Bosnjaci a ne Bosanci

Omerta13

#51 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by Omerta13 »

breuer wrote:
Omerta13 wrote:Kakav debil moras biti da kazes za sebe da si bosanac jer kao nisi nesto religiozan pa ne zelis biti bosnjak :D velika kriza identiteta
Šta ću kad sam rođen prije nego li je taj naziv uspostavljen kao ime jednog naroda. Sorry :(
Aufff drago mi je da imam priliku da razgovaram sa nekim besmrtnim jer si onda rodjen malo prije 1377. godine :-D
Historia est magistra vitae - Historija je učiteljica života

Prije nego sto se pocnete furati na likove poput Darke Brkana informisite se o historiji svog naroda, ako se vec stidite svoje proslosti onda skontajte neki novi naziv za svoju nacionalnost a ne da bunite starije i slabo informisane sugradjane. Nemam namjeru da drzim predavanje iz historije, nisam ni ja toliko strucan al znam tek toliko da je naziv BOŠNJAK u YUGOSLAVIJI bio zabranjen. Nasi djedovi su mogli da biraju izmedju hrvata i srba, kasnije su dobili mogucnost da se izjasne kao MUSLIMANI i ako je to termin za religiju a ne nacionalnost. Moj dedo je bio strucnjak u oblasti optike pa nije mogao da napreduje jer se izjasnjavao kao MUSLIMAN. Raspitajte se koliko je bilo MUSLIMANA u policiji i drugim organima te drzave? MUSLIMANI su bili hamali i zadovoljavali su se mrvicama. Nama niko nije kriv sto nas narod nije naucio da vlada pa nam je sad ovakva drzava kakva jeste. Ni meni se ne svidja stanje u drzavi al opet ja sam bosnjak ne musliman, ne bosanac, ne belgijanac, katalonac i ko zna kako vec se izjasnjavate.

Kad poradite svi na identitetu i budete malo vise postovali sebe, onda ce vas i drugi postovati..
cyprus

#52 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by cyprus »

Sliver wrote:
cyprus wrote:U ovom slučaju se slažem sa pokretačem teme... Uhapšeni su američki Bošnjaci ilitiga Amerikanci bošnjačkog etničkog porijekla... Razloga da se Bosna i Bosanci spominju zaista nema :oops:
A oni nisu porijeklom iz Bosne!?
Otkud znaš, možda su iz Srbije... A i ako jesu porijeklom iz BiH, nema veze... Pa ako se za Amerikance švedskog, engleskog, škotskog, njemačkog i sl. porijekla ne spominju baš Njemačka, Engleska, Švedska ili Škotska u tom kontekstu... nema razloga ni za pomenom BiH...
Last edited by cyprus on 12/02/2015 12:25, edited 1 time in total.
Drinski

#53 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by Drinski »

Hafis wrote:
Drinski wrote:Amerikanci, bh. porijekla.
Ahaaa.
A kada negdje potpiše za kakav klub, uda se za kakva bogata čovjeka, primi ga u kakvu jaču korporaciju, ili u Torontu pobjedi na kakvom takmičenju iz poznavanja kiseljenja kupusa onda puca boldiran naslov: uspješni Bosanac taj i taj'' ..... :)

Stoga treba ipak uvesti klasifikaciju: što je to ''uspješni Bosanac na privremenom radu u....'' a što je '' .......čki državljanin bh podrijetla.

Da znamo kad se trebamo ponositi, a kad stidjeti :)

Doktore, doktore, pa ja bih tebe trebao prvo pitati da se uvede kakva klasifikacija, da znamo sta su Monika Seleš, Andrić, Tito i Tesla, odnosno Hrvati, Srbi, Slovenci, Jugosloveni, Amerikanci itd. , a prije njih sta je onaj Omer pasa Latas i Mehmed paša Sokolović itd.. pa tek da govorimo o današnjem vaktu i zemanu.
cyprus

#54 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:U ovom slučaju se slažem sa pokretačem teme... Uhapšeni su američki Bošnjaci ilitiga Amerikanci bošnjačkog etničkog porijekla... Razloga da se Bosna i Bosanci spominju zaista nema :oops:
Ili preciznije Bosanskohercegovacki islamisti.
Ne. Američki islamisti.
@mba

#55 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by @mba »

Omerta13 wrote:
breuer wrote:
Omerta13 wrote:Kakav debil moras biti da kazes za sebe da si bosanac jer kao nisi nesto religiozan pa ne zelis biti bosnjak :D velika kriza identiteta
Šta ću kad sam rođen prije nego li je taj naziv uspostavljen kao ime jednog naroda. Sorry :(
Aufff drago mi je da imam priliku da razgovaram sa nekim besmrtnim jer si onda rodjen malo prije 1377. godine :-D

Prije nego sto se pocnete furati na likove poput Darke Brkana informisite se o historiji svog naroda, ako se vec stidite svoje proslosti onda skontajte neki novi naziv za svoju nacionalnost a ne da bunite starije i slabo informisane sugradjane. Nemam namjeru da drzim predavanje iz historije, nisam ni ja toliko strucan al znam tek toliko da je naziv BOŠNJAK u YUGOSLAVIJI bio zabranjen. Nasi djedovi su mogli da biraju izmedju hrvata i srba, kasnije su dobili mogucnost da se izjasne kao MUSLIMANI i ako je to termin za religiju a ne nacionalnost. Moj dedo je bio strucnjak u oblasti optike pa nije mogao da napreduje jer se izjasnjavao kao MUSLIMAN. Raspitajte se koliko je bilo MUSLIMANA u policiji i drugim organima te drzave? MUSLIMANI su bili hamali i zadovoljavali su se mrvicama. Nama niko nije kriv sto nas narod nije naucio da vlada pa nam je sad ovakva drzava kakva jeste. Ni meni se ne svidja stanje u drzavi al opet ja sam bosnjak ne musliman, ne bosanac, ne belgijanac, katalonac i ko zna kako vec se izjasnjavate.

Kad poradite svi na identitetu i budete malo vise postovali sebe, onda ce vas i drugi postovati..

potpis :thumbup:

dovoljno receno!
BHCluster

#56 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:
Ili preciznije Bosanskohercegovacki islamisti.
Ne. Američki islamisti.
Bosanskohercegovacki islamisti doseljenici?
pemanapemani

#57 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by pemanapemani »

Omerta13 wrote:
breuer wrote:

Ako nije problem, možeš li navesti neku političku inicijativu za vraćanje narodnog imena Bošnjak u SFRJ?

Zadnja inicijativa koje se mogu sjetiti je bila Kalayeva za vrijeme AU monarhije. Ona je propala, jer je tadašnjim "intelektualcima" bošnjaštvo bilo važno kao lanjski snijeg.
cyprus

#58 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by cyprus »

BHCluster wrote:Bosanskohercegovacki islamisti doseljenici?
Ne znam, možda su rođeni u Americi... Onda nisu doseljenici... A ako i jesu, opet su prevashodno Amerikanci...
fosna2014

#59 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by fosna2014 »

Kikibombona wrote:Cuj Bosanci u Bosni?

Kako to, zbunjen sam....

Ovi koji odlaze u Siriju i Irak su prvenstveno muslimani. Tesko ces iz njihovih usta cuti price o bosanstvu, bosnjastvu, hercegovanstvu ( :lol: )..........
HercegOvanstvu.

Hahhahahah ti si pukko ko praćka. :lol:

:mrgreen: :thumbup:
House

#60 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by House »

:thumbup:
cyprus

#61 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by cyprus »

Sliver wrote:
cyprus wrote:Otkud znaš, možda su iz Srbije...
Mozda da procitas vijesti...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sipa-nak ... /150210052
Aaaa vidi stvarno :mrgreen: Ništa, pokrenut postupak za oduzimanje BH državljanstva :mrgreen: :oops:
BHCluster

#62 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
Ne znam, možda su rođeni u Americi... Onda nisu doseljenici... A ako i jesu, opet su prevashodno Amerikanci...
Ja mislim da je prica o ovih 6 sto je uhapseno prije neki dan a oni su bosanskih doseljenici/imigranati.
tandmand

#63 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by tandmand »

Popisnim Bosancima nije lako, jer kako god, opet ih se nekako uspije povezati sa Bosnjacima i Islamom.
Za njih je "Popisni Bosanac" samo prelazno stanje ka onom za sta trenutno nemaju hrabrosti a uzor su im Ivo Andric i Kusturica.
Da bar ima odrednica "Jugoslaven", kako bi im kamen sa srca pao. Tada bi bili bez ikakve konekcije sa nekim narodom (Srbin, Bosnjak i Hrvat).
Ponosno bi govorili "ja sam Jugoslaven", operisani od vjere, tradicije, dijalekta .. svega onoga sto cini jedan narod.
Bili bi kao da su iz epruvete ispali - sterilni (Made in YU) :mrgreen:

U Hrvatskoj postoji jedan termin oko koga je bilo dosta diskusije: "Urbani Jugoslaveni"....
Last edited by tandmand on 12/02/2015 12:36, edited 1 time in total.
cyprus

#64 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
Ja mislim da je prica o ovih 6 sto je uhapseno prije neki dan a oni su bosanskih doseljenici/imigranati.
Ma jebiga, nije baš da sam pratio slučaj :mrgreen: Samo htjedoh reć: ko živi u Americi - Amerikanac je :mrgreen:
broj dva

#65 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by broj dva »

dustaban wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Bosanac = svi koji žive u BiH.
Bosanci = (svi koji zive u BiH) - Hercegovci

:wink:
---------
Tu si u pravu, kao Hercegovac ne prihvatam da se kategorisem kao Bosanac. A ni bosnjak.
Ali moze kao gradjanin BiH.
Bosnohercegovac.
Zajebano ovo oko identiteta, pripadnosti i nacionalnosti...
cyprus

#66 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by cyprus »

tandmand wrote:Popisnim Bosancima nije lako, jer kako god, opet ih se nekako uspije povezati sa Bosnjacima i Islamom.
Za njih je "Popisni Bosanac" samo prelazno stanje ka onom za sta trenutno nemaju hrabrosti a uzor su im Ivo Andric i Kusturica.
Da bar ima odrednica "Jugoslaven", kako bi im kamen sa srca pao. Tada bi bili bez ikakve konekcije sa nekim narodom (Srbin, Bosnjak i Hrvat).
Ponosno bi govorili "ja sam Jugoslaven", operisani od vjere, tradicije, dijalekta .. svega onoga sto cini jedan narod.
Bili bi kao da su iz epruvete ispali - sterilni (Made in YU) :mrgreen:

U Hrvatskoj postoji jedan termin oko koga je bilo dosta diskusije: "Urbani Jugoslaveni"....
Nije da sam nešto naročito hrabar, ali ja sa ponosom kažem da sam Jugoslaven :mrgreen: Zašto bi za to trebala hrabrost?

I odakle ti to da Jugoslaven mora biti operisan od vjere, tradicije i dijalekta? Ja imam i vjeru, baštinim i tradiciju, a govorim i svojim dijalektom... Istina, Jugoslaven mora biti operisan od uskogrudne ograničenosti... To tačno...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#67 Re: Bosnjaci a ne Bosanci

Post by Chmoljo »

:-)
Locked