Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post Reply
Hendrix

#126 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Hendrix »

Ovde će velika prekretnica biti kada Srbija uđe u EU, a kako je krenulo uće sigurno. E onda ćemo imati dvije nacije u BiH sa EU pasošima i bošnjake kao palestince sa svojim jadnim BiH pasošem.

Bojim se da nam tek onda slijedi izolacija i belaji, i sve moguće opstrukcije na svim nivoima vlasti. Jer mi nemamo rezervnu državu a u EU nikada ući nećemo dok je RS-a, jer oni ionako ulaze sa srbijanskim pasošima. Dok se narod zabavlja našim lokalnim sranjima mi polako tonemo sve dublje i dublje, na sceni su takvi likovi koji vladaju da me čudi da bilo šta funkcioniše na bilo kom nivou.

Hajd što nas jebe Dodik i ekipa, Čović i ekipa ali mi sami sebe najviše rušimo, i nema tu napretka, jednostavno previše je opstrukcija i zajebancije da bi se nešto konkretno napravilo u budućnosti.
Joe McCarthy

#127 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Joe McCarthy »

Hendrix wrote:Ovde će velika prekretnica biti kada Srbija uđe u EU, a kako je krenulo uće sigurno. E onda ćemo imati dvije nacije u BiH sa EU pasošima i bošnjake kao palestince sa svojim jadnim BiH pasošem.

Bojim se da nam tek onda slijedi izolacija i belaji, i sve moguće opstrukcije na svim nivoima vlasti. Jer mi nemamo rezervnu državu a u EU nikada ući nećemo dok je RS-a, jer oni ionako ulaze sa srbijanskim pasošima. Dok se narod zabavlja našim lokalnim sranjima mi polako tonemo sve dublje i dublje, na sceni su takvi likovi koji vladaju da me čudi da bilo šta funkcioniše na bilo kom nivou.

Hajd što nas jebe Dodik i ekipa, Čović i ekipa ali mi sami sebe najviše rušimo, i nema tu napretka, jednostavno previše je opstrukcija i zajebancije da bi se nešto konkretno napravilo u budućnosti.

Pa vidiš šta se dešava sa Hrvatima, sami su sebi presudili kad su napustili centre kapitala, administracije i kakve takve industrije. Mislili su da će 'ercegovski krš za 10ak godina imat dovoljnu infrastrukturu da udomi 700K Hrvata i na kraju više od pola njih se razbježe a EU pasoši im svezaše dodatne tegove na demografsku sliku koja tone već desetljećima.

Srbi ništa nisu drugačiji, samo se njihova priča odvija mnogo sporije i na puno većoj slici.
Pokajnik

#128 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Pokajnik »

Hendrix wrote:Ovde će velika prekretnica biti kada Srbija uđe u EU, a kako je krenulo uće sigurno. E onda ćemo imati dvije nacije u BiH sa EU pasošima i bošnjake kao palestince sa svojim jadnim BiH pasošem.

Najbolje je to objasnio nekadašnji američki ambasador Montgomeri.Država BiH ne može biti dobra država ali Bošnjaci su ti koji insistiraju na očuvanju državnosti BiH .To je njihov izbor za koji plaćaju cijenu u vidu lošeg funkcionisanja države.
OldMayor

#129 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by OldMayor »

Mi nemamo plan, nemamo strategiju razvoja privrede, ekonomije. Samim tim sta ocekivati?

Pa jebemu evo 20 godina je proslo poslije rata - mi nijednu, ali nijednu jebenu firmu nismo digli. Ok, shvatam, poruseno. Ali jbmu da unistimo svaku firmu koja je postojala, pa to mi nije jasno.

Evo samo Kanton Sarajevo, Famos, Pretis, Klas, Hidrogradnja, Gras, itd... Da smo odvojili pet godina za jednu firmu :-) da je ozivimo, da napravimo detaljan plan mogli smo za ovih 20 godina dici pet firmi iz pepela.

I ta privatizacija, pa jbt vidis da te pljackaju, pokrase ti sve zivo, jok mi cemo to sprovesti. I evo sta smo dobili, na prste ruke mozes nabrojati uspjesne privatizacije. Ljudi kupe proizvodni pogon, sruse ga i naprave halu, naprave zgradu, shopping centar. :roll:

Dok god strucni ljudi budu planski uklonjani sa pozicija na kojima trebaju biti, mi nemamo buducnosti. Zemlja u kojoj jedne te iste stranke vladaju 20 godina, njen narod nema sta da se zali niti kakvu bolju buducnost da ocekuje.

Za 20 godina...pa Bosna ce biti na nivou sadasnje Hrvatske. To je realno stanje i takve pokazatelje imamo.
andromeda101

#130 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by andromeda101 »

Neće to biti nikakva velika prekretnica.

Ušla je Hrvatska, pa šta?! Jel' ona caruje EU-om? Ne bi se reklo.

Tako neće carovati ni Srbija. Biće još veći pritisak na seperatističke struje u BiH da se pomire sa stanjem na terenu.

Sad takve struje najviše i kmeče, jer znaju šta ih čeka.

Da nije tako čekali bi oni ulazak i prvi i drugi. Pa onda zakmečali.

Šta će Srbiji i Hrvatskoj novi rat za teritorije BiH, kad oni nemaju vitalnog stanovništva ni za sebe, da sebe pokriju i začepe.

Sad u Srbiji imaš oko 7 miliona stanovnika. Na onakvu Srbiju i Vojvodinu. Pobrojane izbjeglice iz Hrvatske, s Kosova i iz BiH. I iz Crne Gore. Pa 7 miliona plafon cjelokupnog stanovništva ( ne samo etničke Srbe). A za 20 godina bi se ta cifra veoma lako mogla pretvoriti u 6 miliona.

Još im samo fali da im oni muškarci od 18-24 godine vrisnu u nekom novom pohodu na BiH. Kakvu bi tek onda vitalnost i prirodni priraštaj imali.

Ko bi im onu onoliku Srbiju branio od Mađarske (zbog Vojvodine), od Albanije (i Kosova), od Bugarske ("koga da gađam? ošini po Bugarima, pogriješiti nećeš"), Hrvatske, Rumunije, BiH?

Mir na ovim prostorima je u interesu svih, ne samo BiH.
Last edited by andromeda101 on 20/08/2014 10:52, edited 2 times in total.
ma jok

#131 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by ma jok »

Na osnovu čega misliš da će EU vršiti pritisak na Srbe i Hrvate u BiH?
andromeda101

#132 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by andromeda101 »

ma jok wrote:Na osnovu čega misliš da će EU vršiti pritisak na Srbe i Hrvate u BiH?

Nije ni potreban EU. Oni će sami vršiti pritisak na sebe.

Onako nekako ko u principu Iron Maiden (eiserne Jungfrau)

Što se više odupireš, više boli.

Image
neednolog

#133 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by neednolog »

Vidim ljudi se na ovoj temi bore da očuvaju nešto čega nema. Niko ne kaže da nema BiH, ima je i biće je dok god o njoj ne budu odlučivali njeni građani. Bilo je iste i 92. na antiratnim demonstracijana širom Juge, ali 93 je ista umrla...

Srbi su odavno digli ruke od FBiH, i ostatka Bosne. Ostali su stranački uhljupi koji koriste situaciju i muzu sva tri naroda za debele plate.
Hrvatima je koliko vidim sve manje svejedno. Nije im baš prijatno u FBiH sudeći poreakcijama, a nemojte misliti da je i Hrvatska digla ruke od Mostara, Neuma, Livna, Lištice, a tek Međugorja...
Po meni, jedini koji su digli ruke od bilo kakvog dijela su Srbi iz Srbije, bar većina njih, jer pored Kosova, sopstvene korupcije i CG, RS, kao trenutno najstabilniji faktor od navedenih (koliko god to nevjerovatno zvučalo) im nije baš prioritet. Ima tu i jedan novi, nimalo prijatan, momenat. Više od Srba iz Srbije RS interesuje Rusiju. A svi znamo kako se to može završiti, po sve, uključujući i Srbe iz RS.
Poenta je da Srbi i Hrvati, koliko god se Bošnjaci ofirno kao isfuravali na tu ideju, sa svim pravima ne smatraju BiH svojom državom. Eto imali ste proteste u FBiH. Jel bio razlog opravdan- jeste, jel bilo nacionalne priče- nije, jel u pitanju bila priča fol zajedničkog dobra- zvanično jeste, a šta bi sa Srbima i Hrvatima, ništa. Zašto, jer im se, da prostite, jebe za BiH.

E sada ostaje i poslednji oslonac za postojanje države BiH, bošnjački nacionalni korpus. Iako priču o zajedništvu, koja uzgred počinje 2006., nisu prodali Srbima i Hrvatima vješto je prodaju strancima. Ovi to pametno koriste i lagano uzimaju sve što hoće i što im na kraju krajeva i treba. Plaćamo svi tu zajebanciju, kroz poreze, namete, takse, a prvom prilikom i kroz otplatu kreditnih zaduženja. Bošnjaci, bez obzira na stranku, igraju bipolarno na međunarodnoj sceni. Muslimanske zemlje uvjeravaju u savezništvo, koje s esastoji od slanja 100tinjak pajsera da ginu po pustinjama, dok Zlaja i raja lagano miluju zapadne OKUPATORE iz SAD i EU pričama o cjelovitosti, nedjeljivosti podijeljenog i o žrtvi njihovog naroda radi višeg cilja, implemetacije američke kvazimultinacionalne ideologije na Balkan. Isti ti Amerikanci, koji preko Srba u poslednjih 20 godina ravnaju dugove sa muslimanskim zemljama, pod pričom o zaštiti muslimana, jednostavno nisu zainteresovani za neku ozbiljnu priču. Realno gledajući, naruše ugled diplomatije SAD u svijetu u ovom trenutku svima nanosi više štete nego koristi (Izrael, Palestina, Ukraijina, Gruzija, Irak, Sirija, Egipat, a tek Libija, Tunis itd). Pošto su SAD relativno slab oslonac za opstanak BiH, Bakir se okrenuo novom, u ovom trenutku (i očigledno samo u njegovim očima) pouzdanom savezniku Erdoganu. Ovaj je samo dva puta lanuo i napravio više sranja u BiH nego što su SAD to malo perfidnije radili 10 godina.

Bošnjaci, kao tzv poslednji bastion BiH, zaista djeluju samouništavački (doduše kao i Srbi i Hrvati).

Tema je 20 godina od danas...Kako bi na to pitanje odgovorio neko 1972? Sada je situacija nešto izvjesnija, ali podjednako maglovita i nesigurna.

RS da se ocjepi, to bi odgovaralo Srbima, Hrvatima i velikom samosvjesnom dijelu Bošnjaka. Hrvati isto tako. Ali, to nebi odgovaralo SAD-u, Turskoj i EU. Ne zatp što tobože vole Bošnjake, već zato što bi onda za iste ciljeve trebali imati dodatnih 20 administracija.

BiH su Princip i Valter, Gradaščević, Kluz i slični koji su se borili protiv okupatora. Danas nema više tog Srbina da istjera strance iz SA (Valter), da puca u okupatora (Princip), nema tog Bošnjaka da ratuje protiv Turaka (Husein), nema Hrvata da bar podvikne protiv Njemačke u BiH.

Znači ideja o BiH kao multietničkom društvu je razoružana 92-95.

A to, hoće li biti BiH ili neće, hoće li biti jedna država ili tri i u kojim granicama je supernebitna stvar.

Pošto su zapadnjaci još uvijek jaki igrači na internacionalnoj sceni, ostavili su otvorena vrata svakom sa imalo mozga da se iseli u neku od njihovih država. Ovo što ostane i nije za bolje od protektorata i rate za stambeni kredit sa 15% kamate na glavnicu + mjesečna+ dnevna+ minutna...

Najžalosnije od svega je to da ovi koji sada uvode zapad u BiH žive u stanovima koje su oni ili njihovi roditelji dobili džaba, a njima je posao da tebe ubjede kako je dobro kupiti stan za 100K i vratiti banci 200k.

Onog trenutka kad stane isplata, staće i BiH. 20 godina je neki realna period, ali već je prošlo 10 od tih 20.
romeomoraprezivjeti

#134 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by romeomoraprezivjeti »

Al' napisa gluposti frajer,nevjerovatno?! Gledaš Muldera i Scully jos uvijek?:-D
alanx

#135 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by alanx »

neednolog wrote:Vidim ljudi se na ovoj temi bore da očuvaju nešto čega nema. Niko ne kaže da nema BiH, ima je i biće je dok god o njoj ne budu odlučivali njeni građani. Bilo je iste i 92. na antiratnim demonstracijana širom Juge, ali 93 je ista umrla...

Srbi su odavno digli ruke od FBiH, i ostatka Bosne. Ostali su stranački uhljupi koji koriste situaciju i muzu sva tri naroda za debele plate.
Hrvatima je koliko vidim sve manje svejedno. Nije im baš prijatno u FBiH sudeći poreakcijama, a nemojte misliti da je i Hrvatska digla ruke od Mostara, Neuma, Livna, Lištice, a tek Međugorja...
Po meni, jedini koji su digli ruke od bilo kakvog dijela su Srbi iz Srbije, bar većina njih, jer pored Kosova, sopstvene korupcije i CG, RS, kao trenutno najstabilniji faktor od navedenih (koliko god to nevjerovatno zvučalo) im nije baš prioritet. Ima tu i jedan novi, nimalo prijatan, momenat. Više od Srba iz Srbije RS interesuje Rusiju. A svi znamo kako se to može završiti, po sve, uključujući i Srbe iz RS.
Poenta je da Srbi i Hrvati, koliko god se Bošnjaci ofirno kao isfuravali na tu ideju, sa svim pravima ne smatraju BiH svojom državom. Eto imali ste proteste u FBiH. Jel bio razlog opravdan- jeste, jel bilo nacionalne priče- nije, jel u pitanju bila priča fol zajedničkog dobra- zvanično jeste, a šta bi sa Srbima i Hrvatima, ništa. Zašto, jer im se, da prostite, jebe za BiH.

E sada ostaje i poslednji oslonac za postojanje države BiH, bošnjački nacionalni korpus. Iako priču o zajedništvu, koja uzgred počinje 2006., nisu prodali Srbima i Hrvatima vješto je prodaju strancima. Ovi to pametno koriste i lagano uzimaju sve što hoće i što im na kraju krajeva i treba. Plaćamo svi tu zajebanciju, kroz poreze, namete, takse, a prvom prilikom i kroz otplatu kreditnih zaduženja. Bošnjaci, bez obzira na stranku, igraju bipolarno na međunarodnoj sceni. Muslimanske zemlje uvjeravaju u savezništvo, koje s esastoji od slanja 100tinjak pajsera da ginu po pustinjama, dok Zlaja i raja lagano miluju zapadne OKUPATORE iz SAD i EU pričama o cjelovitosti, nedjeljivosti podijeljenog i o žrtvi njihovog naroda radi višeg cilja, implemetacije američke kvazimultinacionalne ideologije na Balkan. Isti ti Amerikanci, koji preko Srba u poslednjih 20 godina ravnaju dugove sa muslimanskim zemljama, pod pričom o zaštiti muslimana, jednostavno nisu zainteresovani za neku ozbiljnu priču. Realno gledajući, naruše ugled diplomatije SAD u svijetu u ovom trenutku svima nanosi više štete nego koristi (Izrael, Palestina, Ukraijina, Gruzija, Irak, Sirija, Egipat, a tek Libija, Tunis itd). Pošto su SAD relativno slab oslonac za opstanak BiH, Bakir se okrenuo novom, u ovom trenutku (i očigledno samo u njegovim očima) pouzdanom savezniku Erdoganu. Ovaj je samo dva puta lanuo i napravio više sranja u BiH nego što su SAD to malo perfidnije radili 10 godina.

Bošnjaci, kao tzv poslednji bastion BiH, zaista djeluju samouništavački (doduše kao i Srbi i Hrvati).

Tema je 20 godina od danas...Kako bi na to pitanje odgovorio neko 1972? Sada je situacija nešto izvjesnija, ali podjednako maglovita i nesigurna.

RS da se ocjepi, to bi odgovaralo Srbima, Hrvatima i velikom samosvjesnom dijelu Bošnjaka. Hrvati isto tako. Ali, to nebi odgovaralo SAD-u, Turskoj i EU. Ne zatp što tobože vole Bošnjake, već zato što bi onda za iste ciljeve trebali imati dodatnih 20 administracija.

BiH su Princip i Valter, Gradaščević, Kluz i slični koji su se borili protiv okupatora. Danas nema više tog Srbina da istjera strance iz SA (Valter), da puca u okupatora (Princip), nema tog Bošnjaka da ratuje protiv Turaka (Husein), nema Hrvata da bar podvikne protiv Njemačke u BiH.

Znači ideja o BiH kao multietničkom društvu je razoružana 92-95.

A to, hoće li biti BiH ili neće, hoće li biti jedna država ili tri i u kojim granicama je supernebitna stvar.

Pošto su zapadnjaci još uvijek jaki igrači na internacionalnoj sceni, ostavili su otvorena vrata svakom sa imalo mozga da se iseli u neku od njihovih država. Ovo što ostane i nije za bolje od protektorata i rate za stambeni kredit sa 15% kamate na glavnicu + mjesečna+ dnevna+ minutna...

Najžalosnije od svega je to da ovi koji sada uvode zapad u BiH žive u stanovima koje su oni ili njihovi roditelji dobili džaba, a njima je posao da tebe ubjede kako je dobro kupiti stan za 100K i vratiti banci 200k.

Onog trenutka kad stane isplata, staće i BiH. 20 godina je neki realna period, ali već je prošlo 10 od tih 20.
RS ce se otcjepiti samo u rijekama krvi.
Pokajnik

#136 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Pokajnik »

alanx wrote:
Ako bi se dijaspora pitala :lol:
broj dva

#137 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by broj dva »

Pokajnik wrote:
alanx wrote:
-----
Boli dijaspore za RS. Cilj dolaska je obic rodbinu, cevape pojest, guzicu u Jadranu oprat i onda povratak....
staradis

#138 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by staradis »

Dijaspore neće biti za 20 godina
Hajvan

#139 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Hajvan »

i onda razlaz?

al u kurcu
alanx

#140 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by alanx »

Pokajnik wrote:
alanx wrote:
Jok, ako bi se svaki principijelni Bosnjak pitao cija mama i sestra nisu kurve...
haos1

#141 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by haos1 »

za 20 godina? nista.

kako ne znate da ovdje vrijeme ne tece, isto ti je proslo 20, 200 ili 2000 godina na ovom mjestu. nista drugo ne treba ni ocekivati, i to ti je konstanta. do kraja svijeta, ah pa ovo je vec najzadnja rupa. a ko nece da mu ova rupetina bude i grob put pod noge.
Hajvan

#142 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Hajvan »

ne znam što radiš ovdje?

ako si vec otišao- što ćeš na rupetininom forumu?
ako si tu, u rupetini- zašto gubiš vrijeme na samosažaljenje i ne učiš vještine za površinski svijet, zašto ne tražiš načine da izađeš iz rupe (pa makar to bilo ženidbom)?

čemu komentar?
čemu trošennje vremena?
nOrMaLaC

#143 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by nOrMaLaC »

Mi kao narod, Bosanci i Hercegovci ( namjerno nisam naveo Bošnjake, Hrvate i Srbe) nismo zaslužili da živimo u ovakvoj zemlji pod imenom Bosna i Hercegovina. Građani Bosne i Hercegovine su nažalost u većini slučaja ljudi kojima nije stalo do svoje domovine. To su polupismeni, primitivni. ljudi koji gledaju samo svoj interes u ovoj "zajednici" pod imenom Bosna i Herecegovina. Ljudi koji ne "jebu" za svoja prava i koji dopuštaja da im se sva moguća "sranja" od strane malobrojne elite događa po meni ne zaslužuju da se zovu građani države Bosne i Herecegovine. Jedan građanin je ono biće koje radi marljivo i doprinosi svojoj zajednici, a ne koji po čitav dan "jebe" državu od ujutru do podne i kako ne valja stanje i kako nema posla itd..., a od podne do mraka provodi vrijeme u kladionici kontajući da li da uloži tiket na Real ili Bayern i kome je jedina pročitana knjiga ona ponuda iz kladionice da zna da li da uloži na Plovdiv ili na Ludogorec kada budu igrali. Onda malo druženje uz dvoguzu tuzlansko pa tako opet sutra, prekosutra, slijedeće sedmice itd... O traženju posla da i ne govorim....
Dalje imamo mahaluše kojima je jedini cilj da prokomentarišu zašto Avdo se toBože ranije vraća sa posla???? I to tako ofirno da jednim krajičkim okom vire iza zavjese ili zašto poBogu Mirnesa vozi biciklo?? Naravno, o sijelima da i ne govorim, gdje su glavna tema trač, primitivizam i politika.... Halo ba! 2 decenije prošlo od rata i od propasti svega u ovoj državi od kulture, privrede i svega a ti provodiš vrijeme po sijelima ogovarajući ove i one i komentarišućp političare i onda ti pukne film mužu pa hajmo kući itd....
Imamo i studente, koji su nažalost svjedoci nepravde koje se dešavaju na visokoškolskim ustanovama u ovoj državi. Nikada nije bio niti ijedan protest studenata za svoja prava i i bolje obrazovanje preko 20 godina,a da su iznijeti konkretni zahtjevi, a ne da se tračaju profesori i kolege po kojekakvim kafićima i lično...
Lako je voliti zemlju na Bilinom Polju kada domovina igra. Transparenti sa raznoraznim gradovima iz cijele države i dijaspore, a onda prije i poslije tekme čitav stadion i ulice Zenice kao neka favela iz Brazila puna papira, smeća, opušaka bocai svega ostalog. To nije ljubav prema domovini. O prvom Maju neću ni da govorim. Lako je busati se u prsa ili noseći majicu 100% Bosanac. De budi ponosni Bosanac tako što ćeš poštivati tuđe ljude, prirodu, nauku kulturu i sve ostalog što ova zemlja krasi!

Naravno da će Bosne i Hercegovine biti. Bilo je i ranije i teže je trenutke proživjela, ali i dalje mislim da mi kao građani ne zaslužujemo jednu ovakvu llijepo zemlju koja ima tako divne gradove, šume, jezera, zemlju koja je imala Ivu Andrića,Skendera Kulenovića, Branka Čopića itd......... :)
Pokajnik

#144 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Pokajnik »

staradis wrote:Dijaspore neće biti za 20 godina
To znači da će korisnici ovog ili nekog drugog foruma koji će živiti na teritoriji današnje BiH moći razgovarati normalno ili kao i sav drugi svijet.
staradis

#145 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by staradis »

Nisam mislio ništa loše ali je proces tu.
Prva generacija imigranata će masovno umrijeti za 20 godina.
Druga generacija se pali na domovinu ali kako godine idu sve manje i manje. Treća generacija i dio druge koji su bili mladi sa BiH imaju zajedničko roditelje i to je to.
dudlov

#146 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by dudlov »

haos1 wrote:za 20 godina? nista.

kako ne znate da ovdje vrijeme ne tece, isto ti je proslo 20, 200 ili 2000 godina na ovom mjestu. nista drugo ne treba ni ocekivati, i to ti je konstanta. do kraja svijeta, ah pa ovo je vec najzadnja rupa. a ko nece da mu ova rupetina bude i grob put pod noge.
Nije sve tako crno,valjda. Ili je u pitanju "ko je ovdje progledao, oka više nije sklopio".

Sent from my iPhone using Tapatalk
staradis

#147 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by staradis »

Crno crno sreća nam je pa smo u Evropi pa imamo tih nekih konekcija i historije. Da smo u Africi bili bi gori od plemena
ma jok

#148 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by ma jok »

nOrMaLaC wrote:Mi kao narod, Bosanci i Hercegovci ( namjerno nisam naveo Bošnjake, Hrvate i Srbe) nismo zaslužili da živimo u ovakvoj zemlji pod imenom Bosna i Hercegovina. Građani Bosne i Hercegovine su nažalost u većini slučaja ljudi kojima nije stalo do svoje domovine. To su polupismeni, primitivni. ljudi koji gledaju samo svoj interes u ovoj "zajednici" pod imenom Bosna i Herecegovina. Ljudi koji ne "jebu" za svoja prava i koji dopuštaja da im se sva moguća "sranja" od strane malobrojne elite događa po meni ne zaslužuju da se zovu građani države Bosne i Herecegovine. Jedan građanin je ono biće koje radi marljivo i doprinosi svojoj zajednici, a ne koji po čitav dan "jebe" državu od ujutru do podne i kako ne valja stanje i kako nema posla itd..., a od podne do mraka provodi vrijeme u kladionici kontajući da li da uloži tiket na Real ili Bayern i kome je jedina pročitana knjiga ona ponuda iz kladionice da zna da li da uloži na Plovdiv ili na Ludogorec kada budu igrali. Onda malo druženje uz dvoguzu tuzlansko pa tako opet sutra, prekosutra, slijedeće sedmice itd... O traženju posla da i ne govorim....
Dalje imamo mahaluše kojima je jedini cilj da prokomentarišu zašto Avdo se toBože ranije vraća sa posla???? I to tako ofirno da jednim krajičkim okom vire iza zavjese ili zašto poBogu Mirnesa vozi biciklo?? Naravno, o sijelima da i ne govorim, gdje su glavna tema trač, primitivizam i politika.... Halo ba! 2 decenije prošlo od rata i od propasti svega u ovoj državi od kulture, privrede i svega a ti provodiš vrijeme po sijelima ogovarajući ove i one i komentarišućp političare i onda ti pukne film mužu pa hajmo kući itd....
Imamo i studente, koji su nažalost svjedoci nepravde koje se dešavaju na visokoškolskim ustanovama u ovoj državi. Nikada nije bio niti ijedan protest studenata za svoja prava i i bolje obrazovanje preko 20 godina,a da su iznijeti konkretni zahtjevi, a ne da se tračaju profesori i kolege po kojekakvim kafićima i lično...
Lako je voliti zemlju na Bilinom Polju kada domovina igra. Transparenti sa raznoraznim gradovima iz cijele države i dijaspore, a onda prije i poslije tekme čitav stadion i ulice Zenice kao neka favela iz Brazila puna papira, smeća, opušaka bocai svega ostalog. To nije ljubav prema domovini. O prvom Maju neću ni da govorim. Lako je busati se u prsa ili noseći majicu 100% Bosanac. De budi ponosni Bosanac tako što ćeš poštivati tuđe ljude, prirodu, nauku kulturu i sve ostalog što ova zemlja krasi!

Naravno da će Bosne i Hercegovine biti. Bilo je i ranije i teže je trenutke proživjela, ali i dalje mislim da mi kao građani ne zaslužujemo jednu ovakvu llijepo zemlju koja ima tako divne gradove, šume, jezera, zemlju koja je imala Ivu Andrića,Skendera Kulenovića, Branka Čopića itd......... :)
Ti ko Zlatko. Na pocetku namjerno pogrijesis i nastavis bez ikakvog smisla.
Postoje neke cinjenice koje se moraju uvaziti ako se prica o BiH.
neednolog

#149 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by neednolog »

romeomoraprezivjeti wrote:Al' napisa gluposti frajer,nevjerovatno?! Gledaš Muldera i Scully jos uvijek?:-D

ne gledam X Files...zivim ovdje citav zivot...ako je nesto neistina reci...
Haman

#150 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Haman »

Sve isto samo nova politicka imena. :zzzz: :?
Post Reply