u zadnje vrijeme počela privlačiti omladinu nuđenjem poslova, ali nema toliko "miješanih" institucija u BL koliko je besposlene omladine.

Angry_Orange, ja nisam bar 5 godina vidjela nikog u trenerci u kafiću ili klubu, osim ako nije onaj komšijski kafić pod zgradom gdje se "sleti" na brzinsku kafu. Pitam se kud su te to vodali!?
Last edited by banjaluka078 on 27/06/2010 18:45, edited 2 times in total.
User avatar
pirmin
Posts: 11199
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

#24 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by pirmin »

banjaluka078 wrote:pa još ako se može odraditi servis auta,
Vidis, dobro si me napomenula. :D

Gdje bih ja mogao odraditi servis svoje zvijerke? :D :D

Znas li za kakvog mahera za Audije? :D
User avatar
Ridjobrki
Posts: 11369
Joined: 21/05/2004 20:27
Location: https://twitter.com/Ridjobrki
Contact:

#25 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Ridjobrki »

banjaluka078 wrote:Joj, kako se meni bljucka od te priče "mi nemamo nikog u opštini", "sve nam otimaju i preoravaju"....pa da se gospoda koja ljeti dođe i šeta uz Vrbas, po mogućnosti samo na potezu Stupnica-Novoselija, imalo zainteresuje za dešavanja, imali bi svega da se naslušaju. Ne mogu imati nikog u opštini, jer osim što se jako malo kandiduje, Bošnjaci se rasprše na 3-4 stranke, Hrvati na 2-3...nije ni čudo da nikad niko ne bude izabran, jer glasa samo par hiljada, uvijek ista imena minus oni koji umru.
Dodatni problem je potpuni nedostatak platforme bilo kojeg kandidata...a ja neću glasati samo za ime, jer se zna da oni uzimju kredite kako bi se izgurali na mjesto odbornika u Skupštini grada, jer je cifra s kojom će otići nakon 4 godine nevjerovatna. A pogotovo mi nije dovoljna referenca to što na izlazu s džume imam svima tutne u ruke ime kandidata kojeg on gura.
Tokom onog Vezenog mosta, koji se, čujem, i ove godine održava, se sastanu jednom s nekim iz opštine, ovi s kravatama se smiješe "dragim komšijama koji su došli u posjetu svom gradu!" (hrak&pljuc), drage kompije malo pišnu od sreće što ih opštianri vole i nikom ništa. Nikad upitati za popravljanje puta prema Novoseliji, a kamoli izgradnji kanalizacije. Bože sačuvaj zarežati i reći da je dosta 15 godina šuplje priče!
Većini se borava ovdje svede na terefič, jeftin sistematski, priliku da se dotegne umjetna vilica i dobiju jefine naočale s dioptrijom....pa još ako se može odraditi servis auta, ofarbati kosa i ubaciti silikoni (ne šalim se, "plastikaner" ljeti radi u dvije smjene, kao i većina privatnih ordinacija), puna šaka brade.
Što se tiče preoravanja...banana-država možda jesmo, jenopartijska i jednonacionalna skupština grada jeste, građevinka mafija na djelu jeste, ali se ipak svaki nacrt regulacionog plana stavlja i na sajt grada i u mjesnu zajednicu i u opštinu...svako može vidjeti, može se žaliti, može pokrenuti postupak.
Jeste li denacionalizovali svoju imovinu i time otežali to "otimanje" vašeg? Većini ljudi se ljeti ne da smarati time! Pa, samo se neće!
Ja sam dizala larmu i galamu, postavljala teme na svi forumima na kojima je bilo makar 5 Banjalučana, poslala stotine cirkularnih mailova svalog puta kad bi regulacioni plan obuhvatio stare dijelove, obale Vrbasa, naročito onaj regulacioni plan kojim bi se bitno izmijenio izgled obala Vrbasa od Gradskog mosta do Novoselije...većina reakcija je bila "ma samo neka probaju!" i "eh, da moje hoće uzeti i dati mi neki stan na toj lokaciji". Ako ne reagujete na prav(n)i način, ne možete onda kriviti samo vlast. Ja ovu vlast ne volim, suprotstavljam im se kad god mi se pruži prilika, koristim svako moje pravo...pa sam bar mirna kad znam da sam ispucala sve što sam mogla.

Ja za "jake" firme Bošnjaka, osim Islamske zajednice Banjaluka :D koja se ponaša kao porodični biznis određene porodice i njihovih uvlakača, nisam čula i znam da se raja dovija na sve moguće načine da dođu do posla. Ni kupiti posao u poreskoj više nije tako lako. SDA je u zadnje vrijeme počela privlačiti omladinu nuđenjem poslova, ali nema toliko "miješanih" institucija u BL koliko je besposlene omladine.

Angry_Orange, ja nisam bar 5 godina vidjela nikog u trenerci u kafiću ili klubu, osim ako nije onaj komšijski kafić pod zgradom gdje se "sleti" na brzinsku kafu. Pitam se kud su te to vodali!?

Od riječi do riječi. X
Post Reply