Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
fatamorgana

#126 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by fatamorgana »

Najnovije otkriće : Bošnjaci iz Jurasik parka! :wink:
tnnt

#127 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by tnnt »

iamia wrote:
pitanje ti je pogresno.

nema DOKAZA da se srbi i hrvati spominju prije krscanstva.
ima nagadjanja i sinonima. iz zg i bg kuhinje. nista drugo.
Bizantski car Konstantin Porfirogenet u svom djelu O upravljanju carstvom bilježi da je bizantinski car Heraklije (610.-641.), "poslao i doveo iz Rima svećenike, od kojih je učinio nadbiskupa, biskupa, svećenike i đakone, i pokrstio Hrvate".
pa do tada su Hrvati lutali po bespućima nepismene europe, tako da njihov spomen i sječanje na njih prije 600 bi bio ravan nekom čudu, ipak je to bio teški srednjovjekovni mrak ;)
imamo cara Porfirogenta koji je srečom zapisao po starim bizantskim zapisima jedini spomen
o dolasku Hrvata i o njihovu pokrštavanju, u tom njegovu djelu se spominju i deseci drugih naroda o kojima također nepostoji nikakav raniji zapis ;)
Salonski Kriticar

#128 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Salonski Kriticar »

Damir_5 wrote:
cyprus wrote:
Treba skupljati ove citate :mrgreen: Siguran sam da će se moći sabrati u knjigu koja bi se dobro prodavala :mrgreen:
Da znas historiju znao bi to vrlo dobro. Prvo Islam je prije okupacije Bosne od strane Osmanlija, bio decenijama na granicama Bosne, kao u ostalom i krscanstvo, jesu franjevci bili u Bosni, medjutim toliko su mrsavo imali pokrstavanje da su se zalili tadasnjem papi da im pokrstavanje "pagana" ide slabo i da i kad se to desi da se "pagani" vracaju staroj vjeri. I jos su trazili pomoc u vidu slanja vise krscanskih misionara koji poznaju lokalni bosanski jezik.

To pismo postoji u Vatikanu, a ono datira par godina prije nego su Osmanlije zauzele Bosnu.

Sto se tice Srba, Noel Malcolm je bio izricit i jasan, nema dokaza prisustva SPC na podrucju Bosne prije Osmanlijske okupacije Bosne, izuzev u pogranicnim dijelovima Istocne Hercegovine. Nema crkava, nema Srba.

Isto tako ako pogledamo historiju srednjevjekovne Bosne, znamo da su Bosnjane najvise cinkali bizantijski lokalni namjesnici sa prostora danasnje Srbije jer su redovno dobivali od Kotromanica po dupetu na bojnom polju, ali ako je masovno krscanstvo tad postojalo u Bosni, pa zasto je onda Bosna non stop u srednjem vijeku cinkana papi?

Ne znam kako da ti to kazem, a da ne dobijes srcani udar, ali i bogumilstvo je jedna od verzija hriscanstva. :)
cyprus

#129 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by cyprus »

Salonski Kriticar wrote:Ne znam kako da ti to kazem, a da ne dobijes srcani udar, ali i bogumilstvo je jedna od verzija hriscanstva. :)
NIJE! Krstjani nikad nisu pokršteni :mrgreen:
tnnt

#130 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by tnnt »

Damir_5 wrote:i".

Izmisljanje "srpsko-hrvatskog jezika" 1954 godine u Novom Sadu? Evo ovako, sjeli povampireni cetnicki mitomani sa turbo-folk ustaskim mitomanima, a svi preruseni u komuniste u neku kafancugu u Novom Sadu 1954 i odlucili "velikodusno", pogotovo prema Crnogorcima i Bosancima, da ce od tad svi oni koji pricaju i crnogorskim i bosanskim i srpskim i hrvatskim jezikom, svoj jezik nazivati po Srbima i Hrvatima, tacnije "Srpsko-Hrvatski odnosno Hrvatsko-Srpski Jezik"? "Skromnost" mitomana Srba i Hrvata? Ali dokle je isao taj mitomanski kompromis, najbolje se moze iscitati u tom mitomanskom nazivu tog nazovi jezika, izmisljenog poslije cetvrte ture brlje Lozovace u nekoj novosadskoj kafancugi.
nevidjeh nikakve književne, narodne ili bilo kakve druge pobune u Bosni radi toga
zato malo ste se kasno sjetili zanovjetati
pa koji se je jezik učio u BiH prije te famozne 1954?
ja stvrano nemam pojma, znaš li ti?
azurna_obala

#131 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by azurna_obala »

Damir_5 wrote: Da znas historiju znao bi to vrlo dobro. Prvo Islam je prije okupacije Bosne od strane Osmanlija, bio decenijama na granicama Bosne, kao u ostalom i krscanstvo, jesu franjevci bili u Bosni, medjutim toliko su mrsavo imali pokrstavanje da su se zalili tadasnjem papi da im pokrstavanje "pagana" ide slabo i da i kad se to desi da se "pagani" vracaju staroj vjeri. I jos su trazili pomoc u vidu slanja vise krscanskih misionara koji poznaju lokalni bosanski jezik.

To pismo postoji u Vatikanu, a ono datira par godina prije nego su Osmanlije zauzele Bosnu.

Sto se tice Srba, Noel Malcolm je bio izricit i jasan, nema dokaza prisustva SPC na podrucju Bosne prije Osmanlijske okupacije Bosne, izuzev u pogranicnim dijelovima Istocne Hercegovine. Nema crkava, nema Srba.

Isto tako ako pogledamo historiju srednjevjekovne Bosne, znamo da su Bosnjane najvise cinkali bizantijski lokalni namjesnici sa prostora danasnje Srbije jer su redovno dobivali od Kotromanica po dupetu na bojnom polju, ali ako je masovno krscanstvo tad postojalo u Bosni, pa zasto je onda Bosna non stop u srednjem vijeku cinkana papi?
Moj profesor bi ti rek'o da citiraš navode koje iznosiš... :-)
Samir_01

#132 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Samir_01 »

Salonski Kriticar wrote:
Damir_5 wrote:
cyprus wrote:
Treba skupljati ove citate :mrgreen: Siguran sam da će se moći sabrati u knjigu koja bi se dobro prodavala :mrgreen:
Da znas historiju znao bi to vrlo dobro. Prvo Islam je prije okupacije Bosne od strane Osmanlija, bio decenijama na granicama Bosne, kao u ostalom i krscanstvo, jesu franjevci bili u Bosni, medjutim toliko su mrsavo imali pokrstavanje da su se zalili tadasnjem papi da im pokrstavanje "pagana" ide slabo i da i kad se to desi da se "pagani" vracaju staroj vjeri. I jos su trazili pomoc u vidu slanja vise krscanskih misionara koji poznaju lokalni bosanski jezik.

Ne znam kako da ti to kazem, a da ne dobijes srcani udar, ali i bogumilstvo je jedna od verzija hriscanstva. :)
Rim i Vizantija se u ono vrijeme ne bi slozili sa tobom.
fatamorgana

#133 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by fatamorgana »

Samir_01 wrote:
Rim i Vizantija se u ono vrijeme ne bi slozili sa tobom.
Ne bi ni s tobom, :lol:
Salonski Kriticar

#134 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Samir_01 wrote:
Haustorče wrote:
Samir_01 wrote:Ne znam sta se kezite i vrijedjate...

Vas je problem sto mislite da je Balkan imao kontakt sa Islamom tek sa dolaskom Turaka.

Da poznajte malo bolje historiju ovih krajeva vidjeli bi da je Damir u pravu.

Jos u 9. vijeku su Balkanci imali kontakt sa Islamom.
Sigurno su imali, ja sam čuo da su tada već skupljali pare za džamiju na Stupu, a Ban Kulin je na samrti zamolio svog najbližeg saradnika da mu tiho na uho otpjeva "u plavo božje prijestolje", al baš tiho da dušmani ne čuju :bih:
Sta ces... crkni od muke.

Islam ce biti vecinska religija u Bosni do Sudnjeg Dana.

Znam da mrzite Islam i muslimane ali sta ces...

Rim i Vizantija vijekovima pokusavase da pokrste Bosnjane ali bezuspjesno.

Krscanstvo nakon nekoliko vijekova nikad nismo prihvatili i sve kroz neke gnosticke sekte smo izbjegavali full-blown Krscanstvo... da bi Islam nakon samo nekoliko decenija postao vecinska religija u Bosni.

Samire, prestani da vrijedjas covjeka koji ti je sa puno humora pojasnio kakve gluposti Damir i ti ovdje provaljujete.

Isto tako, prestani da lijepis etikete o nekakvoj mrznji prema islamu i muslimanima, kad god cujes nesto sto ne odgovara tvojim senzibilnim usima i nevjerovatnoj neobrazovanosti i nepoznavanju istorije zemlje koju toliko volis. Zar je toliko tesko povjerovati da je hriscanstvo postojalo u Bosni prije dolaska islama? I kakve to ima veze sa danasnjom situacijom da ti je to toliko tesko prihvatiti. Osim ako silno ne zelis da se ukorijenis u teoriji krvi i tla.

Nagradno pitanje: Kojim rijecima pocinje Povelja Kulina bana?
cyprus

#135 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by cyprus »

Damir i Samir u borbi protiv... mozga?

:idea:
Samir_01

#136 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Samir_01 »

Salonski Kriticar wrote:Isto tako, prestani da lijepis etikete o nekakvoj mrznji prema islamu i muslimanima, kad god cujes nesto sto ne odgovara tvojim senzibilnim usima i nevjerovatnoj neobrazovanosti i nepoznavanju istorije zemlje koju toliko volis. Zar je toliko tesko povjerovati da je hriscanstvo postojalo u Bosni prije dolaska islama? I kakve to ima veze sa danasnjom situacijom da ti je to toliko tesko prihvatiti. Osim ako silno ne zelis da se ukorijenis u teoriji krvi i tla.

Nagradno pitanje: Kojim rijecima pocinje Povelja Kulina bana?
Postojalo je krscanstvo... ali nije pravoslavlje niti katolicizam. Makar ne u vecini.
fatamorgana

#137 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by fatamorgana »

cyprus wrote:Damir i Samir u borbi protiv... mozga?

:idea:
Nas dva brata oba ratujemo ne plač' majko ako poginemo, :lol:
Cybernetic

#138 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Cybernetic »

Steta sto vise nema Ferala da svrsta Damira i Samira u svoju Greatest Shits rubriku. Najbolje su mi tvrdnje da je islam na Balkan dosao prije Osmanlija i da Crkva bosanska nema veze sa krscanstvom. Bilo jednom u srednjem vijeku..... dodje arapski trgovac u dalmatinski grad i za njih je to dolazak islama. :sax:
frontalni_kokuz

#139 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by frontalni_kokuz »

da se ne bi prepirali dzaba, covjek je sve rekao
https://www.youtube.com/watch?v=qfKKw9nHPgo
:mrgreen: :mrgreen: :bih:
Cybernetic

#140 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Cybernetic »

frontalni_kokuz wrote:da se ne bi prepirali dzaba, covjek je sve rekao
https://www.youtube.com/watch?v=qfKKw9nHPgo
:mrgreen: :mrgreen: :bih:
Samirov i Damirov mentor.
Samir_01

#141 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Samir_01 »

Cybernetic wrote:Steta sto vise nema Ferala da svrsta Damira i Samira u svoju Greatest Shits rubriku. Najbolje su mi tvrdnje da je islam na Balkan dosao prije Osmanlija i da Crkva bosanska nema veze sa krscanstvom. Bilo jednom u srednjem vijeku..... dodje arapski trgovac u dalmatinski grad i za njih je to dolazak islama. :sax:

Nigdje nisam napisao da je Islam bio prisutan u vecem broju prije Osmanlija niti da Crkva bosanska nema veze sa krscanstvom.

Ne znam za tog Damira, ali ne optuzuj mene za stvari koje nisam napisao.
Amethyst

#142 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Amethyst »

Sorry ljudi, ali glava me zabolila citajuci ovo sve. :thumbup:
Ko ovde studira historiju uopste? :D
Hajlac

#143 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Hajlac »

Samir_01 wrote:
Hajlac wrote:S obzirom na sve osvajacke i migracijske horde koje su kroz istoriju prodefilovale preko teritorije drzave Bosne i Hercegovine, najbitniji podatak iz kog se moze izvuci zakljucak o relevantnosti tog genetskog istrazivanja je uzorak na ovih 4 miliona stanovnika Bosne i Hercegovine?

1.000 na 4.000.000 ? :-)
Zar ti stvarno mislis da je potrebno da svih cetiri miliona gradjana Bosne daju svoj uzorak da bi dobili neku jasnu genetsku sliku?

:-)
Zar ti stvarno mislis da je relevantno kad 0,2% od svih cetiri miliona gradjana Bosne(namjerno izostavljas Hercegovinu) daju svoj uzorak da bi dobili neku jasnu genetsku sliku?

:-)

(s obzirom na ono sto gore rekoh - tumbanje/mijesanje kroz vijekove)
Damir_5

#144 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Damir_5 »

Samir_01 wrote:
Cybernetic wrote:Steta sto vise nema Ferala da svrsta Damira i Samira u svoju Greatest Shits rubriku. Najbolje su mi tvrdnje da je islam na Balkan dosao prije Osmanlija i da Crkva bosanska nema veze sa krscanstvom. Bilo jednom u srednjem vijeku..... dodje arapski trgovac u dalmatinski grad i za njih je to dolazak islama. :sax:

Nigdje nisam napisao da je Islam bio prisutan u vecem broju prije Osmanlija niti da Crkva bosanska nema veze sa krscanstvom.

Ne znam za tog Damira, ali ne optuzuj mene za stvari koje nisam napisao.

Ja ne znam, ali tip je trol zivi, izmislja i laze ne samo historiju, nego kako vidimo ovdje gdje se moze dokazati, izmislja i laze otvoreno.

Kad sam procitao tu budalastinu koju je napisao, ja sam kontao da si ti to napisao, pa rekoh i mene stavlja u paket, sto nije rijetka pojava pogotovo za srpske trolove, gdje se njih par okupi i krenu petljati, legati diskreditirat one koji ih samaraju argumentima. Pa kad ne mogu argumentima, onda pokusavaju par njih u isto vrijeme tog sto ih samara argumentima diskreditirati, etiketirati itd. Ovaj lazov i jos par srpskih trolova ovdje to isto pokusavaju da urade.

Ja sam napisao da je Islam bio nekoliko decenija prije Osmanske okupacije Bosne na granicama Bosne, to svako zna i to je opce poznata cinjenica, da je Bosna placala Osmanlijama da je ne napadnu, pogotovo u vrijeme kad je danasnji prostor Srbije vec bio pod Osmanlijama.

Sto se tice crkve Bosanske, oni su za zapadnu i istocnu crkvu govorili da su varalice, ubice, inkvizitori, materijalisti i ukratko smatrali su ih prevarantskim smecem. Koliko su bili u pravu, svako za sebe moze to ocijeniti, samo nisu bili daleko od istine.

Osim toga, ako su bili ista "krscanska porodica" sto su ih lokalni bizantijski namjesnici sa prostora danasnje Srbije cinkali papi, sto su ih masakrirali, doduse bilo je i suprotnih primjera kao recimo na prostoru danasnjeg Sandzaka gdje su Kotromanici protjerali Bugarina Rastka Nemanju koji je dosao tamo da zapisava bosansku teritoriju sa nekakvim Bosni stranim crkvama, a usput su i naprasili "Dusana Silnog" koji se je dosao iz Skoplja da se tome suprostavi. Uglavnom i jedan i drugi su dobili po porciju i otjerani su.

Nego mene nesto drugo ovdje zanima, kako sad ovi trolovi koji su samo prije par godina tvrdili da crkva Bosanska nije nikad ni postojala, kako su ti i takvi odjednom postali "eksperti" za crkvu Bosansku? Decenijama petljali, izmisljali, lagali, svako slovo o historiji Bosne su slagali, prepravili i falsifikovali kako to njima odgovora, a ono sto nisu mogli falsifikovati, kao recimo za crkvu Bosansku, za nju su tvrdili da nikad i nije postojala, ucili generacije ljudi iz SFRJ toj falsifikovanoj historiji, kad su Bosnjaci u 90tim i kasnije poceli demantirati tu falsifikovanu historiju i diskutirati izmedju sebe, ti isti falsifikatori se ukljucuju samoincijativno u debatu i prvih nekoliko godina tvrde da crkva Bosanska nije ni postojala (koliko sam samo sati uludo proveo dokazujuci im suprotno), da bi kasnije usljed nepobitnih dokaza cak i iz stranih izvora i od strane stranih autora (znaci onih koji nisu iz "regije"), to prihvatili i odjednom postaju "eksperti" za crkvu Bosansku i pocinju nama pametovati kakva je bila crkva Bosanska?

Salonski Kriticar wrote:

Pa kako sad to, do neki dan su srpski trolovi tvrdili da crkva Bosanska nije ni postojala? Cekaj da pogadjam nastavak, "crkva Bosanska je bila lokalna crkva Srba i ameba"?

Sto se tice bogumilstva i crkve Bosanske, to je samo jedna tvrdnja o karakteru crkve Bosanske, medjutim postoji tu nekakvih nedoumica koje mi nisu jasne i koje to demantiraju. Recimo sahranjivanje mrtvih je uvijek bio vjerski obred, je li tako. Ako je tako, a jeste, kako da onda vjerski obred sahranjivanja mrtvih pripadnika crkve Bosanske pod steccima se samo odvijao tamo gdje je bila pristuna crkva Bosanska, a ne i na mjestima izvan tih teritorija gdje se sa sigurnoscu zna da je bilo bogumila? Tako da vjerovatnija je teorija da je crkva Bosanska bila unikatna i da nije imala veze ni sa zapadnim, ni sa istocnim masovnim ubicama.
Salonski Kriticar

#145 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Damire, stvarno je nevjerovatno kako uspijevas proizvesti tolike kolicine nesuvislog teksta.
Damir_5 wrote: Osim toga, ako su bili ista "krscanska porodica" sto su ih lokalni bizantijski namjesnici sa prostora danasnje Srbije cinkali papi, sto su ih masakrirali, doduse bilo je i suprotnih primjera kao recimo na prostoru danasnjeg Sandzaka gdje su Kotromanici protjerali Bugarina Rastka Nemanju koji je dosao tamo da zapisava bosansku teritoriju sa nekakvim Bosni stranim crkvama, a usput su i naprasili "Dusana Silnog" koji se je dosao iz Skoplja da se tome suprostavi. Uglavnom i jedan i drugi su dobili po porciju i otjerani su.
Eto, samo ovaj pasus kao primjer:

1. Zasto bi "lokalni bizantijski namjesnici" bilo koga cinkali papi kad je Bizant imao patrijarha u Konstantinopolju i nije volio papu u Rimu, pogotovo nakon Crkvenog raskola?

2. Suniti i Siti su ista "islamska porodica". Zasto se ne vole?

3. I tebe pitam, kao i Samira - kojim rijecima pocinje Povelja Kulina bana?

4. Posto si se dotakao jezika i Novosadskog dogovora iz 1954. godine, pitam te kako se zvao jezik prije tog dogovora? Sta je pisalo u djackim knjizicama u BiH prije 1954. godine?

3. Dusan Silni vlada Srbijom sto godina nakon smrti Svetog Save (Ratko Nemanjic). No, tebi je to skoro istovremeno, kao i kod dolaska hriscanstva i islama u Bosnu.
irac300

#146 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by irac300 »

E moj Damire, ti si primjer kada neko historiju shvata zdravo za gotovo, bez ikakvog kritičkog osvrta, niti pokušaja logičnog razmišljanja. Neko te već priupita kako počinje povelja Kulina Bana?? I ne samo ta povelja, nego sve povelje bosanskih banova, a kasnije kraljeva??? Evo ti početak povelje Bana Kulina:

''U ime Oca, Sina i Svetoga duha, ja ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima ...'' Obrati pažnju na boldirano! Šta misliš koja religija vjeruje u Sveto Trojstvo???

Da mi ne bi počeo soliti pamet da sam Srbin, kao tvoj jaro Samir, kojem sam lupio ignore, da ti odmah kažem da sam Bošnjo. Da mi ne bi počeo soliti pamet da sam komunjara, da ti opet kažem da nisam. Znači utuvite u glavu i ti, i takvi kao ti da razlika u razmišljanju ne znači da si automatski neprijatelj svoje zemlje, jer to vuče na jednoumlje.

Što se tiče inkvizicije katoličke crkve, kao i pravoslavne protiv Crkve bosanske, u pitanju je čista politika. U srednjem vijeku najlakše je optužiti nekog da je heretik da bi ga deskreditirao i deočepao se njegove imovine ili zemlje. Protiv Bosne i Crkve bosanske vjerske ratove pokreće Ugarska većim dijelom, a jednim manjim i Srbija. A kako ćeš napasti neku ''kršćansku'' zemlju bez povodoa??? Pa naravno, iskoristit ćeš njihovo malo drugačijije vjerovanje u odnosu na Papu i katolike. Što je Ugarska uveliko i činila. A što se Crkve bosanske tiče, ona ti je tipičan primjer ranokršćanstva ili bolje rečeno izvornog kršćanstva, kakvo je bilo u ranom srednjem vijeku. Ja ne znam (bolje rečeno znam, ali mi ne ide u glavu toliko negiranje) zašto se takvi kao ti stidite toga i pokušavate nekim nebulozama i smiješnim teorijama osporiti kršćanstvo u srenjovjekovnoj Bosni???

A pošto si spomenuo Islam prije kršćanstva u Bosni (što je nebuloza samo takva), a onda si se vadio sa Osmanlijama koji su već godinama na granici Bosne, da ti pružim jedan podatak. Smatra se da je Kalesija dobila ime po jednom arapskom plemenu Kalisije ili Halisije, koje su nastanjivali prostor Ugarske i koji su vjerovatno došli na prostor Kalesije u vrijeme bana Borića, kao trgovci. Nažalost iako o ovome ima malo izvora, neki mitomani kao ti, su počeli praviti famu oko toga da je Islam došao u Bosnu prije Osmanlija, iako se to može usporediti sa današnjim Kinezima, koji su došli ovdje da rade i trguju, ali to ne znači da ćemo mi postati budisti.

Historija je malo delikatna nauka, ne možeš je shvatati zdravo za gotovo, i ne smiješ se voditi samo jednom mišlju, i na osnovu toga sastavljati priču koja ti se svidja. Svaki izvor, svaki podatak moraš pročitati i kritički se osvrtati na njega, a ne k'o Maksim po diviziji, čim ti se nešto svidi, odmah ga zapečati. I nema više rasprave. Ne ide to tako.
Samir_01

#147 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Samir_01 »

irac300 wrote:Da mi ne bi počeo soliti pamet da sam Srbin, kao tvoj jaro Samir, kojem sam lupio ignore, da ti odmah kažem da sam Bošnjo. Da mi ne bi počeo soliti pamet da sam komunjara, da ti opet kažem da nisam. Znači utuvite u glavu i ti, i takvi kao ti da razlika u razmišljanju ne znači da si automatski neprijatelj svoje zemlje, jer to vuče na jednoumlje.
Ali nisi musliman irac, tako da opet se moze reci da si malo pristrasan, ne?
Što se tiče inkvizicije katoličke crkve, kao i pravoslavne protiv Crkve bosanske, u pitanju je čista politika.
Naravno, politika i ljubav. :oops:
A što se Crkve bosanske tiče, ona ti je tipičan primjer ranokršćanstva ili bolje rečeno izvornog kršćanstva, kakvo je bilo u ranom srednjem vijeku.

Nije tacno, pripadnici crkve bosanske su bili dualisti... mnogi historicari smatraju da su Bogumilizam i ostale dualisticke sekte nastale kao kombinacija Krscanstva i Manikeizma.

Jesu bili krscani, ali ne bih se slozio da su praktikovali "izvorno krscanstvo".
Ja ne znam (bolje rečeno znam, ali mi ne ide u glavu toliko negiranje) zašto se takvi kao ti stidite toga i pokušavate nekim nebulozama i smiješnim teorijama osporiti kršćanstvo u srenjovjekovnoj Bosni???
Jedno je brinuti o historijskim cinjenicama i biti objektivan, a sasvim drugo koristiti podmukle metode nabijanja nekakvog kompleksa krivice Bosnjacima... nesto slicno sto su i cetnici radili kako bi opravdali genocid koji su pocinili nad nama.

Lako je prepoznati trola na ovom forumu i osobu koja ima negativno misljenje o Bosnjacima i Islamu... i osobu kojoj je samo stalo do historijske istine.
Last edited by Samir_01 on 19/02/2013 12:08, edited 1 time in total.
Damir_5

#148 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by Damir_5 »

irac300 wrote:E moj Damire, ti si primjer kada neko historiju shvata zdravo za gotovo, bez ikakvog kritičkog osvrta, niti pokušaja logičnog razmišljanja. Neko te već priupita kako počinje povelja Kulina Bana?? I ne samo ta povelja, nego sve povelje bosanskih banova, a kasnije kraljeva??? Evo ti početak povelje Bana Kulina:

''U ime Oca, Sina i Svetoga duha, ja ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima ...'' Obrati pažnju na boldirano! Šta misliš koja religija vjeruje u Sveto Trojstvo???

Da mi ne bi počeo soliti pamet da sam Srbin, kao tvoj jaro Samir, kojem sam lupio ignore, da ti odmah kažem da sam Bošnjo. Da mi ne bi počeo soliti pamet da sam komunjara, da ti opet kažem da nisam. Znači utuvite u glavu i ti, i takvi kao ti da razlika u razmišljanju ne znači da si automatski neprijatelj svoje zemlje, jer to vuče na jednoumlje.

Što se tiče inkvizicije katoličke crkve, kao i pravoslavne protiv Crkve bosanske, u pitanju je čista politika. U srednjem vijeku najlakše je optužiti nekog da je heretik da bi ga deskreditirao i deočepao se njegove imovine ili zemlje. Protiv Bosne i Crkve bosanske vjerske ratove pokreće Ugarska većim dijelom, a jednim manjim i Srbija. A kako ćeš napasti neku ''kršćansku'' zemlju bez povodoa??? Pa naravno, iskoristit ćeš njihovo malo drugačijije vjerovanje u odnosu na Papu i katolike. Što je Ugarska uveliko i činila. A što se Crkve bosanske tiče, ona ti je tipičan primjer ranokršćanstva ili bolje rečeno izvornog kršćanstva, kakvo je bilo u ranom srednjem vijeku. Ja ne znam (bolje rečeno znam, ali mi ne ide u glavu toliko negiranje) zašto se takvi kao ti stidite toga i pokušavate nekim nebulozama i smiješnim teorijama osporiti kršćanstvo u srenjovjekovnoj Bosni???

A pošto si spomenuo Islam prije kršćanstva u Bosni (što je nebuloza samo takva), a onda si se vadio sa Osmanlijama koji su već godinama na granici Bosne, da ti pružim jedan podatak. Smatra se da je Kalesija dobila ime po jednom arapskom plemenu Kalisije ili Halisije, koje su nastanjivali prostor Ugarske i koji su vjerovatno došli na prostor Kalesije u vrijeme bana Borića, kao trgovci. Nažalost iako o ovome ima malo izvora, neki mitomani kao ti, su počeli praviti famu oko toga da je Islam došao u Bosnu prije Osmanlija, iako se to može usporediti sa današnjim Kinezima, koji su došli ovdje da rade i trguju, ali to ne znači da ćemo mi postati budisti.

Historija je malo delikatna nauka, ne možeš je shvatati zdravo za gotovo, i ne smiješ se voditi samo jednom mišlju, i na osnovu toga sastavljati priču koja ti se svidja. Svaki izvor, svaki podatak moraš pročitati i kritički se osvrtati na njega, a ne k'o Maksim po diviziji, čim ti se nešto svidi, odmah ga zapečati. I nema više rasprave. Ne ide to tako.
Zavrsio sam citanje na dijelu gdje tvrdis da sam ja tvrdio da je Islam dosao u Bosnu prije Osmanlija? Nisam siguran da si Srbin, vjerovatno jesi, ne tvrdim ni da si komunista, ali cu te zamoliti da me citiras, sve sto je zapisano je tu, pa da vidimo jesi li lazov ili ne?

Znaci moliti cu lijepo da mi citiras moj post (link na post obavezan) gdje ja tvrdim da je "Islam dosao u Bosnu prije Osmanlija"?

Ako pronadjes taj post i das nam link na taj post, ja cu se izvinuti jer to nije tacno, Islam nije bio prisutan u Bosni prije Osmanlija, a ako ne citiras i napravis se blesav, onda si najobicniji lazac.

To vazi i za onog prethodnog lazca koji je prvi izvalio tu laz. Sto se tice povelje, to je medjudrzavni, a ne dokument crkve Bosanske, a znamo svi da su bosanski vladari u vrijeme kad su i zapadna i istocna crkva masakrirali milione Europljana, spaljivali stotine hiljada zena kao vjestice, jedno radili u javnosti, a sasvim drugo privatno. Imamo ciste historijske dokaze da su se upravo tako ponasali, pogotovo sto se tice njihove vjere, je li tako? To bi osoba koja se dodje ovdje petljati i pametovati o tome, trebala znati, da su se bosanski vladari cesto pretvarali da su katolici i da preko jednog vaznog dogadjaja znamo tacno i sa sigurnoscu da su to upravo radili, naravno dok nisu vidjeli ledja papinim izaslanicima. Sto se tice Ugara, Ugari su djelovali iskljucivo na naredbu pape, bizantijski lokalni namjesnici sa prostora danasnje Srbije su cinkali papi Bosnjane i ne samo to, koji god pripadnik crkve Bosanske im je pao pod ruke, bio je maskariran.

I nisi ti Bosnjak, ti si pripadnik jednog od naroda koji je falsifikovao historiju Bosne u zadnjih 100 godina. Samim tim stavi se u poziciju koja ti pripada prije nego dajes nekom lekcije kako treba tumaciti historiju. Ja je tumacim upravo onakvu kakva jeste bila, ako za nesto nemam dokaza, onda se ogradim i kazem da je to jedna od opcija. Bogumilizam je bio jedna od opcija sto se tice crkve Bosanske, on u opste nije potvrdjen i o tome se vodi rasprava, do sad niko nije dao sa sigurnoscu dokaze da je crkva Bosanska bila bogumilska, pogotovo sto sam vec rekao, obred sahranjivanja pripadnika crkve Bosanske pod steccima je unikatan u Europi. Nema ga u drugom dijelu Europe, a bogumila je bilo u drugim dijelovima Europe. Sama hijerarhija crkve Bosanske je bila unikatna, sam vjerski obred sahranjivanja pripadnika crkve bosanske je bio unikatan u Europi. Zato bi ja prije tipovao da je crkva Bosanska bila unikatna u Europi, nego bogumilska. Nemamo nepristrasne dokumente o tome jer su inkvizitori bili pristrasni, medjutim kako su ih opisivali ruzno, nema sumnje da su ih smatrali prijetnjom.
Last edited by Damir_5 on 19/02/2013 12:25, edited 1 time in total.
Salonski Kriticar

#149 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Damire, opet dijareju manifestujes preko tastature, dijeleci lekcije i etikete, ali nisi odgovorio na moja pitanja.

Molim te, da ne ponavljam citav citat, evo cetiri jednostavna pitanja o onome o cemu jako volis da pises. Odgovori na njih:

1. Zasto bi "lokalni bizantijski namjesnici" bilo koga cinkali papi kad je Bizant imao patrijarha u Konstantinopolju i nije volio papu u Rimu, pogotovo nakon Crkvenog raskola?

2. Suniti i Siti su ista "islamska porodica". Zasto se ne vole?

3. I tebe pitam, kao i Samira - kojim rijecima pocinje Povelja Kulina bana?

4. Posto si se dotakao jezika i Novosadskog dogovora iz 1954. godine, pitam te kako se zvao jezik prije tog dogovora? Sta je pisalo u djackim knjizicama u BiH prije 1954. godine?
zović

#150 Re: Bosnjaci prije Krscanstva i Islama

Post by zović »

Crkva Bosanska je ponikla iz kršćanske crkve zapadnog obreda(katoličke) i već prije dolaska Osmanlija je gotovo potpuno nestala ili se ponovno vratila u katoličku crkvu
Locked