Bošnjaci sa Kosova traže pomoć BiH

savjest

Post by savjest »

wanderer wrote:
Da nismo u Evropi, zavrsili bi kao Tutsiji u Ruandi kojih je zakratko pobijeno skoro milion, a da to niko maltene nije ni primjetio.

.
Stara kurva Evropa.
Sve je time receno.

Kad smo vec kod Ruande pa ona(Evropa, zapadna) je upravo najveci krivac za tamosnji haos. Ona je likvidirala tamosnjeg predsjednika(tacnije Belgija koja je izrucila rakete i napravila scenario za obaranje aviona u kojem se nalazio predsjednik).

Belgija i Njemacka su opuhale tu zemlju i onda napravile sranje i tako zatrli sve tragove. Sve i jedan sukob koji se desio u Africi je isceniran iz Evrope.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Izumiru svojom voljom, jer su im drazi strani pasosi i eurici o kojima su samo mogli sanjati u svojim zabitima, i prije rata, pa im se tu dijapazon i zavrsava. Dobar dio ih jedva ceka sljedeci koncert Cece i slicnih, a ni socijala nije losa.
Jest, upravo.

Drazi nam je dusevni mir i po cijenu gubitka identiteta, od dzihadluka i pomoci bratiji od Palestine do Kosova.

Sto se tice socijale, od cega li bogati to zive ministrici, sudije, efendijice i popovi u Be-Ha?

Tesko zaradjenim i stecenih hljepcem baziranom na vazu definiranja i re-definiranja drzava, zakona, nacija i matica, jel to? I, od kad je tako, ni drzave, ni nacije, ni zakona, a ni socijale vise nema. Al' ne mari. Ima drugih problema, koje trebamo uporedo rijesavati. I, da. Necemo nikad ove gore navedene probleme klasificirati kao uzrokom odlaska najskolovanijih ljudi, koji eto, mogu bolje zaraditi kao fabricki radnici nego kao profesori na univerzitetima ili direktori drzavnih firmi koje se rasprodase upravo u ruke, Bosanaca i Hercegovaca.

Nego, sto se tice nas vani, samo bih ti rekao ovo. Nije vani ko moze vec ko smije. Zbog toga, smjelosti, u drzavi i gradu u kojem (pretpostavljam) zivis, odavno vise nema. Jer je otisla, sa 90% "bivsih" Sarajlija koje zamjenise neki novi klinci. Oni koji su tu, jer vole Bosnu i Seher. I, koji nisu nedavno zamjenili pasose, nego cak i nacije i maternje jezike, koji ne zaraduju Eurice na patnji naroda cije interese stite i oni, koji nam u sustini, glacaju obraz u svijetu, te smo danas na nivou kakve zvjerske rake.
zzzzz

Post by zzzzz »

wanderer wrote:
Sem toga, radi se o instituciji koja jos uvijek Bosnjake uobicava nazivati "bosanskim muslimanima", pa i nisu bas neka referenca.
Hajde nek jos nekome ovo bode oci.

@Wanderer, nazalost rijetki su oni koji na ovo reaguju. Gledam izvjestaj iz Vasingtona, za govornicom se smjenjuju Holbruk i Barns, prvi govori bosanski muslimani, drugi govori o Srbima, Hrvatima i muslimanima......mislis da je neko od nasih predstavnika reagovao.

Dan poslije vecina svjetskih medija izvjestava u istom stilu npr. Herald Tribune takodje koristi termin bosanski muslimani (sta radi Bosnjacki kongres i E. Jaganjac)

Ovo je posao za nasa diplomatska predsavnistva ali s obzirom da znamo koliko su kvalifikovani oni koji tamo rade, mislim da mi mozemo uciniti vise od njihovog velikog nista.

Ja sam prije dva dana poslao mail jednoj evropskoj tv kuci reagujuci upravo na ovakvo izvjestavanje iz BiH i koristenje termina "bosanski musliman" ili musliman. Nazalost tanak sam sa engleskim pa nisam poslao isti mail za urednistvo Heralda T.

Vjerujem, kad bi nas bilo vise koji reaguju na koristenje ovakve iskrivljene terminologije u svjetskim medijima, da bi se to moglo promijeniti.

Ljetos sam pricao sa momkom iz Tuzle na ovu temu i on mi rece (neznam koliko je to istina) da je u pocetku rata srbijanski lobi uticao na BBC da prestanu izvjestavati o zaracenim stranama kao Bosnian, Serbs end Croats vec da se koriste terminom musliman, sto im je i uspjelo.
Vrijeme je da mi to promijenimo, napokon smo vratili nase nacionalno ime i zasto da dozvolimo da nas svode na vjersku grupu???
Last edited by zzzzz on 26/11/2005 15:29, edited 1 time in total.
wanderer

Post by wanderer »

Nesferatu, moram priznati da mi nije jasno sa kim se ti svadjas, a jos manje oko cega.

To o cemu govoris (braindrain i sl.) nije uzrok vec posljedica. Dakle, treba rjesavati prave uzrocnike a ne traziti opravdanja nasim iseljenicima koji trenutno sa BiH imaju manje veze od tih Bosnjaka sa Kosova, jer ih jednostavno ne interesuje.

A kad vec priupita, i ja sada zivim vani, tako da o nasim iseljenicima (kojima i sam pripadam) govorim iz prve ruke. Problem sjebane ekonomije i kradje svega sto je vrijedno manje u ovom trenutku pogadja mene nego one dolje ciji hljeb od toga zavisi. Dakle, to nije a priori problem zastite Bosnjaka na zapadu, koje si ti u startu i spomenuo.

Takodje, po n-ti put: ne radi se o dzihadluku, vec o diplomatskoj pomoci narodu cije je sonovna egzistencija ugrozena. Kontas li sad, ili da opet ponovim?
Last edited by wanderer on 26/11/2005 15:38, edited 1 time in total.
Shoba

Post by Shoba »

savjest wrote:
Shoba wrote:
savjest wrote: Lupas (po drugi put). U jednoj liniji je dokazano da tvoje spominjanje St Louis-a nema ama bas nikakve veze sa situacijom na Kosovu i ti si nastavio da bulaznis istim tonom;
Ti si jedini koji bunca o nekakvom ratu.

I izmedu ostalog sta se tebe ovo tice? Ne uplicemo se gdje ti nije mjesto. Ni mi se ne uplicemo u to oce li(kako ti napisa) tvoji srbi pomagati vama ili ne. Ti nemas nikakve veze sa ovim.
ja nemam vez s tim :lol:

Jarane, nesto mi se cini da si i ti jedan od onih koji su se ufatili noge kad je najvise trebalo, pa sada bi da ides sa handzarom u Bosnu i ispraljvas krive drine zato imas osjecaj krivice da si rat presjedio negdje. Muka mi je od vas koji ste sada pametni, a kad je trebalo sutili ste u nekim misjim rupama....

Pored toga, ako nisi iz Bosne, idi na svoj lokalni forum pa tamo propagiraj svoje nebuloze. Mi smo ovde prvo Sarajlije pa onda sve ostalo.....

Ti ili si pijan ili ti je 13 godina ili su glup a mozde sve odjednom sto je najvjerovatnije. Razgovor sa tobom se svodi na mlacenje prazne slame. Lupas s brda s dola bez ikakve veze sa samom temom.

najbolje te ignorisati.
8) keep going....
Shoba

Post by Shoba »

savjest wrote:
wanderer wrote:
Da nismo u Evropi, zavrsili bi kao Tutsiji u Ruandi kojih je zakratko pobijeno skoro milion, a da to niko maltene nije ni primjetio.

.
Stara kurva Evropa.
Sve je time receno.

Kad smo vec kod Ruande pa ona(Evropa, zapadna) je upravo najveci krivac za tamosnji haos. Ona je likvidirala tamosnjeg predsjednika(tacnije Belgija koja je izrucila rakete i napravila scenario za obaranje aviona u kojem se nalazio predsjednik).

Belgija i Njemacka su opuhale tu zemlju i onda napravile sranje i tako zatrli sve tragove. Sve i jedan sukob koji se desio u Africi je isceniran iz Evrope.
Ipak smo dobro prosli......zaista mislis da smo mogli dobiti nezavisnost tek tako? Slobo je ladno mogao da sve poravna avionima i da mobilise cijelu srbiju da se prosetaju kroz Bosnu ko sto su se prosetali kroz kosovo............
wanderer

Post by wanderer »

zzzz, BBC je prica za sebe. Mada izuzetno respektabilna kuca, srpski lobi koji je gradjen decenijama ipak jos uvijek ima uticaja na njihovu politiku. To se ne odrazava na kvalitet izvjestavanja, jer su tu u svijetu neprikosnoveni, vec ponekad po odabiru tema i "sitnicama" a ala "bosanski muslimani".

Ne vjerujem da se tu moze ista uraditi preko noci, jer ni ova pozicija koju je izgradio srpski lobi nije napravljena na brzinu. Nama ce vjerovarno trebati jos duze, bas zbog takve "diplomacije", a bogami i "state of mind" nas samih, koji je najbolje ilustriran bas na ovoj temi.
Shoba

Post by Shoba »

wanderer wrote:zzzz, BBC je prica za sebe. Mada izuzetno respektabilna kuca, srpski lobi koji je gradjen decenijama ipak jos uvijek ima uticaja na njihovu politiku. To se ne odrazava na kvalitet izvjestavanja, jer su tu u svijetu neprikosnoveni, vec ponekad po odabiru tema i "sitnicama" a ala "bosanski muslimani".

Ne vjerujem da se tu moze ista uraditi preko noci, jer ni ova pozicija koju je izgradio srpski lobi nije napravljena na brzinu. Nama ce vjerovarno trebati jos duze, bas zbog takve "diplomacije", a bogami i "state of mind" nas samih, koji je najbolje ilustriran bas na ovoj temi.
Slazem se sa ovim. Mi u stvari uopste i nemamo diplomatiju. Ovih par ambasadora samo pecate vize i jedu po prijemima.
Srbija ima izuzetno jaku diplomatiju od kako su postali nezavisni, Pored toga, imaju porodicne veze sa monarhijama sirom svijeta, a pogotovo engleskom. Imali su i masone u 18 stoljecu, imaju ih i sad, i sve ostale veze koje se mogu imati. Mi smo sto se diplomatije tice mali misevi..
Nesferatu

Post by Nesferatu »

A kad vec priupita, i ja sada zivim vani, tako da o nasim iseljenicima (kojima i sam pripadam) govorim iz prve ruke. Problem sjebane ekonomije i kradje svega sto je vrijedno manje u ovom trenutku pogadja mene nego one dolje ciji hljeb od toga zavisi. Dakle, to nije a priori problem zastite Bosnjaka na zapadu, koje si ti u startu i spomenuo.

Takodje, po n-ti put: ne radi se o dzihadluku, vec o diplomatskoj pomoci narodu cije je sonovna egzistencija ugrozena. Kontas li sad, ili da opet ponovim?
Diplomatska pomoc na balkanu? Diplomatska pomoc od Bosnjaka? De, mi objasni, po n-ti put sta je to? Ko je to? Odakle je to? Jel to onaj poznati nam prazni vaz, koji nigdje nista i ne vrijedi? A, konkretne pomoci, osim dzihadluka i vaza o spremnosti na isti, ja zaista ne vidim.

Kome ne pase na Kosovu, moze samo da ide, sa Kosova. Moja preporuka, na Zapad. Neka pomogne svak, sam sebi prvo. Jer jedni od drugih mozemo samo ocekivati da trazimo nesto, nikako obrnuto. Kad god se spominje Bosnjastvo, u istom segmentu se spominju i obaveze i potrazenja. A, od Bosnjastva traziti? Eto da rijesi primarne probleme, unutranje, unutar samog naroda, ma daj, sta ti je. Na tome se baziraju sve buduce politicke kampanje i usmjerivanje kaziprsta u pravcu kontra onog od sebe samih....

Zastita Bosnjaka na Zapadu upravo jest rijesavanje unutrasnjih problema u BiH tj. barem je pocetak tog procesa. Jer nas ovdje poprilican broj lomi grbacu da bi penzioneri i djeca nam iz uzih familija mogli imati koliko toliko normalnu starost ili djetinstvo. Nije niko duzan, pomagati one zdrave, prave od 18-65, ali ispod i iznad, htjeo ili ne, moras ako nema ko drugi. Ali, o toj problematici, se ne brine niko. Takvim samo govore, blago tebi, ti imas svog nekog vani. Znas, podrazumjeva se da je to, stalno rijesenje problematike cijele. Nego, daj da oni, druge brige brinu. Nije malo Bosanske, nego i Kosovarske.
MedoX

Post by MedoX »

Ne znam tacno kako se zove,znam da je nesto tipa Sjevernoamericki savez Bosnjaka ili nesto slicno je poslao pismo svim relevantnim americkim institucijama i medijima u kojem stoji molba da se Bosnjaci ne nazivaju Bosanskim muslimanima...

Promjena ima, danas Jim Clancy je jedini novinar koji na CNNu govori Bosniacs,ali s vremenom ce to doci na svoje, prije svega sto Americi ne odgovara da se bar u ovom momentu govori o "genocidu nad muslimanima usred krscanske Evrope" jer bi to dalje rasplamsalo strasti izmedu Arapa i Amerikanaca...mislim da im vise odgovara naziv Bosniacs jer bi se tako moglo bar smanjiti upoznatost mijenja da su Bosnjaci vjerski muslimani...
zlata

Post by zlata »

Joj..al'ste mi smjesni.

Najzaguglaniji balkanski Panislamisti....al'NECE, pa cak i lobiraju....da ih vise NE zovu....ono sto najvise jesu....muslimani!
zzzzz

Post by zzzzz »

zlata wrote:Joj..al'ste mi smjesni.

Najzaguglaniji balkanski Panislamisti....al'NECE, pa cak i lobiraju....da ih vise NE zovu....ono sto najvise jesu....muslimani!
Ako nemas nista pametno, bolje nemoj ni pisati.
zlata

Post by zlata »

BECHO wrote:
zlata wrote:
Dobrusky wrote: Shoba, kad se tebi licno budemo obratili za pomoc, nemoj nam pomagati. Dotle ce se naci neko da nas kontaktira.

Za vas Sarajlije nije ni cudo sto tako govorite. Dok je gorjela Foca i Bijeljina, mirno ste se setali po gradu. Kasnije nijeste ni znali ko vas to bombarduje, dok vas Sandzaklije nijesu obavijestile. :D
"Nijesmo, nijeste" :-) Je'l'to taj novi bosnjacki jezik. Pa tako su nasi stari Srbi govor'li! :lol:
Naravno, kao sto su 'di' i 'putovnica' odrednice starog bosanskog jezika! :D
Ja ne znam ako si ikad cit'o najstariji bosanski rjecnik...al'u njemu pise: Mliko, Lipo, Cvice. Iz tvog je kraja...iz Tuzle...taj rjecnik.... Za putovnicu....Zasto bi bila manje bosanska od pasosa? Jel'putujes...ili pases? Je'l'ti jezik slavenski? ili latinski?
St.Germain

Post by St.Germain »

bojim se BECHO da je ovaj tvoj zadnji komentar pucanj u prazno...Najizvornijim bosanskim jezikom govore upravo ljudi iz krajine...
zlata

Post by zlata »

zzzzz wrote:
zlata wrote:Joj..al'ste mi smjesni.

Ako nemas nista pametno, bolje nemoj ni pisati.
Pa mislim da to najvise vazi za tebe. Nemas nista reci...al'moras meni reci da nemam nista pametno reci...iako sam trenutno nemas nista pametno reci!
Dobrusky

Post by Dobrusky »

Nesferatu wrote:
Diplomatska pomoc na balkanu? Diplomatska pomoc od Bosnjaka? De, mi objasni, po n-ti put sta je to? Ko je to? Odakle je to? Jel to onaj poznati nam prazni vaz, koji nigdje nista i ne vrijedi? A, konkretne pomoci, osim dzihadluka i vaza o spremnosti na isti, ja zaista ne vidim.

Kome ne pase na Kosovu, moze samo da ide, sa Kosova. Moja preporuka, na Zapad. Neka pomogne svak, sam sebi prvo. Jer jedni od drugih mozemo samo ocekivati da trazimo nesto, nikako obrnuto. Kad god se spominje Bosnjastvo, u istom segmentu se spominju i obaveze i potrazenja. A, od Bosnjastva traziti? Eto da rijesi primarne probleme, unutranje, unutar samog naroda, ma daj, sta ti je. Na tome se baziraju sve buduce politicke kampanje i usmjerivanje kaziprsta u pravcu kontra onog od sebe samih....

Zastita Bosnjaka na Zapadu upravo jest rijesavanje unutrasnjih problema u BiH tj. barem je pocetak tog procesa. Jer nas ovdje poprilican broj lomi grbacu da bi penzioneri i djeca nam iz uzih familija mogli imati koliko toliko normalnu starost ili djetinstvo. Nije niko duzan, pomagati one zdrave, prave od 18-65, ali ispod i iznad, htjeo ili ne, moras ako nema ko drugi. Ali, o toj problematici, se ne brine niko. Takvim samo govore, blago tebi, ti imas svog nekog vani. Znas, podrazumjeva se da je to, stalno rijesenje problematike cijele. Nego, daj da oni, druge brige brinu. Nije malo Bosanske, nego i Kosovarske.
Ne bih ja rekao samo diplomatska pomoc, prije je to bratska pomoc iz nase matice, drzave BiH. To se na Balkanu bolje razumije. U medjuvremenu je tako nestvo vec uslijedilo. Gospodin Tihic je uputio pismo podrske nasim prvacima na Kosovu i vec su se uocile prve pozitivne reakcije.

U toku je formiranje BOSNJACKOG NACIONALNOG VIJECA KOSOVA u koga ce uci svi relevantni politicki faktori na Kosovu iz bosnjacke zajednice.

Hvala gospodinu Tihicu za ucinjeni potez, bilo je i vrijeme da se sa tako nesto, sa malo truda, za nas kosovske bosnjake ucini mnogo.

Jedinstvo Bosnjaka od Dobruse do Kladuse.
zlata

Post by zlata »

wanderer wrote:
zlata wrote:www.balkans.eu.org/article4540.html

Valja procitati ovaj clanak...ali takodjer i komentare Gorana citatelja!
Ne znam sta ovo dokazuje, jer nazalost ne govorim francuski. Medjutim, ovdje niko ne govori o Gorancima, koji su kao i svi ostali narodi na ovim prostorima amalgam naroda koji su se ovuda kretali, vec o Bosnjacima.

Sem toga, radi se o instituciji koja jos uvijek Bosnjake uobicava nazivati "bosanskim muslimanima", pa i nisu bas neka referenca.
Pa eto...da ti prevedem...sami Gorani u tim komentarima govore o tome kako su im duboke veze sa Srbijom, a jos dublje povijesne veze sa Makedonijom, Bugarskom i Turskom. Kako su imali prisne odnose sa Albancima....i kako su zadnjih 15-ak godina bili Milosevicev "branik" Kosova. Titrali su mu kako kod....dok je nas klalo!
Sad Srbi sa Kosova....ne mogu ni sebi pomoci...a kamo li njima.

Od jedan'put....otkrivaju...da su Bosnjaci. U medjuvremenu....Bugari tvrde da su etnicki Bugari. Makedonci...da su Makedonci. Srbi da su Srbi....a oni sami...da su cak mozda... i Avari. Iako su okruzeni Albancima i Srbima...jezik im je najvise makedonski.

Toliko o najnovijim "Bosnjacima"-Goranima sa Kosova!
Dobrusky

Post by Dobrusky »

zlata wrote: Pa eto...da ti prevedem...sami Gorani u tim komentarima govore o tome kako su im duboke veze sa Srbijom, a jos dublje povijesne veze sa Makedonijom, Bugarskom i Turskom. Kako su imali prisne odnose sa Albancima....i kako su zadnjih 15-ak godina bili Milosevicev "branik" Kosova. Titrali su mu kako kod....dok je nas klalo!
Sad Srbi sa Kosova....ne mogu ni sebi pomoci...a kamo li njima.

Od jedan'put....otkrivaju...da su Bosnjaci. U medjuvremenu....Bugari tvrde da su etnicki Bugari. Makedonci...da su Makedonci. Srbi da su Srbi....a oni sami...da su cak mozda... i Avari. Iako su okruzeni Albancima i Srbima...jezik im je najvise makedonski.

Toliko o najnovijim "Bosnjacima"-Goranima sa Kosova!
Zlato, ocito da si nedovoljno informisana. Ne zive na Kosovu samo Goranci. Mada i oni ne disu jednom dusom. Na kosovu ima vise "bosnjackih nijasi" koje cine jednu etnicku zajednicu. Raspitaj se, pa predji na diskusiju.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ne znam šta se ovdje događa
St.Germain

Post by St.Germain »

ma nista posebno, osim sto je ponovljeno citavo gradivo Istorije od Kulina bana do danasnjih dana, zabibereno poluznanjem i obaveznim spustanjima i nadmenoscu cuvara nacionalnih interesa
a i tebi je :D fakat dosadno :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

najgore je što tu istoriju niko živ ne zna
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

mislim, meni je to najbolje
Nesferatu

Post by Nesferatu »

a i tebi je fakat dosadno
Deder, mu jedan vaspitno odgojni 24 sahatni Kulin....

Vidaj sta nam radi s foruma....
Nesferatu

Post by Nesferatu »

najgore je što tu istoriju niko živ ne zna
Kak'os je znat, kad je prepravljaju svako nekoliko...

Taman, pomislis da znas nesto, kad jok.

Imas vise nijansi, tamno zelene do maslinaste historije.
St.Germain

Post by St.Germain »

ne dirati mrava...dobio covjek brzi internet a fakat je nesto hiperaktivan :D
Post Reply