Bošnjaci i fašizam?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

User avatar
Woody
Posts: 1690
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1 Bošnjaci i fašizam?

Post by Woody »

Evo, nije me odavno bilo (na radost dušmana), bio nešta bolešljiv, a u stvari mrsko mi bilo komentarisati budalaštine postovane na raznorazne teme i varijacije.

Nejse, aktuelna priča koja će se izgleda nastaviti. Trenutno je u izlogu Mustafa Busuladžić, a prije njega je bio Husein Đozo. A nisu jedini... Ne, ne...

Dakle vrli istoričari/historičari/povjes(t)ničari evo teme, pa raspalite. Ja ću svoje komentare dodavati (ako nađem za shodno), a ako ne - opet radost dušmanima.

Daklem:
Afirmirajući antifašizam iz Drugog svjetskog rata, znači neizostavno afirmirati i komunizam te, u vulgarnoj nacionalističkoj interpretaciji, stvarati konekciju s ateizmom. Bošnjački identitet je žestoko klerikaliziran i njegovim kreatorima to ne odgovara pa i po cijenu koketiranja s fašizmom.

Piše: Amer Tikveša

Husein efendija Đozo je bio SS oficir, handžarovac, koji je nakon Drugog svjetskog rata kroz zatvor te ruke Ozne i Udbe rehabilitiran. Nedavno su njegovi lik i djelo ponovo aktualizirani nakon što se jedan broj roditelja iz Goražda anonimno požalio da teško podnose što im djeca idu u školu koja nosi naziv po tom haupsturmfuehreru. Internet su preplavile njegove fotografije u SS uniformi sa prijateljima fašistima, kakav je, npr., Mile Budak ili jerusalimski muftija Mohammed Amin al-Husseini.

Ridikuli, pardon, radikali su odmah krenuli u Đozinu odbranu. Prvo se javio SAFF proglasivši to ateističkim napadom, a nedugo potom oglasio se i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, čovjek sa unikatno suludom titulom „reis emeritus“ Mustafa efendija Cerić. On kritiku imena škole naziva napadom na Đozu a samim tim i na sve Bošnjake. Razlog tome vidi i u činjenici što je taj „napad“ anoniman. Anoniman je, međutim, upravo zbog Cerića i sličnih njemu koji i zbog najmanje problematizacije svega do čega bošnjački nacionalizam drži pokreću hajke u maniru upravo onih kojima je Đozo pripadao. Đozu, između ostalog, pravdaju i tako što mu žele umanjiti ulogu u fašističkoj postrojbi time što je bio „samo“ imam u Handžar diviziji. Tu se u najvećoj mjeri ogleda licemjerstvo bošnjačkog nacionalizma. Dok su spremni osuđivati one pravoslavne i katoličke svećenike koji su i u posljednjem i u Drugom svjetskom ratu rado dizali moral svakojakim zlikovcima, Đozu brane, iako suštinske razlike nema. Možda samo ta što se radi uistinu o rijetkoj pojavi. Radi se o čovjeku kojeg bi iz javnog prostora pomele i denacifikacija i lustracija, samo što se kod nas, nažalost, ni jedna ni druga nisu desile. No desila se bošnjakizacija pa je, npr., iz Goražda izbrisala Nikolu Teslu po kojem se sporna škola zvala dok se nisu dosjetili handžar efendije.

Međutim, cijela ta priča nije, a izgleda da i neće, pokrenuti polemiku o istorijskom revizionizmu kod Bošnjaka. Srpski nacionalizam revidira transparentno, četnički pokret na čelu sa Dražom Mihailovićem dobija afirmativnu igranu seriju, javni prostor je ispunjen polemikama o tome ko su i šta su bili četnici. Nešto slično je i sa ustaškim pokretom koji je gotovo u potpunosti rehabilitiran kad je u pitanju dio BiH s hrvatskom većinom, a s nešto više ograda rehabilitiran je i u Hrvatskoj. Naravno, javnost je svugdje podijeljena. Nijedan iskreni antifašist neće pristati na četnike i ustaše kao na nešto što se na bilo koji način može opravdati.

U bošnjačkom slučaju stvari su nešto drugačije. Nema mnogo polemisanja ni problematiziranja istorijskog revizionizma niti rehabilitiranja, najblaže rečeno, kontroverznih ličnosti iz njihove nacionalne istorije. Malo se o tim ljudima zna, a malo se o njima znalo i u periodu SFRJ. Velika većina njih je ili odmah nakon Drugog svjetskog rata rehabilitirana ili su rehabilitirani na način Huseina Đoze i nastavili manje-više noramalan život sa stalnim zaposlenjem, u skladu sa svojom strukom i s mogućnošću napredovanja. Prema jednom dijelu je postupljeno nemilosrdno i ti postupci se bez problema mogu okvalifikovati kao zločini protiv čovječnosti. Takav je slučaj, npr., s Mustafom Busuladžićem, intelektualcem bliskim ustaškom režimu koji je gotovo odmah nakon oslobođenja Sarajeva streljan. Zahvaljujući činjenici što je streljan, on unutar bošnjačkog nacionalizma dobija izvjesnu auru svetosti. Proglašava se šehidom, mučenikom i sl. Njegova kazna amnestira ga od bilo kakve odgovornosti za saradnju s fašizmom i za njegove, najblaže rečeno, antimoderne i retrogadne stavove po brojnim pitanjima. Busuladžić je, npr., bio predsjednik Mladih muslimana kad su oni djelovali kao podružnica El-Hidaje, organizacije koja je izdavala i ovakve proglase: „Nakon svečane službe Božije u Begovoj džamiji za Poglavnika i Nezavisnu Državu Hrvatsku održana je 11. svibnja svečana sjednica ‘El-Hidaje’ organizacije islamskog svećenstva Nezavisne Države Hrvatske. S te svečane sjednice upućeni su pozdravni brzojavi Poglavniku dr. Anti Paveliću, Podpretsjedniku vlade Nezavisne Države Hrvatske g. dr. Osmanbegu Kulenoviću, Doglavniku i ministru za bogoštovlje i nastavu g. Mili Budaku i Doglavniku Ademagi Mešiću.“

Bio je saradnik časopisa Osvit čiji je vlasnik bio ustaški logornik Hasan Hadžiosmanović (saradnik Osvita je, recimo, bio i Enver Čolaković, također u komunizmu rehabilitiran a danas veličan kao jedan od najvećih Bošnjaka u povijesti) gdje je, recimo, objavio intervju s jerusalimskim musftijom El-Huseinom o formiranju Handžar divizije, u kojem se, dakako, o njoj govorilo s ushićenjem. Njemu danas pripisuju antifašizam, međutim, njemu se može pripisati samo izraziti antikomunizam, a njegovi antikomunistički tekstovi obiluju onim što bi se danas nazvalo govorom mržnje. Evo jednog odlomka iz njegovog teksta „Mladi i život“: „Drugu grupu sačinjavaju oni duševni pigmeji čija je savjest uznemirena povjetarcem koji duva iz ateističke literature. Ovamo spada vojska bezvjeraca i njihovih saveznika komunista i marksista kojima je sve materija. Iz ove predrasude otisnuo se je val bezboštva u čijem zagrljaju pliva jedan dio naše školovane i neškolovane omladine Reminiscencije crveno obojene. To su duševni kreteni, crvi u ljudskom društvu, ljudi bez ideala i borbenosti čije je znanje u većini slučajeva ograničeno na jadno poznavanje nekoliko izreka bezvjerskih pisaca za koje se očajnički zaklanjaju kada otvaraju paljbu na kulu vjere i sve stvaralačke vrednote čovjekove.“

U tekstu „Kult golotinje“, objavljen u časopisu El Hidaje 1943., žestoko je okrenut protiv emancipacije žena: „Val opće seksualne pokvarenosti i tjelesne golotinje, nošen mahnitanjima feminističkog pokreta, koji se razmahao u europskim zemljama, težeći da umjetno premosti nikad nepremostive duboke psihičke i tjelesne razlike, u biću muškarca i žene, zahvatio je djelomično muslimanku, koja je sve više zanemarujući poziv majke, postala rob svoga tijela, svojih strasti, rob vanjštine i mode kao i njezina drugarica u Europi. Stoga je naša obitelj kako u gradu tako i na selu u cijelosti ugrožena. Sada se tek može prosuditi koliko su bila kratkovidna ali istodobno za nas pogibeljna poslijeratna mahnitanja romantičarskog modermizma naših, mahom poluinteligenata sa svim osobinama osrednjosti, koji su uprezali sve svoje snage da muslimanku emanicipiraju i izjednače je sa Europkom, da je uvedu u vrtlog suvremenog života, kako bi sudjelovala u izgradnji društva.“ Dakle, na tragu je one misli koja je punu podršku imala u NDH, a to je što je moguće veća arhaizacija muslimanskog identiteta te preko toga bolje veze NDH s islamskim zemljama. Mustafa Busuladžić je radio i kao novinar u fašističkom Rimu na radiju kao spiker za hrvatski jezik, a takva mjesta, složit ćemo se, nisu mogla dobiti antifašisti jer je vladala politička selekcija podobnih.

Danas Mustafa Busuladžić ima ulicu u Sarajevu, koja mu možda i nije data zbog njegove ideologije, već zbog intelektualnog rada, koji je također bio retrogradan, ali simptomatično je to da se po njemu zove ulica koja se prije rata zvala po istinskom antifašisti i narodnom heroju Fuadu Midžiću. I danas dio te ulice nosi Fuadovo ime, a dio se zove po Mustafi. Na simboličkoj ravni, u ideološkom smislu, ta dva čovjeka su izjednačena na isti onaj način kako su izjednačeni četnici i partizani u Srbiji. Izjednačene su ideologije koje su iza njih otvoreno stajale, pa čak i ako Mustafu ne odredimo kao fašistu ne možemo reći da ga fašistički režim nije privilegirao i stajao iza njega. To još niko nije problematizirao. Kao ni mnoge druge slučajeve kakvi su ovdje ovlaš spomenuti Enver Čolaković, zatim Ahmed Muradbegović, Alija Nemtak, itd.

Poseban osvrt zaslužuju svakako i iz memorijalne kulture izbrisani antifašisti koji idu u prilog tezi o tome da Bošnjaci u istorijskom revizionizmu ne zaostaju za drugima. Takvi su, npr., Razija Omanović, djevojka koja je poginula u desantu na Drvar po kojoj se prije rata zvala jedna osnovna škola u Sarajevu, ili njen brat Remzija po kojem se zvala jedna ulica. Izbrisan je i revolucionar Alija Alijagić, ali i brojni drugi antifašisti.

Ne treba se, međutim, zadržavati samo na Bošnjacima BiH. Po ovom pitanju radikalniji su, npr., Bošnjaci Sandžaka u čijem je revizionističkom trudu jedan od najprisutnijih likova Aćif efendija o kojem je dovoljno reći da je u Drugom svjetskom ratu bio odlikovan Željeznim križom II. reda Trećeg rajha. Ili, pak, Husein Rovčanin, jedan od komandanata Muslimanske milicije koji je poginuo od jedinica Peke Dapčevića čuvajući odstupnicu četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću.

Dakle, memorijalna kultura Bošnjaka danas je jednim dijelom itekako povezana s fašizmom iz Drugog svjetskog rata. Ne treba, međutim, razlog tome tražiti u nekoj želji bošnjačkih nacionalista da se vežu za fašizam kao ideologiju koliko u njihovom antikomunizmu. Zašto opet to? Odgovor je prost i zabrinjavajući. Zbog ateizma. Afirmirajući antifašizam iz Drugog svjetskog rata, znači neizostavno afirmirati i komunizam te, u vulgarnoj nacionalističkoj interpretaciji, stvarati konekciju s ateizmom. Bošnjački identitet je žestoko klerikaliziran i njegovim kreatorima to ne odgovara pa i po cijenu koketiranja s fašizmom.
slavonskilola
Posts: 302
Joined: 20/02/2016 11:27
Location: Našice Koška

#2 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by slavonskilola »

Nužno je predhodno utvrditi šta je sve bio fašizam na ovim prostorima u zadnjih sto godina da bi se uopće moglo svrsishodno razglabati o ovoj temi.
Dakle ako je fašizam(radikalni nacionalni ili ideološki nacionalizam ili nacional socijalizam)to što sam naveo onda su Bošnjaci bili potencijalno državotvorni nacionalisti od Austro Ugarske preko Kraljevine,NDH,komunističke Jugoslavije pa sve do danas i suverene BIH.
Eto, treba ga tražiti u tim okvirima,nikako u onima 41-45 g. jer to razdoblje još nije dostatno istraživano nego je prekriveno duhovnim izmetom pobjednika kojeg svi mi na ovim prostorima i danas osjećamo kao balast jednog mračnog vremena.
KENJAC
Posts: 4603
Joined: 26/12/2006 13:10

#3 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by KENJAC »

Kako rece Sejo Saxson , lakse je djeci rec da su mu ocu presudili komunisti nego da je tata klao i silovo !
User avatar
spreca
Posts: 66518
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu

#4 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by spreca »

Woody wrote:Evo, nije me odavno bilo (na radost dušmana), bio nešta bolešljiv, a u stvari mrsko mi bilo komentarisati budalaštine postovane na raznorazne teme i varijacije.

Nejse, aktuelna priča koja će se izgleda nastaviti. Trenutno je u izlogu Mustafa Busuladžić, a prije njega je bio Husein Đozo. A nisu jedini... Ne, ne...

Dakle vrli istoričari/historičari/povjes(t)ničari evo teme, pa raspalite. Ja ću svoje komentare dodavati (ako nađem za shodno), a ako ne - opet radost dušmanima.

Daklem:
cuj bosnjacki fasizam......pa nismo velikosrbi
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#5 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by HAVANA »

KENJAC wrote:Kako rece Sejo Saxson , lakse je djeci rec da su mu ocu presudili komunisti nego da je tata klao i silovo !
:D
User avatar
seln
Posts: 23262
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#6 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by seln »

Debeli, celavi moron ponovo jase...
User avatar
Truba
Posts: 81194
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#7 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by Truba »

velika inflacija tojest obezvređivanje ove vriječi iz usta bošnjaka na svim nivoima od portira preko studenta i profesora povijesti čekića do člana predsjedništva

to sam prvi put primijetio na faxu 1999. i traje do danas


do tada ne baš tako česta riječ u mom životu


usuđujem se reći fašizam je sve što ne godi bošnjaku :D
(ako ostavimo po strani najgnusnije zločine i poticaje na ubojstva)
User avatar
agent_zero
Posts: 10478
Joined: 27/01/2010 23:58
Location: tamni vilajet SDA zlotvora!

#8 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by agent_zero »

Odlična tema @Woody :thumbup:

Dokle god se ulice i škole nazivaju po fašistima i propagatorima nazadnog islama, takvi Bošnjaci koji to propagraju i provode su isti fašisti kao i oni drugi, na koje svako malo laju i prozivaju ih.
User avatar
zunazu
Posts: 1429
Joined: 02/11/2014 11:20

#9 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by zunazu »

Image
User avatar
So What!
Posts: 11148
Joined: 19/04/2011 01:35
Location: Charming, CA

#10 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by So What! »

zunazu wrote:Image
Kako glupa slika. Kao da u Srbiji i Hrvatskoj nije bilo partizana. U BiH postojala čitava divizija domaćih SS-ovaca.

S obzirom da smo malobrojan narod, znatno manje brojan u odnosu na susjedne Srbe i Hrvate, koji nas svojataju i pokušavaju progutati, realno imali smo manji broj fašista.

Ali smo ih imali.

Trenutno najaktivnija fašistička organizacija u BiH je BPNP (Bošnjački pokret nacionalnog ponosa) i to rade povremeno neke akcije, lijepe stickere okolo, može se vidjeti poneka majica i sl.

http://www.bosanski-nacionalisti.org/

Uglavnom, djeluju, rade i aktivni su, ali javnost im ne pridaje neku pažnju, pa su česte ovakve scene:

Image

Naveo, da nismo operisani od fašizma. Fašizam je ako lično smatraš da Bosna pripada samo Bošnjacima ili muslimanima. Također i majorizacija drugih naroda koji su it ustavom jednaki se može dovesti pod forum fašizma. Uskraćivanje tuđih prava, izdizanje nad ostalim i slično.

Realno koliki znate ljudi koji bi rado istrijebili Srbe i Hrvate u BiH i to ne kriju?

Uglavnom, kako su Bošnjaci u finoj mjeri bili sluge ustaškog i nacističkog režima, pravo je čudo kako nemamo istinsko fašističko naslijeđe.

Stoga pravi fašisti Bošnjaci danas su mislim jedna iznimno mala manjina. Ipak među prosječnim Bošnjacima ima ideja koje mogu se graničiti sa fašizmom.
User avatar
Woody
Posts: 1690
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#11 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by Woody »

S većinom tvoga posta se slažem i još jednom naglašavam tvoju rečenicu: Nismo (Bošnjaci) operisani od fašizma. Niti iko jeste! Da se zna.

A što se tiče ovih karikatura koji sebe (i niko više) nazivaju BPNP. :lol: :lol: :lol:

Oni prvo moraju da riješe neka identifikaciona pitanja:

- Da li su oni: Bosanski pokret... Bošnjački pokret... ili Bosanskohercegovački pokret... ?
- Da li su oni čuvari i nastavljači tekovina "Großdeutsches Reich-a" i njihovih pridruženih satelita ili NOP-a?
- Da li se oni upošte uklapaju u osnovne i početne postulate neo-nacizma: anti-semitizam, rasizam, apsolutna vlast jačeg i brojnijeg, upotreba nasilja (uvijek i svugdje) u sprovođenju svojih ciljeva

Bez odgovora (rješenja) na ova pitanja, oni ostaju smiješna igra predškolske djece i omladine. Odnosno, ostaju presmješan odgovor na komšijske grupe neo-nacista koje su itekako ozbiljn(ij)e u svojim ideologijama i ciljevima.
User avatar
Truba
Posts: 81194
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#12 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by Truba »

činjenica je da bošnjački fašizam nije kao hrvatski i srpski

hrvatski je jasno vidljiv prema odorama, odijevanju i zastavama ponašanjama pjesmom... i tako dalje... ko god je bio na nekim okupljanjima doboljuba jasno je kako barem 30% čine sumnjive desničarske skupine nepismenih i krezavih što se kaže


bošnjački je skriven, mnogo se skriva iza religije gdje se pod slobodu vjere gura svašta...
također je rascjepkan ne zna se za što se bori... kulinovu bosnu, tursku, arape, panislamizam, bosna do kosova i splita...nova bosna
itd

ovo gorvorim čisto o vremenu mimo rata i zločina
kao dio folklora
User avatar
seln
Posts: 23262
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#13 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by seln »

Black swan wrote:činjenica je da bošnjački fašizam nije kao hrvatski i srpski

hrvatski je jasno vidljiv prema odorama, odijevanju i zastavama ponašanjama pjesmom... i tako dalje... ko god je bio na nekim okupljanjima doboljuba jasno je kako barem 30% čine sumnjive desničarske skupine nepismenih i krezavih što se kaže


bošnjački je skriven, mnogo se skriva iza religije gdje se pod slobodu vjere gura svašta...
također je rascjepkan ne zna se za što se bori... kulinovu bosnu, tursku, arape, panislamizam, bosna do kosova i splita...nova bosna
itd

ovo gorvorim čisto o vremenu mimo rata i zločina
kao dio folklora
Ne bih bacao u isti lonac napaljene, polupismene omladice i "formirane" neofasiste iz ubjedjenja. Naravno, jedno ne iskljucuje drugo, ali bih bosanski fasizam prije ubacio pod difuzni osjecaj pripadnosti vjerskoj zajednici.
Ako govorimo o fasizmu, onda moramo definisati nekoliko faktora:

-vodja (ziv ili mrtav, nekad je korisniji mrtav)
-velikodrzavni projekt
-paramilitane snage

Kod Srba i Hrvata su svi ovi faktori prilicno jasni: imamo vodju (kod Srba: nekoliko vodja, sto zivih , sto mrtvih), imamo velikodrzavne projekte. a imamo bogami i paramilitarne snage u zivopisnim uniformama i sa prepoznatljivim oznakama.
Kod Bosnjaka je sve to nejasno; niti ima neprikosnovenog vodje, ni velikodrzavnog projekta niti paramilitarnih snaga, osim ako neko ne smatra BHF paramilitarnom postrojbom.
User avatar
zunazu
Posts: 1429
Joined: 02/11/2014 11:20

#14 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by zunazu »

So What! wrote:Kako glupa slika. Kao da u Srbiji i Hrvatskoj nije bilo partizana. U BiH postojala čitava divizija domaćih SS-ovaca.
Potpuno si fulio poentu. Fašista ima svugdje, od Amerike do Medine, od Vatikana do Tokija... ali to nije tema nego pokreti i paradržave koje su bile fašističke. Bosna i Bošnjaci to nikad nisu imali, za razliku od Srbije i Hrvatske.
User avatar
So What!
Posts: 11148
Joined: 19/04/2011 01:35
Location: Charming, CA

#15 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by So What! »

zunazu wrote:
So What! wrote:Kako glupa slika. Kao da u Srbiji i Hrvatskoj nije bilo partizana. U BiH postojala čitava divizija domaćih SS-ovaca.
Potpuno si fulio poentu. Fašista ima svugdje, od Amerike do Medine, od Vatikana do Tokija... ali to nije tema nego pokreti i paradržave koje su bile fašističke. Bosna i Bošnjaci to nikad nisu imali, za razliku od Srbije i Hrvatske.
Ako ustavom neke zemlje je propisano da u njoj jednaka prava imaju tri naroda, bez obzira nan njihovu trenutnu brojnost.

I dva naroda proglase osamostaljenje, bez dogovora sa trećim.

Na kraju ispadne da ni motivi drugog naroda oko nezavisnosti nisu isti kaoi motivi prvog.

Bošnjaci su imali i teritorijalne pretenzije prema Sandžaku.

Druga stvar što smo malobrojni, nacionalno buđenje smo doživjeli poprilično kasno, a da smo otprilike brojni kao Hrvati bila bi druga priča.
User avatar
zunazu
Posts: 1429
Joined: 02/11/2014 11:20

#16 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by zunazu »

So What! wrote:Ako ustavom neke zemlje je propisano da u njoj jednaka prava imaju tri naroda, bez obzira nan njihovu trenutnu brojnost.

I dva naroda proglase osamostaljenje, bez dogovora sa trećim.

Na kraju ispadne da ni motivi drugog naroda oko nezavisnosti nisu isti kaoi motivi prvog.
WTF?
So What! wrote:Bošnjaci su imali i teritorijalne pretenzije prema Sandžaku.
WTF?

:roll:
User avatar
So What!
Posts: 11148
Joined: 19/04/2011 01:35
Location: Charming, CA

#17 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by So What! »

zunazu wrote:
So What! wrote:Ako ustavom neke zemlje je propisano da u njoj jednaka prava imaju tri naroda, bez obzira nan njihovu trenutnu brojnost.

I dva naroda proglase osamostaljenje, bez dogovora sa trećim.

Na kraju ispadne da ni motivi drugog naroda oko nezavisnosti nisu isti kaoi motivi prvog.
WTF?
So What! wrote:Bošnjaci su imali i teritorijalne pretenzije prema Sandžaku.
WTF?

:roll:
OK, pozz :D
User avatar
listopad
Posts: 800
Joined: 18/10/2016 19:14

#18 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by listopad »

zunazu wrote:
So What! wrote:Kako glupa slika. Kao da u Srbiji i Hrvatskoj nije bilo partizana. U BiH postojala čitava divizija domaćih SS-ovaca.
Potpuno si fulio poentu. Fašista ima svugdje, od Amerike do Medine, od Vatikana do Tokija... ali to nije tema nego pokreti i paradržave koje su bile fašističke. Bosna i Bošnjaci to nikad nisu imali, za razliku od Srbije i Hrvatske.
Bosna i Bosnjaci to "nisu" bili zato sto su bosnjacki fasisti u to vrijeme bili Hrvati, a Bosna u sastavu NDH.
User avatar
bleee_sa
Posts: 42310
Joined: 05/10/2014 22:35
Location: Ispod sunca zlatnoga

#19 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by bleee_sa »

Kako bolan pala kad još se drži Fazlagića Kula 8-)
User avatar
Truba
Posts: 81194
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#20 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by Truba »

listopad wrote: Bosna i Bosnjaci to "nisu" bili zato sto su bosnjacki fasisti u to vrijeme bili Hrvati, a Bosna u sastavu NDH.
sve mi diraj ali to razdoblje ne

prof. Čekić FPN :D
User avatar
Woody
Posts: 1690
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#21 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by Woody »

Image
User avatar
Truba
Posts: 81194
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#22 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by Truba »

Image
User avatar
asurbanipal
Posts: 6702
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

#23 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by asurbanipal »

Lazio star Senad Lulic accused of racism after insulting Roma defender Antonio Rudiger following Derby della Capitale



http://www.mirror.co.uk/sport/football/ ... ed-9391936
User avatar
Woody
Posts: 1690
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#24 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by Woody »

Nešto ste mi se uspavali...
Uskliknuo bi zato, bez svake sumnje profeta srednjevjekovlja muslimanskog Mustafa Busuladžić-Subnallah-Slava Allahu i neumitno pomislio, kako je baš božjom promišlju pobijedio fašizam zajedno sa NDH, sa Silama osovine i kako su svi zajedno kolektivno jebali majku "ljevičarima i crvenoj liliputanskoj bandi".

Kad bi danas ustao iz groba Mustafa Busuladžić, zasigurno bi uzviknuo-Hvala Allahu i Anti Paveliću, sve je onako kako sam naumio, propagirao i propovijedao.

Po tom klerofašisti i odanom činovniku NDH, zove se jedna sarajevska ulica. A, kako sada stvari stoje, zvaće se i osnovna škola u mjesnoj zajednici Dobroševići. Procedura je pokrenuta, a stigla je na inicijativu, pogađate, grupe građana.

Apsurdno ili pak karmičko-fašistički, a to treba podsjetiti, nekadašnja ulica antifašiste i narodnog heroja Fuda Midžića, istog onog koga je opjavalo "Zabranjeno pušenje", sad ironično nosi fašističku Busuladžićevu nomenu.

I dabome, nije ovo slučaj samo sa klerofašistom Mustafom Busuladžićem. Naflagrantniji primjer povampirenog bošnjačkog fašizma je Husein efendija Đozo SS oficir i handžarovac, po kome se "ponosono" zove škola u Goradždu. Prije toga, sa školske table i iz sjećanja stanovnika Goradžda u ropotarnicu prošlosti, protjeran je Nikola Tesla.

Kad smo kod fronatlnog bošnjačkog fašističkog napada, nije zgoreg pomenuti ni sandžadžkog nacističkog heroja Aćif efendiju, odlikaša Trećeg Rajha u bukvalnom smislu riječi, koji je sastavni dio i huliganske stadionske scenografije.

Ima tih likova na pretek. No, nije stvar u njima. Preciznije, ponajmanje je stvar u njima.

Kad zaurliče "tiha većina"

Vratimo se na početak i prošetajmo hipotetički sa Mustafom Busuladžićem po manje hipotetičkom hiperealnom Sarajevu. Zabrađene žene na sve strane, arapski investitori i turisti sa svojim pismom, običajima, kondominijumima, pomodarski religijski kult koji vlada kotlinom. Filmski festival svjetskog glasa koji se ne usklađuje niti sa željama publike i žirija, nego sa mjesecom Ramazana...

Uskliknuo bi, zato, bez svake sumnje profeta srednjevjekovlja muslimanskog Mustafa Busuladžić-Subnallah-Slava Allahu i neumitno pomislio, kako je baš božjom promišlju nekako pobijedio fašizam zajedno sa NDH, sa Silama osovine i kako su svi zajedno kolektivno jebali majku "ljevičarima i crvenoj liliputanskoj bandi".

Jer, sad kao nikad odjekuje šeher Sarajevom, a bogme i daleko šire umotvorina tipa: "Val opće seksualne pokvarenosti i tjelesne golotinje, nošen mahnitanjima feminističkog pokreta, koji se razmahao u europskim zemljama, težeći da umjetno premosti nikad nepremostive duboke psihičke i tjelesne razlike, u biću muškarca i žene, zahvatio je djelomično muslimanku, koja je sve više zanemarujući poziv majke, postala rob svoga tijela, svojih strasti, rob vanjštine i mode kao i njezina drugarica u Europi. Stoga je naša obitelj kako u gradu tako i na selu u cijelosti ugrožena."

Ne, dragi moji, ovo nije napisao neki SAFF-ovac 2016. nakljukan Erdoganovim vlažnim snovima, nego baš pomenuti vajni intelektualac Mustafa Busuladžić u tekstu „Kult golotinje“, koji je objavljen u časopisu El Hidaje daleke 1943.

I možda je najmanje kriv Busuladžić, te ini klerofašistički portali. Krivica leži, primijetiće pažljiviji čitatelj u onoj "grupi građana", sa početka teksta koja je podnijela inicijativu da se Busuladžiću pored ulice i naziv škole dodijeli.

Ne, nije to nikava grupa građana. To je ona tiha desničarska većina, koja jednako kao kod Hrvata i Srba, nikada ne spava i koja vrijedno i marljivo sa kojena na koljeno prenosi svoj nacionalističku mržnju vijekovima. To je ona većina, koja se u sebi nosila pitanje svih ovih pet decenija-A ko je nas pitao, treba li osloboditi Sarajevo i ostale sandžake od ustaša i SS-ovaca???

Samo. O bošnjačkom nacionalizmu i klerofašizmu se ili ne govori ili se on uvijek pominje kao reaktivni oblik u odnosu na hrvatski i srpski.

A, tom i takvom bošnjačkom fašizmu, novopečeni mejnstrim povijesničari gotovo tepaju. Bošnjački fašizam im dođe nekako, kao malo bezazeleno neželjeno dijete. Nije zlatan, ne spominjemo ga često, ali neće nikome nauditi.

A, baš ovakav način razmišljanja je blentav i poguban. I kao u svakom klerofašizmu najveće su žrtve baš pripadnici naroda iz koga ovo zlo niče. Od narodnih heroja Osmana Đikića, Razije Omanović, pa do današnje progresivne mladeži. Ako je uopšte ima. I ako velom srednjevjekovlja nije obavijena.

Žrtve su borci i borkinje za prava polova, manjinske seksualne zajednice, drugi i drugačiji, ateisti...uopšte uzev sva ona "devijantna manjina", protiv koje se fašizam i nacizam "demokratski borio" gasnim komorama i ciklonom B.

I zato nema razlike, nema biranja i pipanja. Fašizam, najveće zlo u istoriji čovječanstva je jedan i jedini. Neki lokalni nacionalni prefiksi, po kojima je "moj fašizam" manji od "tvog fašizma" su upravo floskule kojima se hrani isto to zlo.

Osuditi, zabraniti, staviti sa one strane zakona. Izvršiti denacifikacija, sada i odmah. Nad svima. Nema opravdanja, nema čekanja. To je jedini lijek. Sve ostalo je relativizacija, koja pomaže ovom zlu da poput žohara preživi.

Piše: Dragan Bursać, novinar i kolumnista BUKA portala
Aferim Dragane, k'o da si naš :thumbup:
User avatar
asurbanipal
Posts: 6702
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

#25 Re: Bošnjaci i fašizam?

Post by asurbanipal »

Woody wrote:Image

Žao mi je zemljak. To gore je photoshop. Malo manje posjećuj forum hercegbosna.



Ovo je original. Ako želiš možemo otići zajedno da se uvjeriš. Uz put bih mogao uslikati onaj mural na zgradi.


Image



P.S.

Nisi bio loš u onoj emisiji neku večer. Doduše, nije bila tema o fotošopiranju. Dva dobra insana su sjedila s tobom, od njih se može naučiti ljudovanje.
Post Reply