Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post Reply
Ludzak

#101 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Ludzak »

sofy wrote:
Ludzak wrote:Bosna teži ka propasti ne zbog političara-lopova, nego zbog svog sopstvenog naroda kojim nije prioritet da Bosna napreduje. Narod će opet glasati za nacionalističke stranke, jer važno je biti Bošnjak, jebo državu. Naš narod je jako nepismena sorta. Narod je taj koji odlučuje budućnost neke države, ne političari.
Cuj jer je vazno biti Bosnjak? A nije vazno biti fake Srbin ili fake Hrvat? Ja za ove upise krivim administraciju. Banirali su sve zdrave snage, a ostavili ovo smece koje pise bljuvotine najvece vrste.
O čemu ti pišeš? Očigledno nisi shvatio moj komentar.
Bodkin

#102 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Bodkin »

apsidejzi wrote:
Bodkin wrote:
apsidejzi wrote:Nece Bosna nigdje, nemoj se ti sikirati. Ja jucer otisao iz nje ostavivsi ljude sa veoma dobrim voznim parkom i problemima sa parking prostorom. Imali su smartphone i interntet konekciju kao i markiranu odjecu. Igralista gdje se sat vremena placa 2+ KM po satu su puna djece a luna parkovi prepuni.

Ima Bosna para.
:-) :-) :-) :zid: :zid: :zid:
KOlutaj ti tim predizbornim ocima i glavom koliko hoces ali ja sam imao realni problem sa pronalazenjem parking prostora. Gdje je nekada bio kos sada je parking. Gdje je nekada bilo igraliste sada je parking. Gdje je nekada bio trotoar sada je parking. BiH gradovi vrve od automobila a oni ne idu na havu. U jednom manjem gradicu saznajem da jedna od tri benzinske pumpe ima dnevni prosjek prodaje goriva u visini 10.000 KM. Svaki dan po deset milja ide na gorivo u gradu kojeg mozes brat bratu za deset minuta pjeske prepjesaciti i stici gdje hoces. To ti se zove luksuz.

Ide se na koncerte, placa se kablovska i internet po 50KM+ mjesecno, malo malo pa se trkne na more. Klime su nikle po fasadama i promijenile oblik zgradama...

Osvrni se oko sebe. Ima bijede, ali ima i srednjeg staleza. U Merkatoru u Sarajevu neki dan otvorena sve i jedna kasa. Cini mi se da ima oko 20 kasa. Sve i jedna kasa otvorena i opet mi je trebalo 10 minuta da dodjem na red. Ako to nije kupovna moc onda ja ne znam o cemu pricamo. Ja vise ne vjerujem u kukanje po Bosni. Nesto mi se fakti ne slazu sa kuknjavom.

U Azelu u Titovoj ti treba 20 minuta da dodjes na red na kasi. U knjizari Svjetlost preko puta 30 ljudi se gura i traze knjige. BBI centar krcat ljudima. U Metropolisu ne mozes naci mjesto da sjednes...

Lupaj ti glavom koliko hoces. Nisam ja corav...
cire samo jesi otisao jer inace zivis vani? ako da onda idi udaraj ti glavom u zid umjesto ovog smajlija. bolan jel te stid napisati sve ovo? prvo, preko ljeta pun kurac dijaspore koja dodje i realno je 50% bogatija od raje u bosni. drugo, dosao si u sarajevo, centar administracija i uhljebljenih parazita koji imaju po dvije ili tri prosjecne plate, a nista ne rade. jebiga takav sistem. trece, ajde otidji u bugojno ili zivinice pa da vidimo koliko je kasa otvoreno i koliko ljudi jede kolace od 5km. nevjerovatno svega mi...
Chakachonda

#103 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Chakachonda »

Znam da se od nade ne zivi, ali ja se nadam da ce biti bolje, bar za nasu djecu ako ne za nas, jer je strasno i pomisliti u kakvom ce svijetu oni zivjeti kako je krenulo :|
Ludzak

#104 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Ludzak »

@sofy

Bošnjake sam spomenuo jer su većinom ovdje Bošnjaci.
To se misli i na Hrvate i Srbe, normalno.
Bodkin

#105 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Bodkin »

sofy wrote:
Bodkin wrote: drugo, dosao si u sarajevo, centar administracija i uhljebljenih parazita koji imaju po dvije ili tri prosjecne plate, a nista ne rade. jebiga takav sistem. trece, ajde otidji u bugojno ili zivinice pa da vidimo koliko je kasa otvoreno i koliko ljudi jede kolace od 5km. nevjerovatno svega mi...
Sarajevo nije nikakav centar administracije, pun kurac BiH institucija je izvan Sarajeva. Recimo porezi ne idu u Sarajevo, nego u Bluku. U Sarajevu je vijece ministara i skupstina. I jedni i drugi dodju na jedan dan u Sarajevo, smucaju se po kancelarijama par sati i vozaci ih odvedu kucama. Prema tome, Sarajevo nije klasicni glavni grad. Nije to Zagreb ili Beograd koji muze provinciju.
:D ubjedljivo najvise drzavnih poslova je u sarajevu. ubjedljivo. i to nema veze sa provincijom. veze ima sa tim koliko ljudi je na budzetu sa 2000 km
Ludzak

#106 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Ludzak »

Ne mogu da vjerujem. U kojem god forumu da sam rekao neku realnost, dođe neki da negoduje. Daleko smo mi od Europe, kao država i kao narod.
Svi smo mi krivi za propast Bosne, svi. Dokle god je mržnje među narodnim masama, i dokle god se bude glasalo za lopove, Bosna će propadati. To se odnosi i na Hrvate, i na Bošnjake, i na Srbe. Dok za Hrvate i Srbe nije prioritet da Bosna napreduje, al' nismo ni mi Bošnjaci nešto okrenuti ka boljoj Bosni čim glasamo za lopove.
AdoCka

#107 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by AdoCka »

Chakachonda wrote:Znam da se od nade ne zivi, ali ja se nadam da ce biti bolje, bar za nasu djecu ako ne za nas, jer je strasno i pomisliti u kakvom ce svijetu oni zivjeti kako je krenulo :|

Kakva nada,davno sam ja nadu izgubio kad sam vidio da se ocjene kupuju Nikon fotoaparatom,a ja sam jos srednja,sad skontaj...profesori odgajaju novu generaciju zatucanih zozona koji ce dobiti zaposlenje sigurno prije mene zbog babinih veza...ja rintam,radim,idem na nekoliko sekcija,volontiram pa opet chmarovima ide bolje nego meni...nada ne umire zadnja,nada je prva umrla.
privremeni

#108 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by privremeni »

AdoCka wrote:
Chakachonda wrote:Znam da se od nade ne zivi, ali ja se nadam da ce biti bolje, bar za nasu djecu ako ne za nas, jer je strasno i pomisliti u kakvom ce svijetu oni zivjeti kako je krenulo :|

Kakva nada,davno sam ja nadu izgubio kad sam vidio da se ocjene kupuju Nikon fotoaparatom,a ja sam jos srednja,sad skontaj...profesori odgajaju novu generaciju zatucanih zozona koji ce dobiti zaposlenje sigurno prije mene zbog babinih veza...ja rintam,radim,idem na nekoliko sekcija,volontiram pa opet chmarovima ide bolje nego meni...nada ne umire zadnja,nada je prva umrla.
Jedino mi je zao ovakvih, ni mene ni vas ostalih, jer smo ovo nasoj djeci namjenili, moderni robovi da budu. Nema nevinih u ovoj prici.
A sto se drzave kao takve tice, boli me dupe sta ce s njom biti ako je ona sama sebi svrha.
AdoCka

#109 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by AdoCka »

privremeni wrote:
AdoCka wrote:

Jedino mi je zao ovakvih, ni mene ni vas ostalih, jer smo ovo nasoj djeci namjenili, moderni robovi da budu. Nema nevinih u ovoj prici.
A sto se drzave kao takve tice, boli me dupe sta ce s njom biti ako je ona sama sebi svrha.
Ja sam zamrzio drzavu,kao uredjenje,ovakav sistem ne funkcionise,zato sam i prihvatio ideju anarho-socijalizma,gdje se piramida moci pretvari u horizontalu,znaci direktna demokratija...mi cemo kao kvazi-kapitalisticka drzava brzo propasti :o
stakasa

#110 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by stakasa »

AdoCka wrote:
privremeni wrote:
AdoCka wrote: Ja sam zamrzio drzavu,kao uredjenje,ovakav sistem ne funkcionise,zato sam i prihvatio ideju anarho-socijalizma,gdje se piramida moci pretvari u horizontalu,znaci direktna demokratija...mi cemo kao kvazi-kapitalisticka drzava brzo propasti :o
Ali bi zato opstali i cvjetali kao liberalna, true kapitalisticka, socijalna, komunisticka, anarhosocijalna... Ma hajde jadan
AdoCka

#111 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by AdoCka »

stakasa wrote:
AdoCka wrote: Ja sam zamrzio drzavu,kao uredjenje,ovakav sistem ne funkcionise,zato sam i prihvatio ideju anarho-socijalizma,gdje se piramida moci pretvari u horizontalu,znaci direktna demokratija...mi cemo kao kvazi-kapitalisticka drzava brzo propasti :o
Ali bi zato opstali i cvjetali kao liberalna, true kapitalisticka, socijalna, komunisticka, anarhosocijalna... Ma hajde jadan
Liberalna-Maybe
True kapitalisticka-Nop,nop,nop
Socijalna-Yes
Komunisticka-Jesam li vec rekao nop ?
Anarhosocijalna-Yap

Kako god okrenes,i da ima idealan model uredjenja,ne mozes ga sprovesti u djelo u nasoj drzavi zbog mentaliteta naroda.. :)
Bodkin

#112 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Bodkin »

AdoCka wrote:
stakasa wrote:
Liberalna-Maybe
True kapitalisticka-Nop,nop,nop
Socijalna-Yes
Komunisticka-Jesam li vec rekao nop ?
Anarhosocijalna-Yap

Kako god okrenes,i da ima idealan model uredjenja,ne mozes ga sprovesti u djelo u nasoj drzavi zbog mentaliteta naroda.. :)
ne postoji idealan model uredjenja. americki model moze samo gore funkcionisati. arapski samo u SA...
AdoCka

#113 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by AdoCka »

Americki model je grozan,u Americi ga podrzavaju konzerve,Tea Party,desnicari i neki Juznjaci...a za arapski,de ba,vidi Slogu,Barloti i sranja,bi djavola mogao funkcionisati :mrgreen:
Bodkin

#114 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Bodkin »

AdoCka wrote:Americki model je grozan,u Americi ga podrzavaju konzerve,Tea Party,desnicari i neki Juznjaci...a za arapski,de ba,vidi Slogu,Barloti i sranja,bi djavola mogao funkcionisati :mrgreen:
pa to ti kazem. moze samo u saudijskoj arabiji funkcionisati. nisi valjda mislio sarajevu :D zato ti kazem da ne postoji idealan sistem. svaka zemlja mora prilagoditi sebi
Stoner

#115 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Stoner »

Anarhokapitalizam je odgovor.

Anarhija je posljedica ili civilizovanosti ili necivilizovanosti. Na svijetu trenutno postoje dvije države koje imaju elemente anarhizma, za koje bi se moglo reći da su donekle anarhističke - Somalija i Švicarska.

Somaliju vode ratni klanovi i warlordi, a Švicarska je direktna demokratija.

Anarhizam je jedna od najplemenitijih ideologija ikada, mislim da će sa progresom društva neminovno doći do poprimanja nekih karakteristika anarhističke utopije među zapadnim državama.

Ne znam zbog čega mislite da američki model može samo u Americi uspjeti?

Švicarska je liberalnija od SAD i "kapitalističkija", a model kapitalizma koji se tamo primjenjuje je Rajnski.

Od socijalizma nema ništa, to je put u pakao popločan (kofol)dobrim namjerama.

Ono što nam je još ponuđeno a imamo ili smo imali priliku vidjeti to u praksi su - nordijski model kapitalizma ( krahirao i krahira, reformisan 90ih) , rajnski model kapitalizma ( sozialmarket i mittelstand), anglosaksonski model kapitalizma ( slaba socijalna mreža, korporacije ispred malih i srednjih biznisa, najsličniji američkom modelu), čileanski model ( liberalni kapitalizam, privatni penzioni fond, od svih ponuđenih najgori za srednju klasu), francuski model ( recept za bankrot, prečesto intervenisanje na tržištu).

Ruski sistem je za 15 godina uvećao uvećao BDP po glavi stanovnika od 2000$ do 12000$ - dakle šest puta. I dalje je to malo. Ako pogledamo šta je Rusija, kolika je i sa kakvim resursima raspolaže onda se može reći da su podbacili, naravno ne treba zaboraviti ni efekte i nasljedstvo sovjetskog socijalizma. Jako nedemokratično društvo, izuzetno korumpirano i kolektivistički nastrojeno zato i imaju kurčeve nacionalne velike vođe. Sve manje-više važi i za Tursku.

Arapi nisu stvorili ništa, nafta je njih stvorila. Jednostavno dobili na lutriji.

Onda imamo azijski kapitalizam , odnosno onakav kapitalizam kakvim ga predstavljaju Četiri tigra - Hong Kong, Tajvan, Singapur, Južna Koreja - ono što ih razlikuje od evropljana je to da imaju bar za naše pojmove relativno autoritarne režime. Masa nebuloznih zakona, nevjerovatna simbioza između slobode pojedinca i pripadnosti zajednici. Jak tehnološki sektor, deregulisano finansijsko tržište ( Sorošove špekulacije dovele do velike krize).

Neko je rekao da se ništa ne može primjeniti kod nas što naravno nije tačno. Sve se može implementirati i kod nas, nešto s manje nešto s više uspjeha, ali treba shvatiti da su ljudi skovali te sisteme i sistemi skovali njih pa tako isto treba vremena da se ljudi ovdje prilagode transformaciji društva i novom sistemu.

Ako se mene pita idealno uređenje bi bilo neko koje je izrazito kapitalistički nastrojeno, sa primjesama anarhizma i institucionalizma. Vodeći intelektualci se slažu da je značaj institucija presudan u razlozima zašto su neki bogati a neki siromašni.
AdoCka

#116 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by AdoCka »

Stoner wrote:Anarhokapitalizam je odgovor.

Anarhija je posljedica ili civilizovanosti ili necivilizovanosti. Na svijetu trenutno postoje dvije države koje imaju elemente anarhizma, za koje bi se moglo reći da su donekle anarhističke - Somalija i Švicarska.

Somaliju vode ratni klanovi i warlordi, a Švicarska je direktna demokratija.

Anarhizam je jedna od najplemenitijih ideologija ikada, mislim da će sa progresom društva neminovno doći do poprimanja nekih karakteristika anarhističke utopije među zapadnim državama.

Ne znam zbog čega mislite da američki model može samo u Americi uspjeti?

Švicarska je liberalnija od SAD i "kapitalističkija", a model kapitalizma koji se tamo primjenjuje je Rajnski.

Od socijalizma nema ništa, to je put u pakao popločan (kofol)dobrim namjerama.

Ono što nam je još ponuđeno a imamo ili smo imali priliku vidjeti to u praksi su - nordijski model kapitalizma ( krahirao i krahira, reformisan 90ih) , rajnski model kapitalizma ( sozialmarket i mittelstand), anglosaksonski model kapitalizma ( slaba socijalna mreža, korporacije ispred malih i srednjih biznisa, najsličniji američkom modelu), čileanski model ( liberalni kapitalizam, privatni penzioni fond, od svih ponuđenih najgori za srednju klasu), francuski model ( recept za bankrot, prečesto intervenisanje na tržištu).

Ruski sistem je za 15 godina uvećao uvećao BDP po glavi stanovnika od 2000$ do 12000$ - dakle šest puta. I dalje je to malo. Ako pogledamo šta je Rusija, kolika je i sa kakvim resursima raspolaže onda se može reći da su podbacili, naravno ne treba zaboraviti ni efekte i nasljedstvo sovjetskog socijalizma. Jako nedemokratično društvo, izuzetno korumpirano i kolektivistički nastrojeno zato i imaju kurčeve nacionalne velike vođe. Sve manje-više važi i za Tursku.

Arapi nisu stvorili ništa, nafta je njih stvorila. Jednostavno dobili na lutriji.

Onda imamo azijski kapitalizam , odnosno onakav kapitalizam kakvim ga predstavljaju Četiri tigra - Hong Kong, Tajvan, Singapur, Južna Koreja - ono što ih razlikuje od evropljana je to da imaju bar za naše pojmove relativno autoritarne režime. Masa nebuloznih zakona, nevjerovatna simbioza između slobode pojedinca i pripadnosti zajednici. Jak tehnološki sektor, deregulisano finansijsko tržište ( Sorošove špekulacije dovele do velike krize).

Neko je rekao da se ništa ne može primjeniti kod nas što naravno nije tačno. Sve se može implementirati i kod nas, nešto s manje nešto s više uspjeha, ali treba shvatiti da su ljudi skovali te sisteme i sistemi skovali njih pa tako isto treba vremena da se ljudi ovdje prilagode transformaciji društva i novom sistemu.

Ako se mene pita idealno uređenje bi bilo neko koje je izrazito kapitalistički nastrojeno, sa primjesama anarhizma i institucionalizma. Vodeći intelektualci se slažu da je značaj institucija presudan u razlozima zašto su neki bogati a neki siromašni.
In a nutshell,predlazes primjenu svicarskog modela u BiH :)
Stoner

#117 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Stoner »

AdoCka wrote: In a nutshell,predlazes primjenu svicarskog modela u BiH :)
Pa Švicarska je najbliža tome, da.

Mislim, ako vidiš da jedna država i jedno društvo rastura po svakakvim izmišljenim i neizmišljenim parametrima onda jednostavno pokušaš da implementiraš ono šta smatraš da bi se moglo implementirati.

Ovdje se izbori dobijaju obećanjima o novoj Švicarskoj.

Kada treba uraditi neke stvari poput Švice onda qarina.

Ajmo ukinut poticaje ko Švicarci ? Nećemo
Ajmo legalizovati posjedovanje oružja ko Švicarci? Nemoj
Ajmo prestat davati poticaje i subvencije ko Švicarci? Ne može
Ajmo liberalizovati tržište ko Švicarci? Nećemo
Ajmo biti neutralni ko Švicarci? Nećemo
Ajmo ukinuti minimalnu nadnicu ko Švicarci? Nemoj
Ajmo voditi politiku konkurencije kantona ko Švicarci? Nećemo,ukini hin
Ajmo deregulisati farmaceutsku industriju ko Švicarci? Nećemo, farmaceuti truju
Ajmo deregulisati bankarski sektor ko Švicarci? Nećemo, bankari lopovi

Ko vas ba jebe onda.
AdoCka

#118 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by AdoCka »

Stoner wrote:

Mislim, ako vidiš da jedna država i jedno društvo rastura po svakakvim izmišljenim i neizmišljenim parametrima onda jednostavno pokušaš da implementiraš ono šta smatraš da bi se moglo implementirati.

Ko vas ba jebe onda.
This :mrgreen:
Ali Kemal

#119 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Ali Kemal »

Malo da se zamislimo pa skontamo da Bosna i Svicarska nemaju ama bas nista zajednicko.
Dok oni proizvode najbolje satove na svijetu, cuvene cokolade, cak i oruzje i kozna sve sta, da ne spominjemo banke, prakitcno prva zemlja Evrope, bosanska proizvodnja ne postoji.
Ljudi misle da svicarci to sve imaju guzovace. Pa sam Nestle godisnje okrene oko 100 milijardi dolara.

Treba se postaviti neki realan cilj i zemlja za poredjenje npr Slovacka.
AdoCka

#120 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by AdoCka »

Ali Kemal wrote:

I to je previsoko,mogli umjesto Slovacke staviti Zanzibar,Liberiju ili Kosovo :-D
Stoner

#121 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Stoner »

Ali Kemal wrote:Malo da se zamislimo pa skontamo da Bosna i Svicarska nemaju ama bas nista zajednicko.
Dok oni proizvode najbolje satove na svijetu, cuvene cokolade, cak i oruzje i kozna sve sta, da ne spominjemo banke, prakitcno prva zemlja Evrope, bosanska proizvodnja ne postoji.
Ljudi misle da svicarci to sve imaju guzovace. Pa sam Nestle godisnje okrene oko 100 milijardi dolara.

Nema veze. Ovdje se raspravlja o tome kako su stvorili tu proizvodnju. Nije im s neba palo. Uglavnom - politika neutralnosti i izolacionizma im je omogucila da profitiraju u svjetskim ratovima, pametni ljudi, skontali pa ako citav svijet ratuje ajmo im mi pare cuvati, tu je bankarska industrija ogroman kapital akumulirala. Izuzetno radisni i obrazovani ljudi.

Farmaceutska industrija im je deregulisana pa je zato tako jaka. Par zakona tu moze veliku razliku napraviti. Kanton Zug ima vise pravnih lica nego fizickih.

I ako ste primjetili, specijalizirali su se u proizvodnji proizvoda gdje imaju male komparativne prednosti a glavni razlog zasto su stvorili milijarderske brendove od istih je sto su imali i imaju potrosacko drustvo.
Logika je ova, BiH ima planine, zamislite da 200.000 ljudi su aktivni planinari, stvorila bi se ogromna traznja za kramponima, firma domaca bi imala veliko i razvijeno domace trziste i tako Svicarci prodaju satove jer ih oni sami svi nose, i krampone isto.

Svicarska je u sustini jako siromasna prirodnim resursima.
animals

#122 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by animals »

Zar vec ne cvatu ruze :D
limeni

#123 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by limeni »

Stoner wrote:
Ali Kemal wrote:Malo da se zamislimo pa skontamo da Bosna i Svicarska nemaju ama bas nista zajednicko.

Nema veze. Ovdje se raspravlja o tome kako su stvorili tu proizvodnju. Nije im s neba palo. Uglavnom - politika neutralnosti i izolacionizma im je omogucila da profitiraju u svjetskim ratovima, pametni ljudi, skontali pa ako citav svijet ratuje ajmo im mi pare cuvati, tu je bankarska industrija ogroman kapital akumulirala. Izuzetno radisni i obrazovani ljudi.

Farmaceutska industrija im je deregulisana pa je zato tako jaka. Par zakona tu moze veliku razliku napraviti. Kanton Zug ima vise pravnih lica nego fizickih.

I ako ste primjetili, specijalizirali su se u proizvodnji proizvoda gdje imaju male komparativne prednosti a glavni razlog zasto su stvorili milijarderske brendove od istih je sto su imali i imaju potrosacko drustvo.
Logika je ova, BiH ima planine, zamislite da 200.000 ljudi su aktivni planinari, stvorila bi se ogromna traznja za kramponima, firma domaca bi imala veliko i razvijeno domace trziste i tako Svicarci prodaju satove jer ih oni sami svi nose, i krampone isto.

Svicarska je u sustini jako siromasna prirodnim resursima.
prvo da kazem da je svicarska jako lijepa zemlja sa uglavnom ljubaznim, vrijednim ljudima.
istorijski gledano je svicarska imala mnogo ratova, bilo je tu vjerskih (konfesijskih) ratova u 16. stoljecu, seljacke uzbune u 17. stoljecu, nije to tako da su oni uvijek bez ratova zivili.
sto zelim reci je da svaka zemlja ima svoju svrhu, svicarska je svijetska banka i zemlja koja je sigurna od rata da bi svijetski mocnici sacuvali pare. zemlje poput bih su jednostavno previse zaostale da bi sad nesto pokusavale da postanu ekonomski, vojno ili strateski jake. niti su sposobni niti im se daju uvijeti. evo jedan primjer, osoba a je nasljedila nekoliko kuca od oca, deda i pradeda jer nije bilo rata 200 godina dok osoba bosnjo sad malterise kucu koja mu je srusena od agresora, taman kad zavrsi kucu opet mu je poruse. i kako sad porediti te dvije osobe?
ne kazem ja da se ne treba truditi i reci da nam je ludjacka koslja svakako svezana ali ocekivati neki svicarski nivo je smijesno. mi se trebamo ugledati na ove zemlje koje su iz komunistickog bloka usle u eu a to su slovenija, ceska, poljska ili litvanija.
svicarska je zemlja u kojoj zene imaju pravo glasanja tek od 1971, sjedinjene americke drzave i dalje imaju smrtnu kaznu, tek od 1960ih je pocelo stvaranje ravnopravnosti crnaca..toliko dugo su ugnjetavali dio svoga stanovnistva a danas imaju obraza pljuvati po mnogim drzavama kao da su od vijeka bili zemlja snova :-)
Joe McCarthy

#124 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Joe McCarthy »

Stoner wrote:

Ko vas ba jebe onda.
Uvijek je zadovoljstvo da čitam tvoje komentar.

Isto k'o da čitam sebe prije 5-6 godina :thumbup:
Joe McCarthy

#125 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Post by Joe McCarthy »

Leons wrote:Potreban je niz trzisnih reformi i neki bosanski Ronald Reagan. Deregulacija odredjenih industrija i privatizacija drzavnih monopola. Pratiti politiku pozitivnog neintervencionizma. Smanjiti ogranicenja i barijere ulasku i izlasku sa trzista i iz nekih industrija.

Uvesti proporcionalnu poreznu stopu. Povecati cijenu studiranja, poostriti kriterije za upis i uvesti kvote. Vjeronauku zamijeniti predmetom Ekonomija i finansije. Od prvog razreda osnovne skole djeci usadjivati preduzetnicki mentalitet. Uz Engleski ubaciti i Njemacki jezik, tako ce se privuci investicije i know-how iz Njemacke, Austrije i Svicarske. Donekle i Holandije.

Decentralizirati drzavu i dati vece ovlasti kantonima, prvenstveno da kreiraju sopstvenu ekonomsku politiku. Tu pratiti politiku lokalizma.

Proceduru registrovanja firme pojednostaviti, postaviti manje uslova i skratiti vrijeme trajanja registracije. Poticaje ne davati niposto.

Legalizovati sve na cemu se mogu pare uzeti - marihuana i oruzje. Liberalizovati zakon o posjedovanju oruzja, neka ljudi kupuju povecace se potraznja i ponuda.

Sistematski raditi na stvaranju kulta rada i preduzetnistva. Stvarati potrosacko drustvo.

Smanjiti sve doprinose drzavi. Deregulisati industriju zdravstva i poticati konkurenciju. Broj bolnica i specijaliziranih klinika ce se povecati a cijene ce pasti.

Gledati da se smanji moc sindikata ili jos bolje da ih se potpuno rasformira.

Niposto ne uvoditi sankcije nikome i diplomatski pokusati izbjeci da se nama uvedu. Kada ostale drzave budu vodile trgovinske ratove iskoristiti tu sansu.
Rusija uvodi sankcije EU na poljoprivredne proizvode, tu nam je prilika sada i treba izvoziti.

Smanjiti protekcionizam i zastitu neefikasne domace proizvodnje. Na carini su ukrali 2 milijarde KM, to je dovoljno da se otplati skoro polovina naseg duga.

Izvrsiti fiskalnu decentralizaciju. Nema vise slanja para u Sarajevo, sve pare ostaju u gradu u kojem su stvorene.

Uz KM kao valutu uvesti i Euro. Nema veze sto nismo clanica. Odustati od fiksnog kursa.

Odjebati razne NVO uhljebe i drasticno skresati drzavnu administraciju. Ukinuti Federaciju - usteda od minimalno 2 milijarde KM. Izbjegavati politicke krize i prestati zajebavat Hrvate.
Sweet summer child, your heart is on the right place, but you have so much to learn...

Naročito oko liberalizacije ključnih sektora poput telekoma i elektroprivrede (koji se u Bosni trebaju reformirat pod hitno i da se 2/3 radnika podjele knjižice), što to ni jedna normalna država neće dozvoliti... :roll:
Last edited by Joe McCarthy on 16/08/2014 10:33, edited 1 time in total.
Post Reply