Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovaj lik iznad mene laze Care nije to lijepo...
U BN muslimani jesu isli u vojsku i to iskljucivo na Majevicu,ali ne da bi spasli svoje porodice od nekog masakra nego sto je bilo ratno stanje i svi sposobni muskarci nebitno na vjersku pripadnost morali su da idu.Izuzev oni starosedica koji su placali oko 500 maraka da ne moraju.Bilo je slucajeva da kada se vrate njihove porodice su isterane i poslate za Tuzlu.Mada veoma malo.U mojoj ulici je Mujo ostajo cijeli rat u kuci borio se na srpskoj strani,dok recimo dobri Ibro je ostao da bi ga na kraju rata istero neki supak iz Rijeke.E sada taj sds'ovac se nije dobro proveo
Sto se tice teme..pa cetnicka vojska nije ni postojala za vreme ovog rata.Mladic pod cijom komandom su svi bili je komunista,od oca komuniste...
U predhodnom ratu je bilo hiljade muslimana u cetnicima,najvise u Bijeljini i Konjicu
Pozdrav svima
Znam da sam citav rat proveo u okruzenju, s jedne strane cetnici s druge ustase kada se s HVO-om zaratilo. Isto tako znam da mi je otac od '91. bio u TO, kada se na Vukovaru zapucalo, te da je do samog kraja bio u Armiji BiH, a nismo Bosnjaci niti smo to ikada bili (iako nam niko ne priznaje ni da smo Bosanci, takav vakat dos'o). Helem, znam bruku Srba i Hrvata koji su se skrivali po podrumima jer nisu mogli dizati pusku "na svoje", to eto nije bio njihov rat (a moj jeste ) a kada su prisilno mobilisani u radne vodove napucali su se prvom prilikom nogom u guzicu i laju i dan danas kako su bili ugrozeni i kako ih je neko natjerao na nesto, a nije im mrsko bilo da im glavu cuvaju ljudi koji su rizikovali zivote svakim trenutkom
Hajmo sada malo biti realni pa povuci analogiju...
Doktor Ismet Popovac iz Konjica imao je dobri borbi na strani cetnika,bio je ubijen kao cetnik u Trebinjskoj sumi...negde 1943.god
Opasan borac A o broju njegovi ljudi slobodno se raspitaj ako si iz tog kraja.
Pozdrav
Doktor Ismet Popovac iz Konjica imao je dobri borbi na strani cetnika,bio je ubijen kao cetnik u Trebinjskoj sumi...negde 1943.god
Opasan borac A o broju njegovi ljudi slobodno se raspitaj ako si iz tog kraja.
Pozdrav
Jesam iz tog kraja.Koliko sam shvatio tema je o ovom ratu.
Intervju
Nusret Dizdarevi}, biv{i oficir Vojske RS i komandant jedinice Me{a Selimovi}
Ne osje}am se izdajnikom ja sam profesionalno radio svoj posao, vjerovao sam u Jugosalviju i mislio da }e rat brzo zavr{iti; Alija Izetbegovi} i Radovan Karad`i} se ne mogu porediti, ali i ovaj prvi snosi krivicu za ratne zlo~ine; Do 1993. godine rat je imao elemnete agresije, a kasnije je prerastao u ne{to drugo; Novinarske izmi{ljotine su da sam rekao kako je jedinica Me{a Selimovi}, spasila Kotor Varo{ i Banja Luku; Moja opcija je @ivko Radi{i}, a dr`ava Bosna i Hercegovina
Nusret Dizdarevi} danas radi za ministarstvo obrane u Derventi. Ka`e da je Bo{njak- musliman, da mu je `ena Hrvatice, a da su mu k}eri bile Jugoslovenke koje su se udale za Srbe. Kada je po~eo rat radio je kao profesionalni uposlenik u JNA. Za Start je pri~ao kako je po~eo rat u njegovom gradu, za{to je ostao u Derventi, kako je osnovana jedinica Me{a Selimovi}, {ta misli o Karad`i}u i Mladi}u, o Izetbegovi}u, zlo~inu u Srebernici, ali i o svojoj ulozi u ratu
Razgovarao: Ekrem Tinjak
Jeste li slavili 1.mart, Dan nezavisnosti BiH?
- Na ovim prostorima to nije dr`avni praznik. Nisu ljudi bili obavje{teno o tome, nije bilo plakata, nije se ni slavilo. Za{to je to tako, stvar je politike i u to ne bih ulazio. [to se mene ti~e ja slavim sve praznike i muslimanske i hrvatske i srpske i na kraju krajeva u takvoj sam sredini, a takva mi je i porodica. Ja sam Bo{njak, `ena mi je Hrvatica, k}erke ne znam {ta su. Nekada su bile Jugoslovenke, danas su udate za Srbe. To je Bo`e sa~uvaj, je l' da?
Vjerovatno do ovog razgovora ne bi ni do{lo da nije bilo Va{e uloge u ratu. Bili ste komandant jedinice Me{a Selimovi}, koja je bila u sastavu Vojske Republike Srpske. Kako je do{lo do formiranja te jedinice?
- Profesionalno sam bio zaposlen u vojsci biv{e Jugoslavije. Za vrijeme rata u Hrvatskoj 1991., radio sam u Derventi u ministarstvu obrane i to na poslovima mobilizacije, regrutacije i tome sli~no. Kao profesionalni uposlenici JNA, na ovim prostorima nismo imali nikakvih problema do 15. marta 1992. godine. Istina, ne{to prije, u 1991. godini na podru~ju Dervente u nekoliko navrata su iz Hrvatske pre{le neke parvaojne jedinice. Pred kraj 1991., li~no sam, u selu Dubo~ac gdje sam ro|en, vidio da preko Save u ~amcima prelaze Paragini vojnici. U tom momentu sam se frapirao. Oni su bili obu~eni u crno, imali su crne {e{ire i na njima veliko slovo U. Meni je to tada, ponavljam kao profesionalcu, bilo nepojmljivo. Upozorio sam odre|ene organe vlasti i ukazati na to. Ali, rekacije su bile mlake. Kao, nije to ni{ta, to je samo pet- {est ljudi. No, ono {to me je opredijelilo da ostanem ovdje jeste ~injenica da nisam o~ekivao da }e do}i do raspada Jugoslavije. Ja sam u nju vjerovao. Mo`da se sada mo`e re}i da sam ili nisam bio u pravu. Ali, mislio sam da }emo te sukobe rje{iti brzo i na miran na~in.
Ipak, u to vrijeme su oficiri, Bo{njaci i Hrvati, po~eli napu{tati JNA. Jeste li znali za to i kako ste reagovali?
- U Derventi smo imali nekoliko oficira hrvatske i muslimanske nacionalnosti. Mada je ministarstvo obrane bilo izdvojeno iz kasarne bio sam u kontaktu s njima. Sje}am se do aprila mjeseca 1992. tamo je radio jedan oficir Zir}o, koji je bio jako fin ~ovjek. Kroz jedan razgovor koji smo vodili shvatio sam da je nezadovoljan ne~im. Pitam ga {ta je, a on veli pa jebiga ovdje ima problema. I vjerujem da ih je imao u to vrijeme, ne od svojih kolega, ve} od rezervista koji su tada bili anga`ovani. ^uo sam kasnije da je oti{ao prema Sarajevu. Iza njega je ostalo jo{ nekoliko oficira i kasnije su i oni po~eli odlaziti, neko iz ubije|enja, neko zbog drugih problema. Ja sam se u to vrijeme pitao za{to je to tako. Mislio sam ako nije ~ovjek zadovoljan ne~im da je najbolje da ode. Po{to ja nisam bio vezan za kasarnu nisam imao ni tih problema pa sam nastavio raditi normalno. Mo`da se u tom trenutku svi nismo najbolje sna{li. U su{tini ja sam ostao jer sam mislio da }e to trajati vrlo kratko i da }e se sve brzo rije{iti. Da sam znao da }e biti to {to }e kasnije biti, ne iz razloga {to sam imao problema, ve} zato {to mi je porodica postala sirotinja. Sada se borimo da pre`ivimo. Oni {to su oti{li "92 u Italiju, danas mi donesu pet litara vina i ja sretan.
Kada je do{lo do rata u Derventi {ta ste vi tada odlu~ili?
-Po{to sam bio uposelnik JNA, kada je do{lo do konflikta vrlo brzo sam morao napustiti svoj stan. Ve} tada sam imao prijetnje i od Hrvata i od muslimana. Tako sam morao s podrodicom...
Zbog ~ega su vam prijetili?
- Zato {to sam ostao u JNA, {to sam radio u ministartvu obrane. A ja sam osje}ao da tu ni{ta nije nelogi~no, ja sam radio svoj posao. Oni su atakovali na moju porodicu, podmetanjem letaka, prijetnjama,... i 15. marta sam iza{ao iz stana. Nastavio sam raditi u ministarstvu do formiranja jedinice Me{a Selimovi}. U njoj je bilo dosta muslimana iz Banjaluke, ne{to malo Hrvata i Roma. S njima zajedno bio sam do kraja januara 1996. godine.
^ija inicijativa, ~ija je ideja bila da se oformi ta jedinica?
- Inicijativa je potekla od Ismeta \uheri}a, koji je bio rezervni oficir JNA. On se odazvao na poziv za mobilizaciju, kao i neki drugi, kao i ja.
^iji poziv VRS ili JNA?
-Nisu to bili pozivi nacionalnih stranaka, niti od SDS-a, niti od drugih, ve} od JNA. A pozivi su po~eli po zvar{etku borbe u Vukovaru. Tada{nji pukovnik Slavko Lisica je naredio, na podru~ju Dervente, mobilizaciju svima bez obzira na nacionalnost. E, onda je \uheri} sjeo sa Lisicom. Ina~e, \uheri}a su Paragini i pripadnici Patriotske lige negdje u martu 1992. godine napali i jedva je `ivu glavu izvukao. Spasio ga je neki po{teni Hrvat. Uglavnom, \uheri} je Lisici objasnio da ima ljudi koji su ostali tu i koji ne bi i{li u druge srpske jedinice i rekao je da bi bilo najbolje da se ljudi drugih nacionalnosti organizuju u jednu jedinicu. I tako je bilo. U septembru 1992. godine izdata je naredba o njenom formiranju. Prvi komandant je bio Ismet \uheri}.
Ko je dao ime?
- Pukovnik Lisica.
Koliko je bilo ljudi u u toj jedinici?
- U prvom trenutku bilo je tu 49 momaka. To {to se sada pri~a da je ova jedinica bila brojna, da je bila ovakva, onakva,... pri~e su za malu djecu.
Koliko je ljudi imala do kraja rata?
- Do{lo je i nekoliko Srba kasnije. Ali najve}i broj koji je imala bilo je oko 90 ljudi.
Ta jedinica je bila pod~injena Vojsci RS?
- Prvo JNA, pa onda VRS-u.
Jeste li nosili obilje`ja vojske RS?
- Jesmo.
Na kojim frontovima je ratovala, je li imala neke specijalne zadatke?
- Ma, ni{ta specijalno. Gdje su bili i ostali Srbi tu je bila i ova jedinica. ^ak smo jedno vrijeme bili na Savi, kao obezbje|enje granice, zato {to je ve}ina jedinica oti{la na druga rati{ta. Nikakvih specijalnih zadataka nije bilo, niti onoga {to novinari vole da izmi{ljaju.
Ali, u bijeljinskom magazinu Ekstra, novinaru Draganu ^oli}u kazali ste da nije bilo jedinice Me{a Selimovi} na platou Vla{ica i to na Nikoljdan 1994. godine, Armija BiH bi osvojila Kotor Varo{ i Banja Luku?
- Kao ~ovjek ja se i danas tome smijem. Ne samo ja ve} i mnogi ljudi koji me poznaju. Oni znaju da ja tako ne{to ne bih nikada rekao. Ja sam mu htio re}i istinu ne da bih afirmisao jedinicu i sebe, ve} da se zna da je ta jedinica bila tu, da su se ljudi borili. To je tako nema tu sada povla~enja, toga se niti sramim niti stidim. Sticajem okolnosti bio sam tu i ja sam svoje zadatke poku{ao profesionalno da odradim dok sam bio starje{ina. Ali, ni{ta ono {to bi neko ga uvrijedilo, podcjenilo... Dragan ^oli} na moje pitanje, kako te nije stid iz konteksta izvu}i nebulozu, odgovorio mi je nisam ja to napisao zna{ da se na{e novine ure|uju u Beogradu i to je tamo ure|eno. Ja znam da se novine moraju prodati. Ali mislim da novinari ne trebaju biti nekorketni, ve} trebaju napisati ono {to jest. Ja u `ivotu ni mrava nisam zgazio. Nikoga se ne stidim niti sramim. Ne mogu ja bje`ati od istine, niti `elim. Mi smo ostali da branimo svoja ognji{ta. Mogu ekstremi govoriti {ta ho}e. Mi smo sa~uvali svoja imanja. S druge strane niko se ne pita koliko su ovi ljudi bili odsko~na dasaka za povratnike u Derventu. Evo, oti|ite u ministarstvo i provjerite. Nikakvih problema s povratkom Bo{njaka nema. Ali, ja se pitam {ta je sa ovim ljudima koji su bili u Derventi u Armiji BiH, pa ih je pokorio HVO. I oni su u~estovali u velikim borbama koje su se vodile protiv muslimana. Njih niko ne proziva, pola ih je ostvarilo prava i penzije od dr`ave BiH. A mene prozivaju i ka`u da sam bio u protivni~koj, pa i ~etni~koj vojsci.
Smatrate li da je VRS bila oslonjena na ~etni~ku ideologiju?
- Ne. Apsolutno ne. Kada se o~istilo od paravojnih jedinica, u brigadi u kojoj sam bio, a govorim za prostor Dervente za druge ne znam, nije bilo toga. Na po~etku jeste bilo nekoliko ljudi, dvojica-trojica, sa {ubarama i kokradama. Ali su to kasnije zabranili oficiri. Evo, uspostavlja se dr`avno tu`ila{tvo, sud, pravobranila{tvo, pa molim vas lijepo to je prilika da se razrje{i to pitanje. Ne mo`ete donositi ocjene pau{alno. Nema naroda da nevalja. Ne mogu se donositi ocjene jednog naroda na osnovu deset, petnaest posto budala. Ne mo`ete o~ekivati od mene da ka`em ne valjaju svi Srbi, svi Hrvati, svi muslimani. To je za mene glupost.
Siguran sam da kada bi smo napravili anketu me|u Bo{njacima da bi ste na osnovu njihovih odgovora bili izdajnik? Osje}ate li se tako?
-Za{to sam izdajnik. Zato {to sam ostao u Derventi? A oni {to su ratovali u HVO-u oni su branili dr`avu. Ma dajte, molim vas.
Ho}e li vas uvrijediti ako uporedimo jedinicu Me{a Selimovi}, sa ~etni~kom jedinicom iz drugog svjetskog rata koja je nosila ime Osman \iki}?
- Drugi svjetski rat je ne{to drugo. On je brzo zaboravljen. Svi neprijateljski vojnici koji nisu radili ratne zlo~ine brzo su amnestirani. Svi su tada te`ili prevazila`enju nekih stvari u toj novoj dr`avi. Kada su meni pred rat po~eli neki pri~ati kako su bili ugro`eni 40-50 godina bio sam {okiran. Moj djed je bio hod`a, vrlo obrazovan ~ovjek, ali je u onom drugom ratu bio imam koji je osu|ivao svo nasilje koje se de{avalo. Zbog toga su ga usta{e jednom svezale za bradu i pje{ice odvele do Broda. Jedan od tih njegovih mu~itelja u Titovoj dr`avi, o njenom tro{ku postane profesor matematike. E, sad kada to pogledamo postavlja se pitanje kako je on postao profesor i kako je postao ugro`en.
Dobro, ho}ete li se uvrijediti zbog uporedebe?
Upravo vam ka`em da su to bila dva razli~ita rata. Poslije drugog sve je bilo definisano, a jo{ se ne zna kakav je bio ovo rat.
Pa, kakav je bi?
- Li~no mislim od 1993. godine do 1995. mislim da je to bio rat na etni~kom principu, s elemntima,... U stvari najbolje je to rekao \uhera koji je rekao da je to bio selja~ko gra|anski rat.
A kakav je bio do 1993?
- Do te godine se mo`e govoriti o nekim drugim stvarima koje se ne mogu pore}i. U Derventi su bile regularne snage Hrvatske vojske i u 1992. godini bilo je sedam osam brigada iz hrvatske. Hrvatske jedinice su bile u Mostaru, u zapadnoj Hercegovini. Dok je tu bila vojska Jugoslavije i ona je uvodila svoje snage. Manje ih je bilo ovdje u Posavini, ali vjerujem da ih je vi{e bilo u slivu Drine. To se zna i to niko ne mo`e negirati. Ali, s vremenom nakon pritisak me|unarodnih snaga, ljudstvo se povla~ilo, ali u materijalnom smislu i dalje je pristizala pomo}.
Je li to bila agresija?
- Mislim da sam vam odgovorio.
Je li u Srebrenici po~injen genocid?
- Apsolutno. Mislim da je genocid bio svuda gdje su nedu`ni ljude ubijali i mu~ili.
Kako ste se osje}ali kada je do vas stigla informacija da je Srebrenica do`ivjela kataklizmu?
- U tom prvom momentu mi nismo ni{ta znali o tome. Nije se vojska informisala. To se u po~etku ipak krilo. U prvih desetak dana nakon toga, samo se ne{to govorkalo, ali nije se znalo. Na televiziji je prikazivano samo ono kao Srebrenica je oslobo|ena i sli~no. Kasnije se to saznalo. Ali, kako }ete se osje}ati kada neko ubije `enu, djete ili ljude druge nacionalnosti. Ako ste normalan ~ovjek osje}at }ete se grozno.
Jeste li razmi{ljali da tada napustite Vojsku RS?
- U tom momentu mi to nije palo napamet. Bilo je to vrijeme kada smo se nadali miru. Ovdje nije bilo ni nekih borbi, uspostavile su se neke linije i ~ekao se kraj rata. Vojsci je samo tada bilo va`no da rat stane.
Za {ta ste se u ratu borili; za Republiku Srpsku, za Jugoslaviju, za Bosnu i Hercegovinu?
- Ako bi i danas trebalo, ne u vojni~kom smislu jer ratovi nam vi{e ne trebaju, borio bih se za Jugoslaviju. Ja sam jugonostalgi~ar. Ja sam tako vaspitan da ljude ne vrije|am da ih ne dijelim po nacionalnom, niti po vjerskom principu. ^ovjek sam koji nije konfliktan. Ne}u da idem u sukobe ni s kim. Jugoslavija mi je i dan danas u du{i. Pa, vjerovatno, i va{e roditelje ne{to ve`e za biv{u Jugoslaviju. Mo`da nije bila idealna, ali bila je nekakva dr`avica koja je mene kada sam imao poderane hla~ice {kolovala, omogu}ila da umjesto jedne bombone jedem i onu drugu, tre}u, pa mi do|e da ne mogu jesti vi{e te bombone. Ali, evo sada smo se vratili na 1991. opet se svi ljubimo i Hrvati i Muslimani i Srbi kao da nije bilo rata. Ako nevjerujete meni vidjete }ete Kalini}a i Tihi}a i ^amd`i}a, muftiju banjalu~kog, kako se za 27 no} Ramazana ljube. Kada se politi~ari mogu tako brzo pomiriti za{to to mi ne mo`emo.
Vojska RS se borila protiv ostanka u BiH, je li vama zato dra`a Republika Srpska od Bosna i Hercehgovina?
- Ima ona politi~ka fraza; ako nema RS ne}e biti ni BiH, ili ako ne bude Herceg Bosne nema BiH. I svi se u nju zaklinju. Ali, meni, od svih tih komponenata koje ste naveli, najvi{e je stalo da BiH bude evropska dr`ava sa tri ravnoparvana naroda u kojoj }e ekonomija biti efikasna. Ko bi sada bio lud da ka`e meni je prioritet ovo malo teritorije, a ovo ostalo me ne zanima. Me|unarodna zajednica ka`e nema promjene granica. A mi smo ~udan narod ~im bi ne{to htjeli promjeniti odmah bi zaratili. Dakle, ja ho}u dr`avu koja }e biti evropska i u kojoj }u penzionerske dane provesti mirno i lijepo. Ja nemam druge dr`ave osim Bosne i Hercegovine. Ali mi ni ona ne treba ako }e u njoj opet neko ratom rje{avati nacionalna pitanje.
U knjizi ratni zlo~ini na podru~ju bosanske posavine, autora Dragan Luka~a, u jednom dijelu pi{e: "Imena nekih pripadnika JNA i drugih ~etni~kih formacija odgovornih za ratne zlo~ine na podru~ju op}ine Dervente." Na tom spisku od 66 imena va{e ime je na 31 mjestu?
- To je ~ista hrvatska propaganda. Pa oni su sve ljude stavili na taj spisak koji su bili u miliciji i u vojsci. Pa kako to da svi ti ljudi mogu biti ratni zlo~inci. Evo, recimo ovaj major sa spiska Sreto Sekuli} se tako bojao rata da bi se tresao od straha kada bi zapucalo. U su{tini to su ~iste gluposti. Za{to to Luka~ nije obrazlo`io kada je naveo imena. Pa ako sam ja taj dajte da se povede krivi~ni postupak. Spreman sam se odazvati. Je li to mo`da gre{ka {to sam ostao tu. Ako je to, eto suda pa neka me osude. To su budale{tine. Treba prona}i prave krivce, ako je neko nekome nanio zlo. Ne}u re}i da zlo~ina nije bilo svugdje, ali garantujem vam da je toga bilo najmanje u Derventi. Ja nisam nikada nikome reko eto ti crno na glavi. Najlak{e je sada to pisati. Ovi {to su pisali tu knjigu su okorjele usta{e. To nisu normalni Hrvati. Ovo su ljudi koji ne `ele mir. Ako su oni tolike patriote, {to se ne vrate u Derventu? Evo, jedino se Hrvati ne vra}aju. Upravo zbog ovakvih pisanja i pri~a. Uvijek }e BiH biti ta na koju }e se sa Save atakovati.
A ne}e sa Drine?
- Pa vjerovatno i sa Drine ako se do|e u takve budale{tine. Mislim da }e ipak tamo pervladati razum. Ali, mi moramo shvatiti bez obzira na `elje pojedinaca da su granice na Balaknu ne promjenjive.
Pozdravlajte li ~injenicu {to se sudi Milo{evi}u, [e{elju, Plav{i}ki,...?
- Svi oni za koje se utvrdi da su krivi da su uzrokovali patnje naroda, bez obzira ko su oni trebaju da odgovaraju i idu u Hag, na sud. To je jasno kao dan. Ne mo`e ovaj narod ostati talac dva, pet, ... ljudi. Prave patriote }e oti}i u Hag ili tamo gdje ih zovu. Jednom se to mora razrje{iti. Pa ne mo`e to biti kolektivna krivica. A kolektivna krivica vodi u tor, narod se zatvara.
Radovan Karad`i} i Ratko Mladi} ne}e da se predaju, to zna~i da narod vode u tor?
- Kako da ne. Evo, vam primjera. Svilanovi}u i onom ^ovi}u iz Srbije su u Briselu kazali ne}ete dobiti kredit ako ih ne isporu~ite, a kod vas su. E, sad ako narod misli da me|unarodna zajednica ne}e uskratiti kredite, vara se. Pazite, ako je neko potpisao suradnju s Hagom on to mora ispo{tovati. To nismo potpisivali ni vi ni ja. Prema mom mi{ljenju neodgovorno je potpisati ne{to i to ne ispo{tovati. Nema ~ovjeka iza kojeg bi dr`ava trebala stati, a on toj dr`avi nanosi zlo.
Po{to je jedinica Me{a Selimovi} bila specifi~na po svom sastavu jesu li vas ikada posjetili Mladi} ili Karad`i}?
- Nisu. Nikada nisu dolazili u na{u jedinicu, ali mogu vam garantovati ni na jednu liniju u Derventi. Nisu bili s nama niti sam ih ikada upoznao.
Kako s vama komuniciraju Bo{njaci koji su se vratili u Derventu?
- Svi ljudi koji su me znali od prije rata nemaju nikakvih problema u komunikaciji. Oni koji me li~no znaju uvijek }e sa mnom popiti kafu i ja s njima i ne interesuje me koje su nacije ili vjere. Na|ite mi grad koji je imao manje incidenata od dervente, a poslije potpisa Dejtona. Ne}ete na}i.
Za koga ste glasali?
Za narodnu socijalisti~ku partiju. To je jedna lijeva opcija. Mislim da tamo treba da budu po{teni ljudi. Dakle, oni ljudi koji nisu ni~im optere}eni, ni naciojm, ni etnosom, ni vjerom. I trebaju biti takvi, da rade na tome da ova dr`ava, {to bi onaj iz kusturi~inog filma rekao, u svakom pogledu, svakog dana napredovala.
Kada ste spomenuli film, evoj jednog pitanja iz te oblasti; Je li vas obradovao Oscar Danisa Tanovi}a?
- Kako da ne. Za{to me ne bi tako veliko djelo obradovalo. Ja se radujem uspjehu svih ljudi sa bh. prostora. Radovao sam se i uspjehu Maje Tatli} kada je pjevala na Evroviziji.
U tom filmu ima jedna re~enica koju }emo vam postaviti kao pitanje: Ko je po~eo rat?
- Sigurno politi~ari. Ne sla`em se s teorijom da su nam to nametnuli me|unarodni faktori, oni su samo ubrzali taj rat. Zna se koji su to politi~ari vi{e zagovarali.
Kako gledate na ulogu Alije Izetbegovi}a?
- Mislim da je i Alija Izetbegovi} i Radovan Karad`i} i svi oni koji su se nakon prvih izbora onako zdu{no ljubili jednako krivi za rat. Sada mi mo`emo govoriti o tome ko se branio, a ko napadao. Ali to je druga stvar. Znate to vam je kao porodica u kojoj su sve dogovorili i ljubili se, a onda nakon petanest dana ni{ta ne valja. U ovom podru~ju ljudi ka`u reciprocitet nije zadovoljen. Vele Karad`i} je kriv, ali kriv je i Alija Izetbegovi}.
Zar se to mo`e porediti, izjedna~iti ta krivica?
- Ne mo`e se izjedna~iti, niti su procenti isti. Ali krivica postoji. Imali ste Kazane, logore u Tar~inu i Konjicu... Ne ka`em kada je dr`ava u pitanju da li je Izetbegovi} kriv, ali je mogao sprije~iti zlo~ine. Ne bi se narod nigdje bunio kada bi se krivci bilo gdje priveli. Ako si kriv kriv si i ta~ka. I Tu|man je trebao zavr{iti u Hagu i on je bio ratni zlo~inac koji je vodio stra{no prljav rat. Dakle, ako je kriv ima me|unarodni sud i neka mu sudi. Ako sud ka`e da Izetbegovi} nije kriv, nije ni za mene.
Ali, Izetbegovi}a ha{ki tribunal ne tra`i?
- Ako ga Tribunal ne tra`i, vjerovatno }e ga tra`iti doma}i sudovi. ^ini mi se da je RS protiv njega podnijela tu`bu koja je te{ka {est kilograma.
Smatra te li da su Radova Karad`i} i Ratko Mladi} ratni zlo~inci?
- To mi je sada ~udno pitanje. Ako su, po komandnoj liniji, naredili {ta da se radi onda je to jasno kao dan. Nije krivo djete od 18 godina koje je natjerano da ubija. Izvr{ioca u ratnom stanju osu|uje ratni sud. Vi mene sada pitate da li su krivi. Pa njihovi dokumenti i komandna odgovornost su ih doveli u situaciju da su krivi. Ako se pod mojom komandom ne{to desilo, ja sam kriv jer sam bio nadre|en tim ljudima. Sada bi trebao neko biti subjektivan i zato {to voli Mladi}a ili nekog drugog da ka`e nije kriv. Nema toga, do{lo je vrijeme polaganja ra~una. Subjektivno je zavr{eno i sada je vrijeme objektivizma.
Jeste li ponosni na svoju ulogu u ratu?
- Jesam. Samo iz jednog razloga ~ime se izuzetno ponosim. Mislim da sam bio dobar oficir, jer moja jedinica u ovom nesretnom ratu nije izgubila vi{e od dva ~ovjeka. Ljudi su se sada vratili ku}ama i radu. Jo{ mi je drago {to sam se izborio da mnogi poslije rata rade. Lako je sada kritikovati jedinicu Me{a Selimovi} i re}i da je ona izdajni~ka, a biti u Americi, u Danskoj, u [vedskoj. To je najlak{e. Ja im ka`em neka do|u sada neka se bore za Derventu onako kao treba da se bore. Lako je kritikovati odozgo, a ovdje na{i ljudi imaju 200 KM i izgra|uju Derventu. Kada su takvi kriti~ari {to nisu oti{li u Armiju BiH pa se borili. Da me kritikuje borac Armije BiH ne bih imao ni{ta protiv jer smo bili protivnici, ali {ta me ima kritikovati onaj koji je pobjegao.
22 pitanja za 90 sekundi
1. Jeste li Bo{njak, Srbin, Bosanac i Hercegovac ili Jugosloven?
- Musliman- Bo{njak.
2. Nedostaje li Vam biv{a Jugoslavija?
- Da.
3. Posljednji film koji ste gledali?
- Gledam gotovo sve filmove na tv-u.
4. Koga podr`avate: [arovi}a, Tihi}a ili ^ovi}a?
- Ne bih nijednog podr`ao. Nisu moja opcija.
5. Ko je Va{a opcija @ivko Radi{i} ili Zlatko Lagumd`ija?
- @ivko Radi{i}, ali ne bi bila lo{a ni kombinacija.
6. Kada ste prvi put nakon rata oti{li u Federaciju BiH?
- 1999.
7. [ta Vas najlak{e iznervira?
- Nepravda.
8. Posljednja knjiga koju ste pro~itali?
- ^itam puno novine, za knjige nemam vremena.
9. Koje novine redovno ~itate?
- Dnevni Avaz, Ve~ernje novosti, Blic, Politiku i Nezavisne Novine.
10. [ta ste iz ~ista mira posljednji put poklonili supruzi?
- Nedavno sam joj dao novac da sebi ne{to kupi, ali ona to nije u~inila.
11 Bosna i Hercegovina je:
a. nemogu}a misija
b. cijela iz dva dijela
c. protektorat
d. sretna dr`ava
e. zemlja bez budu}nosti
- Iskreno se nadam da }e to biti sretna zemlja.
12. [ta je za vas rat?
- Budale{tina.
13. [ta vas najlak{e nasmije?
- Dobar vic.
14. Jeste li ne{to iz rata sa~uvali kao suvenir?
- Ni{ta.
15. [ta vam se lijepo desilo u posljednjih pet dana?
- @ena mi se oporavila od gripe.
16. A ru`no?
- Unu~i} mi se prije dva tri dana malo razbolio.
17. JNA, VRS, AR BIH ili HVO?
- JNA. Ali sve te opcije su za mene pro{lost.
18. Za koga navijate u fudbalu?
- Ni za koga. Nekada su mi dragi bili Hajduk i @eljo.
19. Za koju nogometnu reprezentaciju navijate?
- Za BiH.
20. Pjesma zbog koje zovete ture u kafani?
- Uop}e nisam kafanski tip.
21. Jeste li religiozni?
- Ne.
22. [ta je za vas istina?
- Istina je veliki i opasan pojam.
daduli_sa wrote:
Mislim da je u startu tema promasaj - postavljati pitanje da li je bilo i u drugim armijama pripadnika drugih vjeroispovijesti jer je u ARBiH bilo pravoslavaca i katolika je u najmanju ruku plitko! Za tvoju informaciju @bosnjak, takvim svojim pitanjem udaras samar svim onim Bosnjacima koji su bili u vojci RS-a, odvedeni od svojih porodica, bez igdje icega... Porediti njih sa ljudima koji su imali mogucnost da razmisljaju i rezonuju,razluce dobro od loseg i prikljuce se Armiji RBiH je zaista... Ne, nije bilo Bosnjaka koji su DOBROVOLJNO isli u vojsku tadasnje vojske RS. Isli su liniju jer su morali! I cekali kada ce ih neki "zalutali" metak pokositi u rovu, bez mogucnosti da se odbrane od napada, ni onog sprijeda, ni ovog sa ledja - jer nisu imali naoruzanje.
Stani malo. Kao prvo govorio sam o nacijama a ne o vjerama kao ti. Jer je sigurno u svim tim armijama bilo i ateista. A onda, mislis da su oni koje je Becho naveo se borili jer su bili primorani, il oni sa Abdicem? Mozda je bilo primorne regrutacije al su vecinom bosnjacki muskarci(kolko ja znam) stavljani u koncetracione logore a ne u armiju.
@Vesela
Hvala na objasnjenju. A ti gadovi od "muslimana" ili "Bosnjaka" zasluzuju da se sa Rasom okolo kriju...
U tome i jeste problem... da ne mozes generalisati i misliti da apsolutno znas. A sto se tice odnos nacija-vjeroispovijest, mislim da upravo ti malo mijesas ali to je druga tema... Ateisti?! Pa dokazano je da je upravo tih "ateista" najvise bilo kod Bosnjaka prije rata ali ih to nije spasilo od ubijanja i progona, ime je bilo dovoljno. I previse!
U svakom slucaju, raspitaj se malo kako su prolazili bosnjacki muskarci npr u Bijeljini ja mislim od septembra '92., da li su morali ici na liniju i slicno... Pod parolom, da bi prezivili, porodice bile sacuvane i opstale u Bijeljini, da bi nepokretne roditelje postedili patnje i transportovanja... a onda, sta se desi?! Dok su oni na liniji i cekaju da prezive opasnost sa svih stana - njihovu porodicu dodju, pokupe, iste te roditelje natovare u kamion i prebace preko iste te linije na Majevici za Tuzlu, u kucu mu usele srpske izbjeglice... i on onda dodje nazad i moze samo da se ubije...
Ma dobro kazem ja jeste to sve bio dio planskog pokusaja istrjebljenja bosnjackog naroda u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ali je i bilo tih koji su isli dobrovoljno, i o njima pitam. A ovo za vjeru, kazem samo da je u svim vojskama bilo ateista i nemozes sad o svima govorit ko o vjerskim grupama, jer kad da kazemo kazes muslimani, podrzumjevas i Rome, Turke, Albance...
@boyan
Nemislim ja na Cetnike direktno ko Cetnike, nego o toj ideologiji, a ona je ustvari zapoecata oko 100 godina prije Cetnika. Znaci da se stvori velika Srbija i da se Bosnjaci istrjebe, i sve vojske koje se zato bore ja nazivam Cetnicima. Bijeljina je od takih okupirana i onda je dio lokalnog stanovnistva bez obzira na nacionalnost izdalo i pridruzilo se njima a ostale(prvenstveno Bosnjake) pokusali istrjebit.
Moj mr_bošnjak, da ti kažem iskreno. Ti meni djeluješ kao neki naivni dečko koji je ili rođen u dijaspori ili tamo otišao kao vrlo mali, pa i ne znaš puno iz prve ruke o ratu u BiH. Znaš ono što si čuo od roditelja, rodbine i ono što si eventualno čuo na hudbama (a pošto idem hvala Bogu na džumu, znam šta su pojedini ustanju pričati). Eh sad, situacija oko Armije BiH i Vojske RS, kao i ustaša i četnika, je jaaako komplikovana i nije dovoljno ni hiljaduijedna tema na nekom forumu, da se to razjasni. Pitaš da li je bilo ovoga, da li je bilo onoga, u ovoj vojsci, u onoj vojsci. Bilo je svega! U svim vojskama i paravojnim formacijama. Ne možeš ništa generalizovati, jer uvijek postoje izuzeci.
Ono što je činjenica je to da je u ratu u BIH, na nju izvršena agresija od strane SiCG, u kojoj je izvršen genocid nad muslimanima (ne samo tzv. Bošnjacima), i etničko čišćenje. S druge strane agresiju je izvršila i Hrvatska, ali su njene pretenzije bile samo teritorijalne. A sad o pitanju Bošnjaka i bošnjaštva. Ja sam, hvala Bogu, Bosanac, musliman, ali nisam Bošnjak. A i na mene je vršena agresija, i na meni bi bio izvršen genocid da sam kojim slučajem pao u šake Vojsci RS i četnicima. Zato ne stoji to da je genocid izvršen nad Bošnjacima. Da i ne govorim o tome kako se mrtvi ljudi sada proglašavaju Bonjacima, a pitanje je da li su se oni tako osjećali ili izjašnjavali. Ovdje je dobro spomenuti i primjer koji si sam naveo, a to je Fikret Abdić. Kažeš on nije Bošnjak?! Zašto?! Zato što SDA nije odlučila da ga proglasi?! Kako se onda može reći za Safvet-bega Bašagića da je Bošnjak? I jedan i drugi rođeni u BiH, jedan i drugi muslimani?!
Eto, valjda ti ovo nije konfuzno, malo sam preemotivno napisao. U svakom slučaju, misli svojom glavom, logički izvodi zaključke i nemoj misliti uvijek da trebaš prihvatati stavove drugih, samo zato što je taj drugi tvoj otac, imam, ili neko stariji od tebe.
boyan wrote:Ovaj lik iznad mene laze Care nije to lijepo...
U BN muslimani jesu isli u vojsku i to iskljucivo na Majevicu,ali ne da bi spasli svoje porodice od nekog masakra nego sto je bilo ratno stanje i svi sposobni muskarci nebitno na vjersku pripadnost morali su da idu.Izuzev oni starosedica koji su placali oko 500 maraka da ne moraju.Bilo je slucajeva da kada se vrate njihove porodice su isterane i poslate za Tuzlu.Mada veoma malo.U mojoj ulici je Mujo ostajo cijeli rat u kuci borio se na srpskoj strani,dok recimo dobri Ibro je ostao da bi ga na kraju rata istero neki supak iz Rijeke.E sada taj sds'ovac se nije dobro proveo
Sto se tice teme..pa cetnicka vojska nije ni postojala za vreme ovog rata.Mladic pod cijom komandom su svi bili je komunista,od oca komuniste...
U predhodnom ratu je bilo hiljade muslimana u cetnicima,najvise u Bijeljini i Konjicu
Pozdrav svima
Prvo nisam ti ja nikakav "Car"
Drugo, kada mi budes rekao odakle si i iz koje to ulice onda mozemo da pricamo dalje.
Trece, za tvoju informaciju, ja sam u Bijeljini bio do oktobra 94.god kada sam sa porodicom u po noci pokupljen iz svoje kuce i protjeran. Ujedno, ako si iz Bn onda ti je poznata Njegoseva ulica, strogi centar grada.... moja ulica... I ne seri majke ti da su Muslimani isli kao svi ostali zato sto su zeljeli i zato sto su svi drugi isli. A kupljenje porodica je bilo sveobuhvatno! ne sporadicni slucaj!
I sad ocekujem da prvo kazes iz kojeg si dijela grada jer u suprotnom nema potrebe da razgovaramo dalje... pogotovo zbog ekavice koja nije karakteristicna za Bn, barem ne za onu prijeratnu...
ovo je davno trebalo reci i ja nekoliko dana razmisljam da se forumasi (ko hoce) malo angazuju oko ovog mladog covjeka, mr_bosnjak i da ga uputimo na nekomplikovane i lagane teme, koje ce ga oraspoloziti i dati ljepsi smisao zivotu...samim zivljenjem u svedskoj ima krasne preduslove da sam sebi ugadja kako hoce
pentijum wrote:Moj mr_bošnjak, da ti kažem iskreno. Ti meni djeluješ kao neki naivni dečko koji je ili rođen u dijaspori ili tamo otišao kao vrlo mali, pa i ne znaš puno iz prve ruke o ratu u BiH. Znaš ono što si čuo od roditelja, rodbine i ono što si eventualno čuo na hudbama (a pošto idem hvala Bogu na džumu, znam šta su pojedini ustanju pričati). Eh sad, situacija oko Armije BiH i Vojske RS, kao i ustaša i četnika, je jaaako komplikovana i nije dovoljno ni hiljaduijedna tema na nekom forumu, da se to razjasni. Pitaš da li je bilo ovoga, da li je bilo onoga, u ovoj vojsci, u onoj vojsci. Bilo je svega! U svim vojskama i paravojnim formacijama. Ne možeš ništa generalizovati, jer uvijek postoje izuzeci.
Ono što je činjenica je to da je u ratu u BIH, na nju izvršena agresija od strane SiCG, u kojoj je izvršen genocid nad muslimanima (ne samo tzv. Bošnjacima), i etničko čišćenje. S druge strane agresiju je izvršila i Hrvatska, ali su njene pretenzije bile samo teritorijalne. A sad o pitanju Bošnjaka i bošnjaštva. Ja sam, hvala Bogu, Bosanac, musliman, ali nisam Bošnjak. A i na mene je vršena agresija, i na meni bi bio izvršen genocid da sam kojim slučajem pao u šake Vojsci RS i četnicima. Zato ne stoji to da je genocid izvršen nad Bošnjacima. Da i ne govorim o tome kako se mrtvi ljudi sada proglašavaju Bonjacima, a pitanje je da li su se oni tako osjećali ili izjašnjavali. Ovdje je dobro spomenuti i primjer koji si sam naveo, a to je Fikret Abdić. Kažeš on nije Bošnjak?! Zašto?! Zato što SDA nije odlučila da ga proglasi?! Kako se onda može reći za Safvet-bega Bašagića da je Bošnjak? I jedan i drugi rođeni u BiH, jedan i drugi muslimani?!
Eto, valjda ti ovo nije konfuzno, malo sam preemotivno napisao. U svakom slučaju, misli svojom glavom, logički izvodi zaključke i nemoj misliti uvijek da trebaš prihvatati stavove drugih, samo zato što je taj drugi tvoj otac, imam, ili neko stariji od tebe.
Okej, istina je. Bio sam godinu u ratu ko jako mali. Doso sam vamo ali sam svake godine na ljeto u Bosni. Ne, nisam "uzivo" vidio i jednu od tih vojski. Ali i sam kazes, izvrsena je agresija, Bosnjaci su masovno klani i ubijani i zlostavljani a i drugi. Kao sto bi naprimjer ti bio. Agresiju su izvrsile dvije drzave, i jedna vojska, dravna vojska BiH je branila. Jeste bilo pojedinaca koji su vrsili zlocine ali to nije bilo sistematski il isplanirano. radilo se o manjinskim pojedinacnim slucajevima.
To za mrtve ljude, neznam stvarno kako se ko izjasnjavao i trebalo bi ici po tome. Ali bosnjacka nacija je sve do 1993. godine bila zabranjena pa ljudi prije te godine neznam kako da se nazovu. Valjda Bosnjaci? Neznam stvarno kosto si reko to je komplikovano ali da kazemo to za Abdica. Abdic se odvojio od BiH i zapoceo suradnju sa agresorom, mozda je i bio Bosnjak. Ali mislim da se tako nije izjasnjavao. A Safvet-beg Basagic je napisao pjesmu "pjesma Bosnjaku", radio na listu "Bosnjak", stvorio prvi bosnjacki list i mase, mase... ima dokaza da je on bio Bosnjak.
ovo je davno trebalo reci i ja nekoliko dana razmisljam da se forumasi (ko hoce) malo angazuju oko ovog mladog covjeka, mr_bosnjak i da ga uputimo na nekomplikovane i lagane teme, koje ce ga oraspoloziti i dati ljepsi smisao zivotu...samim zivljenjem u svedskoj ima krasne preduslove da sam sebi ugadja kako hoce
Hvala ali mogu ja birat svoje teme... I imam ja dobre uslove i sve... Nebavim se samo politikom, ali ovo je internet...
Samo da dodam da je i Hrvatska pokusavala da istrjebi Bosnjake... Ahmici, Dretelj, Heliodrom, zapadni Mostar, protjerivanje u Gornjem Vakufu, duga je lista...
Nemislim ja na Cetnike direktno ko Cetnike, nego o toj ideologiji, a ona je ustvari zapoecata oko 100 godina prije Cetnika. Znaci da se stvori velika Srbija i da se Bosnjaci istrjebe, i sve vojske koje se zato bore ja nazivam Cetnicima. Bijeljina je od takih okupirana i onda je dio lokalnog stanovnistva bez obzira na nacionalnost izdalo i pridruzilo se njima a ostale(prvenstveno Bosnjake) pokusali istrjebit.[/quote]
Zanimljiva teza...ideologija istrebljivanja Bosnjaka ako ti navedem veoma vazne ljude u zajednici bosanski muslimana koji su finansirali ili bili direktno ukljuceni u borbe cetnicki jedinica?? Mada tada se zeljelo ici sa planom ukljucivanje bosanski muslimana u Srbe Muslimane,tako da sva ta propaganda ne ide u prilog.
Hm Bijeljina,da se islo sa tim planom istrebljivanja o kome pricas,u gradu nebismo imali ni jednog zivog muslimana.Ti ako si upoznat da je sam grad okruzen pravoslavnim selima koja su u cijeloj svojoj istoriji bila naoruzana do zuba.Istrebljivanje se nije desilo i ovoga ni proslog rata.Mada se sramno isterivanje i proterivanje bosanski muslimana desilo ovog rata
Drugo sama teorija nekakve agresije na BIH je za mene smjesna,iz razloga sto ako cemo da razgovaramo na taj nacin,onda ja mogu da kazem da su muslimani iz Srbije(sandjaklije) izvrsili agresiju na pravoslavni zivalj u BIH??? I sve to moze da ide u nedogled,svatas???
Isto mozes ici sa teorijom da su Kozaci izvrsili invaziju na grad Sarajevo,a ja opet mogu ici sa tezom da je pravoslavni narod u BIH napadnut od Saudiske Arabije.Apsurd zar ne
pentijum wrote:Moj mr_bošnjak, da ti kažem iskreno. Ti meni djeluješ kao neki naivni dečko koji je ili rođen u dijaspori ili tamo otišao kao vrlo mali, pa i ne znaš puno iz prve ruke o ratu u BiH. Znaš ono što si čuo od roditelja, rodbine i ono što si eventualno čuo na hudbama (a pošto idem hvala Bogu na džumu, znam šta su pojedini ustanju pričati). Eh sad, situacija oko Armije BiH i Vojske RS, kao i ustaša i četnika, je jaaako komplikovana i nije dovoljno ni hiljaduijedna tema na nekom forumu, da se to razjasni. Pitaš da li je bilo ovoga, da li je bilo onoga, u ovoj vojsci, u onoj vojsci. Bilo je svega! U svim vojskama i paravojnim formacijama. Ne možeš ništa generalizovati, jer uvijek postoje izuzeci.
Okej, istina je. Bio sam godinu u ratu ko jako mali. Doso sam vamo ali sam svake godine na ljeto u Bosni. Ne, nisam "uzivo" vidio i jednu od tih vojski. Ali i sam kazes, izvrsena je agresija, Bosnjaci su masovno klani muslimani ubijani i zlostavljani a i drugi. Kao sto bi naprimjer ti bio. Agresiju su izvrsile dvije drzave, i jedna vojska, dravna vojska BiH je branila. Jeste bilo pojedinaca koji su vrsili zlocine ali to nije bilo sistematski il isplanirano. radilo se o manjinskim pojedinacnim slucajevima.
To za mrtve ljude, neznam stvarno kako se ko izjasnjavao i trebalo bi ici po tome. Ali bosnjacka nacija je sve do 1993. godine bila zabranjena pa ljudi prije te godine neznam kako da se nazovu. Valjda Bosnjaci? Neznam stvarno kosto si reko to je komplikovano ali da kazemo to za Abdica. Abdic se odvojio od BiH i zapoceo suradnju sa agresorom, mozda je i bio Bosnjak. Ali mislim da se tako nije izjasnjavao. A Safvet-beg Basagic je napisao pjesmu "pjesma Bosnjaku", radio na listu "Bosnjak", stvorio prvi bosnjacki list i mase, mase... ima dokaza da je on bio Bosnjak.
Opet ti isto govoriš. Ja ti kažem da su muslimani bili masovno klani i ubijani. Vjeruj mi da se u Srebrenici zadesio neki Rus musliman, ili arap ili Kinez musliman, prošao bi isto.
Znači sve one za koje 'ne znamo kako su se izjašnjavali', treba proglasiti Bošnjacima i to na osnovu toga što su imali muslimanska imena. Vidi mr_bošnjak, u ratu u BiH je u redovima Armije BiH poginuo veliki broj ljudi koji su bili ateisti (iako su imali muslimanska imena), koji su se izjašnjavali kao Bosanci. I te ljude su kasnije prolasili šehidima?! PA mi ti reci, jel' uredu to da se takav jedan ateista proglasi šehidom i stavi na isti nivo,sa religijskog aspekta, kao neki čovjek koji je poginuo sam Božjim imenom na usnama?!
Vidiš slučajno sam spomenuo Safvet-bega. Pročitaj knjigu 'Sarajevski nekrologij' od Alije Nametka. Tu češ saznati dosta zanimljvih stvari o Safvet-begu, o tome kako je živio i od čega je umro. Isto tako češ saznati o dosta njih koje danas posthumno proglašavaju Bošnjacima, a koji su se za života drugačije izjašnjavali.
Ja mogu donekle shvatiti da proglase Bošnjakom nekoga ko se izjašnjavao kao Musliman, ili kao neopredjeljen, ali kako mogu one koji su se za života izjašnjavali kao Srbin muslimanske vjeroispovijesti, Hrvat muslimanske vjeroispovjesti?!
Meni samo nije jasno kako neko poput @mr_bosnjak ko je ovdje proveo godinu rata koje se uopste ne sjeca moze tako detaljno da priziva neke stvari iz proslosti. Ocito je da ga nisu dovoljno zabolile cim mu se jedanaestu godinu iza rata prica i razglaba o tome.
Istoriju pisu pobjednici, i definitivno se ne uci ni na hudbama ni na misama.
Nemislim ja na Cetnike direktno ko Cetnike, nego o toj ideologiji, a ona je ustvari zapoecata oko 100 godina prije Cetnika. Znaci da se stvori velika Srbija i da se Bosnjaci istrjebe, i sve vojske koje se zato bore ja nazivam Cetnicima. Bijeljina je od takih okupirana i onda je dio lokalnog stanovnistva bez obzira na nacionalnost izdalo i pridruzilo se njima a ostale(prvenstveno Bosnjake) pokusali istrjebit.
Zanimljiva teza...ideologija istrebljivanja Bosnjaka ako ti navedem veoma vazne ljude u zajednici bosanski muslimana koji su finansirali ili bili direktno ukljuceni u borbe cetnicki jedinica?? Mada tada se zeljelo ici sa planom ukljucivanje bosanski muslimana u Srbe Muslimane,tako da sva ta propaganda ne ide u prilog.
Hm Bijeljina,da se islo sa tim planom istrebljivanja o kome pricas,u gradu nebismo imali ni jednog zivog muslimana.Ti ako si upoznat da je sam grad okruzen pravoslavnim selima koja su u cijeloj svojoj istoriji bila naoruzana do zuba.Istrebljivanje se nije desilo i ovoga ni proslog rata.Mada se sramno isterivanje i proterivanje bosanski muslimana desilo ovog rata
Drugo sama teorija nekakve agresije na BIH je za mene smjesna,iz razloga sto ako cemo da razgovaramo na taj nacin,onda ja mogu da kazem da su muslimani iz Srbije(sandjaklije) izvrsili agresiju na pravoslavni zivalj u BIH??? I sve to moze da ide u nedogled,svatas???
Isto mozes ici sa teorijom da su Kozaci izvrsili invaziju na grad Sarajevo,a ja opet mogu ici sa tezom da je pravoslavni narod u BIH napadnut od Saudiske Arabije.Apsurd zar ne
Ovo samo tebi može biti logično i apsurdno. Ne mogu da shvatim da neki još uvijek ne žele prihvatiti istinu.
Pozdrav svima
Drugo, kada mi budes rekao odakle si i iz koje to ulice onda mozemo da pricamo dalje.
Trece, za tvoju informaciju, ja sam u Bijeljini bio do oktobra 94.god kada sam sa porodicom u po noci pokupljen iz svoje kuce i protjeran. Ujedno, ako si iz Bn onda ti je poznata Njegoseva ulica, strogi centar grada.... moja ulica... I ne seri majke ti da su Muslimani isli kao svi ostali zato sto su zeljeli i zato sto su svi drugi isli. A kupljenje porodica je bilo sveobuhvatno! ne sporadicni slucaj!
I sad ocekujem da prvo kazes iz kojeg si dijela grada jer u suprotnom nema potrebe da razgovaramo dalje... pogotovo zbog ekavice koja nije karakteristicna za Bn, barem ne za onu prijeratnu...
Niko nije zelio ici u rov pa bio on musliman ili pravoslavac,kuzis Ja sam i rekao da je bilo isterivanje porodica..mislim da je to sramno.Procitaj moj post opet,i procitaj svoj predhodni,u stvari ima raje pa neka vidi ko sada prosipa sasvim drugu teriju zar ne Ti si o necem drugom pisao i ja sam te demantovao sa razlogom.Iz kog sam dijela necu da ti kazem Ekavica je iz razloga sto mi je brze pisati
Isto mozes ici sa teorijom da su Kozaci izvrsili invaziju na grad Sarajevo,a ja opet mogu ici sa tezom da je pravoslavni narod u BIH napadnut od Saudiske Arabije.Apsurd zar ne [/quote]
Ukratko cu ti odgovorit. Bosna i Hercegovina je proglasena nezavisnom medzunarodno priznatom suverenom drzavom Republikom Bosnom i Hercegovinom. Svi njeni gradzani su bili ravnopravni. A onda je izvana drzavne snage Jugoslavije JNA napali nju. Za njima su dosli mase paravojnih formacija i vecina lokalnog srpskog zivlja su im se pridruzili i izdali rodnu grudu sa cime su sami postali agresori. Ubrzo ova cetnicka vojska je pocela okupirat mase gradova i otvarat koncetracione logore gdje su ljudi masovno ubijani i zlostavljani, mase na mase su protjerani sa ognjista jer je cilj bio unistit i istrjebit jedan narod. Tako su Bosnjaci trpani u koncetracione logore i protjerivani a svi njihovi kulturni, vjerski i drugi objekti su ruseni da im se izbrise trag da su ikada postojali. Cak su mezarja napadana. Isto se desilo i Hrvatima, a onda Vlada BiH formira drzavne snage BiH odnosno Armiju RBiH koja zapocinje odbranu drzave. Njoj je doslo dobrovoljaca iz Sandzaka i Saudijske Arabije... Ali to je koda ja odem pomoc Turskoj da se odbrani od naprimjer Iraka, jesam onda agresor na Tursku i Irak? Tu ti nema logike. A onda drzavne snage Hrvatske napadaju zajedno sa paravojnim formacijama BiH i vecina lokalnog hrvatskog zivlja im se prikljucuje sa cime izdaju rodnu grudu i zapocinje ustaska agresija gdje je masa podrucja okupirano(i cetnicki i ustaski agresor su suradzivali, primjer Karadzordzevo), tu su Bosnjaci masovno odvodzeni u koncetracione logore i ubijani i zlostavljani, protjerivani sa ognjista i jednostavno htjeli su ih istrjebit i onda su za njima rusili sve njihove kulturne, vjerske i druge objekte da im se izbrise trag. Isto se desilo i Srbima. Armija RBiH je branila drzavu i od njih a svaki od njih pocinjeni zlocin je bio u manjini i izvrsen od pojedinaca...
Jasnije?
I da dodam i Nijemci su htjeli istrjebit Jevreje, pa je ostalo Jevjreja u Njemackoj. Jel to znaci sad da se holokaust nije desio? I onda, sta su Cetnici radili u drugom svjetskom ratu na Drini i u Sandzaku ako ne istrjebljivali?
Pozdrav svima
Niko nije zelio ici u rov pa bio on musliman ili pravoslavac,kuzis Ja sam i rekao da je bilo isterivanje porodica..mislim da je to sramno.Procitaj moj post opet,i procitaj svoj predhodni,u stvari ima raje pa neka vidi ko sada prosipa sasvim drugu teriju zar ne Ti si o necem drugom pisao i ja sam te demantovao sa razlogom.Iz kog sam dijela necu da ti kazem Ekavica je iz razloga sto mi je brze pisati
Ja i dalje cekam da vidim po kom osnovu si rekao da neko laze...
Osim toga nisi odgovorio na direktno pitanje - odakle si iz Bijeljine?! Prvo odgovori pa onda govori drugima da lazu i pokazi zasto ti to ne lazes.
Za @veselu, nije stvar da li je nesto proslost ili ne, poenta je da zahvaljujuci bojanima i ala bojanima ce se za 30 godina reci da cak iz gradova po RS niko nije ni protjerivan.. eto ljudima onako bilo dosadno pa su isli malo u hodnju...
Bojane, cekam odgovor
Ukratko cu ti odgovorit. Bosna i Hercegovina je proglasena nezavisnom medzunarodno priznatom suverenom drzavom Republikom Bosnom i Hercegovinom. Svi njeni gradzani su bili ravnopravni. A onda je izvana drzavne snage Jugoslavije JNA napali nju. Za njima su dosli mase paravojnih formacija i vecina lokalnog srpskog zivlja su im se pridruzili i izdali rodnu grudu sa cime su sami postali agresori. Ubrzo ova cetnicka vojska je pocela okupirat mase gradova i otvarat koncetracione logore gdje su ljudi masovno ubijani i zlostavljani, mase na mase su protjerani sa ognjista jer je cilj bio unistit i istrjebit jedan narod. Tako su Bosnjaci trpani u koncetracione logore i protjerivani a svi njihovi kulturni, vjerski i drugi objekti su ruseni da im se izbrise trag da su ikada postojali. Cak su mezarja napadana. Isto se desilo i Hrvatima, a onda Vlada BiH formira drzavne snage BiH odnosno Armiju RBiH koja zapocinje odbranu drzave. Njoj je doslo dobrovoljaca iz Sandzaka i Saudijske Arabije... Ali to je koda ja odem pomoc Turskoj da se odbrani od naprimjer Iraka, jesam onda agresor na Tursku i Irak? Tu ti nema logike. A onda drzavne snage Hrvatske napadaju zajedno sa paravojnim formacijama BiH i vecina lokalnog hrvatskog zivlja im se prikljucuje sa cime izdaju rodnu grudu i zapocinje ustaska agresija gdje je masa podrucja okupirano(i cetnicki i ustaski agresor su suradzivali, primjer Karadzordzevo), tu su Bosnjaci masovno odvodzeni u koncetracione logore i ubijani i zlostavljani, protjerivani sa ognjista i jednostavno htjeli su ih istrjebit i onda su za njima rusili sve njihove kulturne, vjerske i druge objekte da im se izbrise trag. Isto se desilo i Srbima. Armija RBiH je branila drzavu i od njih a svaki od njih pocinjeni zlocin je bio u manjini i izvrsen od pojedinaca...
Jasnije?
I da dodam i Nijemci su htjeli istrjebit Jevreje, pa je ostalo Jevjreja u Njemackoj. Jel to znaci sad da se holokaust nije desio? I onda, sta su Cetnici radili u drugom svjetskom ratu na Drini i u Sandzaku ako ne istrjebljivali?
Prije par dana sam pročitao na ovom forumu, ne znam koliko je tačan podatak. Neko je napisao da su 'vlast SAD-a, tj. predsjednik Bush 1992. nakon što je BIH proglašena nezavisnom i priznata od UN-a, dale ultimatum da se iz BIH povuče JNA, ali je vođa Bošnjaka Aija Izetbegović, tražio da to odgode'.
Okej, istina je. Bio sam godinu u ratu ko jako mali. Doso sam vamo ali sam svake godine na ljeto u Bosni. Ne, nisam "uzivo" vidio i jednu od tih vojski. Ali i sam kazes, izvrsena je agresija, Bosnjaci su masovno klani muslimani ubijani i zlostavljani a i drugi. Kao sto bi naprimjer ti bio. Agresiju su izvrsile dvije drzave, i jedna vojska, dravna vojska BiH je branila. Jeste bilo pojedinaca koji su vrsili zlocine ali to nije bilo sistematski il isplanirano. radilo se o manjinskim pojedinacnim slucajevima.
Opet ti isto govoriš. Ja ti kažem da su muslimani bili masovno klani i ubijani. Vjeruj mi da se u Srebrenici zadesio neki Rus musliman, ili arap ili Kinez musliman, prošao bi isto.
Znači sve one za koje 'ne znamo kako su se izjašnjavali', treba proglasiti Bošnjacima i to na osnovu toga što su imali muslimanska imena. Vidi mr_bošnjak, u ratu u BiH je u redovima Armije BiH poginuo veliki broj ljudi koji su bili ateisti (iako su imali muslimanska imena), koji su se izjašnjavali kao Bosanci. I te ljude su kasnije prolasili šehidima?! PA mi ti reci, jel' uredu to da se takav jedan ateista proglasi šehidom i stavi na isti nivo,sa religijskog aspekta, kao neki čovjek koji je poginuo sam Božjim imenom na usnama?!
Vidiš slučajno sam spomenuo Safvet-bega. Pročitaj knjigu 'Sarajevski nekrologij' od Alije Nametka. Tu češ saznati dosta zanimljvih stvari o Safvet-begu, o tome kako je živio i od čega je umro. Isto tako češ saznati o dosta njih koje danas posthumno proglašavaju Bošnjacima, a koji su se za života drugačije izjašnjavali.
Ja mogu donekle shvatiti da proglase Bošnjakom nekoga ko se izjašnjavao kao Musliman, ili kao neopredjeljen, ali kako mogu one koji su se za života izjašnjavali kao Srbin muslimanske vjeroispovijesti, Hrvat muslimanske vjeroispovjesti?!
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
pentijum ti je sa vrlo dobrim namjerama rekao bitne stvari...ako hoces konkretne primjere evo ti moja prezivljavanja od muslimana u sarajevu:
pojedinci, ponavljam pojedinci su, cim moj muz,srbin ode na liniju mene zvali cetnikusom, moju, tada 10-godisnju kcerku su zvali cetnickom kurvom, a mom tada 8-godisnjem sinu je 15-godisnji manijak stavio noz pod grlo...komsije su se zgrazavale, ali mi niko nije pomogao...ovo je "cistokrvni domaci fasizam" od strane muslimana prema meni, muslimanki...kad se moj muz vracao sa linije jebo im je i rod i porod kukavicki...mislis da mu je neko smio progovoriti?...ne!...jer su se bijednici krili po podrumima i lafo radnim obavezama...
ovo je proslo i moja djeca, sada 24 i 22 g. nikad, ali NIKAD ne pricaju o ratu niti ih to zanima...znaju svoje korijene i da osnovne vrijednosti u zivotu su ljubav, postovanje i tolerancija...ovdje u svedskoj su se bacili na obrazovanje, posao, putovanja i daj sto vise nasih dobrih viceva, jer ih niko na svijetu nema kao mi...
ovo ti sve govorim zaista prijateljski i ono sto ti pentijum objasnjava, pusti rat i religiju u ratu, rat je prljavstina koja je nekom rat a nekom brat