Bošnjaci sa Kosova traže pomoć BiH
-
zlata
Jedno mi je najjasnije....a to jest'...da je medju tim samozvanim Bosnjacima....najmanje onih koji su de fakto....legitimni Bosnjaci..tj. rodom Bosanci. Pitanje je...da li ih ikako ima?
Kao u slucaju Gorana...i Sandzaklija. Odluce da nisu Srbi...jer nisu pravoslavci, nisu Crnogorci...ni Makedonci...jer nisu pravoslavci...al'eto...isto su muslimani k'o ona tamo "braca" u Bosni...pa k'o onaj Goranac u clanku....postanu Bosnjaci!
Dabome...onda ce zahtijevati bosanski jezik od kosovarske kvazi- drzave...mada ga nikad prije nisu govorili. Pa ce im mozda stici i par ucitelja iz Saraj'va...da ih uci taj novi "maternji" jezik.
Tako se postaje Bosnjak u 21-om stoljecu balkanske civilizacije!
Onda ce pokoji uspjesniji gastarbeiter sa Gore kupiti imanje oko Saraj'va. Pa ce otic' na Goru...puhati se k'o pravi Sarajlija...pa ce onda naval'ti jos njih nekol'ko...and so on...and so on...and so on....
Kao u slucaju Gorana...i Sandzaklija. Odluce da nisu Srbi...jer nisu pravoslavci, nisu Crnogorci...ni Makedonci...jer nisu pravoslavci...al'eto...isto su muslimani k'o ona tamo "braca" u Bosni...pa k'o onaj Goranac u clanku....postanu Bosnjaci!
Dabome...onda ce zahtijevati bosanski jezik od kosovarske kvazi- drzave...mada ga nikad prije nisu govorili. Pa ce im mozda stici i par ucitelja iz Saraj'va...da ih uci taj novi "maternji" jezik.
Onda ce pokoji uspjesniji gastarbeiter sa Gore kupiti imanje oko Saraj'va. Pa ce otic' na Goru...puhati se k'o pravi Sarajlija...pa ce onda naval'ti jos njih nekol'ko...and so on...and so on...and so on....
-
St.Germain
misli, misli...svi smo mi najebali, sve je ovo jebeni Matrix. A sad idi u...sto sargarepa, zachatavasmraVOjed wrote:jel s ovim brzm interneton i čovjek brže misli?
-
wanderer
O cemu ti to, mravojed? Koji su sta uradili?
Zlato, izvini, ali ti si izgleda fakat za psihijatrije. Doduse, mozda si na Rasinom odjelu i pokupila tu "pamet" pa je sada ovuda prosipas. Lupas, bulaznis, vrijedjas, i opet ti nije dosta. De se malo presaberi, pogledaj temu, i ako imas sta pametno reci izvoli.
Zlato, izvini, ali ti si izgleda fakat za psihijatrije. Doduse, mozda si na Rasinom odjelu i pokupila tu "pamet" pa je sada ovuda prosipas. Lupas, bulaznis, vrijedjas, i opet ti nije dosta. De se malo presaberi, pogledaj temu, i ako imas sta pametno reci izvoli.
- dizZaster
zlata, ocito da o Bosnjacima imas vrlo malo znanjazlata wrote:Jedno mi je najjasnije....a to jest'...da je medju tim samozvanim Bosnjacima....najmanje onih koji su de fakto....legitimni Bosnjaci..tj. rodom Bosanci. Pitanje je...da li ih ikako ima?
ili citas pogresnu literaturu.
procitaj ovaj tekst,da ti se priblizi istina o Bosnjacima
citat;
ZLOUPOTREBA ‘INTELEKTA’
Srpsko-crnogorskom s jedne, te hrvatskom agresijom s druge strane, Bosnjaci i njihova domovina Bosna i Hercegovina su dozivjeli jos jedan u nizu genocida koji je bio najtragicniji i najbolniji, pa cak i najmasovniji u ubistvima neduznih civila. U svom tom paklu i agresorskoj okupaciji, u Sarajevu je krajem septembra 1993. godine odrzan Sve Bosnjacki Sabor na kojem je konacno, poslije stoljetne zabrane, vraceno nase povijesno nacionalno ime Bosnjak, do tada M(m)usliman, u zavisnosti kako su nas u kojem krugu zvali.
Znaci, u protkelih desetak godina na podrucju Bosne, a posebno Srbije i Crne Gore gdje zive Bosnjaci, nikle su kao pecurke poslije kise, razna udruzenja, stranke i druge (ne)vladine organizacije koje u svom nazivu imaju, zacudjuce, dvojne nazive za nas nacionalni identitet, poput Musliman-Bosnjak, Bosnjak-Musliman, musliman-Bosnjak, Bosnjak-musliman, M(m)uslimani Crne Gore (I Srbije), Crnogorski M(m)uslimani i ko zna kako jos!?
Elem, sve te organizacije ubjedjivale su bosnjacku populaciju u spomenutim republikama da se bore za ocuvanje nase kulture, kao i (cijeg) nacionalnog bica. I kako rekoh, osnovala su se razna Udruzenja, Stranke, Matice po istom zadatku. Evo sada je osnovano jos jedno udruzenje u Podgorici koje je imenovano kao Forum Muslimana Bosnjaka Crne Gore. Pitam se, mogu li nas zastiti oni intelektualci koji u samom nazivu mijesaju nacionalno sa vjerskim i obrnuto, bas kako su to radili oni koji su zeljeli da nas vise nema. Naglasavnje na spomenutom Forumu Muslimana Bosnjaka CG, da ce se odrzati okrugli stolovi vezano za nase nacionalno ime, kako oni kazu Muslimana Bosnjaka, je nista drugo nego zabadanje noza u ledja bosnjackom intelektualnom kadru koji su pod agrsorskom opsadom i granatama imali hrabrosti da konacno vrate Bosnjacima svoje nacionalno ime i pravo na nas bosanski jezik.
Sada se namece pitanje, ko to ima pravo da nakon najtezih desetak godina u bosnjackoj historiji ponovo ispocetka pokrece pitanje o nasem nacionalnom identitetu i to sve dirigirano i predvodjeno sa “intelektualcima” sa nasim imenima?! Konacno, zasto sute i mirno posmatraju svjesni bosnjacki intelektualci iz nase domovine BiH, pa i Sandzaka i na taj nacin preveci u nasem narodu konfuzno stanje, posebno kod onih koji zive u CG i Srbiji? Zar nije lahkse da se kaze onima koji bi zeljeli da se nadju u svakom taboru da su na pogrjesnom kursu.
Svakako, vakat je da se bosnjacke institucije i intelektualci definitivno probude iz sna i oglase, jer predvidja se, da ce se popis stanovnistva u Srbiji i Crnoj Gori odrzati do sredine 2003. godine, sto se moze desiti da ostanemo bez bosnjacke populacije u buducoj novoformiranoj Zejednici drzava S i CG. Nadamo se da ce i bosnjacki narod konacno osujetiti sve one koji nas umjesto u buducnost vode i to uspjesno, nazalost, u proslost.
Esad R. KRCIC,
New York, 29. Dec. 2002. g.
[/url]
kraj citata;
-
MedoX
Hehehehehhe..Nemoj da pocnemo pricat kako se postajalo Hrvat ili Srbin krajem 19. i 20. stoljeca... Bar 3/4 Hrvata i oko 1/2 Srba u Bosni i Hercegovini su ustvari Bosnjaci, ili da ne pomjesamo,Bosanci katolicke i Bosanci pravoslavne vjeroispovjesti, koji su u cilju da se identificiraju s nekim u momentu pojave novog znacenja nacije, postali Srbi odnosno Hrvati...zlata wrote:Jedno mi je najjasnije....a to jest'...da je medju tim samozvanim Bosnjacima....najmanje onih koji su de fakto....legitimni Bosnjaci..tj. rodom Bosanci. Pitanje je...da li ih ikako ima?
-
Dobrusky
Zlata ili je nedovolj no obavjestena o Bosnjacima van BiH, ili, posto je bolsena, prividja jnoj se i bunca ili je zlonamjerna. Drugacije se ne mogu razumjeti njene izjave vezane za temu topika.
Inace ovaj Krcicev tekst bi se trebao uzeti sa rezervom. Isuvise licnog ima unetog u njemu, uostalom kao i vecinu aktivnosti do sada, a koje su vezane za nezavisnost i neke bosnjacke intelektualce iz Crne Gore.
Inace ovaj Krcicev tekst bi se trebao uzeti sa rezervom. Isuvise licnog ima unetog u njemu, uostalom kao i vecinu aktivnosti do sada, a koje su vezane za nezavisnost i neke bosnjacke intelektualce iz Crne Gore.
-
MedoX
Zlata je u vise poruka bila zlonamjerna, da ne pominjem da bosanski jezik naziva "bosnjackim?!?"...Dobrusky wrote:Zlata ili je nedovolj no obavjestena o Bosnjacima van BiH, ili, posto je bolsena, prividja jnoj se i bunca ili je zlonamjerna. Drugacije se ne mogu razumjeti njene izjave vezane za temu topika.
Dobrusky,svaku poruku prihvati sa rezervom,pogotovo kada procitas da neko Bosnjake s Kosova i Sandzaka ne smatra Bosnjacima, buduci da u Bosni, naravno, zive i Srbi (necu Hrvate spominjati jer oni nemaju veze sa ovim pitanjem), među kojima ih je mnogo zlonamjernih,koji kada su uvidjeli da ne mogu unistiti bosnjacku naciju u Bosni, sada to pokusavaju uciniti na drugim mjestima..mozda se oni kriju iz poruka tog tipa...
-
Dobrusky
Ja sam toga svjestan MedoX. Vlasi i Latini su skloni svakojakim gadostima da bi napakostili Bosnjacima ... to je vec vidjeno. Mena zanima samo to, kako se nasi nisu opametili i sta bi to trebalo da se desi da im dodje "iz guzice u glavu"?MedoX wrote:Zlata je u vise poruka bila zlonamjerna, da ne pominjem da bosanski jezik naziva "bosnjackim?!?"...Dobrusky wrote:Zlata ili je nedovolj no obavjestena o Bosnjacima van BiH, ili, posto je bolsena, prividja jnoj se i bunca ili je zlonamjerna. Drugacije se ne mogu razumjeti njene izjave vezane za temu topika.
Dobrusky,svaku poruku prihvati sa rezervom,pogotovo kada procitas da neko Bosnjake s Kosova i Sandzaka ne smatra Bosnjacima, buduci da u Bosni, naravno, zive i Srbi (necu Hrvate spominjati jer oni nemaju veze sa ovim pitanjem), među kojima ih je mnogo zlonamjernih,koji kada su uvidjeli da ne mogu unistiti bosnjacku naciju u Bosni, sada to pokusavaju uciniti na drugim mjestima..mozda se oni kriju iz poruka tog tipa...
P.S.
I ne v idim razlog sto te "Bosnjacki jezik" nervira ?!!!
Bosnjacki jezik je podvarijanta Bosanskog jezika koji se govori u Sandzaku i mi smo ga uvijek tako nazivali ili "nashki", "nash jezik", a tako je i danas.
Za one koji ne znaju, ukljucujuci i Zlatu. Kada je pojam Bosnjak u Bosni bio nepoznat, nas su tako nazivali nase komsije Albanci i Crnogorci, a deo Kosovske Mitrovice koji se zove Bosnjacka mahala star je koliko i sami grad.
-
Shoshana
Bi li mi neko od ovih upucenijih mogao odgovoriti na jedno pitanje?
Nije nikakva suplja, stvarno mi nije jasno... Pokusala sam naci na internetu neki zvanicni dokumenat, al' mi ne podje za rukom...
Da li je termin Bosnjak = (prijeratni) Musliman,
ili je termin Bosnjak > (prijeratni) Musliman?
Nije nikakva suplja, stvarno mi nije jasno... Pokusala sam naci na internetu neki zvanicni dokumenat, al' mi ne podje za rukom...
-
zlata
Dobrusky....i nas su nekad...nasi susjedi zvali "Turci"...ali mi to nismo bili. Pojam Bosnjak u Bosni nije nepoznat. Sve do nedavno...znacio je etnicki Bosanac (Hercegovac). Sad znaci Musliman bivse YU! Znaci...danasnji "Bosnjak" samo etimoloski ima veze s'Bosnom...al'ne mora to biti ni etnicki, nacionalno, drzavno. Mora biti "musliman" i sa prostora bivse YU, i govoriti jednim od juznoslavenskih jezika!Dobrusky wrote:Ja sam toga svjestan MedoX. Vlasi i Latini su skloni svakojakim gadostima da bi napakostili Bosnjacima ... to je vec vidjeno. Mena zanima samo to, kako se nasi nisu opametili i sta bi to trebalo da se desi da im dodje "iz guzice u glavu"?MedoX wrote:Zlata je u vise poruka bila zlonamjerna, da ne pominjem da bosanski jezik naziva "bosnjackim?!?"...Dobrusky wrote:Zlata ili je nedovolj no obavjestena o Bosnjacima van BiH, ili, posto je bolsena, prividja jnoj se i bunca ili je zlonamjerna. Drugacije se ne mogu razumjeti njene izjave vezane za temu topika.
P.S.
Bosnjacki jezik je podvarijanta Bosanskog jezika koji se govori u Sandzaku i mi smo ga uvijek tako nazivali ili "nashki", "nash jezik", a tako je i danas.
Za one koji ne znaju, ukljucujuci i Zlatu. Kada je pojam Bosnjak u Bosni bio nepoznat, nas su tako nazivali nase komsije Albanci i Crnogorci, a deo Kosovske Mitrovice koji se zove Bosnjacka mahala star je koliko i sami grad.
-
zzzzz
Do 1918 i okupacije istocnih komsija Bosnjak, od tada bez prava na nacionalni identitet, 1968 Musliman a od 1991 vraca se nacionalno ime BosnjakShoshana wrote:Bi li mi neko od ovih upucenijih mogao odgovoriti na jedno pitanje?
-
MedoX
Eh vidis onda nismo istomisljenici...Dobrusky wrote:Ja sam toga svjestan MedoX. Vlasi i Latini su skloni svakojakim gadostima da bi napakostili Bosnjacima ... to je vec vidjeno. Mena zanima samo to, kako se nasi nisu opametili i sta bi to trebalo da se desi da im dodje "iz guzice u glavu"?MedoX wrote:Zlata je u vise poruka bila zlonamjerna, da ne pominjem da bosanski jezik naziva "bosnjackim?!?"...Dobrusky wrote:Zlata ili je nedovolj no obavjestena o Bosnjacima van BiH, ili, posto je bolsena, prividja jnoj se i bunca ili je zlonamjerna. Drugacije se ne mogu razumjeti njene izjave vezane za temu topika.
P.S.
Bosanski jezik je zik Bosnjaka, da su Bosnjaci htjeli da se zove bosnjacki zvao bi se bosnjacki....
Ako vi se smatrate Bosnjacima,onda govorite onako kako su bosnjacki intelektualci nazvali taj jezik,a i kako se taj jezik i historijski zove BOSANSKI JEZIK...
Vi ponovo prihvatate, drugi oblik onog pretvaranja Bosnjaka u Torbese i Gorance.. a to je da vas razdvoje od Bosne,tako sto cete vi jezik zvati bosnjackim,a Bosnjaci u Bosni bosanskim...
-
MedoX
A Dobrusky,gluposti tog tipa da su Bosnjaci na Kosovu znali da su Bosnjaci, prije Bosnjaka u bosnjackoj domovini Bosni je cista glupost...
Postavlja se pitanje,zasto da pokusavam da branim u ovom slucaju Bosnjake Kosova,kada kao i Bosnjaci Sandzaka,imaju nesto u sebi ,da misle da su pametniji od Bosnjaka Bosne...
To je apsurd,buduci da su Bosnjaci Bosne prvi postali samosvjesni, Bosna je domovina svih Bosnjaka, Bosna je kolijevka bosanskog jezika kojim pricaju svi Bosnjaci,te ako ce Bosnjaci Kosova davati neko drugo ime bosanskom jeziku,onda znaci da se odvajaju od Bosnjaka Bosne, te postaju upravo onakvi kakvim i ovdje Zlata,i Zlati slicni opisuju...
Postavlja se pitanje,zasto da pokusavam da branim u ovom slucaju Bosnjake Kosova,kada kao i Bosnjaci Sandzaka,imaju nesto u sebi ,da misle da su pametniji od Bosnjaka Bosne...
To je apsurd,buduci da su Bosnjaci Bosne prvi postali samosvjesni, Bosna je domovina svih Bosnjaka, Bosna je kolijevka bosanskog jezika kojim pricaju svi Bosnjaci,te ako ce Bosnjaci Kosova davati neko drugo ime bosanskom jeziku,onda znaci da se odvajaju od Bosnjaka Bosne, te postaju upravo onakvi kakvim i ovdje Zlata,i Zlati slicni opisuju...
-
wanderer
Tvrdnje srpskih fasista da su Bosnjaci poturceni Srbi nisu nove, ni kada se radi o Bsnjacima iz BiH, a jos manje o onima iz Sandzaka i Kosova. Nije novo ni prihvacanje tih teza od strane ksenofobicnih mahalasa u kasabama sirom BiH. Sta i ocekivati od naroda ciji su dijelovi "oslobadjali" Hrvatsku od Hrvata sa svojim komsijama Srbima, a koje su ovi u znak zahvale ili pobili ili pozatvarali u logore pa protjerali (sifra: sjeti se Kozarca)? Da su pola ovog prezira i podsmijeha koje pokazuju prema Bosnjacima izvan BiH pokazali prema zadriglim priucenim oficircinama i udbasima koji su im svakodnevno pristizali iz Sumadije, BiH bi zasigurno bila puno jaca kao korpus 1992. Medjutim, interesantno je da nama ipak jos nije doslo iz guzice u glavu.
Zato, jedno pitanje za ove sto pobijaju pravo Bosnjaka izvan BiH da se tako izjasnjavaju: Pod pretpostavkom da se RS uspije odvojiti, smije li se po njima ono malo jada Bosnjaka sto se usudilo vratiti u Visegrad, Rudo itd i dalje tako izjasnjavati, ili time automatski postaju Srbi islamske vjeroispovjesti?
Ili je mozda oni vec nisu Bosnjaci, posto su upravo taj Visegrad i Rudo do pred Berlinski Kongres bili administrativni dio Sandzaka (dakle, svi zajedno u bosanskom elajetu)?
Zato, jedno pitanje za ove sto pobijaju pravo Bosnjaka izvan BiH da se tako izjasnjavaju: Pod pretpostavkom da se RS uspije odvojiti, smije li se po njima ono malo jada Bosnjaka sto se usudilo vratiti u Visegrad, Rudo itd i dalje tako izjasnjavati, ili time automatski postaju Srbi islamske vjeroispovjesti?
Ili je mozda oni vec nisu Bosnjaci, posto su upravo taj Visegrad i Rudo do pred Berlinski Kongres bili administrativni dio Sandzaka (dakle, svi zajedno u bosanskom elajetu)?
-
_BaykoNoor_
Kad bi se pobili nas i njihov Brus Li sta mislite ciji bi pobijedio?
Ups, fulih temu
A ovo vi raspravljate o politici u nedelju uvece? E kako tuzne zivote zivite, tako mladi a vec vas zajebalo
Nego levati, ebem i vas i Bosnjake i Kosovo i BiH. Valja li ova?
p.s. za odgovore uvredljivog sadrzaja koristite pp

p.s. za odgovore uvredljivog sadrzaja koristite pp