http://www.youtube.com/watch?feature=re ... eJ9X41e9IE
Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
- Pietje_Bel
#26 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Mislim da je ta tradicija nastala u zadnjih 15 godina. Ustvari znam skoro pa sigurno. Bosanski franjevci su odrzali sjecanje na kraljicu katarinu a jedini koji obiljezavaju godisnjicu smrti nase kraljice su Bosanski katolici tj. Hrvati iz srednje Bosne. Kada ja budem vidao Bosnjacke "nane" koje zajedno za franjecvima budu pjevali ovo ispod, onda cu reci da mi Bosnjaci-muslimani imamo tradiciju sjecanja na nase kraljeve:
- zaratustra
#27 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Bilo bi lijepo, samo da Bog da da se i oko toga možemo složiti.
-
BajrinNajmladji
#28 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Sigurno da bih se priključio ovom hodočašću. Kako izgleda Tvrtkova zastava?Kardinal Puljić pozvao na molitvu za domovinu Bosnu i Hercegovinu
BiH - Kultura | Petak, 24 Listopad 2008
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice da 25. listopada, na smrtni dan bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, na osobit način mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu te odredio da se i ove godine u svim župama toga dana slavi misa za domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Također, kardinal je pozvao, u skladu s tradicijom, na smrtni dan kraljice Katarine, u subotu 25. listopada, na hodočašće na Bobovac te sudjelovanje na misnom slavlju u 11 sati, koje će, zbog njegova sudjelovanja na Biskupskoj sinodi, predvoditi pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar.
Na Bobovcu će, pod vodstvom Ureda katoličkog dušobružništva Ministarstva obrane BiH, sudjelovati i vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci sa svih razina te djelatnici DGS i SIPA.
Htio bih da je ponesem.
Nisam vjernik.
Last edited by BajrinNajmladji on 24/10/2008 21:27, edited 1 time in total.
-
splavar šime
#29 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
piupiu wrote:Molitva za domovinu,Pietje_Bel wrote:Ja sam za to da Bosnjaci i Hrvati zajedno obiljezavaju sjecanje na kraljicu Katarinu. Drugim rijecima "mi" Bosnjaci/ Bosanci moamo da se prikljucimo tradiciji sjecanja na nasu zadnju kraljicu. To molitvu za domovinu je svakako pozitivno. To ja vidim kao veliku sansu da se Bosnjaci i Hrvati priblize jedni drugima.. Ja sam za to da joj svi prisustvuju. muslimani vec imaju svoju tradiciju sjecanja na Katarinu, kao i katolici, i franjevci ... S obzirom da joj (Katarini) je majka bila pravoslavne vjere (Jelena Balsic), ona je bas jedan sve-bosanski simbol, i nasa zajednicka 'pra-kraljica'.
- Pietje_Bel
#30 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Ovo je grb kralja Tvrtka--Tvrtkovich:BajrinNajmladji wrote:Sigurno da bih se priključio ovom hodočašću. Kako izgleda Tvrtkova zastava?Kardinal Puljić pozvao na molitvu za domovinu Bosnu i Hercegovinu
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice da 25. listopada, na smrtni dan bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, na osobit način mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu te odredio da se i ove godine u svim župama toga dana slavi misa za domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Također, kardinal je pozvao, u skladu s tradicijom, na smrtni dan kraljice Katarine, u subotu 25. listopada, na hodočašće na Bobovac te sudjelovanje na misnom slavlju u 11 sati, koje će, zbog njegova sudjelovanja na Biskupskoj sinodi, predvoditi pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar.
Na Bobovcu će, pod vodstvom Ureda katoličkog dušobružništva Ministarstva obrane BiH, sudjelovati i vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci sa svih razina te djelatnici DGS i SIPA.
Htio bih da je ponesem.
Nisam vjernik.

Ovo je kralja Ostoje ja mislim:

- moler
#31 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Pietje_Bel wrote:Ovo je grb kralja Tvrtka--Tvrtkovich:BajrinNajmladji wrote:Sigurno da bih se priključio ovom hodočašću. Kako izgleda Tvrtkova zastava?Kardinal Puljić pozvao na molitvu za domovinu Bosnu i Hercegovinu
Htio bih da je ponesem.
Nisam vjernik.
Ovo je kralja Ostoje ja mislim:
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#32 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Znaci, ..... borili smo se pod zastavom Ostoje, .....Pietje_Bel wrote: Ovo je kralja Ostoje ja mislim:
- Pietje_Bel
#33 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Bosanska kruna na zidinama jajca:

- moler
#34 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
nice picturesPietje_Bel wrote:Bosanska kruna na zidinama jajca:![]()
- Pietje_Bel
#35 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Ljiljanka je bila zastava svih Bosanskih kraljeva. Kralj Tvrtko je ljiljane uveo. Posle njega su ljiljane nosili:pape wrote:Znaci, ..... borili smo se pod zastavom Ostoje, .....Pietje_Bel wrote: Ovo je kralja Ostoje ja mislim:
.... haj` dobro, ....
Tvrtko II
Dabisa
Ostoja
Ostojic
Tomas
Marija
Tomasevic
Stvar je u tome sto je ovaj znak iznad ljiljane se razlikovao. Ako bolje pogledas vidijet ces da je Tvrtko imao drugaciji grb od Ostoje ali obadvojca su imali ljiljane.
- moler
#36 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
ama bitno je da su ljiljaniPietje_Bel wrote:Ljiljanka je bila zastava svih Bosanskih kraljeva. Kralj Tvrtko je ljiljane uveo. Posle njega su ljiljane nosili:pape wrote:Znaci, ..... borili smo se pod zastavom Ostoje, .....Pietje_Bel wrote: Ovo je kralja Ostoje ja mislim:
.... haj` dobro, ....
Tvrtko II
Dabisa
Ostoja
Ostojic
Tomas
Marija
Tomasevic
Stvar je u tome sto je ovaj znak iznad ljiljane se razlikovao. Ako bolje pogledas vidijet ces da je Tvrtko imao drugaciji grb od Ostoje ali obadvojca su imali ljiljane.
- Maraschino
#37 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
pape wrote:Znaci, ..... borili smo se pod zastavom Ostoje, .....Pietje_Bel wrote: Ovo je kralja Ostoje ja mislim:
.... haj` dobro, ....
nisam mog'o izdrzati
- moler
#38 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
daj ba ljudi a ohanite više sa informacijama bitno je da su ljiljani sve su ostalo nijanseantikorupt wrote:Zanimljivost: Tomašević je poginuo od ruke Mehmeda el-Fatiha boreći se pod ljiljanima kao kršćanskim simbolom protiv došljaka-okupatora.
A onda Bošnjaci ''naslijedili'' i ljiljane i ubicu bosanskog kralja.
- Pietje_Bel
#39 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Pa ima istine dosta u tome sto pises. Ali i Bosnjaci -katolici su se poceli nazivati Hrvatima i uzeli su sahovnicu za svoj nacionalni simbol. Nijeli i to malo cinicno?antikorupt wrote:Zanimljivost: Tomašević je poginuo od ruke Mehmeda el-Fatiha boreći se pod ljiljanima kao kršćanskim simbolom protiv došljaka-okupatora.
- moler
#40 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Pietje_Bel wrote:Pa ima istine dosta u tome sto pises. Ali i Bosnjaci -katolici su se poceli nazivati Hrvatima i uzeli su sahovnicu za svoj nacionalni simbol. Nijeli i to malo cinicno?antikorupt wrote:Zanimljivost: Tomašević je poginuo od ruke Mehmeda el-Fatiha boreći se pod ljiljanima kao kršćanskim simbolom protiv došljaka-okupatora.
- sodom
#41 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Kao i Bosnjaci koji su se poceli nazivati Muslimanima kao necim vecim od imena "bosnjak" onda kada je kalaj pokusao objediniti sve vjere pod nazivom bosnjak!Pietje_Bel wrote:Pa ima istine dosta u tome sto pises. Ali i Bosnjaci -katolici su se poceli nazivati Hrvatima i uzeli su sahovnicu za svoj nacionalni simbol. Nijeli i to malo cinicno?antikorupt wrote:Zanimljivost: Tomašević je poginuo od ruke Mehmeda el-Fatiha boreći se pod ljiljanima kao kršćanskim simbolom protiv došljaka-okupatora.
- Pietje_Bel
#42 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Prije sto je dosao Kalaj (tacnije 50 godina prije toga, jos sa vrijeme Turske) je Fra Ivan Frane Jukic probao da uspostavi temelje za Bosnjacku naciju zajedno sa Mehmed pasom Ljubuskim. Tada su poceli izdavati i list "Bosnjak". Nisu samo Bosnjaci -muslimani krivi za neuspjesne pokusaje stvaranje sve Bosnjacke nacije vec su za to i krivi i katolici i Hrvatska i Srbija i Turska. Svi pomalo...sodom wrote:Kao i Bosnjaci koji su se poceli nazivati Muslimanima kao necim vecim od imena "bosnjak" onda kada je kalaj pokusao objediniti sve vjere pod nazivom bosnjak!Pietje_Bel wrote:Pa ima istine dosta u tome sto pises. Ali i Bosnjaci -katolici su se poceli nazivati Hrvatima i uzeli su sahovnicu za svoj nacionalni simbol. Nijeli i to malo cinicno?antikorupt wrote:Zanimljivost: Tomašević je poginuo od ruke Mehmeda el-Fatiha boreći se pod ljiljanima kao kršćanskim simbolom protiv došljaka-okupatora.
- Pietje_Bel
#43 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857):
Pjesma Bošnjaku,” koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:“Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.”
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg’ mi sv’jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.
-
VLAHOV
#44 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
ajde bosnjaci, srbi i hrvati odreknite se svoje nazovi vjere i svi vjerujte u jednu bosnu kakva jeste bez tri naroda i tri konfesije samo da zivimo i uzivamo ovakvi kakvi jesmo. pokloni mo se nasoj kraljici i borimo se za srecu jer jedino tako u ovoj zemlji mozemo opstati. ne dpustimo da nam piliticki, a kamoli vjerski poglavari kroje sudbinu. mi smo svi isti narod, zar ima veze da li smo obrezani ili ne, da li smo pokriveni po glavi ili ne, svi mi zelimo u stvari zivot dostojan ljudskog bica i za nas i pogotovo za nasu djecu, a ne nekakvu spodobu kontrolisanu od sila mraka i kojekavkih svjetskih probisvjeta i lopova u vidu politicara i kvazivjerskih vodja pokusavaju da stvore od nas. NARODE BOSNE I HERCEGOVINE PROBUDI SE!!!!!!!!!
-
dallton
#45 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
hebo ga otac ko ce vas ujediiniti, ne mozete ni kraljici na dzenazu otici da se ne posvadjate usput
jedna opaska - i zivot te nase prababe kraljice izgleda ko i nas sad, otisla u egzil jer se nije svidjala stranim silama a imala i unutrasnje neprijatelje, da pitanje bosanske hereze i ne spominjem...heretici tad, heretici sad ...ali kako god ona nam je zajednicka svima
jedna opaska - i zivot te nase prababe kraljice izgleda ko i nas sad, otisla u egzil jer se nije svidjala stranim silama a imala i unutrasnje neprijatelje, da pitanje bosanske hereze i ne spominjem...heretici tad, heretici sad ...ali kako god ona nam je zajednicka svima
- jeza u ledja
#46 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.

Ako smijem primjetiti ovaj grb na ulazu se cini svjeze sazidan.
- Pietje_Bel
#47 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Pa to je zato sto je renovirano. Zbog toga i jeste Zeljko Komsic otisao da to otvori.
- rosal
- Pietje_Bel
-
Orbini
#50 Re: Bošnjaci, Srbi i ostali, priključite se.
Kraljica Katarina nije ostavila nikakvo historijsko sjecanje u narodu, niti je vladala, niti je na ikoji nacin neka bitna fugura bosanske historije. Nju je crkva uzdigla i favoritizirala samo zato sto je izdala nekakvu rekla-kazala zakletvu gdje samo katolik ima pravo nasljedstva bosanske krune i izuzela iz dinastije sve sto su presli na islam. Samo zato, i od tada pocinje kult Katarine koji je u narodni mit usao preko crkvenih misa.
Katarina uopste nije nipocemu paradigma bosanskih vladara niti bosanske kulturne, drzavnorpavne, vjerske,.. osobitosti,... a kamoli bosnjastva. Bosnjastvo prije Osmanlija i bosanski vladari su bili nesto skroz drugo od lika i djela Katarine. Ona je katolicki favorit a ne bosanski i to je cinjenica, katolicka crkva se grozi i pomisli na Crkvu Bosansku a kamoli da slavi ikoga sa liste bosanskih banova i kraljeva koji su bili u najboljem slucaju katolici samo formalno. Postujem katolicko kulturno naslijedje i obiljezavanje njenog zivotopisa,... ali ako cemo govoriti o sjecanju i obiljezavanju neceg iz bosanske bastine - onda to svakako bolje i vjerodostojnije zasluzuju Kulin, Stjepan, Tvrtko,...
Jer slavljenjem velikana bosanske historije odajes pocast ujedno i bosanskoj drzavnopravnoj tradiciji i bogatoj bastini. A slavljenjem Katarine odajes pocast samo katolizaciji Bosne neposredno prije dolaska Osmanlija. Postujem, ali nosioci kulta Katarine su zadnji koji imaju tapiju nad bosanskom historijom i bastinom. Cak i muslimani su veci nosioci bosanske bastine - od poklonika Katarine koji uz njenu pocast ponesu usput i sahovnicu. Paradoks nad paradoksima.
Katarina uopste nije nipocemu paradigma bosanskih vladara niti bosanske kulturne, drzavnorpavne, vjerske,.. osobitosti,... a kamoli bosnjastva. Bosnjastvo prije Osmanlija i bosanski vladari su bili nesto skroz drugo od lika i djela Katarine. Ona je katolicki favorit a ne bosanski i to je cinjenica, katolicka crkva se grozi i pomisli na Crkvu Bosansku a kamoli da slavi ikoga sa liste bosanskih banova i kraljeva koji su bili u najboljem slucaju katolici samo formalno. Postujem katolicko kulturno naslijedje i obiljezavanje njenog zivotopisa,... ali ako cemo govoriti o sjecanju i obiljezavanju neceg iz bosanske bastine - onda to svakako bolje i vjerodostojnije zasluzuju Kulin, Stjepan, Tvrtko,...
Jer slavljenjem velikana bosanske historije odajes pocast ujedno i bosanskoj drzavnopravnoj tradiciji i bogatoj bastini. A slavljenjem Katarine odajes pocast samo katolizaciji Bosne neposredno prije dolaska Osmanlija. Postujem, ali nosioci kulta Katarine su zadnji koji imaju tapiju nad bosanskom historijom i bastinom. Cak i muslimani su veci nosioci bosanske bastine - od poklonika Katarine koji uz njenu pocast ponesu usput i sahovnicu. Paradoks nad paradoksima.