i ovo mene bas interesuje. zasto srbi i hrvati nisu morali da se izjasnjavaju kao Pravoslavci i Katolici. barem ovi u bosni kada se zna da su nekoliko stotina godina kao takvi i popisivani u popisima stanovnistva.hizo ramidovic wrote:a sta mislis zasto se zabrana odnosila samo na bosnjake?_BataZiv_0809 wrote:Gdje postoji volja, postoji i djelovanje u ilegali. Nijedna zabrana koja ne odgovara vecini ne zaivi do kraja i temeljtohizo ramidovic wrote: jer je au vlast zabranila upravo 1906 koristenje tog imena, ukinula bosanski jezik, zabranila casopis 'bosnjak' itd, pa bi koristenje istog bilo krsenje zakona...
zasto ne i na srbe/hrvate?
Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
155_mm
#326 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#327 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Poslije 400 godina pod Otomanaskom imperijom, muslimansko stanovnistvo nije imalo narodonosnih ideja i nije proslo revoluciju 1848 poput vecine.Drinski wrote:
Kojih?
-
VjecitiStudent
#328 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
SDA je osnovana 26. maja 1990. Par sedmica poslije Vrhnovni sud BiH ukida odluku o zabrani, tako da su SDS i HDZ, osnovani u julu i avgustu iste godine, ipak osnovani sa nacionalnim prefiksom.Nomo wrote:vjeciti studentSve ijedna politčka stranka koju su Muslimani (odnosno Bošnjaci) osnovali od 1906. pa nadalje je imala prefiks "Muslimanska"(osim SDA koja nije imala tog prefiksa zbog tadašnje zabrane osnivanja stranaka sa nacionalnim prefiksom).
Kako se niti jednom neka Bošnjačka nije zalomila?
![]()
![]()
Ali taj zakon nije vazio za Srpsku Demokrtasku Stranku i HDZ koje su osnovane jos u hrvtskoj a potom i u BiH jer valjda Srpski i hrvatski prefiks nije nacija nego keks .
-
Drinski
#329 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa i ostali su bili pod Turcima u BIH._BataZiv_0809 wrote:Poslije 400 godina pod Otomanaskom imperijom, muslimansko stanovnistvo nije imalo narodonosnih ideja i nije proslo revoluciju 1848 poput vecine.Drinski wrote: Kojih?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#330 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Znaci za 45 godina je moguce izbirsati kolektivni osjecaj pripadnosti jednog naroda i 2 (i po miliona) svesti na 4000. Ajde da to neko javi KurdimaDrinski wrote:A ti za jednu godinu da izbrišeš ono sto se pogresno radilo 45 godina?_BataZiv_0809 wrote: Popis 1991 te demantuje. To je ljepota brojki i egzaktnih nauka.
Pa, 45 je uvijek vise od 1.
- BHCluster
#331 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Znaci postojali Bošnjani, Bošnjaci, sve do kada? Sta se onda promjenilo? Postoje li Bošnjaci danas? Kraj priche.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#332 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Da ali se nisu islamizirali i svoju tradiciju bastine na otporu Otomanima kao okupatorima. Napose Bosna je zadnja od svih prestala biti otomanska.Drinski wrote:Pa i ostali su bili pod Turcima u BIH._BataZiv_0809 wrote:Poslije 400 godina pod Otomanaskom imperijom, muslimansko stanovnistvo nije imalo narodonosnih ideja i nije proslo revoluciju 1848 poput vecine.Drinski wrote: Kojih?
-
Drinski
#333 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Neka rade ono sto su Bosnjacima radili, nestaće za 10 godina, a ako ne budu tako htjeli ima - nož i masovna grobnica._BataZiv_0809 wrote: Znaci za 45 godina je moguce izbirsati kolektivni osjecaj pripadnosti jednog naroda i 2 (i po miliona) svesti na 4000. Ajde da to neko javi Kurdima
Last edited by Drinski on 04/12/2014 12:39, edited 1 time in total.
-
hizo ramidovic
#334 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
ako ti kazes, onda nije...VjecitiStudent wrote:
![]()
Netačno, netačno, netačno, zabrane te vrste austrougarska vlast nikada nije izdala.
-
Drinski
#335 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Da, ali zasto ne Katolici i Pravoslavci, zasto Srbi i Hrvati, pitanje je termina, sta ti znaci borba protiv okupatora kada se zoves Hrvatom a ne Katolikom._BataZiv_0809 wrote:
Da ali se nisu islamizirali i svoju tradiciju bastine na otporu Otomanima kao okupatorima. Napose Bosna je zadnja od svih prestala biti otomanska.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#336 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ovo je sad vec ideoloski odgovor.Drinski wrote:Neka rade ono sto su Bosnjacima radili, nestaće za 10 godina, a ako ne budu tako htjeli ima - nož i masovna grobnica._BataZiv_0809 wrote: Znaci za 45 godina je moguce izbirsati kolektivni osjecaj pripadnosti jednog naroda i 2 (i po miliona) svesti na 4000. Ajde da to neko javi Kurdima
P.S. Google-Hemijski Ali. Za pocetak.
-
hizo ramidovic
#337 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
pa upravo iz historije znamo da su se te zabrane odnosile samo na muslimane._BataZiv_0809 wrote:Ono sto ja mislim manje je relevantno. Relevantno je ono sto znamo iz istorije, a to je da je ta "zabrana" prosla bezbolno, da se niko nije previse bunio, a onda se takvo stanje svijesti danas prikazuje kao viktimizacija sopstvenog naroda.hizo ramidovic wrote: a sta mislis zasto se zabrana odnosila samo na bosnjake?
zasto ne i na srbe/hrvate?
a zasto samo na njih, to je, jelte, vec malo teze pitanje...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#338 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa odgovorio sam ti vec.Drinski wrote:Da, ali zasto ne Katolici i Pravoslavci, zasto Srbi i Hrvati, pitanje je termina, sta ti znaci borba protiv okupatora kada se zoves Hrvatom a ne Katolikom._BataZiv_0809 wrote:
Da ali se nisu islamizirali i svoju tradiciju bastine na otporu Otomanima kao okupatorima. Napose Bosna je zadnja od svih prestala biti otomanska.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#339 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
De mi neki clanak, moze i sa wikipedije, o toj zabrani.hizo ramidovic wrote:
pa upravo iz historije znamo da su se te zabrane odnosile samo na muslimane.
a zasto samo na njih, to je, jelte, vec malo teze pitanje...
-
VjecitiStudent
#340 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Obaveza dokazivanja je na oduvijek bila na onome ko iznosi neku tvrdnju.hizo ramidovic wrote:ako ti kazes, onda nije...VjecitiStudent wrote:
![]()
Netačno, netačno, netačno, zabrane te vrste austrougarska vlast nikada nije izdala.
Ako tvrdiš da Austro-Ugarska nešto jeste zabranila, valjda imaš i neke lako provjerljive reference koje to dokazuju?
-
Drinski
#341 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ma nisi nista odgovorio, evo ima jos forumasa ovdje koji to čitaju._BataZiv_0809 wrote:Pa odgovorio sam ti vec.Drinski wrote:Da, ali zasto ne Katolici i Pravoslavci, zasto Srbi i Hrvati, pitanje je termina, sta ti znaci borba protiv okupatora kada se zoves Hrvatom a ne Katolikom._BataZiv_0809 wrote:
Znaci, sta u borbi protiv osmanlija znaci to sto neko kaze ja nisam Pravoslavac (u nacionalnom smislu), nego sam Srbin?
-
hizo ramidovic
#342 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
a kakve su bile tadasnje politicko-ekonomske okolnosti i na koji su nacin uticale da se samo muslimani tako izjasnjavaju, dok se pravoslavci i katolici izjasnjavaju kao srbi/hrvati?_BataZiv_0809 wrote:Treba taj fenomen posmatrati iz tadasnjih politicko-istorijskih okolnosti.hizo ramidovic wrote: pa ja se ne bavim prognozama.
naveo sam ti konkretne primjere odnosa prema nacionalnom izjasnjavanju muslimana/bosnjaka.
zasto srbe nisu upisivali kao pravoslavce? ili hrvate kao katolike?
-
Drinski
#343 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Da budemo iskreni, da su oni njih dobro "ozračili", ne bi tamo bilo nikoga, evo imali smo prilike da vidimo da je u cijeloj RS za tri godine ostalo mozda 100-200 nesrba. I zamisli da to rade Kurdima 50 godina._BataZiv_0809 wrote:Ovo je sad vec ideoloski odgovor.Drinski wrote:Neka rade ono sto su Bosnjacima radili, nestaće za 10 godina, a ako ne budu tako htjeli ima - nož i masovna grobnica._BataZiv_0809 wrote: Znaci za 45 godina je moguce izbirsati kolektivni osjecaj pripadnosti jednog naroda i 2 (i po miliona) svesti na 4000. Ajde da to neko javi Kurdima
P.S. Google-Hemijski Ali. Za pocetak.
Last edited by Drinski on 04/12/2014 12:48, edited 2 times in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#344 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
"Drinski wrote:Drinski wrote: Ma nisi nista odgovorio, evo ima jos forumasa ovdje koji to čitaju.
Znaci, sta u borbi protiv osmanlija znaci to sto neko kaze ja nisam Pravoslavac (u nacionalnom smislu), nego sam Srbin?
Kojih?
Poslije 400 godina pod Otomanaskom imperijom, muslimansko stanovnistvo nije imalo narodonosnih ideja i nije proslo revoluciju 1848 poput vecine."
-
Mario979
#345 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Gledajmo realnost, živimo u sadašnjosti,_BataZiv_0809 wrote:Ako cemo gledati genezu BiH je starija od dva entiteta i jednog distrikta. Ako cemo gledati matematiku, onda umjesto HB ubaci BD i formula je tacna.Mario979 wrote: A danas Bosna i Hercegovina?
Republika Srpska + Federacija Bosna i Hercegovina + Herceg Bosna???
-
Drinski
#346 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ja. i?_BataZiv_0809 wrote:
Poslije 400 godina pod Otomanaskom imperijom, muslimansko stanovnistvo nije imalo narodonosnih ideja i nije proslo revoluciju 1848 poput vecine."
Da i ja citiram ponovno pitanje:
Sta u borbi protiv osmanlija znaci to sto neko kaze ja nisam Pravoslavac (u nacionalnom smislu), nego sam Srbin?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#347 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Sad se vec pocinjem ponavljati, pa ne bi bilo zgorega da procitate moje odgovore i drugim forumasima.hizo ramidovic wrote: a kakve su bile tadasnje politicko-ekonomske okolnosti i na koji su nacin uticale da se samo muslimani tako izjasnjavaju, dok se pravoslavci i katolici izjasnjavaju kao srbi/hrvati?
1848 revulucionarna godina, budjenje naroda je zaobisla muslimansko stanovnistvo tadasnje Bosne, za razliku od drugih.
-
155_mm
#348 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
za katolike ne znam ali za pravoslavce se zna da je razlog bio jedan krajcer (austrougarska novcana kovanica)hizo ramidovic wrote:a kakve su bile tadasnje politicko-ekonomske okolnosti i na koji su nacin uticale da se samo muslimani tako izjasnjavaju, dok se pravoslavci i katolici izjasnjavaju kao srbi/hrvati?_BataZiv_0809 wrote:Treba taj fenomen posmatrati iz tadasnjih politicko-istorijskih okolnosti.hizo ramidovic wrote: pa ja se ne bavim prognozama.
naveo sam ti konkretne primjere odnosa prema nacionalnom izjasnjavanju muslimana/bosnjaka.
-
Drinski
#349 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
I ja sam ga pitao: veli, nije bilo nacionalnog preporoda 1848.godine.hizo ramidovic wrote:a kakve su bile tadasnje politicko-ekonomske okolnosti i na koji su nacin uticale da se samo muslimani tako izjasnjavaju, dok se pravoslavci i katolici izjasnjavaju kao srbi/hrvati?_BataZiv_0809 wrote:Treba taj fenomen posmatrati iz tadasnjih politicko-istorijskih okolnosti.hizo ramidovic wrote: pa ja se ne bavim prognozama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#350 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ja sam govorio o periodu Jugoslavije koji se predstavlja kao crni za Bosnjake. Tako sam shvatio ono tvoje "45 godina".Drinski wrote: Da budemo iskreni, da su onih dobro "ozračili", ne bi tamo bilo nikoga, evo imali smo prilike da vidimo da je u cijeloj RS za tri godine ostalo mozda 100-200 besrba. I zamisli da to urade Kurdima 50 godina.