Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

exliberal

#276 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by exliberal »

ljubav_aha wrote:
exliberal wrote: Lear jet je konzerva za global...nadji slike globala pa pogledaj. Stavili su mu dvije masine sto ide na velike boinge pa kad leti leti sa 20 % , maximalna brzina ...zera ispod zvucnog zida. Jedini jet set koji moze da preleti od new yorka do afrike bez slijetanja za gorivo ( 5000 km). unutrasnja konfiguracja ..u zavisnosti od kupca....neki sieci su ubacivali toliko zlata da se moralo avion extra balansirat :) ili su komplatno prazni isporucuvani a onda je kupac ubacivao sta je htjeo ( US Army)
molim te,postavi slike,ali i info please ;-)

inace,sasvim je normlano uskladjivanje interijera aviona sa potrebama kupca
ma ukucaj na google images global 5000 pa ce ti izbacit mali milon slika.
ja znam da je oprah kupila 3 , jedan za njene potrebe dva za rentu...a inace jedan primjerak aviona sa basic interior je skoro 50 M $....pa ti kontaj....
izmedju kupaca tu su i braca tag ( vlasnic tag hauera), zak villenuve & m. schumaher i bezbrojne korporacije...trenutno cekanje za taj avion je oko 3 godine....
ljubav_aha

#277 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

exliberal,zaradio si cmoku od mene,hvala ;-)
http://www.aerospace-technology.com/pro ... rdier5000/

super large business jet,naravno da je tehnoloski durgaciji od jendo leerjet,pa to su komlento dvije razlicite kategorije aviona

global 5000 je tehnicki pozitivan haos,zamjena za concorde
jefferson

#278 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:exliberal, evo nasla sam link :

http://www.mhi.co.jp/en/news/story/200803281230.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_MRJ

Comparable aircraft

Antonov An-148
ACAC ARJ21
Boeing 717
Bombardier CRJ700/900
Bombardier CSeries
Embraer E-Jets
Sukhoi Superjet 100

Related lists

List of civil aircraft

Image

samo da dodoam,sve ove promjene su danas bazican cilj na radu novih aviona,a to sto si dodoa za masinu,zvuci naravno fenomenalno :!:

evo jedna stara vijest,nisma trazila najnovije vijesti

Saab may join Mitsubishi Regional Jet program
Posted: May 07, 2008, 10:01 AM by Scott Deveau
Scott Deveau
Saab is set to become the latest car manufacturer to partner with Mitsubishi Aircraft Corp. on its new regional jet program, , according to an ATW Online report.

The Swedish car company said this week it is trying to hammer out a deal to provide customer and product support services for the new Mitsubishi Regional Jet [MRJ].

The 70-to-90 seat jet, which was given the green light in March, will be the first produced in Japan in nearly three decades, and will be a direct competitor to the regional jets built by Montreal's Bombardier Inc. and Brazil's Embraer.

"As a newcomer to the market, we needed someone to walk together with us to guide us through," Yosuke Takigawa, the head of sales and marketing for the MRJ, is quoted saying about the potential partnership with Saab.

Last week, Toyota Motor Corp. said it would invest roughly $68.7-million in Mitsubishi Aircraft Corp. to support the program

leerjet nije kanta,nemoj tako ;-)
Bogami ekspeditivna si :-)
Meni samo nece biti jasno sto je SAAB odustao od S2000 modela.
Imao je Hamiltonov properel sa 6 sporo rotirajucih krakova, vrlo stabilan avion sa provjerenom tehnikom.
Danas je trziste turbo-prop aviona skocilo zbog cijena goriva za 60%, a SAAB se nekako povukao kad je cijena goriva pocela skakati, tako da danas trziste drze ATR 72-500 i DHC Q400, koji opet svaki ima svojih nekih mana.
ATR nikad nije skinuo sa sebe epitet aviona koji se moze "zalediti" dok Q400 ima konstantnih problema sa trapom.
Inace, zbog specificne situacije oko japanskog ustava, Mitsubishi nikad nije mogao da ima razvoj kao ostale kompanije. Steta, ko zna s cime bi danas letili :-)
ljubav_aha

#279 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
ljubav_aha wrote:exliberal, evo nasla sam link :

http://www.mhi.co.jp/en/news/story/200803281230.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_MRJ

Comparable aircraft

Antonov An-148
ACAC ARJ21
Boeing 717
Bombardier CRJ700/900
Bombardier CSeries
Embraer E-Jets
Sukhoi Superjet 100

Related lists

List of civil aircraft

Image

samo da dodoam,sve ove promjene su danas bazican cilj na radu novih aviona,a to sto si dodoa za masinu,zvuci naravno fenomenalno :!:

evo jedna stara vijest,nisma trazila najnovije vijesti

Saab may join Mitsubishi Regional Jet program
Posted: May 07, 2008, 10:01 AM by Scott Deveau
Scott Deveau
Saab is set to become the latest car manufacturer to partner with Mitsubishi Aircraft Corp. on its new regional jet program, , according to an ATW Online report.

The Swedish car company said this week it is trying to hammer out a deal to provide customer and product support services for the new Mitsubishi Regional Jet [MRJ].

The 70-to-90 seat jet, which was given the green light in March, will be the first produced in Japan in nearly three decades, and will be a direct competitor to the regional jets built by Montreal's Bombardier Inc. and Brazil's Embraer.

"As a newcomer to the market, we needed someone to walk together with us to guide us through," Yosuke Takigawa, the head of sales and marketing for the MRJ, is quoted saying about the potential partnership with Saab.

Last week, Toyota Motor Corp. said it would invest roughly $68.7-million in Mitsubishi Aircraft Corp. to support the program

leerjet nije kanta,nemoj tako ;-)
Bogami ekspeditivna si :-)
Meni samo nece biti jasno sto je SAAB odustao od S2000 modela.
Imao je Hamiltonov properel sa 6 sporo rotirajucih krakova, vrlo stabilan avion sa provjerenom tehnikom.
Danas je trziste turbo-prop aviona skocilo zbog cijena goriva za 60%, a SAAB se nekako povukao kad je cijena goriva pocela skakati, tako da danas trziste drze ATR 72-500 i DHC Q400, koji opet svaki ima svojih nekih mana.
ATR nikad nije skinuo sa sebe epitet aviona koji se moze "zalediti" dok Q400 ima konstantnih problema sa trapom.
Inace, zbog specificne situacije oko japanskog ustava, Mitsubishi nikad nije mogao da ima razvoj kao ostale kompanije. Steta, ko zna s cime bi danas letili :-)

sad si mi jos vise drag,ah bas si maher sa masinama,auto ili avio profila :-D

oh,u pravu si zamitshubishi

za slicaj saab nisam znala

naravno,u pravu si,svi imaju odredjenu manu

btini su sigurni i ekonomicnost aviona

ATR http://www.atr.fr/public/atr/html/produ ... &pid=30470
jale2003

#280 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jale2003 »

kao i svaki post, pocne u vezi odredjenog a zavrsi na nekom bez veze topiku.

:lol:
Last edited by jale2003 on 28/07/2008 17:58, edited 1 time in total.
jefferson

#281 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jefferson »

@ ljubava_aha, ma i ti si meni jos vise draga sad :-)
Problem sa japanom je sto su ima amerikanci pisali ustav, tako da vise nikad nemogu razviti ofanzivno oruzje koje bi tehnoloski prevazislo oruzje USA ili saveznika uopce.
Tako npr. Japan proizvodi najskuplji tenk na svijetu, koji kosta oko $7 miliona po komadu, jer ustav ne dozvoljava izvoz takvog naoruzanja, pa pri razvoju nisu mogli racunati na profit, tog vrlo dobrog tenka u sustini, koje bi mnoge zemlje volile kupiti.
Isto je i sa avionima. Obicno civilna avijacija primjenjuje saznanja koja su koristena u vojnoj avijaciji prije toga, tako da ako SAAB i Mitsubishi krenu u razvoj najveci dio tereta ce nositi SAAB, dok ce Mitsubishi vjerovatno biti ukljucen u razvoj elektronike.
Sto se tice ATR-a, ATR ce 2010 predstaviti ATR 72-600 kao odgovor na Q400, koji je danas najbrzi turbo-prop avion.
Croatia Airlines je kupila ja mislim 4 Q400 sa mogucnoscu kupovine jos 2!
Risto Kuglarić

#282 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Risto Kuglarić »

jefferson wrote:
ATR nikad nije skinuo sa sebe epitet aviona koji se moze "zalediti"
dok Q400 ima konstantnih problema sa trapom.
:shock: :shock: :shock: Ha? Kako misliš "zalediti"? I ovako svaki put nakon ATR-a idem na saljevanje strave.... :run:
exliberal

#283 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by exliberal »

Risto Kuglarić wrote:
jefferson wrote:
:shock: :shock: :shock: Ha? Kako misliš "zalediti"? I ovako svaki put nakon ATR-a idem na saljevanje strave.... :run:
Problem koj ATR ima je sto mu pocinje da hrdja struktura, dali ga nezatvaraju dobro ili neznaju koju vrstu seal da koriste neznam. Problem sa ledjenjem je bio kod Bombardiera (ne na Q nego na learjet-u koliko se ja sjecam) ali nije bio problem u avionima nego u zemaljskoj posadi koja nije vrsila deicing kako je trebala. Ja mislim da su to sad rijesili ugradjivanjem grijaca u krila. Sto se tice leanding ger to je pproblem od BF Googrich-a, oni su projektovali i prozvede lending gear ne samo za Q seriju nego i za mnoge druge avione ( ukljucujuci i najnovijeg Airbus-a)
Bombardier (ustvari de Havilland) je prozivodjac Q i trenutni backlog je 400 narudjbi ako se nevaram samo za Q seriju , Global express i global 5000 extra. Rok za isporuku aviona od dana kupovine je oko 2 godine. Inace taj je avion bio i jos uvijek veoma cijenjen u europi kao tih i ekonomican avion. U americi su se furali na Boeing-a i Airbusove mlazne avione ( zbog visig ciljeva ) ali sad kako je cijena goriva skocila ti odlaze u istoriju a turbo prop dolazi na velika vrata.
jefferson

#284 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jefferson »

exliberal wrote:
Risto Kuglarić wrote:
jefferson wrote:
Problem koj ATR ima je sto mu pocinje da hrdja struktura, dali ga nezatvaraju dobro ili neznaju koju vrstu seal da koriste neznam. Problem sa ledjenjem je bio kod Bombardiera (ne na Q nego na learjet-u koliko se ja sjecam) ali nije bio problem u avionima nego u zemaljskoj posadi koja nije vrsila deicing kako je trebala. Ja mislim da su to sad rijesili ugradjivanjem grijaca u krila. Sto se tice leanding ger to je pproblem od BF Googrich-a, oni su projektovali i prozvede lending gear ne samo za Q seriju nego i za mnoge druge avione ( ukljucujuci i najnovijeg Airbus-a)
Bombardier (ustvari de Havilland) je prozivodjac Q i trenutni backlog je 400 narudjbi ako se nevaram samo za Q seriju , Global express i global 5000 extra. Rok za isporuku aviona od dana kupovine je oko 2 godine. Inace taj je avion bio i jos uvijek veoma cijenjen u europi kao tih i ekonomican avion. U americi su se furali na Boeing-a i Airbusove mlazne avione ( zbog visig ciljeva ) ali sad kako je cijena goriva skocila ti odlaze u istoriju a turbo prop dolazi na velika vrata.
Ja koliko znam ATR je imao izrazen problem sa "zaledjivanjem" i to je otkriveno kada je u Illionoisu jedan pao i jos negdje, ali sad se nemogu sjetiti gdje.
Nakon toga ATR je napravio odredjene modifikacije, ali npr. u americi se rijetko koriste u sjevernim djelovima, dok su ASA i American Eagle najvece musterije u americi, ali ih drze na jugu vecinom.
ljubav_aha

#285 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

raja,u pravu ste,upravo ti famozni grijaci na krilima su vazni

sto se tice letenja zimi u chicago i minnapolis,ja sma licno letjela tri danan pred novu godinu,"kupanje" aviona je uzasno dugo trajalo u chicago :-) ,znaci isti avion sa kojim sam prvo sletjela u chicago,zatim nastavila istim avionom u minneapolis ;-)
ljubav_aha

#286 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:@ ljubava_aha, ma i ti si meni jos vise draga sad :-)
Problem sa japanom je sto su ima amerikanci pisali ustav, tako da vise nikad nemogu razviti ofanzivno oruzje koje bi tehnoloski prevazislo oruzje USA ili saveznika uopce.
Tako npr. Japan proizvodi najskuplji tenk na svijetu, koji kosta oko $7 miliona po komadu, jer ustav ne dozvoljava izvoz takvog naoruzanja, pa pri razvoju nisu mogli racunati na profit, tog vrlo dobrog tenka u sustini, koje bi mnoge zemlje volile kupiti.
Isto je i sa avionima. Obicno civilna avijacija primjenjuje saznanja koja su koristena u vojnoj avijaciji prije toga, tako da ako SAAB i Mitsubishi krenu u razvoj najveci dio tereta ce nositi SAAB, dok ce Mitsubishi vjerovatno biti ukljucen u razvoj elektronike.
Sto se tice ATR-a, ATR ce 2010 predstaviti ATR 72-600 kao odgovor na Q400, koji je danas najbrzi turbo-prop avion.
Croatia Airlines je kupila ja mislim 4 Q400 sa mogucnoscu kupovine jos 2!
u pravu si,za mitshubishi,ali sa SAAB nisam znala ,super

jefferosn,hvala :razz:
mladen225

#287 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by mladen225 »

Ah sreće!
Kupujemo nove avione! Pa, možemo sanjati.
Da se razumijemo 1 F-16A košta 9.5 mil. USD (iz FY98)! To puta 10 (neka bude 8 jednosjeda i 2 dvosjeda) je 95 mil. USD (FY98= prosječna vrijednost US dolara iz fiskalne 1998. god.), a danas, s obzirom na inflaciju to je prije nekih 150 mil. USD! Mislim da je svima poznato da je budžet za odbranu oko 295 mil. KM, tako da je ovo preskupo. Kad bi nam poklonili tih deset komada, opet nevalja, jer nemožemo ih letjeti, preskupo veselje! A, naši piloti bi morali letjeti otprilike isto koliko oni iz NATO zemalja, što je za SAD 250 sati godišnje (svaki pilot), to mi ne bismo mogli platiti.
Kad razmišljamo o lovačkoj avijaciji treba tražiti što jeftinije avione za održavanje, po mom mišljenju to su:A-4AR (SAD),AMX(italija / Brazil) i F-CK-1 (Tajvan).
Takodje, smatram da bi trebale biti bar 2 eskadrile (škvadrona-nidje veze izraz!), jer imati samo jednu je, po mom mišljenju, naj običnija šprdancija.
bijelo_dugme

#288 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by bijelo_dugme »

zgembo_sa wrote:Moj glas za najjacu temu godine :D
:lol:
bijelo_dugme

#289 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by bijelo_dugme »

Sta fali ovim:

Image

Nighthawk se nevidi na radarima tako da cemo preko komsija moc izlazit i na more :-)
ljubav_aha

#290 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

mladen225 wrote:Ah sreće!
Da se razumijemo 1 F-16A košta 9.5 mil. USD (iz FY98)! To puta 10 (neka bude 8 jednosjeda i 2 dvosjeda) je 95 mil. USD (FY98= prosječna vrijednost US dolara iz fiskalne 1998. god.), a danas, s obzirom na inflaciju to je prije nekih 150 mil. USD! Mislim da je svima poznato da je budžet za odbranu oko 295 mil. KM, tako da je ovo preskupo. Kad bi nam poklonili tih deset komada, opet nevalja, jer nemožemo ih letjeti, preskupo veselje! A, naši piloti bi morali letjeti otprilike isto koliko oni iz NATO zemalja, što je za SAD 250 sati godišnje (svaki pilot), to mi ne bismo mogli platiti.
Kad razmišljamo o lovačkoj avijaciji treba tražiti što jeftinije avione za održavanje, po mom mišljenju to su:A-4AR (SAD),AMX(italija / Brazil) i F-CK-1 (Tajvan).
Takodje, smatram da bi trebale biti bar 2 eskadrile (škvadrona-nidje veze izraz!), jer imati samo jednu je, po mom mišljenju, naj običnija šprdancija.
gdje sa danas skoluju buduci BiH vojni piloti :?:
mrAnderson

#291 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by mrAnderson »

Zasto da ne, imati to ne znaci i biti spreman uci u rat, dovraga presli smo to valjad imati i odma napasti prvog susjeta(ili bar mislim da jesmo) Ovo nam treba prvenstveno radi postovanja drugih prema nama,zasto su slovenci pokusali kupiti toliko naoruzanja i to nelegalnim putem kako tvrde,da sigurno da napadnu hrvatsku NE, imas postuju te psiho rat 21 stoljeca, narucito tako nes savremeno pa bar i 2XF35 sto da ne, a za obuku pilota sa ulaskom u nato imali bih obucene momke uz odredjenu nakanadu ... :evil: :evil: :evil:
Last edited by mrAnderson on 22/09/2008 02:01, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#292 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

[quote="mladen225"]Ah sreće!
Takodje, smatram da bi trebale biti bar 2 eskadrile (škvadrona-nidje veze izraz!), jer imati samo jednu je, po mom mišljenju, naj običnija šprdancija[/quotes]

zasto mislis da je skvadron "nigdje veze izraz" :-)
simonese

#293 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by simonese »

http://images.google.ba/images?hl=hr&q= ... raft&gbv=2

moze i ovo,
najbrzi dosad a vec 40.godina star sto znaci da je povoljan :D
ljubav_aha

#294 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

simonese wrote:http://images.google.ba/images?hl=hr&q= ... raft&gbv=2

moze i ovo,
najbrzi dosad a vec 40.godina star sto znaci da je povoljan :D
ovi ne lete vise,odluka peantagona,znaci,samo ih mozes naci u muzeju ;-)
Pasiflora

#295 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pasiflora »

ljubav_aha wrote: gdje sa danas skoluju buduci BiH vojni piloti :?:
NE SKOLUJU se. :-)
ljubav_aha

#296 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

sitno wrote:
ljubav_aha wrote: gdje sa danas skoluju buduci BiH vojni piloti :?:
NE SKOLUJU se. :-)

hvala,odgovor sam znala,pitanje sma postavila s obzirm na prehtodno napisani sadrzaj
sto se tice danasenjg skolovanja ATC takodjer se skoluju van BiH
jefferson

#297 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jefferson »

Problem ne skolovanja BH pilota danas ce tek postati evidentan za nekih 15g kada pocnemo masovno unajmljivati strane pilote jer nismo skolovali svoje!
mladen225

#298 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by mladen225 »

Koliko znam piloti Vojske FBiH su se skolovali u Turskoj, a piloti Vojske RS su se skolovali u Srbiji (Vojna akademija-vazduhoplovni smjer).

Civilni piloti se ne skoluju u BiH jos od 1998.

Najniza grupacija u avijaciji je eskadrila na engleskom "squadron" pa se taj naziv u Vojsci Federacije usvojio kao skvadron, ko fol da se priblizimo NATO standardima sto je besmisleno.
lopta

#299 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by lopta »

Na neki nacin jeste smijesno, na drugi opet nije.

Prvo treba znati da clanstvom u NATO-u, imao ne imao ti avione, ima NATO, sto bi kao trebalo biti dovoljno.
Druga stvar, ne bi uopste bilo lose imati ovakvih(sa prvog posta) 10tak aviona, mislim da Slovenija ima nesto slicno, medjutim da se radi o jakoj drzavi bez nekih vaznijih problema, sa jakom ekonomijom, pa ok, ovako danas ili u blizoj buducnosti ipak je to nerealno, a i neodrzivo.
ljubav_aha

#300 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Problem ne skolovanja BH pilota danas ce tek postati evidentan za nekih 15g kada pocnemo masovno unajmljivati strane pilote jer nismo skolovali svoje!
jeffersone,upravo tako,iako su vec posudjivali pilote ,sto se tice,naravno civilne avijacije :)

nemamo stabilan airline,a mislim da su cka i prije 5 godina bila smao aktivna 3 pilota,danas je nesto vise ATC
Post Reply